Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Piaty

#101 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Piaty »

Tempo wrote: 25/04/2022 00:27
Piaty wrote: 25/04/2022 00:23

Eno ti opet "u ovom sistemu bi..."

Ama pusti ovaj sistem. Mislim ok, ne bi mu bilo bolje, bi mu bilo bolje, mozda bi postao pilot, mozda automehanicar...koja je poenta.
Pricamo Australiji ali je Brisel glavni grad Belgije.

Mak Dizdar je i u sistemu prije komunistickog imao problema, a kasnije se to samo nastavilo.
pa mozda je bio neki nadrkanko, sto ne menja kvalitet proslog sistema u odnosu na ovo gdje nas je doveo nacionalizam i metastazirana glupost.
O cemu pricas? Jel se zajebavas ili...?
Tempo
ZeModerator

#102 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Tempo »

billy organ wrote: 25/04/2022 00:25
Tempo wrote: 25/04/2022 00:22

ocigledno da mu je bilo bolje onda nego sto bi mu bilo sad.
Sta sam upravo procitao.
pa ja ba, imo jedan stan koji je dobio dzaba, dobio drugi isto dzaba, imo zenu, imo troje djece, nije radio, piso pjesme, bio u citankama...

danas bi bio niko i nista. sirotinja ili sluga.
billy organ

#103 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by billy organ »

Piaty wrote: 25/04/2022 00:30

pa mozda je bio neki nadrkanko, sto ne menja kvalitet proslog sistema u odnosu na ovo gdje nas je doveo nacionalizam i metastazirana glupost.
Ne obracaj paznju na njega. Ne cita do kraja, vidi samo sto zeli da vidi i vadi stvari iz konteksta.
billy organ

#104 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by billy organ »

Tempo wrote: 25/04/2022 00:31
billy organ wrote: 25/04/2022 00:25

Sta sam upravo procitao.
pa ja ba, imo jedan stan koji je dobio dzaba, dobio drugi isto dzaba, imo zenu, imo troje djece, nije radio, piso pjesme, bio u citankama...

danas bi bio niko i nista. sirotinja ili sluga.
Nisi ti jarane dobar u glavu. Idi naspavaj pa ujutru kad se probudis jos jednom procitaj sto sam citirao.
Rockefeller

#105 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Rockefeller »

Sociolog wrote: 24/04/2022 23:49
Rockefeller wrote: 24/04/2022 23:36 :lol:

Rodjeni Sarajlija, prodao se za fotelje i lagodan zivot. A ko ne bi? 5% grada.
I ti bi Fojnicaninda si Sarajlija :mrgreen: :bih:

Zasto ne kupujete zgrade u onim Lamelama u Fojnici..nego kupujete garsonjerice u Tibrama...? ;-)

Ne mogu rende kora
Nope. Imam kucu u Fojnici.

Sarajevo volim jer je glavni grad i mnogo toga potice iz Sa. :wink:
Sociolog

#106 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Sociolog »

:skoljka:
Bloo wrote: 24/04/2022 23:50 Ah, evo nam naše forumske mahiremahauše... :mrgreen:
A ko je tebi dao ingerenciju da nekome ljepis kvazi epitet/e?
Tempo
ZeModerator

#107 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Tempo »

Piaty wrote: 25/04/2022 00:30

pa ako su ga jebavali u dva sistema, mozda nije do sistema, mozda je do njega. objektivno, ne znam covjeka, ne mogu tvrditi, ali eto.. however, u socijalizmu je dobijao stanove, izdavao knjige, bio u citankama, djeca su u skolama ucila njegove pjesme napamet, indexi pjevali. to ne zvuci kao da su ga sikanirali i terorisali.
billy organ

#108 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by billy organ »

Nije bio partijski dupelizac.
Tempo
ZeModerator

#109 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Tempo »

billy organ wrote: 25/04/2022 00:35 Nije bio partijski dupelizac.
a ipak je dobio stan od drzave, ipak je izdavao knjige, ipak je bio u citanci, ipak su ga indexi pjevali. ima li danas takvih slucajeva?
Bloo
Globalna šefica

