Ima li nam spasa?

Post Reply
fjall_raven

#276 Re: Ima li nam spasa?

Post by fjall_raven »

Spas je u redefinisanju nacionalnih ciljeva. Trenutna situacija identična je onoj sa početka devedesetih. Bošnjaci žele bošnjačku/bosansku BiH, Srbima i Hrvatima se to ne dopada. Hrvati su devedesetih bošnjačku BiH tolerisali jer su im trebali saveznici za rat ptoriv Srba. Danas tog rata nema - pa su Hrvatima danas Srbi sa svojim strahom od bošnjačke/bosanske BiH mnogo bliži. Sistem spojenih posuda ovde odvajkada dobro funkcioniše. Tako da bez snažnog novog početnog političkog impulsa sa bošnjačke strane - neće doći do promjena nacionalnih politika Srba i Hrvata.

Ukoliko taj jedan novi politički bošnjački iskorak izostane - ćeraćemo se i u tom ćeranju zajedno propadati. Propadanje može biti ublaženo ili čak eliminisano evropskim integracijama. To je još jedno (drugo) svjetlo na kraju tunela.
palermo

#277 Re: Ima li nam spasa?

Post by palermo »

fjall_raven wrote:Spas je u redefinisanju nacionalnih ciljeva. Trenutna situacija identična je onoj sa početka devedesetih. Bošnjaci žele bošnjačku/bosansku BiH, Srbima i Hrvatima se to ne dopada. Hrvati su devedesetih bošnjačku BiH tolerisali jer su im trebali saveznici za rat ptoriv Srba. Danas tog rata nema - pa su Hrvatima danas Srbi sa svojim strahom od bošnjačke/bosanske BiH mnogo bliži. Sistem spojenih posuda ovde odvajkada dobro funkcioniše. Tako da bez snažnog novog početnog političkog impulsa sa bošnjačke strane - neće doći do promjena nacionalnih politika Srba i Hrvata.

Ukoliko taj jedan novi politički bošnjački iskorak izostane - ćeraćemo se i u tom ćeranju zajedno propadati. Propadanje može biti ublaženo ili čak eliminisano evropskim integracijama. To je još jedno (drugo) svjetlo na kraju tunela.
Ako ti nije mnog zahmetli, da malo pojasniš kako bi to trebao da izgleda novi politički impuls sa bošnjačke strane. Ono da frazu pretočiš u konkretne korake.
Banksy

#278 Re: Ima li nam spasa?

Post by Banksy »

fjall_raven wrote:
Tako da bez snažnog novog početnog političkog impulsa sa bošnjačke strane - neće doći do promjena nacionalnih politika Srba i Hrvata.

Ukoliko taj jedan novi politički bošnjački iskorak izostane - ćeraćemo se i u tom ćeranju zajedno propadati.
Hajde da se ne foliramo, nema tog impulsa, elektrošoka, s bilo čije strane, koji bi mogao promijeniti ''nacionalnu'' politiku Srba i Hrvata u BiH.
Henry Chinaski

#279 Re: Ima li nam spasa?

Post by Henry Chinaski »

Banksy wrote:
fjall_raven wrote:
Tako da bez snažnog novog početnog političkog impulsa sa bošnjačke strane - neće doći do promjena nacionalnih politika Srba i Hrvata.

Ukoliko taj jedan novi politički bošnjački iskorak izostane - ćeraćemo se i u tom ćeranju zajedno propadati.
Hajde da se ne foliramo, nema tog impulsa, elektrošoka, s bilo čije strane, koji bi mogao promijeniti ''nacionalnu'' politiku Srba i Hrvata u BiH.
Ne ulazeći u to s koje strane treba da dođe, mislim da bi pozitivan impuls mogao promijeniti mnogo toga. Narod će slijediti vođu čopora u bilo kojem pravcu. Fol je što je nacionalizam najefektniji način da se zadrži vlast. Nekad se borilo za vlast da se može krasti, a sad se bori za vlast da se ne ode u zatvor zbog te krađe.
Znači, impuls bi bio od pomoći samo ga nema ko poslati.
Morales

#280 Re: Ima li nam spasa?

