GandalfSivi wrote: ↑11/06/2022 01:15
Novak20 wrote: ↑10/06/2022 23:35
Ne branim stranke. .ebo HDZ, HDZ 1990, HNS i sve druge što na svakoj sjednici GV Mostara ne traže izmjenu naziva ulica ako ništa da se istjera na čistac tko ne da promjene. Da ja vodim hrvatsku politiku, drukčije bih je vodio 100%.
Nego, politici se izgleda živo .ebe što im ti i ja psujemo. KS, Grad Sarajevo i neke općine vodi SDA opozicija ali promjena te vrste opet nema. Neće je ni biti.
Sve dok postoji alternativa, postoji i mogucnost promjene. Kada ti je pozicija zacementirana, onda se opustis do momenta kada pocnes izmisljati porodicne grbove.
Da je imalo pameti, HDZ bi bio daleko od vlasti, ne zbog Bosnjaka nego Hrvata…
Dok sam mislio da u BiH postoje ili iole postoje stranačke politike glasao sam za SDP i NS. Zadnji put recimo za Sanju Renić iz NS u ZDK kantonu/županiji pa i na općinskom nivou za vijećnike NS.
Danas mislim i ubijeđen sam da niti jedna stranka u BiH osim ovih nacionalnih nema ideologije. Sve stranke u BiH slijede njihove - nacionalne ideologije. Može biti da su te nacionalne ideologije ovakve ili onakve, tiše ili glasnije, žešče ili mirnije ali u suštini, razlike nema kao ni dogovora jer svi žele dominaciju tamo gdje su većina i razumijevanje tamo gdje su manjina. Neki ne žele nikako da žive sa onima drugima.
I tu je stvarni izvor političkih svađa i svakih drugih tenzija koje su manje individualne, a više kolektivne.
Bh društvo je davno podijeljeno sa tendencijom dalje podjele, a najmalobrojniji Hrvati su žrtve tih politika i ne mogu dozvoliti rasipanje glasova jer se pokazalo da ti glasovi onda služe bošnjačkoj politici. Jbg, koalicija SDP, SDA, HSP (čini mi se manje od 4 tisuće glasova) i SRzB iz 2011. trebala je poslužiti za političko eutaniziranje HDZ kao najjače hrvatske stranke u BiH.
Desilo se suprotno. Hrvati su se uvjerili da nema razlike između SDA i SDP, a i jedni i drugi bez problema biraju za suradnike prave ustaše i lopove koji nemaju podršku većine Hrvata.
Na kraju i da nema HDZ što onda ? Našla bi se neka druga stranka vjerojatno radikalnija od ove.
Nekada sam mislio da bošnjačka politika želi ukinuti sva politička prava Hrvatima i tu sam griješio jer ta politika želi da postavi svoje ljude poput Komšića pa da tim političkim pravima manipulira ne u interesu Hrvata nego isključivo u svom interesu do momenta kada procijeni da se Hrvati više ne mogu nikako vratiti u igru.
Edit:
Sve sam više uvjeren da nacionalne stranke trebaju same i što prije dovršiti posao koji su započele prije trideset godina. Bolje se u to ne miješati.