Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Rasprave o vjerskim temama.
sahbeg.o

#276 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by sahbeg.o »

evo da vidimo šta Gospodar svih svjetova kaže u Kur'anu o smrti ...

El-Kijāme – Smak svijeta

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Kunem se Danom kada Smak svijeta nastupi
i kunem se dušom koja sebe kori.
Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti?
Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.

Ali, čovjek hoće dok je živ da griješi,
pa pita: ”Kada će Smak svijeta biti?”
Kad se pogled od straha ukoči
i Mjesec pomrači
i Sunce i Mjesec spoje –
tog dana čovjek će povikati: ”Kuda da se bježi?”
Nikuda! Utočišta nema.
Toga dana biće Gospodaru tvome prepušten,
toga dana čovjek će o onome što je pripremio, a što propustio obaviješten biti,
sam čovjek će protiv sebe svjedočiti,
uzalud će mu biti što će opravdanja svoja iznositi.
Ne izgovaraj Kur’an jezikom svojim da bi ga što prije zapamtio,
Mi smo dužni da ga saberemo da bi ga ti čitao.
A kada ga čitamo, ti prati čitanje njegovo,
a poslije, Mi smo dužni da ga objasnimo.
Uistinu, vi ovaj prolazni svijet volite,
a o onom drugom brigu ne vodite.
Toga dana će neka lica blistava biti,
u Gospodara svoga će gledati;
toga dana će neka lica smrknuta biti,
tešku nevolju će očekivati.
Pazi! Kada duša dopre do ključnih kosti,
i vikne se: ”Ima li vidara?”,
i on se uvjeri da je to čas rastanka
i noga se uz nogu savije,

toga dana će Gospodaru tvome priveden biti:
”Nije vjerovao, nije molitvu obavljao,
nego je poricao i leđa okretao,
a onda svojima bahato odlazio.”
Teško tebi! Teško tebi!
I još jednom: Teško tebi! Teško tebi!
Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati?
Zar nije bio kap sjemena koja se ubaci,
zatim ugrušak kome On onda razmjer odredi i skladnim mu lik
učini,
i od njega onda dvije vrste, muškarca i ženu, stvori,
i zar Taj nije kadar mrtve oživiti?
JThomas

#277 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by JThomas »

ja sam lično ubijeđen da bandu akšamlija čeka nebeska kafana.

sloboda misli, vjere i savjesti 8-)
zambaklija

#278 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by zambaklija »

budi samo pozitivan i stićeš do onijeh 99 hurija :D :D
LSD

#279 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

Ateista wrote:
sahbeg.o wrote:Uglavnom je kako ko vjeruje i u šta vjeruje .... Uzvišeni Stvoritelj svega postoječeg pa i nas samih kaže u Kur'anu da nije stvorio čovjeka uzalud i upozorava čovjeka na posljedice svojih dijela koje će imati odraz i na život poslije smrti.

Filozofi i neki drugi kažu i traže dokaz o tome, pa dosta njih upita 'jel se to neko vratio, pa da kaže imali ili nema života poslije smrti'

pa bi se njima moglo odgovoriti,

'Jel se to neko vratio da kaže da nema i da nije tako kako kaže Kur'an ili da neće biti'?
Ne dokazuje se da necega nema ili ne postoji, dokazuje se da nesto POSTOJI.
Dok se ne dokaze da nesto postoji - to NE POSTOJI, vrlo jednostavno. :D
Ko te to slagao :mrgreen: ili što bi naš narod rekao Gdje to piše?? :-) kakve su to teze, od kojih autora :roll:

Anyway...neka svaki ateist dokaže da Bog ne postoji, ako imaju kakav dokaz za to...to je ta ista logika :mrgreen:
plejka2

#280 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by plejka2 »

Nema zivota poslje ovog ne nadajte se dzaba :razz:
To rekla kazala...mislim.... nek vjeruje ko hoce.Naravno svako ima pravo da zivi u zabludi kao i da zivi tudji zivot.Al nakon ovog kako god ga prozivili nema vise nista.Gasimo se ko svijeće :razz:
Zato uzivajte u zivotu jer poslje necete imat priliku da se kajete sto ste mozda mogli ovo ili ono....
Sajonara :razz:

vodoprovodčik

#281 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by vodoprovodčik »

LSD wrote:
Ateista wrote:
sahbeg.o wrote:Uglavnom je kako ko vjeruje i u šta vjeruje .... Uzvišeni Stvoritelj svega postoječeg pa i nas samih kaže u Kur'anu da nije stvorio čovjeka uzalud i upozorava čovjeka na posljedice svojih dijela koje će imati odraz i na život poslije smrti.

