AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#276 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:Još su tada ljudi bili već oslabili, a gledaj nas danas đe smo: samo Iblis se zikri a šejtani se spominju svako malo, a Allah malo ili nikako, da nam se Allah smiluje i da nas uputi, amin!
da, u prvih 30 god. nakon Poslanikove a.s. smrti prva generacija muslimana je prolila toliko bratske krvi da je to nezapamćeno. od preuzimanja vlasti od strane Ebu Bekra i kompanije, pa tjeranja ljudi na silu da prihvate njegovu vlast (poznatiji kao ratovi protiv otpadnika), ubijanja onih koji nisu htjeli, nasilnog osvajanja novih teritorija, Osmanovog nepotizma, njegovog ubistva od strane ebu Bekrovog sina, pobune protiv hz Alije od strane Aiše, Talhe i kompanije (oko 30 000 mrtvih, bitka kod deve), pobune Muavije protiv hzr Alije (bitka kod siffina, oko 70 000 mrtvih), ubistva Poslanikovih unuka hzr Hasana i Husejina i većine njegove časne porodice.... sve su ovo uradili MUSLIMANI, niko sa strane.

je li to naaajbolja generacija koja se pojavila? jesu li oni uzor?

a sad su ljudi kao loši, a tad su bili mašala? :-)

aaa, bitno je klanjati, obaviti hadždž i ostale obrede, širiti islam, ostalo će Allah oprostiti...
O, pa baš mi je začudno što ovako pričaš...Nije bilo baš da si bio malo dijete koje je vjerovalo u zmajOve i vještice kada si svu četvoricu - Ebu Bekra es-Siddika, Omera, Osmana i Aliju - nazvao pravovjernim halifama, vidi:

zagortenej wrote:A što se tiče pravaca za vrijeme Poslanika s.a.w.s, možda ih nije bilo javno, ali sigurno da je bilo dosta zakulisnih radnji i priprema da se preuzme vlast poslije njegovog preseljenja. jel mislite da su svi mekanski mušrici prihvatili islam nakon osvojenja Meke raširenih ruku i šta je bilo sa licemjerima za koje je Poslanik s.a.w.s. znao, ali ih nije dirao? kako obajsniti činjenicu da su trojica od 4 pravovjernih halifa ubijeni, kažu sve neki pojednici ih ubili. Poslanik s.a.w.s. nam oporučio svoju porodicu, a hzr. Husejina branila samo šačica ljudi i s njim izginuli. i ko ih je ubio? neki muslimani?!? gdje su ostali bili? možda su mislili da se ne treba miješati? mislite da Poslanik s.a.w.s. nije znao šta će se desiti sa njegovom porodicom, kako će biti proganjana, da mu Allah nije pokazao? ...
vraćam se na ove događaje samo da uzmemo pouku, da ne stojimo po strani kad se dešavaju krupne stvari po naš ummet, a mi ne želimo da se miješamo zarad "jedinstva" tog istog ummeta.
http://forum.klix.ba/zastitimo-poslanik ... l#p8611635

A sada, godinu-dvije nakon toga, oni su nekakva kompanija, nasilno su otimali vlast, ubijali, prisiljavali, sijali smutnju, snažili nepotizam...O, Allahu, šta se ovo zbiva, Ti znaš, Ti nam olakšaj!
zagortenej

#277 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Ne veruj u idole
U lica sa filma i naslovnih strana
Ti mozes bez njih

Ne slusaj sta ti kazu
Sve je to biznis, sve je reklama
Sve je to trik

Ne ne ne veruj u idole

Ne veruj u idole
I oni su ljudi od krvi i mesa
isto k'o ti

Ne slusaj sve te lazi
Oni se samo prodaju dobro
Lova je cilj !

Ne ne ne veruj u idole
zagortenej

#278 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

imam uzor u Ibrahimu a.s.:
I Mi pokazasmo Ibrahimu carstvo nebesa i Zemlje da bi čvrsto vjerovao.
1.I kad nastupi noć, On ugleda zvijezdu i reče: "Ovo je Gospodar moj!" A pošto zađe, reče: "Ne volim one koji zalaze!"
2.A kad ugleda Mjesec kako izlazi, reče: "Ovo je Gospodar moj!" A pošto zađe, on reče: "Ako me Gospodar moj na Pravi put ne uputi, biću, sigurno, jedan od onih koji su zalutali."
3.A kad ugleda Sunce kako se rađa, on uzviknu: "Ovo je Gospodar moj, ovo je najveće!" -
4.A pošto zađe, on reče: "Narode moj, ja nemam ništa s tim što vi Njemu druge pridružujete! Ja okrećem lice svoje, kao pravi vjernik, prema Onome koji je nebesa i Zemlju stvorio, ja nisam od onih koji Njemu druge pridružuju!"
nešto je i on bio nesiguran.
ili to tako treba. :?
arzuhal

#279 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Tako i Dodik, k'o i ti, kada ga pitaju kako to da je prvo otvoreno priznao da je u Srebrenici počinjen genocid a sada otvoreno negira genocid:

- Ja sam tada bio naivan...

