A opet, filozofija je vrlo povezana i sa jednim i sa drugim vrlo jakim vezama. Mene i cudi sto je izdvojena iz podforuma nauka i edukacija, ali eto, drzat cemo se Hegelovog sistema pa cemo je po tom osnovu drzati izdvojenom i od nauke i od religije.murat arslan wrote: Ovo je podforum filozofija, a ne nauka i edukacija, i tema uopće nije evolucija, nego da li je moguće da moral postoji bez da nas je Bog stvorio moralne. Ja sam evoluciju spomenuo samo u kontekstu ovoga - da se moral ne uklapa u evoluciju (unutanrnji moral).
MORALNOST BEZ BOGA
-
Bušman
#276 Re: MORALNOST BEZ BOGA
- murat arslan
#277 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ne, ne. NIsam mislio da ti i takvi spadate u tu grupu ljudi. To si totalno promašio.quasar wrote:Da u pravu si. Diskusija o necemu sto se ne da raspraviti ni na vecim nivoima od ovog foruma je suvisna, i uvijek povuce u besmislene rasprave, sa raznim "dokazima".
Ja se obrecnuh na tebe jer se nadjoh uvrijedjen sa postom koji se odnos i na mene:Obzirom da se ubrajam u ove koji smatraju evoluciju naucnom istinom, koja nije konacna, kao sto nista u nauci nije konacno, osjetih se prozvan kao zlocinac.Nekima je i danas ok ubijati ljude bez obzira na društveni i tehnološki napredak. I to iz razloga što se jedino oni smatraju ljudima, sve ostalo je stoka koju je dozvoljeno ubiti. I baš su ti isti glavni u otkrivanju i dokazivanju nevjerovatne "evolucije" i ostalih važnih otkrića koja "neminovno" dokazuju da je sve došlo samo od sebe - slučajno. Kao i činjenica da su oni glavni u kreiranju savremenih naučnih stavova i mišljenja. Zar takvima da se vjeruje? Ne, hvala.
Takodje mudri ljudi su spojili evoluciju i kreaciju i tumace na nacin da je i ona bozje djelo.
Htio sam reći da ovi (posebni) zavode od istine druge ljude.
-
udarnik35
#278 Re: MORALNOST BEZ BOGA
1. Pa buduci da mi ne mozemo testirati ispravnost nasih cula, mi ne mozemo znati da li suncano ispred zgrade ili nijeBušman wrote:Iskreno, "recenice sve je dokazano" i "nista nije dokazano" su samo po sebi idiotske posebno zato sto su "sve" i "nista" pojmovi koji, ustvari, ne govore nista. Pa cak i tvoja recenica "sve je stvar vjerovanja" potpuna glupost i zapravo nisi nista rekao. "Ja vjerujem da sunce sija ispred moje zgrade" - jesi sad skontao kakve gluposti mogu izaci iz tvoje recenice i kakve to implikacije moze imati?udarnik35 wrote: 1. Nadji neku literaturu iz epistemologije, pa procitaj. Vidjeces koliko je smijesna ova tvoja recenica. Ti jednostavno ne mozes dokazati da je trava zelena, a kamoli evoluciju. Sve je stvar vjerovanja.
![]()
2. Ateista je poprilicno neprecizan pojam. Ateizam oznacava filozofiju nevjerovanja, a to i nije bas u ljudskoj prirodi. Vecina ljudi koji se deklarisu kao ateisti su zapravo veliki vjernici koji vjeruju da ne postoji Bog. Precizniji termin je antiteizam.
Ateizam je precizno definiran pojam i nije jednak pojmu antiteizam. Da jeste, bio bi samo jedan pojam. Apoliticko i antipoliticko nisu identicni pojmovi.
2. Priznajem svoju nepreciznost u pisanju. Zamijeni "neprecizan" sa "netacan" i "precizniji" sa "Tacniji" i bice ti jasnije sta sam zelio reci. Ispricavam se, do mene je.
