dr.Jasminka Mujkanovic o zlostavljanju u braku u "60 mi

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
skojotovski

Post by skojotovski »

tempora wrote:
skojotovski wrote:moze samo na ovo: da li bi ti bila sa covjekom za kojeg ZNAS da i psihicki i fizicki maltretira svoju zenu? izuzev ako interes nije u pitanju

Ovo nije u svrhu pravdanja Jasminke, vec u svrhu boljeg razumjevanja problema.A Jasminka se nece nositi samo sa zlostavljanjem vec i okolinom koja ce joj vagati ispravnost.
Imala sam priliku dozivjeti jako puno zena nasilja, svih oblika, od silovanja, psihickog i fizickog zlostavljanja.Mnoge od tih zena, nisu bile ni "tuke" ( bez obzira koliko je neko neobrazovan batina boli i za to ne treba intelekt!) niti u losoj finansijskoj situaciji.
A mnogi pocinioci fizickog nasilja ili psihickog, kako vec zelis, prikazivali su se u pocetku kao ljudi koji visoko cijene zenu, dovijali se na razne nacine da im udovolje i da im daju osjecaj da su jedine na svijetu.Mnogi od njih su imali vec dosije u policiji, za koji saznajem nakon prijava, a koji i dalje nije dostupan zbog prava privatnosti pocinioca.
Otidji u policiju i prijavi nasilje,pa da vidimo na sto ces naici!
Mnogi od tih muskaraca, svoje pravo lice pokazu docnije, kada su vec odavno pripremili teren da svoju zrtvu imaju pod kontrolom.Sto strahom, manipulacijom,sto finansijskom ovisnoscu, sto kojekakvim drugim razlozima.
Lako je reci " znala je" -ona je znala onoliko koliko joj je on predocio.A ljudi rado daju svoje razloge a rijetko one "istinske" Nisam jos srela nikoga ko je rekao da ga je zena ostavila jer je tukao! Obicno su razlozi tipa varala ga je, podnosio je ovo ili ono a sve je pokusao i nije islo!
Zena ima tu glupu maniju da vjeruje da ce promijeniti covjeka.Da ce mu pomoci da prevazidje kojekakve probleme.Zena se tome uci! I nerijetko trazi krivca u sebi.
U momentu kada je izabrala pogresnog partnera, ona treba da placa cijenu svoje "gluposti" i sav njen integritet pada u vodu.
Koliko zena uopste nema pojma da imaju vezu sa ozenjenim muskarcem? I koliko udatih biva vidjeno kao jadnice koje muz vara i pravi budalom jer eto nisu dobre u krevetu, pa je on morao otici negdje drugdje da trazi zadovoljstvo.
Nasilje je kod nas usadjeno u sve pore drustva.Od obdanista, do starackog doma.Valjda normalna pojava.Zakon jaceg, koji odredjuje moralne vrijednosti i daje kompas okolini da sudi koliko i kako je pesnica ispravna u necijem slucaju. :oops:
:thumbup:
sve stoji. ali... u ovom slucaju, jasminka je DOOOBRO znala ko je nedret mujkanovic, da je ozenjen i sta sve radi svojoj zeni. opet pitanje: da li bi pristala biti sa muskarcem za kojeg znas da je nasilnik i da maltretira svoju zakonsku zenu? dakle, DA ZNAS! kao sto je i jasminka znala.
hoces da kazes da samo muskarci prave zne budalom? ma, nemoj me nasmijavati! sto ga zena zna suknuti, pa to ni u prici nema! :-)
tempora

Post by tempora »

skojotovski wrote:
tempora wrote:
skojotovski wrote:moze samo na ovo: da li bi ti bila sa covjekom za kojeg ZNAS da i psihicki i fizicki maltretira svoju zenu? izuzev ako interes nije u pitanju

Ovo nije u svrhu pravdanja Jasminke, vec u svrhu boljeg razumjevanja problema.A Jasminka se nece nositi samo sa zlostavljanjem vec i okolinom koja ce joj vagati ispravnost.
Imala sam priliku dozivjeti jako puno zena nasilja, svih oblika, od silovanja, psihickog i fizickog zlostavljanja.Mnoge od tih zena, nisu bile ni "tuke" ( bez obzira koliko je neko neobrazovan batina boli i za to ne treba intelekt!) niti u losoj finansijskoj situaciji.
A mnogi pocinioci fizickog nasilja ili psihickog, kako vec zelis, prikazivali su se u pocetku kao ljudi koji visoko cijene zenu, dovijali se na razne nacine da im udovolje i da im daju osjecaj da su jedine na svijetu.Mnogi od njih su imali vec dosije u policiji, za koji saznajem nakon prijava, a koji i dalje nije dostupan zbog prava privatnosti pocinioca.
Mnogi od tih muskaraca, svoje pravo lice pokazu docnije, kada su vec odavno pripremili teren da svoju zrtvu imaju pod kontrolom.Sto strahom, manipulacijom,sto finansijskom ovisnoscu, sto kojekakvim drugim razlozima.
Lako je reci " znala je" -ona je znala onoliko koliko joj je on predocio.A ljudi rado daju svoje razloge a rijetko one "istinske" Nisam jos srela nikoga ko je rekao da ga je zena ostavila jer je tukao! Obicno su razlozi tipa varala ga je, podnosio je ovo ili ono a sve je pokusao i nije islo!
Zena ima tu glupu maniju da vjeruje da ce promijeniti covjeka.Da ce mu pomoci da prevazidje kojekakve probleme.Zena se tome uci! I nerijetko trazi krivca u sebi.
U momentu kada je izabrala pogresnog partnera, ona treba da placa cijenu svoje "gluposti" i sav njen integritet pada u vodu.
Koliko zena uopste nema pojma da imaju vezu sa ozenjenim muskarcem? I koliko udatih biva vidjeno kao jadnice koje muz vara i pravi budalom jer eto nisu dobre u krevetu, pa je on morao otici negdje drugdje da trazi zadovoljstvo.
Nasilje je kod nas usadjeno u sve pore drustva.Od obdanista, do starackog doma.Valjda normalna pojava.Zakon jaceg, koji odredjuje moralne vrijednosti i daje kompas okolini da sudi koliko i kako je pesnica ispravna u necijem slucaju. :oops:
:thumbup:
sve stoji. ali... u ovom slucaju, jasminka je DOOOBRO znala ko je nedret mujkanovic, da je ozenjen i sta sve radi svojoj zeni. opet pitanje: da li bi pristala biti sa muskarcem za kojeg znas da je nasilnik i da maltretira svoju zakonsku zenu? dakle, DA ZNAS! kao sto je i jasminka znala.
hoces da kazes da samo muskarci prave zne budalom? ma, nemoj me nasmijavati! sto ga zena zna suknuti, pa to ni u prici nema! :-)
Ne, nisam tvrdila da "samo" muskarci prave zene budalom.Daleko od toga.Ali su muskarci uglavnom zastupljeni u statistikama nasilja! Postoji razlika ili ne?
Mene Jasminka u sustini apsolutno ne interesuje.Ne poznajem njen slucaj i ne mogu tvrditi ovo ili ono i davati kojekakve dijagnoze, koje su se ovdje protezale nasiroko i nadaleko od strane onih koji su kao iz prve ruke bili svjedoci njene bolesne psihe.
Ne, ja ne bih usla u vezu sa nasilnikom da znam da je nasilnik.Ali mi je izuzetno lako takvo nesto reci, jer sam sretno udata i ne prozivljavam nasilje.No da sam se kojim slucajem nasla u pogresnoj procjeni, moguce da bih cinila dosta toga, sto racionalno gledajuci ne bih!
Po svim ovim postovima izgleda da smo svi "pametni" a da se nasilje desava u zemljama treceg svijeta! Nikada se eto nasilje ne desava nama.A Jasminki se desilo jer je to zasluzila, znajuci da ima posla sa idiotom i svjesno se upustila u isto.Pa smo rijesili problem tako sto smo ustanovili da bolesna zena manipulise javnoscu i zrtvuje svoje dijete.
Da je srece, pa da stvar bude bas tako jednostavna. :(
Ali_G

Post by Ali_G »

Koja ba crna procjena? Sta se tu ima procjenjivat'???? Ti znas da neko udara svoju zenu, da je vara, svi znaju i sad ti trebas nesto tu da procjenjujes.
Ova gore zapela, brani je, k'o da joj je mati rodjena. Glavni argument je da mi svi ostali branimo doktora. Ko ga ba jebe. I nju i njega. Samo sto ne mogu farse o toboznjim zrtvama i ostalim sranjima, a daleko je od te istine.
mamamumi

Post by mamamumi »

Draga moja ex tempore, skojtovski rece da je „zena pocela sarati okolo“ sto ce reci da bas i nisam na izvoru informacija jer, eto to mi je promaklo. Jazuk. :) btw, ne mislim da je to istina. A i da je istina, za nasilje nema opravdanja.

BC mala, kaze:“ Žena je svojim radom i zalaganjem stvorila sve sto je stvorila! Svaki prosjecni građanin je prvo za nju čuo, pa onda da ima muža idiota koji je ništa osim obični ljekar, guzovan! Teško da bi se ta mrcina odlučila odreći lagodnog doktorskog života da bi otišao u daleku zemlju, bez osnovnih uslova za preživljavanje, sa osnovnim motivom da nekome pomogne. A to je dr. Jasminka uradila!”

Ovo je neistina. Pa i sama doktorica je u cuvenoj 60-minutnoj paradi izjavila (parafraziram) da je sita njegove price o Srebrenici (u koju je kao mlad ljekar pjeske otisao tokom rata kad su svi iz nje bjezali, sto je doprinijelo njegovoj kasnijoj popularnosti), odlucila otici u Pakistan da mu dokaze da i ona nesto vrijedi, da mu moze parirati jer se ne plasi otici u krizno podrucje. To je zapravo bio njen osnovni motiv odlaska u daleku zemlju. Ko je citao intervju sa doktoricom (ne sjecam se vise u kojim novinama) o tamosnjem boravku, ne moze tvrditi da nije imala osnovnih uslova za prezivljavanje. Pohvalno se izjasnila o smjestaju, gostoprimstvu Pakistanaca, fokusirajuci se na to koliko dnevno kafa ispije, koliko cigara ispusi I sta je sve od kozmetike koristila da bi izgledala lijepo kako inace izgleda. Ali ako vam tako pase, evo prihvatit cemo da je ona humanista a on “obicni ljekar, guzovan!” Halal vjera onome ko zonu zemljotresa uzdize iznad zone izvrsenja genocida ali neise. Srebrenica je tu najmanje bitna.