:sax:
Connaisseur Karlin

#280 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Azulah,ponvljam pitanje,mozda nisi vidio , hvala :-D
Ne, vidio sam, excusez-moi mademoiselle, ali mislim da nisam ja osoba koju to trebaš pitati, ne mogu ti to odgovarati iz ugla nekog šiije ili iz Diwanovog ugla jer, ako bi ga i nazvali "šiijom" za potrebe ove kratke prepiske, on i nije baš da je i u okvirima nama poznatog šiitskog učenja, on je slobodna ptica, nesputan okovima tradicije... :-D

Tako da ti ja na to ne bih znao dati pravi odgovor :)
Hvala,a u pravu,samo Diwan moze odgovoriti ko su Cisti,tj. osobe koje mogu iskljucivo dodirnuti Kuran. :)
zagortenej

#281 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:Tako i Dodik, k'o i ti, kada ga pitaju kako to da je prvo otvoreno priznao da je u Srebrenici počinjen genocid a sada otvoreno negira genocid:

i kao Ibrahim a.s.
što bi rekao jedan mudrac: "samo budala ne mijenja mišljenje..."
arzuhal

#282 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:Tako i Dodik, k'o i ti, kada ga pitaju kako to da je prvo otvoreno priznao da je u Srebrenici počinjen genocid a sada otvoreno negira genocid:

i kao Ibrahim a.s.
Ne znam zašto se porediš s Ibrahimom, alejhi-selam, i zašto ga vrijeđaš uvlačeći ga u nešto čemu on, alejhi-selam, ne pripada i što njemu ne doliči. Jel to tvoj odnos spram svih Allahovih poslanika, da im se rugaš? Imaju ajeti u Kur'anu koji govore o onima koji su se rugali Allahovim poslanicima...Da nas Allah sačuva i sakloni takvih zabluda, amin!
arzuhal

#283 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zagortenej wrote: što bi rekao jedan mudrac: "samo budala ne mijenja mišljenje..."
Kakvo li će tvoje mišljenje, pošto vjeru nekakvu i ne pokazuješ, biti za par godina, šta li ćeš pričati, koga li ćeš ponižavati, s čime li ćeš se zabavljati...To samo Svemilosni zna...Da nas Allah sačuva od zabluda i dalaleta i da nas uputi na Pravi put, amin!
zagortenej

#284 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote:

i kao Ibrahim a.s.
Ne znam zašto se porediš s Ibrahimom, alejhi-selam, i zašto ga vrijeđaš uvlačeći ga u nešto čemu on, alejhi-selam, ne pripada i što njemu ne doliči. Jel to tvoj odnos spram svih Allahovih poslanika, da im se rugaš? Imaju ajeti u Kur'anu koji govore o onima koji su se rugali Allahovim poslanicima...Da nas Allah sačuva i sakloni takvih zabluda, amin!
za razliku od tebe uzimam pouke iz Kur'ana, a tebi služi Kur'an samo za "učenje", a hadisi za tumačenje vjeru i mišljenje prvih generacija.
zar se hadisi ne rugaju Poslaniku a.s., da je bio opsihren, da je vjencao djevojcicu od 6 god., ubijao, sakatio ljude? to tebi nije ismijavanje i ponižavanje?
ali bitnije je ispoštovati autora zbirke hadisa nego Poslanika a.s.
zagortenej

#285 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote: što bi rekao jedan mudrac: "samo budala ne mijenja mišljenje..."
Kakvo li će tvoje mišljenje, pošto vjeru nekakvu i ne pokazuješ, biti za par godina, šta li ćeš pričati, koga li ćeš ponižavati, s čime li ćeš se zabavljati...To samo Svemilosni zna...Da nas Allah sačuva od zabluda i dalaleta i da nas uputi na Pravi put, amin!
samo ti usmjeravaj na mene, skreći s teme, to je već klasika postala.

