Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Ne
41
44%
Da
30
32%
Tako rijetko nas posjecuju da sam zaboravio kavi su zvukom i pogledom
22
24%

Total votes: 93

supercali

#276 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by supercali »

Montana wrote:
supercali wrote:Problem da kazem lezi u strukturi dijasporaca
Vecina koja je u ratu otisla u svijet je iz manjih urbanih sredina sto vecinom znaci i manji nivo obrazovanja pa se to odrazava i na ponasanje uslijed vaspitanja u ranim godinama odrastanja a ujedno i na moralne i sve druge vrijednosti kod covjeka
Cinjenica je a to kazu i istrazivanja da je u vecim gradovima i medju obrazovanijim ljudima manje zavisti manje kompleksa nego kod slabije obrazovanima

Upravo zbog toga dosta dijasporaca ovdje zeli pokazati kako imaju kako da im ovi zavide jer su oni sami zavidni ako neko drugi ima vise ili bolje zivi
Pa se desava situacija da se pokazuje da je hadzija a grebe se da neko plati pice hranu ili bilo sta

Naravno ima i drugih primjera do totalne suprotnosti od ovoga al je ovo opisano uobicajeno jer brojcano cine najveci dio dijaspore
E....ovo je najbolja teorija.Što? Jer nam najviše paše.
Ne nego je nazalost takva istina
Da se razumijemo nije mane ni ovima sto zive u bih jer i tu ima svega i svacega a kad se to spoji dobijemo to sto imamo
Montana

#277 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Montana »

supercali wrote:
Montana wrote:
Vecina koja je u ratu otisla u svijet je iz manjih urbanih sredina sto vecinom znaci i manji nivo obrazovanja pa se to odrazava i na ponasanje uslijed vaspitanja u ranim godinama odrastanja a ujedno i na moralne i sve druge vrijednosti kod covjeka
Cinjenica je a to kazu i istrazivanja da je u vecim gradovima i medju obrazovanijim ljudima manje zavisti manje kompleksa nego kod slabije obrazovanima

Upravo zbog toga dosta dijasporaca ovdje zeli pokazati kako imaju kako da im ovi zavide jer su oni sami zavidni ako neko drugi ima vise ili bolje zivi
Pa se desava situacija da se pokazuje da je hadzija a grebe se da neko plati pice hranu ili bilo sta

Naravno ima i drugih primjera do totalne suprotnosti od ovoga al je ovo opisano uobicajeno jer brojcano cine najveci dio dijaspore
Da se razumijemo nije mane ni ovima sto zive u bih jer i tu ima svega i svacega a kad se to spoji dobijemo to sto imamo
Ne kužim..ko ti je to utupio u čelo da je istina?

Jesi OBRAZOVAN ti?Jesi?
De onda,uzmi jednu torbu sa sobom i idi se skrasi u njemačkoj...ko ti NEOBRAZOVANI,koji su se iz ničeg snašli.
To ti je istina. Dakle...nema veze s vezom,obrazovan,neobrazovan,nivo i te pizdarije..
supercali

#278 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by supercali »

Ima itekako samo sto ne zelimo to da vidimo
Vise nam odgovara da zivimo u ubjedjenju da smo pametna nacija da smo giga mega svi od reda radni itd itd

Pitao bih ih ja sada koliko bi se snasli
Sasvim druga situacija je sada i za vrijeme rata i globalno a i od njemacke kako prihvata bosance sada i one iz rata
Edin H.

#279 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Edin H. »

Ommadawn wrote:Pa ja nekad tako odem u banku, jedanput godisnje, podignem svu ustedjevinu, (gledam da je u manjim apoenima), dodjem kuci, poredam novac po krevetu i onda tako se valjam - tek eto da vidim kakav je to osjecaj kad se valjas u parama. Onda kasnije pokupim te pare, odnesem nazad u banku, ponovo stavim na svoj stedni racun i to je to. Jest da su me sluzbenici ispocetka cudno gledali, jeste da me sef banke prvih par puta zvao na razgovor ali kad sam mu objasnio o cemu se radi - nije mu bas bilo najjasnije ali me razumio.
Ima smisla :oops:

Ne cudi me da sef banke nije skontao, sve go kreten. :wink:
Zoya

#280 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Zoya »

:lol:

Ja bih ko nesto i napisala samo ne znam koja je tema :zjev: Jedino sto sam primijetila je pichijeva ljubomora. :D
TAFKAP

#281 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by TAFKAP »

Ovi moji l(ij)ežu na krevetima, jest da su Box-spring kreveti, ali isto su ljudi ko i mi. I oni se kupaju ko i mi, jednom heftično, nedeljom naveče pred dnevnik. Jest da koriste neke mazalice poslije kupanja i četkice za zube na baterije, ali izgleda da ih ne peru redovno, zato uvijek dolaze preko ljeta da poprave zube, da se usput podšišaju itd.

