BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
corei3

#276 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by corei3 »

Ateista wrote: 13/12/2023 09:46
corei3 wrote: 13/12/2023 08:19 Pitanje za ljude koji skijaju na Bjelasnici, koliko spusteva dnevno mozete ostvariti
Ja vozim slalom a ne spust, pa ti ne mogu odgovoriti. :D

Salim se, sve zavisi kolika je guzva i koliko neko odmara.
Ne brojim zice pa je tesko reci, ali i kad je guzva mislim da se moze preko 10 dnevno, vjerovatno i oko 15, s tim sto ja uglavnom dodjem rano i ne pravim pauze, dovoljna mi je pauza na zicari, ponesem sendvic i pojedem dok se penjem, ne sjedim ko neki pola dana u kafani. :D
Kad nema guzve moze se i vise.
Znaš što pitam, jer sam skijao na Bjelašnici prije 20 i kusur godina i znam da se moglo napraviti max 10-12 žica, znači za 20 godina isto ostalo.
acuupo

#277 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by acuupo »

sale07 wrote: 14/12/2023 10:08
acuupo wrote: 14/12/2023 01:25 Drustvo da li moze neko uporediti Jahorinu sa Bjelasnicom sto se tice staza,restorana kafica . Do ove godine sam skijo na Jahorini i ovaj put je pala odluka na Bjelasnicu .
Imam prtljagu od 9 i 13 godina i nisu bas neki skijasi pa bih rado ovog mladjeg sa instruktorom poslo .Inace smjestaj rezervisan na 5 dana 😊.
Jahorina je sigurno pogodnija za pocetnike, dok s druge strane Bjelasnica je malo jeftinija ski pass i restorani, barem koliko ja znam. Gdje si rezervisao smjestaj, npr ako je to negdje prema carsiji Jahorina ti je blize, ako si negdje oko Ilidze onda ti je Bjelasnica blize.
Odlicno hvala , smjestaj je rezervisan blizu staze gdje je InterSport radnja sredinom Januara
team87

#278 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by team87 »

corei3 wrote: 14/12/2023 11:16
corei3 wrote: 13/12/2023 08:19 Pitanje za ljude koji skijaju na Bjelasnici, koliko spusteva dnevno mozete ostvariti

Ne brojim zice pa je tesko reci, ali i kad je guzva mislim da se moze preko 10 dnevno, vjerovatno i oko 15, s tim sto ja uglavnom dodjem rano i ne pravim pauze, dovoljna mi je pauza na zicari, ponesem sendvic i pojedem dok se penjem, ne sjedim ko neki pola dana u kafani. :D
Znaš što pitam, jer sam skijao na Bjelašnici prije 20 i kusur godina i znam da se moglo napraviti max 10-12 žica, znači za 20 godina isto ostalo.
samo sto ti je danasnja zica dosta duza od tadasnje, tako da nije ostalo isto
Ateista

#279 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

acuupo wrote: 14/12/2023 11:03
Ateista wrote: 14/12/2023 08:14
acuupo wrote: 14/12/2023 01:25 Drustvo da li moze neko uporediti Jahorinu sa Bjelasnicom sto se tice staza,restorana kafica . Do ove godine sam skijo na Jahorini i ovaj put je pala odluka na Bjelasnicu .
Imam prtljagu od 9 i 13 godina i nisu bas neki skijasi pa bih rado ovog mladjeg sa instruktorom poslo .Inace smjestaj rezervisan na 5 dana 😊.
Staze su duze i nesro zahtjevnije generalno na bjelasnici,ali za pocetnike imas lift K1 i stazu kolijevka koja je bas lagana i savrsena je za pocetnike, blag nagib a nije previse kratka. Sa sestosjeda kada sve staze rade ima varijanta da se izbjegnu najteze staze - ide se otprilike desno pa onda poprijeko lijevo i na kraju se opet zavrsi na vec pomenutoj kolijevci.
Za restorane i kafice pojma nemam, ne volim na to gubiti vrijeme kad odem na skijanje. :D
Nadam se da si za nekad kasnije rezervisao jer se snijeg istopio od ove jugovine i sezona je pauzirana, ja sam rezervisao tek za kraj januara jer mi je to kao najsigurnije.