Skojtovski, tog “obicnog ljekara” ne gura SDA. Mediji su masu puta prenijeli info da je on kadar SBIH, pa i sam Bakir H.

Kaze BC mala da je ona njegova frustracija i njeni uspjesi i uzlazna putanja, drugog objašnjenja nema. Ako je tako, a znajuci da njegova prva zena nije bila tako uspjesna ili bar ne uspjesnija od njega, zasto je onda nju tukao? Imas li neko objasnjenje za to?

BC mala tvrdi: “3.Jasminka jeste bila jedina njegova zena u bijelom i uz to uspješnija od njega, jarane rijetki su muškarci koji se s time mogu nositi!”

:) Moj izvor tvrdi da nije bila jedina njegova zena u bijelom. A fakat su mi smijesne tvrdnje da je uspjesnija od njega. LOL

BC mala: "Nešto se čudno poklapa taj njegov "ministarsko/direktorski mandat" sa vladavinom SDA."

Kakve veze lik ima sa SDA? Dozovite se malo. Dajete komentare na temu a sve vise mi se cini da niste ni pratili slucaj u medijima (Azra, Dnevni Avaz, Slobodna Bosna, Hayat, 60-minuta, Dnevnici FTV).

amrino: “Koliko sam ja cula- NIJE se razvela od njega...E ako NIJE i ako im i dalje "ljubav cvjeta" - zasluzila je SVE sto joj se desava...Nije vise stvar u njoj i njemu nego u onom jadnom djetetu koje zbog debila mora kroz sve to prolaziti....Ona, kao majka, umjesto da zastiti onu curicu ona je jos povede da je novinari snimaju dok javno blati njenog oca i dopusti da se njeno dijete tako javno exploatise....a ne konta krava da ce to dijete sutra morat u skolu i s djecom se igrati- dok se mamica i tatica i dalje budu igrali macke i misa...FUJ!”

Nemoj tako. Doktoricu su vjerovatno tokom studija medicine naucili da je za traumatizirano dijete ipak bolje rasti uz oca nasilnika nego bez oca.

BC mala: “Kroz postove na ovu temu, stvarno se dobro oslikava naš mentalitet i razmišljanje. Fuj mi je vidjeti razmišljanja tipa: ona je znala u šta se upušta, pa ni njeno maslo nije za ramazana i slične gluposti. A još su mi gore ove žene na forumu koje žrtvu nasilja izjednačavaju sa nasilnikom. Nema tog razloga koji žena može dati muškarcu da bi ovaj batine opravdao! Niko nije pupčanom vrpcom vezan za onog drugog i svako ima pravo da odabere kojim će putem kroz život. Njega niko ne bi osuđivao da joj je zatražio razvod i da su otišli svak svojim putem. Ovako nema tog opravdanja koji on može imati!”

Men’ se cini da niko ovdje ne opravdava nasilnika. Sagledajmo situaciju iz drugog ugla. Zanemarujuci momente tipa: znala je ili nije da zlostavlja prvu zenu, razorila je ili nije jednu porodicu, “sarala” je ili nije, stalo joj je do karijere, lastre ili nije..Uzmimo da se zaljubila, udala i rodila dijete. Kako navodi u 60 minuta nasilje je trpila nekoliko godina. Za to vrijeme dva puta je slucaj prijavila policiji i to uz zahtijev da se ne dize frka nego da ga se samo opomene. Nakon jednog cina nasilja zavrsi u bolnici, malo se digne prasina, a onda par sa djecom osvane na naslovnici Azre, dok sam tekst govori o porodicnoj idili. Helem, to se moglo razumjeti kao ovisnicki odnos zrtve I pocinitelja. Nedugo zatim, nasilje se ponovi, pa doktorica odluci javno progovoriti o tome u Slobodnoj Bosni I Dnevnom Avazu. Onda se zaljubljeni I sretni pojave na Hayatu zamjerajuci zlonamjernicima koji ne mogu podnijeti njihov uspijeh I srecu. Narod zbunjen. Ubrzo osvanu clanci tipa: “Dobra vila donorske mreze”, gostovanje kod Mime Sahinpasica u tom duhu I dr. Ali, doktor I dalje nastavi hodati po kafanama do u kasne sate, jal’ s jaranima jal’ s ljubavnicama, a kod kuce mlada zena s djetetom, usamljena, ocajna. Kad se lik vrati ona pocne da “tronca”, bezbeli gdje si do ove dobi, sta si, s kim si, imas ti zenu I dijete itsl. I onda se zacarani krug nasilja zavrti u punom obimu, kako kazu da to vec ide..Liku s pijanke ili iz svalerancije dosadi dolaziti kuci, pa zenu I dijete ostavi same 20 dana. Skonta ona u tih 20 dana da bi dijete mozda moglo biti traumatizirano (ovu njenu izjavu nikako da shvatim obzirom da je nasilje do tada vec trajalo godinama). Doktorici pukne film I odluci progovoriti u 60 minuta. Uslijedi prijava, istraga i davanje izjava u Tuzilastvu, a onda se doktorica dosjeti da bi mozda trebala podnijeti I tuzbu za razvod braka. Helem, ni od jednog ni od drugog nista nije bilo. Jer, haman, ko se tuce taj se voli. Tako je to sada.

Sve vrijeme govorim i nadalje tvrdim da za nasilje nema opravdanja ma ko ga cinio. Ako su neki od nas I grijesili u ranijim kvalifikacijama zrtve, neka nam upuceni u problematiku objasne sta se u ovom slucaju desava sa psihom zrtve koja je uz to dobro situirana, jako uspjesna, pametna i navodno zabrinuta za zdravlje svog traumatiziranog djeteta.

BC mala: "I možda je baš zbog tog djeteta još uvijek s njim? Znam slučajeva milion gdje žena mnogo toga trpi da bi joj dijete imalo oca. Ima svakakvih žena, koje iskreno, ne kontam, ali nisu nam hebi ga svima okolnosti iste..."

Trpljenje nasilja "zbog djece" samo je izgovor. Sta jos treba da se desi pa da zrtva, u konkretnom slucaju, skupi snage i hrabrosti da napravi rez u zivotu?
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

svidjelo mi se ovo sto si napisala m.mumi :D priznajem da si bolje od svih nas prostudirala konkretan slučaj

stvarno je dosta toga o ovome napisano, te ona uspješnija, te on je zasluzan, te jel ona "šarala", te jesu li se rastavili, te jel ona dijete eksponirala, te ovo i ono. U krajnjem to sve spada u domen ovog konkretnog odnosa ovih konkretnih dvoje supružnika. međutim, ovaj slučaj je dobar primjer da razmijenimo mišljenja o ovom pitanju kao generalnom i super je s vama diskutovati.

mene lično je isprovocirao stav jednog dijela foruma, a to je da je i ona nekako dijelom zaslužna za sve to. ja se i dalje pitam zašto, ali bas zašto se u slučajevima porodičnog nasilja nad ženom (ili možda nad mužem :-) ) uvijek pokušava potencirati "druga strana medalje"? NEMA druge strane medalje kad muž počne fizički, ali i psihički maltretirati ženu! ponavljam se, ali - svi imamo pravo da odaberemo životni put. U konkretnom slučaju, ako ona i nije "valjala" ko što se navodi, zašto on nije zatražio razvod? Ako ona dijete izlaže traumama time što je još uvijek s njim, zašto ih ON proizvodi? Čije je nedjelo strašnije??? Ima li on osjećaja prema tom djetetu??? Evo i ovdje m.mumi čini mi se isplivava ono "zašto ona?"

A na pitanje šta još treba da se desi, pa da se napravi rez u ovakvim situacijama, mogu ti samo reći da to vjerovatno ovisi od ličnosti osobe, hrabrosti i snage koju posjeduje, podrške okoline i institucija koju može da očekuje, ali i vjerovatno od nekih objektivnih okolnosti. ne moram ih nabrajati, mislim da ih je tempora negdje spomenula...
mamamumi

Post by mamamumi »

Bonnie-Clydova mala wrote: ja se i dalje pitam zašto, ali bas zašto se u slučajevima porodičnog nasilja nad ženom (ili možda nad mužem :-) ) uvijek pokušava potencirati "druga strana medalje"?
Misljenja sam da ako zelimo biti pravedni i ako se zalazemo za rjesenje jednog drustvenog problema (a kucno nasilje to jeste) bez spolno-specificne diskriminacije, onda se mora saslusati i druga strana, sagledati i "druga strana medalje" da bi se sto potpunije razjasnile okolnosti koje su rezultirale nasiljem i da bi se na adekvatan nacin moglo pomoci zrtvi (a i pocinitelju, tj.porodici) uz uslov da zatrazi i zaista zeli pomoc.
Bonnie-Clydova mala wrote:NEMA druge strane medalje kad muž počne fizički, ali i psihički maltretirati ženu! ponavljam se,
Koliko sam ja obavjestena, savremenog pristupa problemu kucnog nasilja ni sa pravnog ni sa psiho-socijalnog aspekta nema bez sagledavanja "druge strane medalje."
Bonnie-Clydova mala wrote:ali - svi imamo pravo da odaberemo životni put.
Potpuno se slazem. "Svako je kovac svoje srece."

Bonnie-Clydova mala wrote:Ako ona dijete izlaže traumama time što je još uvijek s njim, zašto ih ON proizvodi? Čije je nedjelo strašnije??? Ima li on osjećaja prema tom djetetu??? Evo i ovdje m.mumi čini mi se isplivava ono "zašto ona?"
To je isto kad bih pitala zasto je "ona" a ne "on" predodredjena da nosi njihovu bebu devet mjeseci u trbuhu, i zasto je "ona" ta koja doji dijete a ne "on". "Ona" je majka, a "on" je otac; majcinski instinkt dobro je poznat, a ocinski bas i nije. Mislim da se, po svojoj prirodi, majcinska ljubav ne moze izjednacavati sa ocinskom, sto nikako ne znaci da nema dobrih i briznih oceva. Realnost je da u najvecoj vecini zene teze podnose pobacaj nego muskarci, i da se majke teze nose sa (kasnijim) gubitkom djeteta nego ocevi. I opet isplivava ono "zasto ona?"

