Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Šta bi po vama ovaj objekat trebao biti. Džamija, crkva ili nacionalni spomenik?

Džamija
22
24%
Crkva
17
19%
Nacionalni bh. spomenik
52
57%

Total votes: 91

Dozer

#276 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Dozer »

Mislis - etnickoj...?
Tada jos nisu ni postojale nacionalne drzave, pa samim tim ni nacije,, tacnije - sve je to bilo u formiranju. Ali, ovo je vec X puta prezvakana prica, i besmisleno je opet ponavljati.
Last edited by Dozer on 22/08/2019 14:56, edited 1 time in total.
Dozer

#277 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Dozer »

dr_Evil wrote:
Dozer wrote:Do 19. vijeka su Bosnjaci bili i katolici i pravoslavci i muslimani, nakon toga, i kada su se katolici poceli nazivati Hrvati, a pravoslavci Srbi, Bosnjaci su ostali samo muslimani. I tako je i danas.
A sam naziv "Bosnjaci" se prvi put zvanicno, u dokumentima, pojavljuje sredinom 15. vijeka. Do tada su svi nabrojani bili - Bosnjani.
I sta je problem, sve si rekao kako jest.. dakle bosnjaci su bili i ostali sta jesu, samo su neki otisli
Pa kako onda znacenje naziva moze biti istio do tog i nakon tog momenta...?
Zasto nisu danas Bosnjani? To je jos stariji naziv od Bosnjaci....
Poenta je sto su i jedan i drugi naziv, svojevremeno, oznacavali isto - sve stanovnike Bosne, bez obzira na religije.
Dans bas i nije tako, i danasnji naziv koji oznacava sve stanovnike BiH, kao drzave/teritorije, jeste - Bosanci i Hercegovci, skraceno Bosanci (da ne ulazimo u pricu o tome kako je Hercegovina utrpana u hiljadugodisnje ime zemlje, tj. Bosne).

A ovo je, zapravo, identicna prica ovoj iz naslova teme... Cija je, pazi sad - ocigledna crkva. Katolicka ili muslimanska? I tu je zalosno sto ovi drugi zapravo negiraju svoju vlastitu istoriju i porijeklo...
dr_Evil

#278 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: Pa kako onda znacenje naziva moze biti istio do tog i nakon tog momenta...?
Poenta je sto su i jedan i drugi naziv, svojevremeno, oznacavali isto - sve stanovnike Bosne, bez obzira na religije.
Dans bas i nije tako, i danasnji naziv koji oznacava sve stanovnike BiH, kao drzave/teritorije, jeste - Bosanci i Hercegovci, skraceno Bosanci (da ne ulazimo u pricu o tome kako je Hercegovina utrpana u hiljadugodisnje ime zemlje, tj. Bosne).

A ovo je, zapravo, identicna prica ovoj iz naslova teme... Cija je, pazi sad - ocigledna crkva. Katolicka ili muslimanska? I tu je zalosno sto ovi drugi zapravo negiraju svoju vlastitu istoriju i porijeklo...
Pa ovde je svima jasno da je ovo bila crkva pa onda dzamija, isto kao sto je svima jasno da su nasi stari bili bogumili, katolici, pravoslavci i da su primili islam, kao sto su prije toga primili krscanstvo. I sta sada, meni uopste nije jasno oko cega se ti raspravljas ovde, i pola Njemacke fali nakon drugog svjetskog rata pa je opet njemacka, niko nije rekao e hajde sada da mjenjamo naziv posto nas je pola zavrsilo u poljskoj i rusiji, wtf

Hoces da dokazes da su bosnjaci bili regionalna odrednica kao sto tvrde susjedi ili?
Dozer

#279 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Dozer »

Bilo bi poglupo da ja, koji sam Bosanac, tezim takvom definisanju stvari, zar ne? :D
Ali, ako vec pricamo na tu temu, onda i da i ne. Do 19. vijeka jesu bili i to, kao i Bosnjani prije toga do 15. vijeka, ili Bosanci danas.
Medjutim, drzava, ili zemlja, jeste takodjer i geografska/teritorijalna odrednica, i po tome je pripadnost svakoj drzavnoj naciji = i teritorijalna odrednica.
I to se odnosi na sve, uljucujuci i Srb(ijanc)e i Hrvate i Njemce i Spance, i, i, i... x200-injak, koliko danas postoji drzava. ;)
dr_Evil

#280 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by dr_Evil »

