Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mišo_Kovač

#2801 Re: Gras all about

Post by Mišo_Kovač »

Pošto ovdje ima dosta raje koji znaju redove voznje i linije, imam slijedeće pitanje:
Trebao bih sutra do Coca Cole (bukvalno) na Mostarskom, pa me zanima koja linija autobusa ide tuda (za Hadzice pretpostavljam) i ima li stanica negdje u blizini onog kruznog toka (kod penija, ili kod CC ili kod TEOa ili stajaznam).
Nikad u zivotu nisam namjenski morao tamo ići, kao da u Frankfurt idem :D
perfect_guy

#2802 Re: Gras all about

Post by perfect_guy »

Mišo_Kovač wrote:Pošto ovdje ima dosta raje koji znaju redove voznje i linije, imam slijedeće pitanje:
Trebao bih sutra do Coca Cole (bukvalno) na Mostarskom, pa me zanima koja linija autobusa ide tuda (za Hadzice pretpostavljam) i ima li stanica negdje u blizini onog kruznog toka (kod penija, ili kod CC ili kod TEOa ili stajaznam).
stanica je na samom razdvajanju za kružni tok i na most (pred školom), odnosno odmah nakon skretanja za vlakovo. Opcije su linije 28, 30 i 33 (Rakovica, Hadžići i Tarčin)
Mišo_Kovač

#2803 Re: Gras all about

Post by Mišo_Kovač »

perfect_guy wrote:
Mišo_Kovač wrote:Pošto ovdje ima dosta raje koji znaju redove voznje i linije, imam slijedeće pitanje:
stanica je na samom razdvajanju za kružni tok i na most (pred školom), odnosno odmah nakon skretanja za vlakovo. Opcije su linije 28, 30 i 33 (Rakovica, Hadžići i Tarčin)
Hvala :)
man_464

#2804 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Linije 28 i 33 idu 99% tačno po redu vožnje. Linija 30 ponekad zna promašiti ali je većinom redovna. Mislim da je linija 33 najbolji izbor definitivno.
trambusek88

#2805 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Oko 7:20 došlo je do oštećenja na kontakt mreži na Ilidži. Vjerovatno su uključeni autobusi na relaciji Nedžarići-Ilidža
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2806 Re: Gras all about

Post by Truba »

Opci kaos
Al ne daju nam da zaobidjemo busevima tramvajski saobracaj
trambusek88

#2807 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Do 8:30 je Gras ubacio 9 autobusa na liniju Nedžarići-Ilidža. (oko 8h sam izbrojao 6 autobusa, onda su došla još 3)

Centrotrans je isto ubacio 3-4 autobusa na liniju Vijećnica-Hrasnica.

'ebeno što se desilo u najvećoj špici.
Quaresma

#2808 Re: Gras all about

Post by Quaresma »

jesu li popravili to dole na ilidzi?
trambusek88

#2809 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Jesu.
Quaresma

#2810 Re: Gras all about

Post by Quaresma »

trambusek88 wrote:Jesu.
evo jaran mi javlja da je malorpije jedan tramvaj iskocio sa sina valjda kod avaza :D
Logovan

#2811 Re: Gras all about

Post by Logovan »

Quaresma wrote:
trambusek88 wrote:Jesu.
evo jaran mi javlja da je malorpije jedan tramvaj iskocio sa sina valjda kod avaza :D
Standardno. Ne čudi me.
trambusek88

#2812 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Pih. Kako kažu belaj nikad ne dolazi sam...
Logovan

#2813 Re: Gras all about

Post by Logovan »

:run:
Image

Gledaj ovo jebo te. :facepalm: A naši idioti hoće da zatvore stanice i razmišljaju o postavljanju jebenog displeja sa tačnim vremenom dolaska tramvaja. :zid: :zid:

Treba neko poginuti da bi se kreteni pokrenuli i riješili glavne probleme. Jebale vam stanice i displej mater.
Quaresma

#2814 Re: Gras all about

Post by Quaresma »

kako je moglo doci do ovoga, kako vidim sa šina je iskocio zadnji dio tramvaja?

i sta bude najcesce uzrok iskakanju, neprilagodjena brzina?

opet srecom, ovo nije čest slučaj, ali eto desi se. samo je problem kad se desi kad negdje zuris. danas bas los dan
Haris.ba

#2815 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

Veoma često prolazim tom dionicom. Tu na raskrsnici (vidi se ta raskrsnica na slici gdje je tramvaj iskočio) pruga pliva. Kad prolazi tramvaj zna potonuti i nekoliko cm.

