Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
johntra

#2776 Re: Gras all about

Post by johntra »

vješalica wrote: fer i posteno
a vidjecwmo kolio cw korisnici cijeniti

zao mi kifle
nece se slikavat
i sebi dizati cijenu po medijima
Uslikao se već ministar saobraćaja KS...Fisho....

Nego, hoće li raditi elektronske table i ako neće zašto neće? jer, u TZ na istim autobusima regularno rade...znam da je bila priča da je to skupo, bla, bla...ali ako može tuzlanski GIPS, zašto ne i GRAS...
drndalo

#2777 Re: Gras all about

Post by drndalo »

johntra wrote:ali ako može tuzlanski GIPS, zašto ne i GRAS...
Zato sto je GRAS...
man_464 wrote:Linkee Hoffman bush je proizvođač Amsterdamskih tramvaja i rezervni dijelovi više ne postoje niti se mogu nabaviti. Kao sto reče trambusek88 nema vise lhb-a.
Ono sto ja kazem, a niste me skontali je da to sto Linke-Hofmann-Busch vise ne postoji, ne znaci da ne postoje nacrti, planovi, dijelovi koji idu na te tramvaje... Jedan klik na web kaze:

https://en.wikipedia.org/wiki/Linke-Hofmann-Busch
It is now part of Alstom, the name Linke-Hofmann-Busch became defunct in 2009 when it became ALSTOM Transport Germany GmbH.
To znaci da su postali dio vece grupacije, ali to ne znaci da su nacrti i planovi baceni u Papirservis... I ne znaci da mi npr. imamo pare i da hocemo da kupimo xx novih istih takvih, da ih ne bismo dobili ako bismo se dogovorili oko cijene... Ili ako oni ne bi nama nacrtali da za isto para mozemo dobiti novije/modernije/niskopodne, od kojih su svakako 70% dijelova isti...

Mislim, sve je to suha teorija, posto smo svakako sve njih "zaklali" u staro zeljezo, ali naglasavam da to sto se neki model ne proizvodi vise, i sto firma vise ne postoji kao takva, NE ZNACI OBAVEZNO da dijelova nema...
trambusek88

#2778 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

johntra wrote:

zao mi kifle
nece se slikavat

Nego, hoće li raditi elektronske table i ako neće zašto neće? jer, u TZ na istim autobusima regularno rade...znam da je bila priča da je to skupo, bla, bla...ali ako može tuzlanski GIPS, zašto ne i GRAS...
Ma nisu ni Tuzlaci mogli osposobiti stare, već su uzeli nove LED displeje ali samo naprijed.
Isto je uradio i Centrotrans sa ona 4 Mana što su radili na komercijali, a sad rade na Hrasnici, Sokolovićima, Ilijašu... Originalne displeje zamjenili Novatronicovim.
Last edited by trambusek88 on 28/02/2017 12:31, edited 1 time in total.
johntra

#2779 Re: Gras all about

Post by johntra »

Jesu li skupi displeji?
bolje izgleda mnogo, a da ne pričam o praktičnosti...
vješalica

#2780 Re: Gras all about

Post by vješalica »

johntra wrote:

zao mi kifle
nece se slikavat

nemogu fiteljasi bez da budu slag
jbg tealno ako su dali topli obrok i kupili sta se.imas slokat
seljacine
ovo je jos samo jedna drzaca koja ima 2 ministra familijarna
vješalica

#2781 Re: Gras all about

Post by vješalica »

Black swan wrote:veliki nokti ili mali ekran a ?
:mrgreen:
pisala sam na drugoj temi da se bavim poslom u kojem isu dopusteni nokti ni pod razno dugacki
problem je u telefonu jezickim postavkama i slaganju rijevi i slohova
MrNobody

#2782 Re: Gras all about

Post by MrNobody »

Autobusi su stigli iz Tuzle gdje su bili i registrovani. Isti ovi autobusi su saobraćali na linijama Gradskog i prigradskog saobraćaja. Mislim da negdje postoji punionica CNG plina u Sarajevu, ali za početak dok ne izgrade sopstvenu punionicu mogu puniti plin direktno sa trailera.

P.S. Mogli su ovi iz klixa slikati autobuse u Sarajevu a ne u Tuzli :-D :-D
johntra

#2783 Re: Gras all about

Post by johntra »

Znači, kupljeni su direktno od GIPS-a?
Ja sam mislio da su kupljeni preko iste šeme od koje GIPS nabavlja ove autobuse...
trambusek88

#2784 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Mislim da su 2-3 radila u Tuzli, ostali su uvezeni radi prodaje. Vidio sam njihove slike od prije 15-tak dana, bili su na zoll tablama, a ovi Manovi što su imali Gipsove naljepnice nisu imali tablice.
hubke2017

#2785 Re: Gras all about

Post by hubke2017 »

johntra wrote:Solarni GRAS... :D

Ovi vladajući su stvarno majstori u tome kako neozbiljno rješavati ozbiljne i dugogodišnje probleme...

smrdim/vijest/sarajevski-inov ... s-a-237164
Iako sam rekao da neću više se prijavljivati ali kad sam ovo pročitao moram (još samo ovaj post).