Post by Morales »

Ovo je sve prosipanje iz supljeg u prazno, zna se vrlo dobro koji su nacionalni ciljevi Srba i Hrvata u BiH. Sve dok su oni politicki faktor tj.faktor odlucivanja u BiH ovdje nece biti mira i napretka. To je istina nazalost.
fjall_raven

#281 Re: Ima li nam spasa?

Post by fjall_raven »

palermo wrote:
Ako ti nije mnog zahmetli, da malo pojasniš kako bi to trebao da izgleda novi politički impuls sa bošnjačke strane. Ono da frazu pretočiš u konkretne korake.
Jel ovo zaHmetli stvarno po bosanskom pravopisu i književnom standardu? Mnogo dobra fora. :lol:

Elem, politička je situacija u BiH određena na bazi ili manipulacijom straha. Strah je taj koji vodi suprostavljene i sukobljene nacije. Najviše razloga za strah u BiH imaju Hrvati, najmanje Bošnjaci. Bošnjaci su najmnogobrojniji, kontrolišu najbogatiji dio BiH sa najviše infrastrukture u svakom smislu te riječi, imaju najjače saveznike. U takvim okolnostima, prirodno je da budu najpopustljiviji.

Šta to znači? Eliminisati strahove kojima su vođeni Hrvati i Srbi. Ta bošnjačka popustljivost neće biti znak slabosti, već upravo suprotno - znak snage i dobre volje. Evo Sa-X je sa promjenom imena i jakom kampanjom po Srpskoj učinio jedan takav korak. Nije to nikakva bošnjačka ekspanzija, već prihvatanje realnosti da BiH nije samo Sarajevo - u BiH žive i neki drugi ljudi sa drugačijim željama i potrebama. Ako je menadžment Sa-X vođen logikom profita mogao uvažiti Srpsku i njene državljane, tj. napuniti budžete Srpske sa svojim bilbordima - onda to mogu i bošnjačke političke elite i Bošnjaci kao nacija.
fjall_raven

#282 Re: Ima li nam spasa?

Post by fjall_raven »

Morales wrote:Ovo je sve prosipanje iz supljeg u prazno, zna se vrlo dobro koji su nacionalni ciljevi Srba i Hrvata u BiH. Sve dok su oni politicki faktor tj.faktor odlucivanja u BiH ovdje nece biti mira i napretka. To je istina nazalost.
Legitiman stav. Ukoliko se pretvori u akciju sa sobom povlači jasne i konkretne posljedice. Srbi i Hrvati sigurno neće skrušeno i sa odobravanjem gledati kako ih se sistematski eliminiše iz BiH. BiH je i njihova država i svog prava na upravljanje i uređenje odnosa unutar njenih granica - sigurno se neće tek tako odreći.
sumirprimus

#283 Re: Ima li nam spasa?

Post by sumirprimus »

fjall_raven wrote:
Morales wrote:Ovo je sve prosipanje iz supljeg u prazno, zna se vrlo dobro koji su nacionalni ciljevi Srba i Hrvata u BiH. Sve dok su oni politicki faktor tj.faktor odlucivanja u BiH ovdje nece biti mira i napretka. To je istina nazalost.
Legitiman stav. Ukoliko se pretvori u akciju sa sobom povlači jasne i konkretne posljedice. Srbi i Hrvati sigurno neće skrušeno i sa odobravanjem gledati kako ih se sistematski eliminiše iz BiH. BiH je i njihova država i svog prava na upravljanje i uređenje odnosa unutar njenih granica - sigurno se neće tek tako odreći.
Legitiman stav.Sjedim neki dan u jednoj mahali u rs-u...sve oko mene popaljeno,poce prica,o partizanima i ww2..u jednom,ja onako iz prve,jesu i ove popaljene iz ww2?tajac,5 sekundi ko 5 godina,... i onda opet poce prica bezze..
`ocu reci,skruseno i sa odobravanjem(tj sutnjom)bosnjaci ti sjede vec 17 godina...
radostan dan

#284 Re: Ima li nam spasa?

