Haris.ba wrote:Veoma često prolazim tom dionicom. Tu na raskrsnici (vidi se ta raskrsnica na slici gdje je tramvaj iskočio) pruga pliva. Kad prolazi tramvaj zna potonuti i nekoliko cm.
Skoro svaki mjesec su tu sa onim kamiončićem. Nešta vare. Čudi me da češće ne bude ovakvih slika. Pruga od Nedžarića prema Ilidži je odavno za remonta. Dok nisam otišao se provozati u neki drugi grad tramvajom - sve sam mislio da tramvaj kad vozi više od 40 na sata treba da se ljulja. Kad malo brže voze na toj dionici isto je ko da si u barci na nemirnom moru.

Ustvari čitava pruga od Skenderije do Ilidže je u stanju koje je katastrofa. Prema mojim podacima - i tu se nečega dobro drži - je dionica Nedžarići - Ilidža bez veće promjene od 1960. godine, samo su mijenjali šine koje su dotrajale. I nove stubove kontaktne mreže su stavili negdje u periodu Olimpijade. Ali podložni slojevi, tucanik, pragovi - sve je ISTO ostalo.
Dionica NEdžarići-centar grada je više puta remontovana, svakako dionica Nedžarići - Skenderija zadnji put opet u vremenu kada se održavala Olimpijada.
Iskreno ne živim ja na famoznom "Zapadu" ali u mojoj zemlji bi Pružni ured (dakle ured odgovoran za promet i inspekcije željezničkih struktura) vjerovatno odmah naredio definitivnu zabranu korištenja pruge u takvom stanju.
Pruga stvarno bukvalno pliva, u toku decenija se nagomilalo blato u tucaniku dakle je totalno nestabilna, tramvaj po 30-50 tona natovaren putnicima svakih par minuta, zbog toga i stalno pujacu šine i stalno moraju da ih vare. Tokom kiše vidiš kako voda ostaje na šinama i pravi stvarne male ribnjake, jer drenaža ili ne postoji ili je odavno dotrajala i blokirana je nagomilanim materijalem.
Ako će do ovakvih situacija dolaziti sve češće, onda bye bye tramvaj. Jer tramvaji neće da imaju na čemu da voze.
Generalan remont pruge koji je neophodan za dalje postojanje tramvaja - tu govorimo o desetinama miliona KM. Ustvari sve novo - metar metar i po u dubljinu, drenaža, separacioni slojevi, tucanik, pragovi, šine, skretnice, nova stajališta, novi asfaltni prelazi.
Ustvari na Obali vidiš koliko je i tamo već popucana površina (tu je između ostalog razlog saobraćaj autobusa i drugih drumskih vozila po tramvajskoj pruzi koja se ovako preopterećuje). Dakle i ova dionica biće brzo zrela za remont.
Očajna potreba za ulaganjem u visini od desetina miliona maraka dok glavonje misle da će spasiti situaciju neke kapije, par tona betona za zidove oko stanica i "displeji"...