- Callahan44
#279 Re: MORALNOST BEZ BOGA
naravno da je moral moguc i bez slijedjenja Bozjeg zakona
to nam upravo Bog omogucava dajuci nam slobodu, za koju cemo biti pitani u sta smo je utrosili
Heleni su na primjer smatrali da je homoseksualnost sasvim normalna pojava, te ih to nije niti najmanje sprijecilo da sagrade civilizaciju i razviju filozofiju, knjizevnost i znanost do te mjere da se ona danas uzima kao kamen temeljac danasnje zapadne civilizacije
istovremeno, unutar helenskog morala, najstrasnija stvar koju je covjek mogao napraviti bio je incest
na drugoj strani, u perzijskoj civilizaciji, incest nije bio problematican, ali to njih takodjer nije sprijecilo da izgrade jednu od najcuvenijih civilizacija u pisanoj povijesti
kod predislamskih Arapa uobicajena je pojava bila da se zenska djeca ubijaju tako sto ih se zive zakopa, ali to im nije smetalo da svoje pjesnistvo dovedu do vrhunca
i tako dalje, imamo mnoge primjere dijametralno razlicitih sustava moralnog uredjenja - u civilizacijama Srednje i Juzne Amerike, u Rimskom carstvu, Kini, u srednjovjekovnoj Europi, itd. - svi su oni bili razliciti, ali ipak su cinili osnovu za drustveni zivot ljudima na tim prostorima
pravo je pitanje pitanje utemeljenost morala, odnosno njegovog izvora
odnosno - koji je od svih mogucih morala najispravniji i zasto bas taj, a ne neki drugi
vjernici, monoteisti, smatraju da je izvoriste propisa moralnog ponasanja zapravo Bozji zakon koji ocrtava razliku izmedju dobrog i loseg, pohvaljenog i pokudjenog, obaveznog i slobodnog, itd.
oni koji ne vjeruju u Boga ne nalaze za shodno da je taj moral nuzan, nego da je samo moguc za one koji ga prihvacaju kao takvog, ali da oni sami ne nalaze nikakvu obavezu da ga se pridrzavaju, bas kao sto se ne bi pridrzavali niti nekog drugog morala koji je u suprotnosti s onim u kojem su oni sami ukorijenjeni
tako oni koji ne vjeruju u Boga temelj svoje moralnosti traze u necemu drugom - u samome sebi, u nekom filozofskom nazoru, u naslijedjenom ponasanju i odgoju, u kombinaciji navedenih izvora, i slicno
i spremni su relativizirati svaki drugi moral, napose onaj koji se temelji u vjeri
na drugoj strani, vjernici jasno i beskompromisno odbacuju ispravnost bilo kakve druge vrste moralnosti osim one koja se temelji u Objavi
moral je stvar izbora, a za svoje izbore snosimo odgovornost
taj je stav, mislim, zajednicki i onima koji vjeruju i onima koji ne vjeruju
jer bez misli o odgovornosti nema niti moralnosti
osnovna je razlika samo u tome pred kim mislimo da snosimo tu odgovornost - pred Bogom, ljudima ili pred samima sobom
to nam upravo Bog omogucava dajuci nam slobodu, za koju cemo biti pitani u sta smo je utrosili
Heleni su na primjer smatrali da je homoseksualnost sasvim normalna pojava, te ih to nije niti najmanje sprijecilo da sagrade civilizaciju i razviju filozofiju, knjizevnost i znanost do te mjere da se ona danas uzima kao kamen temeljac danasnje zapadne civilizacije
istovremeno, unutar helenskog morala, najstrasnija stvar koju je covjek mogao napraviti bio je incest
na drugoj strani, u perzijskoj civilizaciji, incest nije bio problematican, ali to njih takodjer nije sprijecilo da izgrade jednu od najcuvenijih civilizacija u pisanoj povijesti
kod predislamskih Arapa uobicajena je pojava bila da se zenska djeca ubijaju tako sto ih se zive zakopa, ali to im nije smetalo da svoje pjesnistvo dovedu do vrhunca
i tako dalje, imamo mnoge primjere dijametralno razlicitih sustava moralnog uredjenja - u civilizacijama Srednje i Juzne Amerike, u Rimskom carstvu, Kini, u srednjovjekovnoj Europi, itd. - svi su oni bili razliciti, ali ipak su cinili osnovu za drustveni zivot ljudima na tim prostorima
pravo je pitanje pitanje utemeljenost morala, odnosno njegovog izvora
odnosno - koji je od svih mogucih morala najispravniji i zasto bas taj, a ne neki drugi
vjernici, monoteisti, smatraju da je izvoriste propisa moralnog ponasanja zapravo Bozji zakon koji ocrtava razliku izmedju dobrog i loseg, pohvaljenog i pokudjenog, obaveznog i slobodnog, itd.
