Alkohol u SA restoranima za vrijeme Ramazana?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Pearl wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:
Pearl wrote: da se pridruzim smijanju grohotom..

ja znam i muslimane i pravoslavce i katolike koji su i u tom komunistickom represivnom rezimu provodili svoju vjeru i te vjernike cijenim i danas kao jedine iskrene.. ovi sadasnji su vecinom "vjernici na baterije" (cast izuzecima).. ko je htio mogao je... a vjera je u srcu a ne u dzamiji/crkvi i kao takvu niko ti je ne moze oduzeti ;) argument nidje veze, to je samo opravdanje i to jadno. ..znaci, sad si vjernik zato sto mozes i sto ti niko A nece reci.. lako je biti vjernik kad nemas nikakvih prepreka :D
A ja znam ljude koji su na Goli Otok išli tucati kamen, ne zato što su bili IB niti zato što su bili krimosi, već zato što su bili muslimani.

Znam i ljude koje roditelji nisu smjeli krstiti da ne bi izgubili posao i partijske privilegije.

Znam i crkve i džamije koje su Titovi partizani srušili dok je zanos boljševizma bio vruć,

Mali bošnjak na tovar budalaština kaže i po neku pametnu. Nije u redu napasti ga baš tada.
ja sam mu odgovorila da nije to sto je on naveo jedini razlog.. ako ti ne smatras da je biti vjernik sad u trendu, to je onda tvoje misljenje.. a ja imam svoje..

ja stojim iza toga da se vjernik moglo biti.. ako vjernika cini odlazak u dzamiju/crkvu onda imamo definitivno drugacija poimanja vjere.. prije svega, u tom slucaju pricamo o religiji a ne vjeri..

kad je religija u pitanju- da, bilo je svakakvih sranja, i da, ako si bio vjernik nisi mogao biti komunista..
ali isto tako znam veliki broj ljudi koji su i suneceni i krsteni, i koji su praktikovali vjeru - neki kod kuce "za svaki slucaj" a neki javno, koji i sad kazu da nisu imali problema.. za govorim za te slucajeve..
nije sve crno i bijelo..
Naravno da je u trendu. Ali to ima JAKO MNOGO VEZE sa represijom. Naravno, ima veze i sa tzv. "kadrovskim saffom" u džamiji, čak je i jedan zakrhani bezbožnik tipa Ratka Mladića završio ljubeći krst i lomeći slavske pogače, religija i taj talas OSLOBAĐANJA suzbijenih emocija često je i naširoko politiziran, zloupotrebljavan, instrumentaliziran.

Nije sve crno i bijelo. Al' to da u SFRJ "nije bilo represije" je naprosto gola laž - friziranje bolje prošlosti. Znam, ba. Odrastao sam u kući gdje ni vjera ni religija nije bila "na baterije", i znam. To što ja i ti pamtimo, bile su godine PSEUDOKOMUNISTIČKE faze Juge, kad je sloboda uzimala maha, a diktatura postajala sama sebi svrha... Prije nego što je sva ta priča pukla.

E sad, ja sam pažljivo slušao starije. I ne, niko od tih mojih nije skočio 1990 da to naplaćuje.
Murisno1

Post by Murisno1 »

ztluhcs wrote:
Murisno1 wrote:jeste se udružili hebote .. :oops:
Nije se niko udružio.

Kao što sam i njemu jednom napisao: Činjenica da se pet ljudi ne slaže sa šestim ne znači automatski da tih pet ljudi ima zajednički/dogovoren stav. Svi se mogu neslagati iz svojih ličnih razloga...

Neko od tih 5 ljudi može biti Bošnjak, ateista, musliman, Srbin, Bosanac, katolik... Ne možeš reći da oni baš imaju iste polazne tačke za svoje neslaganje i reakcije...
ma nemam problema s tim ..
ali brate malo ste pretjerali .. "ne laprdaj" " :lol: :lol: :lol: " itd
nemorate se sad iživljavat' ...
ali mene što se tiče nastavite
Murisno1

Post by Murisno1 »

