ko voli, nek' izvoli.
O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#276 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
prethodni postovi pobrisani. budem li morao opet brisati, sa gumicom dolaze i banovi.
ko voli, nek' izvoli.

ko voli, nek' izvoli.
- arzuhal
#277 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Spomenuo, tako, jučer efendija na hutbi i kako je neki ashab putovao sa nekim ljudima. Išli oni jednim putem, kroz pustinju, i najednom, ničim izazvan, taj ashab skrenu u jednu dolinu...Upitaše ga saputnici zašto je skrenuo u tu dolinu, nije im to bio pravac puta, a on reče:
- Jednom sam vidio Muhammeda, alejhi-salatu we selam, kako je išao ovim putem i on je ovdje skrenuo u ovu dolinu, pa zato...
Jedva se suzdržah da se glasno ne nasmijem, od neke ljepote, kad čuh ovo, a sebi utočište nađoh u ajetu iz sure En-Nedžm: ''I On na smijeh i plač navodi!''

- Jednom sam vidio Muhammeda, alejhi-salatu we selam, kako je išao ovim putem i on je ovdje skrenuo u ovu dolinu, pa zato...
Jedva se suzdržah da se glasno ne nasmijem, od neke ljepote, kad čuh ovo, a sebi utočište nađoh u ajetu iz sure En-Nedžm: ''I On na smijeh i plač navodi!''
- liliput
- Callahan44
#279 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Allah ga je poslao kao milost svjetovima, kao predvodnika bogobojaznih, kao brigu nevjernicima i kao jasan dokaz svim ljudima.
(Ibn Kajjim el-Dzevzijje)
Cini se da postoje tri vrste ljudi, oni koji vode brigu o Poslaniku i o svemu o cemu je on vodio brigu, oni koji kojima je Poslanik poslan kao briga, i oni koje boli briga. Briga je dakle tu, samo je pitanje da li je blagoslovljena ili je prokleta.
Jedno od Allahovih imena jest i Ed-Dejjan. Ono oznacava to da se Allah prema svojim robovima odnosi onako kako se oni odnose prema Njemu. A jedno od Allahovih svojstava jest beskonacnost.
Iz ovog nam je jasnije kako to mi danasnji muslimani nikada necemo dostici velicinu ashaba, napose boraca Bedra, jer oni su Allahovu Milost prihvatili prvi i krcili joj put svojim imetkom i zivotima, iskreno i beskompromisno. I Gospodar ih je u skladu s njihovim djelima i Svojom plemenitoscu i nagradio – dao im je stepene kakve nikome nije dao, za zivota i u Vjecnosti.
Isto tako, bio je onaj nesretnik koji je prokleo Allahovu milost, pa ga je Allah prokleo tako da ga je, izdvojivsi cijelu suru Kur'ana samo za njega, ucinio vjerovatno najproklinjanijim covjekom koji je ikada stvoren. Racunajte samo koliko je puta dosad i koliko ce puta do Sudnjega dana biti proucena sura Leheb.
O trecoj se vrsti ljudi nema sta puno reci, ko zaboravi svoga Gospodara, i Gospodar ce zaboraviti njega.
Nego, zanimljivo je kroz licnost Allahovog Poslanika, koji je MILOST, misliti o svijetu/svjetovima, i o onima kojima je ta milost poslana. Onakav kakav pristupis toj milosti, takav ostanes u vjecnosti.
Sjetim se jos i onoga hadisa kad su Ebu Bekr, radiallahu anhu, i onaj neki nesretnik jedan iza drugog dosli Pejgamberu i rekli mu da je on najbolji, odnosno najgori covjek na svijetu, a Milost Milosnog im je potvrdio da obojica govore istinu
I jos za kraj, kaze mubarek shejh Ibn-Kajjim da je ljubav je osnova vjere.
Pa eto, ashici, bujrun
(Ibn Kajjim el-Dzevzijje)
Cini se da postoje tri vrste ljudi, oni koji vode brigu o Poslaniku i o svemu o cemu je on vodio brigu, oni koji kojima je Poslanik poslan kao briga, i oni koje boli briga. Briga je dakle tu, samo je pitanje da li je blagoslovljena ili je prokleta.
Jedno od Allahovih imena jest i Ed-Dejjan. Ono oznacava to da se Allah prema svojim robovima odnosi onako kako se oni odnose prema Njemu. A jedno od Allahovih svojstava jest beskonacnost.
