Zasto se dijaspora ne vraca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zlata

Post by zlata »

Imam rodbinu na dva kraja kugle zemaljske. Jedni su na mjestu gdje slabo sunce sija...a drugi...gdje tol'ko sija...da svi nose carsafe na glavi...da bi se zastitili od sunca.

Asimilirani su i vrlo su uspjesni. Njihov uspjeh nije samo novcano-financijski...oni u tim drustvima igraju i odredjene uloge koje u BiH nebi imali iz politickih (a mozda i karakternih) razloga. Svoje pozicije su postigli zaslugom.

Dvojica (potomci oca izbjeglice) se nalaze na vrhu naucnointelektualne elite jedne drzave. Svi su uspjeli teskim trudom, radom, ucenjem, znanjem. Mada svi imaju trgovacki duh, dal'je u BiH danas, dovoljno imati dar za trgovinu...da bi posteno zaradio svoj kruh?

Zasto bi se vratili u BiH?
danas

Post by danas »

zlato,

postoji kritican trenutak povratka... neki ga ljudi prepoznaju, a neki ne... neki reaguju i "odrade" taj trenutak, a neki ne... poslije toga, sve je znatno, znatno teze jer vise ne odlucujes samo o svom zivotu.

dijaspora se rijetko vraca, cak i kada to zarko zeli. prva generacija je najopterecenija, jednom nogom tamo, drugom ovdje... poslije toga, sve je to neka druga prica. treca generacija ce biti "bosnian-american" i nece ni znati jezik kako treba a kamoli sta drugo. a takvima je vec bolje da se i ne petljaju u politiku i ekonomiju matice, jer je i ne razumiju vise i bosanci ce biti samo imenom (ako i to -- znam malih bosanca po imenu brandon i jessica...).

znaci, ako se ti ne vratis sada... neces nikada. a ni tvoje dijete. a njegovo tek nece nikada. niti ce imati razloga, i to bi bilo glupo siliti covjeka koji se rodio recimo u norveskoj da ide zivjeti u bosnu.
haris303

Post by haris303 »

danas wrote:
haris303 wrote:
Vjeruj da više nemam snage a i malo mi mrsko da se igram sa Copy-Paste pa da ti dokazujem suprotno .... haj eto neka bude da ste vi na ponos i diku ... i tamo gdje jeste a i ovamo .... i sačekajte koju deceniju da ovdje neko istruhne i lipše dok vašim visoko cijenjenim prknima ne stvori uvjete barem jedne Švicarske pa da nam se hairli vratite ..... jer Bože moj, nećete vi u svašta nazad .....
ma mrzi i mene... gluhom govoriti i slijepom pokazivati... a nije ni mene moja mater nasla pokraj puta, da me svako prknom zove i lijeci svoje frustracije na meni gadjajuci se izrazima "kurcenja" i "sranja" kako stigne... tako da je zaista bolje... svako na svoju stranu... pobijedili ste... haman predajem se. :roll:
Btw, ne predaji se bona nikada... nikada :shock:
E gdje ja rekoh da si ti prkno Velikog ti Allaha :D .... a i da te mater pored puta našla :D .... cccc... čuj svako na svoju stranu .... pa zar nemamo ni jedan zajednički cilj :D ... obeshrabriste me .... a ja taman mislio da uprem u promjene :-) ..... haj dobro, uprijeću kada izliječim frustracije.... :D :shock:
mostarac

Post by mostarac »

haris303 wrote:
danas wrote:
haris303 wrote:
Vjeruj da više nemam snage a i malo mi mrsko da se igram sa Copy-Paste pa da ti dokazujem suprotno .... haj eto neka bude da ste vi na ponos i diku ... i tamo gdje jeste a i ovamo .... i sačekajte koju deceniju da ovdje neko istruhne i lipše dok vašim visoko cijenjenim prknima ne stvori uvjete barem jedne Švicarske pa da nam se hairli vratite ..... jer Bože moj, nećete vi u svašta nazad .....
ma mrzi i mene... gluhom govoriti i slijepom pokazivati... a nije ni mene moja mater nasla pokraj puta, da me svako prknom zove i lijeci svoje frustracije na meni gadjajuci se izrazima "kurcenja" i "sranja" kako stigne... tako da je zaista bolje... svako na svoju stranu... pobijedili ste... haman predajem se. :roll:
Btw, ne predaji se bona nikada... nikada :shock:
E gdje ja rekoh da si ti prkno Velikog ti Allaha :D .... a i da te mater pored puta našla :D .... cccc... čuj svako na svoju stranu .... pa zar nemamo ni jedan zajednički cilj :D ... obeshrabriste me .... a ja taman mislio da uprem u promjene :-) ..... haj dobro, uprijeću kada izliječim frustracije.... :D :shock:
veliki branilac dzamija je Allaha i prkno uspio strpati u istu recenicu. E jebes me te ovde vise bilo sta ima smisla
Fair Life

