novi Hyundai i30

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
burgundy

#276 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

em11r wrote:ko pored oktave kupi ova 2 go*neta je lud drogiran ili ludo drogiran :) :bih:
TSI masina,ne brinite.Svakih 20 hiljada obezbijedjen novi motor :lol: DAS Scheiße i Skodilak :lol:
citroen xm

#277 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

em11r wrote:ko pored oktave kupi ova 2 go*neta je lud drogiran ili ludo drogiran :) :bih:
A koja 2? Ako misliš i na Golf-a, Oktavija je isto što i on, tačnije Golf sa guzicom u škodinom pakovanju. Tako da bi ja radije Golf-a ako već biram neko nužno zlo.
Maystor

#278 Re: novi Hyundai i30

Post by Maystor »

Kada je riječ o novom i30, neko je već dobro rekao gdje mu je mjesto. Ispod golfa i fokusa, a iznad svih francuza. Tako mu se i cijena kreće. Što se tiče paketa opreme i cijena kod nas, smiješno je da dizel motora nema nikako u ponudi, a tragična je činjenica da automatska klima ne postoji ni u jednom paketu opreme, niti se može doplatiti za nju.
burgundy

#279 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

Maystor wrote:Kada je riječ o novom i30, neko je već dobro rekao gdje mu je mjesto. Ispod golfa i fokusa, a iznad svih francuza. Tako mu se i cijena kreće. Što se tiče paketa opreme i cijena kod nas, smiješno je da dizel motora nema nikako u ponudi, a tragična je činjenica da automatska klima ne postoji ni u jednom paketu opreme, niti se može doplatiti za nju.
Slazem se u vezi dizela.Mnogima ukljucujuci i sebe smatram da je cijena i30 mogla biti niza,naravno ovo je frisak model pa treba sacekat prve akcije kada ce i biti povoljniji.Poznato je da su prvi modeli skupi i nisu bas najpovoljnija kupnja.Uzmimo recimo Golf 6 kad je tek izasao, koliko je kostao i kakvu je opremu nudio i sad.Focus je najbolji auto sto se dinamike voznje tice,tu je Ford kralj,ali po kvalitetu siguran sam da ga i30 sije.Ja bih uvrstio ovdje i Opel Astru,po meni odlican auto i dokaz da se Opel vratio na velika vrata.Mozda svi ocekujemo da Hyundai bude uvijek jeftin,ali to vise nije moguce,rast kvalitete i imidja sa sobom povlaci i rast cijena.Primjer Skoda nekad ili Dacia sada.Po meni novi i30 je napravio prevelik skok u odnosu na prosli model i jasno pokazuje da Hyundai hoce da se uhvati u kostac sa velikanima u autoindustriji.Ovaj novi ima sve sanse da uspije i bude prodavaniji od proslog,sto se nas tice mi smo ionako premalo trziste za njih i za bilo koga.
Mene je impresionirala prica osnivaca Hyundai-a.Od nicega je napravio Hyundai.
citroen xm

#280 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

Nema šanse da je ispred francuza kao niti jednog pravog evropskog konkurenta.
goran16v

#281 Re: novi Hyundai i30

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Nema šanse da je ispred francuza kao niti jednog pravog evropskog konkurenta.
Ja bih ipak sacekao malo da se auto pocne prodavati i voziti, objektivne i neobjektivne kritike, prije nego napisem nesto ovako iskljucivo, ili bih se bar ogranicio na licnu procjenu.
johntra

#282 Re: novi Hyundai i30

Post by johntra »

burgundy wrote:
Mnogima ukljucujuci i sebe smatram da je cijena i30 mogla biti niza,naravno ovo je frisak model pa treba sacekat prve akcije kada ce i biti povoljniji.
pa ovo i jesu akcijske cijene...
citroen xm

#283 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:Nema šanse da je ispred francuza kao niti jednog pravog evropskog konkurenta.
Ja bih ipak sacekao malo da se auto pocne prodavati i voziti, objektivne i neobjektivne kritike, prije nego napisem nesto ovako iskljucivo, ili bih se bar ogranicio na licnu procjenu.
Nije ograničeno, smao treba dobro sagledati stvari. Prije svega ovo je model noviji 2 godine od bilo kog francuskog kompakta. Pogledaj mu dizaj. Vanjski može da prođe i nekako, unutra teški kič. Vidi se da ni materijali nisu baš kao kod evropskih modela, takođe motorizacija, količina opreme kojom su francuzi bogati.....