Dozer wrote:Bilo bi poglupo da ja, koji sam Bosanac, tezim takvom definisanju stvari, zar ne? :D
Realno ako imas dobre namjere zovi se kako god hoces. Pun mi kofer vise mitomana na sve strane, a svaka prica na kraju ispadne suplja kao budzet. Postavljati pojam danasnjih nacija i drzava i uporedjivati sa onim sta je bilo prije 200-500 godina nema nikakvog smisla, osim ako pisemo bajke ko dobrica cosic
dr_Evil

#281 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by dr_Evil »

Dozer wrote:Bilo bi poglupo da ja, koji sam Bosanac, tezim takvom definisanju stvari, zar ne? :D
Ali, ako vec pricamo na tu temu, onda i da i ne. Do 19. vijeka jesu bili i to, kao i Bosnjani prije toga do 15. vijeka, ili Bosanci danas.
Medjutim, drzava, ili zemlja, jeste takodjer i geografska/teritorijalna odrednica, i po tome je pripadnost svakoj drzavnoj naciji = i teritorijalna odrednica.
I to se odnosi na sve, uljucujuci i Srb(ijanc)e i Hrvate i Njemce i Spance, i, i, i... x200-injak, koliko danas postoji drzava. ;)
Pa niko nije tjerao doticne (bosanske srbe i hrvate) da se ne zovu vise prema njihovoj teritorijalnoj odrednici Bosni, a to jel bosnjaci ili bosanci, sta vuce korijen iz starobosanskog nek kontaju ovi sta se bave jezikom
Škobo Habu

#282 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Škobo Habu »

Dozer wrote:Mislis - etnickoj...?
Tada jos nisu ni postojale nacionalne drzave, pa samim tim ni nacije,, tacnije - sve je to bilo u formiranju. Ali, ovo je vec X puta prezvakana prica, i besmisleno je opet ponavljati.
U Otomanskoj Imperiji niti je bilo etničkog, niti nacionalnog popis, osim onoga na osnovu religije...tako da je potpuna banalnost tvrditi ovo ili oni po pitanju pripadnosti u to doba.

Iz otomanski popisa samo možemo saznati koliko je bilo pravoslavnih, muslimanskih i katoličkih glava.
dr_Evil

#283 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by dr_Evil »

Škobo Habu wrote:
Dozer wrote:Mislis - etnickoj...?
U Otomanskoj Imperiji niti je bilo etničkog, niti nacionalnog popis, osim onoga na osnovu religije...tako da je potpuna banalnost tvrditi ovo ili oni po pitanju pripadnosti u to doba.

Iz otomanski popisa samo možemo saznati koliko je bilo pravoslavnih, muslimanskih i katoličkih glava.
A i da jeste nije im puno znacilo, citav sistem poreza i vojne obaveze se bazirao na vjerskoj pripadnosti
BHCluster

#284 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by BHCluster »

Dozer wrote:Do 19. vijeka su Bosnjaci bili i katolici i pravoslavci i muslimani, nakon toga, i kada su se katolici poceli nazivati Hrvati, a pravoslavci Srbi, Bosnjaci su ostali samo muslimani. I tako je i danas.
A sam naziv "Bosnjaci" se prvi put zvanicno, u dokumentima, pojavljuje sredinom 15. vijeka. Do tada su svi nabrojani bili - Bosnjani.
Znaci samo su vjerska skupina?
dr_Evil

#285 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by dr_Evil »

BHCluster wrote:
Tako mu dodje kad ga napise Dozer, po toj logici isto vrijedi i za 'rvate i srbe.. To je samo dokaz koliko je taj osmanski pojam religija utjecao na sve zemlje balkana, zacudjujuce ne na albance :O

Edit- meni se cini da cemo se mi svi sa balkana uskoro zvati njemci, svedjani, norvezani, za dvije generacije nece imati ko da se svadja oko ovoga vise.. a i treba nam tako
Dozer

#286 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Dozer »

dr_Evil wrote:
Realno ako imas dobre namjere zovi se kako god hoces. Pun mi kofer vise mitomana na sve strane, a svaka prica na kraju ispadne suplja kao budzet. Postavljati pojam danasnjih nacija i drzava i uporedjivati sa onim sta je bilo prije 200-500 godina nema nikakvog smisla, osim ako pisemo bajke ko dobrica cosic
I ja upravo ovo govorim ljudima vec godinama ovdje, a i u RL. Ali, dzaba... Ljudi naprosto ne kontaju da danas nije isto kao i prije 200, 400, 800 godina, a ponasaju se i razmisljaju o ovim stvarima kao da jeste.
Dozer

