Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)
Moderator: anex
- Mu'min
#276 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Problem kod ljutača je što i na istoj sadnici nema se uvijek isto ljute plodove. testirao na Jalapeno Early sorti.
I to može biti velik problem što nikad ne znaš komu koju sortu ponuditi kad pocrvene plodovi kao ni koliko plodova staviti u kuhanje ili zimnicu da ne bi bilo previše.
I to može biti velik problem što nikad ne znaš komu koju sortu ponuditi kad pocrvene plodovi kao ni koliko plodova staviti u kuhanje ili zimnicu da ne bi bilo previše.
- Mu'min
#277 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Na žalost na SA-X forumu nema baš raje koja uzgaja čilije tj. voli pisati o tome. 
Očekivao sam više pisanja.
Očekivao sam više pisanja.
-
bizet
#278 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
nema kukanja...nego da cujem kako tvoje ljute paprike napreduju...ja sam posijala prije 12 dana, vidim 3 su nikle, dvije su premale i slike su mi ispale mutne (ili ja ne umijem slikati)...zato evo ova jedna
reci mi kad ih zaljevam?...u koje doba dana?...da li ih vec sad unosim u kucu jer su noci i jutra hladniji ili mogu jos izdrazti vani...nadam se da ce se jos koja ukazati, vjerovatno sam ih na razlicitoj dubini posijala, a i razlicite su sorte u pitanju (tacnije u zemlju sam stavila po 3 - 4 sjemenke svake papricice)
reci mi kako da se brinem o njima
jos bi bila fora da nije paprika nego neki korov ili kakvo zalutalo sjeme zacinskog bilja

nije mi se dalo smanjivati sliku
reci mi kad ih zaljevam?...u koje doba dana?...da li ih vec sad unosim u kucu jer su noci i jutra hladniji ili mogu jos izdrazti vani...nadam se da ce se jos koja ukazati, vjerovatno sam ih na razlicitoj dubini posijala, a i razlicite su sorte u pitanju (tacnije u zemlju sam stavila po 3 - 4 sjemenke svake papricice)
jos bi bila fora da nije paprika nego neki korov ili kakvo zalutalo sjeme zacinskog bilja

- Mu'min
#279 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Vidi vidi ko se vidi na ovoj temi.bizet wrote:nema kukanja...nego da cujem kako tvoje ljute paprike napreduju...ja sam posijala prije 12 dana, vidim 3 su nikle, dvije su premale i slike su mi ispale mutne (ili ja ne umijem slikati)...zato evo ova jedna
U VEZI SLIKANJA:
Kad slikaješ izbliza (pogotovu sa GSM-om) isključi "flash" i ukljuci opciju MACRO slikanje za izbliza.
ČILI:
Pa imam na 3 lokacije (na baklonu kod mene, na balkonu kod roditelja i na njivi) pa koje te zanimaju?
Ove na njivi su zbog extremnih vremenskih uslova i nikakvog zalivanja (osim Božijeg) slabo prošle mada je bilo plodove. Slatke su recimo bile nekako bolje mada je obično uvijek obrnuto (pokušaj skontati zašto).
Prije par dana sam bio na njivi i na veliko veselje sve ponovno cvate al opet ovo čudno vrijeme teško da će šta biti.
Što se tiče balkon tamo je puno bolje, sadnice su skoro ko oklagije debele (Bhut Jolokia) sa puno pupaka (2.runda) dok su obične sorte, manje, al imaju već plodove (2.runda u 2012).
Ženi sam našao omiljene paprike pošto ona voli tek malo da bride: Jalapeno Early.
Super iz za punjenje sirom ili tunom i pohovanje.
A one u Ankaranu su pod nadzorom roditelj i sličnog je stanja: cvat/plod mada slabije sadnice jer on ne održavaju to ko ja po njemačkim standardima.
Eto komplet izvještaj.
A ovo tvoje sa slike bi prije jeko da je nešto drugo nego paprika. 95% da nije paprika, bar ovako sa slike viđeno.
- Mu'min
#280 Zalijevanje i lega
Evo da ti odgovorim i oko zalijevanja.bizet wrote:reci mi kad ih zaljevam?...u koje doba dana?...da li ih vec sad unosim u kucu jer su noci i jutra hladniji ili mogu jos izdrazti vani...
Pravilo je da kod narednog zalijevanja moraš sačekati da se zemlje osuši. Ne treba previše radikalizirati al bolje da je zemlja suhlja nego da u polu mokru još dodatnu vodu uljevaš jer problemi tad nastaju.
A što se tiče lege, za tako male paprike bolje da je ipak unutra. Drugo je paprika koja je već pola godine vani ili čak kakva koja je prezimila.
-
bizet
#281 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
ma ima da bude paprika il' je nece biti
hvala za savjete mu'min
budem pratila kako se razvijaju ove biljcice
hvala za savjete mu'min
budem pratila kako se razvijaju ove biljcice
- Mu'min
#282 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Usput ovo što ti sada radiš je više testiranje, prava sjetva paprika je od početka januara do kraja februara.