oni koji ne vjeruju u Boga ne nalaze za shodno da je taj moral nuzan, nego da je samo moguc za one koji ga prihvacaju kao takvog, ali da oni sami ne nalaze nikakvu obavezu da ga se pridrzavaju, bas kao sto se ne bi pridrzavali niti nekog drugog morala koji je u suprotnosti s onim u kojem su oni sami ukorijenjeni
tako oni koji ne vjeruju u Boga temelj svoje moralnosti traze u necemu drugom - u samome sebi, u nekom filozofskom nazoru, u naslijedjenom ponasanju i odgoju, u kombinaciji navedenih izvora, i slicno
i spremni su relativizirati svaki drugi moral, napose onaj koji se temelji u vjeri
na drugoj strani, vjernici jasno i beskompromisno odbacuju ispravnost bilo kakve druge vrste moralnosti osim one koja se temelji u Objavi
moral je stvar izbora, a za svoje izbore snosimo odgovornost
taj je stav, mislim, zajednicki i onima koji vjeruju i onima koji ne vjeruju
jer bez misli o odgovornosti nema niti moralnosti
osnovna je razlika samo u tome pred kim mislimo da snosimo tu odgovornost - pred Bogom, ljudima ili pred samima sobom
-
udarnik35
#280 Re: MORALNOST BEZ BOGA
1.a) Epistemologija mi je nekada davno bila zanimacija u slobodno vrijeme, pa je shodno tome izvukoh.quasar wrote: @udarnik
otkud izvuce Epistemologiju? I ti bi sa time dokazao nesto?
I ne vjerujem ja da boga nema. Nego smatram da ga nema. Nemam potrebu da vjerujem u bilo sta. Na sva pitanja pokusavam naci logicne odgovore, ili vise njih. Postojanje kreatora,svjesnog superiornog bica mi uopste nije logicno.
1. b) Dokazao?
2. Oprosti meni neukom, ali mozes li mi objasniti preciznu razliku izmedju pojmova "vjerovati" i "smatrati"?
- quasar
#281 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Necemo tako pricati ako ces se obracati sa visoka. Bavio si se filozofijom, nesto si procitao i sad bi preispitivao naucne istine u koliziji sa vjerovanjima. Nisi zbog toga veci ni pametniji od ostale forumske populacije. Mozda samo znas vise o epistemologiji od prosjecnog covjeka.udarnik35 wrote:1.a) Epistemologija mi je nekada davno bila zanimacija u slobodno vrijeme, pa je shodno tome izvukoh.quasar wrote: @udarnik
I ne vjerujem ja da boga nema. Nego smatram da ga nema. Nemam potrebu da vjerujem u bilo sta. Na sva pitanja pokusavam naci logicne odgovore, ili vise njih. Postojanje kreatora,svjesnog superiornog bica mi uopste nije logicno.
1. b) Dokazao?
2. Oprosti meni neukom, ali mozes li mi objasniti preciznu razliku izmedju pojmova "vjerovati" i "smatrati"?
Vjera je tvoja, i ne moze te poljuljati nista u tome, kao sto ja vjerujem da nismo sami u svemiru, cak iako nemam ni jednog dokaza za to. A kada kazem da smatram da je nesto istina, to je onda zato sto sam donio logican zakljucak od informacija koje imam. To nije nepromjenjivo i cvrsto kao vjera. Sljedeci input moze promjeniti taj zakljucak. Vjeru nece poljuljati nista.