na većinu pitanja nemaš odgovor, jer samo slijepo slijediš učenjake, uzeo si ih za božanstva svoja. ti se tješiš da se to odnosi na neke tamo koji su davno živjeli, "priče drevnih naroda".

tvoj kitnjasti govor me podsjeća na onaj ajet:

I kad ih vidiš, zadivljuju te tijela njihova. A ako govore, slušaš govor njihov. Oni su kao balvani poduprti.Misle svaki je povik protiv njih. Oni su neprijatelj, pa ih se pripazi. Ubio ih Allah, kuda se odvraćaju.

misliš ako dodaješ te arapske termine, da ćeš ispasti pred ljudima pametniji, pobožniji...ali Bog sve vidi i zna dobro kakav si ti.
zagortenej

#286 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

ima jedno mišljenje koje sigurno neću promijeniti, jer sam duboko ubijeđen u to, a to je, da se sad Muhamed a.s. pojavi sa svojim učenjem, ti bi bio u prvim redovima onih koji bi mu se rugali, ismijavali, progonili ga. ti si ta sorta ljudi. čim vidiš da neko iskače i kritikuje ono na čemu si ti, tebe to iritira i moraš reagovati. ego ti je k'o kuća i ti nikad ne bi povjerovao Muhamedu a.s.

ako ne vjeruješ u ovo što ti pričam, zamoli Boga da ti pokaže kako jeste. ako si toliko ponizan.
arzuhal

#287 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Ma dobro, tvoje mišljenje... :-D ;-)
Connaisseur Karlin

#288 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

zagortenej wrote:ima jedno mišljenje koje sigurno neću promijeniti, jer sam duboko ubijeđen u to, a to je, da se sad Muhamed a.s. pojavi sa svojim učenjem, ti bi bio u prvim redovima onih koji bi mu se rugali, ismijavali, progonili ga. ti si ta sorta ljudi. čim vidiš da neko iskače i kritikuje ono na čemu si ti, tebe to iritira i moraš reagovati. ego ti je k'o kuća i ti nikad ne bi povjerovao Muhamedu a.s.

ako ne vjeruješ u ovo što ti pričam, zamoli Boga da ti pokaže kako jeste. ako si toliko ponizan.
Ovaj put nisi u pravu,ja sam davno ratovala sa Arzuhalom u vezi Muhameda a.s. :) Postuje ga i danas vise od mene,tacnje,drugacije od mene :)
Towelie

#289 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Smatram da se menjanje misljenja o nekoj temi ne moze uzeti kao argument za neciju zabludu, nemanje karaktera i sl. Moze biti i da je se prosirilo znanje o necemu, dobili se novi pogledi na zivot, drugacije se gleda na stvarnost..Niko od nas nije ista osoba kao pre 5 godina. Niti su nam pogedi na veru ostali isti. I to je sasvim normalno jer ucimo.I neki imami mezheba imaju vise stavova o nekoj temi nastalih u raznim periodima njihovog idztihada, pa ih niko ne smatra labilnim karakterima.
arzuhal

#290 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Towelie wrote:Smatram da se menjanje misljenja o nekoj temi ne moze uzeti kao argument za neciju zabludu, nemanje karaktera i sl. Moze biti i da je se prosirilo znanje o necemu, dobili se novi pogledi na zivot, drugacije se gleda na stvarnost..Niko od nas nije ista osoba kao pre 5 godina. Niti su nam pogedi na veru ostali isti. I to je sasvim normalno jer ucimo.I neki imami mezheba imaju vise stavova o nekoj temi nastalih u raznim periodima njihovog idztihada, pa ih niko ne smatra labilnim karakterima.
Slažem se :thumbup:

Druga je stvar što je, između dvije stvari, @zagor izabrao, u svoju odbranu, onu goru, onu lažnu (jer zna da makar formalno ona ima izgleda da uspije, da će moći da je nekako brani). Jer izbor mu je bio sljedeći: ili kazati da se njegov stav o praktično cjelokupnoj vjeri (odnosu prema ashabima/halifama, sunnetu/hadisu kao izvoru vjere, brojnim učenjacima, itd.) promjenio za 180 stepeni ili priznati da se kod njega, ustvari, ništa suštinski i nije mijenjalo nikada, ni tada ni sada, nego se svo vrijeme radi o pukoj mimikriji, o lažnom predstavljanju od samog početka i prikrivanju stvarnog stava i stvarnog mišljenja o islamu i muslimanima. U početku se krenulo sramežljivo, kao pupoljak ruže, sa nekim stavom "mi muslimani protiv zatucanih vehabija kojima je ibn Tejmije božanstvo", a onda se, na kraju, rascvjetalo u "nas nekoliko na Pravom putu koji imamo kritičku misao i pravu spoznaju protiv vas milijarde zalutalih koji uzimate ulemu kao božanstva" :mrgreen:

Dakle, kao što rekoh, slažem se da mijenjanje mišljenja oko nečega ne ukazuje na labilnost karaktera, dapače: možda ukazuje na snažnu moralnost i veoma pametnu i inteligentnu osobu! Primjer tome je (samo jedan od brojnih kroz povijest) i hazreti Selman el-Farisi, radijallahu anhu :-D

Kod @zagora nije to posrijedi, na žalost, i zato sve ovo i govorim...Samo sam pristao na njegov izbor igre, to oko njegovog "mijenjanja mišljenja" :mrgreen: Nije njegova beskarakternost i beskičmenjaštvo u tome što on vjeruje u nešto ili ne vjeruje, u tome što je sunija, šiiija, mutezila, ateista, budista. Nego što cijelo vrijeme mulja...Zato je on meni interesantan i funny, cijelo vrijeme pleše misleći da niko ne kuži šta radi...Na hajr...
zagortenej

#291 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
Towelie wrote:Smatram da se menjanje misljenja o nekoj temi ne moze uzeti kao argument za neciju zabludu, nemanje karaktera i sl. Moze biti i da je se prosirilo znanje o necemu, dobili se novi pogledi na zivot, drugacije se gleda na stvarnost..Niko od nas nije ista osoba kao pre 5 godina. Niti su nam pogedi na veru ostali isti. I to je sasvim normalno jer ucimo.I neki imami mezheba imaju vise stavova o nekoj temi nastalih u raznim periodima njihovog idztihada, pa ih niko ne smatra labilnim karakterima.
Slažem se :thumbup:

Druga je stvar što je, između dvije stvari, @zagor izabrao, u svoju odbranu, onu goru, onu lažnu (jer zna da makar formalno ona ima izgleda da uspije, da će moći da je nekako brani). Jer izbor mu je bio sljedeći: ili kazati da se njegov stav o praktično cjelokupnoj vjeri (odnosu prema ashabima/halifama, sunnetu/hadisu kao izvoru vjere, brojnim učenjacima, itd.) promjenio za 180 stepeni ili priznati da se kod njega, ustvari, ništa suštinski i nije mijenjalo nikada, ni tada ni sada, nego se svo vrijeme radi o pukoj mimikriji, o lažnom predstavljanju od samog početka i prikrivanju stvarnog stava i stvarnog mišljenja o islamu i muslimanima. U početku se krenulo sramežljivo, kao pupoljak ruže, sa nekim stavom "mi muslimani protiv zatucanih vehabija kojima je ibn Tejmije božanstvo", a onda se, na kraju, rascvjetalo u "nas nekoliko na Pravom putu koji imamo kritičku misao i pravu spoznaju protiv vas milijarde zalutalih koji uzimate ulemu kao božanstva" :mrgreen:

Dakle, kao što rekoh, slažem se da mijenjanje mišljenja oko nečega ne ukazuje na labilnost karaktera, dapače: možda ukazuje na snažnu moralnost i veoma pametnu i inteligentnu osobu! Primjer tome je (samo jedan od brojnih kroz povijest) i hazreti Selman el-Farisi, radijallahu anhu :-D

Kod @zagora nije to posrijedi, na žalost, i zato sve ovo i govorim...Samo sam pristao na njegov izbor igre, to oko njegovog "mijenjanja mišljenja" :mrgreen: Nije njegova beskarakternost i beskičmenjaštvo u tome što on vjeruje u nešto ili ne vjeruje, u tome što je sunija, šiiija, mutezila, ateista, budista. Nego što cijelo vrijeme mulja...Zato je on meni interesantan i funny, cijelo vrijeme pleše misleći da niko ne kuži šta radi...Na hajr...
ti si zarobljen u dogmi i ne vidiš ništa izvan nje. ko god priča mimo toga, ti shvataš kao prijetnju ili kako kaže ajet:

I kad ih vidiš, zadivljuju te tijela njihova. A ako govore, slušaš govor njihov. Oni su kao balvani poduprti. Misle svaki je povik protiv njih. Oni su neprijatelj, pa ih se pripazi. Ubio ih Allah, kuda se odvraćaju.