Post by Fair Life »

haris303 wrote:Da a to doslovno znači sljedeće .... pošto ta djevojka nije dole nego mi, onda smo mi očito ti bijednici umjesto nje koji rade za 500KM, ko bi bio drugi .... kako drugačije .... i može se znaš Vodeni status porediti sa nekim drugim a da se taj drugi ne ponižava ...
Nije sirotinja onaj ko nikad nije imao, nego onaj ko je imao pa... nema.

Za nekog je 500 maraka bogatstvo, a neko se za njih ne bi ni sagnuo. Neko ko zaradjuje 5000 sigurno je da bi se osjetio bijednikom sa 500.

Onaj ko ne zna sta je zaraditi vise od 500... njemu je puna saka brade. Trebas znati da jedina sloboda je ekonomska sloboda... sve ostalo su parole.
Toozla

Post by Toozla »

Fair Life wrote:
haris303 wrote:Da a to doslovno znači sljedeće .... pošto ta djevojka nije dole nego mi, onda smo mi očito ti bijednici umjesto nje koji rade za 500KM, ko bi bio drugi .... kako drugačije .... i može se znaš Vodeni status porediti sa nekim drugim a da se taj drugi ne ponižava ...

Za nekog je 500 maraka bogatstvo, a neko se za njih ne bi ni sagnuo. Neko ko zaradjuje 5000 sigurno je da bi se osjetio bijednikom sa 500.

Onaj ko ne zna sta je zaraditi vise od 500... njemu je puna saka brade. Trebas znati da jedina sloboda je ekonomska sloboda... sve ostalo su parole.
....samo mala dopuna........mentalna sloboda je takodje pod upitnikom.....pojedincima je to tesko uociti ali mislim da ce se Bosna, prije ili kasnije, osloboditi torovskog nacina razmisljanja.....
.......kad se to desi(mentalna sloboda), nece biti potrebe za teme tipa "sto se dijaspora ne vraca"......
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Neka Vas na ovom forumu tu ste najkorisniji.
haris303

Post by haris303 »

Fair Life wrote:

A ovo je kao neko objašnjenje :D ... znači onaj ko zarađuje 600KM treba dobro da se na.ebe matere onome ko zarađuje 500KM ... čisto jer ovaj nikako ne može skužiti kako je to imati 100KM više :D ... a i da mu pokaže šta je sloboda .... hem misaona hem ekonomska ...
Last edited by haris303 on 13/08/2005 11:00, edited 1 time in total.
haris303

Post by haris303 »

Toozla wrote:
Fair Life wrote:

....samo mala dopuna........mentalna sloboda je takodje pod upitnikom.....pojedincima je to tesko uociti ali mislim da ce se Bosna, prije ili kasnije, osloboditi torovskog nacina razmisljanja.....
.......kad se to desi(mentalna sloboda), nece biti potrebe za teme tipa "sto se dijaspora ne vraca"......
A to ćete nas kao vi osloboditi ..... ali dok nam prvo objasnite koliki smo bijednici .... jer ne vidimo i ne kužimo tako dubinski kao vi :D
Toozla

Post by Toozla »

haris303 wrote:
Toozla wrote:
Fair Life wrote: Nije sirotinja onaj ko nikad nije imao, nego onaj ko je imao pa... nema.