Post by radostan dan »

ovo nema veze sa impulsima i nacionalnom sviješću i stanjem, a opet mnogo govori o tome ima li nam spasa...

UPRKOS VELIKOJ NEZAPOSLENOSTI

U Bosni i Hercegovini niko ne želi čuvati ovce za 700 KM

Prema zvaničnim podacima, u BiH je trenutno nezaposleno 543.000 osoba. Kako pišu Nezavisne novine, nemoguće je pronaći radnike koji će čuvati ovce za mjesečnu plaću od 700 KM.

Ovo je tvrdnja vlasnika stada. Osim redovnih prihoda, pastirima nude hranu, piće, smještaj, odjeću i cigarete. Pema zvaničnoj statistici, mnogo manju plaću imaju zaposlenici u ribarstvu, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, ugostiteljstvu i mnogim drugim djelatnostima.

Vlasnici stada kažu kako im nije jasno da u državi u kojoj je svakog dana nezaposlenost sve veća, niko ne želi čuvati ovce.

"Ma, neće niko kod nas da radi ovaj posao. Ovdje čobane plaćaju između 500 i 700 maraka, a pored toga, za njih je obezbijeđena i hrana, smještaj, sve... Mladi bi radili nešto drugo, a za stadom neće da idu", žali se Željko Marić, ovčar iz mjesta Petrovo Polje, opština Skender Vakuf, pišu Nezavisne novine.

Ljubomir Kočić trenutno ima oko 1.500 ovaca i oko 1.000 jagnjadi. Kaže da svaki put kada hoće da zaposli pastira, potraga bude mukotrpna.

"Čobana je izuzetno teško naći. Ja imam jednog, a osim njega, nomade mi još sinovi. Mladi danas traže posao, a žele da ga ne nađu. Neće, brate, da rade. Ja pastira zimi plaćam 500 maraka, ali to nije sve. On nema više nikakvih troškova. Plaćena mu je hrana, piće, cigarete, odjeća, prenoćište, ma sve. Ali, eto, u ovoj zemlji, u kojoj svi pričaju o krizi, niko neće da radi ovaj posao", žali se Kočić.

Dok u BiH gotovo niko neće da radi na planini, okružen svježim vazduhom, mladi Italijani masovno zovu vlasnike ovaca i raspituju se za radno mjesto.

Iako je obično rezervisana za starije ljude, ova profesija je nedavno privukla 3.000 mladih Italijana, saopštilo je tijelo Coldretti, koje djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede Italije.

Davide Bortoluci (25) ima zvanje tehničara, ali kako nije mogao da nađe posao, sada čuva stado od 400 ovaca u Dolomitima, na sjeveru Italije.

"Sretan sam odlukom koju sam donio. Počeo sam tako što sam pratio druge pastire i učio od njih", ističe Bortoluci.
fjall_raven

#285 Re: Ima li nam spasa?

Post by fjall_raven »

Ovi pastiri u Italiji nose fjall raven opremu i jakne, nonstop su na netu. Gotivan pos'o. Ovi naši imaju skroz loš imidž. Krezavi, polupismeni, u gumenjacima, bez interneta.
sumirprimus

#286 Re: Ima li nam spasa?

Post by sumirprimus »

fjall_raven wrote:Ovi pastiri u Italiji nose fjall raven opremu i jakne, nonstop su na netu. Gotivan pos'o. Ovi naši imaju skroz loš imidž. Krezavi, polupismeni, u gumenjacima, bez interneta.
de ti nekom koj siso sa glamoca il vlasica,ponudi sad opet brda i planine.,nije lud..bolje ofo ono,stan u centru banĐaluke :roll:
radostan dan

#287 Re: Ima li nam spasa?

Post by radostan dan »

fjall_raven wrote:Ovi pastiri u Italiji nose fjall raven opremu i jakne, nonstop su na netu. Gotivan pos'o. Ovi naši imaju skroz loš imidž. Krezavi, polupismeni, u gumenjacima, bez interneta.
ko to kaže, ko to laže....