- Clover
#283 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
jaooo hvala, to mi je trebalorinna0304 wrote:ubjedljivo najbolji soscapitano10 wrote:
Ljuti sos iz Mutvaka.. može se kupiti u onoj "ekskluzivnoj" radnji kod Bezistana.. 10 km.ima i u Condimentu da se kupi malo pakovanje 10 vece 15 km
samo sto ga oni u Mutvaku razrijede s obicnim kecapom inace je dostaa ljuci
-
bizet
#284 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
ma jasno mu'min...mene zanima kako se ponasaju ove biljke, koliko brige je potrebno, sta ona podrazumijeva...na kraju na sto lice kad narastu (ne mislim kako izgledaju na slici)...a sad me jos vise zanima sto je to uopce niklo a znamo da nije obicni korovMu'min wrote:Usput ovo što ti sada radiš je više testiranje, prava sjetva paprika je od početka januara do kraja februara.
budem pratila a kad se malo ukaze sto bi moglo biti, ako prezivi, posaljem ti slike ponovo...mada ja sam nekako pozitivna da su ovo papricice...stavila sam novu zemlju i samo sam tim sjemenima baratala oko ovh saksija, ne vidim razlog da nesto drugo nikne sem njih...a opet nije nemoguce, bosiljak je bio blizu kad sam uzimala sjeme a i on isto izgleda kad tek nikne...mada i paradajz i bosiljak isto izgledaju dok imaju tek 2 listica...zato razmisljam pozitivno
- Mu'min
#285 Čili u kulinariki
Kada bi ljudi stavljali u jelo so i šećer kao što stavljaju ljute paprike recept bi osim sastajaka za neko jelo sadržio još:
- 200gr soli
-150 gr šećera
na osobu.
Nije čudno što svi izbjegavaju ljuto.
Treba naći mjeru kao i za slano pa malo staviti. Ovo sam napisao u odbranu ljutom znajući koliko je zdravo.
Znači umjesto 3-4 paprike savi četvrt paprike. Neka bude začin.
Inače bizet ja pokušavam odgojiti "bonči" (bonsai + čili = bonči). Miniaturno drvo u obliku čilija sa cvatovima, plodovima i ukrasom ispod na zemlji (pogledaj prijašnje moje slike sa onim Meksikancom).
- 200gr soli
-150 gr šećera
na osobu.
Nije čudno što svi izbjegavaju ljuto.
Treba naći mjeru kao i za slano pa malo staviti. Ovo sam napisao u odbranu ljutom znajući koliko je zdravo.
Znači umjesto 3-4 paprike savi četvrt paprike. Neka bude začin.
Inače bizet ja pokušavam odgojiti "bonči" (bonsai + čili = bonči). Miniaturno drvo u obliku čilija sa cvatovima, plodovima i ukrasom ispod na zemlji (pogledaj prijašnje moje slike sa onim Meksikancom).
- vrtlar
#286 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
bizet wrote:nema kukanja...nego da cujem kako tvoje ljute paprike napreduju...ja sam posijala prije 12 dana, vidim 3 su nikle, dvije su premale i slike su mi ispale mutne (ili ja ne umijem slikati)...zato evo ova jedna
Koliko vidim po slici ovo nije paprika ona ima izduzene listove
- Mu'min
#287 Zašto je ljuto korisno?
LJUTO JE ZDRAVO - postoji 9 razloga, zbog čega konzumirati ljuto. Ali sve umjereno.
Ljuto djeluje:
1. Djeluju antiupalno
2. Sprečava bol
3. Potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava
4. Poboljšava probav
5. Hrani naš imunitet
6. Sprečava rak prostate
7. Potiče mršavljenje
8. Sprečava čir na želucu
9. Pomaže kod dijabetesa tipa 2

Ljuto djeluje:
1. Djeluju antiupalno
2. Sprečava bol
3. Potiču zdravlje kardiovaskularnog sustava
4. Poboljšava probav
5. Hrani naš imunitet
6. Sprečava rak prostate
7. Potiče mršavljenje
8. Sprečava čir na želucu
9. Pomaže kod dijabetesa tipa 2

-
Oticon
#288 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Mumine...ja imam ovu malu šarenu sa tvoje slike u mom vrtu. Sitna žuta..prošarana ljubičastim. De mi reci koja je to vrsta i koliko skovila...odnosno u koju kategoriju ih ti ubrajaš.
- Mu'min
#289 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ja to Oticon vodim pod Bolivian rainbow mada nemam neke potvrde od neke trgovine koja se profi time bavi. Al u principu nisam puno fulo.
Ima od 5.000 do 30.000 scoville jedinica.
Ja lično je stavljam u razred 4 od 10 mogućih tj. 10+ (koji je u neku ruku 11 jer gore nema granica).