-
Bušman
#282 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ma veze on nema o epistemologiji, jer da je zna ne bi dovodio naucni metod u pitanje. Niti bi u istu recenicu stavljao epistemologiju i vjerovanje.quasar wrote: Necemo tako pricati ako ces se obracati sa visoka. Bavio si se filozofijom, nesto si procitao i sad bi preispitivao naucne istine u koliziji sa vjerovanjima. Nisi zbog toga veci ni pametniji od ostale forumske populacije. Mozda samo znas vise o epistemologiji od prosjecnog covjeka.
- murat arslan
#283 Re: MORALNOST BEZ BOGA
A vidiš baš ovo što si ti boldirao je nezaobilazno kod čovjeka.quasar wrote: I ne vjerujem ja da boga nema. Nego smatram da ga nema. Nemam potrebu da vjerujem u bilo sta. Na sva pitanja pokusavam naci logicne odgovore, ili vise njih. Postojanje kreatora,svjesnog superiornog bica mi uopste nije logicno.
Ako bi se čovjek vratio na početak svog mentalnog razvoja, znači tamo od kad je bio u mogućnosti da samostalno razmišlja (govorim o idealnoj situaciji, gdje se nastoji ne uzimati u obzir ubjeđenje koje je stekao kroz život od roditelja i okoline) uvidjet će da mu ostaje samo njegov razum. Neću govoriti o tome šta razum neminovno zaključuje o postanku života posmatrajući svijet oko sebe ( da se ne ponavljam), ali će isto tako doći do zaključka da mu sam njegov razum nije dovoljan. On je prinuđen da uči od drugih ljudi. Drugim riječima - on mora vjerovati drugima na riječ.
I tu je sav njegov izbor u životu, može se reći najvažniji - kome će vjerovati.
Ako dalje analilzira ovu činjenicu vidjet će da svi ljudi (od njegovih roditelja, pa dalje) slijede nekoga, odnosno "vjeruju drugima na riječ", a onih originalnih je vrlo malo. Možda tek toliko da bi se mogli pobrojati na prste ruku, ili ruke.
- quasar
#284 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Da ali ta vjerovanja su u stvari povjerenje i razlikuju se od vjere. Nije ista stvar u pitanju. I povjerenje je vjerovatno automatsko sve dok te neko ne izradi, i onda pocnes praviti selekciju. I tu se takodje mozemo vratiti temi i poceti govoriti o moralu - etici koja se na taj nacin kreira. Ako djete nauci da je prevara nesto sto je neugodno, lose ida to nije drustveno pozeljno ponasanje, djete ce imati takav eticki stav.murat arslan wrote:A vidiš baš ovo što si ti boldirao je nezaobilazno kod čovjeka.quasar wrote: I ne vjerujem ja da boga nema. Nego smatram da ga nema. Nemam potrebu da vjerujem u bilo sta. Na sva pitanja pokusavam naci logicne odgovore, ili vise njih. Postojanje kreatora,svjesnog superiornog bica mi uopste nije logicno.
Ako bi se čovjek vratio na početak svog mentalnog razvoja, znači tamo od kad je bio u mogućnosti da samostalno razmišlja (govorim o idealnoj situaciji, gdje se nastoji ne uzimati u obzir ubjeđenje koje je stekao kroz život od roditelja i okoline) uvidjet će da mu ostaje samo njegov razum. Neću govoriti o tome šta razum neminovno zaključuje o postanku života posmatrajući svijet oko sebe ( da se ne ponavljam), ali će isto tako doći do zaključka da mu sam njegov razum nije dovoljan. On je prinuđen da uči od drugih ljudi. Drugim riječima - on mora vjerovati drugima na riječ.
Ako dalje analilzira ovu činjenicu vidjet će da svi ljudi (od njegovih roditelja, pa dalje) slijede nekoga, odnosno "vjeruju drugima na riječ", a onih originalnih je vrlo malo. Možda tek toliko da bi se mogli pobrojati na prste ruku, ili ruke.