Filozofi i neki drugi kažu i traže dokaz o tome, pa dosta njih upita 'jel se to neko vratio, pa da kaže imali ili nema života poslije smrti'

'Jel se to neko vratio da kaže da nema i da nije tako kako kaže Kur'an ili da neće biti'?
Ko te to slagao :mrgreen: ili što bi naš narod rekao Gdje to piše?? :-) kakve su to teze, od kojih autora :roll:

Anyway...neka svaki ateist dokaže da Bog ne postoji, ako imaju kakav dokaz za to...to je ta ista logika :mrgreen:
Što bi ateisti dokazivali da bog ne postoji? Dokazati da bog postoji/ne postoji je nemoguće, to bi valjda svakom trebalo biti jasno.
sahbeg.o

#282 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by sahbeg.o »

Što bi ateisti dokazivali da bog ne postoji? Dokazati da bog postoji/ne postoji je nemoguće, to bi valjda svakom trebalo biti jasno.[/quote]

a šta bi po tvom mišljenju trebao biti dokaz za Božije postojanje ...
numizmatic

#283 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by numizmatic »

za vjernike je upravo poenta u VJERI, tj. to što se ne može dokazati.
a za ateiste je upravo poenta to što oni samo vjeruju, tj. ne mogu ništa dokazati. :D

prema tome, mislim da bezveze kvarimo temu.
Ateista

#284 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Ateista »

LSD wrote:
Ateista wrote:

Pa to je naucni princip. :D

Evo sad, mogu ja lupiti nesto, da postoje vulkanci, ferengiji, sve one vrste iz Star Treka, mozes li mi dokazati da ne postoje? Naravno da ne mozes, a ja mogu izmisliti svasta nesto sto niko ne moze dokazati da ne postoji, tvojom logikom to sve postoji posto je nemoguce dokazati suprotno. Zato, jedina ispravna logika u naucnom pristupu je da se ne dokazuje nepostojanje nego postojanje. Naravno, i pored nedostatka dokaza ti imas pravo da vjerujes. :D
Ateista

#285 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Ateista »

sahbeg.o wrote:Što bi ateisti dokazivali da bog ne postoji? Dokazati da bog postoji/ne postoji je nemoguće, to bi valjda svakom trebalo biti jasno.

a šta bi po tvom mišljenju trebao biti dokaz za Božije postojanje ...[/quote]

Pa jedini pravi dokaz bi bio da se pojavi na neki nacin i da nam demonstrira svoje moci odnosno da pokaze da je svemoguc.
ellec

#286 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by ellec »

LSD wrote:Anyway...neka svaki ateist dokaže da Bog ne postoji, ako imaju kakav dokaz za to...to je ta ista logika :mrgreen:
numizmatic wrote:za vjernike je upravo poenta u VJERI, tj. to što se ne može dokazati.
a za ateiste je upravo poenta to što oni samo vjeruju, tj. ne mogu ništa dokazati. :D
Dokaz za nepostojanje (religijskog) boga je u samim njegovim rijecima tj. svetim knjigama, one su dokaz da bog ne postoji zbog niza fatalnih, nelogicnih. morbidnih gresaka koje se nisu smjele desiti nekome ko bi trebao da bude svemocan, sveznajuci, pravedan itd.
Ateista

#287 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Ateista »

ellec wrote:
LSD wrote:Anyway...neka svaki ateist dokaže da Bog ne postoji, ako imaju kakav dokaz za to...to je ta ista logika :mrgreen:
numizmatic wrote:za vjernike je upravo poenta u VJERI, tj. to što se ne može dokazati.
Dokaz za nepostojanje (religijskog) boga je u samim njegovim rijecima tj. svetim knjigama, one su dokaz da bog ne postoji zbog niza fatalnih, nelogicnih. morbidnih gresaka koje se nisu smjele desiti nekome ko bi trebao da bude svemocan, sveznajuci, pravedan itd.
A i ovo stoji. :thumbup:

Iako je nepostojanje u principu tekso dokazati, ovdje je to dokazano samo od sebe, samo sto se odnosi na svakog boga pojedinacno, svaka vjerska knjiga je sama po sebi dokaz da taj bog ne postoji takav kakav je, sto naravno ne iskljucuje mogucnost postojanja nekog drugacijeg boga koji nije tvorac te knjige.
bijela

#288 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by bijela »

e jeste se navadili ovdje kad su mazlims na džumi...

