Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Nisrin

#276 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Nisrin »

VRATNIK!

Mnoge kuce jesu nabijene, to je ipak jedan od najstarijih dijelova koji ima dusu, ni za sta ne bih dala onu Bijelu i Zutu tabiju te Mejdan...:) Ja pjeske sletim za 4-5 minuta, mogu se vratiti za 10-15, zavisi jesam u stiklama ili ne :)
Auto se ispred kuce moze parkirati uvijek, jedino auta nisu mogla doci prosle zime, doduse jesu dvice golfove :D
Nije tacno da komsija dahce za vratom, barem onaj dio oko skole na Vratniku je sasvim normalno okruzenje, pa cak i oni klosari sto ordiniraju nece nista svojim komsijama :D
Bitno je da nema seljaka, 99% su STAROSJEDIOCI te je uzivancija tu biti...
Dosta kuca ima lijepu okucnicu, divna dvorista sa drvecem itd...

Dok na ovoj memli strani meni i nije neki merak...istina, iako se Hrid i sve iznad, kao i Mhamutovac cine daleko, autom sidjes za 5-6 minuta, kombijem za 7-8, sto znaci opet si prije u carsiji nego neko sa Dobrinje, Stupa itd, i to je tako kad imas prevoz, kad nema snijega...kad je snijeg i auta idu bez problema, ko ima dobre gume!
Dosta je kuca sa zemljom, okucnicom, nije sve tako "nabacano" ko na Vratniku, ali svejedno je Vratnik- Kovaci ljepsi 100x :D

Zivjela sam i kod Katedrale, na dobroj lokaciji, divan, ogroman stan- meni je bilo super, mozda jer sam mladja, mojima je na zivce isla guzva, tramvaj, to sto nisu imali prostor da izadju i piju kafu pored trave recimo...
Na Ciglanama mi je bilo bezveze...Na Otoci mi je kao djetetu bilo zanimljivo, ali vec danas ne bih htjela tamo zivjeti, sve mi je nekako "prljavo", ne svidja mi se cjelokupna atmosfera, radi se o onom dijelu odmah kod pijace i trolejbuske stanice...

Svi smo razliciti i volimo razlicite stvari, ne mogu sebe zamisliti da zivim dalje od Marijin Dvora, cijeli zivot, osim kad sam bila u inostranstvu, zivjela sam u Starom Gradu (osim kratko u ratu na Otoci-Ciglanama) i za mene je najbolje mjesto Stai Grad sa svim svojim nedostacima, ali ipak ja vise volim da mi je "sve pred nosom", da za cas budem na carsiji, cak i pjesice...da mi je dostupno i sve u centru...

I za kraj, rijetko ko od nas ima mogucnost izbora, zivimo tamo gdje su nam roditelji naslijedili/kupili kucu, stan...ako neko i ima novac da kupi sam nekretninu ne mora znaciti da uvijek moze priustiti tamo gdje mu se najvise svidja, sve je to pitanje srece, nismo birali gdje cemo se roditi! Tako da mi je malo glupo ponizavati bilo koje naselje i bilo koga jer je prinudjen zivjeti gdje zivi!
Last edited by Nisrin on 03/03/2013 11:36, edited 1 time in total.
respo

#277 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by respo »

MedenoSrce wrote:al' priznaj respo da su najbolji guz*vi sa padinskih dijelova, mislim i ti takav neizbirljiv to znas :mrgreen:
jao odgovora :D
to ono upravu si al guzovi su nam zato :D
pa ne znam sad i ove ravnicarke idu u teretane fitnes fazoni :)al da ne skrecemo s teme mozemo otvoriti novu
MedenoSrce

#278 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by MedenoSrce »

pogresno si shvatio, nista ja tebi ne dajem za pravo nego posto se oko mahale necemo sloziti mozemo razgovarati o necemu o cemu imamo isto misljenje jer si i ti imao prilike upoznati djevojke iz mahale dok samu mahalu nisi :)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#279 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by ladyblue18 »

respo wrote:
jbg neki su iskreni a neki nece da vide i da nazovu stvari pravim imenom
Ja jako dobro vidim svoju mahalu, tako da ne trebas ti da me ucis kakva mi je mahala.
To sto si vidio jednu ne znaci da si vidio svaku.

Ili da te zovnem mozda na kafu pa da se sam uvjeris 8-) moze i nosara s tobom.
Da jednom za promjenu i tebe neko zovne na kafu.
dječak sa šibicama

#280 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by dječak sa šibicama »

Zbijenost je posljedica sarajevske kotline, ali jos vise kulture stanovanja. Pa nisu jednom nasi strucnjaci za urbanizam kritikovali bosanski sistem trpanja sprat na sprat, kod nas je pojam gradnje napraviti 3 ili 4 sprata na kuci, a to uzasno izgleda.

