Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post Reply

Šta bi po vama ovaj objekat trebao biti. Džamija, crkva ili nacionalni spomenik?

Džamija
22
24%
Crkva
17
19%
Nacionalni bh. spomenik
52
57%

Total votes: 91

Kejn

#1 Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Kejn »

Pošto vidim da ovo goruće pitanje u FBiH nema ni svoju temu na najčitanijem bh. portalu, odlučio sam se da otvorim ovaj topic. Smatram da je tema jako bitna, da svaki prijedlog ima svoje za i protiv. Za početak bih vas zamolio da glasate u anketi da imamo barem neki procenutalni uvid.
hAZNADAR

#2 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by hAZNADAR »

Buduci da je objekat propao i da ga niko nije koristio za svoje obrede - nek nije ni crkva ni dzamija. Nek se restauira i zaradi na turizmu.
Naslovnica

#3 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Naslovnica »

Shisha bar za muške i ženske brude.
Kejn

#4 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Kejn »

hAZNADAR wrote:Buduci da je objekat propao i da ga niko nije koristio za svoje obrede - nek nije ni crkva ni dzamija. Nek se restauira i zaradi na turizmu.
Moramo biti legalisti u ovom slučaju. I ja bih je radio vidio kao očuvani bh. nacionalni spomenik, međutim to je vakufska imovina i pripada Rijasetu I.Z. Na njima je da odluče šta će biti sa objektom.
HAVANA

#5 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by HAVANA »

Ne pratim ovdasnje zajebancije.Sta je prvo bilo,valjda bi to i trebalo bit.Nekako mi logicno tako.
Kejn

#6 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Kejn »

HAVANA wrote:Ne pratim ovdasnje zajebancije.Sta je prvo bilo,valjda bi to i trebalo bit.Nekako mi logicno tako.
Pa što se onda i ne pokrstiš usput :D
Last edited by Kejn on 04/08/2019 18:43, edited 1 time in total.
banjaluka078

#7 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by banjaluka078 »

hAZNADAR wrote:Buduci da je objekat propao i da ga niko nije koristio za svoje obrede - nek nije ni crkva ni dzamija. Nek se restauira i zaradi na turizmu.
Upravo tako! Od rata naovamo sam jako često u Jajcu i taj lokalitet uvijek izgleda isto: napušteno, neodržavano i nekorišteno. Nijedna zajednica se ne brine o njemu, pa ne znam ni zašto bi polagala prava. Jednom su rađena arheološka istraživanja, nisu čak ni zatvorili sonde za sobom, ostale su rasute kosti poslije njih...sad je zaključano, da se dalje ne oštećuje.
Mada, ne može se pobjeći od činjenice da je prvo bila crkva koja je zatim doživjela sudbinu mnogih crkava nakon dolaska osmanlija. Po mom mišljenju, ne treba talasati i dizati tenzije. Kako do sad niko nije bio zainteresovan, neka tako i nastave. Ili su smislili dobro iskoristiti zemljište na atraktivnoj lokaciji...
HAVANA

#8 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by HAVANA »

Kejn wrote:
HAVANA wrote:Ne pratim ovdasnje zajebancije.Sta je prvo bilo,valjda bi to i trebalo bit.Nekako mi logicno tako.
Pa što se onda i ne pokrstiš usput :D
Sto cu se krstit,ne vjerujem u te bajke.
banjaluka078

#9 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by banjaluka078 »

1. Podaci o lokalitetu

Spomenik Crkva sv. Marije sa Tornjem sv. Luke nalazi se unutar istorijske jezgre Jajca., u podnožju citadele jugozapadno od nje. Objekat je izgrađen na zemljišno-knjižnoj čestici br. VIII/30, zemljišno-knjižni uložak br. 708, k.o. Jajce po starom premjeru, odnosno na katastarskoj parceli br. 989, posjedovni list br.590, k.o. Jajce I (prilog 1.1.).

