BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ateista

#251 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

addem wrote: 11/12/2023 08:38 Svasta su odradili i izreklamirali osim vertikalnog transporta. Nema sestosjeda nema gondole, cijene su u odnosu na Jahorinu prihvatljive i guzva ce biti ogromna ove godine. Postavlja se pitanje koliko ce uopste biti moguce normalno skijanje ove sezone, mozda u martu pokoji dan. Meni nista ne ubija zelju za skijanjem od cekanja u redu za sestosjed. Platis dnevnu kartu a spustis se 6 puta i 4 sata provedes cekajuci u redu. To se zove kataklizma.
Da,svasta su reklamirali i na zalost malo toga stvarno uradili, a dodatno zicare ili gondole su vise nego neophodne za planinu one velicine i broj skijasa koji tu dodje.
Jedino sto se bojim da ce kad naprave nesto novo od vertikalnog transporta dici cijene,nadam se ne kao jahorina, ono je malo reci bezobrazluk.
Ateista

#252 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

Sid the sloth wrote: 11/12/2023 09:47 Ima li sta za stazu na Igmanu, pretpostavljam da uslovi nisu jos uvijek dovoljno dobri da i ona krene s radom?
Mislim da nisu tamo nista, prioritet je bio bar jednu stazu na Bjelasnici osposobiti, Igman nije toliko popularan i mislim da im se tu ne isplati previse ulagati u vjestacko osnjezavanje.
petunija

#253 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by petunija »

Ateista wrote: 11/12/2023 09:52 Da,svasta su reklamirali i na zalost malo toga stvarno uradili, a dodatno zicare ili gondole su vise nego neophodne za planinu one velicine i broj skijasa koji tu dodje.
Ovo stalno ponavljam, ali predimenzionisani vertikalni transport će proizvesti gužvu na stazi, što niko ne želi, ako se ide u proširenje vertikalnog transporta onda treba dodati i još staza.
Na Jahorini su upravo to uradili, svako metar žičara a na stazi kao u mravinjaku :(
tramvajtrojka

#254 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by tramvajtrojka »

Ateista wrote: 11/12/2023 09:52
addem wrote: 11/12/2023 08:38 Svasta su odradili i izreklamirali osim vertikalnog transporta. Nema sestosjeda nema gondole, cijene su u odnosu na Jahorinu prihvatljive i guzva ce biti ogromna ove godine. Postavlja se pitanje koliko ce uopste biti moguce normalno skijanje ove sezone, mozda u martu pokoji dan. Meni nista ne ubija zelju za skijanjem od cekanja u redu za sestosjed. Platis dnevnu kartu a spustis se 6 puta i 4 sata provedes cekajuci u redu. To se zove kataklizma.
Da,svasta su reklamirali i na zalost malo toga stvarno uradili, a dodatno zicare ili gondole su vise nego neophodne za planinu one velicine i broj skijasa koji tu dodje.
Jedino sto se bojim da ce kad naprave nesto novo od vertikalnog transporta dici cijene,nadam se ne kao jahorina, ono je malo reci bezobrazluk.
Kao sto sam pisao pare stoje ev od početka godine za tri zice na Bjelašnici, sestosjed na stinjem dolu, heliodrom i k2 al opstina trnovo koci i ne usvaja RP, bez toga ni novih zica ni novih staza nema , al se i ove godine uradilo hrpa stvari iako ne izgleda tako bukvalno je sada pokrivenost planine sa vjestackim snijegom 90% do prosle sezone Bjelašnica je imala 40ak topova sad sa proslom i ovom taj broj je dosao do stoje

A sto se tice cijena one zauvijek nece moci ostati ovakve posebno kad se sve zavrsi na njoj od projekata, jer nije realno da ostanu iste cijene posebno kad se vidi kolike su na Jahorini i da su na Bjelašnici ostale manje vise iste
Ateista