Mahala u kojoj sam rodjen, 1950. godine je imala normalan raspored kuca, znaci par dunuma zemlje oko jedne kuce. Postoje slike, pa sam se uvjerio. Danas, kuca na kuci, i ne zaustavljaju se, grade spratove, potkrovlja, nadogradjuju, bukvalno nemas sunca u dvoristu jer svi oko tebe dizu oblakodere.
Ima kuca u komsiluku, njih 50 zivi u njoj, nekakvih 3 ili 4 porodice, ma nevjerovatno, isto mravinjak nadogradjivano, dodavano. I svi su nekakva familija, ali ni sami ne znaju ko kome dodje sta.

A zanimljivo je da stranci lete u takva naselja, recimo ko ima kucu na brdodzamiji, moze je iznajmiti po cijeni kakvu zeli. Ako ima pogled na grad, recimo, i pristup automobilom do kuce. Mnogi nemaju, zbog te prenatrpanosti.

Ja recimo, mislim da nikada ne bih mogao zivjeti u novom gradu, eventualno Dobrinja jer je prostrana i po mom ukusu urbanisticki rijesena. Ali ovo, Dolac Malta, Cengic vila, Otoka, posebno Alipasino, ni u snu. Ono Alipasino isto kasarna. Jedino Grbavica mi se svidja, ima puno zelenila, parkove, setnju uz rijeku, nije divljacki gradjena.
Mr. Brightside

#281 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Mr. Brightside »

Grbavica je na arhitektonskim fakultetima dugo važila za primjer loše urbanizacije i kako ne-treba graditi naselja, al' eto, vremena se mijenjaju :thumbup: :D
respo

#282 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by respo »

ladyblue18 wrote:
respo wrote:
jbg neki su iskreni a neki nece da vide i da nazovu stvari pravim imenom
Ja jako dobro vidim svoju mahalu, tako da ne trebas ti da me ucis kakva mi je mahala.
To sto si vidio jednu ne znaci da si vidio svaku.

Ili da te zovnem mozda na kafu pa da se sam uvjeris 8-) moze i nosara s tobom.
Da jednom za promjenu i tebe neko zovne na kafu.
ne znam koja si mahala al sve su prilike da te moram uciti ako si imalo blizu sebilja
kreni ot tramvajske stanice prema kovacima i pogledaj sama
opet kreni gornjom onom jednosmjernom prema logavinoj isti slucaj
za tvoju informaciju nisam vidio jednu mahalu nisam ogranicen kao sto mislis ako ti jesi do tebe je
moze eto zovni na kafu pripremi caj i ja i nosara dolazimo
otherside

#283 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by otherside »

svojevremeno sam prodala kucu na Kovacima (dobila je od nane) i kupila stan na opcini Centar.
U toj mahali na Kovacima su mi prve komsije bukvalno gledale u avliju a auto sam mogla parkirati samo u toj istoj avliji, sto bi znacilo da nemam dobrog dijela avlije onda.
ulica je tako uska da se na nekim mjestima dva auta i po najboljem vremenu ne mogu mimoici.
parking je kao loto, mozda uspijes a mozda i ne :D
nije to za mene, hvala lijepo. sad sam rahat :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#284 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by KatarinaKosaca »

nosara wrote:Slika govori tisucu rijeci... Bujrum, demantujte nas... Da vidimo te avlije... :wink:
:shock: :shock: Da slikam tuđe avlije postavljam na forum niku @nosara, da bi on nečiju imovinu ovdje razglabao i rekao piiiihhhh, do Malte nema ništa

Uvijek uspiješ da me iznanadiš komentarom :D
respo

#285 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by respo »

otherside wrote:svojevremeno sam prodala kucu na Kovacima (dobila je od nane) i kupila stan na opcini Centar.
U toj mahali na Kovacima su mi prve komsije bukvalno gledale u avliju a auto sam mogla parkirati samo u toj istoj avliji, sto bi znacilo da nemam dobrog dijela avlije onda.
ulica je tako uska da se na nekim mjestima dva auta i po najboljem vremenu ne mogu mimoici.
parking je kao loto, mozda uspijes a mozda i ne :D
nije to za mene, hvala lijepo. sad sam rahat :D
evo iz prve ruke i opet ce se naci neko da kaze on ce meni reci da mi neko gleda u avliju i da nemam prostora oko kuce i na ulici
piatc