Bonnie-Clydova mala wrote:A na pitanje šta još treba da se desi, pa da se napravi rez u ovakvim situacijama, mogu ti samo reći da to vjerovatno ovisi od ličnosti osobe, hrabrosti i snage koju posjeduje, podrške okoline i institucija koju može da očekuje, ali i vjerovatno od nekih objektivnih okolnosti. ne moram ih nabrajati, mislim da ih je tempora negdje spomenula...
Mi na ovoj temi govorimo o konkretnom slucaju jednog para (pogledati naslov teme). Za zrtvu mnogi govore da je izuzetno pametna, obrazovana, situirana, jako uspjesna, cak uspjesnija na poslovnom planu od pocinitelja, da je brizna majka. Mnogi su se divili njenoj hrabrosti da javno progovori o nasilju i prijetnjama oruzjem od strane nasilnog muza. Javnosti je poznato da joj je nakon ovog javnog nastupa direktor KC Sarajevo javno ponudio posao na hirurskoj klinici u Sarajevu (jedan od vidova podrske: izmjestanje zrtve iz atmosfere nasilja, omogucavanje i dalje finansijske nezavisnosti, moralna podrska). Ja se pitam zasto, poslije svega toga i kao takva (uspjesna, pametna, situirana), ne nalazi "hrabrosti i snage" da napravi rez? Tj. zasto bira zivotni put koji ukljucuje tesko nasilje nasuprot mirnog i produktivnog zivota koji se nudi njoj i djetetu? Prosto ne mogu da vjerujem da su joj, kao jednoj visokorangiranoj intelektualki i uspjesnoj zeni, uz to OSVIJESTENOJ ZRTVI (zrtvi koja je prepoznala ulogu u kojoj se nasla, tj. ima uvid jer u 60-minuta jasno kaze "znala sam da nesto nije u redu..." i dr.), prijetnje pistoljem (uz sve ostalo) bile nedovoljne da shvati da nastavak zivota u jednom takvom krugu i nije najbolje rjesenje za nju i djevojcicu. Ili se ipak radi o jednom sado-mazohistickom paru koji u svojoj sebicnosti ne vidi dalje od nosa?

P.S. Doktorica je dobila podrsku i NVO sektora i nekih drzavnih institucija i pojedinacnu. Tuzilastvo i vecina svjedoka su istina zakazali i dokazali da je on ipak lokalni mocnik, bez obzira sto neki kazu da je ona ta koja je uspjesnija. Brakorazvodna parnica, medjutim, nezavisna je parnica, i svako ko zeli da se razvede moze to uciniti jer naposlijetku to je i ustavno pravo :) svakog od nas. Ako sam osvjestena zrtva teskog nasilja, ako sam toliko hrabra da o tome javno govorim (znajuci da to "nije u redu"), ako se meni i mom djetetu pruzaju mogucnosti da nastavimo miran zivot izvan tog mucnog kruga, bez obzira sto nisam uspjela ubijediti Tuzilastvo da je nasilje o kojem sam govorila stvarno, sta me to moze natjerati da i dalje zivim sa monstrumom, osim ako to sama ne zelim.

Po kuloarima kruze price: "ne mogu ga ostaviti, ja njega volim." Pa, molim lijepo, go ahead! Ali, ziva bila, ako je vec tako, nemoj vise traziti nagradu za svoje "zrtvovanje" u simpatijama javnosti, nemoj zloupotrebljavati vlastito i tudje dijete u tu svrhu, ne ocekuj od kolega i susjeda kad te sljedeci put premlati ili u tebe uperi pistolj da ga savjetuju i vode na lijecenje, ne izdaji se za promotora i zastitnika zenskih i djecijih prava jer svojim ponasanjem i postupcima ne mozes sluziti za primjer. I da, svako ima slobodnu volju i slobodu izbora da bira sebi put. Pa, sretno ti bilo.
Bonnie-Clydova mala

Post by Bonnie-Clydova mala »

nema druge strane price, da bi se uopšte i pokusao razumjeti nasilnik. takvom čovjeku treba razumjevanje psihijatra!

drugo, o kakvim ti razlikama u majčinskom i očinskom osjećaju govoriš? neki od nas su odrasli uz skladan brak roditelja i nikada razliku nisu osjetili. kakav je to otac uopšte koji će pred djetetom scene priređivati, kakva je to ličnost uopšte?

a btw vec sam negdje gore napomenula da, ako je još uvijek s njim nakon svega, zaista zaslužuju jedno...bljak,bljak...
encian

Post by encian »

ova tema samo prebire prljav ves sto ga prat trebaju samo mujkanovici i eventualno policija i socijalne sluzbe, zato ne bih da raspravljam o njima direktno. voljela bih samo da kazem skojotovskom i amrino sta ja znam o zlostavljanim zenama. na zalost, iz licnog iskustva.

zlostavljanje zene su uspjesne i neuspjesne, finansijski nezavisne i zavisne, brinu o djeci i ne brinu, iz ugledne i neugledne familije, pametne i ne tako pametne ... nadam se da razumijete sto hocu reci. nekima je lakse prekinuti, nekima teze, a na to utice dosta faktora. zajednicko svima njima je da vjeruju da ce promijeniti nasilnika, a onda i da su same krive za to sto im se desava. dok se to sve zavrti, mnogo njih jednostavno ne vjeruje da se stvar moze popraviti BILO KAKO, cak i odlaskom i razvodom i zabranom prilaska. rade, druze se, sve izgleda lijepo, ali jedna svar je zakocena: napredak u rjesavanju najveceg problema. onda se nasilnik malo smiri. ona pomosli evo, uspjela sam da ga promijenim. onda on opet krene, ona misli e sad sam ja kriva (preuzimanje krivice zastitini je mehanizam koji zeni omogucava da misli da kontrolise stvari). ok svadjamo se opet, onda se opet smiri. i .... dokle? mnoge nikad ne progovore.

poseban je slucaj ako je muz stvarno mocan i sa vezama. zena onda zna da ce je naci taman i da pobjegne u drugi grad. pretpostavljam da je spremna i glumiti da je sve uredu kako bi smirila njegove prijetnje. grozno je to.
mamamumi

Post by mamamumi »

tempora wrote: Imala sam priliku dozivjeti jako puno zena nasilja, svih oblika, od silovanja, psihickog i fizickog zlostavljanja.Mnoge od tih zena, nisu bile ni "tuke" ( bez obzira koliko je neko neobrazovan batina boli i za to ne treba intelekt!) niti u losoj finansijskoj situaciji.
Intelekt ne mora imati veze sa percepcijom boli, ali moze imati veze sa kognicijom i sticanjem uvida u svoje stanje.

Znamo da nije nuzno da losa finansijska situacija bude uzrok ili razlog trpljenja nasilja, ali statistike pokazuju, makar mi to ovdje i ne priznali, da finansijski nezavisna zena brze izlazi iz kruga nasilja.

tempora wrote:
Koliko je meni poznato, statistike govore u prilog veceg problema neprijavljivanja slucajeva nasilja, nego neefikasnosti rada policijskih sluzbi i pravosudnih organa. To, naravno, ne znaci da ovog posljednjeg nema. Medjutim, nasilje vise karakterise prikrivena priroda pojave, tzv. "zid cutnje" i "crna statistika" (jer se vecian zrtva nikada ne otkrije) nego nespremnost i nevoljnost da se zrtvi pomogne. Poznato je takodje da se i kod prijave i pokretanja istrage ili procesa desava da zrtva povuce prijavu ili prekine spor, iz ovih ili onih razloga.

tempora wrote:Mnogi od tih muskaraca, svoje pravo lice pokazu docnije, kada su vec odavno pripremili teren da svoju zrtvu imaju pod kontrolom.Sto strahom, manipulacijom,sto finansijskom ovisnoscu, sto kojekakvim drugim razlozima.
Sve to stoji. Ali sta cemo sa zenom koja je prepoznala da je zrtva nasilja ("osvjestena"), koja ima uvid u svoje stanje i nema vise osjecaj krivice (tipican za zrtvu), koja je konacno uvidjela da "sa njim nesto nije u redu" (prepoznajuci da je to dovelo i do traumatizacije djeteta), koja vise nema straha da se sa tim hrabro suoci pa odluci i javno govoriti o tome, koja nakon visegodisnjeg nasilja konacno prijavi slucaj, da izjavu u Tuzilastvu, pokrene brakorazvodnu parnicu, dobije podrsku odredjenog dijela javnosti, nekih institucija i pojedinaca, i nakon svega toga kaze da ga ipak ne moze ostaviti jer ga voli. Da li ona time obmanjuje i sebe i druge? Ili je to sasvim o.k.? Ili za uspijeh, pamet i sposobnosti koji joj se pripisuju ipak nisu potrebni snaga, hrabrost i intelekt?

tempora wrote: Zena ima tu glupu maniju da vjeruje da ce promijeniti covjeka.Da ce mu pomoci da prevazidje kojekakve probleme.Zena se tome uci! I nerijetko trazi krivca u sebi.
Zena, dok ne prepozna da je zrtva nasilja, uvijek trazi krivca u sebi i to najcesce dugo traje. Kad stekne uvid ("kad se osvijesti"), ona trazi nacine da se izvuce iz mreze u koju se dala upecati i to je sasvim ljudski. Opet, priznali mi to ili ne, brze i lakse se iskobeljaju finansijski nezavisne i zene intelektualke svjesne svoje uloge u porodici i drustvu (napomena: pod intelektualkom ne smatram zenu koja obavezno mora imati fakultetsku diplomu; za mene je intelekt mnogo siri pojam).