-
udarnik35
#285 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Nisam ti se obratio s visoka (barem nisam imao namjeru), nego sam mislio da si citao o tome, pa da mozemo razgovarati. Pod predpostavkom da znas ponesto o epistemologiji, grani filozofije mkoja izmedju ostalog preispituje dokaze, bilo mi je smijesno sto me pitas sta zelim dokazati tom filozofijom. To je sve. Oprosti mi ako te uvrijedih. Inace, metodologiju dokazivanja mozes preispitati u svakoj nauci. Par primjera: historija (Kako znamo da se neka bitka prije 2000 godina dogodila? Kako znamo da svi zapisi koji su ostali nisu lazirani? Neko je mogao lagati dok je to pisao prvobitno ili je moglo biti 300 ili 800 godina kasnije izmijenjeno), prirodne nauke (da li je eksperiment validan metod dokazivanja? ako odredimo eksperimentalno osobine neke pojave, da li znamo da ce ta pojava u drugim uslovima pokazivati iste osobine? Koji je konacan broj uslova?) itd itd. Ovakva pitanja idu sve dalje i dalje, da na kraju preispitamo i emiricizam tj. da li sve sto mi znamo o svijetu oko nas, a sto se oslanja na nasa culne opservacije, istinito? Da li nas cula lazu? Ako ja tebe vidim, cujem i dotaknem, da li postoji mogucnost da mene moj vid, sluh i dodir varaju? U tom kontekstu, ja bih sve sveo na vjerovanje jer sve nase znanje polazi od nedokazivih premisa.quasar wrote:Necemo tako pricati ako ces se obracati sa visoka. Bavio si se filozofijom, nesto si procitao i sad bi preispitivao naucne istine u koliziji sa vjerovanjima. Nisi zbog toga veci ni pametniji od ostale forumske populacije. Mozda samo znas vise o epistemologiji od prosjecnog covjeka.udarnik35 wrote:1.a) Epistemologija mi je nekada davno bila zanimacija u slobodno vrijeme, pa je shodno tome izvukoh.quasar wrote: @udarnik
1. b) Dokazao?
Vjera je tvoja, i ne moze te poljuljati nista u tome, kao sto ja vjerujem da nismo sami u svemiru, cak iako nemam ni jednog dokaza za to. A kada kazem da smatram da je nesto istina, to je onda zato sto sam donio logican zakljucak od informacija koje imam. To nije nepromjenjivo i cvrsto kao vjera. Sljedeci input moze promjeniti taj zakljucak. Vjeru nece poljuljati nista.
Izvini, ali jedina razlika izmedju tvojih pojmova "vjerovati" i "smatrati" je to sto je tebi "vjerovati" vjerovanje bez trazenja dokaza, a "smatrati" vjerovanje za koje trazis dokaze.
-
udarnik35
#286 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Znam da Wikipedia nije najbolji naucni izvor, ali mi je mrsko u ova doba traziti dublje:Bušman wrote:Ma veze on nema o epistemologiji, jer da je zna ne bi dovodio naucni metod u pitanje. Niti bi u istu recenicu stavljao epistemologiju i vjerovanje.quasar wrote: Necemo tako pricati ako ces se obracati sa visoka. Bavio si se filozofijom, nesto si procitao i sad bi preispitivao naucne istine u koliziji sa vjerovanjima. Nisi zbog toga veci ni pametniji od ostale forumske populacije. Mozda samo znas vise o epistemologiji od prosjecnog covjeka.
Much of the debate in this field has focused on analyzing the nature of knowledge and how it relates to connected notions such as truth, belief, and justification. It also deals with the means of production of knowledge, as well as skepticism about different knowledge claims.
http://en.wikipedia.org/wiki/Epistemology
- murat arslan
#287 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Ne, ne. Nisam ja govorio o vjeri kao obliku obožavanja, a ni o povjerenju. Ti htio ne ne htio moraš vjerovati nekome (po pitanju vjere).quasar wrote:Da ali ta vjerovanja su u stvari povjerenje i razlikuju se od vjere. Nije ista stvar u pitanju. I povjerenje je vjerovatno automatsko sve dok te neko ne izradi, i onda pocnes praviti selekciju. I tu se takodje mozemo vratiti temi i poceti govoriti o moralu - etici koja se na taj nacin kreira. Ako djete nauci da je prevara nesto sto je neugodno, lose ida to nije drustveno pozeljno ponasanje, djete ce imati takav eticki stav.murat arslan wrote:A vidiš baš ovo što si ti boldirao je nezaobilazno kod čovjeka.quasar wrote: I ne vjerujem ja da boga nema. Nego smatram da ga nema. Nemam potrebu da vjerujem u bilo sta. Na sva pitanja pokusavam naci logicne odgovore, ili vise njih. Postojanje kreatora,svjesnog superiornog bica mi uopste nije logicno.