Istorijski podaci

U prvoj polovini XV vijeka kada je Jajce promovisano u prestonicu bosanskog kraljevstva, starija romanička crkva iz XII/XIII vijeka adaptirana je u gotičkom stilu. Prema utvrđenim istorijskim činjenicama u ovu je crkvu, nakon udaje za bosanskog prestolonasljednika Stjepana Tomaševića 1. aprila 1459. godine, kćerka srpskog despota Lazara, Jelena Branković, kao miraz donijela moći sv. Luke Evanđelista koje je 1453. godine za iznos od 30 000 dukata despot Đurađ Branković otkupio od osmanskog sultana. Novembra 1461. godine u ovoj je crkvi po papinskim poslanicima obavljeno krunisanje posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. U crkvi su sahranjeni članovi nekih gradskih porodica srednjevjekovnog Jajca. Za vrijeme otomanske vladavine, 1528. godine crkva je pregrađena u džamiju (prilog 1.3.) i i nazvana imenom sultana Sulejmana II. Objekat džamije je nekoliko puta gorio u požarima. Najteže je oštećena u požaru 1658. godine, a u posljednjem požaru 1832. godine od zgrade su ostali samo zidovi. Od polovine XIX vijeka objekat nije u upotrebi.

2. Opis spomenika

Arhitektura

Objekat Crkve sv. Marije sa Tornjom sv. Luke ima nekoliko građevinskih faza. S obzirom na slojevitost i vremenitost objekta, brojna prekrajanja i rušenja kojima je bio izložen u toku svoje istorije, nije mogućno da se pouzdano utvrdi prvobitni oblik objekta. Pretpostavlja se da je prvi oblik objekta bio jednostavna jednobrodna bazilika sa odlikama romaničkog stila- jednostavna propovjednička crkva sa širokim brodom i pravougaonim izduženim korom (svetištem) na čijem je kraju stajao oltar prislonjen uz zid. Na zapadnom zidu današnjeg objekta u dužini od cca 10 m, vidljivi su ostaci zapadnog zida prvobitne crkve sa jasno vidljivim ugaonim kamenima klesancima nekadašnjeg zida, čiji kraj ukazuje na pravac pružanja nekadašnjeg južnog zida (prilog 4.10.). Na zapadnom zidu u njegovom središtu nalazi se ulazni portal crkve sa polukružnim lukom i tordiranim užetom, te jednostavnom profilacijom okvira dovratnika, a iznad njega je kružni gotički okulus sa profilovanom šembranom, bez tragova rozete. To su sada jedini sačuvani plastični ukrasi na fasadama. Za ulomke polukružno profilovanog vijenca, koji je sekundarno ugrađen u kasnije supstrukcije crkve, ne može sa sigurnošću da se utvrdi gdje su se nalazili. Tačna dužina prvobitne crkve i položaj svetišta-kora, nisu mogli da se utvrde na osnovu arhitektonskih istraživanja. Utvrđeni su i ostaci trijema prislonjenog na južnoj fasadi ove crkve. Trijem je bio formiran od romaničkih stubova sa kapitelima za prihvat horizontane drvene grede trijema i sekundarno drvenog jednovodnog krovišta (Kujundžić, 1972.,str. 282). Starija crkva je tokom prve polovine XV vijeka adaptirana u gotičkom stilu , pri čemu se koriste ostaci zidina starog zapadnog zida crkve, nad čijim portalom se nalazi gotička rozeta promjera 2,20 m izvedena u kombinaciji četiri križna polja. Ostaci ovog prozora nisu prisutni na današnjem zidu. Dograđuje se kor sa prostranom četverougaonom apsidom na istočnoj strani, a uz apsidu, sa južne strane dograđuje se kvadratična sakristija (prilog 1.4.). Nešto kasnije, najvjerovatnije u prvoj polovini XV vijeka, sa sjeveroistočne strane crkve, dograđuje se Zvonik-toranj sv. Luke. Zvonik je izgrađen u kasnogotičkom maniru, sa naznakama renesansnih iskaza, u interpretaciji domaćih autora. Donji dio tornja je zatvoren, zidan u gotičkom maniru, dok su tri gornja sprata-galerije tornja otvorene bogatim prozorima, triforama sa udvojenim stubovima (prilozi 3., 4.3., 4.12., 4.13. i 4.14.). Vijenci gotičke profilacije kao i vijenci u visini kapitela, ukazuju na kasnogotičku determinantu zvonika.