Uzgred, svi mi, u svakodnevnom zivotu nailazimo na osobe koje bi zeljeli promijeniti, tj. za koje bi zeljeli da su drugaciji nego sto jesu. Za neke je to roditelj, za neke brat ili sestra, za neke prijatelj, rodjak, bracni drug, poslovni partner, pretpostavljeni. Medjutim, sazrijevanjem covjek shvata da na mnoge dogadjaje, okolnosti, situacije i ljude ne moze u velikoj mjeri uticati, da ih ne moze promijeniti, te da ono sto zavisi od nas, jesmo mi sami i da jedino sto zaista mozemo promijeniti jesu nase reakcije na odredjene situacije i ljude (tj.nj.postupke).
tempora wrote:U momentu kada je izabrala pogresnog partnera, ona treba da placa cijenu svoje "gluposti" i sav njen integritet pada u vodu.
Da, zena tada obicno pada na svim nivoima. Ali, i to je ljudski. Potrebno je da shvati da svi u zivotu prave greske, da se i grijesenjem spoznaje, kao i to da je iste greske besmisleno ponavljati. Kad sebi oprosti gresku koju je nacinila, tada nema smetnje da se nastavi dalje. Jako uspjesna, pametna i sposobna zena to moze odraditi i sama, a ona manje uspjesna, manje pametna i manje sposobna ne treba da se stidi zatraziti pomoc i podrsku drugih. Zasto inace sluze roditelji, rodbina, prijatelji, zajednica?

tempora wrote:Koliko zena uopste nema pojma da imaju vezu sa ozenjenim muskarcem? I koliko udatih biva vidjeno kao jadnice koje muz vara i pravi budalom jer eto nisu dobre u krevetu, pa je on morao otici negdje drugdje da trazi zadovoljstvo.
Budimo objektivni. Nemojmo idealizirati. Koliko udatih zena zna da ih muz vara, ali "ne zeli da zna"? Na danasnjem vaktu, nemali je i broj zena koje varaju svoje muzeve, a i veliki broj djevojaka koje svjesno ulaze u veze sa ozenjenim muskarcima, tj. veliki broj muskaraca koji varaju svoje zene. Bluda i nemorala bilo je oduvijek, a (heterospolnog) bluda nema bez muskarca i zena. Cak su i prastari vjerozakonici razradjivali kaznenu politiku u tom domenu.

tempora wrote:Nasilje je kod nas usadjeno u sve pore drustva.Od obdanista, do starackog doma.Valjda normalna pojava.Zakon jaceg, koji odredjuje moralne vrijednosti i daje kompas okolini da sudi koliko i kako je pesnica ispravna u necijem slucaju. :oops:
Nasilje takodje nije od juce i nije usadjeno samo kod nas. To je ozbiljan i slozen problem svakog drustva. Prvi pisani tragovi npr. o zlostavljanju, osakacivanju i zloupotrebi djece od strane odraslih datiraju jos iz antickih vremena, a zabrinutost vlada, nevladinih organizacija, kao i drustva za prevenciju nasilja pojavila su se tek u XIX stoljecu. Iako vec tada shvaceno kao ozbiljan socijalni problem, bilo je potrebno da prodje gotovo 100 godina da bi se nasilje prepoznalo i priznalo kao bitan nacionalni problem u velikom broju zemalja. Tako je tek krajem sedamdesetih godina proslog stoljeca, u SAD-u donesen Zakon o obaveznom prijavljivanju zlostavljanja i ucinjeni prvi napori u smislu lijecenja zrtava i njihovih porodica. Medjutim, nasilje se nastavlja i danas, u mnogo vecem obimu nego sto to vecina ljudi moze i zamisliti, a sama pojava ne predstavlja prijetnju samo zrtvama nego i porodici i drustvu u cjelini.

Evo neke statistike vezano za zlostavljanje djece:

Prema podacima UNICEF-a, tokom 2001. ubijeno je 2 miliona djece, 6 miliona teško je ranjeno ili trajno onesposobljeno, a 12 miliona djece ostalo je bez svog doma.

Prema izvještaju World Health Organization, žrtvama zlostavljanja ili zanemarivanja svake godine u prosjeku postaje 40 miliona djece mlađe od 15 godina.

Istraživanjem koje je za potrebe UNICEF-a sprovedeno u periodu od decembra 2000. do februara 2001. godine, a kojim je obuhvaćeno 15.200 djece u dobi od 9 do 17 godina iz 35 zemalja Evrope i centralne Azije, dobijeni su slijedeći rezultati: Šest od desetoro djece trpe fizičko ili verbalno zlostavljanje i agresivno ponašanje kod kuće. Jedno od šestoro djece ne osjeća se sigurnim na ulicama mjesta u kojem žive. Četvrtina mladih u dobi od 14 do 17 godina imaju, među prijateljima iste dobi, ili znaju za, mlade koji su korisnici droga. Većini djece nije poznato kako se zaštiti od virusa side. Gotovo polovica ima vrlo malo ili nikakva saznanja o svojim pravima.

Jedna od užasnih životnih istina je da se agencijama za zaštitu djece, u Sjedinjenim Državama, godišnje prijavi oko tri miliona slučajeva sa sumnjom na zlostavljanje i zanemarivanje djece (Children’s Defense Fund, 1987). Rezultati jednog istraživanja sprovedenog na nacionalnom nivou ukazuju da broj registriranih slučajeva predstavlja samo 30% od stvarnog stanja. Prema statističkim podacima, više od polovine potvrđenih slučajeva zlostavljanja uključuje zanemarivanje, više od jedne petine uključuje fizičku traumu, a više od jedne desetine uključuje seksualno zlostavljanje. Međutim, veliki broj stručnjaka iz ove oblasti vjeruje da znatan broj slučajeva zlostavljane i zanemarene djece nikada ne bude prijavljen, osobito slučajevi seksualnog zlostavljanja.

Rezultati jednog istraživanja sprovedenog u Americi, u tamošnjim crkvama i sinagogama, govore da će 1 od 3 djevojčice i 1 od 6 dječaka imati iskustvo seksualnog zlostavljanja prije navršene 16. godine.

Prema statistikama MUP-a, u Hrvatskoj je u periodu od 1991. do 1995. evidentirano 13.698 slučajeva zlostavljane djece, a prema procjenama, u gradu Zagrebu danas postoji oko 17.000 djece koja su žrtve zlostavljanja ili zanemarivanja. Samo u protekloj deceniji broj zlostavljane djece povećan je za 74%, a seksualno zlostavljanje poraslo je čak za više od tri puta.

Prema podacima UNICEF-a, nekoliko miliona djece širom svijeta natjerano je na prostituciju, prokrijumčareno ili prodato u seksualne svrhe, te za sve unosniji “biznis” – dječiju pornografiju. Internetom je u Evropi povezano više od 40 pedofila a stvaranje ove umobolne mreže već je rezultiralo mnogim slučajevima kidnapovanja i ubistava. Sve rasprostranjeniji seks turizam čiji je objekat dijete (trafficking) zauzima posebno mjesto, a komercijalna seksualna eksploatacija djece uvriježila se praktično u svim zemljama svijeta i postala globalna industrija koja obrće milijarde dolara. Ovaj problem je naročito izražen u zemljama jugoistočne Azije (Tajland, Malezija, Singapur). Magazin “Time” objavio je informaciju da su za vrijeme rata u BiH na njemačkom tržištu bile veoma cijenjene djevojčice i mlade djevojke iz Bosne koje su dostizale cijenu i do 8000 dolara (AIM, 2001)

To sto postoje idealne predispozicije za stalni porast ovog fenomena i na nasem tlu, ne znaci da samo "kod nas vlada zakon jaceg" po kojem nasilje postaje "normalna pojava" nego da slijedimo savremene "civilizacijske" trendove: u cijelosti promijenjen sistem vrijednosti u danasnjem drustvu, moralna erozija, nedostatak adekvatnih mehanizama kontrole, veliki broj dezintegriranih porodica, porast promiskuitetnog ponasanja kod zena uslijed loseg materijalnog statusa, odredjen broj porodica na prilicno niskom kulturnom, zdravstvenom i obrazovnom nivou, velika socijalna nesigurnost, znatan broj onih koji su usljed ratnih djejstava pretrpjeli razlicite psiholoske traume koje ih ometaju u normalnom funkcionisanju, porast slucajeva alkoholizma i drugih bolesti ovisnosti, sindrom “lijepog vaspitanja” koji ukljucuje neogranicnu poslusnost i respekt djeteta prema odraslima i/ili zene prema muzu, tzv. Stokholmski sindrom (nesretna spremnost zrtve da zastiti nasilnika), neprijavljivanje nasilja, blaga kaznena politika i nedosljedno postivanje postojece zakonske regulative, kao i nedovoljna ukljucenost strucnih lica i sire zajednice u ovu problematiku i podizanje javne svijesti o sve vecoj prisutnosti problema nasilja i na nasem tlu.
mamamumi

Post by mamamumi »

Bonnie-Clydova mala wrote:nema druge strane price, da bi se uopšte i pokusao razumjeti nasilnik. takvom čovjeku treba razumjevanje psihijatra!
Vidis, u vecini slucajeva to je tacno. Korisno je da strucno lice procijeni nasilnika, ako ni zbog cega drugog, ono da zrtva bude sigurnija u to s kim ima posla. Posebno kad to sama nije u stanju procijeniti.
Bonnie-Clydova mala wrote:drugo, o kakvim ti razlikama u majčinskom i očinskom osjećaju govoriš? neki od nas su odrasli uz skladan brak roditelja i nikada razliku nisu osjetili.
Niti je Bogom dano niti se od djeteta ocekuje da tacno osjeti ono sto majka i otac osjecaju. Majcinski instinkt ne moze se u cijelosti sagledati, a pogotovo ne iskusiti iz djecije ili ocinske perspektive. Ne bilo ti zapovidjeno, a da ne bi bilo kako ja ovdje pricam napamet, konsultuj strucnu literaturu za to.
Bonnie-Clydova mala wrote:kakav je to otac uopšte koji će pred djetetom scene priređivati, kakva je to ličnost uopšte?
Ja bih da to radije procjenjuje psiholog ili psihijatar.
mamamumi

