Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
shin

#2776 Re: Satovi

Post by shin »

Ja baš planiram jedan flyback chrono servisirati, ali ne znam gdje da ga nosim :D
Norm

#2777 Re: Satovi

Post by Norm »

hmm...po mom skromnom misljenju trebali bi ste naci nekoga pouzdanog urara ;-)
shin

#2778 Re: Satovi

Post by shin »

Zađi redom kod naših urara i pitaj šta je flyback chrono pa vidi odgovore, poslije toga ostavi sat na servis :D
Norm

#2779 Re: Satovi

Post by Norm »

...razumijem, to je ono sto je mene kao kolekcionara na neki nacin i 'primoralo' da provedem sate i sate na netu istrazujuci, uceci, pa onda da pronadjem nacin da nabavim potreban alat (jos uvijek nemam sve), a da ne govorim o danima provedenim za stolom i vjezbajuci na starim satovima (necu ni spominjati zvocanje supruge sto sam stalno u 'podrumu') :mrgreen:
ozdrlje_donje

#2780 Re: Satovi

Post by ozdrlje_donje »

Image

Slijedeci na listi zelja 8)
1in1000

#2781 Re: Satovi

Post by 1in1000 »

Fural ko Nixon satove?
janje_

#2782 Re: Satovi

Post by janje_ »

1in1000 wrote:Fural ko Nixon satove?
ja sam davno se bio zagledo u nixon duke, ali ga nikad ne nabavih..

Image
damskot

#2783 Re: Satovi

Post by damskot »

Hocu da investiram u satove ali nisam dalje od Omege dosao :( Imali neko da mi moze reci u koje marke, izradu sta vec bi bilo pametno kupiti da ih poslje sa zaradom mogu prodati .Znam da su specijalne edicije uvjek dobre ali sve je to tanko . Gledao sam otvorenje prodavnice satova u Sarajevu gdje frajer(Gost otvorenja) tvrdi da je sat uzeo za 20.000 prije rata sad vrijedi 250.000 o cemu se radi ?

Excuse my ignorance i hvala na info ..
Norm

#2784 Re: Satovi

Post by Norm »

Vrijednost sata je u ocima posmatraca...moze on vrijediti i 300000 ali ako niko ne ponudi taj sat ne vrijedi nista...Isto tako sat moze vrijediti 200 KM ali za vlasnika, ako je uspomena, je nesto najdragocjenije na svijetu...
Ako mislis da se na brzinu obogatis preprodajom skupocijenih marki satova, hmmm nije nemoguce ali...ali moras imati dosta znanja, dobar pocetni kapital, sigurno trziste za nabavku (da nije prepravljan, franken, da je orginalan 100%) i plasman...
Imas dosta stranih foruma o ovoj tematici pa malo vidi...
Stoner

#2785 Re: Satovi

Post by Stoner »

damskot wrote:Hocu da investiram u satove ali nisam dalje od Omege dosao :( Imali neko da mi moze reci u koje marke, izradu sta vec bi bilo pametno kupiti da ih poslje sa zaradom mogu prodati .Znam da su specijalne edicije uvjek dobre ali sve je to tanko . Gledao sam otvorenje prodavnice satova u Sarajevu gdje frajer(Gost otvorenja) tvrdi da je sat uzeo za 20.000 prije rata sad vrijedi 250.000 o cemu se radi ?

Preporučio bi ti da pogledas švicarske satove marke Quinting. High-end luxury satovi koji su potpuni novitet na tržištu. Mislim da će za desetak godina biti pravi hit dok ta mlada firma malo stane na noge. Već sada su skupi a i dosta državnika kao Putin i Clinton i još neki je viđeno sa istima na ruci. Ja ne namjeravam satove uzimati od njih već kupiti dosta njihovih dionica i zalediti ih par godina.

Evo zbog čega su posebni.

Sat je providan i kroz njega se može vidjeti a mehanizam se ne vidi... Magija... Niko ne zna kako ih prave.
Image
shin

#2786 Re: Satovi

Post by shin »

Norm wrote:Vrijednost sata je u ocima posmatraca...moze on vrijediti i 300000 ali ako niko ne ponudi taj sat ne vrijedi nista...Isto tako sat moze vrijediti 200 KM ali za vlasnika, ako je uspomena, je nesto najdragocjenije na svijetu...
Ako mislis da se na brzinu obogatis preprodajom skupocijenih marki satova, hmmm nije nemoguce ali...ali moras imati dosta znanja, dobar pocetni kapital, sigurno trziste za nabavku (da nije prepravljan, franken, da je orginalan 100%) i plasman...
Imas dosta stranih foruma o ovoj tematici pa malo vidi...