Pearl wrote:
Murisno1 wrote:

ja znam i muslimane i pravoslavce i katolike koji su i u tom komunistickom represivnom rezimu provodili svoju vjeru i te vjernike cijenim i danas kao jedine iskrene.. ovi sadasnji su vecinom "vjernici na baterije" (cast izuzecima).. ko je htio mogao je... a vjera je u srcu a ne u dzamiji/crkvi i kao takvu niko ti je ne moze oduzeti ;) argument nidje veze, to je samo opravdanje i to jadno. ..znaci, sad si vjernik zato sto mozes i sto ti niko A nece reci.. lako je biti vjernik kad nemas nikakvih prepreka :D
a svi vrlo dobro znamo da Alija Izetbegović, kad se nije smjelo biti vjernik, nije bio vjernik te je odležao zbog nečeg sasvim drugog .. :oops:
tema njegovog lezanja postoji vec na drugom threadu... razlog nije bio vjera nego politika.. koliko ja znam...a mozda sam samo zadojena komunistickom, pardom sdp propagandom, kako mi mr_bosnjak ukaza :D

ja nisam negirala da nije bilo odlazaka na goli otok, problema raznih vrsta radi provodjenja vjere .. ja samo rekoh da se moglo..

ponavljam:"znaci, sad si vjernik zato sto mozes i sto ti niko A nece reci"
haj dobro ...
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Jimmy_The_Saint wrote:
Pearl wrote:
Jimmy_The_Saint wrote: A ja znam ljude koji su na Goli Otok išli tucati kamen, ne zato što su bili IB niti zato što su bili krimosi, već zato što su bili muslimani.

Znam i ljude koje roditelji nisu smjeli krstiti da ne bi izgubili posao i partijske privilegije.

Znam i crkve i džamije koje su Titovi partizani srušili dok je zanos boljševizma bio vruć,

Mali bošnjak na tovar budalaština kaže i po neku pametnu. Nije u redu napasti ga baš tada.
ja sam mu odgovorila da nije to sto je on naveo jedini razlog.. ako ti ne smatras da je biti vjernik sad u trendu, to je onda tvoje misljenje.. a ja imam svoje..

ja stojim iza toga da se vjernik moglo biti.. ako vjernika cini odlazak u dzamiju/crkvu onda imamo definitivno drugacija poimanja vjere.. prije svega, u tom slucaju pricamo o religiji a ne vjeri..

kad je religija u pitanju- da, bilo je svakakvih sranja, i da, ako si bio vjernik nisi mogao biti komunista..
ali isto tako znam veliki broj ljudi koji su i suneceni i krsteni, i koji su praktikovali vjeru - neki kod kuce "za svaki slucaj" a neki javno, koji i sad kazu da nisu imali problema.. za govorim za te slucajeve..
nije sve crno i bijelo..
Naravno da je u trendu. Ali to ima JAKO MNOGO VEZE sa represijom. Naravno, ima veze i sa tzv. "kadrovskim saffom" u džamiji, čak je i jedan zakrhani bezbožnik tipa Ratka Mladića završio ljubeći krst i lomeći slavske pogače, religija i taj talas OSLOBAĐANJA suzbijenih emocija često je i naširoko politiziran, zloupotrebljavan, instrumentaliziran.

Nije sve crno i bijelo. Al' to da u SFRJ "nije bilo represije" je naprosto gola laž - friziranje bolje prošlosti. Znam, ba. Odrastao sam u kući gdje ni vjera ni religija nije bila "na baterije", i znam. To što ja i ti pamtimo, bile su godine PSEUDOKOMUNISTIČKE faze Juge, kad je sloboda uzimala maha, a diktatura postajala sama sebi svrha... Prije nego što je sva ta priča pukla.

E sad, ja sam pažljivo slušao starije. I ne, niko od tih mojih nije skočio 1990 da to naplaćuje.
Sta je po tebi bolje od dva zla...tadasnja diktatura ili ovaj danasnji feudo-kapitalizam???
Jimmy_The_Saint

Druže Rodrigo, nijedno qurtzu ne valja.

Tada je bilo bolje širim masama. Meni i mojima je bolje danas, iako nismo u halki. Ali PRELAZNI PERIOD BIO JE KRVAV, i to ne smijemo oprostiti NI PRVIMA KOJI SU DO TOGA DOVELI, NI DRUGIMA KOJI SU TO NAD NAMA SPROVELI.

Ovo ukratko. Nadam se da će vremenom taj feudo element ispuhati. Ako ne ispuše, odoh i ja u partizane - već sam počeo glasati za SDP :D
Pearl

Post by Pearl »

Rodrigo_de_Triana wrote:
Sta je po tebi bolje od dva zla...tadasnja diktatura ili ovaj danasnji feudo-kapitalizam???
zavisi kako se ko snasao :lol: :lol:

nemoj molim te da se opet pocnemo prepirati na ovu temu... ima tema i tema, threadova i threadova koji obradjujuu ovo pitanje.. ili zavrse na njemu..

nekom bilo bolje onda, nekom bolje sada ;) tacka.. :) da ne ode u nedogled... :)
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Murisno1 wrote:
ztluhcs wrote:
Murisno1 wrote:jeste se udru¾ili hebote .. :oops:
Nije se niko udru¾io.