Post by mamamumi »

encian wrote:ova tema samo prebire prljav ves sto ga prat trebaju samo mujkanovici i eventualno policija i socijalne sluzbe, zato ne bih da raspravljam o njima direktno.
Dr. Jasminka je vise puta sama istresla njihov prljavi ves u javnost, a kako stvari sada stoje, fakat bi joj najbolje bilo da eventualne buduce probleme rjesava odmah i uz pomoc nadleznih sluzbi. Neka ne okrivljuje druge za probleme u svom braku i neka ne ocekuje od susjeda, kolega i jarana da je izvuku iz krugu nasilja kad ona sama to ne zeli.
encian wrote: poseban je slucaj ako je muz stvarno mocan i sa vezama. zena onda zna da ce je naci taman i da pobjegne u drugi grad. pretpostavljam da je spremna i glumiti da je sve uredu kako bi smirila njegove prijetnje. grozno je to.
Ima i zena koje prijave nasilje, javno iznose prljavi ves a u isto vrijeme zovu muza telefonom da mu kazu da ga vole, da ga zele za sebe, buse gume na nj. autu i automobilima njegovih jarana, pa im se to uzvrati na isti nacin, da bi onda pocele sa raznoraznim prijetnjama jaranima sto ga odvlace od kuce i rasturaju joj porodicu, pa onda nekom od tih nj.jarana pukne film i protiv takve zene pokrene "tuzbu zbog prijetnji nasiljem" sto se i medijski proprati, itd.itd. Da nije tuzno bilo bi smijesno na koje sve nacine zene trose snagu i energiju da bi sebi osigurale "ljubav".
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

mamamumi wrote: Ima i zena koje prijave nasilje, javno iznose prljavi ves
ostatak citata me ne zanima. ovo je super slika nase sredine. prijavljivanje nasilja je "iznosenje prljavog vesa". bolje je da te ubiju nego da haman komsije saznaju da ti ne zivis u savrsenom braku jer zaboga, onda si nula. mislim, kako god zavrsila ova prica, for the record: povrać

a kako nazivas tvoje kopanje po njihovim stvarima i iznosenje ovdje na forumu, u intrnet anonimnosti? reality check for you.

i samo jos jedno: na sta god je pristala ona, pristao je i ON. cak i kada bi (sto nije nicija stvar) ona pristala biti njegova zena iz interesa i sl, on je to morao znati. i sta, to treba da znaci da joj ima pravo sljagu zavaliti ili sta? halo, dodjite malo sebi.
danas

Post by danas »

o cemu je ova tema? :? :? :?
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

danas wrote:o cemu je ova tema? :? :? :?
o stvarima koje se ne ticu ljudi koji na njoj raspravljaju :D tudje brige za meziti, et.
danas

Post by danas »

a vidim... :roll:
mamamumi

Post by mamamumi »

dawn_upon_dawn wrote: ovo je super slika nase sredine. prijavljivanje nasilja je "iznosenje prljavog vesa".
Ne, nego je prijavljivanje nasilja podnosenje i potpisivanje prijave o nasilju u za to nadleznoj sluzbi, a licno iznosenje detalja iz (svog) bracnog zivota u medijima i javnosti populisticki se zove "iznosenje prljavog vesa." Kad neko, trazeci podrsku i saosjecanje (ili sta vec), javno ponudi svoj "prljavi ves" na nacin na koji je to dr.Jasminka ucinila, onda ne moze ocekivati da javnost i zajednica po njemu ne prebiru i da se prema tom vesu odnose sa vise dostojanstva i postovanja nego ona sama.

dawn_upon_dawn wrote:bolje je da te ubiju nego da haman komsije saznaju da ti ne zivis u savrsenom braku jer zaboga, onda si nula.
To je samo tvoja pogresna interpretacija.
dawn_upon_dawn wrote:a kako nazivas tvoje kopanje po njihovim stvarima i iznosenje ovdje na forumu, u intrnet anonimnosti? reality check for you.
reality show neko je drugi zapoceo, cini mi se.
dawn_upon_dawn wrote:i samo jos jedno: na sta god je pristala ona, pristao je i ON. cak i kada bi (sto nije nicija stvar) ona pristala biti njegova zena iz interesa i sl, on je to morao znati. i sta, to treba da znaci da joj ima pravo sljagu zavaliti ili sta? halo, dodjite malo sebi.
Halo, ba..o cemu ti? Ko to ovdje podrzava nasilje?
mamamumi

Post by mamamumi »

danas wrote:o cemu je ova tema? :? :? :?
O nasilju. Covjek saznaje i uci ne samo iz knjiga i licnih iskustava nego i iz iskustava drugih.

Dr.Jasminka Mujkanovic podijelila je svoje iskustvo i svoje brige sa BH javnosti, a da je mislila da se to ovog drustva ne tice ne bi to vjerovatno ni ponudila. Korisno je da covjek vidi i nauci kako neke stvari ne treba raditi. "Slucaj Mujkanovici" dobar je primjer za to.

Eskalacija nasilja u porodici je problem koji ima sire implikacije i u domenu je sire drustvene zajednice. Za efikasnu prevenciju ove pojave i efikasnu intervenciju posebno je vazan multidisciplinarni pristup, tj. angazman svih segmenata drustva ukljucujuci odgojno-obrazovne i socijalne ustanove, sudstvo, zdravstvo, vjerske zajednice, organizacije mladih, humanitarne i druge organizacije za zastitu ljudskih prava i prava djeteta.

Adekvatan odgoj i odgovoran odnos prema svakom ljudskom zivotu neophodni su za potpun i harmonican razvoj covjekove licnosti, a uz promociju i jacanje uloge porodice, najdjelotvorniji su faktori u prevenciji nasilja. Kako je nasilje ozbiljan socijalni, pedagoski, psiholoski, medicinski i pravni problem svake zajednice i drustva, uspjesne intervencije nema bez senzibiliziranja javnosti sa ciljem osvjestavanja i priznavanja tog problema i kod nas, a ni boljeg razumijevanja samog problema bez edukacije javnosti. Naravno, uspjesna intervencija neizostavno ukljucuje i implementaciju efikasnih legislativa kojim bi se osigurala puna socijalno-medicinska i pravna zastita za zrtvu (putem obuhvatnijeg porodicnog i krivicnog zakona, razvijanja kapaciteta zajednice za pruzanje potpunijih i boljih usluga zrtvama nasilja idr.)
encian

Post by encian »

dr. mujkanovic ima pravo da iznosi svoj prljavi ves. mi nemamo pravo da prebiremo po njemu ili, jos gore, sami ga iznosimo "ja znam iz pouzdnih info"....

za ostale komentare, mamamuni, svaka cast.
mamamumi

Post by mamamumi »

Bez namjere da se pravdam, a iz potrebe da jos jedanput napomenem, gotovo sve izneseno ovdje je nesto sto je medijski bilo propraceno i/ili sa cim je znatan dio javnosti upoznat . Ako neka osoba iznese javno svoj "prljavi ves" koji se tice intime bracnog i porodicnog zivota, naizgled upucujuci apel za pomoc i trazeci podrsku, sa namjerom da u drugima pobudi saosjecanje koje joj je ocito tada bilo potrebno, bilo bi isuvise naivno ocekivati da se po tom "vesu" ne ceprka, tj. da se slucaj ne komentarise i ne analizira, a to neizostavno ukljucuje i slaganje ostalih manje ili vise poznatih puzzli u "mozaik." Nekog je doktoricin nastup duboko potresao, nekog iziritirao, kod nekog je pobudio saosjecanje kod nekog antipatije, kod nekog potrebu da pomogne kod nekog da se od svega izmakne, nekome je izgledalo da sve "puzzle" nisu na broju pa je posumnjao u njenu pricu, nekome je ono sto je rekla bilo dovoljno za donosenje "presude" o lincu pocinitelja, jednima je bilo tuzno, drugima je bilo smijesno itd. Helem, od hiljadu ljudi necemo naci ni dvojicu koji na isti nacin vide jedno isto drvo. Dva komentara tipa: "Moj izvor tvrdi" i "nisam na izvoru informacija" bila su protkana salom apropo onih koji, kako smo vidjeli, vise puta ponavljaju iste tvrdnje za koje se sigurno zna da nisu istinite. Helem neise. Nego, ne mislim da je u ovoj diskusiji bilo ciji komentar na neciji "prljavi ves" bio sa namjerom "mahalanja" (makako kriticno ili nekriticno zvucao) nego sa namjerom da se pokusa razumjeti i ovom dijelu cyber javnosti pribliziti jedan kompleksan drustveni problem sve prisutniji i kod nas. I kad bi se od onih koji su pratili temu samo jedna osoba okoristila bar jednim od komentara, smatrala bih ovu diskusiju vrlo korisnom.

U konkretnom slucaju, radi se o javnim licnostima u drustvu koje se, htjele to ili ne, nalaze na udaru javnosti. Cinjenica da su oboje ljekari, o kojima narod u vecini gaji iluzije i predrasude, jos vise ih stavlja pod lupu. Kao takvi, ako zele da njihov privatni zivot zaista ostane u granicama privatnosti, onda moraju uloziti malo vise napora (nego 'obicni' ljudi) da tu privatnost i sacuvaju. E, sad, kad jedan mlad i zgodan ljekar - nacionalni heroj zbog svojih zasluga u ratu (kojeg je pri povratku iz Srebrenice na aerodromu docekala i Bianca J. odajuci mu priznanje za humanost i hrabrost), koji ubrzo biva postavljen na poziciju kantonalnog ministra zdravlja (u zemlji sa raspadom svih sistema), ozenjen i otac maloljetnog djeteta pocne hodati sa mladim, lijepim, atraktivnim djevojkama i uz to se opijati i neprimjereno ponasati na javnim mjestima u gradu, tesko je ocekivati da to prodje nezapazeno i bez komentara. Istina, vremenom se na to raja prestaje obazirati jer shvati da je to valjda sastavni dio imidza ovih na sceni (predsjednika, ministara, direktora i dr.). U tom periodu Jasminka javno ulazi u njegov zivot, a njegova tadasnja zena pocinje prijavljivati zlostavljanje u porodici. Dio javnosti i tada je bio uzburkan, posebno uz saznanje da se ovakav covjek (nasilnik, odan alkoholu) sada postavlja na celo jedne tako vazne institucije kao sto je univerzitetski klinicki centar. Neke zenske nevladine organizacije u gradu razmisljale su o upucivanju peticije vezano za njegovo imenovanje, ali se na kraju odustalo znajuci da od toga nema nista jer on je ipak covjek iz vlasti. Da se kojim slucajem ovo desavalo na zapadu, kao takav, ili ne bi bio izabran ili bi morao podnijeti ostavku. Ali, nasa realnost je drugacija.