#287 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Dozer »

BHCluster wrote:
I etnicka.
BHCluster

#288 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by BHCluster »

Dozer wrote: I ja upravo ovo govorim ljudima vec godinama ovdje, a i u RL. Ali, dzaba... Ljudi naprosto ne kontaju da danas nije isto kao i prije 200, 400, 800 godina, a ponasaju se i razmisljaju o ovim stvarima kao da jeste.
Od ku ti, ja i ostali ovdje sada?
Dozer

#289 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Dozer »

Kategorizacije nisu iste, na to mislim.
Ovo sta i kako postoji danas u tom smislu, nije postojalo do prije nekih 200-injak godina. Samim tim, danasnje kategorizacije se nikako ne mogu primjenjivati retroaktivno.
Isto se odnosi i na nekadasnje u odnosu na danas - ono sta i kako je vazilo prije 200-injak godina, naprosto se ne moze primijeniti danas.

Inace imamo nebulozu, natezanje s prosloscu, nefunkcionisanje, nerazumijevanje, itd.. Ukratko, povratak u srednji vijek, a ni to se danas ne moze nikako, pa ma koliko neki to mozda prizeljkivali.
hAZNADAR

#290 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:
Pa kako onda znacenje naziva moze biti istio do tog i nakon tog momenta...?

KO to negira vlastitu historiju i porijeklo? Osim u vizijama susjednih mitomana gdje se povazdan neke tamo poturice po Bosni tuskog imena stide bolne istine o porijeklu pa nesto izmisljaju. :mrgreen: Dje SDA navodno pise historiju. :mrgreen:
Dozer wrote:
Isto se odnosi i na nekadasnje u odnosu na danas - ono sta i kako je vazilo prije 200-injak godina, naprosto se ne moze primijeniti danas.
Naravno, i usput i tebi i slicnima bi trebalo biti jasno da je Jugoslavija prestala postojati i takvo sto se vise ne ponovi. Naprosto se ne moze primijeniti danas ni ta ideja, ni ta politika ni ta tvoja ()istorija. Ni pod tim imenom, ni pod bosanstvom.

A sto se tice teme crkva ili dzamija - samo da spomenem da SDA garant 'oce da je dzamija a ne crkva.
I samim tim - je jasan stav ovdasnje fgr populacije 'ocel bit crkva il dzamija. :mrgreen:
Kejn

#291 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Kejn »

Dozer wrote:
Pa ti negiras historiju i porijeko. Vrijeme nije stalo 1463-će. Crkva je pretvorena u džamiju koja je služila kao takva preko 3 stoljeća. Danas je to vlasništvo IZ-a gruntovno i katastarski. Sve je to historija i od 14. vijeka kada je napravljena pa sve do danas. Ne možeš uzeti jedan dio historije Bosne i prema tom dijelu ravnati ostale pa zaključivati šta je "bosanskije" a šta ne....
kiligonzales

#292 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by kiligonzales »

banjaluka078 wrote:Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Arhitektura u ovome slucaju nista ne govori.
Primjerice mnoge dzamije kojima u BiH svijedocimo dobro su oslonjene na bizantijski stil crkava, velika kupola, prozori, vrata, ukrasi u obliku lukova (pogledati starije istanbulske i uopste crkve po Turskoj). Sve velike sarajevske dzamije nose elemente toga stila, dok recimo careva dzamija u Trebinju ima totalno drugaciji stil, kamena, mala,zbijena sa minaretom i vise lici nekoj tradicionalnoj kuci toga podnevlja. U svijetu ima daleko starijih dzamija ciji minareti izgledaju poput crkvenih zvonika, a isto tako crkava koji asociraju na džamije. Ništa novo u arhitekturi.

https://eu.greekreporter.com/2017/04/17 ... st-church/
https://www.viator.com/Istanbul-attract ... d585-a9055

Ovo ce biti prije nasa Aja Sofija, ono multipraktik objekat. Vec na Balkanu zbog sile uticaja i proslosti, mnogo nasljedja je promjenilo svoj izvorni oblik, ako ne oblik onda namjenu.
MarshalDodik

#293 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by MarshalDodik »

hAZNADAR wrote:
Dozer wrote:
Naravno, i usput i tebi i slicnima bi trebalo biti jasno da je Jugoslavija prestala postojati i takvo sto se vise ne ponovi. Naprosto se ne moze primijeniti danas ni ta ideja, ni ta politika ni ta tvoja ()istorija. Ni pod tim imenom, ni pod bosanstvom.