#110 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Bloo »

Sociolog wrote: 25/04/2022 00:33 :skoljka:
Bloo wrote: 24/04/2022 23:50 Ah, evo nam naše forumske mahiremahauše... :mrgreen:
A ko je tebi dao ingerenciju da nekome ljepis kvazi epitet/e?
Pa nije kvazi. :mrgreen: vec posljedica tvog lika i djela.
billy organ

#111 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by billy organ »

Tempo wrote: 25/04/2022 00:37
billy organ wrote: 25/04/2022 00:35 Nije bio partijski dupelizac.
a ipak je dobio stan od drzave, ipak je izdavao knjige, ipak je bio u citanci, ipak su ga indexi pjevali. ima li danas takvih slucajeva?

Smaras.
Tempo
ZeModerator

#112 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Tempo »

billy organ wrote: 25/04/2022 00:38
Tempo wrote: 25/04/2022 00:37

Smaras.
ma jok, nego ti imas intelekt koji se brzo zamara.
jasib

#113 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by jasib »

laik1981 wrote: 24/04/2022 21:13 Ne znam gdje ovo da postam

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-sm ... /220424073

Nekako mi ovo bas slikovito opisuje mentalni sklop koji je zavladao gradom. Ako bi jednim primjerom zelio objasniti danasnje Sarajevo onda je to ovo gore..

Postoji li i promil nade da opet postanemo normalni?
Tema je dobila potpuno drugu konotaciju od idejne, postala je pretendenciozna i ksenofobična, i neće postići cilj.

Glavni, odnosno možda i jedini krivac, je lokalna vlast, koja je odobrila komercijalizaciju, prije svega - prostora zaštićenog zakonom u svojstvu kulturno istorijskog nasljeđa, a onda i intervencijom "kovertom" ili sličnim načinom postizanja interesa. Drugo, nisu samo Daire urbicidne kao prostor, takav je i "Kolobara", takva i je Ulica Sarači sa onim mnogim trgovinama brze hrane, industrijskih baklava, mobitela, majica i džempera, i svega što ne pripada tom kulturološkom prostoru.

Ibrahim Hadžibajrić može biti milion puta rođen na sred Bistrika, on je papak, primitivac koji je uništio Stari Grad. Rijetko viđen korupcijski maher, a vlada najljepšom lokalnom zajednicom u cijeloj državi :(

Osim toga, Baš-Čaršijom skoro da upravljaju Turci :-)
last mohicans wrote: 24/04/2022 22:52 Nije Ibro, by the way i nazalost, pripadnik stare sarajevske porodice, a u suštini sitni šibicar i interesdzija, vidio korist za sebe,pa otuda dudlaona umjesto spomen sobe ili čega već. Ne znam da li ste primjetili da je nekada nacionalni restoran, mislim i kulturno naslijeđe, restoran Lovac, dat nekom efendijici da otvori nargilhanu koja uredno radi 5 metara od Prve bošnjačke gimazije. Ibro odobrio.
:thumbup:
GandalfSivi

#114 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by GandalfSivi »

Ozimician wrote: 24/04/2022 23:35
no_sikiriki wrote: 24/04/2022 22:40

Kako/po čemu smo iznad??
Pa pričamo o ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima. Ako ste kad kupovali, bili u restoranima, itd. u Njemačkoj, Švedskoj i slično, onda znate o čemu pričam... Naravno razlika je od objekta do objekta, kao i kod nas, ali generalno ako bih birao uslugu u BiH ili u Njemačkoj npr, odabrao bih BiH.
Nemoj nikada u Ameriku doci, sjebat ces se pravo…
billy organ

#115 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by billy organ »

Tempo wrote: 25/04/2022 00:40
billy organ wrote: 25/04/2022 00:38

Smaras.
ma jok, nego ti imas intelekt koji se brzo zamara.
Idi ba naspavaj se. :lol: :lol:
muha_sa

#116 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by muha_sa »