Iskreno veću glupost nisam odavno pročitao (ako izuzmemo priče kako GRAS nije komunalno preduzeće).

Prvo, solarni paneli su enormno skupi, toliko skupi da ti pamet stane na momenat. Da bi se električni saobraćaj prebacio na ovaj sistem potrebna je ogromna količina panela. U startu cijena panela poništava cijelokupnu investiciju jer su paneli preskupi i NEISPLATI se.

Drugo, šta ćemo po noći? Danas još uvijek ne postoji tehnologija za skladištenje toliko količine energije. Trenutni litijum-jonski sistem skladištenja je nepouzdan i kratkog vijeka za tu količinu energije.

Treće, Sarajevo zimi? Dani kratki i magloviti a noći duge. Ako bi zimi koristili EP onda bi na mostu dobili a na ćupriji izgubili i džaba smo onda ulagali toliki novac na panele, projektovanje i postavljanje. Možda bi bilo isplativo jedino na Hvaru da Hvar ima elektični saobraćaj (otok sa najviše sunčanih dana u Evropi).

Ukratko, glupost teška. Na papiru zvuči predobro a u praksi neizvodivo. Ustvari izvodivo ali dosta skupo i neefikasno.

Na kraju krajeva, mislite da Japanci nisu do sada razmišljali i o takvoj opciji ili možda Njemci, Ameri,..?

Ovi babini i mamini "studenti" bi da izmisle toplu vodu al nemere ;)
man_464

#2786 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Sto se tice elektronske naplate pa ima i kod nas. U komercijali. I kartice i sve...

Na ostalim linija sta ce im validatori kad nema elektronske naplate. Kad se bude uvodilo tad ce i dobit validator.
Maystor

#2787 Re: Gras all about

Post by Maystor »

Pozdravljam izjavu sindikata da vozila trebaju bit ekološki prihvatljiva. Čestitam na kupovini autobusa na plin!
O'zone
Globalni moderator

#2788 Re: Gras all about

Post by O'zone »

hubke2017 wrote:
johntra wrote:Solarni GRAS... :D

Ovi vladajući su stvarno majstori u tome kako neozbiljno rješavati ozbiljne i dugogodišnje probleme...

smrdim/vijest/sarajevski-inov ... s-a-237164
Iako sam rekao da neću više se prijavljivati ali kad sam ovo pročitao moram (još samo ovaj post).

Iskreno veću glupost nisam odavno pročitao (ako izuzmemo priče kako GRAS nije komunalno preduzeće).

Prvo, solarni paneli su enormno skupi, toliko skupi da ti pamet stane na momenat. Da bi se električni saobraćaj prebacio na ovaj sistem potrebna je ogromna količina panela. U startu cijena panela poništava cijelokupnu investiciju jer su paneli preskupi i NEISPLATI se.

Drugo, šta ćemo po noći? Danas još uvijek ne postoji tehnologija za skladištenje toliko količine energije. Trenutni litijum-jonski sistem skladištenja je nepouzdan i kratkog vijeka za tu količinu energije.

Treće, Sarajevo zimi? Dani kratki i magloviti a noći duge. Ako bi zimi koristili EP onda bi na mostu dobili a na ćupriji izgubili i džaba smo onda ulagali toliki novac na panele, projektovanje i postavljanje. Možda bi bilo isplativo jedino na Hvaru da Hvar ima elektični saobraćaj (otok sa najviše sunčanih dana u Evropi).

Ukratko, glupost teška. Na papiru zvuči predobro a u praksi neizvodivo. Ustvari izvodivo ali dosta skupo i neefikasno.

Na kraju krajeva, mislite da Japanci nisu do sada razmišljali i o takvoj opciji ili možda Njemci, Ameri,..?

Ovi babini i mamini "studenti" bi da izmisle toplu vodu al nemere ;)
Nisi ti pročitao članak.

