IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Piko18

#276 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Piko18 »

Pitar sa Kariba wrote: 25/02/2022 14:57 :oops:
Image
Povlacite pare! :mrgreen:
pa nije valjda da drzis novac na upworku 😂. Cim legne u petak ujutro ja to saljem na payoneer.
Mislim da se ovo vise odnosi na ukrajinske i ruske freelancere.
kabadahija30

#277 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by kabadahija30 »

Ako je rusija banovana iz swifta jer li sad putin prelazi na objective-c ? Ili je to nešto drugo
dimitrov

#278 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by dimitrov »

Ima li iko iskustva sa remote radom za Irske firme? Kako se kreću plate?
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#279 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by anex »

cassius

#280 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by cassius »

Koliko je moguce da neko bez ikakvog iskustva u programiranju, savlada QA testing i bavi se tim ?
nexus90

#281 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by nexus90 »

cassius wrote: 04/03/2022 09:20 Koliko je moguce da neko bez ikakvog iskustva u programiranju, savlada QA testing i bavi se tim ?
Moja dva drugara su uspjela... Poceli su kao manualni QA, sada se vec lagano uhodavaju i sa automation.
kabadahija30

#282 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by kabadahija30 »

dimitrov wrote: 03/03/2022 14:26 Ima li iko iskustva sa remote radom za Irske firme? Kako se kreću plate?
Ne znam za irsku, meni švabe plaćaju 45 eura po satu. Ugovori su na 6 mjeseci pa produže opet. Ne bi tražio ispos 30 eura sta god da radim
ZeroOneTwo

#283 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by ZeroOneTwo »

Pozdrav svima, ima li neko ovdje informacije o praksi/bootcampu u CapeAnn-u i Virgin Pulsu, tipa je li praksa plaćena i je li radno vrijeme u Virginu od 14h do 22h? Siguran sam da vrijedi pohađat u svakom slučaju, a ako imate bilo kakve informacije, hvala unaprijed na dijeljenju njih sa mnom :D
pinkman

#284 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by pinkman »

Dimu1927 wrote: 23/02/2022 12:14 tako je nazalost, da po 1000 dodaju mozda bi se neko i upecao, a sa tom platom vec idu u direktorski nivo... pomocnik direktora na federalnom nivou ima oko 1800-1900 ...

p.s. ne treba polagati nista naknadno, drzavni ispit ili, ovo je federalni nivo

Za poziciju 01:
- VSS - VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa (koji se
vrednuje sa 240 ECTS bodova) ili drugog ili trećeg ciklusa Bonjskog sistema studiranja,
elektrotehnički, prirodno - matematički, mašinski ili ekonomski fakultet
- najmanje 2 (dvije) godina radnog staža
Za poziciju 02.
- VSS - VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ili drugog ili trećeg
ciklusa Bonjskog sistema studiranja, elektrotehnički, prirodno - matematički, mašinski ili
ekonomski fakultet
- najmanje 1 (jedna) godina radnog staža
Treba polagati i opci (to se jednom polaze) i strucni ispit (vezan za radno mjesto).

To organizuje Agencija za drzavnu sluzbu FBIH
Dimu1927

#285 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Dimu1927 »

da ali to se polaze u toku konkursne procedure, taj strucni ispit je vezan samo za to radno mjesto i polazes ga pismeno pa usmeno, da bi dospio na listu uspjesnih kandidata, iz kojeg onda izaberu nekog.

ne treba nista naknadno polagati ako te izaberu na kraju.
Guadalajara

#286 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Guadalajara »

Piko18 wrote: 26/02/2022 08:14
Pitar sa Kariba wrote: 25/02/2022 14:57 :oops:
Image
Povlacite pare! :mrgreen:
pa nije valjda da drzis novac na upworku 😂. Cim legne u petak ujutro ja to saljem na payoneer.
Mislim da se ovo vise odnosi na ukrajinske i ruske freelancere.
Meni i Payoneer poslao obavijest. Morao drugu banku dodati jer mi je ova pod sankcijama 😂
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#287 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Pitar sa Kariba »

Moze li pitanje, al' da se ko ne uvrijedi!
Gledam po FB grupama u vezi IT-a, cesto se javljaju raja koja su zavrsila neki od IT fakulteta u regiji. Uglavnom su im profili kao ovaj sa slike ⬇️. Neki dan cura na grupi postavlja pitanje, kao 3 je godina treba da uradi CRUD projekat za fakultet moli za pomoc nema pojma koju tehnologiju i kako da uradi?! Drugi momak iz Srbije magistrirao na nekom IT faxu tamo pita kako da udje u QA. Poznaje HTML, CSS i malo JS?!?!?
Image

Ono, da li su ovo istine?!
Opet ne zelim da se pogresno razumije moj post, ne omalovazam nikoga intersuje me da li se fakat ovakav izadje sa fakulteta?
Transfair

#288 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Transfair »

