Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#276 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by teskeredzic_22 »

agnostic_front wrote: 25/04/2022 18:39 ali socijalizam jednostavno ne funkcionise.
Švedska , Norveška , Danska , Finska ?
Ante Marković je pokušao uvesti kapitalizam u zemlju a sačuvati dobar standard i maksimalno poštovanje radničkih prava.

Sve je sjebao Slobodan Milošević i JA uz nesebičnu asistenciju Franje Tuđmana.

A mi , mi socijalizmu nikad nismo dali šansu jer smo pokrali sve kad god smo bili u prilici.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#277 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by PreWiBa »

teskeredzic_22 wrote: 25/04/2022 19:25
agnostic_front wrote: 25/04/2022 18:39 ali socijalizam jednostavno ne funkcionise.
Ante Marković je pokušao uvesti kapitalizam u zemlju a sačuvati dobar standard i maksimalno poštovanje radničkih prava.

A mi , mi socijalizmu nikad nismo dali šansu jer smo pokrali sve kad god smo bili u prilici.
Te skandinavske zemlje nisu socijalističke. Dok te je radnički savjet u SFRJ mogao na poslu držat 100 godina, u Danskoj npr. možeš dobiti otkaz sutra. Samo što imaš zauzvrat dobra socijalna davanja.
teskeredzic_22

#278 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by teskeredzic_22 »

sehohari wrote: 25/04/2022 19:29

Te skandinavske zemlje nisu socijalističke. Dok te je radnički savjet u SFRJ mogao na poslu držat 100 godina, u Danskoj npr. možeš dobiti otkaz sutra. Samo što imaš zauzvrat dobra socijalna davanja.
ANTE MARKOVIĆ JE POKUŠAO UVESTI KAPITALIZAM....šta ti ovdje zapravo nije jasno ?

Čak je i obavljeno par privatizacija prije rata , do 49 % vlasništva , žestoka lova uzeta.

Druga , vrlo bitna stvar , Adidas recimo je MOGAO prodavati proizvode u Jugoslaviji ali samo i samo ako je licencirano bio proizveden u Jugoslaviji (ne može biti jednostavnije , splitska Jugoplastika je mahom proizvodila brend Adidas).
muha_sa

#279 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

Nevezano za čaršiju i "Male daire" dovoljno je tokom dana prošetat do Merkura i prec preko ovog mosta i pokazat ce vam se sav jad i cemer u šta se pretvorilo ovo mjesto :(

Image
neki

#280 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by neki »

Čuj Marković pokušao sačuvati dobar standard :roll:
Jugoslavija nikad nije imala dobar standard, a yu socijalizam je bio roba s rokom trajanja i urušio bi se sam od sebe i bez Franje, slobe i tzv JNA.
n+1

#281 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

Urušio bi se socijalizam, a socijalizam nije isto što i Jugoslavija.
teskeredzic_22

#282 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by teskeredzic_22 »

neki wrote: 25/04/2022 19:39 Čuj Marković pokušao sačuvati dobar standard :roll:
Jugoslavija nikad nije imala dobar standard, a yu socijalizam je bio roba s rokom trajanja i urušio bi se sam od sebe i bez Franje, slobe i tzv JNA.
Jah...Markovićeve reforme potrajale godinu dana , marka bila sedam dinara , skočile plate , skočile penzije , raja kuće pravila na bonove i počeo rat...

Silajdžićeva privatizacija uz svesrdnu i nesebičnu pomoć SDA , HDZ i SDS/SNSD je počela 1998 i vrlo brzo sjebala gotovo sve što se moglo sjebati i još traje...

Da , Željezara je opstala , ima 15 puta manje radnika nego prije rata i proizvodi poluproizvode.
Da , Natronka je opstala ali je susjedna Krivaja sjebana da propadne i čak je uspješna privatizacija od strane Mujanovića - poništena.

100 % ljubav , uz Zakon o privatizaciji te obaranje Aprilskog paketa , Haris Silajdžić je uz Milorada Dodika i Dragana Čovića centralni grobar ove zemlje i naroda i još nas nisu dokrajčili....
Last edited by teskeredzic_22 on 25/04/2022 19:56, edited 2 times in total.
muha_sa

#283 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

neki wrote: 25/04/2022 19:39 Čuj Marković pokušao sačuvati dobar standard :roll:
Kad je Markovic došo ja prvi put u životu vidio kivi--kontam, kakav li je ovo krompir :lol:
PreWiBa

#284 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by PreWiBa »