Leopard_SA wrote: 25/04/2022 00:29
billy organ wrote: 24/04/2022 23:56

Izuzetno tuzan komentar. I tuzan i ruzan. Znaci smeta neciji tudji naglasak. Odvratan u rangu sa ovim desavanjima oko Dizdara. Pogan i rasisticki komentar. Dovoljno je reci: FUJ!.
Pa od istih ljudi cujes kako Sarajevo nije metropola, a hoce im sta bit jer raja iz drugih dijelova Bosne dolazi u Sarajevo. Kontradiktorni sami sebi…
Inace, veci je Sarajlija Focak, Tuzlak, Sandzaklija i sl koji ne baca smece po cesti, ne parkira kao papak, ne glasa za izgradnju Tibri i drugih arhitektonskih ikona(ukoliko je clan opcinskog vijeca) nego oni kojima u rodnom listu pise ime jedne od cetiri sarajevske opcine
:thumbup:
Maja The Bee

#117 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Maja The Bee »

Ozimician wrote: 24/04/2022 22:32

Tačno, posebno u ugostiteljstvu se to primjeti, mada npr. kad odeš na Zapad - vidiš da smo mi opet nivo iznad njih što se usluge i uslužnih djelatnosti tiče...
Kako/po čemu smo iznad??
Na Zapadu uglavnom po restoranima, kafićima i hotelima rade ljudi koji ne mogu raditi ništa drugo, ili dječica koja studiraju i kojih sutra neće biti tu.

McDonald's je najbolji primjer, kod nas čisto, uredno, usluga super, a odeš bilo gdje na Zapad, tamo prljavo, odvratno, ljudi koji rade imaju izgled kriminalaca itd.
no_sikiriki

#118 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by no_sikiriki »

Maja The Bee wrote: 25/04/2022 08:04

Kako/po čemu smo iznad??
Na Zapadu uglavnom po restoranima, kafićima i hotelima rade ljudi koji ne mogu raditi ništa drugo, ili dječica koja studiraju i kojih sutra neće biti tu.

McDonald's je najbolji primjer, kod nas čisto, uredno, usluga super, a odeš bilo gdje na Zapad, tamo prljavo, odvratno, ljudi koji rade imaju izgled kriminalaca itd.
Ne znam, svako ima neko svoje iskustvo, živjela sam na Zapadu i dosta putovala i ne mogu se složiti, bar za mjesta gdje sam ja bila. Sve je čisto, osmijeh (makar lažni) na licu i tu su ti na usluzi kakav god da si ti (jer "customer is always right"), jednostavno ne smiju biti bezobrazni kao naši ovdje.
Maja The Bee

#119 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Maja The Bee »

no_sikiriki wrote: 25/04/2022 08:10
Maja The Bee wrote: 25/04/2022 08:04

Ne znam, svako ima neko svoje iskustvo, živjela sam na Zapadu i dosta putovala i ne mogu se složiti, bar za mjesta gdje sam ja bila. Sve je čisto, osmijeh (makar lažni) na licu i tu su ti na usluzi kakav god da si ti (jer "customer is always right"), jednostavno ne smiju biti bezobrazni kao naši ovdje.
Ni Zapad nije svugdje isti, tako da sigurno ima i dobrih iskustava. Opet, kad putuješ, nagledaš se svega, posebno u ovim velikim gradovima, tipa Minhena, Marseja, Pariza, Londona...
Maja The Bee

#120 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Maja The Bee »

Glede teme, nažalost papanski mentalitet je davno preovladao Opštinom Stari Grad, i nisu za to krivi samo došljaci, nego i Sarajlije iz mahala, poput Ibre Hadžibajrića.

A što se tiče ljudi iz drugih dijelova BiH, davala sam im šansu stotinama puta i uvijek bih se na kraju pokajala. Ja jednostavno ne znam igrati te igre.
Naslovnica

#121 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Naslovnica »

"Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanja jednog naroda da zdrav razum i prav sud u njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla u svijetu oko sebe nego ni svoju sopstvenu korist od očigledne štete." - Ivo Andrić
Laplace

#122 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by Laplace »

tramvajtrojka wrote: 24/04/2022 21:19
laik1981 wrote: 24/04/2022 21:13 Ne znam gdje ovo da postam

https://www.klix.ba/vijesti/bih/kako-sm ... /220424073

Nekako mi ovo bas slikovito opisuje mentalni sklop koji je zavladao gradom. Ako bi jednim primjerom zelio objasniti danasnje Sarajevo onda je to ovo gore..

