ma cak ti se na EFSI moze izdati potvrda da je ekvivalentno...potvrda kosta 800,00 KMGOLFER wrote:Ako jedan FAKULTET sa svojim naucnonastavnim vijecem potvrdi da su BAKALEURATI sa ekonomije JEDNAKI diplomiranim ekonomistima i po kvalifikacijama i stucnosti potrebnim za trziste rada kako onda neko MOZE reci da nisu...
Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!
- Jasmin2803
#276 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
- madnessa
#277 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
vec u par navrata pokusavam da kazem da ne postoji zajednicki sadrzilac, jer se predugo dozvolilo da svako radi sa studijima sta hoce. treba ispravljati krive drine, a sa tim treba poceti cim prije. svadja medju studentima razlicitih generacija ne pomaze. svaki fakultet treba da iz pocetka revidira svoje planove i programe, da za svaki predmet izvaga bodove spram gradiva na oba sistema, pa da se vidi sta se treba uraditi da bi neko mogao da dobije koje zvanje.Jasmin2803 wrote:pa molim te kad je sve ovo tako lijepo napravljeno sta je zajednicki sadrzalac i ovom i starom sistemu - godine, ETCS ili nesto po tebi trece???
jasno je da se stari sistem mora prilagoditi novom, ali tek onda kada novi bude standardizovan. najvise zbog toga, kako neko vec rece, sto je stari sistem po sebi vec jedan veliki dinosaur i vrijeme je da udje u 21. vijek.
ne moze se samo promijeniti jedan zakon, a da se na druge ta promjena ne ocituje. zakon o radu prvi to mora prepoznati. ali raditi sve naopako, jer je naopako zapoceto, je katastrofa.
dalje, komentar na tvoj post @bolonja: to sto je nas mentalitet takav da gleda da ima diplomu umjesto da nauci nesto raditi nije problem EU nego nas samih. neka nama diploma da njima masemo, a sto ne znamo prepoznati razliku izmedju osnovnih pojmova struke za koju smo se skolovali ne znaci da drugi imaju problem. cemu skola ako iza nje ne stoji znanje? zasto uopce studiras ako ces na kraju zavrsiti sa istim nivoom strucnosti kao i prije nego si ga upisao? smatram da EU nije idealan sistem, jer takav ne postoji, ali sto se tice skolstva vecina drzava se fokusira na strucnom osposobljavanju svojih ljudi, a ne na stancanju beskorisnih kadrova. naravno studenti su za ovo krivi u toj mjeri, jer nisu upisivali fakultete iz zelje za znanjem nego iz zelje za diplomom. otuda i ova tema i ovolika rasprava oko toga sta treba biti koji stepen, a ne koliko smo sposobni da ista radimo sa tim zvanjem.
-
sarajev_o
#278 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
sta je npr sa nama koji ce ubrzo da daju trecu a necu da upisujem master jer moram raditi godinu ili vise da ga platim sta cemo mi ,imali uopste radnih mjesta za nas.
- Jasmin2803
#279 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
hahah ja koliko znam znanje je dinamicna kategorija i Bolonja funkcionise po principu LLL (cjelozivotno ucenje) tako da ono sto znas danas za 5 godina je upitnomadnessa wrote:vec u par navrata pokusavam da kazem da ne postoji zajednicki sadrzilac, jer se predugo dozvolilo da svako radi sa studijima sta hoce. treba ispravljati krive drine, a sa tim treba poceti cim prije. svadja medju studentima razlicitih generacija ne pomaze. svaki fakultet treba da iz pocetka revidira svoje planove i programe, da za svaki predmet izvaga bodove spram gradiva na oba sistema, pa da se vidi sta se treba uraditi da bi neko mogao da dobije koje zvanje.Jasmin2803 wrote:pa molim te kad je sve ovo tako lijepo napravljeno sta je zajednicki sadrzalac i ovom i starom sistemu - godine, ETCS ili nesto po tebi trece???
jasno je da se stari sistem mora prilagoditi novom, ali tek onda kada novi bude standardizovan. najvise zbog toga, kako neko vec rece, sto je stari sistem po sebi vec jedan veliki dinosaur i vrijeme je da udje u 21. vijek.
