Hakiz wrote: ↑25/04/2022 15:54
To ne znači da u tom prostoru treba biti dudlahana. Neka opština u tom prostoru napravi muzej koji će biti hommage Maku, ne mora Gorčin.
Al' jok.
Ma ne mora ni muzej Maku. Srce srednjovjekovnog Sarajeva (koje, ako se ne varam, nije još ni pod zaštitom UNESCO-a, vjerovatno s razlogom), pa mora li svaki ćošak biti avlija za dudlanje kablova (kojih je već puna Čaršija, ne može se diHat

)?
Daj neke egzotike - turiste da čeka neki lik iz srednjeg vijeka, nek bude namješteno k'o da je 1545., nek se mogu probati 2-3 jela koja su se jela u čaršiji tada, i gosta da se obuče u neke starinske haljine, neka bude neka arhaična priča, u kući živi neki 'dizdar' (gradski zapovjednik), čiji potomak postaje najveći bosanski pjesnik

, sluga donese kozju surutku pod svijećom i ramazaniju i medovinu za ćejf, daj nešto zanimljivo, neki doživljaj. Meni je prekrasna Kuća sevdaha s onom malom knjižaricom, i mogla bi biti još 10 puta bolja, nije baš najbolje osmišljeno, ali odlično je i da postoji. Daj nešto a da nije nargilhana, čovječe.
Ah, da, evo jedna poreska inicijativa - svakoj nargihalni udariti porez na buduće HOBP-ovce o kojima će morati brinuti zdravstveni sistem u kolapsu.
Na temu Sarajeva, pade mi na pamet kakvih sve biblioteka ima po svijetu, da ti se zamanta, sjede djeca, rade zajedno prezentacije za školu, čitaju novine, pišu eseje, uče, listaju knjige, pričaju u kafeu, igraju se, a mi nemamo ni jedne jedine savremene gradske biblioteke u Sarajevu (ima Gazi Husref-begova i Bošnjački institut, ali to nisu otvorene, gradske biblioteke). Da postoji nešto kako treba, bilo bi i korisnika.
Ovog tipa. Izvinjavam se, digresija.