Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

Jeli zivot u CH zaista tako dobar?

Da
127
73%
Ne
47
27%

Total votes: 174

tomy21

#276 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

pestalozzi wrote:ovako zemljace, malo sam se raspito oko tog posla u starackim domovima. dom u kojem radi moja poznanica zaposljava 26 pflegera. od njih 26-oro su 22 zene, sto ce reci 22 zene na cetiri muskarca :D . nemoj to da pricas svojoj buducoj zeni, nece ti dat da radis. :lol: . njih 17-18 ima ugovore 100%, dok su ostali od 50 do 80%. kada je ona prije izvjesnog vremena htjela da smanji penzum na 80% posto, nisu joj dozvolili jer tad ne bi bila obavezna da radi nocne smjene.
kao sto vidim ti si spreman da radis i nocu i prekovremeno, tako da s tim neces imati problema. imaces vjerovatno i mogucnost da radis samo nocnu smjenu(racunaj onda jos pola plate dodatno na kraju mjeseca)
ovo sto ti je napisao liberty uglavnom stoji, samo sto mu post "odise" jednom dozom pesimizma, tako da kad procitas pomislis bolje je da dignem ruke od svega. ova b-viza koju on spominje se bez problema produzava ako imas radni ugovor(normalno da te nece trpiti ako si bez posla).
tvoj jedini problem je hoces li dobiti taj posao ili ne. ako ti njih ubijedis da si ti njihov covjek onda ce sve to da ide svojim tokom. vjerujem da ce ti pomoci i oko stana.
kad budes "dovodio" zenu na osnovu familiennachzug-a, trazice ti sve to nabrojano, ali to je sve sto ti vec imas kad dobijes posao. vjeruj mi, nekad davno prolazio sam kroz mnoge stvari koje tebe ocekuju(ako dobijes posao).
obavezno nas informisi ovdje kako su protekli pregovori.

sretno
Hvala ti puno na odgovoru, naravno da cu vam tu pisati kako to sve tece i ako uspijem dobiti posao i otici, napisati cu tu da svi znaju kako sam dosa do toga svega da bude od korisiti svima ko bude tija ici gori. Ipak tomu i sluzi ovaj forum.
Nisam primjetio da mi je netko odgovorio na jedno pitanje, a to je: dali (ako se uspijem dogovoriti) 5000 brutt dovoljno za mene i curu (buducu zenu) za jedan normalan zivot bez razbacivanja?

Dali da se ozenim s curom prije nego oden gori ili kad vec odem gori (ima vi to kakvih znacenja da ona nebi imala problema oko dobivanja boravisne dozvole)?
bubavi1

#277 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Ako odes sa njom ne vjencani vodit ce se kao turista s dozvolom od 3 mjeseca...pa ako zelis da bude protjerana izvoli!
A s placom od 5000bruto, mocete vas dvoje izaci na kraj, stim sto trebate naci stan u periferiji jer ispocetka cete imati dosta dadzbina, prvo auto, osiguranje, registracija, pa stan, oprema stana, osiguranje stana, razno razne takse u opstini (boravicna dozvola kosta na primjer) itd, trebas bit spreman na sve to jer ce te to odma obavezivati, plus sto ce ti skinut porez s plate tako od od tvog bruta od 5000 odbij nekih 8% za 2 stub, kasu za nezaposlenost itd, plus odbij porez koje ce ti administracija procjenit mozes komotno odbit nekih minimalno 10% od bruto plate, sad kad saberes 5000-8%= 4600+ (-500) ostat ce ti oko 4000 neto, odbij stan od 1300-1500, ostaje ti 2500, pa dva zdravstvena osiguranja recimo jos -500, ostat ce ti 2000. Sad trebas s tim 2000 da platis sve sto je gore navedeno, nisam spominjao telefon, priklucak za tv taksa za recepciju TV (460CHF gosinje), struja, kese za smece, HRANA.... .... .... ....Sretno!!
tomy21