Nigdje se u članku ne spominje da vozila grasa koja su na električni pogon dobijaju napon sa solarnih ploča (to je prosto nemoguće) nego se kaže:
Krajnji cilj projekta, nakon postavljanja solarnih panela, bio bi osigurati određene godišnje prihode koji će služiti kao otplata već postojećeg duga KJKP GRAS, što bi u konačnici moglo rezultirati izlaskom iz dugova navedenog preduzeća. Proračun isplativosti projekta, te njegova ekonomska stabilnost su premašili "srednja" očekivanja (proračune sa srednjim parametrima) za 12 puta – naveo je Selimbegović.
Što znači da bi GRAS proizvodio solarnu energiju koja bi se PRODAVALA elektrodistribucijama i dalje distribuirala prema krajnjim kupcima.

Podatak iz 2014
Elektroprivrede plaćaju struju iz solara po garantovanoj cijeni od 736 do 920 KM po megavatu, zavisno od snage elektrane. Garantovana cijena se sastoji od referentne cijene koju plaćaju elektroprivrede i ona iznosi 81 KM po megavatu, dok se ostatak isplaćuje sa računa za obnovljive izvore.
GRAS može zaraditi fine pare od ovoga ali se mora naći KO će uložiti par stotina miliona za solarne panele, pripremu, ugradnju, uvezivanje sa mrežom itd...

Edit:

Otkupna cijena iz 2016 godine
Prema usvojenoj odluci, granatovana cijena električne energije iz hidroelektrana iznosi 0,29036 KM/kWh, iz vjetroelektrana 0,37124 KM/kWh, iz solarnih elektrana 0,54190 KM/kWh, iz elektrana na biomasu 0,31292 KM/kWh, te iz elektrana na bioplin 0,71160 KM/kWh.
Što znači da mikro elektrana od 1 MegaWatta može zarađivati 541,90 KM a elektrana na 35000 kvadrata
MrNobody

#2789 Re: Gras all about

Post by MrNobody »

johntra wrote:Znači, kupljeni su direktno od GIPS-a?
Ja sam mislio da su kupljeni preko iste šeme od koje GIPS nabavlja ove autobuse...
Nebitno da li su kupljeni od GIPS-a ili šeme preko koje GIPS nabavlja autobuse, to je nesto slicno Centrotransu i šemi preko koje Centrotrans nabavlja autobuse ;). U svakom slucaju pozitivna stvar i za GIPS koji je vec izgradio svoju punionicu CNG-a i za GRAS.
trambusek88 wrote:Mislim da su 2-3 radila u Tuzli, ostali su uvezeni radi prodaje. Vidio sam njihove slike od prije 15-tak dana, bili su na zoll tablama, a ovi Manovi što su imali Gipsove naljepnice nisu imali tablice.
Mislim da u GIPS-u trenutno imaju preko 50 CNG solo autobusa (MAN, Volvo, Neoplan) i da na većini linija rade ovi autobusi, a i nastavljaju sa uvozom. Da li su ovi sto su stigli u GRAS radili na linijama ne znam, ali pretpostavljam da neki jesu.

Displej za ove autobuse kosta oko 800 KM po autobusu sa ugradnjom i unosom podataka.
Sodom1

#2790 Re: Gras all about

Post by Sodom1 »

Ako busovi nisu registrovani na GRAS na koga su onda?
I kako uopste to moze da se uradi tako . To je sve neki lov u mutnom
man_464

#2791 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Nema ništa mutno. Radnici dali pare i kupili vozila. Ista poklonili firmi i dali na korištenje.

Svakako je Kanton je obećao kupiti još 30 autobusa na plin.
Sodom1

#2792 Re: Gras all about

Post by Sodom1 »

Koliko sam skontao nisu registrovani na GRAS , tj u saobracajnoj ne stoji vlasnik vozila GRAS?
trambusek88

#2793 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Neće ni oni minibusi što općine Stari grad i Centar kupuju biti registrovani na GRAS već na općine.
trambusek88

#2794 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

MrNobody wrote:
johntra wrote:Znači, kupljeni su direktno od GIPS-a?
Nebitno da li su kupljeni od GIPS-a ili šeme preko koje GIPS nabavlja autobuse, to je nesto slicno Centrotransu i šemi preko koje Centrotrans nabavlja autobuse ;). U svakom slucaju pozitivna stvar i za GIPS koji je vec izgradio svoju punionicu CNG-a i za GRAS.
trambusek88 wrote:Mislim da su 2-3 radila u Tuzli, ostali su uvezeni radi prodaje. Vidio sam njihove slike od prije 15-tak dana, bili su na zoll tablama, a ovi Manovi što su imali Gipsove naljepnice nisu imali tablice.
Mislim da u GIPS-u trenutno imaju preko 50 CNG solo autobusa (MAN, Volvo, Neoplan) i da na većini linija rade ovi autobusi, a i nastavljaju sa uvozom. Da li su ovi sto su stigli u GRAS radili na linijama ne znam, ali pretpostavljam da neki jesu.