Image

Image

Image

...i dodaj još jednu nulu na pomenutu platu, i eto ti. :mrgreen:
palermo

#288 Re: Ima li nam spasa?

Post by palermo »

fjall_raven wrote:
Jel ovo zaHmetli stvarno po bosanskom pravopisu i književnom standardu? Mnogo dobra fora. :lol:

Elem, politička je situacija u BiH određena na bazi ili manipulacijom straha. Strah je taj koji vodi suprostavljene i sukobljene nacije. Najviše razloga za strah u BiH imaju Hrvati, najmanje Bošnjaci. Bošnjaci su najmnogobrojniji, kontrolišu najbogatiji dio BiH sa najviše infrastrukture u svakom smislu te riječi, imaju najjače saveznike. U takvim okolnostima, prirodno je da budu najpopustljiviji.

Šta to znači? Eliminisati strahove kojima su vođeni Hrvati i Srbi. Ta bošnjačka popustljivost neće biti znak slabosti, već upravo suprotno - znak snage i dobre volje. Evo Sa-X je sa promjenom imena i jakom kampanjom po Srpskoj učinio jedan takav korak. Nije to nikakva bošnjačka ekspanzija, već prihvatanje realnosti da BiH nije samo Sarajevo - u BiH žive i neki drugi ljudi sa drugačijim željama i potrebama. Ako je menadžment Sa-X vođen logikom profita mogao uvažiti Srpsku i njene državljane, tj. napuniti budžete Srpske sa svojim bilbordima - onda to mogu i bošnjačke političke elite i Bošnjaci kao nacija.
Volim koristiti riječi koje mi se sviđaju iz sva tri službena jezika, recimo glede, svjetonazor, zahmetli, nazor itd.....bogatstvo jezika, ako gledaš sa poštovanjem, ako ne onda dobijaš smijeh kao u tvom slučaju.

Dakle, koliko Bošnjaci budu trpali džepove Srbima i Hrvatima toliko će oni voljeti BiH. Malo karikirano, ali otprilike je to. A imaju li Srbi i Hrvati što god ponuditit Bošnjacima. Osim, već izanđale fraze , eto kao pristali smo živjeti u BiH.

Čak i da se ja složim sa tobom, ne postoji realan svijet u kojem samo jedni ispunjavaju želje ovim drugima, i svi su zbog toga sretni.
Morales

#289 Re: Ima li nam spasa?

Post by Morales »

fjall_raven wrote:
Slazem se da se nece tako lako odreci. Samo je pitanje da li oni BiH promatraju sa aspekta njihove domovine ili samo kao mogucnost da se odcijepi komad bh teritorija. Ja mislim da je ipak ovo drugo. Mislim da je propustena historijska sansa da se u potpunosti otkloni politicki uticaj Srba na BiH u proslom ratu. Najbolji primjer kako se to radi jesu Hrvati i Oluja.
fjall_raven

#290 Re: Ima li nam spasa?

Post by fjall_raven »

palermo wrote:

Volim koristiti riječi koje mi se sviđaju iz sva tri službena jezika, recimo glede, svjetonazor, zahmetli, nazor itd.....bogatstvo jezika, ako gledaš sa poštovanjem, ako ne onda dobijaš smijeh kao u tvom slučaju.

Dakle, koliko Bošnjaci budu trpali džepove Srbima i Hrvatima toliko će oni voljeti BiH. Malo karikirano, ali otprilike je to. A imaju li Srbi i Hrvati što god ponuditit Bošnjacima. Osim, već izanđale fraze , eto kao pristali smo živjeti u BiH.

Čak i da se ja složim sa tobom, ne postoji realan svijet u kojem samo jedni ispunjavaju želje ovim drugima, i svi su zbog toga sretni.
Voliš kršiti pravopis?! U moje vrijeme je to podrazumijevalo slabe ocjene, nikako ne bogatstvo jezika. Novo vrijeme, nova nafaka. :mrgreen:

Nisu u pitanju džepovi, u pitanju su politički ustupci. SDP od kako je na vlasti - već solidno dobro radi na tom polju.
sumirprimus

#291 Re: Ima li nam spasa?