#286 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by piatc »

Mr. Brightside wrote:Grbavica je na arhitektonskim fakultetima dugo važila za primjer loše urbanizacije i kako ne-treba graditi naselja, al' eto, vremena se mijenjaju :thumbup: :D
Čini mi se da je ovo urbani mit, nikad niko ne citira neki izvor a i nije baš logično :|

Grbavica i Dobrinja, eventualno Vratnik (al' samo zbog ubjedljivo najboljih guzova :D ), ostatak grada je arhitektonsko ruglo, nabacano, veze s' vezom. Da ne bude optužbi za pristrasnost, Stup calling.
Banksy

#287 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Banksy »

nosara wrote:
Slika govori tisucu rijeci... Bujrum, demantujte nas... Da vidimo te avlije... :wink:
http://www.starigrad.ba/bs2/slike.php?id=63

:kravata:
Mr. Brightside

#288 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Mr. Brightside »

piatc wrote:
Mr. Brightside wrote:Grbavica je na arhitektonskim fakultetima dugo važila za primjer loše urbanizacije i kako ne-treba graditi naselja, al' eto, vremena se mijenjaju :thumbup: :D
Čini mi se da je ovo urbani mit, nikad niko ne citira neki izvor a i nije baš logično :|
ne znam, ne da mi se bakćati oko toga, samo.. logika je varijabilna vremenom :D
respo

#289 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by respo »

Banksy wrote:
nosara wrote:
Slika govori tisucu rijeci... Bujrum, demantujte nas... Da vidimo te avlije... :wink:
http://www.starigrad.ba/bs2/slike.php?id=63

:kravata:
3 slovima tri kuce na slikama se mogu pohvaliti bastom ovo ostalo ili terase ili su baste 2 sa 2

ps i to ove vaze za najbolje baste zamisli kakav je ostatak od tolikog broja kuca u starom gradu
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#290 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by ladyblue18 »

respo wrote: ne znam koja si mahala al sve su prilike da te moram uciti ako si imalo blizu sebilja
Mojne molim te :skoljka:
respo

#291 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by respo »

normalno da necu jer znas da bi ja bio upravu
Filter

#292 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Filter »

mozete vi pricati sta hocete, mahala je mahala :-D ebga
neko je naucio na stan, neko na kucu.

ali def. najbolji dio grada je od carsije do koseva, desna obala miljacke.
respo

#293 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by respo »

i mali iz favela kaze neka copacabane al favela je favela :D

jbg svako uzdize ono sto je "njegovo"
fantom slobode

#294 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by fantom slobode »

ladyblue18 wrote: Safvet Beg Basagic.

A najvise volim ove sto znaju sve o mahalama, i kakva nam je okucnica odnosno nedostatak iste, i kako nemamo gdje parkirati, i kako upadaju komsije u kucu bez pitanja, i kako dahcemo jedni drugima za vrat, da ne zivim 25 godina u mahali mozda bih i povjerovala. :?
:thumbup: :thumbup: :thumbup: podrzavam svaku koju napisa o mahali.
Qler

#295 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by Qler »

Breka, CIglane i Kosevo, meni se nikad nisu svidjali, ciglane mi memli nekako, Breka brdo, a Kosevo mi nekako, ne znam...

U glavnom, Malta je zakon :) a za ostalo se dogovarajte :)
eki to

#296 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by eki to »

jel ovo haustorcad uvjeravaju mahalce kako im je prenatrpano u odnosu na njihova zajednicka stubista, spratove, zidove, gdje bukvalno cujes kada komsija odavrekne, e svasta :-)
gradski seljak

#297 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by gradski seljak »

Ilidza I buca town.
nia3

#298 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by nia3 »

eki to wrote:jel ovo haustorcad uvjeravaju mahalce kako im je prenatrpano u odnosu na njihova zajednicka stubista, spratove, zidove, gdje bukvalno cujes kada komsija odavrekne, e svasta :-)
:thumbup:
MedenoSrce

#299 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by MedenoSrce »

Javlja se meni kona prije jedno dva mjeseca na fcb i kaze znas sta ima novo, pitam ja sta, kaze ona izgleda da ovi iznad mene prave drugo dijete svako jutro se khm
Hajde reko strpi se nek bar neko uziva. Toliko o Malta/Hrasno rahatluku.
quarterback

#300 Re: Koji dio Sarajeva je najljepsi za zivjeti?

Post by quarterback »

onaj gdje ima najmanje sarajlija
Post Reply