A to ćete nas kao vi osloboditi ..... ali dok nam prvo objasnite koliki smo bijednici .... jer ne vidimo i ne kužimo tako dubinski kao vi :D
.....ne moze tebe ili "vas" niko svrstati u bijednike sve dok vi sami ne posumnjate u to......
.....zasto te pogadjaju odredjene izjave, ja ti mogu objasniti al' mi neces vjerovati.......barem ne u narednih nekoliko godina.... :wink:

.....niko te osloboditi ne moze dok se sam ne oslobodis.....
haris303

Post by haris303 »

Toozla wrote:
haris303 wrote:
Toozla wrote: ....samo mala dopuna........mentalna sloboda je takodje pod upitnikom.....pojedincima je to tesko uociti ali mislim da ce se Bosna, prije ili kasnije, osloboditi torovskog nacina razmisljanja.....
.....ne moze tebe ili "vas" niko svrstati u bijednike sve dok vi sami ne posumnjate u to......
.....zasto te pogadjaju odredjene izjave, ja ti mogu objasniti al' mi neces vjerovati.......barem ne u narednih nekoliko godina.... :wink:

.....niko te osloboditi ne moze dok se sam ne oslobodis.....
I šta ja tu dalje mogu da pričam ... haj, ti si još fin .... nećeš puno da vrijeđaš, kažeš da ću sve te dubioze pokupiti za nekoliko godina .... ima ih bolan koji misle da ja to ne mogu nikada :D :shock: .... a ja se tako trudim da budem napredan i cool :(
Toozla

Post by Toozla »

haris303 wrote: I šta ja tu dalje mogu da pričam ... haj, ti si još fin .... nećeš puno da vrijeđaš, kažeš da ću sve te dubioze pokupiti za nekoliko godina .... ima ih bolan koji misle da ja to ne mogu nikada :D :shock: .... a ja se tako trudim da budem napredan i cool :(
....a ti mislis da si u zivotu naucio sve sto se treba nauciti...........to je to..... :?
haris303

Post by haris303 »

Toozla wrote:
haris303 wrote: I šta ja tu dalje mogu da pričam ... haj, ti si još fin .... nećeš puno da vrijeđaš, kažeš da ću sve te dubioze pokupiti za nekoliko godina .... ima ih bolan koji misle da ja to ne mogu nikada :D :shock: .... a ja se tako trudim da budem napredan i cool :(
....a ti mislis da si u zivotu naucio sve sto se treba nauciti...........to je to..... :?
Ma kakvi ... još utvrđujem gradivo prvog polugodišta ... nisam ja bolan tako star :-)
Toozla

Post by Toozla »

haris303 wrote:
Toozla wrote:
Ma kakvi ... još utvrđujem gradivo prvog polugodišta ... nisam ja bolan tako star :-)
.....vidim......zato cu te ja ostaviti da uzivas u svojoj mudrosti i pozelicu ti puno srece jer u sustini, nemam ja nista protiv tebe, osim dobre volje za pomoc....ako ne treba, time bolje....
.....doci ce vrijeme naplate racuna........ti ces placati tvoj, a ja svoj.....nisu Slovenci uopste blesav narod....
mostarac

Post by mostarac »

Toozla wrote:
haris303 wrote:
Toozla wrote: ....a ti mislis da si u zivotu naucio sve sto se treba nauciti...........to je to..... :?
.....vidim......zato cu te ja ostaviti da uzivas u svojoj mudrosti i pozelicu ti puno srece jer u sustini, nemam ja nista protiv tebe, osim dobre volje za pomoc....ako ne treba, time bolje....
.....doci ce vrijeme naplate racuna........ti ces placati tvoj, a ja svoj.....nisu Slovenci uopste blesav narod....
SLOVENCI SU LEGENDE

Poznajem ih dobro i legende su majke mi, a mi ih mrzimo samo zato sto nas guze, a ko da su oni krivi sto smo im mi pustili da nas guze kako stignu. Guzice nas dok im mi to pustimo i dok ne kazemo, a sad se malo mjenjamo. Nama niko nije kriv sto izvozivmo trupce da bi kupovali slovenacki namjestaj, dok nase fabrike namjestaja i giganti propadaju. Pa to je van pameti, ali glasali smo pa ludujmo.
haris303

Post by haris303 »

Toozla wrote:
haris303 wrote:
Toozla wrote: ....a ti mislis da si u zivotu naucio sve sto se treba nauciti...........to je to..... :?
Paaaa eto ... kad si već zapeo da pomogneš .... eto nabaci mi koju stoju preko onih mojih "bijednih 500" pa da se i ja osjetim ekonomski neovisnim :-) .... a btw i ja tebi želim puno sreće, nemam ja nikakvog razloga da vjerujem da mogu profitirati tvojom nesrećom ...
Toozla