Skoro svaki mjesec su tu sa onim kamiončićem. Nešta vare. Čudi me da češće ne bude ovakvih slika. Pruga od Nedžarića prema Ilidži je odavno za remonta. Dok nisam otišao se provozati u neki drugi grad tramvajom - sve sam mislio da tramvaj kad vozi više od 40 na sata treba da se ljulja. Kad malo brže voze na toj dionici isto je ko da si u barci na nemirnom moru. :D
sha_ba

#2816 Re: Gras all about

Post by sha_ba »

ma ponijela ga pEsma, nista strasno :mrgreen:
megaman4

#2817 Re: Gras all about

Post by megaman4 »

Logovan wrote::run:
Image

Gledaj ovo jebo te. :facepalm: A naši idioti hoće da zatvore stanice i razmišljaju o postavljanju jebenog displeja sa tačnim vremenom dolaska tramvaja. :zid: :zid:

Treba neko poginuti da bi se kreteni pokrenuli i riješili glavne probleme. Jebale vam stanice i displej mater.
Gdje se sada premijer da kaže građanima pravu istinu a to je da je čitav sistem pred raspadom?

Ne daj Bože mogao je neko poginuti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2818 Re: Gras all about

Post by Truba »

bitno je da mi imamo zamjenske buseve :D umjesto linije vijećnica ilidža
kao gospodin sjedneš
bez djece kojoj je svaka druga alami i je i be
vez penzića kojima sve smeta i kojima je super bilo 1973.

al bitno je da mi imalo liniju i da je podržavamo

tramvaju je voziti... a linija samo pospješi da nema gužve u tramvaju i kome se žuri i nije mu do slušanja napaljenih tinejdžera koji ne znaju što će s hormonima
Juliuscezar

#2819 Re: Gras all about

Post by Juliuscezar »

Jutros je oko pola 8 stao jedan turski ,kad proradi ali pauza dovoljna da sve poremeti i stvori guzve. Jbg i ja studentsko govno moro se čipovat za taksi
trambusek88

#2820 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Oko 14:30 su proradili tramvaji...

Što je najgore istovremeno je bio udes i negdje u gradu pa se tramvajski saobraćaj u jednom trenutku odvijao samo na relaciji Čengić vila-Željeznička stranica.

Na relaciji Ilidža-Čengić vila radilo je 8 autobusa, mislim da su išli svako 6 minuta.
peepeep

#2821 Re: Gras all about

Post by peepeep »

Kako mu je ovo pošlo za nogom :cry:
dresdener78

#2822 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

Haris.ba wrote:Veoma često prolazim tom dionicom. Tu na raskrsnici (vidi se ta raskrsnica na slici gdje je tramvaj iskočio) pruga pliva. Kad prolazi tramvaj zna potonuti i nekoliko cm.

Skoro svaki mjesec su tu sa onim kamiončićem. Nešta vare. Čudi me da češće ne bude ovakvih slika. Pruga od Nedžarića prema Ilidži je odavno za remonta. Dok nisam otišao se provozati u neki drugi grad tramvajom - sve sam mislio da tramvaj kad vozi više od 40 na sata treba da se ljulja. Kad malo brže voze na toj dionici isto je ko da si u barci na nemirnom moru. :D
Ustvari čitava pruga od Skenderije do Ilidže je u stanju koje je katastrofa. Prema mojim podacima - i tu se nečega dobro drži - je dionica Nedžarići - Ilidža bez veće promjene od 1960. godine, samo su mijenjali šine koje su dotrajale. I nove stubove kontaktne mreže su stavili negdje u periodu Olimpijade. Ali podložni slojevi, tucanik, pragovi - sve je ISTO ostalo.

Dionica NEdžarići-centar grada je više puta remontovana, svakako dionica Nedžarići - Skenderija zadnji put opet u vremenu kada se održavala Olimpijada.

Iskreno ne živim ja na famoznom "Zapadu" ali u mojoj zemlji bi Pružni ured (dakle ured odgovoran za promet i inspekcije željezničkih struktura) vjerovatno odmah naredio definitivnu zabranu korištenja pruge u takvom stanju.

