A sad, nakon sto sam nazivcirao stovatelje lika i djela Hareta Silajdzica, da kazem sta ja u stvari zelim.
De-centralizacija. Zasto? Zato sto je to normalno, koliko god se neki iz petnih zila derali da to vodi rasulu. Italija ima provincije, Njemacka i Austrija savezne drzave, Spanjolska autonomne regije, a neki ovdje mastaju o nekakvom Staljinistickom unitarizmu. Meni je, nakon SFRJ pun k*rac centralizacije, mojih para koje idu u Beograd, zemljotresa u CG za koji ja placam, Olimpijade koja se financira iz mog dzepa i opcina koje imaju ovlasti kao prosjecan kucni savjet u Njemackoj. I ne brinu mene ni Srbi, ni Hrvati, ni Bosnjaci, nego me brinu guzonje sva 3 naroda koji sjede u Sarajevu, Mostaru, BL, a istovremeno i meni za vratom, koji se bogate o trosku svih nas. Naravno, demokratska politicka kultura u drzavi nam je nikakva, i trebati ce godina i godina da se promijeni misljenje da je vlast slast, cast i mast. Do tad, rjesenje je da se ovim guzonjama uzme sto manje vlasti, pa makar samo da bi lokalni guzonje imali malo vise. Jer, ne boji se prosjecan Srbin iz Teslica Bosnjaka iz Tesnja, nego onih iz Sarajeva.
A ova de-centralizacija koju vecina nudi je najveca glupost. Bosna vec ima 3 administrativne jedinice(RS, FBiH, Brcko) i sad se slomise objasnjavajuci kako ce podjela na 4 ekonomske regije biti de-centralizacije. Kakva je to decentralizacija kad ides s 3 administrativne jedinice na 4? Rjesenje je podjela na vise administrativnih jedinica, koja ce ubiti vise muha jednim udarcem.
Problem ovog plana koji zastupa Prozor je da se vrlo ocito pravi Herceg Bosna pod drugim imenom. Ta navodna eko-jedinica Hercegovina ce imati hrvatsku vecinu, i potencijalno HDZ na vlasti, pogotovo ako se Hrvati ujedine iza jedne stranke ili koalicije. Sad nek meni neko objasni kako sprijeciti tu Hercegovinu kojom dominiraju Hrvati da se otcijepi? Jos im olaksavas posao jer si povukao jasne granice pa ne moraju razmisljati o tome koliko ce uzeti, Problem podjele na 3-4 ili 5 administrativih jedinica je da ce one biti dovoljno velike da se separatizam u njima bez problema razvija.
Zato ja zastupam ideju o 15-20 administrativih jedinica koje bi imale velike ovlasti, podrzavale regionalni i lokalni razvoj, a koje bi otezavala separatizam. Ne mozes pricati o odcijepljenju kantona s 40.000 ljudi. A kantone povuces manje vise po ekonomsko-geografskim principima, i nazoves ih zupama i das im srednjovjekovna bosanska imena. Evo recimo primjer karte.
Posto vecina ljudi ne cita poruke nego samo vidi sarene slicice i pocne kokodakat, napomenut cu da sam ovo sastavio kao primjer za 10 minuta. Nije moje vidjenje neke konacne administrativne podjele.
Nakon ovoga, promijenis neke granice opcina, ukines bezvezne opcine u kojim zivi 100 ljudi i 200 ovaca, razbijes neke opcine u kojim zivi 100.000 ljudi, ako treba, napravis neke nove, Sarajevo, BL, Mostar postanu posebne administrativne jedinice, i krenes. A evo recimo kako bi se i zupe mogle zvati:
Zupa Pset
Zupa Sana
Zupa Zavrsje
Zupa Vrbas
Zupa Pliva
Zupa Sava
Zupa Usora
Zupa Sutiska
Zupa Lasva
Zupa Hum
Zupa Zahumlje
Zupa Soli
Zupa Vrhbosna
Zupa Posavlje
Zupa Srebrenica
Zupa Drina
I pocnes rad na ucvrcivanju lokalne ekonomije, lokalnih medjuetnickih odnosa, lokalne policije, korupcije, kriminala i krenes odozdo prema gore....a ne obrnuto.