Displej za ove autobuse kosta oko 800 KM po autobusu sa ugradnjom i unosom podataka.
Ma GiPS je prije par godina kupio Junuzović Kopex koji se bavi i prodajom autobusa, kamiona, goriva, građevinom itd... Isti je vlasnik i Litvatransa iz Banovića.
Ista firma je prošle godine otvorila punionicu CNG-a mislim u Reljevu.

Što se tiče displeja, jedino ako se vozači šta angažuju da ubace iz rashodovanih.
Od onih 10 zglobnih koji su stigli 2005, ima samo onaj s Eronet reklamom ubačen prednji displej iz "japanca", a turski su dobili kartice iz japanaca pošto imaju Brose displeje, ali pošto su manjih dimenzija imaju svi grešku u prikazu gdje se proguta po jedno slovo u redu.
Jedan jedini displej koji je firma kupila ima 850.
vješalica

#2795 Re: Gras all about

Post by vješalica »

Sodom1 wrote:Ako busovi nisu registrovani na GRAS na koga su onda?
I kako uopste to moze da se uradi tako . To je sve neki lov u mutnom
što ne može? i šta je mutno?
npr lizing
vlasnik je tuzla,a korisnik je gras
vlasnik ne znači ujedno da je i korisnik
i obratno
eh sad zavisi kako su se dogovorili
vjerovatno da im uplaćuju te pare u više rata
valjda su napravili ugovog sa kojim su to riješili
i ne kontam likve koji se pale na kupovinu ko šibice
to nije od vaših para kupljeno ;)
Sodom1

#2796 Re: Gras all about

Post by Sodom1 »

trambusek88 wrote:Neće ni oni minibusi što općine Stari grad i Centar kupuju biti registrovani na GRAS već na općine.
Meni je to cudno ,mozda nisam dovoljno upoznat , ali sa ovakvim nacinom je siroko polje za mahinacije.
Da pojednostavim . Znaci GRasova linija ,dodje inspekcija , u papirima Husin bus , vozac kaze nije ovo Husin bus ovo je Grasov bus , inspekcija kaze izvinjavamo se vozi dalje.
Ovo me nekako podseca na ispalicivanje plata a ne uplacivanja mio-pio naravno po zakonu sve
drndalo

#2797 Re: Gras all about

Post by drndalo »

Srecom do sad u GRAS-u nije bilo nikad mahinacija... Ni u Kantonu... 8-)
trambusek88

#2798 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Sodom1 wrote:
trambusek88 wrote:Neće ni oni minibusi što općine Stari grad i Centar kupuju biti registrovani na GRAS već na općine.
Meni je to cudno ,mozda nisam dovoljno upoznat , ali sa ovakvim nacinom je siroko polje za mahinacije.
Da pojednostavim . Znaci GRasova linija ,dodje inspekcija , u papirima Husin bus , vozac kaze nije ovo Husin bus ovo je Grasov bus , inspekcija kaze izvinjavamo se vozi dalje.
Ovo me nekako podseca na ispalicivanje plata a ne uplacivanja mio-pio naravno po zakonu sve
Pa na ljeto će 36 vozila ponovo na aukciju, mislim da neće biti više odlaganja.
Općine ne žele da njihova vozila tako završe, a bitno je samo da je u vozilu grasov nalog i red vožnje.
Da je to nešto neregularno po svijetu firme nebi mogle uzimati vozila na probu.

Pa i Gras je prije 10 godina nekoliko mjeseci koristio autobus firme Transmont Kladanj jer je bilo nekih problema sa autobusom koji su prodali Grasu, pa poslali privremenu zamjenu bez ikakvih problema.
orinoco

#2799 Re: Gras all about

Post by orinoco »

Sodom1 wrote:Na slikama vec imaju reg. tablice , kad ih brze registrovase
trambusek88 wrote:Registrovani su u Tuzli.
orinoco wrote:Zar se registracija m/v ne radi u MUP-u sjedišta firme?
trambusek88 wrote:Pa neće biti registrovani na GRAS. Nisu ludi radnici da njihovu muku neko sutra založi ili zaplijeni!
Ako već znaš sve o ovim autobusima, reci nam koliko je radnika kupilo koliko ukupno autobusa i kako je podijeljeno vlasništvo nad njima?
vješalica

#2800 Re: Gras all about

Post by vješalica »

orinoco wrote:
Ako već znaš sve o ovim autobusima, reci nam koliko je radnika kupilo koliko ukupno autobusa i kako je podijeljeno vlasništvo nad njima?
nevezano za temu
odluči se hoćžeš li u komunikaciji po forumu koristi svoj ženski ili muški rod :lol:
Post Reply