Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
hadzinicasa

#251 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by hadzinicasa »

piupiu wrote: 25/04/2022 15:57
Pitar sa Kariba wrote: 25/04/2022 15:47

Sad kad se i opstina oglasila, upali mi se da nije ovo prvo sibicarenje Gorcina!

A grad ce asimilirati seljake, samo na ovaj broj treba vremena jbg. A i ne pomazemo mu.
Aiiii :shock:

Drama :D
ja se sjecam kad se Majo prije koju godinu oglasio ovim povodom. kako mi je to sve bilo degutantno. kakve veze imaju autorska prava s kulturnim naslijedjem. u kulturu se ulaze ne da bi se zaradilo vec jer je to opce dobro.
dakle muzej nema nikakve veze s autorskim pravima.

koska bacena da bi se raspredalo u mahali eto kako unutar porodice ima raskola a ne kako opcina SG otvara na mjestu klturne bastine dudlaonicu. opet se bavimo bas sustinom.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#252 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by mk ultra »

Image

smije li ko :mrgreen:
n+1

#253 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

Hakiz wrote: 25/04/2022 15:54
Pitar sa Kariba wrote: 25/04/2022 15:47

Sad kad se i opstina oglasila, upali mi se da nije ovo prvo sibicarenje Gorcina!

A grad ce asimilirati seljake, samo na ovaj broj treba vremena jbg. A i ne pomazemo mu.
To ne znači da u tom prostoru treba biti dudlahana. Neka opština u tom prostoru napravi muzej koji će biti hommage Maku, ne mora Gorčin.

Al' jok.
Ne mogu uopće koristiti njegovo ime. Muzej Maku, koji nije Maku?
n+1

#254 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by n+1 »

BadBoy wrote: 25/04/2022 16:15 Ko je sa ove teme zadnji put uradio nešto za širu zajednicu, pa makar sam od sebe očistio ispred zgrade?
Tehnički, svaki put kad platimo porez. :D
piupiu

#255 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

hadzinicasa wrote: 25/04/2022 16:36 ja se sjecam kad se Majo prije koju godinu oglasio ovim povodom. kako mi je to sve bilo degutantno. kakve veze imaju autorska prava s kulturnim naslijedjem. u kulturu se ulaze ne da bi se zaradilo vec jer je to opce dobro.
dakle muzej nema nikakve veze s autorskim pravima.

koska bacena da bi se raspredalo u mahali eto kako unutar porodice ima raskola a ne kako opcina SG otvara na mjestu klturne bastine dudlaonicu. opet se bavimo bas sustinom.
Ma, klasična mahalaška taktika. Baci pijesak u oči i viči: "Pobježe lopov!"
darius_maximus

#256 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by darius_maximus »

Hajvan wrote: 25/04/2022 16:27
BadBoy wrote: 25/04/2022 16:15 Ko je sa ove teme zadnji put uradio nešto za širu zajednicu, pa makar sam od sebe očistio ispred zgrade?
ja
za vikend nastavio saditi drvored na jednoj javnoj povrsini, zapocet jesenas...o svom trosku, u svom slobodnom vremenu.
Ne znam baš ni je li ovo baš pametno na javnoj površini, ali dobro... :D
BadBoy

#257 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by BadBoy »

ja
za vikend nastavio saditi drvored na jednoj javnoj povrsini, zapocet jesenas...o svom trosku, u svom slobodnom vremenu.
Svaka čast. Ali ti si u debeloj manjini. U većini slučajeva, 9 od 10 građana ovog grada će zaobići smeće na putu umjesto da ga skloni u stranu. Opomenuti drugog je misaona imenica. I eto, to je suština cijelog problema.
muha_sa

#258 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

DokleNa ste :? pljuvaona fercera li fercera :-)

Što se tice tog prostora u kojem je sad ta dudlaona kako znam za sebe (a dugo znam :D ) vazda je tu bila birtiješina nazivom "Male daire"--poslovodja iliti šef bio Nazim :D kasnije Nedo zamjeno Nazifefendiju :D

Što se tice papaka iliti primitivaca nebitno je mjesto rodjenja da se neko okiti tom papanskom titulom.
ejjus

#259 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by ejjus »

n+1 wrote: 25/04/2022 15:07 Moramo doseći tačku da nam je kultura važnija od guženja. :skoljka:
prije se u pozoriste islo da se, medju ostalim stvarima, i metne, u Goethe-ovim Tasso-u, (joj imena u ljudi Allahu), ima jedan dio u kojem glavni likovi pricaju o tome sta se kao musko i zensko smije a sta ne (die Sittlichkeit hah), to je Goethe namjestio publici, zamisli da zivis u to vrijeme, ne znas sta ces sa sebe, odes u pozoriste sa drustvom, zavrsi se sve, dodjes u razgovor sa nekom zenskom i pitas je sta misli o bas tom dijelu, sutradan napises kolumnu kako je Goethe najbolji pisac svih vremena,

kada im je izgorilo pozoriste, Goethe je pitao Eckermann-a, sta cete sad vi mladi, indirektno pitajuci gdje cete sad guzit,
Hajvan