#255 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

petunija wrote: 11/12/2023 10:58
Ateista wrote: 11/12/2023 09:52 Da,svasta su reklamirali i na zalost malo toga stvarno uradili, a dodatno zicare ili gondole su vise nego neophodne za planinu one velicine i broj skijasa koji tu dodje.
Ovo stalno ponavljam, ali predimenzionisani vertikalni transport će proizvesti gužvu na stazi, što niko ne želi, ako se ide u proširenje vertikalnog transporta onda treba dodati i još staza.
Na Jahorini su upravo to uradili, svako metar žičara a na stazi kao u mravinjaku :(
To stoji, s tim sto po mojoj nekoj slobodnoj procjeni bjelasnica ima dovoljno staza za jos jednu zicaru ili gondolu da rastereti guzve u redu a da ne bude previka guzva na stazama, a svakako da treba paralelno raditi i na sirenju staza koliko je moguce.
Ateista

#256 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

tramvajtrojka wrote: 11/12/2023 11:08
Kao sto sam pisao pare stoje ev od početka godine za tri zice na Bjelašnici, sestosjed na stinjem dolu, heliodrom i k2 al opstina trnovo koci i ne usvaja RP, bez toga ni novih zica ni novih staza nema , al se i ove godine uradilo hrpa stvari iako ne izgleda tako bukvalno je sada pokrivenost planine sa vjestackim snijegom 90% do prosle sezone Bjelašnica je imala 40ak topova sad sa proslom i ovom taj broj je dosao do stoje

A sto se tice cijena one zauvijek nece moci ostati ovakve posebno kad se sve zavrsi na njoj od projekata, jer nije realno da ostanu iste cijene posebno kad se vidi kolike su na Jahorini i da su na Bjelašnici ostale manje vise iste
Znaci SDA uvijek nadje nacin kako da blokira napredak...
petunija

#257 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by petunija »

Ateista wrote: 11/12/2023 12:06 To stoji, s tim sto po mojoj nekoj slobodnoj procjeni bjelasnica ima dovoljno staza za jos jednu zicaru
Ne znam, moj utisak je da su sadašnje staze knap, pogotovo što svi skijaši idu ili na one staze jedinice (desno od šestosjeda) čini mi se i na trojku. Nekad recimo na trojci moraš stajati i sačekati da se spuste ovi koji su krenuli prije, jer je na određenim mjestima baš tijesna.
Jedino mi se čini da su crne staze malo rasterećenije.
A moram i ovo dodati, kad već o trojci pričam :D recimo meni se ne dopada što ta, relativno brza staza, završava na Kolijevci koja je za početnike, mislim da bi to nekako trebalo razdvojiti. Možda trojku negdje skrenuti prije ulaska u Kolijevku?
tramvajtrojka

#258 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by tramvajtrojka »

Ateista wrote: 11/12/2023 12:06

sitnosicarska SDA mantra ako ne moze meni ne moze niko, tuga je da se onakav načelnik pita za onakvu opstinu i planinu

steta jer se ima super plan i pohlepnost balijskog mentaliteta to moze sve urusiti, jer napokon u ZOIu imas osobe koje znaju sta i kako imaju neki plan za razvoj planine

Ove godine umjesto zena imamo europa cup u GS za muškarce, ici ce naredne tri godine gs natjecanja do 2026, kad ide zenska utrka spusta koja je posljednja ulaznica za svjetski kup gdje ce se ici na organizaciju nakon 2026
tramvajtrojka

#259 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by tramvajtrojka »

petunija wrote: 11/12/2023 12:23
Ateista wrote: 11/12/2023 12:06 To stoji, s tim sto po mojoj nekoj slobodnoj procjeni bjelasnica ima dovoljno staza za jos jednu zicaru
Ne znam, moj utisak je da su sadašnje staze knap, pogotovo što svi skijaši idu ili na one staze jedinice (desno od šestosjeda) čini mi se i na trojku. Nekad recimo na trojci moraš stajati i sačekati da se spuste ovi koji su krenuli prije, jer je na određenim mjestima baš tijesna.
A moram i ovo dodati, kad već o trojci pričam :D recimo meni se ne dopada što ta, relativno brza staza, završava na Kolijevci koja je za početnike, mislim da bi to nekako trebalo razdvojiti. Možda trojku negdje skrenuti prije ulaska u Kolijevku?
cvrka , dvica i petica su najbolje staze na Bjelašnici ove godine su u potpunosti pokrivene vjestackim snijegom pa ce merak biti jos veci na njima, a petica je u potpunosti pokrivena nocnim osvjetljenjem
petunija

#260 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by petunija »