Kao ¹to sam i njemu jednom napisao: Èinjenica da se pet ljudi ne sla¾e sa ¹estim ne znaèi automatski da tih pet ljudi ima zajednièki/dogovoren stav. Svi se mogu neslagati iz svojih liènih razloga...

Neko od tih 5 ljudi mo¾e biti Bo¹njak, ateista, musliman, Srbin, Bosanac, katolik... Ne mo¾e¹ reæi da oni ba¹ imaju iste polazne taèke za svoje neslaganje i reakcije...
nemorate se sad i¾ivljavat' ...
ali mene ¹to se tièe nastavite
Pa ima¹ issues oèito jer opet u tvom postu vidim "ste, se" ¹to bi znaèilo opet grupa sa zajednièkim nastupom... Ja nikome nisam rekao da ne laprda, nit' se i¾ivljavam na nekome. Na drugu stranu, mogao bih isto tako reæi da se on i¾ivljava nad polovicom foruma no neæu... Jebe mi se...

USA-Al Kaida filozofija se zavukla u sve pore ¾ivota... Nisi sa nama, anamo s onima si...

:roll:
rashid

Post by rashid »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
_BosanaC wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: I to je neko mjerilo za sta?
Za isto kao i to sto je Sarajevo 70-80% muslimanski grad.
Upravo o tome se i radi. Ja kada i ako odem u Pariz normalno je da se prilagodjavam Parizu. Ako Francuz dodje u Sarajevo, normalno je da se prilagodi Sarajevu?
Izvini ali nije tako. Bosanac kad ode u Pariz, e on ce pokusat iz pariza napraviti Sarajevo. Vazda bilo ....
Murisno1

Post by Murisno1 »

ztluhcs wrote:
Murisno1 wrote:
ztluhcs wrote: Nije se niko udružio.

Kao što sam i njemu jednom napisao: Činjenica da se pet ljudi ne slaže sa šestim ne znači automatski da tih pet ljudi ima zajednički/dogovoren stav. Svi se mogu neslagati iz svojih ličnih razloga...

Neko od tih 5 ljudi može biti Bošnjak, ateista, musliman, Srbin, Bosanac, katolik... Ne možeš reći da oni baš imaju iste polazne tačke za svoje neslaganje i reakcije...
nemorate se sad iživljavat' ...
ali mene što se tiče nastavite
Pa imaš issues očito jer opet u tvom postu vidim "ste, se" što bi značilo opet grupa sa zajedničkim nastupom... Ja nikome nisam rekao da ne laprda, nit' se iživljavam na nekome. Na drugu stranu, mogao bih isto tako reći da se on iživljava nad polovicom foruma no neću... Jebe mi se...

USA-Al Kaida filozofija se zavukla u sve pore života... Nisi sa nama, anamo s onima si...

:roll:
OK ..
bez namjere da možda branim mr_bošnjaka ... htio sam samo skrenuti pažnju da su se neki (dakle ne se, ste) malo onako ... u bully stilu ponijeli .. ono ... hajmo ga sad svi zajebavat ...

recimo u par postova kada neko kaže @vodenjaku nešto tipa "ne laprdaj" ... on oplete filozofiju o kulturi dijaloga.

da je mr_bošnjak opsovao nešto nekome ..
shvatio bih ..
ma hajde udure ..
boli me vala đon 8-)
rashid

Post by rashid »

Pearl wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:

A ja znam ljude koji su na Goli Otok išli tucati kamen, ne zato što su bili IB niti zato što su bili krimosi, već zato što su bili muslimani.

nije sve crno i bijelo..
Vjera ovo, vjera ono, vjera to .... sta vi mislite koliko se allahu,mohamedu,kristu i ostaloj vjerskoj bagri stuca sto ga toliko spominjemo na ovome forumu. Svaka tema je ista, sve se svodi na vjeru, nacionalnost i ko je hrvat,bosnjak,srb .... forum postaje sve dosadniji i ne zanimljiv.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

rashid wrote:sta vi mislite koliko se allahu,mohamedu,kristu i ostaloj vjerskoj bagri stuca sto ga toliko spominjemo na ovome forumu.
Imaju li "up there" Internet? :D:D:D
rashid