:zoka:
Connaisseur Karlin

#282 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Connaisseur Karlin »

Najbolje je sakupljati plasticni novac :D polymer banknotes :-D

Image

Nema guzvanja :D
insomnia78

#283 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by insomnia78 »

Il' onaj iz monopola

S moje sokoćalo
155_mm

#284 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by 155_mm »

Edin H. wrote:
155_mm wrote:
MOSALJOZE wrote:Kad zviz otvori temu nema da propadne,a svaka je slična.
Na ovoj o dijasporcima i parama, na drugoj pita dijasporu kako podnosi troškove :mrgreen:
mozda je to taktika da se dijaspora zamajava ovakvim stvarima kako bi se sprijecavala da izazove novi rat u BiH.

Pronicljivo :balkanac:
pa da se je ovako pronicljivo pratilo sta dijaspora muti '92 do rata u BiH ne bi ni doslo. ali drago mi je da su mnogi naucili iz gresaka devedesetih.
Connaisseur Karlin

#285 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Connaisseur Karlin »

insomnia78 wrote:Il' onaj iz monopola

S moje sokoćalo
uf,kad se sjetim kupovanja nepokrente imovine sa monoploskim novcem :D :lol: :thumbup:
Danguba

#286 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Danguba »

MOSALJOZE wrote:Kad zviz otvori temu nema da propadne,a svaka je slična.
Na ovoj o dijasporcima i parama, na drugoj pita dijasporu kako podnosi troškove :mrgreen:
Obec'o mu chmoljo ban ako otvori jos jednu temu ali eto... :-)

...i sta sada, da pljujemo ili da se brisemo? :D
insomnia78

#287 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by insomnia78 »

Image

S moje sokoćalo
Montana

#288 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Montana »

:lol:
RtrnOfSalisbury

#289 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by RtrnOfSalisbury »

moram viderholenovat moju cuvenu izjavu da deset odredjenije bih bizmisena (bez beslic halida) more kupit cijelu dijasporu 8)
hrle1976

#290 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

RtrnOfSalisbury wrote:moram viderholenovat moju cuvenu izjavu da deset odredjenije bih bizmisena (bez beslic halida) more kupit cijelu dijasporu 8)
Moze sipak, ovi u Luksemburgu, Svicarskoj, Danskoj i Norveskoj imaju sa prosjecnim poslom bar 3.000€ cistih na ruke poslje poreza.
512MB

#291 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by 512MB »

Vidim vecina zapela u 90im, ta vasa "dijaspora" sto je isla trbuhom za kruhom (tojest nasi roditelji) ide sad laganini u penziju, odskolovali djecu, sredili kucu u BiH i neki apartmancic kupili na moru i dosta i previse. Nova dijaspora je nesto drugo, osjetice to vi dole nazalost ubrzo. Nece se trebat kome slat, nasi roditelji klepnu mjesecno 2 milje samo penzije. A rodbina? Ko hebe rodbinu, svak nek se snalazi kako zna i umije.

Jaran mi zubar u Austriji godisnje klepi vise para neg ta picijeva hrpa cigle kosta :lol: A takvi nas je kijamet...
hrle1976

#292 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

512MB wrote:Vidim vecina zapela u 90im, ta vasa "dijaspora" sto je isla trbuhom za kruhom (tojest nasi roditelji) ide sad laganini u penziju, odskolovali djecu, sredili kucu u BiH i neki apartmancic kupili na moru i dosta i previse. Nova dijaspora je nesto drugo, osjetice to vi dole nazalost ubrzo. Nece se trebat kome slat, nasi roditelji klepnu mjesecno 2 milje samo penzije. A rodbina? Ko hebe rodbinu, svak nek se snalazi kako zna i umije.

Jaran mi zubar u Austriji godisnje klepi vise para neg ta picijeva hrpa cigle kosta :lol: A takvi nas je kijamet...

Za ovo gore si u pravu, svak ko je dosao sa 30-35 je vec pred vratima penzije, ako vec nije u penziji. Tako da njihova djeca su dosla gore sa kojom godinim evt 10-12 najstariji. Penzije su dovoljne za zivota u BiH ako roditelji vrate. A djeca ima druge golove i sl.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#293 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by pici »

Image

dobron jutron

Image

dobar tek

Image

prilec poslije doručka
sadie_forever

#294 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by sadie_forever »

Vec sad ne daje se ko prije A bosanci navikli :D
GaRGa

#295 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by GaRGa »

ko o cemu, kurva o postenju i fukara o parama...
hrle1976

#296 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by hrle1976 »

GaRGa wrote:ko o cemu, kurva o postenju i fukara o parama...