Bila sam par puta tako da više nisam sigurna kako se koja staza zove, jedino sa sigurnošću znam koja je trojka jer mi je najdraža, pa sam najčešće tu :D
Ateista

#261 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

petunija wrote: 11/12/2023 12:23
Sjecam se da smo i prosle godine ovo komentarisali. :D
Imamo nekako razlicitu percepciju toga, ja nikad nisam primijetio da je previse ljudi na stazi i kad su najvece guzve na sestosjedu, cak ni na trici. Meni je nekako to cekanje najgore, radije bih i guzvu na stazi nego cekanje, s tim sto nisam tako skoro bio na Jahorini pa ne znam kako je kad je guzva na stazi, mozda bi me ipak nerviralo. :D
Stoji to za tricu koja je teska pa zavrsi pocetnickom stazom,s tim sto se cini mi se moze sa nje skrenuti i na tezu prije kolijevke, a ima i varijanta kad sve staze rade, ko hoce laksu rutu da se ide desno pa se onda opet vrati na kolijevku i tom rutom se izbjegnu najtezi dijelovi, nisam bas pamtio ni ja brojeve staza.
Ateista

#262 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

tramvajtrojka wrote: 11/12/2023 12:26

sitnosicarska SDA mantra ako ne moze meni ne moze niko, tuga je da se onakav načelnik pita za onakvu opstinu i planinu

steta jer se ima super plan i pohlepnost balijskog mentaliteta to moze sve urusiti, jer napokon u ZOIu imas osobe koje znaju sta i kako imaju neki plan za razvoj planine

Ove godine umjesto zena imamo europa cup u GS za muškarce, ici ce naredne tri godine gs natjecanja do 2026, kad ide zenska utrka spusta koja je posljednja ulaznica za svjetski kup gdje ce se ici na organizaciju nakon 2026
Znam da se ulazi u politiku, ali mogu li ista visi nivoi vlasti tu, neka vrsta javnog interesa da premoste blokade sa nizih nivoa, ili stvarno nacelnici mogu tako bitne stvari blokirati kad im odgovara?
tramvajtrojka

#263 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by tramvajtrojka »

Ateista wrote: 11/12/2023 16:09

Znam da se ulazi u politiku, ali mogu li ista visi nivoi vlasti tu, neka vrsta javnog interesa da premoste blokade sa nizih nivoa, ili stvarno nacelnici mogu tako bitne stvari blokirati kad im odgovara?
ne mere ta izmjena RP je napravljena 2021e godine i ceka se opština da je usvoji, na njoj su ucrtana izmjene u pogledu gondole sportski centar vrh, sestosjed stinji dol, k2 i nova staza sa k2 prema sportskom centru, tridesetak miliona maraka sjedi na racunu ZOIa za tu namjenu :roll:
Novi_Nick

#264 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Novi_Nick »

tramvajtrojka wrote: 11/12/2023 16:36
Ateista wrote: 11/12/2023 16:09

ne mere ta izmjena RP je napravljena 2021e godine i ceka se opština da je usvoji, na njoj su ucrtana izmjene u pogledu gondole sportski centar vrh, sestosjed stinji dol, k2 i nova staza sa k2 prema sportskom centru, tridesetak miliona maraka sjedi na racunu ZOIa za tu namjenu :roll:
Znaci nacelnika treba odmah protjerati iz kantona i zatvoriti sa optuzbom da sabotira turizam na Bjelasnici. Proracunati koliko kosta i koliko se miliona maraka izgubilo kocenjem projekata odgovornih osoba, kao sto su nacelnici i odgovrni pojedinci u Opstini. Nije to nicija privatna prcija nego zajednicke javne povrsine koje finasiraju poreski obveznici, a ne neki pojedinci kao nacelnik, pojedinci u opstini ili neke divlje politicke koruptivne stranke. Odmah tuzba, sudjenje i zatvor!
_Reds_

#265 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by _Reds_ »

Ovo što pišeš čisto sumnjam da je tačno. Šta treba da bi se usvoji ujedna RP-e na šumskom zemljištu uopće ? Tu je milion problema, počevši od zakona o šumama pa nadalje. KOliko je Rp-ova usvojeno u KS u zadnje 4 godine?
Zavod za planiranje su teške ublehe, i prostorni plan KS je istekao. Novog nema.