Ne znam baš, ocu mi je u to vrijeme u Atlasu bila plata 3500 maraka, a neki obični stražar pod Markovićem imao platu od milju.
agnostic_front

#285 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by agnostic_front »

Eto vidis, sta ima Markovic uvoditi ako je funkcionisalo?
A te gore zemlje su zemlje sa trzisnim ekonomijama, kapitalisticke, sa jakom socijalom. Nisu IKEA, Volvo, Maersk itd. drzavne kompanije.
PreWiBa

#286 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by PreWiBa »

teskeredzic_22 wrote: 25/04/2022 19:32
sehohari wrote: 25/04/2022 19:29

ANTE MARKOVIĆ JE POKUŠAO UVESTI KAPITALIZAM....šta ti ovdje zapravo nije jasno ?

Čak je i obavljeno par privatizacija prije rata , do 49 % vlasništva , žestoka lova uzeta.

Druga , vrlo bitna stvar , Adidas recimo je MOGAO prodavati proizvode u Jugoslaviji ali samo i samo ako je licencirano bio proizveden u Jugoslaviji (ne može biti jednostavnije , splitska Jugoplastika je mahom proizvodila brend Adidas).
Pa ti si rekao da je socijalizam mogao funkcionisati, a ja ti govorim da je upravo onda išlo bolje kada je se više koračalo prema zapadnom sistemu.

Ali da, slažem se da bi sa Markovićem možda danas bili u EU i čak i za današnju Poljsku ili Češku bili primjer.
Haris.ba

#287 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Haris.ba »

Gledajuci ovu raspravu oko Markovica, jedina nada napretku je kada izumre generacija koja ga se sjeca.

Sustinski se ne razumije sta je Markovic pokusavao svojim reformama i kako je branio famozni 1:7 kurs.
teskeredzic_22

#288 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by teskeredzic_22 »

:|
Haris.ba wrote: 25/04/2022 20:04 Gledajuci ovu raspravu oko Markovica, jedina nada napretku je kada izumre generacija koja ga se sjeca.

Sustinski se ne razumije sta je Markovic pokusavao svojim reformama i kako je branio famozni 1:7 kurs.
Upravo tako...Novalić , Višković , Tegeltija , Konaković , Kukić , Bevanda....sve su to Markovićeve ekonomske pristalice preživjele do dana današnjeg.

Komunisti već 30 godina bez i jednog , jedinog mehanizma odluka....oni su krivi za sve i u Kantonu Sarajevo i u Beogradu i Zagrebu danas.

Prokleti partizani , evo ja imam recimo dvije zlatne kašike...dosta.
kakotakonikako

#289 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by kakotakonikako »

Oni koji zele da se mijenjaju i popravljaju - imaju sanse za to.

:bih:
Hajvan

#290 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hajvan »

darius_maximus wrote: 25/04/2022 19:07
Hajvan wrote: 25/04/2022 17:30

u smislu - nije zakonski dozvoljeno ili jer ce biti pocupano, polomljeno itd?
U smislu, ti si sebi drvece posadio, a sljedeci bi mogao kakvi mjesto za rostiljanje pored napraviti, dok ce treci parking mjesta zacrtati. Sto da ne, ako si ti poceo po svom?
Ko ce se brinuti o tom drvecu i odrzavati ga?

Iako je posumljavanje uvijek lijepa ideja, mislim da treba s nekim koordinirari, ali eto, tako je kako je. :D
sve to navedeno vi " u sta smo se pretvorili" vec radite

bla bla bla

https://en.wikipedia.org/wiki/Guerrilla_gardening
Hajvan

#291 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hajvan »

Haris.ba wrote: 25/04/2022 18:54
Hajvan wrote: 25/04/2022 18:51 eto gore primjer "u sta smo se pretvorili"

:lol:
Citam, i pomislim - mnogo konkretno. Molim vise podataka. :D
Cisto iz roditeljske brige. :mrgreen:
stanje svijesti po kojem su "profuknjace od nastavnica i profesorica"...
darius_maximus

#292 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by darius_maximus »

Hajvan wrote: 25/04/2022 20:21
darius_maximus wrote: 25/04/2022 19:07

U smislu, ti si sebi drvece posadio, a sljedeci bi mogao kakvi mjesto za rostiljanje pored napraviti, dok ce treci parking mjesta zacrtati. Sto da ne, ako si ti poceo po svom?
Ko ce se brinuti o tom drvecu i odrzavati ga?