Samo uzmeš slike C4 u paketu koji nije početni i uporediš ga sa ovim I30 koji je promotivno slikan u najjačim paketima i sve ti je jasno.

Naravno da treba sačekati da se pojavi na ulicama, da se provoza i uđe u njega. Ali reći da je bolji od svih francuza je takođe ishitreno i potpuno neutemeljeno.
Filter

#284 Re: novi Hyundai i30

Post by Filter »

Maystor wrote:... smiješno je da dizel motora nema nikako u ponudi...
hmmm,
"Uz novi i30 u ponudi je bogata paleta motora sa šestostepenim mjenjačima, dok su u opciji i automatski. Benzinsku ponudu čine 1,4-litarski sa 100 konjskih snaga i dva 1,6-litarska, sa 130 i 135 KS, s tim što je ovaj drugi s direktnim ubrizgavanjem goriva.

Od dizelaša, u ponudi su 1,4-litarski sa 90 i dva 1,6-litarska, sa 110 i 128 KS. Potrošnja se kreće od 4,1 do 5,7 litara, zavisno od motora..."
burgundy

#285 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

Filter wrote:
Maystor wrote:... smiješno je da dizel motora nema nikako u ponudi...
hmmm,
"Uz novi i30 u ponudi je bogata paleta motora sa šestostepenim mjenjačima, dok su u opciji i automatski. Benzinsku ponudu čine 1,4-litarski sa 100 konjskih snaga i dva 1,6-litarska, sa 130 i 135 KS, s tim što je ovaj drugi s direktnim ubrizgavanjem goriva.

Od dizelaša, u ponudi su 1,4-litarski sa 90 i dva 1,6-litarska, sa 110 i 128 KS. Potrošnja se kreće od 4,1 do 5,7 litara, zavisno od motora..."
Jeste to tako,ali trenutno nema u ponudi dizela u BIH,samo benzinac se prodaje.
goran16v

#286 Re: novi Hyundai i30

Post by goran16v »

citroen xm wrote: Nije ograničeno, smao treba dobro sagledati stvari. Prije svega ovo je model noviji 2 godine od bilo kog francuskog kompakta. Pogledaj mu dizaj. Vanjski može da prođe i nekako, unutra teški kič. Vidi se da ni materijali nisu baš kao kod evropskih modela, takođe motorizacija, količina opreme kojom su francuzi bogati.....

Samo uzmeš slike C4 u paketu koji nije početni i uporediš ga sa ovim I30 koji je promotivno slikan u najjačim paketima i sve ti je jasno.

Naravno da treba sačekati da se pojavi na ulicama, da se provoza i uđe u njega. Ali reći da je bolji od svih francuza je takođe ishitreno i potpuno neutemeljeno.
Upravo tako, bilo sta reci unaprijed je ishitreno, a jednako je ishitreno napisati i jedno i drugo. Nije bilo prije 100 god kad su dezurni skeptici i tzv strucnjaci govorili da Mazdu, Toyotu i Nissana, koji su se nekad pocekom 90-ih poceli uvoziti i prodavati, ne treba kupovati jer je to japanski auto pun elektronike koja ce se kvariti, a Hyundaia Ponya gurali u katerogiju Lade Samare, Aleka i Skode Favorit, o tome da bude u istoj recenici sa tadasnjim R-19, P-309 ili ZX-om,ili svabama, nije bilo teorije. A vidi sad?
Dizajn i pojam ljepog su apsulutno subjektivna stvar i sto je tebi kic i ruzno meni nije i obratno. Meni su npr osvjetljenje komandne table na G IV (plavo - crveno) i gomila displeja na predhdnoj generaciji C4 bili cisti kic, nekome je bas to bilo naprovlacinije. Sto se tice kvaliteta materijala, ne brini niko nije imun na jeftino. Meni je dovoljan dokaz za to Focusu kojeg vozim, predhodna generacija i nije osnovi paket opreme, na kojem su trapecirunzi na vratima 100% plasticni bez cm2 tkanine, sto se nije moglo naci ni u osnovim modelima Skode ili Opela te klase.
Kao sto sam napisao ranije, ja bih sacekao da model udje u prodaju, da se uvedu svi model i motori, da se "stablilizuje" cjenovnik i da se pojavi na cestama prije ikakvog generalizirajuceg komentara.
Filter