Post by rashid »

ztluhcs wrote:
rashid wrote:sta vi mislite koliko se allahu,mohamedu,kristu i ostaloj vjerskoj bagri stuca sto ga toliko spominjemo na ovome forumu.
Ma ja mislim da su ta trojica(sveta) glavni hekeri, vazda hekaju xxx stranice i u potraznji za internet drugstorom i po koji joint i smiju se idiotizmu na zamlji ... ukratko ... VAZDA JIM INTERESANTNO.
ztluhcs

Post by ztluhcs »

rashid wrote:
ztluhcs wrote:
Ma ja mislim da su ta trojica(sveta) glavni hekeri, vazda hekaju xxx stranice i u potraznji za internet drugstorom i po koji joint i smiju se idiotizmu na zamlji ... ukratko ... VAZDA JIM (JE) INTERESANTNO.
Lupa¹ bre ko Maksim po diviziji... :lol: :lol: :lol:
ClonedAgain

Post by ClonedAgain »

klif wrote:Na postavljeno pitanje bi mi bio dovoljan i odgovor koji bi glasio da ili ne, odnosno u nekim restoranima je moguce, a u nekim je nemoguce za vrijeme Ramazana dobiti alkohol, cime bi razgovor bio sveden na jednu ili dvije stranice.

Medjutim, broj javljanja i kolicina ulozenih emocija od strane dobrog dijela diskutanata pokazuje da se radi o temi koja ocigledno polarizira (bosnjacku?) javnost. To se pokazuje na manje vise svim temama u kojima se razgovara o bilo kakvim religijskim pitanjima. To sebi mogu objasniti jedino time da kod dobrog dijela bosnjacke populacije postoji odredjena kriza identiteta, a ispoljava se prevashodno u jos uvijek nedovljno izgradjenom i nedovoljno definisanom odnosu prema Islamu, kao religiji koja je tom segmentu drustva imanentna. Ovaj faktor biva pojacan nepostojanjem jasno omedjene „nacionalne drzave“ svih Bosnjaka i “obaveze” da se zivi i sa onima koji Islamu, iz bilo kojih razloga, nisu naklonjeni.

Osnovna karakteristika sekularnog drustva, kome BiH, pa i njen bosnjacki segment, deklarativno tezi, lezi u strogoj odvojenosti crkve od drzave. Islam, medjutim, kao religija sa ideoloskim predzankom nudi, manje ili vise, odgovore za sve sfere drustvenog (i politickog?) zivota. Normalna je stvar da muslimanskom vjerniku „islamizacija“, na koji god nacin shvacena ili percipirana, ne predstavlja „problem“, jer on vec zivi na „takav nacin“ i na subjektivnom nivou se saglasio s njim. Do kraja oformljeni “Bosnjak” nema potrebe da pokazuje znakove „krize identiteta“. Stoga je simptomatican neznatan broj javljanja deklarisanih forumskih muslimana, jer oni imaju jasan sistem vrijednosti. Alkohol nije dozvoljen.

Kriza identiteta bosnjackog elementa se manifestije prevashodno kod onih pripadnika bosnjackog korpusa koji Islam nisu do kraja prihvatili na subjektivnom nivou, i to prije svega na razini ideoloskog. To pokusavaju “kompenzirati” pokazivanjem razumijevanja i principjelnim saglasavanjem sa, na oko, “marginalnim” pojavama ili stvarima, kao sto su nacin ishrane, odijevanje, odnos prema alkoholnom picu i sl (otuda „necu piti makar za Ramazan“, „pa ne moram bas jesti krmetinu“ i sl.). Time pokusavaju spoljne znakove religijske pripadnosti izdici na nivo kulturnih vrijednosti jednog naroda, te ih kao takve i deklarirati. Time se u stvari pokusava kreirati jedna vrsta “islamskog neideloskog”, skoro “ateistickog Islama”, koji bi u konacnici trebao biti karektiristika “Bosnjaka ateista”. Time, po njihovom misljenju, biva zadovoljena kako forma, tako i sadrzina.

Argumentaciju za odbranu sopstvenih stavova, u kojima se u stvari ogleda cijeli sistem civilizacijskih vrijednosti baziran na vjerovanju u „jednu knjigu“, je moguce, medjutim, naci samo i iskljucivo u „toj knjizi“. Ali posto proces „unutarnjeg prihvatanja“ Islama kao ideologije nije do kraja sproveden, ostaju se na pola puta i bez formiranog identiteta, te se nepostojanje identiteta pokusava zamagliti pozivanjem na ljudska prava, toleranciju i sl. Po mom sudu, bez vjerodostojnosti. Na njih se, medjutim, vrsi pritisak sa svih strana da konacno „zauzmu poziciju“. Stoga u situaciji u kojoj im se cini da ih napada neko sa strane, neko ko „nije njihov“, instiktivno zauzimaju odbrambeni stav. Argumentacija kojom se sluze je ples na zici, jer je, sluzeci se njom, tesko izbjeci zamku tipa, „ko nije sa nama je protiv nas“. Time je “unutrasnja granica” bipolarnosti definitivno prekoracena i frustracija biva kompletirana.