Na osnovu arheoloških istraživanja iz 1961. godine može da se pretpostavi da je dograđeni dio kora bio zasveden gotičkim svodom sa oštrim lukom ( Program sanacije, restauracije i revitalizacije kompleksa Crkve sv. Marije u Jajcu, 2002., str 38).

Pronađeni slabo sačuvani fragmenti kamene plastike pokazuju čisto gotičke i djelomično renesansne forme. Crkva je bila umjetnički bogato opremljena. Sačuvani fragmenti skulptura enterijera crkve, pronađeni u ruševinama, kao dijelovi očito većih kompozicionih struktura, svjedoče o bogatoj plastici unutarnje dekoracije crkve.

Smatra se da su freske iz Crkve sv. Marije u Jajcu nastale u prvoj polovini 15. vijeka. Po stilskim odrednicama pripadale su krugu zapadne kasne gotike.

Freske su sačuvane samo u fragmentima prizemnih zona na sjevernom (dužina oko 4 m i prosječna širina oko 25 cm) i nešto kasnije oslikanom južnom zidu crkve. Prilikom otkopavanja ruševina crkve u šuti je pronađeno nekoliko fragmenata sa ostacima fresaka. Na osnovu fragmenata sa zidova i iz šuta nemogućno je odrediti ime majstora.

Slikar je na debelom, jednoslojnom malteru, kanapom natopljenom u crvenu boju, povukao horizontalnu liniju kojom je odvojio donji dio od ostale zidne površine. Potom je na donjem dijelu zida sivo obojenom, napravio stilizovanu predstavu cvijeta.

Cijeli sjeverni zid prekrivala je kompozicija «Posljednji sud». To je česta gotička kompozicija zastupljena u prvoj polovini 15. vijeka u Evropi. . U fragmentima su sačuvana četiri torza nagih figura u donjim zonama oslikanog sjevernog zida. Rađeni su samo u sinopiji i mogu prije da se nazovu obojenim crtežima, nego fraskama (Z. Kajmaković, 1971., 86-90).

Prilikom transformacije crkve u džamiju početkom XVI vijeka, kao i u kasnijim požarima, vjerovatno je uništena srednjevjekovna kamena i slikana dekoracija. Nakon velikog požara, 1658. godine, podignuta je kota molitvenog prostora džamije , zazidan je zapadni ulaz i rozeta, potpuno srušen južni zid i izgrađen novi, sa sjeverne strane dozidani su bočni zidovi trijema (sofa), a na sjevernom zidu probijen novi ulaz i prozori trijema; svi obimni zidovi su nadozidani, a na najvišoj koti tornja formirana je šerefa i dozidana kaca munare, zazidane su trifore, te probijen otvor-ulaz u toranj na koti novog molitvenog prostora. Na unutarnjem dijelu zidova objekta vidljivi su tragovi mihraba, mimbera i greda koje su nosile pod mahfila. Na osnovu slabo sačuvanih ostataka iz perioda osmanske uprave, da se zaključiti da je unutarnjost objekta bila polihromno dekorisana (prilozi 1.3., 3.1., 3.4. i 4.).

Džamija se koristila sve do požara 1832. godine, nakon čega je objektat van funkcije, a na ruševinama su vršeni konzervatorsko-restauratorski radovi manjeg obima.

http://old.kons.gov.ba/main.php?id_stru ... ew&id=1316
Kejn

#10 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Kejn »

Mora se i samo istaći da objektom upravlja, i to nelegalno, JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Jajca. Ako se iko moze okriviti za trenutno stanje objekta to su ovi nelegalni vlasnici.
banjaluka078

#12 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by banjaluka078 »

Kejn wrote:Mora se i samo istaći da objektom upravlja, i to nelegalno, JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Jajca. Ako se iko moze okriviti za trenutno stanje objekta to su ovi nelegalni vlasnici.
Jedini koji nešto rade u Jajcu po pitanju spomenika.