K2 trasa prosječena, treba montirani parlelni lift ? stoji tako sad će drugu sezonu. Ovo bi imalo korisiti samo za noćno, staza Koljevka je ionako preopterećena.
Taj Šestosjed, Štinji Do bacanje para i ulaganje u osunčanu stazu, pa bolja ga je bilo voditi na kontra stranu na Šiljak.
Heliodrom, zamjena lifta, tj. taj lift je vec mijenjan. Trasa ista. dakle za sve bi trebala evetulano izmjena GD.
Ubleha od hotela Maršal i dalje stoji bez ikakvih promjena niti naznakada da se nešto pokušava, a riješeno je vlasništvo.
Hotel Igman isto nema pomjeranja. Ova dva hotela bi također dosta unaprijedila planinu.

I sve ovo je ubleha i bacanje para, bez novih staza, nema realnog napretka. Ali onda treba sijeći šumu, i tu se onda javljaju Anesi Podići. Naravno ne javljau se za sječu šume na Trebaviću i Jahorini.

Mjesecima Sarajevo šume sijeu šumpu iz pravca Ravne Vale i izvlače je na početku ulaza u sporstki centar, i niko ništa ni o tome.

I ono što je činjenica jeste da je ZOI ove godine najozbiljniji bio po pitanju uređivanja staza, i rada ljudi u ljetnoj sezoni (do sada radnici skoro ZOI-ija su malo ili nimalo ljeti radili na uređivanju staza), i tu se vidi dolazak dobrog inženjera u firmi.
petunija

#266 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by petunija »

Ateista wrote: 11/12/2023 16:07 Sjecam se da smo i prosle godine ovo komentarisali.
Imamo nekako razlicitu percepciju toga, ja nikad nisam primijetio da je previse ljudi na stazi i kad su najvece guzve na sestosjedu, cak ni na trici. Meni je nekako to cekanje najgore, radije bih i guzvu na stazi nego cekanje, s tim sto nisam tako skoro bio na Jahorini pa ne znam kako je kad je guzva na stazi, mozda bi me ipak nerviralo.
Ne bi, vjeruj mi :D
Stajanje u redu nije opasno, (naravno ne pola sata, to jeste previše), ali gužva na stazi... :( :run:
corei3

#267 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by corei3 »

Pitanje za ljude koji skijaju na Bjelasnici, koliko spusteva dnevno mozete ostvariti
Ateista

#268 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

petunija wrote: 12/12/2023 08:39
Ateista wrote: 11/12/2023 16:07 Sjecam se da smo i prosle godine ovo komentarisali.
Imamo nekako razlicitu percepciju toga, ja nikad nisam primijetio da je previse ljudi na stazi i kad su najvece guzve na sestosjedu, cak ni na trici. Meni je nekako to cekanje najgore, radije bih i guzvu na stazi nego cekanje, s tim sto nisam tako skoro bio na Jahorini pa ne znam kako je kad je guzva na stazi, mozda bi me ipak nerviralo.
Ne bi, vjeruj mi :D
Stajanje u redu nije opasno, (naravno ne pola sata, to jeste previše), ali gužva na stazi... :( :run:
Nije opasno, ali ubija zelju za skijanjem. :D
Na otvaranju nocnom kad je bilo,spustio se jednom i otisao kuci, nije vrijedilo cekati skoro sat vremena.
Ateista

#269 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

corei3 wrote: 13/12/2023 08:19 Pitanje za ljude koji skijaju na Bjelasnici, koliko spusteva dnevno mozete ostvariti
Ja vozim slalom a ne spust, pa ti ne mogu odgovoriti. :D

Salim se, sve zavisi kolika je guzva i koliko neko odmara.
Ne brojim zice pa je tesko reci, ali i kad je guzva mislim da se moze preko 10 dnevno, vjerovatno i oko 15, s tim sto ja uglavnom dodjem rano i ne pravim pauze, dovoljna mi je pauza na zicari, ponesem sendvic i pojedem dok se penjem, ne sjedim ko neki pola dana u kafani. :D
Kad nema guzve moze se i vise.
Novi_Nick

#270 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Novi_Nick »

Primjera radi. Zar se recimo nebi moglo izgraditi 10 razlicitih i zasebnih staza i da svaka staza ima svoju zasebnu zicu. Znaci priblizno dimenzionirat staze i liftove za proracunati odredjeni broj skijasa. Da li bi se na taj nacin smanjile guzve i cekanja ili ne?
acuupo