#287 Re: novi Hyundai i30

Post by Filter »

burgundy wrote:
Jeste to tako,ali trenutno nema u ponudi dizela u BIH,samo benzinac se prodaje.
OK.
burgundy

#288 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

Nista Citroen XM je vec predvidio kakav ce trzisni uspjeh imat model koji je tek izasao.Prvo ce ga razbit njemacke marke za siroke narodne mase kao sto su Volkswagen,Ford,Opel da bi potom nastavili sa francuskim automobilima za siroke narodne mase kao sto su Reno i PSA koncern.E moj Hyundai svi te nakantase a nisi jos ni posteno starto.Po Citroenu XM ostaje da se boris sa Daciom,a znajuci da iza iste stoji Renault mislim da i tu neces imati sanse,ostaje ti bratska KIA pa se hrvajte.
citroen xm

#289 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

Naravno da treba sačekati i vidjeti. OK možda sam prenaglio, možda nisam, ali na osnovu slika i činjeničnog stanja sa sajta http://www.hyundai.ba mislim da nije bolji ni od jednog ozbiljnog japanskog ili evropskog konkurenta. Kad kažem da mislim da nije bolji ne znači da nije konkurentan. To će zavisiti od milion faktora.

Takođe njihov napredak je neosporan. Mislim da sam čak i ovde na forumu napisao da oni prave korak od 7 milja u odnosu na prethodnu generaciju, a u poređenju sa njihovim modelima iz 90-ih ne treba ni pričati. Dakle napredak je itekako vidljiv, ali zbog toga raste i cijena. I takođe sam rekao da nemam ništa protiv njih, ali kada bi birao mnogo prije bi izabrao novi Ceed jer mi je mnogo ljepši, atraktivniji i mnogo manje kičast za moj ukus.
citroen xm

#290 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

burgundy wrote:
Nista Citroen XM je vec predvidio kakav ce trzisni uspjeh imat model koji je tek izasao.Prvo ce ga razbit njemacke marke za siroke narodne mase kao sto su Volkswagen,Ford,Opel da bi potom nastavili sa francuskim automobilima za siroke narodne mase kao sto su Reno i PSA koncern.E moj Hyundai svi te nakantase a nisi jos ni posteno starto.Po Citroenu XM ostaje da se boris sa Daciom,a znajuci da iza iste stoji Renault mislim da i tu neces imati sanse,ostaje ti bratska KIA pa se hrvajte.
Molim da mi se ne trpa u usta ono što nisam izgovorio. Ja nisam ni pričao o tržišnom uspijehu, on vjerovatno neće izostati, ali on zavisi od milion faktora. Ja sam rekao da i30 kao cjelina još uvijek nije bolji od evropske konkurencije, a to će se pokazati ili opovrgnuti kada većina nas sjedne i provoza dotični model i kada ga neko od nas bude imao kao vlastiti automobil na malo duži period.
Jay Gatsby

#291 Re: novi Hyundai i30

Post by Jay Gatsby »

U trenutnoj konkurenciji, morat će mu još spuštati cijenu. Prema ovome što se do sada zna, skup je. Ako ne i preskup.
goran16v

#292 Re: novi Hyundai i30

Post by goran16v »

Ne treba smetnuti uma da je, za razliku od svih ostalih vodecih proizvodjaca autmobila, Hyundai konglomerat kojem proizvodnja automobila nije primarna, a pogotovo osnovna ili jedina djelatnost.
burgundy