Zbog cega dr.Jasminka u dijelu javnosti nije priskrbila simpatije za sebe je "javna tajna" da je od pocetka znala s kim ima posla, a zbog cega joj sada izmice podrska jeste cinjenica da ih se, poslije svega, moze vidjeti skupa u gradu i da se oni sastaju.

Uzmimo sada u obzir da se kao mlada, zaljubljena, lijepa i pametna, u to vrijeme studentica medicine, nadala da ce ga ona promijeniti. Proslo je nekoliko godina koje je prozivjela u nasilju da bi shvatila da njegova promjena ne zavisi od nje i da sa njim nesto nije u redu. Bar je tako izjavljivala u medijima.

Ova zena nije usamljen slucaj, pa je jako vazno iz datog primjera izvuci pouku.

Djevojke i zene, makoliko bile mlade, lijepe, pametne, atraktivne i uspjesne:

- Ne upustajte se u veze sa muskarcima koji ruzno govore o svojim ranijim djevojkama ili zenama i uvijek imajte na umu da takvi nisu dzentlmeni i da ce biti spremni to isto pricati o vama nakon sto se vasa veza ili brak prekine,

- Ako ste usli u vezu sa ozenjenim muskarcem budite spremni i na to da, ako i kad vas ozeni, postoji velika vjerovatnoca da ce nastavi ulaziti u veze sa drugim zenama ili djevojkama (obicno je takav muskarac nezrela i neodgovorna osoba koja svoj kompleks inferiornosti kompenzira dokazivanjem svoje "muskosti i muzevnosti" (citaj: slabosti) sa drugim zenama),

- Ne upustajte se u veze sa muskracima za koje znate da su bili nasilni prema svojim ranijim djevojkama ili zenama jer nasilnistvo nije nesto sto dolazi i prolazi samo od sebe nego model ponasanja koji se bez jake (vlastite) volje i puno truda uz strucnu pomoc ne moze promijeniti (sto je muskarac stariji sve su manje mogucnosti korekcije),

- Ako ste vec usli u vezu ili brak sa nasilnikom, makoliko vam se cinilo ili vas druga strana ubjedjivala da vas voli dok vas u isto vrijeme zapostavlja i tesko zlostavlja, obecavajuci da se povredjivanje bilo koje vrste vise nece ponoviti, znajte da ste zrtva nasilja i da je nasilje zacarani krug iz kojeg prije ili kasnije morate izaci ako sebi i djetetu/djeci zelite dobro, pa nastojte da to bude sto prije. Kad shvatite da ste zrtva, a sigurni ste da partner ne prihvata cinjenicu da ima problem, pokazujuci time nespremnost da se suoci sa sobom, poradi na sebi i vasem odnosu, onda vi tu sami nemate sta raditi. Nemojte nasilje trpiti "zbog djece", jer to je los izgovor i jos losiji izbor kojim upropastavate ne samo svoj nego i zivot svog djeteta. Djeca koja rastu u atmosferi nasilja ne mogu izrasti u psihicki zdrave i stabilne licnosti.

Ako zelite prijaviti nasilje, ucinite to u za to nadleznim ustanovama i obavezno potpisite prijavu. Ako ga se plasite ili vam prijeti, zatrazite pravnu pomoc, zahtjevajte da se nasilnik izmjesti iz kuce ili stana i da mu se zabrani pribliziti kuci ili stanu i vama (danas se u takvim zahtijevima navodi i distanca u metrima). Poznati su mi slucajevi gdje su zene imale obezbjedjenu i policijsku zastitu. Ako to nije moguce ostvariti, pronadjite sigurno mjesto, jer vas zajednicki dom to nije (iznajmite stan, otidjite kod roditelja, rodbine isl.). Ako osjecate da vam je potrebna psihiloska ili neka druga vrsta pomoci, zatrazite je bez stida i srama. U svakom sklonistu za zene ili zenskoj organizaciji koja se bavi ovom problematikom dobit cete sve potrebne savjete i pomoc. Ako se odlucite govoriti za medije, neka to ne bude u fazi "vrelog krompira", dok ste jos jako ranjivi, nego tek onda kad dovoljno ojacate da se s tim mozete i znate adekvatno nositi. NE CINITE TO U PRISUSTVU DJECE NI PO KOJU CIJENU! Mediji su zedni "dobrih prica" i nemojte dopustiti da se zarad toga vasa intima eksploatise i zloupotrebljava pa dobro razmislite gdje, kome i na koji nacin govorite o nasilju cija ste zrtva bili.

Ako partner ni nakon razdvajanja nije odlucio zatraziti strucnu pomoc i ako vam i dalje prijeti ili obecava da ce se popraviti i pokusava vas podmititi poklonima, putovanjima ili polozajima, od te ljubavi nema nista. Ako mislite da mu i dalje mozete vjerovati, ako je za vas normalno da muz posegne za pistoljem ili nozem prijeteci vam, onda ste ili nedovoljno osvjesteni ili i sami poremeceni. Ako imate potpuni uvid, podnesite tuzbu za razvod braka i odajuci priznanje sebi sto ste se (vi i djeca) uspjeli izvuci iz tog "vrzinog kola", nastavite dignute glave naprijed. Vasa sreca ceka na drugom mjestu.

U BiH ZENSKE ORGANIZACIJE VEC 10-TAK GODINA RADE SA ZRTVAMA KUCNOG NASILJA, A KROZ SKLONISTA ZA ZENE I DJECU I SLICNE USTANOVE PROSLO JE DO SADA HILJADE ZENA I DJECE ZRTAVA. NEKI OD CLANOVA SARAJEVO X FORUMA SU IZGLEDA PRESPAVALI TAJ PERIOD, ALI IH JE TEK DR.JASMINKA USPJELA PROBUDITI. SAMO TRI SEDMICE PRIJE NJENOG SVJEDOCENJA, U EMISIJI DUSKE JURISIC, U OKVIRU 16 DANA AKTIVIZMA U BORBI PROTIV NASILJA, GOSTOVALA JE ZENA KOJA JE TAKODJE GOVORILA O SVOM ISKUSTVU NASILJA. ONA, MEDJUTIM, NIJE IZAZVALA TAKVU POZORNOST JAVNOSTI. STO LI?

ZA NASILJE NEMA OPRAVDANJA MA KO GA CINIO! PATNJA SVAKE ZRTVE NASILJA JEDNAKO JE BOLNA I TESKA I SVAKA OD NJIH ZASLUZUJE ISTI TRETMAN.
tempora

Post by tempora »

mamamumi, u tvome zadnjem obracanju meni -tj odgovoru na moj zadnji post, skoro da nema rijeci sa kojom se necu sloziti i naravno sa zahvalnoscu citam tvoj trud da ukazes na problematiku zlostavljanja i das statistike iz kojih se moze vidjeti "dubina" problema.
No sa par stvari se ipak ne mogu sloziti.Prva stvar je tvoj ugao "analize" Jasminkine psihe koji mozda ne opravdava nasilje nad njom, ali uporno pokusava dokazati kako se radi o bolesnoj zeni.( sto nije ni iskljuceno!?)Ja doduse i ne znam sve ( ili nista) pikanterije tog slucaja a i da znam, opet ne znam cemu bi to sluzilo.Ali znam, da bi po tom receptu, milioni zena bile optuzene za cinjenicu da i dalje trpe nasilje i "svjesno" se upustaju u nasilje bez obzira sto im se na ovaj ili onaj nacin pruza pomoc ili sto javno iznose svoje nedace a potom iznova odlaze u zagrljaj zrtvi.Sama si rekla "zacarani krug" -a mnoge zene i ako pricaju o svome slucaju, nerijetko ne izlaze iz tog kruga, vec opet, samo pricaju.Sustinski, mozda je Jasminka najbolji pokazatelj negacije zene i njene nemoci da se suoci sa problemom koji ima ( vrlo vjerovatno poznajes negaciju i u incestioznim slucajevima ili slucajevima zlostavljanja djece od strane oca -gdje majka uporno negira da se takvo sto dogadja i ne zeli da vjeruje) i da se mane svoje sulude ideje da ce promijeniti covjeka i otkloniti krivnju u sebi.A milion drustvenih prilika igra ogromnu ulogu u procesu "sazrijevanja" problema, prihvatanja da "imam" problem i odluka koje slijede ili nece doci nakon toga.

Druga stvar sa kojom se ne mogu sloziti je tvoje pitanje cemu sluzi rodbina, prijatelji i tvoj savjet da se zrtve obrate rodbini.Nerijetko mi se cini, da je rodbina upravo ta, koja okrece ledja zrtvi iz kojekakvih "kulturnih" razloga ( bas ne mogu naci ispravnu rijec)ili nekih drugih razloga-zavisno od sredine i profila porodice.A nerijetko je zrtva opet dvostruka zrtva jer biva kaznjena i od strane porodice, sto negiranjem, sto nametanjem krivice, sto odbacivanjem.