Hvala na informacijama .
Oko polovine januara se ide aBd 🙂
Sretno, nadam se da ce biti do tad kako treba snijega :thumbup:
Ateista

#280 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

A ja sam tada skijao na Jahorini pa i ne znam kako je tacno bilo na Bjelasnici, mislim da sam samo jednom u to vrijeme isao na Bjelasnicu i samo na neki lift.
Koliko znam tad je bio cetvorosjed dok je sad sestosjed, ima isto tako novi cetvorosjed koji je prosle godine pusten u rad pa i on malo rastereti, ali vjerujem i da se povecao broj skijasa pa dodje na isto, pogotovo nakon sto je Jahorina digla cijene pa je dosta obicnih smrtnika preslo na Bjelasnicu. :D
Ateista

#281 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

team87 wrote: 14/12/2023 11:17

Dokle je isla tadasnja zicara, zar nije do istog mjesta? Do skoro je bila i ona stara koja ide od dolazne stanice sestosjeda pa do samog vrha, mislim da je ona iz vremena olimpijade, jeli moguce da si tad do vrha morao koristiti tri transporta?
PM72

#282 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by PM72 »

Bio je trosjed...vrlo rijetko je radio do samog vrha.Obično do međustanice.Bjela je bila zahtjevnija od Jahorine,morao si biti bolji skijaš...
Ateista

#283 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

PM72 wrote: 14/12/2023 11:28 Bio je trosjed...vrlo rijetko je radio do samog vrha.Obično do međustanice.Bjela je bila zahtjevnija od Jahorine,morao si biti bolji skijaš...
Jeli trosjed isao do trenutne stanice pa se moralo presjedati do vrha, ili bas do samog vrha sa medjustanicom negdje?
PM72

#284 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by PM72 »

Ateista wrote: 14/12/2023 11:37
PM72 wrote: 14/12/2023 11:28 Bio je trosjed...vrlo rijetko je radio do samog vrha.Obično do međustanice.Bjela je bila zahtjevnija od Jahorine,morao si biti bolji skijaš...
Jeli trosjed isao do trenutne stanice pa se moralo presjedati do vrha, ili bas do samog vrha sa medjustanicom negdje?
Zvala se "međustanica" jer si mogao izaći ili nastaviti do vrha.Kažem,vrlo rijetko je radio do samog vrha jer je vjetar stalno puhao i to orkanski.Gledao sam kako se korpe i ljudi ljuljaju kao na čamcu u sred bure.Opasno je bilo pogotovo što je iza same međustanice bila prirodna uvala pa je to bilo pravo visoko,možda i 30 metara iznad tla.
Ateista

#285 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

PM72 wrote: 14/12/2023 11:48
Ateista wrote: 14/12/2023 11:37
Zvala se "međustanica" jer si mogao izaći ili nastaviti do vrha.Kažem,vrlo rijetko je radio do samog vrha jer je vjetar stalno puhao i to orkanski.Gledao sam kako se korpe i ljudi ljuljaju kao na čamcu u sred bure.Opasno je bilo pogotovo što je iza same međustanice bila prirodna uvala pa je to bilo pravo visoko,možda i 30 metara iznad tla.
Zanimljivo.

Nadjoh neku staru mapu, ne pise iz koje je godine, po ovome se tad moralo sa trosjeda na heliodrom pa na kotlove do vrha, moguce da je ovdje prikazano samo do modjustanice ako do kraja vecinom nije radilo.
Image
tramvajtrojka

#286 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by tramvajtrojka »

Ateista wrote: 14/12/2023 11:27
Dokle je isla tadasnja zicara, zar nije do istog mjesta? Do skoro je bila i ona stara koja ide od dolazne stanice sestosjeda pa do samog vrha, mislim da je ona iz vremena olimpijade, jeli moguce da si tad do vrha morao koristiti tri transporta?
Tadasnja medjustanica je sadasnji izlaz sestosjeda i odatle je isao nastavak prema vrhu

Image
Image

A sada ce ove godine četverosjed sa novim motorom otvarati lijevu stranu planine sa sestojedom spustis se glavnom do cetverosjeda i onda picis na dvicu i petice

Image

Sa predstavnicima FIS-e usaglašen je stav da Bjelašnica za 2024. godinu bude kandidat za Super G trku u muškoj konkurenciji.

Radujemo se još većem broju takmičara, većem broju zemalja učesnica i još kvalitetnijoj i boljoj organizaciji u februaru 2024. godine.

Sa predstavnicima FIS-e definisali smo plan da naredne tri godine Bjelašnica ostane stalna lokacija za takmičenja u disciplini super G, a 2026. godine da organizujemo prvu utrku spusta za žene nakon Olimpijade.