:D
Ateista

#289 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Ateista »

bijela wrote:e jeste se navadili ovdje kad su mazlims na džumi...

:D
Pa valjda su se do sad vratili. :D
oridjidji

#290 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by oridjidji »

ellec wrote:
Gledao sam prije slicne emisije i naslusao se tih prica, ali kada sam saznao neke osnovne pojmove nije bilo nikakih nedoumica, kao sto sam rekao klinicka smrt se previse bukvalno shvaca kao da je permanentna tj. konacna pa cesto cujemo nakon prezivljene klinicke smrti objasnjenja da se osoba "vratila iz mrtvih" sto je bukvalisanje. Stvar je da u klinickoj smrti mozak jos uvijek funkcionise bez obzira na odumiranje, jos uvijek je u funkciji sto znaci da osoba nije konacno mrtva, nego tek kada mozak zakaze te se ne moze reanimirati nakon toga kao sto je slucaj sa srcem. To ostavlja mogucnost mozgu da obavlja svoje funkcije, kao sto je san pa se objasnjenja prezivjelih mogu savrseno uklopiti u funkciju sna, te ta objasnjenja ne predstavljaju nikakav uvid na (zivot nakon zivota) jer osoba nije preminula i mozak joj je jos uvijek bio u funkciji. Vazno je naglasiti da je mozak kontrolna ploca naseg tijela, pa bilo kakvi uticaji (u ovom slucaju prestanak rada srca i gubitak kisika) mogu izazvati razne posljedice u vidu svakavih percepcija i iskustava.
Nebih se složio da mozak funkcioniše upotpunosti za vrijem kliničke smrti jer tijelo je fizički mrtvo. Zastoj srca, prekid cirkulacije i disanja i suviše puno štete mozgu onoga koji proživljava kliničku smrt. Pored toga čovjek nema svijesti ni osječaja boli.

Obična anestezija dovede čovjeka u stanje bez svijesti i u stanje odsutnosti boli. Čovjekov mozak upada u dublje stanje nego kada spava. Nema sanjanja. Pamtiš samo moment kada su te uspavali i probudili. Pošto sam se operisao prošle godine, pričam ti prema svome iskustvu kako sam ja doživio iskustvo anestezije. Isto kao da vas je neko upalio i ugasio. Bukvalno su dva i po sata moga zivota nestala preda mnom.

Pročitaj knjigu čiji sam link postavio, znači o tome piše čovjek koji je doktor medicine i psiholog. Čovjek koji ljudsku svijest proučava već desetlječima. To dijelo nije napisao neki egocentrik, niti neko željan da svoje dijelo pretoći u besceler, niti neko ko ima za cilj da djelo gura ka religioznosti ili ateističnosti. Čovjek samo opisuje iskustva onih koji su kliničku smrt doživjeli i ono što su opisali nakon toga.
oridjidji

#291 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by oridjidji »

Ateista wrote:
ellec wrote:
A i ovo stoji. :thumbup:

Iako je nepostojanje u principu tekso dokazati, ovdje je to dokazano samo od sebe, samo sto se odnosi na svakog boga pojedinacno, svaka vjerska knjiga je sama po sebi dokaz da taj bog ne postoji takav kakav je, sto naravno ne iskljucuje mogucnost postojanja nekog drugacijeg boga koji nije tvorac te knjige.
Ali neko ko ne zna kako nekog boga pojedini religiozni ljudi opisuju, a razlike su u opisu goleme od religije do religije, teško da može da pojmi to nekog drugačijeg Boga kao neko biće u koje bi mogao da povjeruje i kakvim ga on zamišlja izuzmajući sve religijske opise.

Evo pitanje za sve ovdje, znali iko kako muslimani opisuju boga?