S druge strane, ti isti se trude jednako snazno poslati poruku Evropi i svijetu, ciji dio iz sasvim drugih razloga zele da budu, da mi nismo Saudija, mi nismo Vehabije, mi smo „jednako tolerantni“ kao i drugi Evropljani, mi jesmo Evropa… Mi mozemo sa svima, ali “oni” nece sa nama, jer smo muslimani. Evropa nas ne prihvata takvim kakvim jesmo. Susjedi nas i onako mrze i ubijaju. Pogotovo bjelosvjetski i evropski probisvjeti kojima smeta sve muslimansko, a bogate se na nasoj muci i tragediji, nam posebno smetaju. Jer nemaju razimijevanja za nase nedouimice i traganja za samim sobom.

A kakvi smo, ne znamo ni sami. Do podne vako, a od podne, vidjecemo…
Vrlo zanimljiv post...

Ako smijem dodati, nacionalni i etnički koncept u Islamu je (trebao bi biti) irelevantna stvar, u krajnjem slučaju sekundarna...nažalost, ovdje to nije slučaj...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Jimmy_The_Saint wrote:
Pearl wrote:
_BosanaC wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:
da se pridruzim smijanju grohotom..

Uh uh i bas su isli samo zato sto su muslimani. Pa dokle vise prosipati tu suplju pricu. Moj kum je bio na Golom Otoku i pricao sam puno sa njim o tome. On je sam rekao iako je bio u partzianima da je zaglavio sto je lajao protiv sistema i da tamo nije bio niko radi svoga imena i prezimena a najmanje radi vjere. Mog su djeda ubili u Zenici odmah poslije rata, nije bio u partizanima ali je cijeli rat radio za njih. Potkazali ga komsije iz zgrade gdje je zivio radi usranog stana i to upravo muslimani koji nisu omirisali rata a jedni su poslije iszvjesnog vremena uhapseni zbog saradnje sa ustasama.

Tako je partija nije dala da se jednom guzicom sjedi na dvije stolice ili si u partiji ili si vjernik. ja sa krsten ali sam u pratiju bio pozivan nekoliko puta iako mi roditelji nisu nikada bili pa tako nisam htio ni ja i nikada nisam zavrsio na Golom otoku. Moj pokojni otac nikada nije bio ni vjernik i on je odbio da ide u pratiju nekoliko puta pa ne zavrsi na Golom otoku. Alija Izetbegovic nije zavrsio u zatvoru zato sto je musliman nego zato sto su se njegova djela tada smatrala anti-drzavnim i u tom sistemu sve sto je misrisalo na nacionalizam s bilo koje strane je bilo ostro sankcionisano.

Koje su to crkve i dzamije bez razloga partizani srusili?????? Zaista ne znam ali bih volio znati kao i razlog.
klif

Post by klif »

mr__bosnjak wrote:Donekle se slazem sa @klifovim tekstom. Mada mislim da je to jacanje Islama bila posljedica komunisticke represije, isto se desilo i sa ostalim vjerama. I ne samo u BIH, pogledajte Albaniju npr. ili jacanje religioznosti u Rusiji.
Ideolosko drustvo, na kakvoj god ideologiji bazirano, po svojoj prirodi nosi u sebi klicu iskljucivosti. Socijalisticki sistem YU tipa je bio ideolosko drustvo koji je principjelno marginaliziralo religiju. S tom tvrdnjom mogu da se slozim.

Islamska ideologija, ali jednako i pravoslavna i katolicka na nasim prostorima, panicno pokusavaju naci opravdanje svoga postojanja prije svega u bivsoj “zabrani” ispoljavanja „religijskih osjecaja“ za vrijeme “komunizma”, a ne na onim principima koju su imanentni manje vise svim religijama („deset bozjih zapovjesti“). Jer, ako su mogli oni, mozemo i mi. Sad hocemo „mi“ da vladamo.