#260 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hajvan »

darius_maximus wrote: 25/04/2022 16:52

ja
u smislu - nije zakonski dozvoljeno ili jer ce biti pocupano, polomljeno itd?
ejjus

#261 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by ejjus »

i sta je to jebena kultura, Martinu Edenu onaj pjesnik savjetuje da nadje sebi kakvu iz nize klase, jer one znaju sta je ljubav,

a ne ove vam, dodat cu ja, koje se razbacaju citatima Andrica, mozda ne shvatajuci da su oni inspirisani anti-socijalnim likovima koji dolaze iz pera Dostojevskog, covjek iz podzemlja nije za citiranje ljudi moji,

istrazite prvu pojavu obradjivanja teme mentalnih oboljenja u literaturi, pa se pronalazite u tim likovima dokle god zelite, ali nemojte to prodavati kao neku analizu lol

Goethe znao biti najveci seljak medju seljacima i najveci pjesnik, a ovi cupaju kosu zbog plavusa i bradonja u shisha baru i misle da cu ih shvatiti ozbiljno
piupiu

#262 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by piupiu »

Hakiz wrote: 25/04/2022 15:54 To ne znači da u tom prostoru treba biti dudlahana. Neka opština u tom prostoru napravi muzej koji će biti hommage Maku, ne mora Gorčin.

Al' jok.
Ma ne mora ni muzej Maku. Srce srednjovjekovnog Sarajeva (koje, ako se ne varam, nije još ni pod zaštitom UNESCO-a, vjerovatno s razlogom), pa mora li svaki ćošak biti avlija za dudlanje kablova (kojih je već puna Čaršija, ne može se diHat :oops:)?

Daj neke egzotike - turiste da čeka neki lik iz srednjeg vijeka, nek bude namješteno k'o da je 1545., nek se mogu probati 2-3 jela koja su se jela u čaršiji tada, i gosta da se obuče u neke starinske haljine, neka bude neka arhaična priča, u kući živi neki 'dizdar' (gradski zapovjednik), čiji potomak postaje najveći bosanski pjesnik :D, sluga donese kozju surutku pod svijećom i ramazaniju i medovinu za ćejf, daj nešto zanimljivo, neki doživljaj. Meni je prekrasna Kuća sevdaha s onom malom knjižaricom, i mogla bi biti još 10 puta bolja, nije baš najbolje osmišljeno, ali odlično je i da postoji. Daj nešto a da nije nargilhana, čovječe.

Ah, da, evo jedna poreska inicijativa - svakoj nargihalni udariti porez na buduće HOBP-ovce o kojima će morati brinuti zdravstveni sistem u kolapsu.

Na temu Sarajeva, pade mi na pamet kakvih sve biblioteka ima po svijetu, da ti se zamanta, sjede djeca, rade zajedno prezentacije za školu, čitaju novine, pišu eseje, uče, listaju knjige, pričaju u kafeu, igraju se, a mi nemamo ni jedne jedine savremene gradske biblioteke u Sarajevu (ima Gazi Husref-begova i Bošnjački institut, ali to nisu otvorene, gradske biblioteke). Da postoji nešto kako treba, bilo bi i korisnika. Ovog tipa. Izvinjavam se, digresija.
Ozimician

#263 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ozimician »

no_sikiriki wrote: 25/04/2022 08:10
Maja The Bee wrote: 25/04/2022 08:04

Na Zapadu uglavnom po restoranima, kafićima i hotelima rade ljudi koji ne mogu raditi ništa drugo, ili dječica koja studiraju i kojih sutra neće biti tu.

McDonald's je najbolji primjer, kod nas čisto, uredno, usluga super, a odeš bilo gdje na Zapad, tamo prljavo, odvratno, ljudi koji rade imaju izgled kriminalaca itd.
Ne znam, svako ima neko svoje iskustvo, živjela sam na Zapadu i dosta putovala i ne mogu se složiti, bar za mjesta gdje sam ja bila. Sve je čisto, osmijeh (makar lažni) na licu i tu su ti na usluzi kakav god da si ti (jer "customer is always right"), jednostavno ne smiju biti bezobrazni kao naši ovdje.
Kao što neko već reče, Zapad je širok pojam, iz mog dosadašnjeg iskustva, a obišao sam cijelu Evropu, što privatno što poslovno - stekao sam dojam da to ''Customer is always right'' vrijedi još samo kod nas. Ja ne znam gdje si ti doživio bezobrazluk kod nas u supermarketima ili iole normalnijim kafićima / restoranima?