ne moze se samo promijeniti jedan zakon, a da se na druge ta promjena ne ocituje. zakon o radu prvi to mora prepoznati. ali raditi sve naopako, jer je naopako zapoceto, je katastrofa.
dalje, komentar na tvoj post @bolonja: to sto je nas mentalitet takav da gleda da ima diplomu umjesto da nauci nesto raditi nije problem EU nego nas samih. neka nama diploma da njima masemo, a sto ne znamo prepoznati razliku izmedju osnovnih pojmova struke za koju smo se skolovali ne znaci da drugi imaju problem. cemu skola ako iza nje ne stoji znanje? zasto uopce studiras ako ces na kraju zavrsiti sa istim nivoom strucnosti kao i prije nego si ga upisao? smatram da EU nije idealan sistem, jer takav ne postoji, ali sto se tice skolstva vecina drzava se fokusira na strucnom osposobljavanju svojih ljudi, a ne na stancanju beskorisnih kadrova. naravno studenti su za ovo krivi u toj mjeri, jer nisu upisivali fakultete iz zelje za znanjem nego iz zelje za diplomom. otuda i ova tema i ovolika rasprava oko toga sta treba biti koji stepen, a ne koliko smo sposobni da ista radimo sa tim zvanjem.
-
bolonja
#280 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
, @Jasmin2803 i GOLFER
Stvarno mi je žao, nemojte pogrešno shvatiti, al ja nisam adresa na koju možete uputiti svoj bijes, to su vam vaši dekana, naši političari i dr. , jer morate znati da se oni igraju našim sudbinama, a odluka N/N vijeća nema snagu propisa niti je obavezujuća za ostale subjekte, za razliku od Odluke VM i zakona. To su baš ti isti izdali da bi opet prodavali maglu i kako bi bijes studenata kanalisali negdje drugo, samo da se pravi krivci ne bi otkrili. Ovo što rade je svjesno dovođenje u zabludu studenata, te graniči sa kriv.djelom. I prije nego što mi opet odg. zamolio bi vas da procitate sve moje postove pa da vidite cjelinu, a ne samo odgovarati na prvu.
Što se tiče mene, za mene je gotova ova tema, a ko želi neka zaključi ono što mu najviše odgovara, a ko želi objektivno mišljenje neka sam istraži sve što sam naveo (to bi svima nama dobro došlo u Bosni, da preupitamo stvari, da se inforimišemo i sl.)
Hvala svima što ste me tolerisali
Stvarno mi je žao, nemojte pogrešno shvatiti, al ja nisam adresa na koju možete uputiti svoj bijes, to su vam vaši dekana, naši političari i dr. , jer morate znati da se oni igraju našim sudbinama, a odluka N/N vijeća nema snagu propisa niti je obavezujuća za ostale subjekte, za razliku od Odluke VM i zakona. To su baš ti isti izdali da bi opet prodavali maglu i kako bi bijes studenata kanalisali negdje drugo, samo da se pravi krivci ne bi otkrili. Ovo što rade je svjesno dovođenje u zabludu studenata, te graniči sa kriv.djelom. I prije nego što mi opet odg. zamolio bi vas da procitate sve moje postove pa da vidite cjelinu, a ne samo odgovarati na prvu.
Što se tiče mene, za mene je gotova ova tema, a ko želi neka zaključi ono što mu najviše odgovara, a ko želi objektivno mišljenje neka sam istraži sve što sam naveo (to bi svima nama dobro došlo u Bosni, da preupitamo stvari, da se inforimišemo i sl.)