Vintage rolex i panerai je instant para ako se nabave povoljno. Rolex Daytona skoro duplo više vrijedi danas nego prije deset godina.

http://www.mwrforum.net/forums/showthre ... at-auction

Evo jos jedna fina prica,

http://forums.watchuseek.com/f11/rolex- ... 06175.html

Investiranje u satove nije nikakva ljepota u oku posmatraca, samo treba imati kliker i vidjeti sta ce biti in sledecu deceniju.
shin

#2787 Re: Satovi

Post by shin »

damskot wrote:Hocu da investiram u satove ali nisam dalje od Omege dosao :( Imali neko da mi moze reci u koje marke, izradu sta vec bi bilo pametno kupiti da ih poslje sa zaradom mogu prodati .Znam da su specijalne edicije uvjek dobre ali sve je to tanko . Gledao sam otvorenje prodavnice satova u Sarajevu gdje frajer(Gost otvorenja) tvrdi da je sat uzeo za 20.000 prije rata sad vrijedi 250.000 o cemu se radi ?

Satovi posebno radjeni za vojsku, u vecini slucajeva se nisu uopste moli kupiti vec samo dobiti u sluzbi.

Image

100.000EUR i cijena stalno ide gore.

Kod nas JNA piloti su dobijali Breitling Pluto model i Heuer 1550 SG ''Bundeswher'' model.

Cijena stalno raste, i sigurna je lova u njima za buducnost.
Capajebo

#2788 Re: Satovi

Post by Capajebo »

Nigdje da nadjem neki fin Tissotov sat kod nas ovde, do 500KM. Jeftiniji dosta satovi vani, nego kod nas... cak sam nalazio razliku cijene oko 150-200KM... :roll:
nesto ovako

Image
cng

#2789 Re: Satovi

Post by cng »

Pozdrav,
imam stari Darwil sat,i htio bih da zamijenim staklo,narukvicu,ocistim ga... Kojeg sajdziju u Sarajevu preporucujete za to?
notabene

#2790 Re: Satovi

Post by notabene »

cng wrote:Pozdrav,
imam stari Darwil sat,i htio bih da zamijenim staklo,narukvicu,ocistim ga... Kojeg sajdziju u Sarajevu preporucujete za to?
Teško da ce ti ovdje to iko reci.. Mi od svih regija imamo ili smo imali najbolju reputaciju što se tice satova, jer je nekad carsija bila poznata i po sahadzijama.. Danas koliko pratim casovnicarstvo kao ljubitelj satova, Srbija i Hrvatska imaju daleko najbolje web portale o satovima, gdje se desavaju diskusije, ne samo ljubitelja satova vec i casovnicara, odnosno sahadzija o cijeloj nauci vezanoj za satove. Mozda se varam, ali i ja bih volio da znam ima li u sarajevu neki "provjereni" sahadzija od kojeg ne moram strepiti hoce li prilikom obrade uci trepavica u mehanizam, i koji je zaista profesionalac u svom poslu
Ringhio

#2791 Re: Satovi

Post by Ringhio »

Znalci,

U cemu je caka sa swiss precimax satovima.

Gledam cijene na njihovom sajtu 7-8 000 dolara komad, odem na ebay, amazon, tamo cijene 70-80 dolara ????
O'zone
Globalni moderator

#2792 Re: Satovi

Post by O'zone »

Ringhio wrote:Znalci,

U cemu je caka sa swiss precimax satovima.

Gledam cijene na njihovom sajtu 7-8 000 dolara komad, odem na ebay, amazon, tamo cijene 70-80 dolara ????
Vjerovatno orginal-kopija.

Capajebo wrote:Nigdje da nadjem neki fin Tissotov sat kod nas ovde, do 500KM. Jeftiniji dosta satovi vani, nego kod nas... cak sam nalazio razliku cijene oko 150-200KM... :roll:
nesto ovako

Image
Ovaj Tradition ti je 755 KM ovdje u radnji.

Slična cijena ti je i vani u radnji (po mojim informacijama negdje i dosta skuplje).

Na internetu je dosta toga jeftinije ali moraš biti 100% siguran da je orginal sa ovjerenom i uredno popunjenom garancijom.

Slabo imaš Tissot-a do 500 KM možda najisplatniji model je V8 za 575 KM ako ti se kožna narukvica da prostiš ne gadi :mrgreen:

Image

Ostalo je sve klasika.