#293 Re: novi Hyundai i30

Post by burgundy »

citroen xm wrote:
burgundy wrote:
Molim da mi se ne trpa u usta ono što nisam izgovorio. Ja nisam ni pričao o tržišnom uspijehu, on vjerovatno neće izostati, ali on zavisi od milion faktora. Ja sam rekao da i30 kao cjelina još uvijek nije bolji od evropske konkurencije, a to će se pokazati ili opovrgnuti kada većina nas sjedne i provoza dotični model i kada ga neko od nas bude imao kao vlastiti automobil na malo duži period.
Kod tebe sve neki milioni faktora.Ti vec znas da nije bolji od konkurancije a da nisi ni sjeo u auto,vidis mu po slikama da ima losiju unutrasnjost od Evropljana,kazes da je kic jer si tako cuo i to se inace veze za Korejce.Evo pitanje jedno, zasto taj tvoj Citroen C4 nema multilink vec polukrutu osovinu?Ja cu ti rec,skupa proizvodnja moze to jeftinije.E pa vidis Hyundai ima taj multilink koji je skup ali moze priustit da ga ugradjuje u svoja vozila.
citroen xm

#294 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

Izvini, ali za uspjeh je potrebno milion faktora ma koliko se ti ne slagao sa tim. Količina opreme, cijena, kvalitet unutrašnjosti, motorizacija, pa i dizajn, sve su to faktori koji će uticati na prodaju. OK polukrita osovina nije zadnji krik auto industrije, zato na drugoj strani Citroen ima daleko bolje dizelaše i benzince, ima kvalitetniju unutrašnjost, udobniji je, a ležanje na putu mu nije ništa gore.
Prošli model I30 je bio daleko iza konkurencije, ali ga je spašavala bogata oprema i niska cijena. Vozio sam se milion puta i vozio ga. Ovaj ima sve suprotno. Visoku cijenu i siromaššnu opremu uz popravljen dizajn i materijale. Pa vidjećemo kako će se stvari odvijati. Iskreno mislim da će ga Ceed oduvati.
Ako voziš prošli I30 izvini ako sam te nečim uvrijedio. Ja ne vozim C4 i za mene je pravi Citroen onaj sa hidraulikom, ali kada se objektivno sagleda C4 je u samom vrhu klase, a pogotovo po odnosu uloženo dobijeno.
citroen xm

#295 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

goran16v wrote:Ne treba smetnuti uma da je, za razliku od svih ostalih vodecih proizvodjaca autmobila, Hyundai konglomerat kojem proizvodnja automobila nije primarna, a pogotovo osnovna ili jedina djelatnost.
Viđao sam još i građevinske mašine i čini mi se nešto od tehničke robe. Ali što se tiče evrope i amerike sve je to smiješno zastupljeno u odnosu na njihove automobile. Stoga mislem da im je auto industrija jako bitna.
goran16v

#296 Re: novi Hyundai i30

Post by goran16v »

Cisto sumnjam da ce KIA oduvati Hyundaia, o tome ce odlucivati upravo Hyundai posto je KIA u njegovom vlasnistvu, takodjer tvrdnja da Citroen ima dolje ili losije motore je u najmanju ruku napisana napamet. Po kojim pokazateljima bolji ili losiji? Snaga, performanse i potrosnja jesu biti parametri, ali nisu dovoljno da bi motor bio najbolji.
Sto se poredjenja tice, treba razgraniciti da li ovdje razgovaramo o i30 u BiH ili u i30 uposte. Predpostavljam sa ragovaramo u BiH cim se potezu cjenovnici itd. U tom slucaju prodaja, potraznja, pouzdanosti i pad cijene polovnog u BiH bi, uz dizajn, udobnost, motore, lezanje na cesti itd itd bili parametri da se odredi sta pripada vrhu klase.
citroen xm

#297 Re: novi Hyundai i30

Post by citroen xm »

Mislim na dokazane motore odličnih performansi koji se ugrađuju u mnogo modela raznih svjetskih proizvođača. A tu je HDI u samom vrhu dizel motora.
Nisam mislio samo na BiH već uopšteno jer je vjerovatno sličan omjer uloženo-dobijeno u bilo kojoj zemlji. A kod nas je pogotovo došlo do izražaja jer je Hyundai odlučio da nas velikodušno počasti bezobrazno niskim paketom opreme i veoma visokom cijenom.
Što se Ceed-a tiče mislim da Hyundai nema više šta da odlučuje, najveće odluke su bile u fazi razvoja modela. Dobili su Ceed koji je dizajnerski svjetlosnu godinu daleko od I30 kao što je slučaj i sa prethodnim modelima. A ostalo što se mehanike tiče je 90% isto. A nešto vjerujem da će Kia biti i bogatije opremljena u startu.