Nastavljamo sa gradnjom infrastrukture i organizacijiskih kapaciteta, sa ciljem da nakon 2026. budemo kandidat za organizaciju takmičenja u najelitnijem rangu - FIS Svjetski kup (FIS World Cup)

Bjelasnica za prvu utrku EC je dobila visoke ocjene i posebne pohvale za uređenje staze
team87

#287 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by team87 »

Ateista wrote: 14/12/2023 11:27
slucajno procitah 12 umjesto 20 godina :-D

jeste, prije rata je zica isla do heliodroma pa se presjedalo na drugu do vrha, pa je poslije rata isao trosjed samo do pola planine, pa su prije 5 6 godina stavili sestosjed koji ide do heliodroma
PM72

#288 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by PM72 »

Ako je trosjed radio do vrha...mogao si napraviti maksimalno 4-5 tura jer ti poslije noge klecaju a na povratku zaspeš u autobusu do policije na Igmanu :lol:
petunija

#289 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by petunija »

Narode, jel ko bio sinoć na noćnom?
Ako jeste, zanima me ima li leda na stazi? Hvala
Ateista

#290 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

I ja bih volio info kakva je staza, i sto mi je bitnije ima li guzve? :D
Za vikend sam na putu i necu moci na skijanje pa kontam veceras malo da odem, ko ce cekati jos 10 dana,ali ako bude guzva ko onda kad je bilo dzaba onda mi se ne ide.
petunija

#291 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by petunija »

Koliko sam upratila na webcam sinoć nije bilo gužve
Zato sam i poletila da pitam :D
Ateista

#292 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

petunija wrote: 20/12/2023 11:20 Koliko sam upratila na webcam sinoć nije bilo gužve
Zato sam i poletila da pitam :D
Dobro je, ja sam sinoc kasno pogledao kad je vec zavrseno bilo. :D
Pogotovo jos kad pogledam ovaj smog, moram malo pobjeci na cistinu...
Ateista

#293 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

Odlicno bilo juce, nema guzve ni bilo kakvog cekanja,staza jako dobra i samo na jednom dijelu malo dubljeg snijega, ostalo bas onako s mjerom, bez leda. Dobro smo uspjeli iskoristiti tih nesto vise od dva sata. :D
Jedina standardna zamjerka je na prerano zatvaranje lifta, mislim da su ga vec oko 15 do 9 zatvorili, a na tu duzinu staze se moglo jos dva puta spustiti do 9 sati i to nije ni malo za tako kratak termin...
petunija

#294 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by petunija »

Ateista wrote: 21/12/2023 06:48 Odlicno bilo juce, nema guzve ni bilo kakvog cekanja,staza jako dobra i samo na jednom dijelu malo dubljeg snijega, ostalo bas onako s mjerom, bez leda. Dobro smo uspjeli iskoristiti tih nesto vise od dva sata. :D
Jedina standardna zamjerka je na prerano zatvaranje lifta, mislim da su ga vec oko 15 do 9 zatvorili, a na tu duzinu staze se moglo jos dva puta spustiti do 9 sati i to nije ni malo za tako kratak termin...
Divno, hvala za info :thumbup:
u koliko počinje noćno?
Ateista

#295 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

petunija wrote: 21/12/2023 08:07
Ateista wrote: 21/12/2023 06:48 Odlicno bilo juce, nema guzve ni bilo kakvog cekanja,staza jako dobra i samo na jednom dijelu malo dubljeg snijega, ostalo bas onako s mjerom, bez leda. Dobro smo uspjeli iskoristiti tih nesto vise od dva sata. :D
Divno, hvala za info :thumbup:
u koliko počinje noćno?
Zvanicno pocinje u pola 7, s tim sto mislim da znaju pustiti i malo ranije uglavnom. Sretno ako budes isla. :thumbup:
petunija

#296 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by petunija »

Hvala :kiss:
Ateista

#297 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

Vidio sam sinoc i da pripremaju led za klizanje,nisam to prije upratio da je bilo gore. To je bas super ideja, nadam se da ce zazivjeti, iako je led dosta malih dimenzija ali svejedno je super da ima.
tramvajtrojka

#298 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by tramvajtrojka »

Image
Image
Image
Image

Techno Alpin se hvali novim topovima na Bjelašnici al su ubili sa njima zadnjih desetak dana, tacno se sad sa ovakvim rokanjem topova vidi koliko znace za jedan skijaski centar, dobra je kolijevka pravo tvrda zaledjena bas je merak :mrgreen:
oldtajmer

#299 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by oldtajmer »

Image
Image

u gradu svakako vise i ne ocekujem snijeg osim onog sto potraje 2-3 dana i otopi se,ali fakat tuga kad vidis i ove planine ovakve,valjda zapada pocetkom godine
Karikaturist

#300 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Karikaturist »

Tesko u naredne dvije sedmice, ali valjda bude od polovine januara nesto da ne propadne sezona skroz.
Post Reply