Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
kerima1
#2776 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
S4mpion treba razmisljati prije o zivotu,nego smrti,sad zivimo,a znam doci ce i smrt.
Leo u pravu si i zivomo a u isto vrijeme umiremo ili topimo se.
- S4mpion
#2777 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Svako razmišlja o čemu želi, ali daleko od toga da vjernik ne bi trebao razmišljati o smrti.
- Leo_alfa
#2778 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma ne razmisljam bas tako, da umiremo kako vrijeme prolazi. To je samo odgovor S4mpionu bio.kerima1 wrote:S4mpion treba razmisljati prije o zivotu,nego smrti,sad zivimo,a znam doci ce i smrt.
- nasa
#2779 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne razmisljaju vjernici vjerovatno ni manje ni vise o smrti nego ateisti jer smrt je neizbjezna i to je nesto cega svi vrlo rano postanemo svjesni dok s godinama misli o istoj postanu cesce iz objektivnih raloga...
Medjutim nije ni bitno kako religija opisuje smrt jer u sustini bez obzira na onaj svijet i nastavak nekog oblika zivota religije su stave da se ovaj svijet i sve sto on nosi zavrsava s nasom smrcu te dalje u realnosti zivota vjernik je u istoj poziciji kao ateista, ostavlja nesto iza sebe, ne zna kad ce smrt doci itd.
Smrt za sve ljude ostaje nesto sto prihvatamo ali ne shvatamo, ne dozivljavamo,ne osjecamo...samo ruzna napomena....
Medjutim nije ni bitno kako religija opisuje smrt jer u sustini bez obzira na onaj svijet i nastavak nekog oblika zivota religije su stave da se ovaj svijet i sve sto on nosi zavrsava s nasom smrcu te dalje u realnosti zivota vjernik je u istoj poziciji kao ateista, ostavlja nesto iza sebe, ne zna kad ce smrt doci itd.
Smrt za sve ljude ostaje nesto sto prihvatamo ali ne shvatamo, ne dozivljavamo,ne osjecamo...samo ruzna napomena....
- Leo_alfa
#2780 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kako mislis ne shvatamo?
- nasa
#2781 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne procesuiramo na nacin kao da shvatamo, smrt je nesto sto ti u nekom trenutku odrastanje objasne da se desave i vise se radi o prihvatanju neizbjeznog nego nekom shvatanju jer nije da imamo uvijek logicne odgovore na smrt.... cesto nemamo nikakve, ne znas sta da kazes, ne volis misli o tome...nije bas da se ljudi opcenito ponasaju kaoda shvataju svooju smrtnost i samu smrt vec priznaces bjezi se od misli o istoj, djelovanja sa svjescu o istoj, cuva se negdje u prikrajku misli kao ruzna napomena-na to sam mislilaLeo_alfa wrote:Kako mislis ne shvatamo?
- NIN
#2782 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Naravno da svako od ljudi razmislja o svom putu ka tom famoznom fenomenu smrti. E tu dolazi do inteligencije - neko je prihvata neko ne, a svi razionalizijemo na svoj nacin, neko lakse, a neko teze. Religija je tu mnogo pomogla i olaksala taj vid prihvatanja neminovnog. Ja kao neko ko ne vjeruje u bogove i nadprirodno sam svjestan konacnosti svog zivota i ne plasim ga se osim da se nadam da bude brzo. Mnogi spominju izbanredne situacije kad neko kao ja zazivam boga - u Becu, dok smo slijetali avionom, kontam, ma gotovo, katastrofa! Ni na kraj pameti mi bogovi nisu bili na pameti, jedino djete moje i sta ce bez mene! Tako, pustite se tih floskula o ateistu koji se moli bogu!nasa wrote:Ne procesuiramo na nacin kao da shvatamo, smrt je nesto sto ti u nekom trenutku odrastanje objasne da se desave i vise se radi o prihvatanju neizbjeznog nego nekom shvatanju jer nije da imamo uvijek logicne odgovore na smrt.... cesto nemamo nikakve, ne znas sta da kazes, ne volis misli o tome...nije bas da se ljudi opcenito ponasaju kaoda shvataju svooju smrtnost i samu smrt vec priznaces bjezi se od misli o istoj, djelovanja sa svjescu o istoj, cuva se negdje u prikrajku misli kao ruzna napomena-na to sam mislilaLeo_alfa wrote:Kako mislis ne shvatamo?
P.S. @naso, ne mislim na tebe, naravno!
- Towelie
#2783 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Objasnjena sustina smrti
Smrt je jekin, sigurno saznanje, jedino za šta znamo da će nas stići. Izuzetka nema, ni iznenađenja, svi putevi vode do nje, sve što činimo to je priprema, za nju, priprema čim zakmečimo udarivši čelom o pod, uvijek je bliže, nikad dalje. Pa, ako je jekin, zašto se čudimo kad dođe. Ako je ovaj život kratak prolazak što traje samo čas, ili dan, zašto se borimo da ga produžimo dan ili čas. Zemaljski je život varljiv, vječnost je bolja.
