Naravno da je u trendu. Ali to ima JAKO MNOGO VEZE sa represijom. Naravno, ima veze i sa tzv. "kadrovskim saffom" u džamiji, čak je i jedan zakrhani bezbožnik tipa Ratka Mladića završio ljubeći krst i lomeći slavske pogače, religija i taj talas OSLOBAĐANJA suzbijenih emocija često je i naširoko politiziran, zloupotrebljavan, instrumentaliziran.Pearl wrote:ja sam mu odgovorila da nije to sto je on naveo jedini razlog.. ako ti ne smatras da je biti vjernik sad u trendu, to je onda tvoje misljenje.. a ja imam svoje..Jimmy_The_Saint wrote:A ja znam ljude koji su na Goli Otok išli tucati kamen, ne zato što su bili IB niti zato što su bili krimosi, već zato što su bili muslimani.Pearl wrote: da se pridruzim smijanju grohotom..
ja znam i muslimane i pravoslavce i katolike koji su i u tom komunistickom represivnom rezimu provodili svoju vjeru i te vjernike cijenim i danas kao jedine iskrene.. ovi sadasnji su vecinom "vjernici na baterije" (cast izuzecima).. ko je htio mogao je... a vjera je u srcu a ne u dzamiji/crkvi i kao takvu niko ti je ne moze oduzetiargument nidje veze, to je samo opravdanje i to jadno. ..znaci, sad si vjernik zato sto mozes i sto ti niko A nece reci.. lako je biti vjernik kad nemas nikakvih prepreka
Znam i ljude koje roditelji nisu smjeli krstiti da ne bi izgubili posao i partijske privilegije.
Znam i crkve i džamije koje su Titovi partizani srušili dok je zanos boljševizma bio vruć,
Mali bošnjak na tovar budalaština kaže i po neku pametnu. Nije u redu napasti ga baš tada.
ja stojim iza toga da se vjernik moglo biti.. ako vjernika cini odlazak u dzamiju/crkvu onda imamo definitivno drugacija poimanja vjere.. prije svega, u tom slucaju pricamo o religiji a ne vjeri..
kad je religija u pitanju- da, bilo je svakakvih sranja, i da, ako si bio vjernik nisi mogao biti komunista..
ali isto tako znam veliki broj ljudi koji su i suneceni i krsteni, i koji su praktikovali vjeru - neki kod kuce "za svaki slucaj" a neki javno, koji i sad kazu da nisu imali problema.. za govorim za te slucajeve..
nije sve crno i bijelo..
Nije sve crno i bijelo. Al' to da u SFRJ "nije bilo represije" je naprosto gola laž - friziranje bolje prošlosti. Znam, ba. Odrastao sam u kući gdje ni vjera ni religija nije bila "na baterije", i znam. To što ja i ti pamtimo, bile su godine PSEUDOKOMUNISTIČKE faze Juge, kad je sloboda uzimala maha, a diktatura postajala sama sebi svrha... Prije nego što je sva ta priča pukla.
E sad, ja sam pažljivo slušao starije. I ne, niko od tih mojih nije skočio 1990 da to naplaćuje.