Ako bi medjutim zaista ostali tamo gdje im je mjesto – u vjerskim objektima – i odustali od upliva u „svjetovnu politiku“, gdje im po prirodi stvari nije mjesto, time bi izgubile „tesko izvojevanu“ svjetovnu vlast koja im je u stvari cilj, i na kraju bili ponovo marginalizirani, barem u politickom zivotu. Stoga su „oni“ u mojim ocima „preruseni komunisti“, kojih se deklarativno najvise zgrazavaju, cija se idelogija ne bazira na ucenju Marxa i Engelsa, nego na svetim knjigama. Jedini je problem da ih sad imamo tri.

„Obican covjek“ sa nasih prostora, poredeci „svjetovne rezultate“ jedne i druge ideologije, ce lako doci do zakljucka koja ideologija je na nasim prostorima bila efikasnija.
rashid

Post by rashid »

ztluhcs wrote:
rashid wrote:
ztluhcs wrote: Imaju li "up there" Internet? :D:D:D
Ma ja mislim da su ta trojica(sveta) glavni hekeri, vazda hekaju xxx stranice i u potraznji za internet drugstorom i po koji joint i smiju se idiotizmu na zamlji ... ukratko ... VAZDA JIM (JE) INTERESANTNO.
Lupaš bre ko Maksim po diviziji... :lol: :lol: :lol:
Jel lupam ja ili 95% vjerskih fanaticosa na ovome forumu? Zasto 95%? Da se nebi ko laprdo da pravi generalizaciju, tako ima i onih 5% normalnih. A sta sad :P
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Murisno1 wrote:
OK ..
bez namjere da možda branim mr_bošnjaka ... htio sam samo skrenuti pažnju da su se neki (dakle ne se, ste) malo onako ... u bully stilu ponijeli .. ono ... hajmo ga sad svi zajebavat ...

recimo u par postova kada neko kaže @vodenjaku nešto tipa "ne laprdaj" ... on oplete filozofiju o kulturi dijaloga.

shvatio bih ..
ma hajde udure ..
boli me vala đon 8-)
Vodenjak je skoro godinu dana pokusavao da razumije @Mr_Bosnjaka i on to zna bolje nego iko. Prije mjesec dana se taj isti Vodenjak odlucio da ce sa Mr_Bosnjakom razgovarati na nivou na kome Mr_Bosnjak "svojim" diskusijama i stavovima i jeste.
I nemoj mi shuplje o "kulturi dijaloga", zivota ti!
Toga je davno nestalo na ovom forumu :-)
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Jimmy_The_Saint wrote:Druže Rodrigo, nijedno qurtzu ne valja.

Tada je bilo bolje širim masama. Meni i mojima je bolje danas, iako nismo u halki. Ali PRELAZNI PERIOD BIO JE KRVAV, i to ne smijemo oprostiti NI PRVIMA KOJI SU DO TOGA DOVELI, NI DRUGIMA KOJI SU TO NAD NAMA SPROVELI.

Ovo ukratko. Nadam se da će vremenom taj feudo element ispuhati. Ako ne ispuše, odoh i ja u partizane - već sam počeo glasati za SDP :D
Mene najvise nervira sto je danas najveci sljam "gore" ,a obrazovani ljudi "dole"...I za onog vakta je bilo "sljama" najgore vrste, na svim nivoima vlasti, ali s vremena na vrijeme, pojavljivali su se ljudi koji su mogli da promijene sliku vlasti na bolje, ali danas nema takvih ljudi, tj. takvog kalibra politicara, da promijeni sliku vlasti kod sirokih narodnih masa, pa barem to bilo i na "jedan tren"!Onaj sistem je bio mozda sranje, ali bilo je mjesta i za seljaka i gradjanina i studenta , srednjoskolca i osnovca...Sto ti rece za siroke narodne mase! A sad ima mjesta za samo mali broj ljudi...(Naravno da ima i sad pametnih i obrazovanih...) Moje misljenje je da si u ono vrijeme u onom sistemu morao dobro biti pametan i jebeno sposoban da bi dosao do vrha...( uz postovanje represivnog sistema, naravno) ali danas ,koliko ja vidim bitno je da si "jak" da imas muda i picis ravno prema vrhu...( sistem gazi sve , i mrtvo i zivo )...!!!