Dervis i smrt
- fatamorgana
#2784 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I što je jednom rekao inspektor Hammer: Uvijek postoji mogućnost reinkarnacije, i za najgore od nas,Towelie wrote:Objasnjena sustina smrtiSmrt je jekin, sigurno saznanje, jedino za šta znamo da će nas stići. Izuzetka nema, ni iznenađenja, svi putevi vode do nje, sve što činimo to je priprema, za nju, priprema čim zakmečimo udarivši čelom o pod, uvijek je bliže, nikad dalje. Pa, ako je jekin, zašto se čudimo kad dođe. Ako je ovaj život kratak prolazak što traje samo čas, ili dan, zašto se borimo da ga produžimo dan ili čas. Zemaljski je život varljiv, vječnost je bolja.
Dervis i smrt
- Towelie
#2785 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ili ne postoji?
- fatamorgana
#2786 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa nisi ti najgori, možda se opet u insana reinkarniraš, kak'o žensko, ha ja!Towelie wrote:Ili ne postoji?
- nasa
#2787 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A nisam stvarno ciljala na to da ateisti ipak negdje nestoNIN wrote:Naravno da svako od ljudi razmislja o svom putu ka tom famoznom fenomenu smrti. E tu dolazi do inteligencije - neko je prihvata neko ne, a svi razionalizijemo na svoj nacin, neko lakse, a neko teze. Religija je tu mnogo pomogla i olaksala taj vid prihvatanja neminovnog. Ja kao neko ko ne vjeruje u bogove i nadprirodno sam svjestan konacnosti svog zivota i ne plasim ga se osim da se nadam da bude brzo. Mnogi spominju izbanredne situacije kad neko kao ja zazivam boga - u Becu, dok smo slijetali avionom, kontam, ma gotovo, katastrofa! Ni na kraj pameti mi bogovi nisu bili na pameti, jedino djete moje i sta ce bez mene! Tako, pustite se tih floskula o ateistu koji se moli bogu!nasa wrote:Ne procesuiramo na nacin kao da shvatamo, smrt je nesto sto ti u nekom trenutku odrastanje objasne da se desave i vise se radi o prihvatanju neizbjeznog nego nekom shvatanju jer nije da imamo uvijek logicne odgovore na smrt.... cesto nemamo nikakve, ne znas sta da kazes, ne volis misli o tome...nije bas da se ljudi opcenito ponasaju kaoda shvataju svooju smrtnost i samu smrt vec priznaces bjezi se od misli o istoj, djelovanja sa svjescu o istoj, cuva se negdje u prikrajku misli kao ruzna napomena-na to sam mislilaLeo_alfa wrote:Kako mislis ne shvatamo?![]()
P.S. @naso, ne mislim na tebe, naravno!
Prihvatis, zivis i nadas se da ce zaobici bar dok smatras da si potreban na ovom svijetu, mislim da tako vecina ljudi prilazi smrti...nije da vjernici imaju nesto razradjeniji stav...
- Towelie
#2788 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisam ja ni mislio na sebe, daleko od toga.fatamorgana wrote:Pa nisi ti najgori, možda se opet u insana reinkarniraš, kak'o žensko, ha ja!Towelie wrote:Ili ne postoji?
Nego, sta ako od reinkarnacije nema nista?
- fatamorgana
#2789 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Možda ti i ja budemo imali djecu u idućem životu, ko zna! Ja suprug a ti supruga ....Towelie wrote:Nisam ja ni mislio na sebe, daleko od toga.fatamorgana wrote:Pa nisi ti najgori, možda se opet u insana reinkarniraš, kak'o žensko, ha ja!Towelie wrote:Ili ne postoji?
Nego, sta ako od reinkarnacije nema nista?
- NIN
#2790 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
fatamorgana wrote:Možda ti i ja budemo imali djecu u idućem životu, ko zna! Ja suprug a ti supruga ....
- Towelie
#2791 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Možda ti i ja budemo imali djecu u idućem životu, ko zna! Ja suprug a ti supruga ....
Mozda u nekom paralelnom univerzumu. Ali, ja sam ti dominantan po prirodi, mozes samo ti da preuzmes ulogu supruge.
- fatamorgana
#2792 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Stani u red, prvi sam rek'o!Towelie wrote:Možda ti i ja budemo imali djecu u idućem životu, ko zna! Ja suprug a ti supruga ....![]()
Mozda u nekom paralelnom univerzumu. Ali, ja sam ti dominantan po prirodi, mozes samo ti da preuzmes ulogu supruge.
Nemo' sad da ti Ziketa zovnem,
- Towelie
#2793 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zike razbija tabue i postavlja standarde. 
- fatamorgana
#2794 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I aminuje oralni sex što je najvažnije!Towelie wrote:Zike razbija tabue i postavlja standarde.
- fatamorgana
- Towelie
#2796 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Necemo vise, otisli smo u off-topic.
Sa'ce nas NIN banovat.
- fatamorgana
#2797 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Neće, mi filozofiramo!Towelie wrote:![]()
Sa'ce nas NIN banovat.
- NIN
#2798 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Towelie wrote:Možda ti i ja budemo imali djecu u idućem životu, ko zna! Ja suprug a ti supruga ....![]()
dobar!
- fatamorgana
#2799 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dobro, postavi onda jedno ozbiljno filozofsko pitanje ali da je razumljivo i vjernicima,Towelie wrote:![]()
Sa'ce nas NIN banovat.
- Towelie
#2800 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mozda ono za kokosku i jaje..