Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#276 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

animals wrote:
problem je sto se ta potrosacka korpa proizvodi vani...
Pa pomalo se to okrece. Recimo ajvari nasi su medzu boljima na Balkanu, po meni, mozda i najbolji. Sir, mlijeko isto tako, pocelo se ulagati i u ostale mlijecne proizvode, mileram i slicno. Recimo jaja isto tako itd. Ako mislimo na isto, hrana kao potrosacka korpa. Samo problem je sto se to slabo sve izvozi jer nije niko van Bosne cuo za to, i Bosnu kao proizvodzaca uopste, ne hrane, nego inace. Da sad pitas strance po cemu im je Bosna poznata rekli bi po ratu i mozda Dzeki ili slicno nesto, ukazanje gospe mozda, ali kao neki proizvodzac ne. A proizvodimo sto sta.

Recimo i ostalih proizvoda u Bosni ima jeftinih a dobrih. Od cokolada do keksa i kolaca. Samo da se drzava bolje organizira i potrudi se da omoguci izvoz ovoga i eto i nas na nekoj listi izvoznika hrane itd.

Recimo kod mene vecina domacih proizvoda mozda se kupuje ali mora se nesto strano i uzeti jer se ne proizvodi u Bosni ili ako se proizvodi nije bas toliko kvalitetno. Jest mozda jeftino ali nije kvalitetno bas toliko.
Sanjarko

#277 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

Na ovo medzu boljima mislim cijena+kvalitet. Znaci za cijenu kolika je, za tu su cijenu dovoljno kvalitetni. Na to mislim. Recimo kao sto sam spomenuo ajvar, oko 3 km cijena nasim ajvarima a za tu cijenu su dovoljno kvalitetni. Po cijeni i za cijenu kvalitet kakav je su medzu boljima na Balkanu. Jer recimo Makedonski su skuplji duplo, a kvalitetom nisu toliko bolji od nasih.

Znaci da se stanje mozda polako okrece. Ali cisto sumnjam. Jer nemamo novca da nesto pocnemo. Prije dok je Jugoslavija bila lakse joj je mozda bilo doci do novca da nesto pokrene, dok Bosni ne, jos ovi hapci sa vlasti dosta toga pokradu.

Tako da reset sistema mozda je i potreban, ali ne bi valjalo jer bi nastradao narod u resetu neki.
Sanjarko

#278 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

drndalo wrote:Jos je veci problem sto je pola zaposlenig stanivnistva os svoje plate moze napuniti samo 60-ak%...
Ma moze se hrana kupovati donekle, iako je i to problematicno za mnoge ali ostalo je problem. Evo neko je pisao plata prosjecna 850 km, korpa 1.600 km samo osnovno. Gdje su rezije itd. Znaci nedostaje ljudima novca. A kako se pokriju pa pisao sam na temi demografija. Pokriju se tako sto zive u zajednicama ili poluzajednicama. Ima napisano sve i objasnjeno. Nisam mogao bolje da objasnim.

Ali mnogima nedostaje sredstava pa se samo gomilaju dugovi. Primjer toga je moja porodica. Plus nemamo dovoljno novca za sto sta. Pa jb-te osnovne stvari neke sebi nemogu da priustim, i to sasvim male stvari koje bi mi pomogle zdrastveno itd., a o vecim stvarima mozemo da samo sanjamo.
moonca

#279 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by moonca »

:eh:

Pises ti ,pises...
Sanjarko

#280 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Sanjarko »

moonca wrote::eh:

Pises ti ,pises...
Pa sto. Kreativan sam, valjda. A ne znam gdje da pisem drugo. Jer nisam informaticki pismen. Niti imam uslova za bilo sta, ni znanja. Da vidis sta sve imam od radova, sveski i sveski koje nazalost propadaju, stare pa se brisu, radovi od pomagala, oruzja pa nadalje. Ima tu i ludih i glupih stvari jer sam pa lud jb-ga, ali nisam skroz lud, ono bas totalno lud.

PS. A nemam mecenu da me pogura, niti bas vise zelim da bilo sta objavljujem zbog mnogih oruzja, jer zlo ne zelim da sa oruzjima ljudima nanesem iako se mozda predomislim jer ima tu sto sta od automobila na fosilno gorivo koja vise ne bi zagadzivala pa do svemirskih letjelica i oruzja koja mogu mozda da uniste sto sta.