Trece i zadnje.U svome zadnjem postu savjetujes zrtve ili zene kako da se ne upuste u jednu takvu vezu ili kako da se bore sa problemom nasilja.Oprostit ces mi sto cu reci, da mi taj savjetnik lici na deset zapovjedi-koje skoro svako poznaje ali ih se ne pridrzava! Organizacije koje se bave ovim problemom nerijetko su taoci birokratije ili nepostojecih sredstava.U vise navrata imala sam priliku dozivjeti masineriju koja stoji na raspolaganju zeni zrtvi nasilja i mogu prije reci da sam zabrinuta nego zadovoljna nacinom pomoci.
Dat cu ukratko samo jedan primjer u milion onih, koji su ( sudeci po onome sto pises) i tebi zasigurno poznati.
Jednu moju bivsu klijenticu muz je pokusao ubiti u drugoj godini braka.Osudjen je za taj pokusaj i odlezao u zatvoru.Nakon izlaska iz zatvora doseljava se kod svoje bake koja zivi vrata do vrata zrtve.Dvije godine ( dok je nasilnik jos bio u zatvoru), zrtva pokusava da dobije drugi stan i trazi pravo urgencije.Koja se uporno odbija, bez obzira na policijske raporte.Nakon sto je nasilnik izasao iz zatvora, pokusava na sve nacine intimidirati zenu i uliti joj strah.Organizacija za koju sam radila uporno pokusava apelovati na opstinu da se zeni dodijeli drugi stan i da se premjesti iz blizine nasilnika.Policija trenutno ne moze uciniti nista, jer tip je odlezao kaznu i jos uvijek nije ucinio ( nije dokazano) nista zbog cega bi zrtva bila u opasnosti.Zena nema novaca-rodbine, niti bilo kakvih sredstava da ode zivjeti negdje drugdje.On preko balkona prijeti kako ce ubiti i nju i djecu.Skoro godinu dana mi na sve moguce nacine pokusavamo skloniti zenu na sigurno, ali uporno nailazimo na pravilnike organizacija koje zena djelomicno ili nikako ne ispunjava pa ne moze imati prioritet.Nakon godinu dana zena uspjeva dobiti premjestaj u drugu opstinu samo iz tog razloga, sto smo se mi odlucili na medijsku kampanju protiv opstine a sa velikim rizikom da se zrtvi oduzme privatnost i da se prikaze javnosti.Ne moram ti sigurno govoriti koje opasnosti nosi jedna takva odluka.
Svake sedmice u Holandiji bude ubijeno jedno dijete tj podlegne zlostavljanju od strane roditelje ili blizih clanova porodice.Nerijetko su ta djeca pod kojekakvim zastitama organizacija.U posljednjem slucaju ubistva djevojcice ciji su se djelovi tijela pronalazili u rijeci, 40 organizacija je vodilo slucaj! Cetrdeset!!!! Iako su postojale indikacije da je dijete u zivotnoj opasnosti, nakon ubistva raporti su pokazali da niko nije kriv i da se treba raditi na boljoj komunikaciji izmedju organizacija. :oops: A ovo zasigurno nije usamljen slucaj!
Moja zadnja posjeta policiji u slucaju zlostavljanja klijentice dovela me je do suza zbog bahatosti uposlenih i odnosa i nacina na koji su "primili" slucaj.
Ja sam kukavica koja nema snage nositi se sa tom vrstom problema.Zbog cega sam prestala raditi ono sto sam radila.A ako ja, kao pasivni posmatrac osjecam nemoc, kako to tek osjeca zrtva?
I jos jednom, nema te stvari u kojoj se po ovom pitanju nisam slozila sa tobom ali bilo bi zaista lijepo vidjeti da se ovakvi problemi rjesavaju tako jednostavno kao sto neki na forumu to zele prikazati.
Jasminkinu "zelju" da ostane u takvoj vezi, mozda mogu objasniti psiholozi.Mozda mogu naci razloge u njenome odgoju, njenom karakteru, mozda njenom osjecaju da potvrdjuje prozivljeno misleci kako ce drugi put biti bolje.Ne znam.Ali da je problem strasan i nimalo jednostavan pokazuju brojke koje danas skoro nikoga ne uzbudjuju. :(
mamamumi

Post by mamamumi »

tempora wrote: No sa par stvari se ipak ne mogu sloziti.Prva stvar je tvoj ugao "analize" Jasminkine psihe koji mozda ne opravdava nasilje nad njom, ali uporno pokusava dokazati kako se radi o bolesnoj zeni.( sto nije ni iskljuceno!?)Ja doduse i ne znam sve ( ili nista) pikanterije tog slucaja a i da znam, opet ne znam cemu bi to sluzilo.
U vezi sa konkretnim slucajem, vec je receno da Jasminka ima podrsku, ponudjen posao u drugom gradu, materijalnu sigurnost, nasilni muz joj ne prijeti, javnosti se predstavila kao osvijestena zrtva (na osnovu svih onih izjava i detalja koje je, vidno uznemirena, iznijela ne moze biti da je u negaciji, cak i njihova djevojcica to potvrdjuje svojim pitanjima -radi podsjecanja, pogledati prilog u 60 minuta), tako da se postavlja pitanje sta je jos drzi u tom odnosu?

Potpuno se slazem s tobom da kulturalni milje moze igrati ulogu u prolongiranom ili trajnom ostajanju unutar "zacaranog kruga", sto u nasem podneblju ukljucuje vise faktora, ali to ne mora uvijek biti, pogotovo ne u Jasminkinom slucaju. Zbog poznavanja odredjenih okolnosti zasigurno mogu tvrditi da ona nema predrasuda vezano za sam cin razvoda, roditelji je ne odbacuju, finansijski je nezavisna. Nije ni tip patrijarhalno odgojene osobe (sa "sindromom lijepog vaspitanja" - tj.slijepe pokornosti autoritetu - ocu, muzu isl.) sto se, izmedju ostalog, moze zakljuciti i na osnovu cinjenice (izjave) da se nije plasila suprotstaviti nasilniku (mnoge zrtve izvjestavaju da muzu ne smiju nista prigovoriti, da svim njegovim naredbama, zeljama i potrebama najcesce moraju udovoljiti, da zbog toga strepe od njegovog dolaska kuci idr.).

Moje iskustvo govori da zrtve kucnog nasilja kod nas u vecini trpe jer su finansijski zavisne, zbog cega najcesce izostaje i podrska roditelja ili rodbine (obicno kazu da ih ne mogu primiti jer ne mogu sada hraniti i nju i njenu djecu ili mogu primiti nju ali ne mogu i njenu djecu tako da to zavrsi sa: "nisam imala kud" do da se vrati u "zacarani krug") ili zbog "sindroma lijepog vaspitanja" gdje zena mora da trpi i slusa muza ili predrasuda da je sramota razvesti se. S druge strane, ima zrtava kod kojih preovladava osjecaj srama i stida te se zbog toga dugo nikome ne pozale na svoje probleme, cak ni roditeljima, pa su samim tim dugo vremena prisiljene da se same nose sa problemom. Poznato mi je da su mnoge od njih, kad su progovorile dobile pomoc i podrsku bilo roditelja bilo prijatelja bilo zajednice, nakon cega kazu: "da sam to bogodom prije uradila". Zbog ovakvih slucajeva napomenula sam da imamo roditelje, rodbinu, prijatelje ne samo da sa njima dijelimo dobro nego i zlo koje nas zadesi. To mnogi zaboravljaju. Naravno, ima i zena koje zbog straha i prijetnji od strane nasilnika ne smiju o nasilju govoriti pa "iz vana" sve izgleda idealno.
Kao sto nam je svima poznato, mnoge zrtve kazu da nasilje trpe zbog djece, ali se mora shvatiti i objasniti im se da je to samo izgovor za vlastitu nemoc u suocavanju i nosenju sa problemom. Mozda hladno zvuci, ali je istinito. Zelim napomenuti da je i vlastita slabost ili osjecaj nemoci ljudski osjecaj i nije nista sramotno tako da ne treba biti toliko rigidan prema sebi pa ne moci to sebi i/ili drugima priznati. Ta, ljudi smo.

Medjutim, ima i zena koje jednostavno ne zele izaci iz zacarnog kruga, cak i kad traze podrsku i pomoc od drugih one je zapravo ne zele. Mnoge se tvrdokorne u svom nastojanju da ga promijene jednog dana, iako konfrontirane sa cinjenicom da to najcesce nije moguce, kazu: ima da se promijeni, nece on meni vise ovako ili onako, dokazacu ja njemu, koliko god je on tvrdoglav toliko sam i ja tvrdoglava", a nikako da shvate da tvrdoglavost i nije neka osobina za pohvalu i da se pomocu nje ne dolazi do stvarnog rjesenja problema. U najvecoj vecini nasilnici jesu psihopate, ali moramo priznati da ima i zena psihopatske strukture koje jednostavo ne mogu bez takve frke u zivotu. Iz reda ovih dolaze i "simulirane zrtve", a i sa takvim sam se imala priliku sresti.
tempora wrote:Sama si rekla "zacarani krug" -a mnoge zene i ako pricaju o svome slucaju, nerijetko ne izlaze iz tog kruga, vec opet, samo pricaju.
Istina. Ishod medjutim cesto zavisi od toga gdje i kome pricaju. Odredjen broj zena trpi nasilje po 10-15-20 i vise godina, zale se komsinicama, kolegicama, rodbini, prijateljima, a strucnu pomoc za to vrijeme rijetko ili nikako ne zatraze. Od mnogih sam cula da su tako izgubile veci broj prijateljica, da ih ni rodbina vise ne uzima za ozbiljno jer se vazda vracaju nasilniku, pa se niko vise ne osjeca slobodnim da daje bilo kakve komentare ili savjete jer se "savjet ne prima." Kad zrtva zatrazi strucnu pomoc onda je za ocekivati da se tu nesto promijeni, da poradi na sebi, svom samopostovanju i samopouzdanju, da shvati svoje dotadasnje reakcije i osjecaj nemoci, i da kad dovoljno ojaca donese ispravnu odluku o tome sta dalje.
tempora wrote:Sustinski, mozda je Jasminka najbolji pokazatelj negacije zene i njene nemoci da se suoci sa problemom koji ima ( vrlo vjerovatno poznajes negaciju i u incestioznim slucajevima ili slucajevima zlostavljanja djece od strane oca -gdje majka uporno negira da se takvo sto dogadja i ne zeli da vjeruje) i da se mane svoje sulude ideje da ce promijeniti covjeka i otkloniti krivnju u sebi.
Ne bih se slozila da se kod dr.Jasminke radi o negaciji jer ona vec dugo govori o svojim traumatskim iskustvima i ne porice ih ni jednog trenutka, cak navodi da je sasvim jasno da su ta iskustva dovela do traumatizacije i njihovog djeteta (sto ce reci da ima potpuni uvid), niti bi negaciju kod zrtve mogla izjednaciti sa negacijom kod majke u slucajevima incesta i zlostavljanja djeteta od strane oca (negacija kod majke vrlo cesto je prisutna i onda kad kod djeteta-zrtve ne postoji negacija, kad ono prijavi slucaj, kad se lijeci od te traume, dok traje krivicni postupak itd.).
tempora wrote:A milion drustvenih prilika igra ogromnu ulogu u procesu "sazrijevanja" problema, prihvatanja da "imam" problem i odluka koje slijede ili nece doci nakon toga.
Psiholozi kazu: "ako osoba sa problemom ne moze da prihvati da ima problem, onda je to njen licni problem", ma kakve drustvene prilike i okolnosti bile. Takvoj osobi je potrebna strucna pomoc. Ako i pored strucne pomoci, osoba sa problemom ne moze da prihvati da ima problem, onda je to ili stvar njenog izbora (koji vodi daljoj patnji i pogorsanju jer problem se nece rijesiti sam od sebe) ili poremećene licnosti. Mnogi za svoj licni problem okrivljuju druge, tvrdoglavo misleci da su pri tome u pravu. Medjutim, ako neko ne zeli i nece da radi na sebi niko drugi ga, ni pored najbolje volje, na to ne moze natjerati. Ovdje se obicno radi o psihopatama.