I kako bi ti opisao Boga svojim riječima onakvog kakvog bi mogao prihvatiti i kakvim ga zamišljaš, ako ga zamišljaš jer i sam neisključuješ mogučnost postojanja nekog drugačijeg boga koji nije tvorac neke religijske knjige...
oridjidji

#292 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by oridjidji »

Ateista wrote:
sahbeg.o wrote:Što bi ateisti dokazivali da bog ne postoji? Dokazati da bog postoji/ne postoji je nemoguće, to bi valjda svakom trebalo biti jasno.

a šta bi po tvom mišljenju trebao biti dokaz za Božije postojanje ...
Pa jedini pravi dokaz bi bio da se pojavi na neki nacin i da nam demonstrira svoje moci odnosno da pokaze da je svemoguc.[/quote]

I opet nebi povjerovao. Vidim i ti voliš empirijski pristupati spoznaji nekog problema tj. smatraš da razumna spoznaja problema i pitanja koji te muće mora biti prvo u osijetilu, te iskustvom osijetila mora se potvrditi i spoznaja do koje se došlo analiziranjem iskustvene građe, što se u mnogome razlikuje u odnosu na racionalizam kao pravac spoznaje koji kaže da se do spoznaje može doći jedino razmišljanjem i da spoznaja počiva na umu,razumu i intelektu pojedinca racionaliste bez obzira zanemarivo li on empirijski pristup spoznaje ili ne.
Optimus Prime

#293 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Optimus Prime »

oridjidji wrote:
I opet nebi povjerovao. Vidim i ti voliš empirijski pristupati spoznaji nekog problema tj. smatraš da razumna spoznaja problema i pitanja koji te muće mora biti prvo u osijetilu, te iskustvom osijetila mora se potvrditi i spoznaja do koje se došlo analiziranjem iskustvene građe, što se u mnogome razlikuje u odnosu na racionalizam kao pravac spoznaje koji kaže da se do spoznaje može doći jedino razmišljanjem i da spoznaja počiva na umu,razumu i intelektu pojedinca racionaliste bez obzira zanemarivo li on empirijski pristup spoznaje ili ne.
Covjek mora biti skeptican pri svakoj cudnovatoj izjavi.

Ali kad bi mi se recimo ukazalo neko bice sa nadprirodnim sposobnostima, te mi reklo da se licno radi o tvorcu svemira i kada bi me to bice nakon demonstracije svoje sile pucketanjem prstiju odvelo na jednodnevni izlet u raj i pakao, i kazalo da cu ako se pridrzavam onoga sto stoji u kuranu vjecnost provesti u raju,a u suprotnom na rostilju mozes biti siguran da bi se pridrzavao svakog, ama bas svakog pravila iz te knjige.

Naravno jos uvijek postoji mogucnost da me to bice sa nadprirodnim sposobnostima svjesno laze, i da ustvari nije stvorilo svemir te ne kaznjava i ne nagradjuje ljude nego se samo zajebaje.
(Recimo da se radi o saljivim vanzemaljcima sa tehnologijom stvaranja halucinacija kod ljudi, na primjer.)
Ali bi se opet nako iz predostroznosti pridrzavao tih pravila.
ellec

#294 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by ellec »

oridjidji wrote:
ellec wrote:
Gledao sam prije slicne emisije i naslusao se tih prica, ali kada sam saznao neke osnovne pojmove nije bilo nikakih nedoumica, kao sto sam rekao klinicka smrt se previse bukvalno shvaca kao da je permanentna tj. konacna pa cesto cujemo nakon prezivljene klinicke smrti objasnjenja da se osoba "vratila iz mrtvih" sto je bukvalisanje. Stvar je da u klinickoj smrti mozak jos uvijek funkcionise bez obzira na odumiranje, jos uvijek je u funkciji sto znaci da osoba nije konacno mrtva, nego tek kada mozak zakaze te se ne moze reanimirati nakon toga kao sto je slucaj sa srcem. To ostavlja mogucnost mozgu da obavlja svoje funkcije, kao sto je san pa se objasnjenja prezivjelih mogu savrseno uklopiti u funkciju sna, te ta objasnjenja ne predstavljaju nikakav uvid na (zivot nakon zivota) jer osoba nije preminula i mozak joj je jos uvijek bio u funkciji. Vazno je naglasiti da je mozak kontrolna ploca naseg tijela, pa bilo kakvi uticaji (u ovom slucaju prestanak rada srca i gubitak kisika) mogu izazvati razne posljedice u vidu svakavih percepcija i iskustava.
Nebih se složio da mozak funkcioniše upotpunosti za vrijem kliničke smrti jer tijelo je fizički mrtvo. Zastoj srca, prekid cirkulacije i disanja i suviše puno štete mozgu onoga koji proživljava kliničku smrt. Pored toga čovjek nema svijesti ni osječaja boli.