Iz ovog nam je jasnije kako to mi danasnji muslimani nikada necemo dostici velicinu ashaba, napose boraca Bedra, jer oni su Allahovu Milost prihvatili prvi i krcili joj put svojim imetkom i zivotima, iskreno i beskompromisno. I Gospodar ih je u skladu s njihovim djelima i Svojom plemenitoscu i nagradio – dao im je stepene kakve nikome nije dao, za zivota i u Vjecnosti.
Isto tako, bio je onaj nesretnik koji je prokleo Allahovu milost, pa ga je Allah prokleo tako da ga je, izdvojivsi cijelu suru Kur'ana samo za njega, ucinio vjerovatno najproklinjanijim covjekom koji je ikada stvoren. Racunajte samo koliko je puta dosad i koliko ce puta do Sudnjega dana biti proucena sura Leheb.
O trecoj se vrsti ljudi nema sta puno reci, ko zaboravi svoga Gospodara, i Gospodar ce zaboraviti njega.
Nego, zanimljivo je kroz licnost Allahovog Poslanika, koji je MILOST, misliti o svijetu/svjetovima, i o onima kojima je ta milost poslana. Onakav kakav pristupis toj milosti, takav ostanes u vjecnosti.
Sjetim se jos i onoga hadisa kad su Ebu Bekr, radiallahu anhu, i onaj neki nesretnik jedan iza drugog dosli Pejgamberu i rekli mu da je on najbolji, odnosno najgori covjek na svijetu, a Milost Milosnog im je potvrdio da obojica govore istinu
I jos za kraj, kaze mubarek shejh Ibn-Kajjim da je ljubav je osnova vjere.
Pa eto, ashici, bujrun
- arzuhal
#280 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Allah nagradio i Ibn Kajjima, rahimehullahu, i mog brata Callahana44 
- Callahan44
#281 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Amin buraz, sve nas! Da Allah da da budemo od bogobojaznih 
arzuhal wrote:Allah nagradio i Ibn Kajjima, rahimehullahu, i mog brata Callahana44
- bijela
- arzuhal
#283 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Bio jedan stari šejh rifaijskog tarikata, u Halepu. Ah, te rifaije
. Gospodski tarikat prožet onim beskompromisnim vojničkim duhom i ustrojem, sa surmookim Allahovim robovima od čijeg pogleda džinni-nevjernici bježe k'o bakterije od Domestosa.
Možda je taj šejh još živ, a možda je preselio. Ako jest - Allah mu se smilovao.
Uglavnom, te ti rifaije ne bendaju nikog i ništa, samo Allahu robuju, a plaho vole Pejgambera, alejhi-salatu we-selam. Za ostalo ih nije nimalo briga, ostalo taru đe stignu.
I dođe taj nakav vrli pitac neki, pa reče ovom starom šejhu:
- Šta vi toliko spominjete i u zvijezde ukivate Muhameda? Pa on je bio samo čovjek, šta vam je!?
Dobri dedo podiže svoj pogleda ka njemu...
I šta?
Ne začu se blagi glas, pun dobrote i razumijevanja, pun sabura i samilosti, koji mudro prilazi izgubljenoj duši, birajući najslađe riječi, da je halvom privuče. Ne posegnu mubarek ruka, koja je bezbroj puta prebirala po starom, požutjelom tespihu, izgovarajući najveću hvalu i slavu Allahu, Gospodaru svjetova, da ružinom vodicom milostivo umije čehru nekog ko nije još progledao. Ne začuše se ajeti-kerimi, ni hadisi-šerifi sa dedinih usana, niti mudri gazeli i rubaije.
Ništa ne bi od onog što bi neupućeni očekivao.
Već, kao da se spusti nevidljivi sahih-sened, od omerovske duše do duše ovog dede, pa stari šejh, nakon što pogledom prostrijeli ovog džahila i drznika, samo reče:
- Da, bio je čovjek. Nije bio pas kao ti!
Elhamudulillahi-llezi tehammeda
kelleme Musa, we-s-tafa Muhammeda!
Možda je taj šejh još živ, a možda je preselio. Ako jest - Allah mu se smilovao.
Uglavnom, te ti rifaije ne bendaju nikog i ništa, samo Allahu robuju, a plaho vole Pejgambera, alejhi-salatu we-selam. Za ostalo ih nije nimalo briga, ostalo taru đe stignu.
I dođe taj nakav vrli pitac neki, pa reče ovom starom šejhu:
- Šta vi toliko spominjete i u zvijezde ukivate Muhameda? Pa on je bio samo čovjek, šta vam je!?