A mozda je nas problem i globalizacija, pojava interneta itd.
Ljudi su se druzili ,pa si morao reci "brk u brk" sta mislis ,eventualno pismom...A danas klik i sve znas i ne znas nista...
Mozda nam je svima ostalo od poslijeratnih desavanja da previse pratimo politicka zbivanja...Mozda bi vise svi trebali da se bavimo nekim drugim stvarima, a politiku da prepustimo politicarima, pa valjda jednog dana barem malo dodju "tobe"...Sta znam, mozda je nekad biti "glup" i "gluh" puno bolje!
rashid

Post by rashid »

klif wrote:
mr__bosnjak wrote:Donekle se slazem sa @klifovim tekstom. Mada mislim da je to jacanje Islama bila posljedica komunisticke represije, isto se desilo i sa ostalim vjerama. I ne samo u BIH, pogledajte Albaniju npr. ili jacanje religioznosti u Rusiji.
Ideolosko drustvo, na kakvoj god ideologiji bazirano, po svojoj prirodi nosi u sebi klicu iskljucivosti. Socijalisticki sistem YU tipa je bio ideolosko drustvo koji je principjelno marginaliziralo religiju. S tom tvrdnjom mogu da se slozim.

Islamska ideologija, ali jednako i pravoslavna i katolicka na nasim prostorima, panicno pokusavaju naci opravdanje svoga postojanja prije svega u bivsoj “zabrani” ispoljavanja „religijskih osjecaja“ za vrijeme “komunizma”, a ne na onim principima koju su imanentni manje vise svim religijama („deset bozjih zapovjesti“). Jer, ako su mogli oni, mozemo i mi. Sad hocemo „mi“ da vladamo.

Ako bi medjutim zaista ostali tamo gdje im je mjesto – u vjerskim objektima – i odustali od upliva u „svjetovnu politiku“, gdje im po prirodi stvari nije mjesto, time bi izgubile „tesko izvojevanu“ svjetovnu vlast koja im je u stvari cilj, i na kraju bili ponovo marginalizirani, barem u politickom zivotu. Stoga su „oni“ u mojim ocima „preruseni komunisti“, kojih se deklarativno najvise zgrazavaju, cija se idelogija ne bazira na ucenju Marxa i Engelsa, nego na svetim knjigama. Jedini je problem da ih sad imamo tri.

„Obican covjek“ sa nasih prostora, poredeci „svjetovne rezultate“ jedne i druge ideologije, ce lako doci do zakljucka koja ideologija je na nasim prostorima bila efikasnija.
E jarane moj ... ja tebe nista ne razumjem. Jel ti to prepisujes neke strucne rijeci iz neke posebne knjige? Aj molim te ponovo, da te i moj nizi intelekt moze razumijeti.
Last edited by rashid on 20/10/2006 11:34, edited 2 times in total.
Jimmy_The_Saint

@Hrasno38

Jel' ti živiš u SA?

Upratio si ove što su klanjali po parkovima? Neću dalje.

Znaš likovnu akademiju? Znaš li da je to evangelistička crkva, sa koje je izvjesni Karamela Karamehmedović, tada još mlad, otpilio križ - ostatak transformacije valjda je obavljen dekretom. (Ovo sam čuo od "Starih Sarajlija").

U Goraždu je džamija u epicentru grada poravnjena, na njoj izbetoniran SDK. U Foči par džamija porušili partizani, i katoličku crkvu, jednu od rijetkih u Podrinju...

Jel' dosta?

A to sa partijom i stolicama.... :D :D :D

Jesi upratio onu knjigu o hodžama koje su radile za UDBU? I popovima obje konfesije, naravno? Koliko je tu STOLICA u pitanju?

Jbg.

PS. Zar za tebe postoji RAZLOG zbog kojeg je OK srušiti tuđu svetinju?

P.P.S. Ne zamjeri na eglenu. U suštini, sretali smo se i ranije na forumu, čini mi se da si 100 % regulara frajer, sa par mušica. Nisam ni sam puno drukčiji. Jebi ga, možda baratamo različitim informacijama, možda par principa u životu drukčije držimo. Nije razlog da se krvimo. Smara me.
Last edited by Jimmy_The_Saint on 20/10/2006 11:36, edited 1 time in total.
frozen

Post by frozen »

A wrote: Kao sto u Tunisu, Alziru nikad nema svinjetine, jer se to tamo - ne jede. Ne samo za ramazan, nego nikad.
:? :? :? U Tunisu nema svinjetine :? :D :lol: Morala sam reagovati, ali u Tunisu zasigurno ima svinjetine i to u svakom hotelu, te u svim boljim restoranima namijenjenim bjelosvjetskim turistima. Alkohol se toci na sve strane i gotovo svi lokalci cugaju. Da, od ove godine je usvojen zakon kojim se zabranjuje tociti alkohol nakon 02.00 sata zbog velikog broja nesreca (koje su se desavale nakon povratka iz klubova, kafana i diskoteka). No, u 01.50 h konobari rade ko sumanuti i raznose flase votke, viskija i piva na sve strane. BTW, tamo je obicaj da drustvo naruci flasu pica, a ne casu.