Recimo od klasike moja preporuka je model iz iste serije Tradition

Image

koji je 470 KM
Ringhio

#2793 Re: Satovi

Post by Ringhio »

Ne vjerujem da je amazon toliko los da tuse fals robu pod etiketom originalne...al haj
Capajebo

#2794 Re: Satovi

Post by Capajebo »

@O'zone, znam da je taj Tissot toliko para, ali eto usporedbe radi moj ga rodjak kupio na kruzeru za 260$ :-) :D
I gledam po nekim njemackim sajtovima, cijene su osjetno, ne sad bas pretjerano, nize nego sto su kod nas u radnjama :roll:

Helem, danas ovaj dobih sat, imal' ko sta rec' za njega, kakav je sta je? :D
Image

I jos cemo jedan aBd kupiti, kad naleti kakva fina ponuda :oops:
Ali_G

#2795 Re: Satovi

Post by Ali_G »

Cijene koje su i nasim radnjama su iste (mozda 10km vise) u odnosu na tissot on line shop. Postoji par stranica na kojima su jeftiniji a oficijelni su dileri. Jedna je acejewelry, a ima i urar Mikel cini mi se, iz Beca. Ja nisam nasao u Evropi da ima jeftinija cijena a da je 100% pouzdano
Dwndler

#2796 Re: Satovi

Post by Dwndler »

Ja imam jedan jednostavan odgovor: "Baci grah" :D
A kad bacis grah otidji kod babe gatare i kod vidovite Dzemile (i saradnika), pa vidi sta oni kazu sta ce biti IN za nekih 10-15-20 godina.
Taj sto je sat uzeo prije rata za 20.000 nije ga uzimao s kontom da na njemu zaradi, vec zato sto mu je bio cool i da ga nosi. Isto tako je moglo da se desi da vrijednost tog sata padne ili da bude na 0.
I to sto se specijalne edicije tice to je ispuhan balon ili prenapuhan, kako hoces. I sama Omega pravi "specijalne edicije" od 10000 komada :-)
Ako se i ne kontas bas najbolje u satove mojne investirat u njih s ciljem da zaradis. Sigurno ima boljih i brzih nacina da se zaradi.

Prosle sedmice sjedim kod jednog sarajevskog urara (sahadzije) i cekam da zavrsi sa servisom mojih satova, kad ulazi cigo (izvinjavam se ako koga vrijedjam, moze i Rom) koji garant zivi vani, sa LV torbicom (pederusom) i pita da li ima starih satova na prodaju, urar kaze nema, a ovaj kao trebalo bi mi nekih 10 komada.
To su valjda ljudi culi da su cijene strih satova skocile ili su na cijeni i sad bi svi u sverc satova.
Ovdje u DK se u zadnjih par godina desava pravo razmnozavanje faca koje prodaju polovne i novije satove boljih marki, tipa Rolex, Breitling, IWC, Heuer, Omega itd. Malo-malo, pa cujes ili vidis neko krenuo sa tim biznisom.
Sto se Omege tice, s kojom ja najvise radim mogu ti reci da u zadnjih 5-6 godina jeste doslo do rasta cijena, ali ni blizu kao kod Rolexa.
Samo kod Rolexa moras znat sve detalje, jer razlika u cijeni moze biti derasticna.
A o Paneraijima starim da i ne govorim.
Curve

#2797 Re: Satovi

Post by Curve »

O'zone wrote:Recimo od klasike moja preporuka je model iz iste serije Tradition

Image

koji je 470 KM
predobar, vako nes bi ja za klasike, mozda kombinacija crnog da ima, narukvica il tako nes.. uglavnom gdje je kod nas ta cijena 470 thx
O'zone
Globalni moderator

#2798 Re: Satovi

Post by O'zone »

Curve wrote:
O'zone wrote:Recimo od klasike moja preporuka je model iz iste serije Tradition

Image

koji je 470 KM
predobar, vako nes bi ja za klasike, mozda kombinacija crnog da ima, narukvica il tako nes.. uglavnom gdje je kod nas ta cijena 470 thx
Ima i crni

Image

Po toj cjeni je u svakoj radnji sa Tissotom u Sa. Ali ih trenutno nema na stanju. Čeka se da dođu.
Curve

#2799 Re: Satovi

Post by Curve »

Image

Dobar je i taj, al ovaj mi je vrh, kolko' bi on bio

PS. koja radnja u Sa preporucit za kupnju, znam da ima radnja u bbi-u prizemlje i u SCC, mada ovako nes sto trazim (ovaj ili taj iznad) nisam primjetio da imaju, ili ako ima 800-1200KM odma, 470 jock
internazionale

#2800 Re: Satovi

Post by internazionale »

Curve wrote:Image

Dobar je i taj, al ovaj mi je vrh, kolko' bi on bio

PS. koja radnja u Sa preporucit za kupnju, znam da ima radnja u bbi-u prizemlje i u SCC, mada ovako nes sto trazim (ovaj ili taj iznad) nisam primjetio da imaju, ili ako ima 800-1200KM odma, 470 jock
O'zone ako ima ovaj sat po ovoj podvucenoj cijeni (u km-ovima naravno) rezervisi mi jedan
Post Reply