#278 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

bubavi1 wrote:Ako odes sa njom ne vjencani vodit ce se kao turista s dozvolom od 3 mjeseca...pa ako zelis da bude protjerana izvoli!
A s placom od 5000bruto, mocete vas dvoje izaci na kraj, stim sto trebate naci stan u periferiji jer ispocetka cete imati dosta dadzbina, prvo auto, osiguranje, registracija, pa stan, oprema stana, osiguranje stana, razno razne takse u opstini (boravicna dozvola kosta na primjer) itd, trebas bit spreman na sve to jer ce te to odma obavezivati, plus sto ce ti skinut porez s plate tako od od tvog bruta od 5000 odbij nekih 8% za 2 stub, kasu za nezaposlenost itd, plus odbij porez koje ce ti administracija procjenit mozes komotno odbit nekih minimalno 10% od bruto plate, sad kad saberes 5000-8%= 4600+ (-500) ostat ce ti oko 4000 neto, odbij stan od 1300-1500, ostaje ti 2500, pa dva zdravstvena osiguranja recimo jos -500, ostat ce ti 2000. Sad trebas s tim 2000 da platis sve sto je gore navedeno, nisam spominjao telefon, priklucak za tv taksa za recepciju TV (460CHF gosinje), struja, kese za smece, HRANA.... .... .... ....Sretno!!

Nisam mislio drzati ju gori kao turista nego otisli bi gore ona bi kao turist dosla i gori bi se nakon misec dva vjencali i ona bi se kad joj istekne 3 turisticka miseca vratila doli i cekala dozvolu za boravak. Jel to izvedivo i/ili sumljivo????
tomy21

#279 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

bubavi1 wrote:
tomy21 wrote:imam par pitanja za medicinske sestre tehnicare u Svicarskoj:

Dali je moguce dobiti priznanje medicinske skole zavrsene u Hrvatskoj? Koliko sam shvatio priznanje se eventualno trazi od SRK Anerkennung (http://www.redcross.ch) dali je to zbilja nemoguce dobiti????? Imam sve ostale potrebne dokumente kao i njemacki jezik i sad samo sto mi fali je taj svicarski anerkennung da bi mogao traziti posao u bolnici.

Imam ponudu raditi u jednom Pflegeheim-u u Zürichu. Sad, koliko sam cuo u Svicarskoj se iskljucivo dogovaras oko place. Koliko one u biti jesu???? Da znam o kolikoj placi da se dogovaram???

Molim samo ozbiljne odgovore. :roll:

http://www.lohnrechner.ch/usage/results.php

Sa 30g starosti, 5 godina iskustva u Kantonu Zurich je :
25%: 5420CHF bruto
Mediana: 5830CHF
75%: 6080CHF

Sad ako tvoja diploma nije Bachelor, onda ti 5420CHF dodje negdje oko maksimale...

Daaaalleeeekkoooooo od 7000...a u tom domenu se rijetko radi 40sata sedmicno vec pola radno vrijeme pogotovo ako nije Bolnica, pored toga Kanton Zurich je jako skup!!
Dali mi mozes malo objasniti to 25%, mediana, 75% to ne kuzim .
Ne ja nisam Bachelor nego srednja medicinska skola sa svim priznanjima mogucim u hrv.
tomy21

#280 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

_ Osiguranje za stan, oko 350CHF godisnje, ili 30CHF mjesecno
_ Taxa za smeca 200CHF godisnje ili 17chf mjesecno
_ Taxa za vatrogasce, oko 200CHF godisnje isto osim ako se bavis s time i tu racunaj nekih 17chf mjesecno
_ Vinjeta za auto, 40CHF godisnje

Reci mi dali se te stvari odbijaju od place ili se posebno placa?
Ovo da voz kosta 300 CHF mjesecno mi se cini malo puno, nisam siguran ali mislim da sam negdi cita da je mjesecna karta oko 70 CHF, pa mi se cini prevelika razlika.
pestalozzi

#281 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

polako zemljace, ne trci pred rudu. prvo sredi posao, stan pa onda razmisljaj o zenidbi. u tom vremenu tvoja ljuba moze boraviti kao turista 3 mjeseca, a vjeruj mi da nece toliko izdrzati, nagulice ona prije kuci kad je pukne nostalgija :lol: . salim se :lol: :lol: :lol: .
5000 franaka ti je sasvim dovoljno za normalan zivot, budi bez brige.
kakva taksa za vatrogasce? ti placas quellensteuer mjesecno, racunaj jedno 300 do 400 fr.
osiguranje za stan nije obavezno i za pocetak ti sigurno nije neophodno. o tom mozes razmisljati kad se udomacis i budes imao vrijednije stvari u stanu.
cijena karte za prevoz zavisi od toga odake i dokle putujes. predgradje züricha- zürich su dvije "zone" i kostaju mjesecno oko 150 fr.(ako se ne varam, nevozim se odavno javnim prevozom nego bibijem tako da nisam upucen).
bubavi1

