supercali wrote:Montana wrote:supercali wrote:Problem da kazem lezi u strukturi dijasporaca
Vecina koja je u ratu otisla u svijet je iz manjih urbanih sredina sto vecinom znaci i manji nivo obrazovanja pa se to odrazava i na ponasanje uslijed vaspitanja u ranim godinama odrastanja a ujedno i na moralne i sve druge vrijednosti kod covjeka
Cinjenica je a to kazu i istrazivanja da je u vecim gradovima i medju obrazovanijim ljudima manje zavisti manje kompleksa nego kod slabije obrazovanima
Upravo zbog toga dosta dijasporaca ovdje zeli pokazati kako imaju kako da im ovi zavide jer su oni sami zavidni ako neko drugi ima vise ili bolje zivi
Pa se desava situacija da se pokazuje da je hadzija a grebe se da neko plati pice hranu
E....ovo je najbolja teorija.Što? Jer nam najviše paše.
Ne nego je nazalost takva istina
Da se razumijemo nije mane ni ovima sto zive u bih jer i tu ima svega i svacega a kad se to spoji dobijemo to sto imamo
Lik je u pravu ..Zivio sam jako dugo vani i ovo sto pise je tacno..Pazi ja kad sam dosao iz Sarajeva u Melbourne nisam bio toliko gladan svega jer dosta toga sam vec vidio i imao u Sa..Vecina ljudi koji su dosli sa sela po prvi put su vidjeli vcr ili recimo sokovnik ili
mikrovalnu ili ves masinu na primjer..Teske poslove su u zivotu radili i onda kad su dosli dole od jednom su dobili priliku da sve imaju a da ne mora ni da kopa njivu ili cuva stoku..Zato su nasi ljudi dobri radnici jer ovo sto radi na zapadu je pickin dim za njega kad poredis sta je radio u BIH i koliko je radio..Kad siromasan covjek dodje
do nekih para i logicno je da se izgubi jer on nije navikao da ima..Ja znam bruku nasih ljudi u Australiji koji rade ali bas rade, imaju po dvije kuce , dva dobra auta ali covjek rinta ko niko

Ali za 20 godina on nije otisao u kino ili u restoran ko covjek jer on nije naucio a neko
ko je rastao u gradu kino mu je bilo svakodnevnica, ovo pisem za primjer

i jos jedan primjer su putovanja..Prije rata je moja porodica redovno isla na odmore itd i imali smo kucu na moru, znaci imao sam naviku da putujem..I dok sam zivio u Australiji redovno sam putovao svugdje po svijetu..E sad
ljudi koji nisu putovali i koji su iz manjih sredina
ne da ne putuju nego nisu za 25 godina ni vidjeli neki drugi grad u Australiji..Jedino idu za BIH iz dobro poznatih razloga

znaci navika iz proslosti puno toga diktira kad je u pitanju zivot vani..