Par pitanja za one koji poznaju islam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
NIN

#276 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

Compact wrote:Kakav divan primjer jednog muslimana vjernika! :D

Treb'o si ga pitati jede li kvinketinu! :D
E to je vec druga stvar. Rijetko ces naci Arapa (na Bliskom) koji je u zivotu probao kvinketinu, bio on bogat ili ne. Ali alkohol* je normala. Rakija od hurmi je specijalitet sirom Bliskog.

* Alkohol je takoreci njihov izum dok je rijec u originalu zapravo arapska.
Compact

#277 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Compact »

NIN wrote:
Compact wrote:Kakav divan primjer jednog muslimana vjernika! :D

E to je vec druga stvar. Rijetko ces naci Arapa (na Bliskom) koji je u zivotu probao kvinketinu, bio on bogat ili ne. Ali alkohol* je normala. Rakija od hurmi je specijalitet sirom Bliskog.

* Alkohol je takoreci njihov izum dok je rijec u originalu zapravo arapska.
Taj da mu ponudiš domuza, objeručke bi ga prihvatio! :D

On je dokaz zbog čega su muslimani danas "druga liga" u svijetu, pored toliko moći koje im je Bog dao, dohvaćaju lopte Amerikancima!

Treb'o si ga nogom nabiti kada ti je rekao da ga ne slikaš! :D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#278 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Latina »

NIN wrote:
Da bogdom nemam pametnija posla pa da picim svjetom potvrdjujuci istine bilo bi super. Nego, ono sto je ocito na Bliskom je da sto je zemlja bogatija vjera postaje fleksibilna. S duge strane, sto je zemlja siromasnija i bogatija problemima vjera je znacajno izrazenija. U slobodnom prijevodu, covjek fakticki zamjenjuje bozanstva - novac za boga!

Slicno je i u ostatku svijeta.
Svako ima pravo da misli i radi sta hoce. It's a free world. Samo Amerika npr je puna vjernika, Japan takodje, na vrlom Zapadu punom novca ( uslovno receno ) i liberalizma svih vrsta, ima masa vjernika svih konfesija, cisto da napomenem.

Bilo bi dobro i kad bismo se svi okrenuli alkoholu, to je takodje pouzdan prijatelj covjeku.
patrius

#279 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by patrius »

Latina wrote:
NIN wrote:
Da bogdom nemam pametnija posla pa da picim svjetom potvrdjujuci istine bilo bi super. Nego, ono sto je ocito na Bliskom je da sto je zemlja bogatija vjera postaje fleksibilna. S duge strane, sto je zemlja siromasnija i bogatija problemima vjera je znacajno izrazenija. U slobodnom prijevodu, covjek fakticki zamjenjuje bozanstva - novac za boga!

Svako ima pravo da misli i radi sta hoce. It's a free world. Samo Amerika npr je puna vjernika, Japan takodje, na vrlom Zapadu punom novca ( uslovno receno ) i liberalizma svih vrsta, ima masa vjernika svih konfesija, cisto da napomenem.

Bilo bi dobro i kad bismo se svi okrenuli alkoholu, to je takodje pouzdan prijatelj covjeku.
Osim sto je diskutabilno da svako ima pravo da radi sta hoce,vrlo je indikativno da se organizuju zajednicke masovne molitve za spas od recesije,bas kao da je sam svevisnji izazavao krizu :oops: Sto vise vjernika,to potpunija eksploatacija.I manipulacija,dakako.I jos stosta...
Latina

#280 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Latina »

patrius wrote:
Osim sto je diskutabilno da svako ima pravo da radi sta hoce,vrlo je indikativno da se organizuju zajednicke masovne molitve za spas od recesije,bas kao da je sam svevisnji izazavao krizu :oops: Sto vise vjernika,to potpunija eksploatacija.I manipulacija,dakako.I jos stosta...
Neki organizuju masovne molitve, drugi vrse samoubistva jer je novca ponestalo. Treci kuju teorije zavjere. Itd. Ali ljudi ne manipulisu drugim ljudima, djeca se ne zloupotrebljavaju radom u siromasnim zemljama za osmijeh bogatog djeteta, crna djeca imaju ista prava kao i bijelo dijete, djeca ne bivaju ubijana od strane covjeka jer su pogresne religije, dobrota vlada medju ljudima. Idila. I za tu idilu je naravno kriva odredjena religija/e, a ne ljudska pohlepa i svakojako ljudsko zlo kojeg se vise i ne stidi.
Photoman

#281 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

NIN wrote:
Latina wrote:
Compact wrote:
Kakav divan primjer jednog muslimana vjernika! :D

Sve je stvar licne percepcije. Tako je @NIN zapucao u Dubai da potvrdi svoju istinu.

