NIN wrote:Uvijek kada se nadodje do ispravnosti religije i vjere govori se o tome da su ljudi ti koji su krivci za raznorazna (ne)djela. Ja se iskreno slazem sa tim ali volio bih napomenuti i to da je religija cisto ljudski izum! S druge strane, vjera kao psiholoski determiniran fenomen ima korijen u samoj prirodi nase vrste pa shodno tome nju bi cak i mogli izuzeti iz svjesnog djelovanja kada se govori o socijalnom ljudskom fatoru.
"Ja se iskreno slazem sa tim ali volio bih napomenuti i to
da je religija cisto ljudski izum! S druge strane..."
Svak' ima pravo na svoje misljenje, ali valja napomenuti da se ipak radi o osobnom misljenju. Prema tome, ovo citirano je receno malo odlucno.
Allah s.w.t. u Kur'anu daje mnoge primjere, i poziva na razmisljanje/razmatranje istih. Jedan od tih primjera je stvaranje u parovima, praceno odredjenim prirodnim razmnozavanjem. Kakva je relacija ovog' tvojoj tvrdnji da je "religija cisto ljudski izum"? Itekakva.
Dakle, ako su zaista postojali Adem a.s. i Hawa r.a. ili Adem i Eva, kao prvi ljudski par, kao sto sve monoteisticke religije propagiraju, onda bi taj par definitvno trebao znati odakle, kako i zasto je dospio na zemlju, i s cijom odlukom. Taj par bi takodjer trebao znati da religija nije ljudski izum jer prije njih nije bilo ljudi, ostavljajuci na stranu samu cinjenicu da je par inace dobro upoznat sa Godpodarom s.w.t., kao sto je zapisano, da ne ulazim u detalje samog pocetka.
Sada bih te zamolio, da principom matematike, razmotris koncept razmnozavanja covjecanstva unazad, pocevsi od svoje uze familije, familijarnog drveta pa nadalje, obaziruci se i na sluzbene statistike ekponencijalnog rasta svjetske populacije kroz godine. Onda bih te zamolio da mi pojasnis koji drugi zakljucak moze da se izvede matematicki osim da je sve pocelo sa jednim parom, tj Ademom i Hawom.
PS: Ne dopusti da te prostota ideje ubrza na nepromisljen odgovor.