-
Bušman
#288 Re: MORALNOST BEZ BOGA
A onda u tom istom clanku procitas o kakvom se "beliefu" i "justificationu" radi.udarnik35 wrote:Znam da Wikipedia nije najbolji naucni izvor, ali mi je mrsko u ova doba traziti dublje:
Much of the debate in this field has focused on analyzing the nature of knowledge and how it relates to connected notions such as truth, belief, and justification. It also deals with the means of production of knowledge, as well as skepticism about different knowledge claims.
Da li se i jednom spominje religija? Ne. A ono vjerovanje koje ti spominjes nije vjerovanje u natprirodno nego ima funkciju pretpostavljanja (npr. u matematickoj indukciji). Procitaj taj clanak kako treba da ne pricas nesto sto nije istina.
Da li znas da postoji reformisticka epistemologija osnovana od strane protestantskih filozova (Calvin i sl.) jer ova regularna epistemologija nije odgovarala njihovim uvjerenjima? Neko sa tvojim "znanjem" epistemologije bi trebao takvo nesto znati.
Takodjer bi trebao znati da je epistemologija bazicna za modernu nauku u smislu metodologije i nacina razmisljanja generalno u nauci. Ako ta ista nauka se kosi sa fundamentalistikim vjerovanjem, kako onda uopce poistovjecivati epistemologiju i vjerovanje? Kao sto rekoh, taj wikipedia clanak je jako dobro napisan i vrijedi ga sa razumijevanjem procitati, a ne povrsno.
- quasar
#289 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Moram reci da te ne razumijem. Nije vjera kao religija, nije vjera kao povjerenje, onda sta je? Naravno da cu vjerovati prijatelju, roditeljima, ljudima koje sam odabrao da im vjerujem. To je povjerenje. I ono prestaje onda kad se narusi. Vjera je, uglavnom, konacna stvar.murat arslan wrote: Ne, ne. Nisam ja govorio o vjeri kao obliku obožavanja, a ni o povjerenju. Ti htio ne ne htio moraš vjerovati nekome (po pitanju vjere).
-
udarnik35
#290 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Tanko ti je to Boga miBušman wrote:A onda u tom istom clanku procitas o kakvom se "beliefu" i "justificationu" radi.udarnik35 wrote:Znam da Wikipedia nije najbolji naucni izvor, ali mi je mrsko u ova doba traziti dublje:
Da li se i jednom spominje religija? Ne. A ono vjerovanje koje ti spominjes nije vjerovanje u natprirodno nego ima funkciju pretpostavljanja (npr. u matematickoj indukciji). Procitaj taj clanak kako treba da ne pricas nesto sto nije istina.
Da li znas da postoji reformisticka epistemologija osnovana od strane protestantskih filozova (Calvin i sl.) jer ova regularna epistemologija nije odgovarala njihovim uvjerenjima? Neko sa tvojim "znanjem" epistemologije bi trebao takvo nesto znati.
Takodjer bi trebao znati da je epistemologija bazicna za modernu nauku u smislu metodologije i nacina razmisljanja generalno u nauci. Ako ta ista nauka se kosi sa fundamentalistikim vjerovanjem, kako onda uopce poistovjecivati epistemologiju i vjerovanje? Kao sto rekoh, taj wikipedia clanak je jako dobro napisan i vrijedi ga sa razumijevanjem procitati, a ne povrsno.
Wiklpedia definise vjerovanje kao psiholosko stanje u kojem individua smatra odredjenu prepoziciju ili premisu istinitom (klikni na belief pa pogledaj). Vjerovanje je vjerovanje. Ako ja kazem da vjerujem u postojanje Boga, to znaci da se ja nalazim u psiholoskom stanju u kojem smatram da je prepozicija "Bog postoji" istinita. Tako da je isto vjerovanje u pitanju.