Na Zapadu većinu tih poslova obavljaju ljudi koji su tu privremeno i svi znaju da su tu privremeno, većina ih ne zna ni jezik kako treba, pogotovo po popularnijim turističkim destinacijama tipa Beč, Pariz, Venecija, Milano, Amsterdam. A o čistoći neću ni da govorim, najbolji primjer McDonalds - u Sarajevu je čišći nego bilo gdje drugo gdje sam bio.
Bodkin

#264 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 25/04/2022 17:45

Ne znam, svako ima neko svoje iskustvo, živjela sam na Zapadu i dosta putovala i ne mogu se složiti, bar za mjesta gdje sam ja bila. Sve je čisto, osmijeh (makar lažni) na licu i tu su ti na usluzi kakav god da si ti (jer "customer is always right"), jednostavno ne smiju biti bezobrazni kao naši ovdje.
Kao što neko već reče, Zapad je širok pojam, iz mog dosadašnjeg iskustva, a obišao sam cijelu Evropu, što :D privatno što poslovno - stekao sam dojam da to ''Customer is always right'' vrijedi još samo kod nas. Ja ne znam gdje si ti doživio bezobrazluk kod nas u supermarketima ili iole normalnijim kafićima / restoranima?

Na Zapadu većinu tih poslova obavljaju ljudi koji su tu privremeno i svi znaju da su tu privremeno, većina ih ne zna ni jezik kako treba, pogotovo po popularnijim turističkim destinacijama tipa Beč, Pariz, Venecija, Milano, Amsterdam. A o čistoći neću ni da govorim, najbolji primjer McDonalds - u Sarajevu je čišći nego bilo gdje drugo gdje sam bio.
Mi smo u drugacijoj evropi bili :D
YouAreMyDestiny

#265 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by YouAreMyDestiny »

Stanje se najviše pogoršalo poslije 2012 godine. A glavni krivac je SDA i njihov mentalni sklop.
no_sikiriki

#266 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

Kao što neko već reče, Zapad je širok pojam, iz mog dosadašnjeg iskustva, a obišao sam cijelu Evropu, što privatno što poslovno - stekao sam dojam da to ''Customer is always right'' vrijedi još samo kod nas. Ja ne znam gdje si ti doživio bezobrazluk kod nas u supermarketima ili iole normalnijim kafićima / restoranima?

Kod nas u kafanama/restoranima/radnjama jesam doživjela bezobrazluke raznorazne, u supermarketima nisam.
U Australiji gdje sam živjela apsolutno važi zlatno pravilo da je customer always right (i sama sam radila u jednoj radnji dok sam studirala). U azijskim zemljama, Emiratima, Londonu, Rimu, Češkoj, Turskoj itd. isto ne pamtim da je bilo ikakvog bezobrazluka. Tačno je da se studentarija/mlađi ljudi najčešće bave tim poslovima, ali nije bilo ni jezičkih problema, niti neke neljubaznosti. Za McDonald's stvarno ne znam, jer ne jedem tamo. :mrgreen:
agnostic_front

#267 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by agnostic_front »

hadzinicasa wrote: 25/04/2022 14:01
mk ultra wrote: 25/04/2022 13:08
da je to valjalo i funkcionisalo, ne bi se tako jednostavno raspalo već bi raslo i nastavilo dalje

nego će prije biti da je uhljebarij davno naučen, u tom "sistemu nad sistemima" pa je sad čudno kad većina lomi kičmu za 1200KM, neko se samo pojavi na poslu
joj kad cujem ovaj argument, a cujem ga cesto pogotovo od mladjih generacija.
dabome da je valjalo i dabome da je funkcionisalo i raslo.

da nije valjalo, valjda bis e bolje napravilo a ne ovo ruglo sto sad imamo.
A sta fali argumentu? Pa i jace socijalisticke drzave su se raspale. Ta drzava jeste imala glavu i rep, za razliku od ove, ali socijalizam jednostavno ne funkcionise.
Dimu1927

#268 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Dimu1927 »

e cuj obrazovanje :lol:

pa covid im dosao ko slag na tortu, nastava se svela na to da profuknjace od nastavnica i profesorica leze po vikendicama i apartmanima i "drze" casove

cast izuzecima.
Hajvan

#269 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Hajvan »

eto gore primjer "u sta smo se pretvorili"

:lol:
Haris.ba

#270 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Haris.ba »

Hajvan wrote: 25/04/2022 18:51 eto gore primjer "u sta smo se pretvorili"

:lol:
Citam, i pomislim - mnogo konkretno. Molim vise podataka. :D
Cisto iz roditeljske brige. :mrgreen:
dale cooper

#271 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by dale cooper »

Sve je do sistema koji je uspostavljen nakon rata i onima koji svojim izborima održavaju te iste ljude na vlasti evo gotovo pa 30 godina.
I nije tu samo Sarajevo u pitanju, čitava jebena zemlja je takva.
darius_maximus

#272 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by darius_maximus »

Hajvan wrote: 25/04/2022 17:30
darius_maximus wrote: 25/04/2022 16:52

u smislu - nije zakonski dozvoljeno ili jer ce biti pocupano, polomljeno itd?
U smislu, ti si sebi drvece posadio, a sljedeci bi mogao kakvi mjesto za rostiljanje pored napraviti, dok ce treci parking mjesta zacrtati. Sto da ne, ako si ti poceo po svom?
Ko ce se brinuti o tom drvecu i odrzavati ga?