A sto se tice teme crkva ili dzamija - samo da spomenem da SDA garant 'oce da je dzamija a ne crkva.
I samim tim - je jasan stav ovdasnje fgr populacije 'ocel bit crkva il dzamija. :mrgreen:
Ok, Juga prestala i nece se ponoviti kazes. Svejedno mi. Ne mora se primijeniti danas nikakva ideja niti politika iz proslosti, ali kakve veze ima bolan bosanstvo s tim i zasto ga ugura tamo gdje ne bi smjelo biti :)

Danasnje ne postojanje bosanstva je produkt politika i nasa historijska greska glede gradjanstva bosanskog i drzavnosti Bosne. Da je greska vidjelo se u ratnom vihoru neposredno nakon kongresa kada je taj naziv donesen/"vracen", vidjelo se na kampanji za popis, vidi se i danas ( na svakom koraku u politickom i drustvenom zivotu), a tek ce se vidjeti u buducnosti (ako deytonska BiH uopste pozivi)

A sad malo o temi cisto da nije sve off. Bosanci bi znali i znaju da je ovo ( nebitno sta god bilo ) prvenstveno bosansko pa tek onda necije koje bi bilo podiok ispod bosanskog, a vidi sada se vecina znoji dal ce biti prvenstveno muslimansko ili katolicko a u stvari po automatizmu se strepi dal ce biti bosnjacko ili hrvatsko, a svakako ce bosansko biti ponajmanje.

I nit je crkva nit dzamija vec gomila kamenja zarasla u siblje i lijep primjer kada vjerski sluzbenici- vjernicki primjeri misleci da "branjenjem svoga" postaju blizi Bogu, a ustvari sve su dalje i u sve dubljoj dubiozi skrnavljenja vjerovanja.
Sto je i logicna stvar kada se pogleda ko je sve danas vjerski sluzbenik od najsitnijeg do poglavara.
hAZNADAR

#294 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by hAZNADAR »

MarshalDodik wrote:

Ok, Juga prestala i nece se ponoviti kazes. Svejedno mi. Ne mora se primijeniti danas nikakva ideja niti politika iz proslosti, ali kakve veze ima bolan bosanstvo s tim i zasto ga ugura tamo gdje ne bi smjelo biti :)
Kao nekadasnji Jugosloven valjda mogu prepoznati iste zablude i predrasude koje se ovdje prodaju pod vasim bosanstvom. Kazem vasim jer pravo bosanstvo u stvarnosti je nesto mnogo vise i slozenije od vasih zabluda.
Danasnje ne postojanje bosanstva je produkt politika i nasa historijska greska glede gradjanstva bosanskog i drzavnosti Bosne. Da je greska vidjelo se u ratnom vihoru neposredno nakon kongresa kada je taj naziv donesen/"vracen", vidjelo se na kampanji za popis, vidi se i danas ( na svakom koraku u politickom i drustvenom zivotu), a tek ce se vidjeti u buducnosti (ako deytonska BiH uopste pozivi)
ma ja, dva miliona ljudi napravilo gresku a saka jugonostalgicara pametnija. :roll: I odakle ti pravo da prisvajas gradjansku opciju samo za vas? Svi Bosnjaci su i Bosanci i to stopostotni, skroz naskroz,.. samo u vasim glavama je to u sukobu. Uostalom da je na popisu stajalo Bosanac, Srbin, Hrvat i Ostali - imao bi iste rezultate. Kampanja? Svako moze napraviti kampanju za bilo sta,... pa je do ljudi i zdravog razuma sta odabrati. O da zaboravih - dva miliona glupana nasjeli na propagandu i to je to vase vidjenje stvari. :lol: Ono, bio sam u nedoumici i poslije par youtub videa skontao sta sam, jel to? :lol:

A sad malo o temi cisto da nije sve off. Bosanci bi znali i znaju da je ovo ( nebitno sta god bilo ) prvenstveno bosansko pa tek onda necije koje bi bilo podiok ispod bosanskog, a vidi sada se vecina znoji dal ce biti prvenstveno muslimansko ili katolicko a u stvari po automatizmu se strepi dal ce biti bosnjacko ili hrvatsko, a svakako ce bosansko biti ponajmanje.