Dobri dedo podiže svoj pogleda ka njemu...
I šta?
Ne začu se blagi glas, pun dobrote i razumijevanja, pun sabura i samilosti, koji mudro prilazi izgubljenoj duši, birajući najslađe riječi, da je halvom privuče. Ne posegnu mubarek ruka, koja je bezbroj puta prebirala po starom, požutjelom tespihu, izgovarajući najveću hvalu i slavu Allahu, Gospodaru svjetova, da ružinom vodicom milostivo umije čehru nekog ko nije još progledao. Ne začuše se ajeti-kerimi, ni hadisi-šerifi sa dedinih usana, niti mudri gazeli i rubaije.
Ništa ne bi od onog što bi neupućeni očekivao.
Već, kao da se spusti nevidljivi sahih-sened, od omerovske duše do duše ovog dede, pa stari šejh, nakon što pogledom prostrijeli ovog džahila i drznika, samo reče:
- Da, bio je čovjek. Nije bio pas kao ti!
Elhamudulillahi-llezi tehammeda
kelleme Musa, we-s-tafa Muhammeda!
- kamen spoticanja
- liliput
#285 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Ramazan Mubarek Olsun svima, koji s ushicenjem docekuju dragog nam gosta 

- bijela
#286 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
pa zato što je svojim surmali pogledom prozrio svu perfidnu ublehu koja se krije iza tog, naoko nevinog, pitanja "zar Muhammed nije bio običan čovjek?"arzuhal wrote: - Da, bio je čovjek. Nije bio pas kao ti!
ne, to je pitanje na kojemu su mnogi pali, pa onda i propali.
biti običan i prosječan je lahko. međutim, za posebnost i izvrsnost treba patnje i pregnuća.
a zar misliš, ti, vrli pitalac, da je bilo lahko biti poslanik?
zar misliš da je bilo lahko uopšte biti u Poslanikovoj, alejhi-selam, blizini?
da je bilo lahko biti od ashabi-kirama....
ili da je bilo lahko biti supruga Božijeg poslanika?!
e, pa nije, ništa od toga.
sura et-Tahrim govori o jednom slučaju i nemiloj atmosferi:
Kada je Vjerovjesnik jednoj od svojih žena jednu tajnu povjerio pa je ona odala, - a Allah je to njemu otkrio -, on joj je bio jedan dio kazao, a ostalo prešutio. I kad je on s tim nju upoznao, ona je upitala: "A ko ti je to kazao?" – on je rekao: "Kazao mi je Onaj koji sva zna i kome nije skriveno ništa."
Ako vas dvije učinite pokajanje Allahu, pa – vi ste bile učinile ono zbog čega je trebalo da se pokajete. A ako se protiv njega udružite, pa – Allah je zaštitnik njegov, i Džibril, i čestiti vjernici; najposlije, i svi meleki će mu na pomoći biti.
Ako vas on pusti, Gospodar njegov će mu dati umjesto vas boljih žena od vas; odanih Allahu, vjernica, poslušnih Allahu, pokajnica, koje se Allaha boje, koje poste, udovica i djevojaka.
radi se o dvjema Poslanikovim suprugama - Aiši i Hafsi, r.a.
Hafsa je Aiši otkrila nešto za što ju je Poslanik zakleo da ne o tome nikome ne govori. radilo se o bezazlenoj stvari: Ibn Kesir kaže da su njih dvije negodovale Poslaniku jer je jeo neku vrstu meda čiji miris se njima nije sviđao, pa je Poslanik rekao Hafsi da ga više neće jesti i zakleo je da to nikome ne govori.
(ima i drugih mišljenja o čemu je bilo riječi)
i zbog otkrivanja takve bezazlene tajne (a bezazlena je za nas koji jesmo obični), njih dvije dobijaju takav ukor u Kur'anu da.... mogu samo misliti koliko im je bilo teško i tjeskobno... i koliko su se kajale i plakale.
i onda - je li lahko bilo biti njegova supruga?
ili događaj kada su jednom prilikom ashabi sjedili sa Poslanikom pa je on držao za ruku hazreti Omera, koji mu je rekao „Allahov Poslaniče, ti si mi draži od svega osim od samog mene.“
pa mu je Poslanik rekao: „Ne, tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, sve dok ti ne budem draži i od samoga sebe.“
i onda - je li lahko bilo biti njegov ashab?