#271 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by acuupo »

Drustvo da li moze neko uporediti Jahorinu sa Bjelasnicom sto se tice staza,restorana kafica . Do ove godine sam skijo na Jahorini i ovaj put je pala odluka na Bjelasnicu .
Imam prtljagu od 9 i 13 godina i nisu bas neki skijasi pa bih rado ovog mladjeg sa instruktorom poslo .Inace smjestaj rezervisan na 5 dana 😊.
Ateista

#272 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

Novi_Nick wrote: 14/12/2023 01:05 Primjera radi. Zar se recimo nebi moglo izgraditi 10 razlicitih i zasebnih staza i da svaka staza ima svoju zasebnu zicu. Znaci priblizno dimenzionirat staze i liftove za proracunati odredjeni broj skijasa. Da li bi se na taj nacin smanjile guzve i cekanja ili ne?
Mislim da nema potrebe bas da svaka staza ima svoju zicu, a dobro je i da imas vise opcija sa jedne zice da mozes skrenuti i na drugu stazu, praviti kombinacije. Svakako da bi povecanje broja zicara i staza smanjilo guzve, samo trebaju za to pare,a kad imas pare onda nekad politika koci ko i sve kod nas.
Ateista

#273 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by Ateista »

acuupo wrote: 14/12/2023 01:25 Drustvo da li moze neko uporediti Jahorinu sa Bjelasnicom sto se tice staza,restorana kafica . Do ove godine sam skijo na Jahorini i ovaj put je pala odluka na Bjelasnicu .
Imam prtljagu od 9 i 13 godina i nisu bas neki skijasi pa bih rado ovog mladjeg sa instruktorom poslo .Inace smjestaj rezervisan na 5 dana 😊.
Staze su duze i nesro zahtjevnije generalno na bjelasnici,ali za pocetnike imas lift K1 i stazu kolijevka koja je bas lagana i savrsena je za pocetnike, blag nagib a nije previse kratka. Sa sestosjeda kada sve staze rade ima varijanta da se izbjegnu najteze staze - ide se otprilike desno pa onda poprijeko lijevo i na kraju se opet zavrsi na vec pomenutoj kolijevci.
Za restorane i kafice pojma nemam, ne volim na to gubiti vrijeme kad odem na skijanje. :D
Nadam se da si za nekad kasnije rezervisao jer se snijeg istopio od ove jugovine i sezona je pauzirana, ja sam rezervisao tek za kraj januara jer mi je to kao najsigurnije.
sale07

#274 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by sale07 »

acuupo wrote: 14/12/2023 01:25 Drustvo da li moze neko uporediti Jahorinu sa Bjelasnicom sto se tice staza,restorana kafica . Do ove godine sam skijo na Jahorini i ovaj put je pala odluka na Bjelasnicu .
Jahorina je sigurno pogodnija za pocetnike, dok s druge strane Bjelasnica je malo jeftinija ski pass i restorani, barem koliko ja znam. Gdje si rezervisao smjestaj, npr ako je to negdje prema carsiji Jahorina ti je blize, ako si negdje oko Ilidze onda ti je Bjelasnica blize.
acuupo

#275 Re: BJELASNICA Mountain. Turizam, Prirodne ljepote i Ekologija

Post by acuupo »

Ateista wrote: 14/12/2023 08:14
Staze su duze i nesro zahtjevnije generalno na bjelasnici,ali za pocetnike imas lift K1 i stazu kolijevka koja je bas lagana i savrsena je za pocetnike, blag nagib a nije previse kratka. Sa sestosjeda kada sve staze rade ima varijanta da se izbjegnu najteze staze - ide se otprilike desno pa onda poprijeko lijevo i na kraju se opet zavrsi na vec pomenutoj kolijevci.
Za restorane i kafice pojma nemam, ne volim na to gubiti vrijeme kad odem na skijanje. :D
Nadam se da si za nekad kasnije rezervisao jer se snijeg istopio od ove jugovine i sezona je pauzirana, ja sam rezervisao tek za kraj januara jer mi je to kao najsigurnije.

Hvala na informacijama .
Oko polovine januara se ide aBd 🙂
Post Reply