Post by Toozla »

....ja nisam nesretan ali dolazim iz nesretne zemlje........a sto se tice stoje... :D ......istog' momenta kad meni neko ovdje nabaci dvije stoje iz cista mira ja cu ih podjeliti sa tobom.....do tada, uvjerio si me da si dovoljno mudar i sposoban da se izboris za vlastitu srecu i blagostanje.....ja volim ugostiti ljude ali volim biti i gost.....dolazim u septembru, da te vidimo..... :D
haris303

Post by haris303 »

Toozla wrote:....ja nisam nesretan ali dolazim iz nesretne zemlje........a sto se tice stoje... :D ......istog' momenta kad meni neko ovdje nabaci dvije stoje iz cista mira ja cu ih podjeliti sa tobom.....do tada, uvjerio si me da si dovoljno mudar i sposoban da se izboris za vlastitu srecu i blagostanje.....ja volim ugostiti ljude ali volim biti i gost.....dolazim u septembru, da te vidimo..... :D
E i vjeruj da se borim k'o bengalski tigar, oči su meni na federe izletile zauzimajući mjesto u društvu .... i malo-malo pa se okliznem :-) .. nekada se pitam je li i vrijedno to truda ... helem nejse :D .... septembar je blizu pa bujrum, možeš ponijeti stoju dvije za svaki slučaj ali što se mene tiče vratićeš ih "neozlijeđene" .... samo se ti javi, volim ja zemljake ... i btw nisi bolan ti gost u svojoj zemlji, ovo je i tvoje taman koliko i moje, taman da si otišao prije 50 godina .....

P.S. ... nemoj vjerovati ovima koji ti na PM pošalju obavijest da sam psihopata i da ću te ubiti :D ... u svakom slučaju ubiti te neću radi par stoja :oops: :-)
Mahalac

Post by Mahalac »

@Vodenjak -jebo je majku onaj kojeg si ti nahranio i takvi kao ti (jer to pravi ljudi ne govore) možda si slao kakve pakete ovim svojim garibima iliti familiji, ovima što su ti čuvali stan ili kuču da se ko ne uliva i ne opuše? to je tvoj doprinos...vjerovatno?

@Vodenjak-jasno sam rekao da ne bi dao ni 2 metra mezara onima koji su dezertirali iz armije BIH od 92 pa do 95..ako si se tu našao????

@Umro je čojek-ti si stvarno zreo za psihijatriju..nije đaba Lagumđija rekao ispred skupštine borcima armije BIH da su isti ko četnici iz BLuke, vidi se da si svario gradivo i shvatio kad govoriš da smo svi isti: Balije. Ustaše, četnici...jesmo vama smo svi isti..koji si ti .....

De nam malo još pojasnite šta "nam" ovdje ne valja da znamo kako poredati prioritete i da se borimo protiv toga.....da nam se vi hairli vratite
Fair Life

Post by Fair Life »

Mahalac wrote:(...)
De nam malo još pojasnite šta "nam" ovdje ne valja da znamo kako poredati prioritete i da se borimo protiv toga.....da nam se vi hairli vratite
Image
mostarac

Post by mostarac »

Mahalac wrote:@Vodenjak -jebo je majku onaj kojeg si ti nahranio i takvi kao ti (jer to pravi ljudi ne govore) možda si slao kakve pakete ovim svojim garibima iliti familiji, ovima što su ti čuvali stan ili kuču da se ko ne uliva i ne opuše? to je tvoj doprinos...vjerovatno?

@Vodenjak-jasno sam rekao da ne bi dao ni 2 metra mezara onima koji su dezertirali iz armije BIH od 92 pa do 95..ako si se tu našao????