Obična anestezija dovede čovjeka u stanje bez svijesti i u stanje odsutnosti boli. Čovjekov mozak upada u dublje stanje nego kada spava. Nema sanjanja. Pamtiš samo moment kada su te uspavali i probudili. Pošto sam se operisao prošle godine, pričam ti prema svome iskustvu kako sam ja doživio iskustvo anestezije. Isto kao da vas je neko upalio i ugasio. Bukvalno su dva i po sata moga zivota nestala preda mnom.

Pročitaj knjigu čiji sam link postavio, znači o tome piše čovjek koji je doktor medicine i psiholog. Čovjek koji ljudsku svijest proučava već desetlječima. To dijelo nije napisao neki egocentrik, niti neko željan da svoje dijelo pretoći u besceler, niti neko ko ima za cilj da djelo gura ka religioznosti ili ateističnosti. Čovjek samo opisuje iskustva onih koji su kliničku smrt doživjeli i ono što su opisali nakon toga.
Napisao sam sto je moguce jasnije i opet ponavljam najbitniju cinjenjicu, a to je da je mozak kod osoba koji su prezivjeli klinicku smrt bio ziv i u funkciji, te da zato poistovjecivati klinicku smrt sa konacnom smrcu je pogresno i bukvalisanje. Sam naslov knjige "Zivot poslije smrti" nema apsolutno nikakvog smisla jer ti ljudi nisu bili mrtvi, nit su se vratili iz mrtvih jer im je mozak citavo vrijeme bio u funkciji. Anestezija medjutim nema nikakve veze sa klinickom smrcu gdje gubitak svijesti nije izazvan kontrolisano (anestezija) nego suprotno, nekontrolisano i stetno usljed ozljede, pa cak i u definiciji anestezije stoji da je to san izazvan medikamentima.
E ovo je bas fatalna greska haj da kazem parodija jer je on sasvim suprotno od toga sto ti tvrdis za njega. :lol: Prvo njegovi radovi spadaju u parapsihologiju i paranormalno sto je domena pseudonauke, sto znaci zloupotrebio je nauku u vlastite svrhe. Zatim je itekako zeljan da stvori bestseller, zaradi sta, te pogura religioznost, dovoljno je vidjeti naslove njegovih knjiga na sajtu mu: http://www.lifeafterlife.com ,ima cak i dvd&video, fine pare moze klepit. :lol:

Nego umjesto gubljenja vremena na tim sarlatanima, za prepoznavanje istih ovo obavezno u bookmarkse stavit:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_to ... udoscience
LSD

#295 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

Optimus, ellec i ostala mala raja još uvijek verglaju jedno te isto, ali nikako da upale :mrgreen: ...samo treba biti istrajan i bice od njih nešto...simpa su sa svojim pričicama za lahku noc.
harač

#296 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by harač »

LSD wrote:Optimus, ellec i ostala mala raja još uvijek verglaju jedno te isto, ali nikako da upale :mrgreen: ...samo treba biti istrajan i bice od njih nešto...simpa su sa svojim pričicama za lahku noc.
Image
oridjidji

#297 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by oridjidji »

ellec wrote:
oridjidji wrote:

Napisao sam sto je moguce jasnije i opet ponavljam najbitniju cinjenjicu, a to je da je mozak kod osoba koji su prezivjeli klinicku smrt bio ziv i u funkciji, te da zato poistovjecivati klinicku smrt sa konacnom smrcu je pogresno i bukvalisanje. Sam naslov knjige "Zivot poslije smrti" nema apsolutno nikakvog smisla jer ti ljudi nisu bili mrtvi, nit su se vratili iz mrtvih jer im je mozak citavo vrijeme bio u funkciji. Anestezija medjutim nema nikakve veze sa klinickom smrcu gdje gubitak svijesti nije izazvan kontrolisano (anestezija) nego suprotno, nekontrolisano i stetno usljed ozljede, pa cak i u definiciji anestezije stoji da je to san izazvan medikamentima.
E ovo je bas fatalna greska haj da kazem parodija jer je on sasvim suprotno od toga sto ti tvrdis za njega. :lol: Prvo njegovi radovi spadaju u parapsihologiju i paranormalno sto je domena pseudonauke, sto znaci zloupotrebio je nauku u vlastite svrhe. Zatim je itekako zeljan da stvori bestseller, zaradi sta, te pogura religioznost, dovoljno je vidjeti naslove njegovih knjiga na sajtu mu: http://www.lifeafterlife.com ,ima cak i dvd&video, fine pare moze klepit. :lol:

Nego umjesto gubljenja vremena na tim sarlatanima, za prepoznavanje istih ovo obavezno u bookmarkse stavit:

Fizički tijelo je mrtvo kod kliničke smrti, dok je mozak živ i kod drugih oblika smrti mozak neodumire momentalno, osim kod celebralne smrti tj. moždane smrti. Smatra se da mozak ostaje u svijesti čak i poslje otkidanja glave živom čovjeku 15-20 sekundi. Proces odumiranja mozga desava se nakon otkazivanja rada srca i prestanka disanja, jer bez rada srca jednostavno nema cirkulacije, a bez nje nema ni dotoka krvi do mozga, a time kisika koji je prijeko potreban za rad mozga. Moždana smrt kada nastupi čovjek se može smatrati mrtvim. Kod kliničke smrti mozak je nefunkcionalan i odumire postepeno zbog nedostatka kisika. Funkcije mozga se kod srčanog udara mogu spustiti do linije koju EEG aparati ne mogu da prate, međutim pacijent ostane živ, mahom se to desi kod srčanog udara ili kod duboke anestezije gdje se funkcionalnosti mozga spuste tik do moždane smrti.

Nisi mi jasan ili se praviš prepametnim Balkancem. Kao prvo omalovažavaš čovjeka koji je sigurno potpunijeg obrazovanja nego što ga ti imaš, ali voljan si ga gurnuti u pseudonauku jer se dotiče onih stvari o kojima tebi koji si u empirijskoj kutiji itekako teško pomisliti da se neko bavi necim sto je paranormalno,a ti to selektivno odbacuješ jer svojim ograničenim osijetilima to nisi iskusio i pojmio. Fino downloaduješ sebi knjigu, pročitaš je, čisto da naučiš još nešto novo, makar u to nevjerovao jer nekada trebaš proširiti svoje vidike i time zezneš i njega koji je komercijalan kao i mnogi drugi koji se bave naukom ili pseudonaukom...
ellec

#298 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by ellec »

oridjidji wrote:
ellec wrote:

Fizički tijelo je mrtvo kod kliničke smrti, dok je mozak živ i kod drugih oblika smrti mozak neodumire momentalno, osim kod celebralne smrti tj. moždane smrti. Smatra se da mozak ostaje u svijesti čak i poslje otkidanja glave živom čovjeku 15-20 sekundi. Proces odumiranja mozga desava se nakon otkazivanja rada srca i prestanka disanja, jer bez rada srca jednostavno nema cirkulacije, a bez nje nema ni dotoka krvi do mozga, a time kisika koji je prijeko potreban za rad mozga. Moždana smrt kada nastupi čovjek se može smatrati mrtvim. Kod kliničke smrti mozak je nefunkcionalan i odumire postepeno zbog nedostatka kisika. Funkcije mozga se kod srčanog udara mogu spustiti do linije koju EEG aparati ne mogu da prate, međutim pacijent ostane živ, mahom se to desi kod srčanog udara ili kod duboke anestezije gdje se funkcionalnosti mozga spuste tik do moždane smrti.
Krace receno mozak je jos u funkciji. Kakve veze ima otkidanje glave sa klinickom smrcu, nepotrebno i besmisleno povezivanje. Mozak je nakon otkazivanja rada srca i prestanka disanja u funkciji 5-10 minuta. Sta ovdje hoces da objasnis, ako je vec potvrdilo ono sto sam pisao, nema se na tu temu vise sta dodati. Fazon je sto si ti klinicku smrt bukvalno shvatio kao konacnu, ali si zaboravio da je mozak glavna karika u svemu tome i od njega to zavisi.
Nisi mi jasan ili se praviš prepametnim Balkancem. Kao prvo omalovažavaš čovjeka koji je sigurno potpunijeg obrazovanja nego što ga ti imaš, ali voljan si ga gurnuti u pseudonauku jer se dotiče onih stvari o kojima tebi koji si u empirijskoj kutiji itekako teško pomisliti da se neko bavi necim sto je paranormalno,a ti to selektivno odbacuješ jer svojim ograničenim osijetilima to nisi iskusio i pojmio. Fino downloaduješ sebi knjigu, pročitaš je, čisto da naučiš još nešto novo, makar u to nevjerovao jer nekada trebaš proširiti svoje vidike i time zezneš i njega koji je komercijalan kao i mnogi drugi koji se bave naukom ili pseudonaukom...
I opet nastavljas sa totalno besmislenim i pogresnim tvrdnjama. Paranormalnost i parapsihologija cime se doticni covjek bavi spada u pseudonauku, cuj ja ga guram u pseudonauku, lol. Kazes za nauku "komercijala" i stavljas je u isti kos sa pseudonaukom u zadnjoj recenici, druze ziv bio, de se ti informisi i malo razmisli prije nesto krenes da tvrdis.
oridjidji