Sto ne znaci da je njegova istina i univerzalna. Niti znaci da bi bilo ko od nas mogao opstati da nema Bozije Milosti.

Allah s.w.t. je Vlasnik svega; On dijeli bogatstvo/imetak kome On hoce, da bi ga testirao, a sve se vraca Njemu.

U pravu si sa obzervacijom da "sto je zemlja bogatija vjera postaje fleksibilna"; to je djelom ovog' gore podvucenog. Tipican simptom zapustanja vjere za ovosvjetskim, kratkorocnim "dobitcima".

NISTA na ovom svijetu ne zadrzi svoju vrijednost. Sve za cim covjek zudi i zrtvuje se postaje standardno i nevazno kad' se konacno postigne. Sve stari, deteriorira, istice... Covjekov nefs uvijek trazi nesto bolje, ljepse, vrijednije, i ciklus se ponavlja, dok' ne dodje smrt i ostavi ga goloruka.

Ovo je Gospodarov s.w.t. znak onima koji prodaju Ahiret za ovaj svijet. U Dzennetu radost se ne smanjuje, nagrade i dobrote ne gube vrijednost, ljudi ne staraju i ne gube ljepotu, ne umiru uzivajuci. Dzennetske nagrade su zauvjek; Gospodarova s.w.t. nagrada i milost vjernicima.

La Hawle We La Kuwete Illah Billah
patrius

#282 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by patrius »

Bitno je razlika izmedju masovne molitve i pojedinacnog suicida.Novca nikad,u pravom smislu rijeci,ne ponestaje.On se samo drugima ne (pre)daje,druge se,veliku masu ljudi,sprecava da do njega dodje.Dabome,eksploatacija ima sasvim drugacije uzroke,i uopste se ne temelji na poboznosti,to je jasno i pticama na grani.Ali da je religiozna dogma tek zabasurena doktrina eksploatatora,to je jos jasnije.A prava...Sta je pravo?Ja bih rekao da je pravo tek sluzbeno priznanje cinjenice,to je samo protokolisanje stvarnosti,datih okolnosti...nista vise.
andrija2007

#283 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by andrija2007 »

Ma sto se tice antropomorfnosti, neko je rekao, ne sjecam se vise ko, da su ljudi covjekolika bica!
Photoman

#284 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

***Komentar povucen iz tehnickih razloga - Pokvaren mi radar za sarkazam.***
Last edited by Photoman on 23/05/2009 18:35, edited 1 time in total.
Latina

#285 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Latina »

@Photoman,

Sve sto sam napisala u postu koji si citirao zove se sarkazam da prostis. I k tomu jos da prostis - od rijeci do rijeci.
NIN

#286 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

Uvijek kada se nadodje do ispravnosti religije i vjere govori se o tome da su ljudi ti koji su krivci za raznorazna (ne)djela. Ja se iskreno slazem sa tim ali volio bih napomenuti i to da je religija cisto ljudski izum! S druge strane, vjera kao psiholoski determiniran fenomen ima korijen u samoj prirodi nase vrste pa shodno tome nju bi cak i mogli izuzeti iz svjesnog djelovanja kada se govori o socijalnom ljudskom fatoru.
Photoman

#287 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

Latina wrote:@Photoman,

Sve sto sam napisala u postu koji si citirao zove se sarkazam da prostis. I k tomu jos da prostis - od rijeci do rijeci.
Oprosti sto te skontah ozbiljno. Povlacim. :skoljka:
Abacija

#288 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Abacija »

NIN wrote:Uvijek kada se nadodje do ispravnosti religije i vjere govori se o tome da su ljudi ti koji su krivci za raznorazna (ne)djela. Ja se iskreno slazem sa tim ali volio bih napomenuti i to da je religija cisto ljudski izum! S druge strane, vjera kao psiholoski determiniran fenomen ima korijen u samoj prirodi nase vrste pa shodno tome nju bi cak i mogli izuzeti iz svjesnog djelovanja kada se govori o socijalnom ljudskom fatoru.
Na isti nacin kao sto ljudi mogu zamisliti perfektan krug tako se za religiju, posto je idejni fenomen, moze reci da je perfektna ili cista. Problem nije u izumu (ideji) nego u njegovom provodjenju.

