Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post Reply
Prozor

#276 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Prozor »

osa wrote:
Prozor wrote:sad znas kako se osjecamo kada gledamo vasu tv
nemojte je gledat.
nemoj ni ti citat nas forum.
Vodenjak

#277 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

nosara wrote:
sayonara wrote:
nosara wrote:Ma hoce covjek da ti objasni kako je aljo organizovao odbranu samo tako...
A kako ce je organizovati covjeku koji se zali da nije imao puske pa je zarobljen a pusku nije htio zato sto se bojao da ce ga neko ubiti?
Glupost ima vise formi...

Ne organizuje se odbrana covjeku, vec ljudima, vecem broju, koji tako organizovani predstavljaju faktor. Toga nije bilo. Ko se samoorganizovao, zavisno od sredine i brojnosti tako samoorganizovanih, dobio je metak ili je spasio glavu.

U projekat stvaranja drzave RBiH Muslimani su, zahvaljujuci "organizatorima otpora", usli mahom nepripremljeni, jer zaboga "rata nece biti", "za rat je potrebno dvoje", "mirno spavajte" itd, itd...
@nosara, od srca ti ti hvala, ali nemoj...
Ne vrijedi, kazem ti! :roll:

Nije do organizatora Alije. Do mene je! :oops:
Fair Life

#278 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

Vodenjak wrote:
nosara wrote:
sayonara wrote:U projekat stvaranja drzave RBiH Muslimani su, zahvaljujuci "organizatorima otpora", usli mahom nepripremljeni, jer zaboga "rata nece biti", "za rat je potrebno dvoje", "mirno spavajte" itd, itd...
@nosara, od srca ti ti hvala, ali nemoj...
Ne vrijedi, kazem ti! :roll:

Nije do organizatora Alije. Do mene je! :oops:
Sayonara bi trebao dati odgovor na pitanje zasto Alija preko generala Alagica nije 1992. organizovao otpor u Mehmedovom mjestu nego je 1995. godine general morao da ga oslobadja.
nosara

#279 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

sayonara wrote: Naravno, ruzno receno, ali treceg izbora nije ni moglo biti. Kada pocne rat ili se spasis ili dobijes metak. U projekat stvaranja RBiH Bosnjaci su usli mirnim putem, a protjerani su ili pobijeni "zahvaljujuci" agresiji JNA i SDS-ovih separatista. Tacno, bili su uglavnom nepripremljeni i nenaoruzani, jer je odluku kada ce rat poceti donio neko drugi, a ne oni. Ono sto ja cijelo vrijeme tvrdim je da su na kakvoj - takvoj pripremi otpora radile institucije drzave (SDA), te patriote i obicni gradjani koji su opet pomoc trazili od institucija. Ono sto znam je da u tom periodu NIKO drugi nije ni pokusao ponuditi alternativu ili uraditi bolje i vise. Ono sto ne znam je da li se u takvim okolnostima, kada smo imali embargo i kada nam je sve dolazilo preko tudje teritorije moglo uraditi vise. I ono sto sto posto znam je da su se tek godinama kasnije javili neki stratezi i vojskovodje koji tvrde da nista nije valjalo i koji jos uvijek ne govore KAKO je trebalo, vec minimiziraju ono sto je uradjeno i vade iz konteksta izjave koje nista ne znace.
Koji karakter...
Vodenjak

#280 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Vodenjak »

Fair Life wrote:
Sayonara bi trebao dati odgovor na pitanje zasto Alija preko generala Alagica nije 1992. organizovao otpor u Mehmedovom mjestu nego je 1995. godine general morao da ga oslobadja.
Shuti, nemoj da jos i to nachinjemo... :-) :-) :-)
Stari

#281 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Stari »

Eih ...a da niste mozda ovog puta ipak malcice...ono...barem mikronski ...poceli pretjerivati. Izetbegovic mozda jest ...uprskao motku s tim svojim : rata nece biti, za rat je potrebno dvoje i tako to ...rekoh mozda...jer mensecini da ste vi ovdje ipak malcice poceli zaboravljati neke sitnice iz onog tamo vakta s pocetka 90-tih. Ja sam licno na tim podrucijma boravio zadnji put ljeta gosdpodnjeg 1991 i stoga je vrlo moguce da se varam ...ali nevjerujem. Evo pokusajte zamisliti slijedecu sliku.

Dnevnik na TVSA 19:30 negdje krajem zime 1992. Izetbegovic se obraca naciji ...i zabesjedi recimo ovako:

..."Aksamhajrula draga braco i sestre...nakon dugog razmatranja i teska srca, jer moja duznost i kao covjeka i kao onoga ko je u krajnjoj liniji odgovoran za stanje u zemlji, moram vam svima saopstiti slijedce:... Znamo da su se Srbi i njihova vojska ukopali na brdima...znamo da imaju haubica , minobacaca i VBR-a dovoljno da nas sve pobiju

...znamo da takvo nesto upravo imaju namjeru....