Post by sumirprimus »

solidno dobro ima nam spasa :lol: :lol: :skoljka:
Jay Gatsby

#292 Re: Ima li nam spasa?

Post by Jay Gatsby »

fjall_raven wrote:
Svježa su sjećanja na to kako Srbi i Hrvati žele da ostvaruju pravo na upravljanje i uređenje odnosa unutar BiH. Nije zar da bi se bunili ako bi se neko drugi ugledao na njih i to pravo ostvarivao na isti način.
palermo

#293 Re: Ima li nam spasa?

Post by palermo »

fjall_raven wrote:
Voliš kršiti pravopis?! U moje vrijeme je to podrazumijevalo slabe ocjene, nikako ne bogatstvo jezika. Novo vrijeme, nova nafaka. :mrgreen:

Nisu u pitanju džepovi, u pitanju su politički ustupci. SDP od kako je na vlasti - već solidno dobro radi na tom polju.
Nema veze to sa pravopisom, ali nebitno,ne volim ići u off topic.

Nije mi jasan jedna stvar, reće ti...
Šta to znači? Eliminisati strahove kojima su vođeni Hrvati i Srbi. Ta bošnjačka popustljivost neće biti znak slabosti, već upravo suprotno - znak snage i dobre volje.
i onda još reče da SDP radi solidan posao na tom polju.....jer opet
......dakle, SDP je dao snažan novi politički impuls...(praveći političke ustupke)...imal gdje na vidiku promjene nacionalnih politika Srba i Hrvata ?
fjall_raven

#294 Re: Ima li nam spasa?

Post by fjall_raven »

SDP je tu priču tek započeo i to sa mnogo problema. Za početak - problema u svojim redovima. Želja Komšić je zbog smanjivanja budžeta i ostavku kobajagi kovertirao a sve je veći broj onih koji se razočaravaju u tu novu SDP politiku "spuštenih gaća". Kruna takve politike bila bi na 21. rođendanu Republike Srpske... da tamo u Banskom Dvoru, zajedno sa Čovićevim sjedi i Zlatko i da baš kao u slučaju HDZa to ne izazove nikakve probleme među članstvom i simpatizerima.

To je taj snažni novi impuls prema Srbima u BiH. Prema Hrvatima?
palermo

#295 Re: Ima li nam spasa?

Post by palermo »

fjall_raven wrote:
Znači SDP nije pravio pplitičke ustupke ? Jeste pravio , nije pravio, eci peci pec.....bilo bi dobro da se odlučiš....
Morales

#296 Re: Ima li nam spasa?

Post by Morales »

Skijaš wrote:
zahvalan wrote:dobro neka bude po tvom,samo da konstatujem da se ti ni skim ne slazes. To ne znaci da ti nekada nisi upravu al eto cisto da znas.(ovo sam ozbiljan vazda nesto kontriras i pametujes tvoja mora uvijek biti zadnja)
Slažem se sa 99.99 % stvari koje napišu recimo @palermo ili @ultima_palabra (i ima ih još bar pet na forumu kojima bih skoro svaki komentar mogao potpisati) a i onih 00.01 % sam vjerovatno samo pogrešno razumio. To što se s tobom ne slažem, nije do mene, nego do tvojih pogrešnih stavova.
Upravu si Srbi su fine komsije ne bi oni klali ljude po Srebrenici,ma jok gdje ce oni to. Ne bi oni nikada vrsili etnicko ciscenje.
To nisu radili Srbi nego velikosrbi. Srba je bilo i u uniformi ARBiH, a neki su bježeći od mobilizacije u vojsku poludjelog Karadžića, zbrisali za Vankuver. Od svih ljudi koji su bili u redovima VRS-a, jako je mali procenat onih koji su činili zločine. Taj vojni sistem jeste bio zločinački i genocidan jer su mu na čelo postavljeni bolesnici, ali prosječan Srbin koji je bio u uniformi VRS-a, nije zločinac.
I ovdje svaka logika i konstruktivna rasprava prestaje. Uzas zivi. :x
Bodkin

#297 Re: Ima li nam spasa?