Postoji li i promil nade da opet postanemo normalni?
zadrzale su brude barem ime dosta od koga je, mogao je dati ime lokalu carolija il miris :-) :-)

al veca poražavajuća činjenica je da udjes u ovu nargilanu i upitas ko je mak dizdar niko ziv ne bi imao pojma :lol: :lol:
Pitanje je da li bi oni znali ko su oni sami a kamoli ko je Mak Dizdar.
laik1981

#123 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by laik1981 »

Tako nekako. Totalni gubitak identiteta. Nismo nikad bili neke cvjecke, ali smo nekad imali neke specificne manire, bili opusteniji, bili bolji domacini, zajebanti. Bili smo pozeljnije drustvo, nudili puno vise. Danas cesto imam osjecaj da sam stranac u vlastitom gradu. Ni fizicki skoro vise ne licimo na sebe. Neka gluma i laz 24/7..
MUNAFIK

#124 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by MUNAFIK »

Maja The Bee wrote: 25/04/2022 08:14 Glede teme, nažalost papanski mentalitet je davno preovladao Opštinom Stari Grad, i nisu za to krivi samo došljaci, nego i Sarajlije iz mahala, poput Ibre Hadžibajrića.

A što se tiče ljudi iz drugih dijelova BiH, davala sam im šansu stotinama puta i uvijek bih se na kraju pokajala. Ja jednostavno ne znam igrati te igre.
Ja u Sarajevu nisam upoznao vece papke od 'starosjedioca' kojima je jedina referenca vrijednosti mjesto rodjenja na koje oni nikako nisu mogli uticati.

Ne znaju sastavit 3 recenice ali misle da su pametniji i bolji od svih ostalih, kad sam znao sjesti sa tim mahalcima na kafu pa digne ti se kosa na glavi od gluposti koje cujes i eto nekakvi 'dosljaci' su krivi za to. :-)

Generalno ta prica je tuzna i glupa, a posebno povezivanje nekakvog nacelnika sa svim tim pa nece valjda bilo koji nacelnik ici odgajat djecu po kucama ili tjerat ih da se obrazuju i da steknu neka znanja i vjestine.

Pa evo i ova nargilhana 99% sam siguran da ovo drze neke sarajlije i da oni skrnave ime DOŠLJE Maka Dizdara.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#125 Re: Sarajevo - u sta smo se pretvorili i mozemo li se popraviti

Post by mk ultra »

MUNAFIK wrote: 25/04/2022 08:59
Maja The Bee wrote: 25/04/2022 08:14 Glede teme, nažalost papanski mentalitet je davno preovladao Opštinom Stari Grad, i nisu za to krivi samo došljaci, nego i Sarajlije iz mahala, poput Ibre Hadžibajrića.

Ja u Sarajevu nisam upoznao vece papke od 'starosjedioca' kojima je jedina referenca vrijednosti mjesto rodjenja na koje oni nikako nisu mogli uticati.

Ne znaju sastavit 3 recenice ali misle da su pametniji i bolji od svih ostalih, kad sam znao sjesti sa tim mahalcima na kafu pa digne ti se kosa na glavi od gluposti koje cujes i eto nekakvi 'dosljaci' su krivi za to. :-)

Generalno ta prica je tuzna i glupa, a posebno povezivanje nekakvog nacelnika sa svim tim pa nece valjda bilo koji nacelnik ici odgajat djecu po kucama ili tjerat ih da se obrazuju i da steknu neka znanja i vjestine.

Pa evo i ova nargilhana 99% sam siguran da ovo drze neke sarajlije i da oni skrnave ime DOŠLJE Maka Dizdara.
pa što onda dođoše svi u sarajevo kad je tako loše :lol:

ili je ipak gore odakle se došlo
Locked