Iako je posumljavanje uvijek lijepa ideja, mislim da treba s nekim koordinirari, ali eto, tako je kako je. :D
sve to navedeno vi " u sta smo se pretvorili" vec radite

bla bla bla

https://en.wikipedia.org/wiki/Guerrilla_gardening
Ne znam ko smo to "mi", ali mi se cini da si se malo zajebao. :D
Ja sam umoran od ove drzave i kabadahija.

Sto se sadjenja tice, izvini, nisam znao da reclaimas zaboravljena i napustena zemljista u svojoj gerila borbi.
Edin H.

#293 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Edin H. »

sehohari wrote: 25/04/2022 20:02
teskeredzic_22 wrote: 25/04/2022 19:32

Pa ti si rekao da je socijalizam mogao funkcionisati, a ja ti govorim da je upravo onda išlo bolje kada je se više koračalo prema zapadnom sistemu.

Ali da, slažem se da bi sa Markovićem možda danas bili u EU i čak i za današnju Poljsku ili Češku bili primjer.
Naravno da je mogao funkcionirati osobito naš koji je bio zasnovan na humanim principima, ali ipak tržišno orijentiran.
Da li se mogao dograđivati, naravno. Ali raja pala na ublehu misleći pojedinačno da sa promijenom sistema svi postati bogataši (mali broj onih beskrupuloznih i jeste postao)
A većina zaboravila da je prva faza feudalizam. :oops:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#294 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by mk ultra »

kakotakonikako wrote: 25/04/2022 20:20 Oni koji zele da se mijenjaju i popravljaju - imaju sanse za to.

To je istina i apsolutno se slazem

Ali mi ovdje govorimo u drugom paru cipela
Gdje ti iako si nasao neki smisao i srecu u zivotu, svaki dan moras da gledas smece, neke napacene ljude sklone dokazivanju necega, apsolutna divljina :run:
mali_balon

#295 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by mali_balon »

ovo je sve ekstra za ovo smo se borili
muha_sa

#296 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

mali_balon wrote: 25/04/2022 21:02 ovo je sve ekstra za ovo smo se borili
:?
Van Halen

#297 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Van Halen »

Planski nam je uništeno školstvo,ne možemo više ništa ocekivati
Bloo
Globalna šefica

#298 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Bloo »

Maja The Bee wrote: 25/04/2022 14:48 i (a otišao je samo dio, ostali su tu, samo se to sad zove Istočno Sarajevo),
Ne bih da zakeram, ali ima Srba i u Sarajevu. Na potezu Stari Grad - ilidža...malo ih je i nisu govna. :D
darius_maximus

#299 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by darius_maximus »

mk ultra wrote: 25/04/2022 20:51
kakotakonikako wrote: 25/04/2022 20:20 Oni koji zele da se mijenjaju i popravljaju - imaju sanse za to.

To je istina i apsolutno se slazem

Ali mi ovdje govorimo u drugom paru cipela
Gdje ti iako si nasao neki smisao i srecu u zivotu, svaki dan moras da gledas smece, neke napacene ljude sklone dokazivanju necega, apsolutna divljina :run:
Nekad imam osjećaj da imamo sličan problem kao crnci u Americi.
Njih, kada se pokušaju izdvojiti, obrazovati i uspjeti, optužuju da su "prebijeli" i da su postali kao "oni".
Nekako i mi isto tako ljude koji se ističu pokušavamo povući nazad u kaljužu - "Pisac, napiše li se šta?" i "Šta će on, ja mu kroz noge probacivao."
To je taj naš "šarm" a on najviše služi tome da se ovi što ostaju mogu tješiti da su i oni mogli postati nešto, ali eto nije se dalo, nisu htjeli, itd.

Umjesto da se borimo da kolektivno budemo bolji, na one što uspiju gledamo kao na izdajice.
Imam osjećaj da bi, kada bi neko došao na okupljanje reprezentacije bez odlaska u kafanu, bilo priča kako je "zvijezda", "ufuran", itd.

Kao u getu, ne vjerujemo policiji i vlasti, mahale imaju svoja pravila, itd.
Čudno mi je nekad gledati koliko kolektivno uživamo u haotičnom i bespravnom ponašanju.
smijesni_ste

#300 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by smijesni_ste »

hadzinicasa wrote: 25/04/2022 09:03

moze i ovo komotno na temu.
Ali zato je tu patetika i ljiga u vidu čestitanja Božića :D...što se tiče uposlenika, smetale su neke slične stvari i poslijeratnim uposlenicima tako da ovo nije ništa novo

http://treca-gimnazija.edu.ba/novosti/cestit-bozic-2/

http://treca-gimnazija.edu.ba/novosti/sretan-bozic/
Locked