Časni Kur'an na mnogo mjesta ističe visok položaj Muhammedov, a.s., i na nekoliko mjesta ga tješi kada mu se u dušu uvuče tjeskoba zbog onoga što oni rade..., pa kaže:
Pa zar ćeš ti od tuge svisnuti ako oni u govor ovaj neće povjerovati?!
...
Znamo Mi da tebe doista žalosti to što oni zbore, ali oni zbilja tebe ne poriču, nego oni, nasilnici, Allahove znakove niječu!
međutim, kad je riječ o tačnom dostavljanju ljudima onoga što mu se objavljivalo, tu Kur'an čak ni njega ne štedi i kaže:
I zamalo da te oni odvrate od onoga što ti Mi objavljujemo, da bi protiv nas
nešto drugo iznio, i tada bi te oni smatrali prijateljem.
A da te nismo učinili čvrstim, gotovo da bi im se malo priklonio,
i tad bismo ti doista dali da iskusiš dvostruku muku u životu i dvostruku
patnju poslije smrti; tada ne bi nikoga našao ko bi ti protiv Nas pomogao.
da se skameniš.
i onda - je li lahko bilo biti poslanik?
i kako da on bude običan kada je sva moguća iskušenja, tegobe, tuge, teškoće prošao, a:
pogled mu nije skrenuo, nije prekoračio?
zato je on naj-ne-običniji čovjek koji je disao. on, insani-kamil.
i zato je sve bilo ašik za Resulom
stoga, Iblis samo laže da je to Odabrano Biće bilo obično
ali, što bi rekao Delailul-hajrat
we salli ala sejjidina Muhammedin adede men salla alejhi min halkik,
we salli ala sejjidina Muhammedin adede men lem jusalli alejhi min halkik
neka je selam na njega onoliko koliko je stvorenja koja donose selam na njega
i neka je selam na njega onoliko koliko je stvorenja koja ne donose selam na njega.
- bijela
#287 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
kolay mi?
hayir!
- Motokultivator
#288 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
@bijela citam ovaj tvoj post, pa mi naumpade ona kasida gdje se za poslanika alejhiselatu ve selam kaze, jest i dragulj je kamen ali i prvak. Tako je to sa poslanikom salallahu alejhi ve selem. Mogu samo kazat da su pravi siromasi oni koji to ne znaju 
- arzuhal
#289 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Allah Svemilosni tebi dao da se, dok salavati budu odjekivali džennetom, napojiš sa Havda, u društvu Odabranih, pa da više nikad ne osjetiš strah, strepnju, tegobu i nelagodu, bol i tugu, već samo beskrajno zadovoljstvo Gospodara Arša!bijela wrote: e, pa nije, ništa od toga.
Ja Rabbi, daj joj ono što je najbolje za nju, i na ovom i na Boljem svijetu, i Ti je uputi i obraduj onako kao samo Ti znaš! Amin!
- kamen spoticanja
#290 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
amin maksuz za sestru bijele boje...arzuhal wrote:Allah Svemilosni tebi dao da se, dok salavati budu odjekivali džennetom, napojiš sa Havda, u društvu Odabranih, pa da više nikad ne osjetiš strah, strepnju, tegobu i nelagodu, bol i tugu, već samo beskrajno zadovoljstvo Gospodara Arša!bijela wrote: e, pa nije, ništa od toga.
Ja Rabbi, daj joj ono što je najbolje za nju, i na ovom i na Boljem svijetu, i Ti je uputi i obraduj onako kao samo Ti znaš! Amin!
bijela aferim
- arzuhal
#291 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Čuo sam više verzija, al' ova je baš...
- Motokultivator
#292 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Na ovo je jazuk ne rec Aaaaaaamiiiiiiin.arzuhal wrote:Allah Svemilosni tebi dao da se, dok salavati budu odjekivali džennetom, napojiš sa Havda, u društvu Odabranih, pa da više nikad ne osjetiš strah, strepnju, tegobu i nelagodu, bol i tugu, već samo beskrajno zadovoljstvo Gospodara Arša!bijela wrote: e, pa nije, ništa od toga.
- bijela
#293 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Gospodaru...
čiju ćeš dovu primiti ako ne onu od arzuhala, kamena i motokultivatora?
i kad ćeš je primiti ako ne u ovim mubarek danima?
amin, svi mi da sa Havda pijemo.