tempora wrote:Druga stvar sa kojom se ne mogu sloziti je tvoje pitanje cemu sluzi rodbina, prijatelji i tvoj savjet da se zrtve obrate rodbini.Nerijetko mi se cini, da je rodbina upravo ta, koja okrece ledja zrtvi ..
Toga, naravno, ima, ali ima i porodica koje su suportivne. Neke zrtve se ustezu da zatraze savjet ili pomoc bliznjih, ali kad je zatraze i dobiju je.
tempora wrote:Trece i zadnje.U svome zadnjem postu savjetujes zrtve ili zene kako da se ne upuste u jednu takvu vezu ili kako da se bore sa problemom nasilja.Oprostit ces mi sto cu reci, da mi taj savjetnik lici na deset zapovjedi-koje skoro svako poznaje ali ih se ne pridrzava!
Nije zgoreg za podsjetiti se:)
tempora wrote:Organizacije koje se bave ovim problemom nerijetko su taoci birokratije ili nepostojecih sredstava.U vise navrata imala sam priliku dozivjeti masineriju koja stoji na raspolaganju zeni zrtvi nasilja i mogu prije reci da sam zabrinuta nego zadovoljna nacinom pomoci.
Ja ne mogu reci da nisam zadovoljna ako vezano za ovu problematiku uporedim stanje u BiH prije npr. 10 godina i sada, ali to ne znaci da ne moze biti jos bolje. Mnogo se uradilo i radi na senzibiliziranju javnosti o prisutnosti ovog problema i kod nas, na obuhvatnijoj edukaciji kako strucnih lica tako i policijskih sluzbenika (pri MUP-ovima imamo specijalizirane odjele za kucno nasilje sa educiranim osobljem), radi se na edukaciji javnosti (putem medija, edukativnih programa u skolama idr.), otvaraju se sklonista i sigurne kuce za zene i djecu zrtve (sa timovima u cijem sastavu su socijalni radnici, pravnici, psiholozi, psihijatri, ljekari, sociolozi, pedagozi, negdje i vjerski sluzbenici), napravljen je i implementira se zakon koji razradjuje ovu problematiku (kucno nasilje ni po zakonu vise nije privatna stvar jedne porodice nego ozbiljan drustveni problem), nasilje se iz godinu u godinu sve vise prijavljuje, sve vise zena trazi strucnu pomoc, ruse se tabui i predrasude..
tempora wrote:Ja sam kukavica koja nema snage nositi se sa tom vrstom problema.Zbog cega sam prestala raditi ono sto sam radila.A ako ja, kao pasivni posmatrac osjecam nemoc, kako to tek osjeca zrtva?
Da, ne sumnjam da bude i "jako teskih" slucajeva (iako niciji problem/slucaj ne volim da vagam, jer problem je problem), kao sto znam da ima i 'organizacijskih' prepreka. Isto tako znam da ima zemalja ili regija ili kantona koje imaju jako dobro uvezane sisteme. Ako dopustis prokomentarisala bih to sto si "prestala raditi ono sto si radila" - ne znaci da si kukavica nego da, kao sto sama kazes, nemas vise snage, da si se mozda istrosila, sagorila. Ne znam da li ste tamo gdje si radila imali supervizije, intervizije, programe "Pomoc pomagacima" itsl, jer ako niste, to bi mogao biti razlog. Profesionalci ukljuceni u ovu problematiku tokom edukacije nauce postaviti granicu do koje mogu ici, ali kako su i oni ljudi i kontejniraju tovare i tovare tudje patnje i boli, potrebna im je supervizija i personal therapy. O tome njihovi poslodavci moraju razmisljati (u vecini NVO u BiH to je obezbjedjeno).
tempora wrote:Ali da je problem strasan i nimalo jednostavan pokazuju brojke koje danas skoro nikoga ne uzbudjuju. :(
Zato o nasilju i svim njegovim aspektima treba pricati i pisati i pricati i pisati, i ne treba od toga odustajati. Zene imaju presudnu ulogu u tome jer tesko da ce nam muskarci rijesiti ovaj tako kompleksan problem koji u najvecem postotku (95% prema statistikama) oni sami i 'proizvode'. Zato drage moje, pazite dobro kako odgajate svoju djecu (i musku i zensku) i kako ih uvodite u svijet odraslih. Insistirajte na razvoju emocionalne i socijalne inteligencije, moralnom odgoju, humanijim interpersonalnim relacijama i promjeni svijesti "o sindromu lijepog vaspitanja."
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

NAjnovije, slucajno upratih...

Predozirala se Jasminka Mujkanović
Jasmina Šarac

12.08.2007 21:21

TUZLA - Predsjednica Donorske mreže BiH Jasminka Mujkanović u petak uveče zatražila je pomoć na Odjelu infektivne klinike UKC Tuzla zbog predoziranja lijekovima za smirenje, saopšteno je u MUP-u Tuzlanskog kantona.

Doktorica Mujkanović je prijavila da je antidepresive popila jer se uzrujala pošto je u petak oko 17 sati dobila dvadeset SMS poruka jako vulgarnog i prijetećeg sadržaja. Nakon toga joj je pozlilo, te joj je pružena pomoć u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla, tvrde u policiji.

Međutim, iz Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla demantuju da je supruga njihovog generalnog direktora Nedreta Mujkanovića tražila pomoć ljekara.

"Niti na jednom prijemnom odjeljenju UKC Tuzla nema da je primljena J.M.", izjavila je Amra Odobašić iz Pres-službe ove ustanove.

Kantonalna tužiteljka za krvne i seksualne delikte Dijana Milić kaže da nije obaviještena o predoziranju, niti o prijetećim porukama upućenim dr Mujkanović.

Supružnici Mujkanović našli su se krajem prošle godine u središtu pažnje javnosti nakon što je Jasminka u televizijskoj emisiji izjavila da je žrtva višegodišnje fizičke i psihičke torture u porodici, nakon čega je napustila muža, kojeg do tada, nije željela krivično goniti.

Kantonalno tužilaštvo Tuzla je odbacilo njene tvrdnje kao neosnovane, nakon čega je dr Jasminka Mujkanović uputila pritužbu i slučaj se trenutno nalazi na razmatranju u Federalnom tužilaštvu.

Prema nekim informacijama, supružnici Mujkanović su se nedavno pomirili, što pojedini povezuju sa porukama koje su dr Jasminki upućene.

Jasminka Mujkanović juče je izjavila da joj je "pozlilo od lijekova za smirenje, te da se samo konsultovala sa kolegama ljekarima".
branimir_s

Post by branimir_s »

Malo se usmrkalo? Odmah sam se sjetio filma PULP FICTION (Pakleni sund) i one scene sa Umom I travoltom.
skojotovski

Post by skojotovski »

chuchumbamayumbe wrote:NAjnovije, slucajno upratih...

Predozirala se Jasminka Mujkanović
Jasmina Šarac

12.08.2007 21:21

TUZLA - Predsjednica Donorske mreže BiH Jasminka Mujkanović u petak uveče zatražila je pomoć na Odjelu infektivne klinike UKC Tuzla zbog predoziranja lijekovima za smirenje, saopšteno je u MUP-u Tuzlanskog kantona.

Doktorica Mujkanović je prijavila da je antidepresive popila jer se uzrujala pošto je u petak oko 17 sati dobila dvadeset SMS poruka jako vulgarnog i prijetećeg sadržaja. Nakon toga joj je pozlilo, te joj je pružena pomoć u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla, tvrde u policiji.

Međutim, iz Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla demantuju da je supruga njihovog generalnog direktora Nedreta Mujkanovića tražila pomoć ljekara.

"Niti na jednom prijemnom odjeljenju UKC Tuzla nema da je primljena J.M.", izjavila je Amra Odobašić iz Pres-službe ove ustanove.

Kantonalna tužiteljka za krvne i seksualne delikte Dijana Milić kaže da nije obaviještena o predoziranju, niti o prijetećim porukama upućenim dr Mujkanović.

Supružnici Mujkanović našli su se krajem prošle godine u središtu pažnje javnosti nakon što je Jasminka u televizijskoj emisiji izjavila da je žrtva višegodišnje fizičke i psihičke torture u porodici, nakon čega je napustila muža, kojeg do tada, nije željela krivično goniti.

Kantonalno tužilaštvo Tuzla je odbacilo njene tvrdnje kao neosnovane, nakon čega je dr Jasminka Mujkanović uputila pritužbu i slučaj se trenutno nalazi na razmatranju u Federalnom tužilaštvu.

Prema nekim informacijama, supružnici Mujkanović su se nedavno pomirili, što pojedini povezuju sa porukama koje su dr Jasminki upućene.

Jasminka Mujkanović juče je izjavila da joj je "pozlilo od lijekova za smirenje, te da se samo konsultovala sa kolegama ljekarima".
jebac ta tlane izvisio pa se raspis'o :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Bas i nije smijesno...
Post Reply