- Jasmin2803
#281 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
[quote="sarajev_o"]sta je npr sa nama koji ce ubrzo da daju trecu a necu da upisujem master jer moram raditi godinu ili vise da ga platim sta cemo mi ,imali uopste radnih mjesta za nas.[/quot
ma tuga brate
ma tuga brate
- Jasmin2803
#282 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
jedan savjet prije nego sto odes - puno analize vodi do paralize ...bolonja wrote:, @Jasmin2803 i GOLFER
Stvarno mi je žao, nemojte pogrešno shvatiti, al ja nisam adresa na koju možete uputiti svoj bijes, to su vam vaši dekana, naši političari i dr. , jer morate znati da se oni igraju našim sudbinama, a odluka N/N vijeća nema snagu propisa niti je obavezujuća za ostale subjekte, za razliku od Odluke VM i zakona. To su baš ti isti izdali da bi opet prodavali maglu i kako bi bijes studenata kanalisali negdje drugo, samo da se pravi krivci ne bi otkrili. Ovo što rade je svjesno dovođenje u zabludu studenata, te graniči sa kriv.djelom. I prije nego što mi opet odg. zamolio bi vas da procitate sve moje postove pa da vidite cjelinu, a ne samo odgovarati na prvu.![]()
Što se tiče mene, za mene je gotova ova tema, a ko želi neka zaključi ono što mu najviše odgovara, a ko želi objektivno mišljenje neka sam istraži sve što sam naveo (to bi svima nama dobro došlo u Bosni, da preupitamo stvari, da se inforimišemo i sl.)![]()
-
zelenashica
#283 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Magarece_godine wrote:Veliki broj novopecenih fakultetlija ja bi vratio na prvu godinu, pa udri Jovo na novo ... Prosto je smijesno kakvi sve likovi imaju diplome ...
- yellow cat
#284 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
@bolonja, hvala ti, sad su mi neke stvari jasnije. Mislim da znaš šta pričaš. I ne napuštaj temu, pliz.
Ja stvarno ne znam kako će se ovaj naš narod odreći titule magistra... Bolje im kuću uzmi, samo u magistrat ne diraj.
I da, svi su odjednom najbolji studenti u generaciji.
Ja stvarno ne znam kako će se ovaj naš narod odreći titule magistra... Bolje im kuću uzmi, samo u magistrat ne diraj.
- slobodni armirach
#285 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
yellow cat wrote:@bolonja, hvala ti, sad su mi neke stvari jasnije. Mislim da znaš šta pričaš. I ne napuštaj temu, pliz.
jedva cekam da vidim strucnjake magistre struke, od 4 godine u privredi
tri godine studij je obicni aksham-schule, prijeratni bravarski kursevi su jaci od ovih danasnjih fakulteta
-
Klodovik
#286 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Po bolonjskom sistemu, doktori imaju 3+2+3 (ili 4+1+3) godine nastave. Osam godina ukupno. Po starom sistemu je bilo 4+2+pisanje doktorata, nije bilo nikakve nastave.dr.Gonzo wrote:Ne ulazeci u to sta je "teze" i zahtjevnije i sta daje vise znanja(to jos nismo objektivno izmjerili), cinjenica je da se ranije na ETF-u studiralo 9 semestara + diplomski, znaci 4.5 godina. Za prvi stepen bolonje treba 6 semestara. To je razlika u trajanju od 50%. Sa druge strane, za master ti treba 10 semestara. To je razlika od 11% u odnosu na staru duzinu studija. Znaci razlika u duzini studija izmedju starog ETFa i Bsc je oko 4.6 5 puta veca od razlika izmedju starog ETFa i novog mastera, pa sami zakljucite sta spada u istu ravan.da kada se uzme trajanje studija i broj položenih predmeta (iako su neki predmeti u starom sistemu bili totalno nepotrebni) onda je jasno da se neke stvari moraju prilagoditi. Realno bi bilo da se i Bolonjci i diplomanti karakterišu kao 7. stepen tj. VSS, s tim da se napravi kategorizacija 7. stepena tako što bi Bsc bio 7.1, a dipl. 7.2. Na Magisteriju/Masteru bi se trebali izjednačiti i to je to. Opet ponavljam primjer ETF-a u Sarajevu gdje dipl. moraju polagati 3 predmeta + pisati Master rad, dok su za Magistarski morali polagati 6 predmeta + pisati rad. Dakle ispade da je razlika između Magistarskog i Mastera u 3 predmeta što je potpuni nonsens. Ili ga izjednači ili dodaj Bolonjcima još tri predmeta, pa da ljudi znaju šta su završili. Ovako samo bezpotrebno komplikuju i prave sranje gdje ga realno ne bi trebalo biti. Naravno pozadina kompletne priče je ta što su ovi na vlasti 99% dipl. i na ovaj način pokušavaju da naprave sebi prostora za duže održavanje tu gdje jesu. Dakle po meni realno
- Jasmin2803
#287 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
ti i Yellow bi mogli zavrsiti po 3 - 4, pitam se samo sta cekate ??slobodni armirach wrote:yellow cat wrote:@bolonja, hvala ti, sad su mi neke stvari jasnije. Mislim da znaš šta pričaš. I ne napuštaj temu, pliz.