#299 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by oridjidji »

ellec wrote:
Krace receno mozak je jos u funkciji. Kakve veze ima otkidanje glave sa klinickom smrcu, nepotrebno i besmisleno povezivanje. Mozak je nakon otkazivanja rada srca i prestanka disanja u funkciji 5-10 minuta. Sta ovdje hoces da objasnis, ako je vec potvrdilo ono sto sam pisao, nema se na tu temu vise sta dodati. Fazon je sto si ti klinicku smrt bukvalno shvatio kao konacnu, ali si zaboravio da je mozak glavna karika u svemu tome i od njega to zavisi.
I opet nastavljas sa totalno besmislenim i pogresnim tvrdnjama. Paranormalnost i parapsihologija cime se doticni covjek bavi spada u pseudonauku, cuj ja ga guram u pseudonauku, lol. Kazes za nauku "komercijala" i stavljas je u isti kos sa pseudonaukom u zadnjoj recenici, druze ziv bio, de se ti informisi i malo razmisli prije nesto krenes da tvrdis.
Pa to je nauka rekla, da i nakon 15-20 sekundi nakon otkidanja glave je mozak u svijesti. Koliko je to po tebi realna tvrdnja? :D

Nek bude da si upravu. Kazem ti da mozak nije funkcionalan jer vitalne funkcije o kojim mozak upravlja kao glavni dio nervnog sistema su odsutne. Večina iskustava ljudi koji opisuju kao iskustvo kliničke smrti prema naučnim krugovima dožive, prije nego li padnu u stanje kliničke smrti tj. uzrok tim halucinacijama tj. snovima je obaranje funkcionalnosti mozga kroz četri faze sna do tačke kada mozak zahvaljujući svojoj anatomiji nije više funkcionalan, barem ne u mjeri da vodi brigu o vitalnim fukncijama organizma kako je vodio u stanju kada je covjekovo tijelo bilo zivo. Mozak fizički nije mrtav sve dok ne stupi i moždana smrt koja nastupi zbog prestanka disanja i rada srca nakon 4 do 16 minuta. A kada su okolnosti drugačije, recimo niža vanjska temperatura u kojoj je tijelo doživjelo kliničku smrt, može potrajati i do dva sata. Glavni razlog da se kod pacijanata kojim ne mogu da se povrati procesom reanimacije rad srca i proglasi smrt pored toga sto su odsutne i druge vitalne funkcije je moždana smrt.

Rekao sam, šta sam rekao. O njegovim naučnim ili nenaučnim metodama i načinu pisanja ne možeš znati ništa dok ne pročitaš njegovu knjigu. Na kraju i ako je to gubitak za tebe, pročitaj je jer nijedno čitanje knjige nije gubitak ako stićeš znanje, na kraju će ti pomoći da učvrstiš svoje znanje o pseudonauci, na kraju vidjeces gdje propusta validne naucne dokaze, gdje ih slijedi, a gdje pravi misterije i protura svoje teze koje nemaju veze sa empirijskom metodom riješavanja problema. Na kraju vidjeces dali je uopste posvetio paznje naucnim detaljima ili ne ili je knjiga samo zbir tudjih halucinacija o tome sta su prozivjeli kroz klinicku smrt.

Na kraju smrt, mozak, stanje mozga, kao svijest i funkcionalnost mozga u situaciji kliničke smrti i nakon kliničke smrti nije nešto što se može upotpunosti testirati i podrijetiti naučnim dokazima jer mnogi aparati ne mogu da prate stanje mozga i njegovih funkcionalnosti, niti da obuhvate sve ono kroz sta prolazi covjekov mozak tada. EEG aparati koji prate funkcionalnosti mozga (elektronske aktivnosti) uopšteno i pomoću koji se definiše moždana smrt, nekada ne mogu pratiti elektronske aktivnosti aktivnosti mozga nakon kojih se osobe koje su doživjele kliničku smrt povratile reanimacijom, a to nisu nerijetke situacije kada je u pitanju reanimacija ljudi.
ellec