Znamo takodjer da se u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima nase zemlje - shodno njihovim planovima kojima raspolazemo - sprema jedna od najvecih klanica uopste u Evropi od 1945 pa na ovamo (koja se , da vas podsjetim, desila upravo u tim krajevima- Prijedor, Brcko, Bijeljina).....

(ovdje pauza da popije casu vode i kocku secera)

.... Bice rata , draga braco i sestre, rata kojeg ne zelimo ali rata kojeg ce nam nametnuti samim tim sto nas hoce pobiti i svesti na nekih 5-10 % u udijelu u ukupnom broju stanovnika...samo zbog toga sto nismo srbi , samo zbog toga sto nismo hrvati - I ne zavaravajte se ...nema nikakve veze kako se vi licno osjecate jos manje kako se deklarisete ...oni ce vas pobiti po svom vlastitom nahodjenju ...oni bolje znaju ko ste i sta ste - od vas samih.

Hocemo li , draga braco i sestre cekati da nas pobiju ? ...oruzja nemamo - jaci su od nas ... Jedino sto preostaje, draga braco i sestre, je Bjezite iz Prijedora, Bjezite iz Bijeljine, Bjezite iz Brckog ....pobice vas , pobice vam djecu, sestre, matere,....

I ovdje mu srbi presjeku repetitorsko relejne stanice na Humskoj gori , Na Romaniji , na Kozari i slike na TV-u nestane

Sta msislis zemo ...koliko bi ih reagovalo kao i ja ...u stilu ...ma daj sta prdunja ovaj stari? ...Ko bolan pobiti ?...Koga bolan pobiti?....Ovaj dido je izgleda na robiji skroz izdilkanio, pa ne zna ni sta prica?....Nije normalan , majke mi moje stare....

I tako to ... ali onako iskreno?
nosara

#282 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

Stari wrote:Eih ...a da niste mozda ovog puta ipak malcice...ono...barem mikronski ...poceli pretjerivati. Izetbegovic mozda jest ...uprskao motku s tim svojim : rata nece biti, za rat je potrebno dvoje i tako to ...rekoh mozda...jer mensecini da ste vi ovdje ipak malcice poceli zaboravljati neke sitnice iz onog tamo vakta s pocetka 90-tih. Ja sam licno na tim podrucijma boravio zadnji put ljeta gosdpodnjeg 1991 i stoga je vrlo moguce da se varam ...ali nevjerujem. Evo pokusajte zamisliti slijedecu sliku.

Dnevnik na TVSA 19:30 negdje krajem zime 1992. Izetbegovic se obraca naciji ...i zabesjedi recimo ovako:

..."Aksamhajrula draga braco i sestre...nakon dugog razmatranja i teska srca, jer moja duznost i kao covjeka i kao onoga ko je u krajnjoj liniji odgovoran za stanje u zemlji, moram vam svima saopstiti slijedce:... Znamo da su se Srbi i njihova vojska ukopali na brdima...znamo da imaju haubica , minobacaca i VBR-a dovoljno da nas sve pobiju

...znamo da takvo nesto upravo imaju namjeru....

Znamo takodjer da se u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima nase zemlje - shodno njihovim planovima kojima raspolazemo - sprema jedna od najvecih klanica uopste u Evropi od 1945 pa na ovamo (koja se , da vas podsjetim, desila upravo u tim krajevima- Prijedor, Brcko, Bijeljina).....

(ovdje pauza da popije casu vode i kocku secera)

.... Bice rata , draga braco i sestre, rata kojeg ne zelimo ali rata kojeg ce nam nametnuti samim tim sto nas hoce pobiti i svesti na nekih 5-10 % u udijelu u ukupnom broju stanovnika...samo zbog toga sto nismo srbi , samo zbog toga sto nismo hrvati - I ne zavaravajte se ...nema nikakve veze kako se vi licno osjecate jos manje kako se deklarisete ...oni ce vas pobiti po svom vlastitom nahodjenju ...oni bolje znaju ko ste i sta ste - od vas samih.

Hocemo li , draga braco i sestre cekati da nas pobiju ? ...oruzja nemamo - jaci su od nas ... Jedino sto preostaje, draga braco i sestre, je Bjezite iz Prijedora, Bjezite iz Bijeljine, Bjezite iz Brckog ....pobice vas , pobice vam djecu, sestre, matere,....

I ovdje mu srbi presjeku repetitorsko relejne stanice na Humskoj gori , Na Romaniji , na Kozari i slike na TV-u nestane

Sta msislis zemo ...koliko bi ih reagovalo kao i ja ...u stilu ...ma daj sta prdunja ovaj stari? ...Ko bolan pobiti ?...Koga bolan pobiti?....Ovaj dido je izgleda na robiji skroz izdilkanio, pa ne zna ni sta prica?....Nije normalan , majke mi moje stare....

I tako to ... ali onako iskreno?
Nije stvar u prici, nego u djelovanju...
Fair Life

#283 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

Nemoj stari kuco moja...

On rek'o, pric'o... poreko, pa opet rek'o...