čiju ćeš dovu primiti ako ne onu od arzuhala, kamena i motokultivatora?
i kad ćeš je primiti ako ne u ovim mubarek danima?
amin, svi mi da sa Havda pijemo.
- arzuhal
#294 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Muhammed, alejhi-salatu we-selam, je volio grožđe

Ja ga volim, pogotovo iza teravije
Ja ga volim, pogotovo iza teravije
- liliput
#295 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Ova mi je bas ono plaHaaa 
-
3dom
#296 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Ovo je mjesec Allahove milosti, pa se sjecajmo Allaha i Njegovog poslanika i svih muslimana koji su nas u dobru pretekli hairli dovom vise nego sto to uobicajeno radimo ..
- bijela
#297 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udariti,
jedva čeka da pravim putem pođete,
a prema vjernicima je blag i
milostiv.
(et-Tevbe, 128)
jedva čeka da pravim putem pođete,
a prema vjernicima je blag i
milostiv.
(et-Tevbe, 128)
- bijela
#298 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Zašto se oni koji ne vjeruju prema tebi žure,
zdesna i slijeva, u gomilama?!
Zar svaki od njih žudi da uđe u Džennet uživanja?
Nikada!
Zašto se oni koji ne vjeruju prema tebi žure – kad bi se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pojavio, nevjernici bi se prema njemu ustremili gledajući u njega i slučajući njegovo učenje Kur'ana;
Zar svaki od njih žudi da uđe u Džennet uživanja? – Govorili su nevjernici: „Ako postoji Džennet, pa mi smo najzaslužini njegovi stanovnici!“
Nikada! – Ovo im je odgovor na njihovu pustu nadu za ulazak u Džennet.
(el-Mearidž, 36-39; tefsir Ibn Džuzejj)
Zar svaki od njih žudi da uđe u Džennet uživanja?
Nikada!
Zašto se oni koji ne vjeruju prema tebi žure – kad bi se Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pojavio, nevjernici bi se prema njemu ustremili gledajući u njega i slučajući njegovo učenje Kur'ana;
Zar svaki od njih žudi da uđe u Džennet uživanja? – Govorili su nevjernici: „Ako postoji Džennet, pa mi smo najzaslužini njegovi stanovnici!“
Nikada! – Ovo im je odgovor na njihovu pustu nadu za ulazak u Džennet.
(el-Mearidž, 36-39; tefsir Ibn Džuzejj)
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#299 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
Slusam sad....
ovaj ajet
''Reci: ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti! A Allah prašta i samilostan je.'' (Ali Imran, 31)
je jedna vrsta testa za vjernike.
Koliko Poslanika s.a.w.s. volis i slijedis njegov sunnet toliko si blizu Allahu subhaneu we teala,i toliko ce Gospodar da te voli.
ovaj ajet
''Reci: ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti! A Allah prašta i samilostan je.'' (Ali Imran, 31)
je jedna vrsta testa za vjernike.
Koliko Poslanika s.a.w.s. volis i slijedis njegov sunnet toliko si blizu Allahu subhaneu we teala,i toliko ce Gospodar da te voli.
- bijela
#300 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam
samo sa izjavim:
Uzvišeni Allah neka nagradi arzuhala viđenjem Pejgambera jer je vjerovao u njega a nije ga vidio
zato jer je prije nekoliko sedmica spomenu Delailul-hajrat pa je bio sebeb da počnem to malo čitati
i već za ovo kratko vrijeme moj duh se toliko navikao da se bojim - ako iz nekog bezveznog razloga jedno jutro ne proučim - neka ubleha će mi taj dan ući u život
iz utorkovih salavata:
Allahumme salli ala men ihdarret min bekijjeti vuduihi-l-ešdžar!
Neka je salavat na Onoga od čije vode kojom se abdestio oživljavaju drveća!
uništi prijevod pola ljepote
Uzvišeni Allah neka nagradi arzuhala viđenjem Pejgambera jer je vjerovao u njega a nije ga vidio
zato jer je prije nekoliko sedmica spomenu Delailul-hajrat pa je bio sebeb da počnem to malo čitati
i već za ovo kratko vrijeme moj duh se toliko navikao da se bojim - ako iz nekog bezveznog razloga jedno jutro ne proučim - neka ubleha će mi taj dan ući u život
iz utorkovih salavata:
Allahumme salli ala men ihdarret min bekijjeti vuduihi-l-ešdžar!
Neka je salavat na Onoga od čije vode kojom se abdestio oživljavaju drveća!
uništi prijevod pola ljepote