#282 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

KAKVA TAKSA ZA VATROGASCE? pa za one koje se ne bave s tim zanimanjem, placa se taksa, ne u svakom gradu ali zavisi gdje dodjes, imat ce vjerovatno pravo na tu taksu koja se krece oko 200chf godisnje.
_Vinjeta za vozila je 40chf po vozilu godisnje
_ Registracija vozila
_ Osiguranje vozila
_ ako uzmes godisnju kartu za cijelu CH onda ti dodje oko 300chf mjesecno ili 3500CHF godisnja, ako si van grada pa imas recimo vise od 5-6 zona onda moras uzet tu generalnu pretplatu, opet zavisi gdje boravis ako si blizu centra onda se uzme po brojem zona sto naravno jeftinije kosta ali sto blizi centru sto skuplje stanovanje.
_ taksa sa smece je isto oko 200chf godisnje a racunaj onda pored toga i 2chf po kesi od 35L..
_ taksa Billag za prenos TV, Internet, Mobilni Telefon, Radio, ukupno je 115chf svaka tri mjeseca
_ kablovsko ili ne onda imas obicnu antenu koja je oko 30chf mjesecno
kad saberes to sve pa oduzmes od tvojih 5000chf bruto - porez na prihod oko 10% -8% sto ti se oduzme s brto plate- zdravstveno osiguranje x2 itd, stanarina itd....
tomy21

#283 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

bubavi1 wrote:KAKVA TAKSA ZA VATROGASCE? pa za one koje se ne bave s tim zanimanjem, placa se taksa, ne u svakom gradu ali zavisi gdje dodjes, imat ce vjerovatno pravo na tu taksu koja se krece oko 200chf godisnje.
_ Registracija vozila
_ Osiguranje vozila
_ ako uzmes godisnju kartu za cijelu CH onda ti dodje oko 300chf mjesecno ili 3500CHF godisnja, ako si van grada pa imas recimo vise od 5-6 zona onda moras uzet tu generalnu pretplatu, opet zavisi gdje boravis ako si blizu centra onda se uzme po brojem zona sto naravno jeftinije kosta ali sto blizi centru sto skuplje stanovanje.
_ taksa sa smece je isto oko 200chf godisnje a racunaj onda pored toga i 2chf po kesi od 35L..
_ taksa Billag za prenos TV, Internet, Mobilni Telefon, Radio, ukupno je 115chf svaka tri mjeseca
kad saberes to sve pa oduzmes od tvojih 5000chf bruto - porez na prihod oko 10% -8% sto ti se oduzme s brto plate- zdravstveno osiguranje x2 itd, stanarina itd....
Ako imas 5000 brutto, kad ti se odbije porez i sve sto ti se triba jos odbiti koliko ti neto ostane (bez da si platija i stan i ista drugo)????
tomy21

#284 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

tomy21 wrote:
bubavi1 wrote:KAKVA TAKSA ZA VATROGASCE? pa za one koje se ne bave s tim zanimanjem, placa se taksa, ne u svakom gradu ali zavisi gdje dodjes, imat ce vjerovatno pravo na tu taksu koja se krece oko 200chf godisnje.
_ Registracija vozila
_ Osiguranje vozila
Ako imas 5000 brutto, kad ti se odbije porez i sve sto ti se triba jos odbiti koliko ti neto ostane (bez da si platija i stan i ista drugo)????
Znam da to ovisi od kantona do kantona ali evo recimo Zürich i Basel?
bubavi1

#285 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

evo ovako, od 5000 brutto odbij 10% poreza koji ce ti se ionako skinut s plate (porez na izvor) ostaje ti 4500, pa na to odbij nekih 8% za socijalne uplate, ostaje ti oko 4100.. Eh od tih 4100 trebas zdravstveno platit i to za dvoje, nekih hajd recimo 250X2, ostaje ti 3600. Sad trebas sve ostalo odbiti, stan nekih 1400, ostaje 2200, pa prikljucak TV kablovski i antena+telefon+internet jedno 120chf, ostaje ti 2080, pa struju nekih 50chf mesecno, ostaje blizu 2000. Sad trebas racunati da moras godisnje platit taksu za TV koja iznosi 460, to je od prilike 35chf mjesecno, vec je oko 1960, pa hrana (u naj manju ruku ode 1000chf mjesecno)..ostaje nekih 960CHF , gdje je auto, gorivo, registracija auta, osiguranje, transport s busom (ako radis nocnu onda moras auto uzeti), pa odjeca, itd
Sve u svemu, ta plata po mom misljenju je u toj regiji ne dovoljna, trebat ces gledati da djevojci nadjes jedan posao i to u kracem roku.
tomy21

#286 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

bubavi1 wrote:evo ovako, od 5000 brutto odbij 10% poreza koji ce ti se ionako skinut s plate (porez na izvor) ostaje ti 4500, pa na to odbij nekih 8% za socijalne uplate, ostaje ti oko 4100.. Eh od tih 4100 trebas zdravstveno platit i to za dvoje, nekih hajd recimo 250X2, ostaje ti 3600. Sad trebas sve ostalo odbiti, stan nekih 1400, ostaje 2200, pa prikljucak TV kablovski i antena+telefon+internet jedno 120chf, ostaje ti 2080, pa struju nekih 50chf mesecno, ostaje blizu 2000. Sad trebas racunati da moras godisnje platit taksu za TV koja iznosi 460, to je od prilike 35chf mjesecno, vec je oko 1960, pa hrana (u naj manju ruku ode 1000chf mjesecno)..ostaje nekih 960CHF , gdje je auto, gorivo, registracija auta, osiguranje, transport s busom (ako radis nocnu onda moras auto uzeti), pa odjeca, itd
Sve u svemu, ta plata po mom misljenju je u toj regiji ne dovoljna, trebat ces gledati da djevojci nadjes jedan posao i to u kracem roku.

Ja nisam ni trazija da mi se pise nesto sto nije istina i sl. Zelim znati o toj drzavi ono lose ne samo dobro. Ja se isto slazem s tim da bi 5000 chf bilo na kanp. Hvala na postu.

Cura slabo zna njemacki pa me zanima dali se da sto naci da engleski traze i sl. Recimo na netu smo gledali privatne vrtice (multi-kulti gdje traze znanje engleskog a njemacki nije vazan), ona je zavrsila kao erzieherin (Bachelor)?
bubavi1

#287 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

tomy21 wrote:
bubavi1 wrote:evo ovako, od 5000 brutto odbij 10% poreza koji ce ti se ionako skinut s plate (porez na izvor) ostaje ti 4500, pa na to odbij nekih 8% za socijalne uplate, ostaje ti oko 4100.. Eh od tih 4100 trebas zdravstveno platit i to za dvoje, nekih hajd recimo 250X2, ostaje ti 3600. Sad trebas sve ostalo odbiti, stan nekih 1400, ostaje 2200, pa prikljucak TV kablovski i antena+telefon+internet jedno 120chf, ostaje ti 2080, pa struju nekih 50chf mesecno, ostaje blizu 2000. Sad trebas racunati da moras godisnje platit taksu za TV koja iznosi 460, to je od prilike 35chf mjesecno, vec je oko 1960, pa hrana (u naj manju ruku ode 1000chf mjesecno)..ostaje nekih 960CHF , gdje je auto, gorivo, registracija auta, osiguranje, transport s busom (ako radis nocnu onda moras auto uzeti), pa odjeca, itd

Ja nisam ni trazija da mi se pise nesto sto nije istina i sl. Zelim znati o toj drzavi ono lose ne samo dobro. Ja se isto slazem s tim da bi 5000 chf bilo na kanp. Hvala na postu.

Cura slabo zna njemacki pa me zanima dali se da sto naci da engleski traze i sl. Recimo na netu smo gledali privatne vrtice (multi-kulti gdje traze znanje engleskog a njemacki nije vazan), ona je zavrsila kao erzieherin (Bachelor)?
Postoji mogucnost za takav posao ali treba se uzeti u obzir da Svicarska trazi da radnici u vrticima imaju domacu kvalifikaciju, zato preporucujem da ako mogne uradi jednu dodatnu kvalifikaciju u REDCROSS na primjer kako bi i stekla poznavanje domacu kulturu i navike o radu kao o ljudima.
O tome se treba odma razmisljati, prvi mjeseci ce traziti dosta novcanih ulaganja
bosn.om

#288 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bosn.om »

Da se ne raspravljamo bezveze natezanjima tamo-vamo, odgovor je: jeste.
pestalozzi

#289 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

_ Registracija vozila
_ Osiguranje vozila
taksa za vatrogasce u zirichu ne postoji, moze bit u ekonomski slabijim kantonima
sto ce covjeku godisnja karta za cijelu svicarsku, kad je jasno rekao da dolazi u cirih, ako ce stanovati u predgradju trebat' ce mu dvije zone
taksa za smece u cirihu ne postoji, placaju se kese za smece(10 kom. 17-18 franaka 60l)
kablovska televizija je mjesecno 25 fr.
dalje, za hranu za dvije osobe nece ti trebati vise od 700-750 fr. uvijek imas i mogucnost da u njemackoj za 350 fr. napunis gepek za citav mjesec i onda u cirihu svakodnevo kupujes samo hljeb, voce, povrce. masa nasih ljudi(a bogami i swicaraca) radi tako. pogotovo u zadnje vrijeme kako je franak ojacao u odnosu na euro.

zemljace, nema zime ako dobijes taj posao, vec sam ti napisao da ces zbog tih dodataka za nocnu smjenu imati neto na kraju mjeseca veci nego bruto.
pestalozzi

#290 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

samo jos da dodam, znam masu ljudi koji sa nesto vecim prihodima izdrzavaju porodicu i jos prave u bosni kucu.
ah da, imaj na umu da ces imati i trinaestu platu.
mozda ti ovo sto ti ja pisem se cini sve lijepo, ali hebiga, ja casu uvijek vidim polupunu.
bubavi1

#291 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

pestalozzi, kada dajes covjeku savjete onda ih daj iskreno molim te. Govoris o kupovini u DE, ok trebas isto precizirati da ima odredjene kolicine za uvoz. onda ako se ide u DE treba se auto. A za auto novca. U Januaru se treba racunati, osiguranje auta, pa registracija auta, pa vinjeta, pa porez na TV (Billag), pa osigurane stana, itd ode Boga mi pola 13 plate.
A to sto si naveo da nasi grade kuce ili ironicni receno nebodere, to je bilo ok prije 20godina, danas jedva skupe da odu na odmor i ne mrdaju nigdje.
Tako vazi i za DE, kao i A. Vozaju auta stara po 10-15 godina, a kuce ne prave kao sto se pravilo 80ih..Sve u svemu ako ima zaista zelju da zivi u CH, on sam odlucuje, ali treba covjeka opozorit da je CH daleko od Goldenrush-a.
pestalozzi

#292 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

bubavi1 wrote:pestalozzi, kada dajes covjeku savjete onda ih daj iskreno molim te. Govoris o kupovini u DE, ok trebas isto precizirati da ima odredjene kolicine za uvoz. onda ako se ide u DE treba se auto. A za auto novca. U Januaru se treba racunati, osiguranje auta, pa registracija auta, pa vinjeta, pa porez na TV (Billag), pa osigurane stana, itd ode Boga mi pola 13 plate.
A to sto si naveo da nasi grade kuce ili ironicni receno nebodere, to je bilo ok prije 20godina, danas jedva skupe da odu na odmor i ne mrdaju nigdje.
Tako vazi i za DE, kao i A. Vozaju auta stara po 10-15 godina, a kuce ne prave kao sto se pravilo 80ih..Sve u svemu ako ima zaista zelju da zivi u CH, on sam odlucuje, ali treba covjeka opozorit da je CH daleko od Goldenrush-a.
polako, polako.
ja nigdje nisam rekao da ovdje pada s neba. nigdje nisam rekao da prave kucE. izvlacis pogresno iz konteksta. u ovih 20 i kusur godina, koliko sam ja ovdje, jos nisam sreo nikoga, ali doslovno nikoga iz bivsih ju-drzava da ne ulaze u bilo sta dole, bila to kuca, stan, izdrzavanje familije i sl. neznam u kojim se ti krugovima ljudi kreces, ja ne poznajem te sa starim autima koji jedva da skupe za odmor. ljudi normalno zive.
ali, nema potrebe da se prepucavamo, evo nek zemljak sve sabere i nadje sredinu, tu ce mu vjerovatno negdje biti i istina.
pozdrav.
tomy21

#293 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tomy21 »

pestalozzi wrote:samo jos da dodam, znam masu ljudi koji sa nesto vecim prihodima izdrzavaju porodicu i jos prave u bosni kucu.
ah da, imaj na umu da ces imati i trinaestu platu.
mozda ti ovo sto ti ja pisem se cini sve lijepo, ali hebiga, ja casu uvijek vidim polupunu.
Neznam dali si vidio, poslao sam ti poruku n profil inbox. Pozdrav svima
bubavi1

#294 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

pestalozzi wrote:
bubavi1 wrote:pestalozzi, kada dajes covjeku savjete onda ih daj iskreno molim te. Govoris o kupovini u DE, ok trebas isto precizirati da ima odredjene kolicine za uvoz. onda ako se ide u DE treba se auto. A za auto novca. U Januaru se treba racunati, osiguranje auta, pa registracija auta, pa vinjeta, pa porez na TV (Billag), pa osigurane stana, itd ode Boga mi pola 13 plate.
polako, polako.
ja nigdje nisam rekao da ovdje pada s neba. nigdje nisam rekao da prave kucE. izvlacis pogresno iz konteksta. u ovih 20 i kusur godina, koliko sam ja ovdje, jos nisam sreo nikoga, ali doslovno nikoga iz bivsih ju-drzava da ne ulaze u bilo sta dole, bila to kuca, stan, izdrzavanje familije i sl. neznam u kojim se ti krugovima ljudi kreces, ja ne poznajem te sa starim autima koji jedva da skupe za odmor. ljudi normalno zive.
ali, nema potrebe da se prepucavamo, evo nek zemljak sve sabere i nadje sredinu, tu ce mu vjerovatno negdje biti i istina.
pozdrav.
sto se tice krugova, ne druzim se sa yu-narodom nemam nikakvog interesa. Sto se tice mog pogleda o situaciji, idem redovno od SBK do Sarajeva, malo je gradnje i to sto se u zadnje vrijeme gradilo potice od donacija, ono sto vidim jest da svicarci tamo ne grade, mozda kupe ali ne grade. A za kupovinu, znas isto koliko je CH stroga sto se tice kredita a za stednju malo je tih koji uspiju dovoljno skupit za gradnju ili kupovinu kuce, danas se u BIH nemoze napravit 100kvadrata kucu ispod 80000KM, prije 20godine se moglo i ispod 50000KM.
Kao i ti, ne zelim se prepucavati, ali samo zelim da covjek ne misli da ga tamo Svicarac ceka, SVP/UDC zeli stavit HR na isti nivo kao Bugarska i Rumunija...kada krene masa svijeta iz HR od 7og mjeseca ove godine, bit ce problema.
Pozdrav
dinob1000

#295 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by dinob1000 »

moze li mi neko reci kolike su plate pizza majstora u svici,austriji i njemackoj.
stalno zaposlenje,sezonsko,regularno ili na crno
pestalozzi

#296 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

dinob1000 wrote:moze li mi neko reci kolike su plate pizza majstora u svici,austriji i njemackoj.
4200-4300 franaka. regularno zaposlenje.
dinob1000

#297 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by dinob1000 »

pestalozzi wrote:
dinob1000 wrote:moze li mi neko reci kolike su plate pizza majstora u svici,austriji i njemackoj.
bruto ili neto. ako je bruto koliko ostaje posle odbitaka.unaprijed hvala
dinob1000

#298 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by dinob1000 »

dinob1000 wrote:
pestalozzi wrote:
jel se ta cifra odnosi na 5 radnih dana sedmicno ili je drugacije
rabkka86

#299 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by rabkka86 »

Pozdrav svima,

Ja bih da pitam kakav je zivot u CH po pitanju skolovananja, kako stoje stvari vezane za nase diplome, dakle stecene u BiH, da li su priznate u CH? Da li postoje samo odredjena zanimanja koja su priznata? Cula sam da se samo medicinska struka i zanati priznaju, koliko je to tacno? Kakva je situacija sa npr. drustvenim naukama? I kakva je mogucnost nastavka studija u CH? Molim one koji su upoznati sa ovim da odgovore. Hvala puno :)
pestalozzi

#300 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

dinob1000 wrote:
pestalozzi wrote:
brutto prijatelju, odbici su negdje oko jedanaest procenata, imas sve u nekoliko prethodnih postova.
imas 2 slobodna dana u sedmici, posto se radi o restoranu subota i nedjelja su vjerovatno radne tako da te slobodni dani sleduju od ponedjeljka do petka.
Post Reply