PPS. Cak mozda i vizija imam, ili u najmanju ruku snova. Ja ih snovima i vizijama zovem.

PPPS. Nemam ih uvijek. Ni ideja itd. ;-)
muha_sa

#281 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by muha_sa »

pizarro wrote:
moonca wrote:
Dino79 wrote:U rS specijalista dokto plata 1500 KM ja znam vodoinstaletera koji nece da radi a da mu dnevnica neizađe 200 KM . Pa racunajte sta je bolje hirug koji operise i koliko skolovanja treba za to ili vodoinstalater sa tri razreda srednje skole.
Koliko je ko ulozio u skolovanje i koliko ko zarađuje.
:thumbup:
i sad za vas hirurg ispade teski levat? :lol:
:lol: :lol:

nasekira me za hirurga--jadna majko, kako li jadnik preživi od plate do plate :(

uostalom--ko ga jebe-što nije ucio za varioca
bh.tornjak

#282 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by bh.tornjak »

animals wrote:
cadburry wrote:
bh.tornjak wrote:
Budimo realni....sta misli jedna sivacica koja sjedi za masinom za 500 KM....????
da vrijedi vise....????

Ne ....ne vrijedi. Iskreno, da vrijedi nebi bila sivacica.
E jest ovaj tranzicijski kapitalizam napravio govna od nas. Kako kaže Mile Kekin "nove elite ratuju sa gramatikom", a vrijednost ljudi mjere po zaradi i zanimanju.

Drug, zarada bilo koga ko radi 40 sati sedmično ne bi trebala biti manja od potrošačke korpe. Niko ne bi trebao živjeti na rubu ili ispod ruba egzistencije.
problem je sto se ta potrosacka korpa proizvodi vani...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
bh.tornjak

#283 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by bh.tornjak »

cadburry wrote:
bh.tornjak wrote:
Budimo realni....sta misli jedna sivacica koja sjedi za masinom za 500 KM....????
da vrijedi vise....????

Ne ....ne vrijedi. Iskreno, da vrijedi nebi bila sivacica.
E jest ovaj tranzicijski kapitalizam napravio govna od nas. Kako kaže Mile Kekin "nove elite ratuju sa gramatikom", a vrijednost ljudi mjere po zaradi i zanimanju.

Drug, zarada bilo koga ko radi 40 sati sedmično ne bi trebala biti manja od potrošačke korpe. Niko ne bi trebao živjeti na rubu ili ispod ruba egzistencije.
prvo boldirano:
niko ne govori o vrijednosti ljudi....rijec je o vrijednosti posla ili zanimanja
dakle, za isti posao (60 sati i vise) tamo negdje neko "zaradi" 25$

drugo boldirano:
da su tokom skolovanja sjedili za knjigom 40 sati sedmicno sve bi drugacije bilo :wink:
aratet

#284 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by aratet »

Ovo je sansa, ili ce doci do boljeg zivota ljudi ili ce doci do raspada loseg sistema, win win situacija.
insomnia78

#285 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by insomnia78 »

aratet wrote:Ovo je sansa, ili ce doci do boljeg zivota ljudi ili ce doci do raspada loseg sistema, win win situacija.
Poslije loseg moze doci i gori
muha_sa

#286 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by muha_sa »

aratet

#287 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by aratet »

insomnia78 wrote:
aratet wrote:Ovo je sansa, ili ce doci do boljeg zivota ljudi ili ce doci do raspada loseg sistema, win win situacija.
Poslije loseg moze doci i gori
Ne moze, narod sve vise vidi neke stvari, sve ce ih se manje moci praviti budalama.
Mozes praviti budalom nekog ko ima izbor izmedju raditi za 500 maraka i uopste ne raditi, ali ne mozes praviti budalom nekoga ko ima izbor izmedju 500 maraka i ici u Njemacku raditi, a pogotovo ne mozes nekog praviti budalom ko je vec isao u Njemacku raditi (pa bar na tri mjeseca).
insomnia78

#288 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by insomnia78 »

Jah
muha_sa

#289 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by muha_sa »

pratim
Prpa.ba

#290 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Prpa.ba »

Naravno da moze doci i jos losiji sistem, ali i to je za ljude i tome ce se ljudi prilagoditi jos masovnijim iseljavanjem. Sile globalizacije i liberalnog kapitalizma su nezaustavljive. :mrgreen:
moonca

#291 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by moonca »

:roll:
Gdje se iseliti ?