I da, svi su odjednom najbolji studenti u generaciji.![]()
![]()
![]()
jedva cekam da vidim strucnjake magistre struke, od 4 godine u privredi
tri godine studij je obicni aksham-schule, prijeratni bravarski kursevi su jaci od ovih danasnjih fakulteta
-
drinjanin
#288 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Pa izgleda da sam ni na nebu ni na zemlji-ni tamo, ni ovamo...nije ni cudo kad je drzavni aparat svrha sam sebi...Jasmin2803 wrote:e to bash niko ne zna ti si mozda sad doktor...drinjanin wrote:Ima li neko kompetentan da mi pojasni status magistara nauka po starom sistemu-ovlas procitah neke komentare pa ispada da sam dzaba davao pare i gubio vrijeme...Fakultet je trajao 9 semestara + diplomski, a nakon toga magisterij dva semestra sa ispitima, naucnim radovima i magistarskim radom....Sta se moze sa ovim:)???
-
bree
#289 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Da, proveli smo manji broj godina sa istim profesorima i knjigama i brojem predmeta i po cemu onda mislis da ne posjedujemo znanje kao i prethodnjaci. Siriti ovako neargumentovane neistine jednostavno nije uredu.madnessa wrote:a i bolonjci neka prestanu razmisljati kako samo zato sto su proveli isti broj godina na fakultetu nekom cudnom logikom trebaju imati i diplomu (i stepen) koja govori kako iza nje stoji neko znanje koje oni ne posjeduju.
Koje to znanje ne posjeduju? Vidis to je ono sto smeta bolonjcima to vase uzdizanje ni na osnovu cega. Kako ces ti molim te dokazat koliko to znanje imaju bolonjci a koliko studenti starog sistema?
Evo ovo je jos jedan od primjera stalnih izjava studenata prethodnog sistema o njihovom uzvisenom znanju.
Kao sto je vec neko rekao nema bolji ili gori i tesko je porediti babe i zabe, ali bolonjci jednostavno sa svojom diplomom treabju dobiti pravo na radna mjesta koja im pripadaju, a to su ista ona radna mjesta na koja su se mogli prijavljivati ranije oni koji su zavrsili stari cetverogodisnji sistem. Master je samo nadogradnja i uvijek ce biti, a ne osnovni studij i namijenjen je za daljnje usavrsavanje i napredovanje u struci, a nikako za sticanje osnovnih znanja i vjestina.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#290 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
hej državno paro, draga li si

- slobodni armirach
#291 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Jasmin2803 wrote: ti i Yellow bi mogli zavrsiti po 3 - 4, pitam se samo sta cekate ??![]()
![]()
parcijala na parcijalu
ma zakon je jasan ko dan, magistar struke i magistar nauke su dva razlicita pojma i tu se prave najvece greske u nazivu.
Magistar struke kosta prko 10 000 maraka, i ne moze se mjeriti sa nadogradnjom na osnovne 3 godine,
doktoranat koji upisuje sa magistra nauke ima samo doktorski rad da radi,
doktorant koji upisuje sa magistra struke, ima slusat predmete plus doktorski rad!
i to sve KOŠTA!
- Jasmin2803
#292 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
sta je pisac htio reci...slobodni armirach wrote:Jasmin2803 wrote: ti i Yellow bi mogli zavrsiti po 3 - 4, pitam se samo sta cekate ??![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
parcijala na parcijalu![]()
, ocjena prisustva na nastavi,
ma zakon je jasan ko dan, magistar struke i magistar nauke su dva razlicita pojma i tu se prave najvece greske u nazivu.
Magistar struke kosta prko 10 000 maraka, i ne moze se mjeriti sa nadogradnjom na osnovne 3 godine,
doktoranat koji upisuje sa magistra nauke ima samo doktorski rad da radi,
doktorant koji upisuje sa magistra struke, ima slusat predmete plus doktorski rad!
i to sve KOŠTA!