@Umro je čojek-ti si stvarno zreo za psihijatriju..nije đaba Lagumđija rekao ispred skupštine borcima armije BIH da su isti ko četnici iz BLuke, vidi se da si svario gradivo i shvatio kad govoriš da smo svi isti: Balije. Ustaše, četnici...jesmo vama smo svi isti..koji si ti .....

ja sam tvoja anestezija :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Mahalac wrote: @Vodenjak -jebo je majku onaj kojeg si ti nahranio i takvi kao ti (jer to pravi ljudi ne govore) možda si slao kakve pakete ovim svojim garibima iliti familiji, ovima što su ti čuvali stan ili kuču da se ko ne uliva i ne opuše? to je tvoj doprinos...vjerovatno?
Ne, pravi ljudi to ne govore kao sto ni ti ne govoris da su svi oni koji nisu bili na linijama dezerteri i da su samo pravi rodoljubi (ili po novom domoljubi???) ostali na braniku domovine nam! :roll:

A sto se tice toga ko mi je opuhao kucu, reci cu ti i to: Isti oni kojima sam halaom slao na liniju!
Onda kad su me "oslobodili", benli su me oslobodili! I mene i sve ostale koji se nisu zatekli kod svojih kuca da docekaju oslobodioce! A takvih je medju Bosnjacima i Hrvatima mog kraja bilo preko 90%
Tih 90% su protjerali "njihovi" a opljackali "nasi", oni s linija, mahalashu!

Eto, dobio si sto si trazio! Treba li ti jos? :x
Mahalac wrote:
To tvoje zapravo nije nimalo "jasno" kako tvrdis! U samoj recenici jesi pomenuo dezertere, ali u stvari nikad nisi objasnio KO je u stvari za tebe dezerter!?
Iz gotovo svakog tvog posta provejava da su svi oni koji su u dijaspori u stvari dezerteri!
Volio bih da grijesim...

Sto se mene tice, ni blizu polozaja Armije bio nisam u ratu vec sam bio u srcu cetnicke teritorije!
Kako mi je bilo, nisam nikad ovdje pisao i nisam ni od koga trazio da me pokusa razumjeti! Isto kao sto to nije radila ni ogromna vecina onih koji su imali moju sudbinu.
Mozda zato sto su nas mnogi od vas sa linija vec poodavno poceli zvati cetnickim dousnicima i saradnicima!
A kada nas je rastjeralo po bijelom svijetu (one koje nije ubilo!) bili smo za iste pobjegulje!
A mi samo bili lojalni demokratskoj vlasti u BiH i vjerovali "nasem predsjedniku" kako rata nece biti!
Kontali, covjek je predsjednik, zna on.... :x :roll:

A za razliku nas, ti i slicni tebi stalno potencirate to kako je VAMA bilo na liniji!

Reci cu ti samo, budi sretan da si imao kakvu takvu - liniju!
Mahalac wrote: De nam malo još pojasnite šta "nam" ovdje ne valja da znamo kako poredati prioritete i da se borimo protiv toga.....da nam se vi hairli vratite
Pamet i obicno, ljudsko, humano rezonovanje!
rei

Post by rei »

haris303 wrote:
Toozla wrote:....ja nisam nesretan ali dolazim iz nesretne zemlje........a sto se tice stoje... :D ......istog' momenta kad meni neko ovdje nabaci dvije stoje iz cista mira ja cu ih podjeliti sa tobom.....do tada, uvjerio si me da si dovoljno mudar i sposoban da se izboris za vlastitu srecu i blagostanje.....ja volim ugostiti ljude ali volim biti i gost.....dolazim u septembru, da te vidimo..... :D
E i vjeruj da se borim k'o bengalski tigar, oči su meni na federe izletile zauzimajući mjesto u društvu .... i malo-malo pa se okliznem :-) .. nekada se pitam je li i vrijedno to truda ... helem nejse :D ....

:)
ludacha

Post by ludacha »

ama bas me briga za tu nasu dijasporu...
valjda je ljudima bolje tamo negdje kad su jos tamo.

ama da sam i ja negdje 10godina, taman bih se vratila..pih!

za to vrijeme izgradis nesto, ne mora to nuzno biti bolje nego sto bi za isto vrijeme izgradio ovdje, ali vratis se u rodni kraj, i sta ces..nema drugo do sve ispocetka, ili jos gore - nista

pa nisu ludi da se vracaju
Fair Life

Post by Fair Life »

Vodenjak wrote:... A sto se tice toga ko mi je opuhao kucu, reci cu ti i to: Isti oni kojima sam halaom slao na liniju!
(...)
Pa sta se qurcis... Hahahahehehe
Ako su, neka su... nasi su... podobni su.
Post Reply