A zadnju recenicu nisam potpuno shvatio pa bi te zamolio da je pojasnis.
Latina

#289 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Latina »

Photoman wrote:
Latina wrote:@Photoman,

Oprosti sto te skontah ozbiljno. Povlacim. :skoljka:
Post je izuzetno ozbiljan, ali ti je promakla poruka. Nema veze, neka ti radar ubuduce bude konstantno ukljucen ( nikad ne znas iz kojeg ce coska @NIN&Co da zaskoci ). :lol: :lol: :lol:

p.s. SALA @NIN.
Uvijek kada se nadodje do ispravnosti religije i vjere govori se o tome da su ljudi ti koji su krivci za raznorazna (ne)djela.
Nego ko je ? :-)
Ja se iskreno slazem sa tim ali volio bih napomenuti i to da je religija cisto ljudski izum!
Here we go ... AGAIN :D Izumi dusu. Zaustavi smjenu dana i noci. Ucini ( ne ti, nego svi naucnici ovog svijeta ) da covjek moze normalno funkcionisati bez sna. Reci mi koliko ces zivjeti i kada i gdje ces umrijeti ( posto kontrolises zivot mozes i to isplanirati ). Itd i sl. Ili barem nemoj vise.
S druge strane, vjera kao psiholoski determiniran fenomen ima korijen u samoj prirodi nase vrste pa shodno tome nju bi cak i mogli izuzeti iz svjesnog djelovanja kada se govori o socijalnom ljudskom faktoru.
Sta je pisac hOtio reci ? :D
Photoman

#290 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

NIN wrote:Uvijek kada se nadodje do ispravnosti religije i vjere govori se o tome da su ljudi ti koji su krivci za raznorazna (ne)djela. Ja se iskreno slazem sa tim ali volio bih napomenuti i to da je religija cisto ljudski izum! S druge strane, vjera kao psiholoski determiniran fenomen ima korijen u samoj prirodi nase vrste pa shodno tome nju bi cak i mogli izuzeti iz svjesnog djelovanja kada se govori o socijalnom ljudskom fatoru.
"Ja se iskreno slazem sa tim ali volio bih napomenuti i to da je religija cisto ljudski izum! S druge strane..."

Svak' ima pravo na svoje misljenje, ali valja napomenuti da se ipak radi o osobnom misljenju. Prema tome, ovo citirano je receno malo odlucno.

Allah s.w.t. u Kur'anu daje mnoge primjere, i poziva na razmisljanje/razmatranje istih. Jedan od tih primjera je stvaranje u parovima, praceno odredjenim prirodnim razmnozavanjem. Kakva je relacija ovog' tvojoj tvrdnji da je "religija cisto ljudski izum"? Itekakva.

Dakle, ako su zaista postojali Adem a.s. i Hawa r.a. ili Adem i Eva, kao prvi ljudski par, kao sto sve monoteisticke religije propagiraju, onda bi taj par definitvno trebao znati odakle, kako i zasto je dospio na zemlju, i s cijom odlukom. Taj par bi takodjer trebao znati da religija nije ljudski izum jer prije njih nije bilo ljudi, ostavljajuci na stranu samu cinjenicu da je par inace dobro upoznat sa Godpodarom s.w.t., kao sto je zapisano, da ne ulazim u detalje samog pocetka.

Sada bih te zamolio, da principom matematike, razmotris koncept razmnozavanja covjecanstva unazad, pocevsi od svoje uze familije, familijarnog drveta pa nadalje, obaziruci se i na sluzbene statistike ekponencijalnog rasta svjetske populacije kroz godine. Onda bih te zamolio da mi pojasnis koji drugi zakljucak moze da se izvede matematicki osim da je sve pocelo sa jednim parom, tj Ademom i Hawom.