Iako je posumljavanje uvijek lijepa ideja, mislim da treba s nekim koordinirari, ali eto, tako je kako je. :D
Ozimician

#273 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Ozimician »

no_sikiriki wrote: 25/04/2022 18:37

Kod nas u kafanama/restoranima/radnjama jesam doživjela bezobrazluke raznorazne, u supermarketima nisam.
U Australiji gdje sam živjela apsolutno važi zlatno pravilo da je customer always right (i sama sam radila u jednoj radnji dok sam studirala). U azijskim zemljama, Emiratima, Londonu, Rimu, Češkoj, Turskoj itd. isto ne pamtim da je bilo ikakvog bezobrazluka. Tačno je da se studentarija/mlađi ljudi najčešće bave tim poslovima, ali nije bilo ni jezičkih problema, niti neke neljubaznosti. Za McDonald's stvarno ne znam, jer ne jedem tamo. :mrgreen:
Ti nabroja sve istočne zemlje, osim Rima, xD Slažem se da je u nabrojanim zemljama tako kako navodiš - za Rim nisam baš siguran, možda kako gdje
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#274 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by teskeredzic_22 »

n+1 wrote: 25/04/2022 16:44
Tehnički, svaki put kad platimo porez. :D
Tehnički , svaki put kad vlastiti otpad (kućni , kabasti , šuta) odložimo tamo gdje je određeno a ne da ga heknemo bilo gdje i čekamo da nam neko nešta urgira.
Last edited by teskeredzic_22 on 25/04/2022 19:27, edited 1 time in total.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#275 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by teskeredzic_22 »

piupiu wrote: 25/04/2022 17:40
Hakiz wrote: 25/04/2022 15:54 To ne znači da u tom prostoru treba biti dudlahana. Neka opština u tom prostoru napravi muzej koji će biti hommage Maku, ne mora Gorčin.

Al' jok.
Ma ne mora ni muzej Maku. Srce srednjovjekovnog Sarajeva (koje, ako se ne varam, nije još ni pod zaštitom UNESCO-a, vjerovatno s razlogom), pa mora li svaki ćošak biti avlija za dudlanje kablova (kojih je već puna Čaršija, ne može se diHat :oops:)?

Daj neke egzotike - turiste da čeka neki lik iz srednjeg vijeka, nek bude namješteno k'o da je 1545., nek se mogu probati 2-3 jela koja su se jela u čaršiji tada, i gosta da se obuče u neke starinske haljine, neka bude neka arhaična priča, u kući živi neki 'dizdar' (gradski zapovjednik), čiji potomak postaje najveći bosanski pjesnik :D, sluga donese kozju surutku pod svijećom i ramazaniju i medovinu za ćejf, daj nešto zanimljivo, neki doživljaj. Meni je prekrasna Kuća sevdaha s onom malom knjižaricom, i mogla bi biti još 10 puta bolja, nije baš najbolje osmišljeno, ali odlično je i da postoji. Daj nešto a da nije nargilhana, čovječe.

Ah, da, evo jedna poreska inicijativa - svakoj nargihalni udariti porez na buduće HOBP-ovce o kojima će morati brinuti zdravstveni sistem u kolapsu.

Na temu Sarajeva, pade mi na pamet kakvih sve biblioteka ima po svijetu, da ti se zamanta, sjede djeca, rade zajedno prezentacije za školu, čitaju novine, pišu eseje, uče, listaju knjige, pričaju u kafeu, igraju se, a mi nemamo ni jedne jedine savremene gradske biblioteke u Sarajevu (ima Gazi Husref-begova i Bošnjački institut, ali to nisu otvorene, gradske biblioteke). Da postoji nešto kako treba, bilo bi i korisnika. Ovog tipa. Izvinjavam se, digresija.
Ruku na srce to bi u neku ruku bilo varanje.
Baščaršija nije na UNESCO listi s razlogom , Baščaršija NIJE AUTENTIČNA (za razliku od mostarske).

Sve što na Čaršiji vidimo je izgrađeno ili obnovljeno od modernih , savremenih materijala , mahom šezdsetih i sedamdesetih. Muha bolje zna sigurno 👍
Locked