-Prvo nikada se nije smjela formirati SDA kao muslimanska stranka vec se umjesto SDA morala formirati Bosanska gradjanska i nacionalna stranka u koju bi usli svi ljudi,bez obzira na vjeru,pol,boju koze i sl., koji su ,jednostavno,za Bosnu i vole Bosnu! (Upravo ono sto je onaj iz Beograda govorio Fikretu Abdicu na telefon za vrijeme SDA mitinga u Bihacu neke 90-91 g.).
-1992 g Bosnjaci su imali opciju ostanka TAMO GDJE SU VEC BILI tj. u Jugoslaviji ili krenuti za Slovencima i Hrvatima.
Sto se tice ove opcije ima veoma dobar intervju sa Halidom Causevicem u danima,pa da ne bi dzaba prepricavao tekst evo ga jedan dio i link:
Link : http://www.bosnjastvo.com/index.php?pid=73INTERVJU DANA - Halid Causevic
Razgovarao: Nerzuk CURAK
Ovdje kod nas jos nije iskristalisano sta su muslimani kao jedna drustvena asocijacija: je li to narod, je li to nacija, ili je to vjerska zajednica? Sta je nacija? Nacija je svijest o svome postojanju na odredenom prostoru. Te svijesti kod muslimana nema. Svijest postoji samo kao vjerska veza. Dakle, muslimani jos nisu evoluirali iz stanja naroda u stanje nacije. To je ono sto je najbitnije. Prema tome, ako medu muslimanima nema osjecaja nacije, nacije ne moze ni biti.
Za naciju je potrebno vise
Mi muslimani se jos nalazimo u jednoj dilemi - da li prelazimo iz vjerske zajednice u narod ili ostajemo jos vjerska zajednica. U tome je stvar. Pa vidite kako usko suraduje vjerska zajednica i politika. Predsjednik Republike postavlja reisul-ulemu, oni zajednicki kolaboriraju, drze zajednicke zborove i tako dalje. Tako je bilo i za vrijeme stare Jugoslavije. Spaho je apsolutno kolaborirao sa vjerskom zajednicom. Mi nismo nacisto jednu stvar, a to je, kao sto rekoh, sta su muslimani - narod ili vjerska zajednica. Nacija, sigurno, nisu.
Agresija je nesto drugo od gradansko-konfesionalnog rata. Nemojte zaboraviti sta je uzrok ovog rata: proglasavanje nezavisne BiH od strane dva naroda, Hrvata i Muslimana. Stoji cinjenica da Clan 2 ondasnjeg Ustava izricito kaze: BiH je zajednica tri naroda, Muslimana, Srba i Hrvata. Zajednica se ne moze rasturiti na taj nacin sto ce samo Hrvati i muslimani izaci iz nje. Srbi su to prihvatili kao razlog za rat. I sto je najgore - najveca Alijina politicka pogreska - puna BiH srpskih vojnika, a on proglasava nezavisnu Bosnu. Za to je covjek trebao imati potpuno blindiranu pamet.
DANI: Cekajte, gospodine Causevicu! Ako Vi kazete da je ovdje bio gradansko-konfesionalni sukob, idete na ruku upravo prosrpskim tezama, odnosno, zar time ne rusite cak i jednom Rezolucijom UN-a jasno definiranu srpsku agresiju na BIH?
CAUSEVIC: Da vam reknem jednu stvar. Agresija je nesto drugo od gradansko-konfesionalnog rata. Nemojte zaboraviti sta je uzrok ovog rata: proglasavanje nezavisne BiH od strane dva naroda, Hrvata i Muslimana. Stoji cinjenica da Clan 2 ondasnjeg Ustava izricito kaze: BiH je zajednica tri naroda, Muslimana, Srba i Hrvata. Zajednica se ne moze rasturiti na taj nacin sto ce samo Hrvati i muslimani izaci iz nje. Srbi su to prihvatili kao razlog za rat. I sto je najgore - najveca Alijina politicka pogreska - puna BiH srpskih vojnika, a on proglasava nezavisnu Bosnu. Za to je covjek trebao imati potpuno blindiranu pamet.
DANI: Vi mislite da je trebao prihvatiti historijski sporazum sa Srbima koji su pravili Zulfikarpasic i Filipovic?
CAUSEVIC: To je bio vise-manje jedan politicki potez koji nije imao nikakvu realnu podlogu. Trebalo je, bez daljnjega, po mome misljenju koje ne mora biti mjerodavno, prihvatiti nasu realnost da nastavimo egzistirati u ostatku Jugoslavije, s tim sto bi se Hrvati izdvojili iz Hercegovine. Ostali bismo mi do daljnjega, a iza toga nastupio bi jedan totalni raspad. Medutim, ovako, platili smo krvavo. Dvjesta hiljada najljepse mladosti, 70 posto unistene kulturne bastine... Je l' se to isplatilo za nekakvu BiH koju sada imamo, a koju smo imali i sa Vance-Owenovim i Owen-Stoltenbergovim planom, jer je Alija te planove potpisao 1993. godine, kad je vidio u sto je ratom upao. Politika je umjetnost onoga sto se moze, a ne onoga sto se zeli. A mi smo upravo isli za onim sto se zeli. Htjeli smo da stvorimo nekakvu nezavisnu bosanskohercegovacku drzavu, to je apsurd. To su mogli Hrvati, koji su vec iza sebe imali Zapad. To su mogli Slovenci pogotovo, Makedonce niko nije ni bendao. Obzirom na to, mi smo morali cekati odgovarajuci momenat, pa onda, eventualno, kad postignemo sporazum i dobijemo podlogu u Evropi, izvrsiti izdvajanje.
DANI: Vi biste, znaci, prihvatili da mi ostanemo robovi unutar srpskog carstva?!
CAUSEVIC: Prvo, mi ne bismo bili nikakvi robovi. Mi bismo na taj nacin dobili prednost, s obzirom na to da bi kroz koridor Sandzaka isli skroz do Makedonije i do Crne Gore. To nije nikakvo ropstvo, vec je govor o tome najobicnija demagogija. Mi bismo jednostavno samo povecali svoj populacioni faktor u Srbiji, odnosno u Jugoslaviji, a zatim, kad postanemo narod u pravom smislu rijeci, izdvojili bismo se iz tzv. Jugoslavije. Tada ne bi bilo nikakvih problema, ali u ono doba kada je ovdje Mladic imao citavu armadu, a mi svega nekakvoga Vikica za rat sa Srbima, to je bila najordinarnija politicka sljepoca!