Pruga stvarno bukvalno pliva, u toku decenija se nagomilalo blato u tucaniku dakle je totalno nestabilna, tramvaj po 30-50 tona natovaren putnicima svakih par minuta, zbog toga i stalno pujacu šine i stalno moraju da ih vare. Tokom kiše vidiš kako voda ostaje na šinama i pravi stvarne male ribnjake, jer drenaža ili ne postoji ili je odavno dotrajala i blokirana je nagomilanim materijalem.

Ako će do ovakvih situacija dolaziti sve češće, onda bye bye tramvaj. Jer tramvaji neće da imaju na čemu da voze.

Generalan remont pruge koji je neophodan za dalje postojanje tramvaja - tu govorimo o desetinama miliona KM. Ustvari sve novo - metar metar i po u dubljinu, drenaža, separacioni slojevi, tucanik, pragovi, šine, skretnice, nova stajališta, novi asfaltni prelazi.

Ustvari na Obali vidiš koliko je i tamo već popucana površina (tu je između ostalog razlog saobraćaj autobusa i drugih drumskih vozila po tramvajskoj pruzi koja se ovako preopterećuje). Dakle i ova dionica biće brzo zrela za remont.

Očajna potreba za ulaganjem u visini od desetina miliona maraka dok glavonje misle da će spasiti situaciju neke kapije, par tona betona za zidove oko stanica i "displeji"...
megaman4

#2823 Re: Gras all about

Post by megaman4 »

Zadnji ozbiljnjiji remont pruge bio je pred Olimpijadu tj. pocetkom 80-ih godina proslog vijeka. 1980 godine su uradjena nova tramvajska stajalista sa crvenim ogradama, crvenim nadstresnicama i kantama za smece. Tako se i docekao rat. Nazalost, 22 godine nakon rata nije bilo vecih radova na remontu pruge.

Posto je stanje krajnje kriticno, pod hitno je potreban opsti remont pruge u fazama i to:
- Bascarsija-M. Dvor
- M. Dvor-Cengic Vila, i
- Cengic Vila-Ilidza.

U ovaj remont ide i rekonstrukcija kontakte mreze sa novim stubovima. Paralelno s ovim radovima isla bi rekonstrukcija stajalista sa novim ogradama, nadstresnicama i kantama za smece zbog ekoloskih standarda. Novi sadrzaj za stanice bi bio infopunkt o linijama i trenutnoj lokaciji tramvaja.

I Remiza treba rekonstrukciju. Ovo zahtijeva dosta novca. Ako zelimo biti mirni narednih 20-30 godina, potrebno je uloziti oko 50 miliona KM.

A da ne kazem pruga Ilidza-Hrasnica koja se spominje jos od 1970 godine. Daj Boze da se krene ozbiljno u ovaj projekat.
man_464

#2824 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Najkraća ali najužasnija dionica je Filozofski fakultet - SCC centar. A dole užas od Mašinske - Ilidže komplet pruga oba smjera. Zapravo na oko se čini da do Čengić vile nije loše ali je pruga zakopana u zemlju, a ispod je strava i užas. Tramvajski saobraćaj zahtjeva remont pruge komplet Od S-krivine za Ilidžu i sa Ilidže do SCC-a, a zatim nove elektrovučne podstanice većeg kapaciteta da bi se moglo više vozila ubaciti (Oko 60 što bi bilo optimalno.)

Pruga za Hrasnicu je potrebna, ali je uvijek drugi prioritet jer postojeća pruga je u raspadu. Zapravo idealno bi bilo Izgraditi prugu do Hrasnice i Dobrinje i preko trijangla spojiti Hrasnicu i Dobrinju također. Trolejbus za Vogošću također. Sa ova tri velika projekta Sarajevo bi bilo mirno dobrih 20ak godina uz redovno održavanje, ako ne i više.
O'zone
Globalni moderator

#2825 Re: Gras all about

Post by O'zone »

megaman4 wrote:
Posto je stanje krajnje kriticno, pod hitno je potreban opsti remont pruge u fazama i to:
- Bascarsija-M. Dvor
Pa ovo remontovaše 2012 godine i spržiše u ovo 6 miliona maraka
Post Reply