Pa ko je fukara?
Melbourne_Australia

#297 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Melbourne_Australia »

supercali wrote:
Montana wrote:

Pa se desava situacija da se pokazuje da je hadzija a grebe se da neko plati pice hranu

Lik je u pravu ..Zivio sam jako dugo vani i ovo sto pise je tacno..Pazi ja kad sam dosao iz Sarajeva u Melbourne nisam bio toliko gladan svega jer dosta toga sam vec vidio i imao u Sa..Vecina ljudi koji su dosli sa sela po prvi put su vidjeli vcr ili recimo sokovnik ili
mikrovalnu ili ves masinu na primjer..Teske poslove su u zivotu radili i onda kad su dosli dole od jednom su dobili priliku da sve imaju a da ne mora ni da kopa njivu ili cuva stoku..Zato su nasi ljudi dobri radnici jer ovo sto radi na zapadu je pickin dim za njega kad poredis sta je radio u BIH i koliko je radio..Kad siromasan covjek dodje
do nekih para i logicno je da se izgubi jer on nije navikao da ima..Ja znam bruku nasih ljudi u Australiji koji rade ali bas rade, imaju po dvije kuce , dva dobra auta ali covjek rinta ko niko :izet: Ali za 20 godina on nije otisao u kino ili u restoran ko covjek jer on nije naucio a neko
ko je rastao u gradu kino mu je bilo svakodnevnica, ovo pisem za primjer :-D i jos jedan primjer su putovanja..Prije rata je moja porodica redovno isla na odmore itd i imali smo kucu na moru, znaci imao sam naviku da putujem..I dok sam zivio u Australiji redovno sam putovao svugdje po svijetu..E sad
ljudi koji nisu putovali i koji su iz manjih sredina
ne da ne putuju nego nisu za 25 godina ni vidjeli neki drugi grad u Australiji..Jedino idu za BIH iz dobro poznatih razloga :-D znaci navika iz proslosti puno toga diktira kad je u pitanju zivot vani..
Ommadawn

#298 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by Ommadawn »

Melbourne_Australia wrote:
Lik je u pravu ..Zivio sam jako dugo vani i ovo sto pise je tacno..Pazi ja kad sam dosao iz Sarajeva u Melbourne nisam bio toliko gladan svega jer dosta toga sam vec vidio i imao u Sa..Vecina ljudi koji su dosli sa sela po prvi put su vidjeli vcr ili recimo sokovnik ili
mikrovalnu ili ves masinu na primjer..Teske poslove su u zivotu radili i onda kad su dosli dole od jednom su dobili priliku da sve imaju a da ne mora ni da kopa njivu ili cuva stoku..Zato su nasi ljudi dobri radnici jer ovo sto radi na zapadu je pickin dim za njega kad poredis sta je radio u BIH i koliko je radio..Kad siromasan covjek dodje
do nekih para i logicno je da se izgubi jer on nije navikao da ima..Ja znam bruku nasih ljudi u Australiji koji rade ali bas rade, imaju po dvije kuce , dva dobra auta ali covjek rinta ko niko :izet: Ali za 20 godina on nije otisao u kino ili u restoran ko covjek jer on nije naucio a neko
ko je rastao u gradu kino mu je bilo svakodnevnica, ovo pisem za primjer :-D i jos jedan primjer su putovanja..Prije rata je moja porodica redovno isla na odmore itd i imali smo kucu na moru, znaci imao sam naviku da putujem..I dok sam zivio u Australiji redovno sam putovao svugdje po svijetu..E sad
ljudi koji nisu putovali i koji su iz manjih sredina
ne da ne putuju nego nisu za 25 godina ni vidjeli neki drugi grad u Australiji..Jedino idu za BIH iz dobro poznatih razloga :-D znaci navika iz proslosti puno toga diktira kad je u pitanju zivot vani..
Slazem se potpuno sa tobom. To je otprilike to i ovdje u Skandinaviji.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#299 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by pici »

Image

Image
ja71

#300 Re: Da li vasa rodbina u inostranstvu lezi na parama?

Post by ja71 »

jos jedna predrasuda:

dijaspora popravlja zube u Bosni.

Zasto bi kada je popravljanje zuba vani besplatno, bar u Njemackoj.
A o kvaliteti usluge da ne pricamo.
Post Reply