Tako da nije puno ljuta al nije baš ni za one što ne podnose nimalo.
Ima od 5.000 do 30.000 scoville jedinica.
Ja lično je stavljam u razred 4 od 10 mogućih tj. 10+ (koji je u neku ruku 11 jer gore nema granica).
- Mu'min
#290 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Inače Scoville lista ima međuostalim i ovdje:
http://www.pepperseeds.eu/scoville/
http://www.pepperseeds.eu/scoville/
-
Oticon
#291 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ja podnosuim dosta više od ove...zato pitam. Probala sam Bhut Jolokiu ona mi je ipak previše. Volim ljuto..ali ovu sam morala uzimati u dijasporskim jedinicama mjere.Mu'min wrote:Ja
- Mu'min
#292 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Eh ako si se ti bola sa Bhut Jolokiom znači da si ti već ovisnik o ljutom.
Jes kad probala prezimiti ljutaču?
-
Eborg
#293 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Je li iko upratio gdje je moguće kupiti jalapeño paprike u Sarajevu? Gledao sam u "Mercatoru" no nisam našao ni svježe niti pokiseljene.
-
Oticon
#294 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
E pa...učitelju do te lekcije još nisam došla. Znaš da sam ove godine zakasnila i sa rasadom fafarona.Mu'min wrote:Eh ako si se ti bola sa Bhut Jolokiom znači da si ti već ovisnik o ljutom.![]()
- Mu'min
#295 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Kakvog sve sjemena imaš od ljutača?Oticon wrote:E pa...učitelju do te lekcije još nisam došla. Znaš da sam ove godine zakasnila i sa rasadom fafarona.Mu'min wrote:Eh ako si se ti bola sa Bhut Jolokiom znači da si ti već ovisnik o ljutom.![]()
-
Oticon
#296 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Pravo slabo...ono što mogu ovdje naći. Iz Bhut Jolokie sam izvadila sjeme i iz Jalapano...ali nisam baš ubjeđena da će iz njega šta nići. A ne znam što me pitaš...kad si mi ti zadužen za sjemena za narednu sezonu.Mu'min wrote:Kakvog sve sjemena imaš od ljutača?Oticon wrote:E pa...učitelju do te lekcije još nisam došla. Znaš da sam ove godine zakasnila i sa rasadom fafarona.Mu'min wrote:Eh ako si se ti bola sa Bhut Jolokiom znači da si ti već ovisnik o ljutom.![]()
- Mu'min
#297 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ma ne brini za sjemena nešto će biti, ja sam ne znam kako ću sve one galone od tebe preko granice prešvercati. 
-
Oticon
#298 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Već te zamišljam kako cariniku objašnjavaš da je to domaći ajvar "Otikon ga sama gazala"
- Mu'min
#299 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Ti se šališ al mene prije par godina zaustaviše Slovenci gdje sam im morao pojašnjavati šta je pekmez i da li ima još šta u flaši pošto je crno i more biti bomba neš je vidjetiOticon wrote:![]()
![]()
![]()
Već te zamišljam kako cariniku objašnjavaš da je to domaći ajvar "Otikon ga sama gazala"![]()
![]()
Nego ako imaš Jalapeno to je moja OMILJENA sorta koju i sam uzgajam. Slijedeće godine nijjetim najviše sadnica upravo Jalapena: 20 komada. Sve drugo je 2-3 sadnice po sorti.
A Bhut Jolokia ako imadneš 2 sadnice ima ćeš više nego dovoljno toga. Meni jedna BJ cvate 2x na godinu i u prosjeku je oko 50 plodova na 1 rundu, znači oko 100 plodova na sezonu a u kuhanje ide max. 1/4 ploda ako ne i manje.
-
Oticon
#300 Re: Čili - feferoni - ljute paprike
Mu'min wrote: Ti se šališ al mene prije par godina zaustaviše Slovenci gdje sam im morao pojašnjavati šta je pekmez i da li ima još šta u flaši pošto je crno i more biti bomba neš je vidjeti![]()
Nego ako imaš Jalapeno to je moja OMILJENA sorta koju i sam uzgajam. Slijedeće godine nijjetim najviše sadnica upravo Jalapena: 20 komada. Sve drugo je 2-3 sadnice po sorti.
A Bhut Jolokia ako imadneš 2 sadnice ima ćeš više nego dovoljno toga. Meni jedna BJ cvate 2x na godinu i u prosjeku je oko 50 plodova na 1 rundu, znači oko 100 plodova na sezonu a u kuhanje ide max. 1/4 ploda ako ne i manje.
Jalapeno i Bhut Jolokiu sam dobila po par plodova od prijatelja da probam jer volim ljuto. Od onih što su mi djelovale najzrelije sam ostavila sjeme...znači nije F1...već ko zna. Zato i kažem da ne znam da li će uspjeti ako posadim.