I zašto IZ nije od rata naovamo riješila pitanje vlasništva? Šta će oni uraditi s lokalitetom? Odbili su najlogičnije moguće rješenje još prije decenije, a finansije i projekat su bili spremni, da to postane multimedijalni, multikulturalni istorijski lokalitet od kojeg bi imali korist i vlasnici, a i turisti. Ovako, ključ u bravu, jer se oni drže toga da može imati samo vjersku namjenu i nikakvu više.
Lincoln-Burrows

#13 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Lincoln-Burrows »

Nije sad na meni da tu odlučujem ali izglada kao crkva.
Kejn

#14 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Kejn »

banjaluka078 wrote:
Kejn wrote:Mora se i samo istaći da objektom upravlja, i to nelegalno, JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Jajca. Ako se iko moze okriviti za trenutno stanje objekta to su ovi nelegalni vlasnici.
Jedini koji nešto rade u Jajcu po pitanju spomenika.

I zašto IZ nije od rata naovamo riješila pitanje vlasništva? Šta će oni uraditi s lokalitetom? Odbili su najlogičnije moguće rješenje još prije decenije, a finansije i projekat su bili spremni, da to postane multimedijalni, multikulturalni istorijski lokalitet od kojeg bi imali korist i vlasnici, a i turisti. Ovako, ključ u bravu, jer se oni drže toga da može imati samo vjersku namjenu i nikakvu više.

Sjajan posao su uradili vidim.

Ne mogu ništa uraditi jer nemaju pravo raspolagati imovinom jer je imovina nelegalno uzurpirana. Od kud znas jel išta uradila po tom pitanju? Jel imaš možda uvid u sudski postupak između IZ i Agencije?
banjaluka078

#15 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by banjaluka078 »

Kejn wrote:
Sjajan posao su uradili vidim.

Ne mogu ništa uraditi jer nemaju pravo raspolagati imovinom jer je imovina nelegalno uzurpirana. Od kud znas jel išta uradila po tom pitanju? Jel imaš možda uvid u sudski postupak između IZ i Agencije?
Jedini koji išta rade u vezi sa spomenicima u Jajcu. Znam i šta i koliko su uradili, znam stanje prije nego što su oni odlučili da se bave. Hrpe smeća, fekalija i odronulog kamenja.
Ta tematika mi je bliska, to mi je bio posao jedno vrijeme. Baš u Jajcu sam radila 4-5 godina.

U spor ne ulazim, eto im suda za to.
Last edited by banjaluka078 on 04/08/2019 19:06, edited 1 time in total.
banjaluka078

#16 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by banjaluka078 »

Lincoln-Burrows wrote:Nije sad na meni da tu odlučujem ali izglada kao crkva.
Zato što je to jeste (bila).
Kaligrafija

#17 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Kaligrafija »

Ako je oteta kao crkva, za vrijeme Osmanskog carstva, pa postala dzamija, onda bi bas mi muslimani, trebalo da je vratimo komsijama katolicima! Cak su iz katolicke crkve, saglasni da to bude kulturno-istorijski spomenik, znaci da bude u vlasnistvu drzave!
Ali isto tako, ovo je zajebana igra, mislim sudski, jer ako se donese presuda da nije u vlasnistvu Vakufa IZ, sta sa svim onim zemljistima koje je Vakuf prvobitno izgradio, a oduzeto je i sad je nesto drugo na tom mjestu... Sudski bi i oni mogli sve potrazivat u svoje vlasnistvo...! Recimo jedno pola Skenderije za pocetak! Takodje se ovde igra neka opasna igra, da se talasa i unese nemir medju narode u Jajcu.. Ocigledno skretanje sa dnevno politicke situacije i nastavak radikalizacije svih u svojim torovima!
Zbog toga treba da bude kulturno-istorijski spomenik, da se objekat uredi, jedan dio u stilu katolicke crkve iz tog doba, drugi dio u stilu dzamija iz osmanskog doba i svi sretni, a stranci odusevljeni da to mogu vidjeti!
SD7

#18 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by SD7 »

Meni ne lici na dzamiju.
SD7

#19 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by SD7 »