Pitar sa Kariba wrote: 15/03/2022 15:39 Moze li pitanje, al' da se ko ne uvrijedi!
Gledam po FB grupama u vezi IT-a, cesto se javljaju raja koja su zavrsila neki od IT fakulteta u regiji. Uglavnom su im profili kao ovaj sa slike ⬇️. Neki dan cura na grupi postavlja pitanje, kao 3 je godina treba da uradi CRUD projekat za fakultet moli za pomoc nema pojma koju tehnologiju i kako da uradi?! Drugi momak iz Srbije magistrirao na nekom IT faxu tamo pita kako da udje u QA. Poznaje HTML, CSS i malo JS?!?!?
Image

Opet ne zelim da se pogresno razumije moj post, ne omalovazam nikoga intersuje me da li se fakat ovakav izadje sa fakulteta?
Ovo moze biti samo neki meme poput onih Sabitovih Iztarcina
Pitar sa Kariba

#289 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Ma nije bolan meme, CV!
pinkman

#290 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by pinkman »

Pitar sa Kariba wrote: 15/03/2022 15:39 Moze li pitanje, al' da se ko ne uvrijedi!
Image

Moguce je. Nisu nista ucili izvan fakulteta i to je to.
Guadalajara

#291 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Guadalajara »

pinkman wrote: 15/03/2022 16:02
Image

Poznajem ih, asistenti su na UNSA, a nemaju pojma!

Tako da mi ovo nije ništa čudno.
pinkman

#292 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by pinkman »

Guadalajara wrote: 15/03/2022 20:13
pinkman wrote: 15/03/2022 16:02

Poznajem ih, asistenti su na UNSA, a nemaju pojma!

Tako da mi ovo nije ništa čudno.
Nije ni meni cudno. Znam i ja takve. Ne samo asistente, nego i one koji nisu.

Ali eto, nauci se vremenom :D
anelsol

#293 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by anelsol »

Raja jedno pitanje za vas. Pošto vidim da se poslodavci iz ove branše stalno žale kako nema dovoljno kvalitetne radne snage, da li bi imalo smisla da se u nekoj malo većoj sredini npr. u Mostaru ili Sarajevu formira srednja tehnička škola iz oblasti informacionih tehnologija?
nekome

#294 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by nekome »

anelsol wrote: 19/03/2022 10:49 Raja jedno pitanje za vas. Pošto vidim da se poslodavci iz ove branše stalno žale kako nema dovoljno kvalitetne radne snage, da li bi imalo smisla da se u nekoj malo većoj sredini npr. u Mostaru ili Sarajevu formira srednja tehnička škola iz oblasti informacionih tehnologija?
to je njihov spin
anelsol

#295 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by anelsol »

nekome wrote: 19/03/2022 11:40
anelsol wrote: 19/03/2022 10:49 Raja jedno pitanje za vas. Pošto vidim da se poslodavci iz ove branše stalno žale kako nema dovoljno kvalitetne radne snage, da li bi imalo smisla da se u nekoj malo većoj sredini npr. u Mostaru ili Sarajevu formira srednja tehnička škola iz oblasti informacionih tehnologija?
to je njihov spin
U BIT Alijansi tvrde da u IT sektoru nedostaje 6000 ljudi koje bi mogli zaposliti sad pa sad, pa kontam....
zanimljiv

#296 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by zanimljiv »

anelsol wrote: 19/03/2022 12:46
nekome wrote: 19/03/2022 11:40

to je njihov spin
U BIT Alijansi tvrde da u IT sektoru nedostaje 6000 ljudi koje bi mogli zaposliti sad pa sad, pa kontam....
Nije to ništa netačno, ali nije rješenje hiperprodukcija kadra, pogotovo ne iz srednjih škola, koje većinom danas i imaju IT program kao opciju. To nije ni izbliza dovoljno da se neko spremi za tržište rada, a kada se priča o nedostatku ljudi misli se na mediore i seniore, tačno je da će današnji praktikanti i juniori nekada napredovati, ali to zaista oduzima vrijeme i firme ne mogu dobiti neki veliki i kul projekat ako im pola kadra ima 0-1 godinu iskustva, samim time im se ne isplati da ih obučavaju i kada napreduju kroz 2-3 godine firma nema projekte koji im omogućavaju da ih zadrže, začarani krug.
ChataDodajStaHoces

#297 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by ChataDodajStaHoces »

Evo jedan vikend #nocode projekat koji bi trebao svima da bude koristan. U tweetu vise informacija a link na tool - obracun.agencijacc.com

Pitar sa Kariba

#298 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

:thumbup:
Guadalajara

#299 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by Guadalajara »

ChataDodajStaHoces wrote: 21/03/2022 11:10 Evo jedan vikend #nocode projekat koji bi trebao svima da bude koristan. U tweetu vise informacija a link na tool - https://obracun.agencijacc.com/

De nek malo maskira appsheet :D :thumbup:
Šta ko mora znati šta se koristi :wink:
ChataDodajStaHoces

#300 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..

Post by ChataDodajStaHoces »

Cuj da maskiram ja se jos hvalim tim da je ovo nocode vikend projekat :D haha #nocode je buducnost za validiranje brzih ideja. Sve dok je korisno raji, i lako za promijeniti :thumbup:
Post Reply