- quasar
#291 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Izvini, ali sve sto je u prirodnim naukama dokazano, jeste i zaista dokazano naucnom metodom koja ne ostavlja marginu za mogucnost drugacijeg ishoda pod drugacijim uslovima, a ako postoje, drugaciji ishodi pod drugacijim uslovima su takodjer naucno potvrdjeni i objasnjeni. U relevantnost istorijskih zapisa se moze sumnjati i to ne sporim. Kako sam vidio, u filozofiji koju pominjes, prikazuje se put izmedju prvobitnog vjerovanja preko trazenja dokaza do isitne. Istina je zona u kojoj se preplicu vjerovanja i dokazi. Za svaki covjekov korak naprijed, potrebna je ideja (teza) koja postaje vjerovanje (teorija), pa preko eksperimenata, postaje znanje i opsteprihvacena istina.udarnik35 wrote: Nisam ti se obratio s visoka (barem nisam imao namjeru), nego sam mislio da si citao o tome, pa da mozemo razgovarati. Pod predpostavkom da znas ponesto o epistemologiji, grani filozofije mkoja izmedju ostalog preispituje dokaze, bilo mi je smijesno sto me pitas sta zelim dokazati tom filozofijom. To je sve. Oprosti mi ako te uvrijedih. Inace, metodologiju dokazivanja mozes preispitati u svakoj nauci. Par primjera: historija (Kako znamo da se neka bitka prije 2000 godina dogodila? Kako znamo da svi zapisi koji su ostali nisu lazirani? Neko je mogao lagati dok je to pisao prvobitno ili je moglo biti 300 ili 800 godina kasnije izmijenjeno), prirodne nauke (da li je eksperiment validan metod dokazivanja? ako odredimo eksperimentalno osobine neke pojave, da li znamo da ce ta pojava u drugim uslovima pokazivati iste osobine? Koji je konacan broj uslova?) itd itd. Ovakva pitanja idu sve dalje i dalje, da na kraju preispitamo i emiricizam tj. da li sve sto mi znamo o svijetu oko nas, a sto se oslanja na nasa culne opservacije, istinito? Da li nas cula lazu? Ako ja tebe vidim, cujem i dotaknem, da li postoji mogucnost da mene moj vid, sluh i dodir varaju? U tom kontekstu, ja bih sve sveo na vjerovanje jer sve nase znanje polazi od nedokazivih premisa.
Izvini, ali jedina razlika izmedju tvojih pojmova "vjerovati" i "smatrati" je to sto je tebi "vjerovati" vjerovanje bez trazenja dokaza, a "smatrati" vjerovanje za koje trazis dokaze.
Dakle, moje "vjerovanje" je bez podrske dokaza, vec samo intuicija, ili "sto je babi milo...", a moje "smatram" je ono sto se logicki da zakljuciti ili dokazima poduprijeti. Ne bih dalje duzio ovaj OT.
Da se pokusam vratiti na temu. Jasno je da je tesko religioznom bicu prihvatiti postojanje drugog svjesnog bica koje ne priznaje ideju svemocnog kratora, ali ako vjerujete zaista u kratora, onda svi imamo jednak kod za etiku te je suvisno raspravljati da li je jedinka bila ona ateista ili ne, sposobna biti moralna - eticna i bez poznavanja i priznavanja boga kao konacnog suca.
-
Bušman
#292 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Kao sto rekoh, taj "belief" je osnovana pretpostavka, ne vjerovanje na bazi licne percepcije necega nego percepcije objektivne stvarnosti. Dakle, "vjerujem da bi danas mogla pasti kisa" i "vjerujem da postoji bog" uopce nisu ista vjerovanja. U prvoj recenici "vjerovanje" oznacava pretpostavljanje, ili vjerovanje u mogucnost, da bi danas mogla pasti kisa. Takvo vjerovanje je zasnovano na promatranju, i racionalnom zakljucivanju - ako je jucer bilo ovakvo vrijeme i pala je kisa, moze se reci da postoji velika vjerovatno da ce i danas pasti kisa. Ovo je klasicno epistemolosko vjerovanje.udarnik35 wrote:Wiklpedia definise vjerovanje kao psiholosko stanje u kojem individua smatra odredjenu prepoziciju ili premisu istinitom (klikni na belief pa pogledaj). Vjerovanje je vjerovanje. Ako ja kazem da vjerujem u postojanje Boga, to znaci da se ja nalazim u psiholoskom stanju u kojem smatram da je prepozicija "Bog postoji" istinita. Tako da je isto vjerovanje u pitanju.