Kaligrafija wrote:Ako je oteta kao crkva, za vrijeme Osmanskog carstva, pa postala dzamija, onda bi bas mi muslimani, trebalo da je vratimo komsijama katolicima! Cak su iz katolicke crkve, saglasni da to bude kulturno-istorijski spomenik, znaci da bude u vlasnistvu drzave!
Ali isto tako, ovo je zajebana igra, mislim sudski, jer ako se donese presuda da nije u vlasnistvu Vakufa IZ, sta sa svim onim zemljistima koje je Vakuf prvobitno izgradio, a oduzeto je i sad je nesto drugo na tom mjestu... Sudski bi i oni mogli sve potrazivat u svoje vlasnistvo...! Recimo jedno pola Skenderije za pocetak! Takodje se ovde igra neka opasna igra, da se talasa i unese nemir medju narode u Jajcu.. Ocigledno skretanje sa dnevno politicke situacije i nastavak radikalizacije svih u svojim torovima!
Zbog toga treba da bude kulturno-istorijski spomenik, da se objekat uredi, jedan dio u stilu katolicke crkve iz tog doba, drugi dio u stilu dzamija iz osmanskog doba i svi sretni, a stranci odusevljeni da to mogu vidjeti!
Ovo je identicno onome sto bi ja uradio, ali znamo svi da ovde nema ni volje ni pameti da se stvari rijese na civilizovan nacin, a sve bi se vrlo lako moglo rijesiti. Ovde je sve pitanje inata, pa ciji inat nadvlada
high_volume

#20 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by high_volume »

Kejn wrote:
Moramo biti legalisti u ovom slučaju. I ja bih je radio vidio kao očuvani bh. nacionalni spomenik, međutim to je vakufska imovina i pripada Rijasetu I.Z. Na njima je da odluče šta će biti sa objektom.
Onaj što je uvakufio ovaj objekat, prisvojio ga je silom, nije ga izgradio svojim novcem, opljačkao ga je i oteo drugim ljudima. Zna li Islamska zajednica ovu činjenicu? Bezbeli da zna, samo se prave blesavi.

Osim toga, po kojem osnovu u pravnom smislu IZ stiče pravo na imovinu bivše Osmanske monarhije, pa nije IZ u BiH pravni sljednik Vladara iz Stambola :-)

Isto vrijedi i za druge objekte koje svojataju, naročito istorijski i kulturno bitne građevine
BHCluster

#21 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by BHCluster »

Ni crkva ni dzamija ni nacionalni spomenik nego rusevina toliko o odnosu prema nasoj historiji.
Kaligrafija

#22 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by Kaligrafija »

SD7 wrote:
Kaligrafija wrote:Ako je oteta kao crkva, za vrijeme Osmanskog carstva, pa postala dzamija, onda bi bas mi muslimani, trebalo da je vratimo komsijama katolicima! Cak su iz katolicke crkve, saglasni da to bude kulturno-istorijski spomenik, znaci da bude u vlasnistvu drzave!
Ovo je identicno onome sto bi ja uradio, ali znamo svi da ovde nema ni volje ni pameti da se stvari rijese na civilizovan nacin, a sve bi se vrlo lako moglo rijesiti. Ovde je sve pitanje inata, pa ciji inat nadvlada
A nazalost, taj inat ce nas sviju dovesti do toga, da se svi iselimo i asimiliramo u neka zapadna drustva, a neki deseti narod ili narodi, bastinit ce ovu zemlju u buducnosti!
The 51st State

#23 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by The 51st State »

odlicno@ cim alhambru komsiije katolici vrate.
ako je imovina na iz sve he jasno, sve ostalo je politicarenje
SD7

#24 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by SD7 »

Kaligrafija wrote:
SD7 wrote:
A nazalost, taj inat ce nas sviju dovesti do toga, da se svi iselimo i asimiliramo u neka zapadna drustva, a neki deseti narod ili narodi, bastinit ce ovu zemlju u buducnosti!
Upravo tako, smjena stanovnistva je vec pocela. Ali ima jos vremena i za one koji to jos nisu primjetili.
SD7

#25 Re: Sultan Sulejmanova Džamija ili Crkva Svete Marije. Džamija ili Crkva?

Post by SD7 »

The 51st State wrote:
odlicno@ cim alhambru komsiije katolici vrate.
ako je imovina na iz sve he jasno, sve ostalo je politicarenje
Evo inadzije, nije dugo trebalo :D
Post Reply