Naravno da je off svaki put kad se ti, dozer, i par drugih ukljucite u svaku mogucu diskusiju sa svojim budalestinama. Samo fali jos i SDA opsjednutost gdje se sve bosnjacko veze samo za SDA i vasa toboza plemenita borba protiv Bosnjaka aka SDA dobija smisao svetoga i civilizacijskog. :lol: ONo - budi Bosanac koji mrzi Bakira i bosnjastvo - i to mu dodje ko zavrsiti fakultet? A u stvarnosti ste samo gomila carsijanera sto jos misle da je cool biti po Jusu. I kada covjek primijeti vasu opsjednutost SDA - zakljucis evo SDA bota. :lol: Nije ovo borba crvenih budala protiv zelenih budala vec borba crvenih budala protiv vjetrenjaca.

Naravno da je objekt dio bosanske kulturne bastine. I za dzamiju se kaze bosanska a ne bosnjacka ako nisi znao. Ko se ba znoji? :lol: Objekat je u vlasnistvu IZ. Da se mene pita - trebao bi biti muzej jer svakako imamo vjerskih objekata i viska a ovaj je dio zajednicke historije.
I nit je crkva nit dzamija vec gomila kamenja zarasla u siblje i lijep primjer kada vjerski sluzbenici- vjernicki primjeri misleci da "branjenjem svoga" postaju blizi Bogu, a ustvari sve su dalje i u sve dubljoj dubiozi skrnavljenja vjerovanja.
Sto je i logicna stvar kada se pogleda ko je sve danas vjerski sluzbenik od najsitnijeg do poglavara.
Hajd da se bar oko ovog slozimo.
MarshalDodik

#295 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by MarshalDodik »

hAZNADAR wrote:
MarshalDodik wrote:

Kao nekadasnji Jugosloven valjda mogu prepoznati iste zablude i predrasude koje se ovdje prodaju pod vasim bosanstvom. Kazem vasim jer pravo bosanstvo u stvarnosti je nesto mnogo vise i slozenije od vasih zabluda.
ma ja, dva miliona ljudi napravilo gresku a saka jugonostalgicara pametnija. :roll: I odakle ti pravo da prisvajas gradjansku opciju samo za vas? Svi Bosnjaci su i Bosanci i to stopostotni, skroz naskroz,.. samo u vasim glavama je to u sukobu. Uostalom da je na popisu stajalo Bosanac, Srbin, Hrvat i Ostali - imao bi iste rezultate. Kampanja? Svako moze napraviti kampanju za bilo sta,... pa je do ljudi i zdravog razuma sta odabrati. O da zaboravih - dva miliona glupana nasjeli na propagandu i to je to vase vidjenje stvari. :lol: Ono, bio sam u nedoumici i poslije par youtub videa skontao sta sam, jel to? :lol:

Naravno da je off svaki put kad se ti, dozer, i par drugih ukljucite u svaku mogucu diskusiju sa svojim budalestinama. Samo fali jos i SDA opsjednutost gdje se sve bosnjacko veze samo za SDA i vasa toboza plemenita borba protiv Bosnjaka aka SDA dobija smisao svetoga i civilizacijskog. :lol: ONo - budi Bosanac koji mrzi Bakira i bosnjastvo - i to mu dodje ko zavrsiti fakultet? A u stvarnosti ste samo gomila carsijanera sto jos misle da je cool biti po Jusu. I kada covjek primijeti vasu opsjednutost SDA - zakljucis evo SDA bota. :lol: Nije ovo borba crvenih budala protiv zelenih budala vec borba crvenih budala protiv vjetrenjaca.

Naravno da je objekt dio bosanske kulturne bastine. I za dzamiju se kaze bosanska a ne bosnjacka ako nisi znao. Ko se ba znoji? :lol: Objekat je u vlasnistvu IZ. Da se mene pita - trebao bi biti muzej jer svakako imamo vjerskih objekata i viska a ovaj je dio zajednicke historije.
Hajd da se bar oko ovog slozimo.
Nemam nikakve predrasude niti zablude. Ne zanima me jugoslovenstvo, juga itd... kada o ovome govorim. Govorom iskljucivo o bosanstvu kao temelju Bosne koje je staro mozda sada vec cak i 10 stoljeca i koje je u svojoj historiji imalo mnogo istinskih i autenticnijih perioda od onih u komunistickoj Jugi. Mozda me mijesas s nekim drugim ili generalizujes mene na osnovu drugih ljudi. Bezvezve zvucis paranoicno.

..........