Elem, poenta price je da ne treba za sobom ostavljati smrdljiv trag (kakiti) kada ne znas nista o toj temi. Upravo neznanje nas je dovelo u situaciju da se mi kao ovde nekom pravdamo. Vjera je isuvise intimna da bi se na ovaj nacin razglabalo.
I da alkohol jeste zabranjen, ne samo za Ramazan, nego non-stop, no zabranjeno je i ubiti i lagati i krasti i tracati... :wink:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

rashid wrote:
klif wrote:

E jarane moj ... ja tebe nista ne razumjem. Jel ti to prepisujes neke strucne rijeci iz neke posebne knjige? Aj molim te ponovo, da te i moj nizi intelekt moze razumijeti.
Ma nije se on ni nadao da ces ti to razumjeti...

:D :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

Vodenjak wrote:
Murisno1 wrote:
OK ..

shvatio bih ..
ma hajde udure ..
boli me vala đon 8-)
Vodenjak je skoro godinu dana pokusavao da razumije @Mr_Bosnjaka i on to zna bolje nego iko. Prije mjesec dana se taj isti Vodenjak odlucio da ce sa Mr_Bosnjakom razgovarati na nivou na kome Mr_Bosnjak "svojim" diskusijama i stavovima i jeste.
I nemoj mi shuplje o "kulturi dijaloga", zivota ti!
Toga je davno nestalo na ovom forumu :-)
Stoji!
Jimmy_The_Saint

Rodrigo_de_Triana wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Druže Rodrigo, nijedno qurtzu ne valja.

Mene najvise nervira sto je danas najveci sljam "gore" ,a obrazovani ljudi "dole"...I za onog vakta je bilo "sljama" najgore vrste, na svim nivoima vlasti, ali s vremena na vrijeme, pojavljivali su se ljudi koji su mogli da promijene sliku vlasti na bolje, ali danas nema takvih ljudi, tj. takvog kalibra politicara, da promijeni sliku vlasti kod sirokih narodnih masa, pa barem to bilo i na "jedan tren"!Onaj sistem je bio mozda sranje, ali bilo je mjesta i za seljaka i gradjanina i studenta , srednjoskolca i osnovca...Sto ti rece za siroke narodne mase! A sad ima mjesta za samo mali broj ljudi...(Naravno da ima i sad pametnih i obrazovanih...) Moje misljenje je da si u ono vrijeme u onom sistemu morao dobro biti pametan i jebeno sposoban da bi dosao do vrha...( uz postovanje represivnog sistema, naravno) ali danas ,koliko ja vidim bitno je da si "jak" da imas muda i picis ravno prema vrhu...( sistem gazi sve , i mrtvo i zivo )...!!!

A mozda je nas problem i globalizacija, pojava interneta itd.
Ljudi su se druzili ,pa si morao reci "brk u brk" sta mislis ,eventualno pismom...A danas klik i sve znas i ne znas nista...
Mozda nam je svima ostalo od poslijeratnih desavanja da previse pratimo politicka zbivanja...Mozda bi vise svi trebali da se bavimo nekim drugim stvarima, a politiku da prepustimo politicarima, pa valjda jednog dana barem malo dodju "tobe"...Sta znam, mozda je nekad biti "glup" i "gluh" puno bolje!
Prvi dio potpisujem. Sredina je isto OK. Ali kraj, vidiš, kraj ti je PROBLEMATIČAN. Upravo nas zato i HANDRE NEMILICE, što iole pametniji svijet prokuži koliki su debili u politici, kaže "jebo politiku", i ode ganjati mufnu za Golfa ", playstation XIV... Naravno, bilo bi OK politiku prepustiti političarima... Ali kod nas je prepuštaš zvijerima, kriminalcima, majmunima....

Kod nas se građanstvo brka sa rodnim listom. Građanstvo u POLITIČKOM smislu nema nikakve veze sa urbanitetom, Jose Bove je recimo jedna zaguljena seljoberčina, kako god ga okreneš, ali...
Građanin si, makar i kad samo virtuelno naprđuješ. Građanin si kad pratiš šta se dešava, i reagiraš na to. Izbori, demonstracije, peticije, stranke, skupovi... Treba za to imati živaca, puno. Ali ako to sve odjebeš, onda prijatelju možeš qrzu svirati.... Ukratko, budi aktivan građanin koliko ti položaj dopušta.
Post Reply