Druga recenica predstavlja, u opcem slucaju, bezuslovno vjerovanje da je nesto tacno. Na osnovu cega? Sigurno ne na osnovu percepcije objektivne stvarnosti, nego u nekoj licnoj percepciji koja nije univerzalna i nemaju je svi jednako. U epistemoloskom smislu takvo znanje nije ni kvantitativno (nije mjerljivo) i nije kvalitativno (nema svoju tezinu). Ono sto je bitno je da za svako uvjerenje moras imati empirijski dokaz, jer u epistemologiji ni jedno uvjerenje nema smisla ako na neki nacin nije opravdano, naravno, koristenjem nekih vidova percepcije objektivne stvarnosti, a ne koristenjem sestog cula i slicnih vodoo mehanizama.
- DaysleepeR
#293 Re: MORALNOST BEZ BOGA
moral i vjera ili religija nigdje veze
kako će u vjeri ili religiji biti morala kada ista suptilno poručuje da će svaki grijeh biti oprošten ako se čovjek "iskreno pokaje"...
kako će u vjeri ili religiji biti morala kada ista suptilno poručuje da će svaki grijeh biti oprošten ako se čovjek "iskreno pokaje"...
- Zlata M.
#294 Re: MORALNOST BEZ BOGA
... ako predocis valjane contra, ja cu uzvratiti sa valjanim pro.DaysleepeR wrote:moral i vjera ili religija nigdje veze
- Callahan44
#295 Re: MORALNOST BEZ BOGA
ti si za to da se ne treba oprastati?
DaysleepeR wrote:moral i vjera ili religija nigdje veze
- DaysleepeR
#296 Re: MORALNOST BEZ BOGA
čovjek svjestan moralnih standarda koji i nisu prvi postavljeni od strane vjerskih knjiga nece doci bas u situaciju da mu se ima sta oprastati...Callahan44 wrote:ti si za to da se ne treba oprastati?
nije moralno grijesiti kontajuci da se imas kad pokajati i da ce ti biti oprosteno, a gro vjernika to upravo radi, podji od reisa pa nadalje...
- DaysleepeR
#297 Re: MORALNOST BEZ BOGA
podvlačila iskreno ili ne, to nema veze sa moralom, već sa licemjerjemZlata M. wrote:... ako predocis valjane contra, ja cu uzvratiti sa valjanim pro.DaysleepeR wrote:moral i vjera ili religija nigdje veze
- -maggie-
#298 Re: MORALNOST BEZ BOGA
Pa ne možeš tako razmišljati. Izvor morala je u velikom broju slučajeva izvan čovjeka, pogotovo u Bogu, religiji. Ne trebaš to gledati sa strane da će grijesi biti oprošteni, već da se treba činiti dobro zbog spasenja čovjekove duše.
Prije će se vjernik plašiti da napravi neko loše djelo, jer se boji kazne, nego nevjernik (po mom mišljenju).
-
Gray
#299 Re: MORALNOST BEZ BOGA
-maggie- wrote:DaysleepeR wrote:moral i vjera ili religija nigdje veze
Pa ne možeš tako razmišljati. Izvor morala je u velikom broju slučajeva izvan čovjeka, pogotovo u Bogu, religiji. Ne trebaš to gledati sa strane da će grijesi biti oprošteni, već da se treba činiti dobro zbog spasenja čovjekove duše.
Prije će se vjernik plašiti da napravi neko loše djelo, jer se boji kazne, nego nevjernik (po mom mišljenju).
Ali to onda nije moral. Moral treba da bude neovisan od straha od kazne. Da li je moralan neko ko bi bio spreman silovati, ubiti ali to ne radi samo jer ga je strah kazne?
- ljubav_aha
#300 Re: MORALNOST BEZ BOGA
pogresno misljenje-maggie- wrote: