Baltazar-x wrote:pustopoljina wrote:Lud i ponosan wrote:Josip Pejakovic je samo iskren... i realan.
upravo. josip pejakovic je citavim svojim zivotom
dobio takav kredit da ono sto govori ima da se shvati onako kako bi ti blizak i dobronamjeran rodjak govorio. i ako ode...ima i na to pravo, nakon svega.
veceras je bio...cinilo mi se da mu je pravo tesko govoriti (ok, glumac je...ali ipak). ali ono kad je rekao da mu je tesko i bez majke i bez brata, pa se ipak gura...to je to...
on i kusturica ne mogu biti u istoj recenici.
Ma pusti sad ''kredit'' ,sta ti mislis o onome sto je on rekao?
On, koji je bio ''bosanac'' svim svojim bicem.
Govori li ti to ista ?
Da li je i on ''izdajica'' i koga je izdao ?
Evo sta o tome kaze E.Kusturica
bas me briga sta o tome kaze kusturica. nije u kozi josipa pejakovica, a ovaj se zna odlicno izrazavati.
svako nosi svoj kriz. josipov je prilicno lak za nositi. nekoliko kvadrata.
mislim da je josip p. u pravu od a do z.
federacija je sprdnja. dolazis u situaciju da neko ko tri cuke nema svoju multietnicnost dokazuje 2010 na ciliricnom natpisu na pozoristu. narod je postao nevidjeno glup, samoziv, neobrazovan i sirov.
ljudi su se spustili na jako niske grane turbo-folka, kladionica i mijenjanja stranackih dresova zavisno od radnog mjesta na koje si pikirao. praznovjerje raste, a izmisljene podjele (koje svi prihvatamo kao normalne i ponasamo se u skladu sa njima, cak i kad se izjasnjavamo protiv njih: potrebno je da ga pita "to ne govoris kao hrvat", pa J.P. odgovara "ma kakav hrvat" iako je iz citavog govora jasno da ga je sasvim nepotrebno pitati o hrvatstvu) su vrlo realne. generacije odrastaju, generacije kojih cemo se tek stiditi. ne njihovom krivicom.
tacno je i ono sto je rekao da bi ta nekakva stabilnost nastupila ulaskom u nekakvu vrstu saveza. samo mislim da je zelio reci da nema nista od bosne, jer scenario koji je naveo je manje vjerovatan od podjele.
da li je izdajica?
sigurno ne.
svoje nije napustio ni kad je bilo najgore. nikoga u svom zivotu nije ni rukom, ni jezikom povrijedio. nije velicao nijednog ratnog zlocinca. nije beskicmenjak kao emir hadzihafizbegovic. nije necovjek kao nemanja kusturica. konstatovati cinjenice i reci da nemas vise snage da se boris nije izdaja.
josip pejakovic je razocaran i umoran, kao i vecina normalnih ljudi njegovih godina, utoliko vise sto nije neki xy gradjanin, nego neko ko je uvijek bio priustan u javnom zivotu bivse i sadasnje drzave.
i ono sto je rekao za SRS i a. markovica je tacno. i da je narod izabrao drugacije. ali- on ne mrzi nijedan narod na ovim prostorima, naprotiv. i to ga cini bitno drugacijim.
i apsolutno je nebitno sta jedan kusturica misli o njemu. taj je svoje izabrao i iz cije ce cane mlijeko srkati. josip pejakovic je bio i ostao svoj. moze kusturica pricati o multietnicnosti, on je svoje otpjevao. ako je senilan, drugi nisu. onaj kojem je pjevao je ostavio dokumente o
humanom preseljenju, ne o multietnicnosti. ne mogu shvatiti mazohizam mojih sunarodnjaka koji slusaju one koji su javno bili na strani onih koji su nas, takodjer javno, pokusali fizicki istrijebiti. nemas mi sta pricati, covjece. nema nacina na koji mozes uciniti svoju glupost manje glupom.
bila je predstava
ay,carmela, rundek radio muziku...bas govori o umjetnicima i rezimu...o prodati se i o biti svoj. od generala franka do danas...istinita.
gradjani ( mislim na bosnjake) su izdali sami sebe. to je pristanak na ono sto su diktirali iz srbije i hrvatske. pristali su da se bez ikakvog razloga prozovu bosnjacima. nije mogao biti gori trenutak za "back to the roots", u isto vrijeme poceli nazivati selame (nidje veze, ali NIDJE VEZE)...sve sto su mogli uraditi pogresno (u korist podjele) su ucinili. pristali na tri zavadjene strane, zainteresovane za istu kucu. legalno izabrani su okrenuli kurs 1993. godine.
pocecu kao fair life...
srbija i hrvatska nemaju interesa da bosna postoji, od njih se drugo ne moze ni ocekivati.
postojece stanje (kad se uzmu u obzir prvi pogresni koraci) je samo logican slijed. potreban je odredjen kvantitet da bi se nasao kvalitet, a kod nas se sve iscjepkalo i oni losi su dobili priliku biti dovoljno dobri za odredjene funkcije. polupismeni kantonalni ministri ovog i onog zive u otetom stanu, renoviranom drzavnim parama i glumi big bossa... to sto imas 20 kanala, a na svakom neko zeli biti madona ili jelena karleusa je isto logicna posljedica. u regionu je vijest sto je neki u nekom show-u u srbiji oprao spolovilo u umivaoniku. mi smo na dnu.
postojece stanje kao takvo ima veze sa besparicom i korupcijom puno vise nego sa balijama i bosnjakistanom- sto kusturica zeli podmetnuti. ali ima direktnu vezu sa devedesetim, sad se lijeze, kako se steralo- a tu smo imali tri strane.
mogao bi josip pejakovic i tu puno profitirati da pristane na to da je takvo stanje normalno i da zapliva u toj vodi. i kao hrvat. pa cuo si sta je rekao za mostar. on tako nece. ni da ga ignorisu jer je hrvat, ni da ga favoriziraju zato sto je hrvat.
i ne moze se "pustiti" kredit...ljudi se cijene po djelima...i po nedjelima.
i pored najbolje volje ne mogu da vidim kako neko moze uopste doci na ideju da poredi ovu dvojicu.
iako dijelim pejakovicevo misljenje (sigurna sam da je ono gledanje pred sebe trebalo znaciti da nema bosne) koje cuh u subotu, ipak zivi i ta nada... ako je papa stidljivo (ali ipak) odobrio upotrebu kondoma, moguce je da univerzum i nama malo razuma podari.