-
bree
#293 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Ovo je sad jedna potpuno nova tema. To kako je stvarno stanje u drzavi to svi znamo, ali opet treba se izboriti za regulative na papiru kakve trebaju da budu, da se zna na koja se to radna mjesta mogu prijavljivati bolonjci.L@BuD wrote:[
Šta će ti regulativa, sa srednjom ljudi rade u bankama na solidnim mjestima i to dok još studiraju.Ako nemaš štelu, sa masterom nećeš uletiti ni na šalter tako da je zvanje u drugom planu ako pričaš o poslu.
-
elSaik
#294 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Neka starosistemaše prebacuju na način:
dipl = 240 ECTS
mag = 300 ECTS
dok = 360 ECTS
I ja zadovoljan.
A ovima kojima je Bolonja "parcijala po parcijala" neka slobodno upišu pa neka se sami uvjere. Lako je pametovati napamet. To svako može.
dipl = 240 ECTS
mag = 300 ECTS
dok = 360 ECTS
I ja zadovoljan.
A ovima kojima je Bolonja "parcijala po parcijala" neka slobodno upišu pa neka se sami uvjere. Lako je pametovati napamet. To svako može.
- slobodni armirach
#295 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Upisi jos jednu godinu pa mozda skontasJasmin2803 wrote: sta je pisac htio reci...
- Jasmin2803
#296 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
ma najbolje da pocnu prodavati te bodove na fakultetu...elSaik wrote:Neka starosistemaše prebacuju na način:
dipl = 240 ECTS
mag = 300 ECTS
dok = 360 ECTS
I ja zadovoljan.
- Jasmin2803
#297 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
hahahaha, za sve je kriva BOLONJAslobodni armirach wrote:Upisi jos jednu godinu pa mozda skontasJasmin2803 wrote: sta je pisac htio reci...![]()
![]()
![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#298 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
nevjerovatno stvarno, taman krene priča pravim tokom...
a onda se uvjerim da će još dugo, dugo dolaziti političari koji su kao i sadašnji... ako ne i gori.
hvala i prijatno, odoh ja odavle

a onda se uvjerim da će još dugo, dugo dolaziti političari koji su kao i sadašnji... ako ne i gori.
hvala i prijatno, odoh ja odavle
- Jasmin2803
#299 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
vratit ce se (Chmoljo-Valter)....Chmoljo wrote:nevjerovatno stvarno, taman krene priča pravim tokom...
hvala i prijatno, odoh ja odavle![]()
-
bree
#300 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Onda je ovdje neko lud. Onda su nama na fakultetu napravili totalnu zbrku. Zasto onda nisu prijasnji cetverogodisnji studij od recimo 36 predmeta podijelili na bachelor i master. U tom slucajno ne bi bilo problema, bar bi nam lakse bilo zavrsiti prvi ciklus, pa onda ko zeli nastavi na master i nakon sto sve zavrsi zna da je obim naucenog stvarno jednak prethodnom studiju.bolonja wrote:
5. Nažalost, univerziteti su bolonjsku generaciju doveli u zabludu,te će ista vjerovatno morati upisati master da bi bila na nivou prijašnih VSS, što opet nije loše za univerzitete sa finansijske tačke gledišta (sve je do para, vjerujte mi) Svjesni smo i da su samo pojedini predmeti preimenovani, a sadržina je ostala ista, da opterećenje ne odgovara ECTS sistemu, da su metode ostale iste, ali sve su to greške tzv. akademskih građana (rektora, dekana, pa i studenata) i zakonodavca za koje valja sada ispaštati.
Međutim, ovo ne znači da na tržištu rade nema potrebe za bachelor-ima, jer su oni baš u uvedeni da bi sa više praktičnog obrazovanja ušli odmah na tržište. E,da bi to tako i kod nas bilo , trebalo bi do zakonski regulisati i konačno uvesti bachelor-a kao punopravno akademsko obrazovanje, te u skladu sa time i plaćeno.
Nadam se da sam vam mogao pomoći
Ali pouzdano znam da su na Ekonomiju namjerno u prvi ciklus stavili isti broj predmeta kao i u prethodnom sistemu upravo jer su cijelo vrijeme isli na to da ce prvi ciklus biti jednak VSS-u. Kao sto sam vec rekla izdaju potvrde da je nivo stecenog znanja jednak prethodnom sistemu.
Ovako ispada da je fakultet napravio zabunu i da je do njih.