pa nije valjda da drzis novac na upworku
Mislim da se ovo vise odnosi na ukrajinske i ruske freelancere.
Moderator: anex
pa nije valjda da drzis novac na upworku
Treba polagati i opci (to se jednom polaze) i strucni ispit (vezan za radno mjesto).Dimu1927 wrote: ↑23/02/2022 12:14 tako je nazalost, da po 1000 dodaju mozda bi se neko i upecao, a sa tom platom vec idu u direktorski nivo... pomocnik direktora na federalnom nivou ima oko 1800-1900 ...
p.s. ne treba polagati nista naknadno, drzavni ispit ili, ovo je federalni nivo
Za poziciju 01:
- VSS - VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa (koji se
vrednuje sa 240 ECTS bodova) ili drugog ili trećeg ciklusa Bonjskog sistema studiranja,
elektrotehnički, prirodno - matematički, mašinski ili ekonomski fakultet
- najmanje 2 (dvije) godina radnog staža
Za poziciju 02.
- VSS - VII stepen stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ili drugog ili trećeg
ciklusa Bonjskog sistema studiranja, elektrotehnički, prirodno - matematički, mašinski ili
ekonomski fakultet
- najmanje 1 (jedna) godina radnog staža

Ovo moze biti samo neki meme poput onih Sabitovih IztarcinaPitar sa Kariba wrote: ↑15/03/2022 15:39 Moze li pitanje, al' da se ko ne uvrijedi!
Gledam po FB grupama u vezi IT-a, cesto se javljaju raja koja su zavrsila neki od IT fakulteta u regiji. Uglavnom su im profili kao ovaj sa slike. Neki dan cura na grupi postavlja pitanje, kao 3 je godina treba da uradi CRUD projekat za fakultet moli za pomoc nema pojma koju tehnologiju i kako da uradi?! Drugi momak iz Srbije magistrirao na nekom IT faxu tamo pita kako da udje u QA. Poznaje HTML, CSS i malo JS?!?!?
Ono, da li su ovo istine?!
Opet ne zelim da se pogresno razumije moj post, ne omalovazam nikoga intersuje me da li se fakat ovakav izadje sa fakulteta?
Moguce je. Nisu nista ucili izvan fakulteta i to je to.Pitar sa Kariba wrote: ↑15/03/2022 15:39 Moze li pitanje, al' da se ko ne uvrijedi!
Gledam po FB grupama u vezi IT-a, cesto se javljaju raja koja su zavrsila neki od IT fakulteta u regiji. Uglavnom su im profili kao ovaj sa slike. Neki dan cura na grupi postavlja pitanje, kao 3 je godina treba da uradi CRUD projekat za fakultet moli za pomoc nema pojma koju tehnologiju i kako da uradi?! Drugi momak iz Srbije magistrirao na nekom IT faxu tamo pita kako da udje u QA. Poznaje HTML, CSS i malo JS?!?!?
Opet ne zelim da se pogresno razumije moj post, ne omalovazam nikoga intersuje me da li se fakat ovakav izadje sa fakulteta?
Poznajem ih, asistenti su na UNSA, a nemaju pojma!pinkman wrote: ↑15/03/2022 16:02Moguce je. Nisu nista ucili izvan fakulteta i to je to.Pitar sa Kariba wrote: ↑15/03/2022 15:39 Moze li pitanje, al' da se ko ne uvrijedi!
Nije ni meni cudno. Znam i ja takve. Ne samo asistente, nego i one koji nisu.Guadalajara wrote: ↑15/03/2022 20:13Poznajem ih, asistenti su na UNSA, a nemaju pojma!
Tako da mi ovo nije ništa čudno.
to je njihov spinanelsol wrote: ↑19/03/2022 10:49 Raja jedno pitanje za vas. Pošto vidim da se poslodavci iz ove branše stalno žale kako nema dovoljno kvalitetne radne snage, da li bi imalo smisla da se u nekoj malo većoj sredini npr. u Mostaru ili Sarajevu formira srednja tehnička škola iz oblasti informacionih tehnologija?
U BIT Alijansi tvrde da u IT sektoru nedostaje 6000 ljudi koje bi mogli zaposliti sad pa sad, pa kontam....nekome wrote: ↑19/03/2022 11:40to je njihov spinanelsol wrote: ↑19/03/2022 10:49 Raja jedno pitanje za vas. Pošto vidim da se poslodavci iz ove branše stalno žale kako nema dovoljno kvalitetne radne snage, da li bi imalo smisla da se u nekoj malo većoj sredini npr. u Mostaru ili Sarajevu formira srednja tehnička škola iz oblasti informacionih tehnologija?
Nije to ništa netačno, ali nije rješenje hiperprodukcija kadra, pogotovo ne iz srednjih škola, koje većinom danas i imaju IT program kao opciju. To nije ni izbliza dovoljno da se neko spremi za tržište rada, a kada se priča o nedostatku ljudi misli se na mediore i seniore, tačno je da će današnji praktikanti i juniori nekada napredovati, ali to zaista oduzima vrijeme i firme ne mogu dobiti neki veliki i kul projekat ako im pola kadra ima 0-1 godinu iskustva, samim time im se ne isplati da ih obučavaju i kada napreduju kroz 2-3 godine firma nema projekte koji im omogućavaju da ih zadrže, začarani krug.
De nek malo maskira appsheetChataDodajStaHoces wrote: ↑21/03/2022 11:10 Evo jedan vikend #nocode projekat koji bi trebao svima da bude koristan. U tweetu vise informacija a link na tool - https://obracun.agencijacc.com/