jesi li toliko očajan da kopaš po diwanovim i mojim starim postovima ne bi li našao neke "nelogičnosti ili materijal da nas diskreditiraš"? jesmo li toliko dirnuli u tvoju dogmu, tvoju ideologiju -tvoje božanstvo?

ima i mubahala, ako si već na istini, kao što tvrdiš :-D
arzuhal

#292 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zagortenej wrote: ti si zarobljen u dogmi i ne vidiš ništa izvan nje. ko god priča mimo toga, ti shvataš kao prijetnju ili kako kaže ajet:
Ja maloprije rekoh: jedno je nečiji stav koji se, ukoliko se iznosi jasno i bez uvijanja, mora poštovati, ma koliko se ne slagali s njim. Evo, @Invicible je skroz jasan u svom stavu, od početka, i ja se ne slažem s njim skoro ni sekunde, ali on nije beskičmenjak. Ili @harač: čovjek je čak jednom ukratko objasnio kako je bio vjernik, kao tinejdžer koliko se sjećam, išao na džumu, ali je to sve bilo više onako...Potom je postao agnostik i, na kraju, ateista. Sada zna biti veoma ciničan i zajedljiv po pitanju vjere, ali i njega itekako poštujem, čovjek ima svoj jasan stav, otvoren je, nema glumatanja. Koliko god se ne slagao s njim - poštujem ga, ima kičmu.

Ovo navedoh samo par "ljućih" ateista koji se povremeno jave...

Mene može ko god hoće pitati o tome kako sam "postao" vjernik, koje sam knjige najviše čitao, koji su mi alimi dragi, kojeg sam mezheba, akaid, itd. nikada to nisam krio, ne muljam, ne petljam.

Poštujem šiije, poštujem vjernike sklone mu'tezilizmu, dugo sam izučavao mu'tezilizam, poštujem skeptike kakav je bio Ebu-l-Ala el-Mearri, poštujem Nietzschea...

Zato nije tačno to što kažeš "ko god priča mimo toga, ti shvataš kao prijetnju...", ja samo ne poštujem ljude bez kičme, koji se kriju i muljaju, koji glume da su nešto a nisu...Zato si skrenuo moju pažnju na sebe...Jesi li razumio, da li dopire do tebe ovo što ti govorim? Ne plašim se ni za svoju vlastitu vjeru niti za islam kojem pripadam, samo mi povremno izazove mučninu petljanija ljudi poput tebe...Pa odreagujem...
Krastavica

#293 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Krastavica »

Inace ne volim da raspravljam o vjeri ili vjerama jer svako ima svoja ubjedjenja i pravo na vjerovanju u sta god hoce , ali me privukao naslov teme .
Vjera VS Vjera ??
Zar je moguce da u danasnjem vremenu kada imamo mogucnost pristupiti takvoj kolekciji znanja , pisane rijeci , dokazivih materija i ogromnoj kolicini intelektom obdarenih osoba na svim stranama svijeta mi opet raspravljamo ko je protiv koga i cija je rijec vaznija ili veca ??
Svaka sveta knjiga je sveta i kao takvu bi je trebalo proucavati . Stepen obrazovanja i zivotne okolnosti dovode do formiranja raznih zakljucaka o raznim aspektima zivota jedne osobe gledano od sebe pa prema svojoj blizoj ili daljoj okolini .

Shvatanje i razumijevanje necijeg uvjerenja i vjerovanja su dvije razlicite stvari , mogu te razumjeti ali te ne shvatam , cesta uzrecica ....

U prenesenom znacenju , hodaj u necijim cipelama 1 kilometar pa ces ga i shvatiti . Zivimo u takvom okruzenu da ne smijemo biti sebicni u postovanju prema drugima , zato sam procitao i Stari zavjet i Kuran i citao o Budizmu i o skoro svemu sto me interesovalo . Nikad nisam zelio da svog komsiju ili prijatelja uvrijedim nekim gestom sto bi ga navelo na to da ne postujem njegovu vjeru ili ono sta vec prakticira .

Svaka sveta knjiga govori isto i isprepletana je sa istim dogadjajima iz proslosti istim poslanicima od Boga u malo drugacijem i prilagodjenim okolnostima . Mislim , nisam tu da pametujem ali tako ja to gledam . Postoji mogucnost da se kroz vijekove dosta toga u prepiscima i prijevodima izgubilo.