Vidi sta generalizacija uradi. Koliko god volio da sam jugonostalgicar nisam nazalost, osim kad me pogodi danasnja ucmala realnost. Pa uopste nije tesko sada biti pametan jer general poslije bitke nije narocito pohvalna titula. Samo od takve titule mnogo je losija mitomanija proistekla iz tvrdoglavosti i nepriznavanja vlastith gresaka. Pri tome ne mislim da greske pripisujem kolektivu i kompletnom narodu vec onom "trustu mozgova" koji nas je vodio u datim momentima, a za koji se ispostavlja da nisu bili taj kapacitet ili su vodjeni nekim svojim interesima koji su stavljani iznad drzave.

Svakako da su svi Bosnjaci i Bosanci, ali sam uvjeren da je to tako i deklarativno moralo biti. Pogotovo jer je bosanstvo sada na marginama i ne postoji nacin da se stvarno ispolji niti kroz Daytonsko uredjenje, niti kroz deklarativno izjasnjavanje makar malog dijela stanovnistva, a licno bih volio da zazivi kroz izjasnjavanje cijelog jednog nacionalnog/ etnickog korpusa. Rezultati na popisu bi bili mnogo bolji od ovih navucenih 50 %, a vremenom bi imalo i najbrzu krivulju rasta. Prejudiciram da bi u tom slucaju dozivjeli i dvotrecinsku vecinu za nasih zivota.

Sto se kampanje tice jedino sto sam zakljucio je to kako se prizmeno moras obratiti ovom jadnom i napacenom narodu da bi bio siguran da ce pravilno naucuiti tri rijeci i poredati ih u odgovarajucu rubriku. I opet nisu bili sigurni da li ce uspjeti, pa su se osiguravali poslavsi fakultetski obrazovane popisivace da to ucine na terenu.

........

Kod ovog pasusa totalni mrak, mrak ,mrak, paranoja :shock:
Naravno da je i za mene objekat dio bosanske kulturne bastine, ali nakon ovih natezanja ovu ce rusevinu dodatno zgaditi svima, a pogotovo onima kojima na kraju ne pripadne, tako da ce na kraju ostati pitanje da li ce barem negdje biti uknjizeno da je ovaj objekat bosanski. Cisto eto da ga hitorija upamti kao takvog jer svakako je dio jedne historije.

......
:thumbup: za slaganje
cyprus

#296 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by cyprus »

MarshalDodik wrote:Svakako da su svi Bosnjaci i Bosanci...
Otkud ti to?
MarshalDodik

#297 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by MarshalDodik »

cyprus wrote:
Otkud ti to?
4 mjeseca agresivne kampanje i to je to. Pogotovo ako bi im alternativa bila da idu u ostale. E onda niti jednog ostalog ostalo ne bi :D
Vjeruj da minimalno polovina deklarisanih Bosnjaka vise vole cuti Bosanac
cyprus

#298 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by cyprus »

MarshalDodik wrote:
cyprus wrote:
Otkud ti to?
4 mjeseca agresivne kampanje i to je to. Pogotovo ako bi im alternativa bila da idu u ostale. E onda niti jednog ostalog ostalo ne bi :D
Nisam mislio na to... Nego na činjenicu da ima dosta Bošnjaka koji Bosnu nikad očima nisu vidjeli, i koji sa Bosnom nemaju apsolutno ništa... Kako oni mogu biti Bosanci?
hAZNADAR

#299 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by hAZNADAR »

MarshalDodik wrote:
Naravno da je i za mene objekat dio bosanske kulturne bastine, ali nakon ovih natezanja ovu ce rusevinu dodatno zgaditi svima, a pogotovo onima kojima na kraju ne pripadne, tako da ce na kraju ostati pitanje da li ce barem negdje biti uknjizeno da je ovaj objekat bosanski.
Da bude uknjizeno da je objekat bosanski? Pa ja ciji ce biti ako je u BiH - bolivijski?

Hajd mi svega ti makar otprilike sroci taj tekst u kojem se presudjuje da je objekat bosanski. :mastakazes:
MarshalDodik

#300 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by MarshalDodik »

cyprus wrote:
MarshalDodik wrote:
cyprus wrote: Otkud ti to?
Nisam mislio na to... Nego na činjenicu da ima dosta Bošnjaka koji Bosnu nikad očima nisu vidjeli, i koji sa Bosnom nemaju apsolutno ništa... Kako oni mogu biti Bosanci?
Isto onako kako su prosli pod Bosnjake.
Oni svakako ne bi trebali biti visi interes od interesa drzave i drzavnosti. Njih bi rjesavali naknadno ako tada i dalje budu zainteresovani.
Post Reply