Ama bolan na terenu se nije nista radilo osim "saburanja".

Bio si daleko... i bolje da jesi. Sretan si covjek.
Stari

#284 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Stari »

Ama izgleda da smo se opet razmimoisli...nije u pitanju On...ja mu nikad nisam bio sklon, nisam nikad bio clan njegove partije niti simpatizer njegove misli...Evo recimo da je bio neko drugi ...da on kao on nikad nije postojo da je onomad na izborima pobjedio neki Mujo od Doboja....i da je uradio ovako kako sam ja napisao.

Ko bi ga tad u to vrijeme u i kolikoj mjeri uopste uzeo za ozbiljno...a ko bi ga tek poslusao? Bilo je , i dan danas ima naroda koji se (po mom misljenju) iracionalno ponasa....ima ljudi i zena koji su ostali u Brckom, Bijeljini i Prijedoru cijelo to vrijeme...mogli su ih pobiti svaki tren ...ali eto oni su ostali...Bilo je potpuno apsurdnih slucajeva cija apsurdnost nadmasuje moju skromnu sposobnost pisanja. Zamisli samo situaciju u logoru u Omarskoj (a dogadjaj je autentican eto ako ces mi vjerovati na rijec) Otac i sin su iza ograde ...kcerka im dolazi u "posjetu" sa jednim od clanova tzv. srpskog prijedorskog interventnog voda i saopstava im da ce se sutra za njega vjencati ... eto ....nista ... ja ne znam kao bih takve stvari nazvao ...

Istina bio sam daleko ...ali nisam skroz operisan od onoga sta se desilo...i od onoga sta se ljudima tad motalo po glavama.
osa

#285 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by osa »

Prozor wrote:
osa wrote:
Prozor wrote:sad znas kako se osjecamo kada gledamo vasu tv
nemojte je gledat.
nemoj ni ti citat nas forum.
čiji, naš?
Fair Life

#286 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Fair Life »

Vjerujem ti Stari.

Sa mnom u logoru Batkovic stariji covjek iz Bos. Samca. Njegov sin s druge strane bodljikave zice naoruzan... u uniformi vojske RS nije ocu ponudio cigaretu. Otac kad ga je vidio pljunuo je ipred sebe i otisao u "baraku". To vece dobio ej dobrih batina.

Kad protjeraju i pobiju ono sto vrijedi... nije ih briga za nekoliko procenata onih zbog kojih ih nece zaboliti glava.
Last edited by Fair Life on 19/01/2009 12:36, edited 1 time in total.
Prozor

#287 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Prozor »

osa wrote:čiji, naš?
naš
osa

#288 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by osa »

Prozor wrote:
naš
nema dgovora, strah da ne ispadneš nacionalista.
nosara

#289 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by nosara »

osa wrote:
Prozor wrote:
naš
Urbani, gradski, sovinistomrziteljski...
Prozor

#290 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Prozor »

osa wrote:
Prozor wrote:
naš
ili ti živiš u strahu od bošnjačkih nacionalista, pa si vječito na iglama
evo ti, naš, bosanski
osa

#291 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by osa »

quote="osa"]
Prozor wrote:
naš
nema dgovora, strah da ne ispadneš nacionalista.[/quote]

evo ti, naš, bosanski[/quote]

smiješan odgovor,šta nije za hercegovce, krajišnike isl.
seln

#292 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by seln »

osa wrote:quote="osa"]
Prozor wrote:
naš

smiješan odgovor,šta nije za hercegovce, krajišnike isl.[/quote]

Nije za wannabe ustase. Odskoci!
Prozor

#293 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Prozor »

osa wrote:quote="osa"]
Prozor wrote:
naš

smiješan odgovor,šta nije za hercegovce, krajišnike isl.[/quote]

ponavljam, bosanski.... znaš ti dobro šta je bosanski, i kapak
osa

#294 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by osa »

@rozor,seln

momci vi živite u zbludi, net je svjetski medij.
Prozor

#295 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Prozor »

osa wrote:@rozor,seln

zato ovdje ima hrpa indonežana i somalijaca
seln

#296 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by seln »

Ti zivis u zabludi, Pavelic je mrtav i nece se vratiti.
osa

#297 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by osa »

seln wrote:

ni mehmed-paša bogami.
seln

#298 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by seln »

osa wrote:
seln wrote:

ni mehmed-paša bogami.
Je li ti mehmed-pasa dirao u lijepu tvoju? Nije.
Je li pavelic dirao u bosnu? jeste.
uzmi lijekove i malo manje forumaj...prenosi te.
Banksy

#299 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by Banksy »

Pokušavaju je dijeliti, i s lijeva i s desna, otkako je postala.
Teško da se neko može sjetiti imena onih prvih ...
zonbirile

#300 Re: Tko je prvi pokušao dijelit BiH i skim

Post by zonbirile »

pa šta je problem,nema teritorije,države ,koja nije bila u sferi interesa jačih susjeda.Pa nečemo od kulina bana,do sada je bila priča o 10 najtežih godina.
Post Reply