Opet kažem sve ćemo vidjeti za koji mjesec.
goran16v

#298 Re: novi Hyundai i30

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:Ne treba smetnuti uma da je, za razliku od svih ostalih vodecih proizvodjaca autmobila, Hyundai konglomerat kojem proizvodnja automobila nije primarna, a pogotovo osnovna ili jedina djelatnost.
Viđao sam još i građevinske mašine i čini mi se nešto od tehničke robe. Ali što se tiče evrope i amerike sve je to smiješno zastupljeno u odnosu na njihove automobile. Stoga mislem da im je auto industrija jako bitna.
Gradjevinske masine su jos uvijek vozila. Hyundai Motor Group jest bitan faktor ali glavninu prihoda Hyundai Group ipak donosi manje eksponiran Hyundai Heavy Industry Group, brodogradnja, zeljeznica, VN postrojenja itd koji je jako prisutan na trzistima Azije i Bliskog Istoka.
goran16v

#299 Re: novi Hyundai i30

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Mislim na dokazane motore odličnih performansi koji se ugrađuju u mnogo modela raznih svjetskih proizvođača. A tu je HDI u samom vrhu dizel motora.
Nisam mislio samo na BiH već uopšteno jer je vjerovatno sličan omjer uloženo-dobijeno u bilo kojoj zemlji. A kod nas je pogotovo došlo do izražaja jer je Hyundai odlučio da nas velikodušno počasti bezobrazno niskim paketom opreme i veoma visokom cijenom.
Što se Ceed-a tiče mislim da Hyundai nema više šta da odlučuje, najveće odluke su bile u fazi razvoja modela. Dobili su Ceed koji je dizajnerski svjetlosnu godinu daleko od I30 kao što je slučaj i sa prethodnim modelima. A ostalo što se mehanike tiče je 90% isto. A nešto vjerujem da će Kia biti i bogatije opremljena u startu.

Opet kažem sve ćemo vidjeti za koji mjesec.
O tome koji je bolji motor svakako mozes imati svoje misljenje i rezon i to niko ne spori, ali postaviti to kao nesto neupitno je u najmnaju ruku napamet receno.
Zbog nejednakih medjusobnih odnosa i carinskih sporazuma, kao i troskova transporta i ostalih pratecih troskova koji formiraju cijenu mislim da osnovna cijena u odnosu ulozeno - dobiveno moze bitno varirati od zemlje do zemlje. Za pocetak, na auto Made in Korea se u BiH jos uvijek placa carina za razliku od auta made in EU, dok o troskovima transporta ne govorim. Gledajuci u BiH i rezon za kupovinu prosjecnog Bosanca i pojam sta dobiva za svoj novac najbolji pokazatelj ulozeno - dobijeno je broj prodatih i pad cijene.
Gledajuci na vlasnicki odnos tj da je KIA u vlasnistvu Hyundaia, ono sto si napisao o odnosu i30 i Ceed'a bi bilo isto kao da si napisao da sto se Octavie tice VW nme vis sta da odlucuje.
Upravo tako, sve ce biti kasno kroz koji mjesec...
hostapler

#300 Re: novi Hyundai i30

Post by hostapler »

Mislim da su ovu cijenu od nesto vise od 22 hiljade stavili samo radi fola da se ljudi privuku u salone,a taj model kao model se ne moze naruciti (sjecam se jedne prilike u nekom automagazinu u cjenovniku izasao Golf VI benz za 24 000,drug je otisao dole da vidi sta je kad ono taj se auto ne moze ni naruciti,nema sanse da se moze dobiti,nego je to da vi dođete i mi vam uvalimo za 5k skuplji auto),po meni klasicno varanje kupaca i dovođenje u zabludu.
Mislim cuj 2012 godina a auto kompakt klase nema klimu,nigdje veze. Ovaj auto se i nece moci dobiti bez klime i jos neke slicne opreme,ali tada cijena raste na preko 25k sto je po meni preskupo za jedan Hyundai,sa osnovnim motorom i opremom,pa neka ima dozivotnu garanciju.
Post Reply