Pitajte Venezuela-nce. :cry: ima gore od goreg
muha_sa

#292 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by muha_sa »

moonca wrote::roll:
Gdje se iseliti ?

cuj gdje :-) Evropa jedva ceka da bosancerose primi
aratet

#293 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by aratet »

Prpa.ba wrote:Naravno da moze doci i jos losiji sistem, ali i to je za ljude i tome ce se ljudi prilagoditi jos masovnijim iseljavanjem. Sile globalizacije i liberalnog kapitalizma su nezaustavljive. :mrgreen:
O tome i pricam.
Taj bi sistem jos lakse propao.
Win win situacija.
moonca

#294 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by moonca »

muha_sa wrote:
Gdje se iseliti ?

cuj gdje :-) Evropa jedva ceka da bosancerose primi
:-)

Da, jeste ali Bosanci nikako da krenu- sve hoce -nece. :-)
Prpa.ba

#295 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Prpa.ba »

Nece Bosanci kao grupa nigdje, ali ce pojedinci svaki tamo gdje ima mogucnost i gdje procijeni da ce mu biti bolje. Ko ne moze sebi obezbjediti da ode, ostaje mu da uziva u blagodetima Domovine, u skladu sa mogucnostima i sposobnostima.
TRANCE

#296 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by TRANCE »

Dino79 wrote:U rS specijalista dokto plata 1500 KM ja znam vodoinstaletera koji nece da radi a da mu dnevnica neizađe 200 KM . Pa racunajte sta je bolje hirug koji operise i koliko skolovanja treba za to ili vodoinstalater sa tri razreda srednje skole.
To ti je sindrom seljačke države, gdje se uvijek više cijeni fizički od intelektualnog rada. Tako dok sam bio student, pa poznanicima sređivao kompjutere, prevodio naučne članke s engleskog, pisao seminarske radove, davao djeci instrukcije iz matematike i sl., budem nagrađen sendvičem ili dezodoransom, u vrh glave cenerom. Ali zato kad unesem nekome namještaj ili skinem linoleum, to sijevne petobanka odma', a ako primijenim trik da natopim majicu vodom u hali kao dokaz teškog fizičkog rada, onda bude i stoja ponekad. Jer jbg. bosanska seljadija ne konta da je umni rad najčešće teži od fizičkog, budući da nisu nikad ništa intelektualno radili u životu. Zato su u Bosni za razliku od zapadnih država plaćenija zanimanja tipa vodoinstalater, kuhar, varioc nego arhitekta, računovođa, pravnik. Njima je i bolje u BiH, jer više će ih narod cijeniti nego na zapadu, a mogu i dodatno zaraditi zavrčući državu na porezima i doprinosima radeći na crno.
animals

#297 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by animals »

Ekonomska cuda u Istocnim zemljama su rijetka..
kako bi bile bogate zapadne zemlje da procvjetaju i istocne..
tesko..
a sto se tice BIH, pored teske politicke situacije, proizvodnja je na minimalcu..
da bi bio razvijen, moras imati proizvod za prodaju..
a to je jako tesko, bez skolovani ljudi, i umrtvljene privrede..
skolovani i pametni odselise se iz zemlje..
odliv mozgova, se desava decenijama..
bezizlazna situacija..
valjuga

#298 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by valjuga »

muha_sa wrote:
pizarro wrote:

i sad za vas hirurg ispade teski levat? :lol:
:lol: :lol:

nasekira me za hirurga--jadna majko, kako li jadnik preživi od plate do plate :(

uostalom--ko ga jebe-što nije ucio za varioca
:thumbup: :thumbup:
valjuga

#299 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by valjuga »

Gdje se iseliti ?

Ja se ložim na venecuelanke tako da ako imaš šnjiru za tamo,platio bih ti..
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#300 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by _BataZiv_0809 »

animals wrote:Ekonomska cuda u Istocnim zemljama su rijetka..
kako bi bile bogate zapadne zemlje da procvjetaju i istocne..
tesko..
a sto se tice BIH, pored teske politicke situacije, proizvodnja je na minimalcu..
da bi bio razvijen, moras imati proizvod za prodaju..
a to je jako tesko, bez skolovani ljudi, i umrtvljene privrede..
skolovani i pametni odselise se iz zemlje..
odliv mozgova, se desava decenijama..
bezizlazna situacija..
U mjeri u kojoj skolovani i pametni odlaze, barem duplo vise idu nekolovani i glupani.
Post Reply