#300 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by ellec »

oridjidji wrote:Pa to je nauka rekla, da i nakon 15-20 sekundi nakon otkidanja glave je mozak u svijesti. Koliko je to po tebi realna tvrdnja? :D
Ne shvatas, rekao sam da si nepotrebno uzeo i povezao slucaj otkinute glave te vrijeme od 15-20 sek koliko tada mozak funkcionise jer se zna da u tom slucaju nema povratka i da ce smrt nastupiti, a mi pricamo o slucajevima gdje ljudi nisu u takvim "fatalnim" situacijama te gdje im je ostalo 5-10 min funkcionalnosti mozga do konacne smrti tj. gasenja njegove funkcionalnosti.

Nek bude da si upravu. Kazem ti da mozak nije funkcionalan jer vitalne funkcije o kojim mozak upravlja kao glavni dio nervnog sistema su odsutne.

Pogresno, definicija smrti mozga kaze da nastane usljed potpunog ugasenja funkcionalnosti mozga, sto znaci dokle god postoji aktivnost mozga postoji i njegova funkcionalnost, a gasenje funkcionalosti predstavlja smrt mozga tj. konacnu smrt.
Večina iskustava ljudi koji opisuju kao iskustvo kliničke smrti prema naučnim krugovima dožive, prije nego li padnu u stanje kliničke smrti tj. uzrok tim halucinacijama tj. snovima je obaranje funkcionalnosti mozga kroz četri faze sna do tačke kada mozak zahvaljujući svojoj anatomiji nije više funkcionalan, barem ne u mjeri da vodi brigu o vitalnim fukncijama organizma kako je vodio u stanju kada je covjekovo tijelo bilo zivo.
Vidis kako ovdje sam sebi upadas i ponistavas sopstvene tvrdnje. U gornjem pasusu si rekao "Kazem ti da mozak nije funkcionalan", znaci totalno si odbacio funkcionalnost, a u ovom sada kazes "nije više funkcionalan, barem ne u mjeri". Zatim slijedi totalna promjena price kada kazes da snovi tj. tzv. iskustva ne nastanu kako si ti govorio nakon klinicke smrti kada dolazi do tacke od 5-10 min vremena do smrti mozga, nego vece sada mjenjas tvrdnju i kazes da nastanu prije klinicke smrti sto otklanja svaku nedoumicu jer tada mozak nije pod nikakvim pritiskom sto ponovo jasno potvrdjuje da ta iskustva nemaju nikakve veze sa smrcu jer je mozak u funkciji. Nema se dalje sta dodati na ovo jer si i sam shvatio / potvrdio da to nisu nikakva iskustva nakon smrti (kad si napisao da su snovi, halucinacije) jer je uopste nije ni bilo zbog funkcionalnosti mozga koju je potvrdila definicija smrti mozga.
Rekao sam, šta sam rekao. O njegovim naučnim ili nenaučnim metodama i načinu pisanja ne možeš znati ništa dok ne pročitaš njegovu knjigu. Na kraju i ako je to gubitak za tebe, pročitaj je jer nijedno čitanje knjige nije gubitak ako stićeš znanje, na kraju će ti pomoći da učvrstiš svoje znanje o pseudonauci, na kraju vidjeces gdje propusta validne naucne dokaze, gdje ih slijedi, a gdje pravi misterije i protura svoje teze koje nemaju veze sa empirijskom metodom riješavanja problema. Na kraju vidjeces dali je uopste posvetio paznje naucnim detaljima ili ne ili je knjiga samo zbir tudjih halucinacija o tome sta su prozivjeli kroz klinicku smrt.
Nemam namjeru da trosim vrijeme citajuci takvu literuturu nekoga ko uopste prihvata pojam "(life)afterlife" koji je u samim naucnim definicijama oboren te gdje se mjesa pseudonauka sa naukom sto je opce-poznati fazon za stvaranje bestsellera i ubiranja love. Znaci kada nakon ugasenja funkcije / aktivnosti (mozga) uspiju povratiti navedeno tj. mozak (tacnije iz konacne smrti), onda se za takvu osobu moze reci da se vratila iz mrtvih i da je imala iskustvo sa smrcu, sto se nikada nije desilo. Onda bi se pojam afterlife mogao nazvati pojmom u slucaju da su osobe imale slicna iskustva kao sada gdje su u pitanju snovi, do tog trenutka je u pitanju samo showbiz.
Post Reply