PS: Ne dopusti da te prostota ideje ubrza na nepromisljen odgovor.
andrija2007

#291 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by andrija2007 »

Nin, ako sam dobro razumio tvoja dilema je sljedeca: ko je zapravo koga stvorio, bog covjeka ili covjek boga,
ispravi me ako grijesim!
FrancescoTotti

#292 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by FrancescoTotti »

NIN wrote:
Latina wrote:
@frla, pitam tebe a ne "Zapečećeni dženetski napitak".
Pa to ti je jedno te isto. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Haman...

Nego, kako si mi ti?

Sjedim ti neki dan u kaficu u Dubaiju gdje se toci alkohol i smeknem seika kako saljeva pivu. Uzmem aparat i podjem uraditi par fotki kad ce seik ljutito ispruzenom rukom iskazati svoje neslaganje. Posto su im zakoni zaista striktni (naravno selektivno, jer je prostitucija normala a arapkinje baska roba koja ide i do par desetina hiljada dolara!) ja ti istog momenta ustanem i pomirljivo mu pridjem. Zamolim ga za oprost jer mu povrijedih intimu i ne nadjoh shodno da ga priupitam za dopustenje. Kasnije mi pridje obezbjedjenje koje me zamoli da spremim aparat nazad u torbu i pitase me za pice sto ja rado i prihvati i padose par pivas na seikov racun. Obojica ostadosmo nasmijani. :)
Pa nisi moro ici u Dubai pa da se uvjeris da i muslimani grijese . Dovoljno ti je bilo prohodati po BiH bilo kojem gradu za vrijeme Bajrama :lol: Bas si mi neki mazohista ti . Iso u Dubai d avidi piju li arapi alkohol . Pa jedan od posljednjih vladara Saudijeske Arabije nije mogo bez viskija sto je bila javna tajna :-) Ali otici u Dubai pa....... ne kontam , ko da mi to ne znamo pa nam sad ti otkrivas toplu vodu . Bas ti hvala to nam toliko znaci u zivotu . Eto jos jednom bas ti hvala :lol:
BHF_Manijak

#293 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

Jedna izjava veliko "cike"....na zapadu puno islama a nigdje muslimana,a na istoku sami muslimani a nigdje islama!!kratkom recenicom covjek rece dosta toga!sto te NIN cui za seika?!pa ne znam jesi li gledao interview vlasnika likala u Sarajevu koji je iz mislim Saudije,koji na pitanje sto pije alkohol,odgovara,parafriziram:pa ne znam ni ja,zelim da se uklopim nekako u ovaj ovdasnji ambijent:... :-)
a nesto kontam,zasto se toliko patrius boji vjere?!zasto smatra da vjera toliko zabljudjuje ljude i ne da im napredak,zasto nije uspio kominaz koji je bio zasnovan ne bazvjerju nije uspio,kako su mogli muslimani vjernici ostvarit toliki nacuni napredak i osvojiti tolike teritorije ako je vjera kocnica?! :roll:
travar

#294 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by travar »

Selam i živi i zdravi bili :D
Vidim još uvijek se matematičari bave kuhanjem a kuhari crnim rupama :-)
Same ol', same ol'
Photoman

#295 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Photoman »

travar wrote:Selam i živi i zdravi bili :D
Vidim još uvijek se matematičari bave kuhanjem a kuhari crnim rupama :-)
Same ol', same ol'
Selam travar.

Zaboravio si spomenuti komunalce koji dodju komentirati matematicare i kuhare, bez doprinosa aktuelnoj temi.

Same ol' indeed. 8)
Gost123

#296 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by Gost123 »

Photoman wrote: Allah s.w.t. je Vlasnik svega; On dijeli bogatstvo/imetak kome On hoce, da bi ga testirao, a sve se vraca Njemu.
testira etiopljanje gladju a zapadni svijet luksuzom?
meni je to vrlo antropomorfno gledanje na boga.
NIN

#297 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

Hajdemo ovako:

Da li su Jahve i Alah jedan te isti bog?
bosna123

#298 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by bosna123 »

NIN wrote:Hajdemo ovako:

Naravno da jesu.
BHF_Manijak

#299 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by BHF_Manijak »

NIN wrote:Hajdemo ovako:

"of kors" :D Allah=God=Bog,jedne te iste rijeci....Allaha rijec za monoteistickog Boga,Jednog i Jedinog...
NIN

#300 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam

Post by NIN »

Dobro.

Zasto je onda taj bog promjenuo misljenje vezano za izabrani narod?
Locked