Post by Bodkin »

Morales wrote:
Skijaš wrote:
zahvalan wrote:dobro neka bude po tvom,samo da konstatujem da se ti ni skim ne slazes. To ne znaci da ti nekada nisi upravu al eto cisto da znas.(ovo sam ozbiljan vazda nesto kontriras i pametujes tvoja mora uvijek biti zadnja)
Slažem se sa 99.99 % stvari koje napišu recimo @palermo ili @ultima_palabra (i ima ih još bar pet na forumu kojima bih skoro svaki komentar mogao potpisati) a i onih 00.01 % sam vjerovatno samo pogrešno razumio. To što se s tobom ne slažem, nije do mene, nego do tvojih pogrešnih stavova.
Upravu si Srbi su fine komsije ne bi oni klali ljude po Srebrenici,ma jok gdje ce oni to. Ne bi oni nikada vrsili etnicko ciscenje.
To nisu radili Srbi nego velikosrbi. Srba je bilo i u uniformi ARBiH, a neki su bježeći od mobilizacije u vojsku poludjelog Karadžića, zbrisali za Vankuver. Od svih ljudi koji su bili u redovima VRS-a, jako je mali procenat onih koji su činili zločine. Taj vojni sistem jeste bio zločinački i genocidan jer su mu na čelo postavljeni bolesnici, ali prosječan Srbin koji je bio u uniformi VRS-a, nije zločinac.
naravno da nije bio, i odakle tebi pravo da mu pricas nesto sa recenicom:"propustila se historijska sansa da srbi nestanu iz bih kao politicki faktor"
fjall_raven

#298 Re: Ima li nam spasa?

Post by fjall_raven »

palermo wrote:
fjall_raven wrote:
Znači SDP nije pravio pplitičke ustupke ? Jeste pravio , nije pravio, eci peci pec.....bilo bi dobro da se odlučiš....
Zlatko je tek započeo tu priču. Baš kao i Sulejman Tihić. Sulejman je morao povući ručnu jer su ga ekspresno proglasili izdajnikom. Ne znam šta će biti sa Zlatkom i koliko on ima snage i volje da se priključi liderima u regionu. Bošnjaci već odavno nemaju nekoga ko je koliko toliko ravnopravan sa političarima iz ZGB i BGD. Nekako su se samoizolirali.
palermo

#299 Re: Ima li nam spasa?

Post by palermo »

Morales wrote:
Skijaš wrote:
Pa sviđalo se to tebi ili ne, ali Skijaš je u pravu, prosječan Srbin koji je učestvovao u ratu, a nije okrvavio ruke svojim nedjelima prema civilima, zarobljenicima, nije zločinac......
palermo

#300 Re: Ima li nam spasa?

Post by palermo »

fjall_raven wrote:
Zlatko je tek započeo tu priču. Baš kao i Sulejman Tihić. Sulejman je morao povući ručnu jer su ga ekspresno proglasili izdajnikom. Ne znam šta će biti sa Zlatkom i koliko on ima snage i volje da se priključi liderima u regionu. Bošnjaci već odavno nemaju nekoga ko je koliko toliko ravnopravan sa političarima iz ZGB i BGD. Nekako su se samoizolirali.
Dakle, ti podržavaš politiku SDP-a i Zlatka Lagumdžije. Je li tako ? Pa sudeći po tvojim postovima to je tako. Pa eto, onda mi je drago što politika SDP-a konačno dobija pristalice među svim narodima naše nam domovine Bosne i Hercegovine, i drago mi je što si i ti prepoznao da upravo u SDP-u leži klica rješenja naših problema.Nadam se da ćeš ti i dalje da nastaviš da promoviraš SDP i nekgovu politiku. Posebno unutar hrvatskog biračkog korpusa.......

U tvoju prinicipjelnost neću i ne želim da sumnjam
Post Reply