Na kraju krajeva poruka je ista bez obzira na to ko ju je prenjeo , Bog je jedan i njemu se obracajte i molite , koje god mu je ime dato opet je jedan , meni ne treba ni Djamija ni Crkva ni Sinagoga ni Budisticki manastir niti bilo koji poslanik do sada da bi nasao Boga . Ne pripadam ni jednoj vjeroispovjesti niti naciji kao individualna osoba . Ljudi pripadaju Bogu i on njima , dok god mi neznalice trube o tome da je bog samo njihov i svojataju kojekakva prava mogu me u dupe poljubit .Danas je najvise nevjernika po vjeskim objektima , prodaju maglu okolini a rade strasne stvari ljudima oko sebe , zar mislite da vas svecenik u Crkvi ili odlazak na Djumu petkom moze osloboditi od grijeha koji ste pocinili prema drugima ?

Eto bar malo za pocetak , a koga interesuje moze i ovo procitati i zapitati se zasto ovo nije u Svetim knjigama : https://archive.org/stream/KnjigaHenoko ... 1/mode/2up , kad procitate donesite svoj zakljucak o tome da li su vjere razlicite ili su iste u osnovi i da li je to razlog da se ovoliko ljudi mrzi i ubija na osnovu toga jel musliman katolik jevrej ili sta ja znam vec. Ili tu "pripadnost" treba izbaciti iz glave i shvatiti Boga .

P.S. Ne promovisem niciju vjeru niti je omalovazavam samo dajem svoje misljenje .
zagortenej

#294 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote: ti si zarobljen u dogmi i ne vidiš ništa izvan nje. ko god priča mimo toga, ti shvataš kao prijetnju ili kako kaže ajet:
Ja maloprije rekoh: jedno je nečiji stav koji se, ukoliko se iznosi jasno i bez uvijanja, mora poštovati, ma koliko se ne slagali s njim. Evo, @Invicible je skroz jasan u svom stavu, od početka, i ja se ne slažem s njim skoro ni sekunde, ali on nije beskičmenjak. Ili @harač: čovjek je čak jednom ukratko objasnio kako je bio vjernik, kao tinejdžer koliko se sjećam, išao na džumu, ali je to sve bilo više onako...Potom je postao agnostik i, na kraju, ateista. Sada zna biti veoma ciničan i zajedljiv po pitanju vjere, ali i njega itekako poštujem, čovjek ima svoj jasan stav, otvoren je, nema glumatanja. Koliko god se ne slagao s njim - poštujem ga, ima kičmu.

Ovo navedoh samo par "ljućih" ateista koji se povremeno jave...

Mene može ko god hoće pitati o tome kako sam "postao" vjernik, koje sam knjige najviše čitao, koji su mi alimi dragi, kojeg sam mezheba, akaid, itd. nikada to nisam krio, ne muljam, ne petljam.

Poštujem šiije, poštujem vjernike sklone mu'tezilizmu, dugo sam izučavao mu'tezilizam, poštujem skeptike kakav je bio Ebu-l-Ala el-Mearri, poštujem Nietzschea...

Zato nije tačno to što kažeš "ko god priča mimo toga, ti shvataš kao prijetnju...", ja samo ne poštujem ljude bez kičme, koji se kriju i muljaju, koji glume da su nešto a nisu...Zato si skrenuo moju pažnju na sebe...Jesi li razumio, da li dopire do tebe ovo što ti govorim? Ne plašim se ni za svoju vlastitu vjeru niti za islam kojem pripadam, samo mi povremno izazove mučninu petljanija ljudi poput tebe...Pa odreagujem...
zagortenej wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Zasto se konstano provlaci prica protiv zagorteneja sa saljivim paragrafima? Sta ti konkretno smeta u njegovom pisanju? Pokusavam razumjeti,ali ne mogu! Obojica posjedujete znanje,obojica ponekad pretjerate,ali zasto mislis da on nije nikad u pravu? Obojica ste mi misterija. :)
taj sukob ima svoje korijene u priči o Ademu i Iblisu, dok nije bilo Adema, Iblis je bio glavni, najpametniji, najveći vjernik, najzgodniji, sve naj naj. i mislio je da nema dalje.
eh, Allah stvori Adema i pouči ga nekim stvarima, pa Iblisu bi krivo, ne htjede mu se pokloniti, nego se uzoholi (mada je cijelo vrijeme ego upravljao njime, samo nije to kontao) i postade kafir (jedan od onih koji pokrivaju istinu). i stavi sebi u zadatak da ce to ademovo potomstvo stalno skretati sa pravog puta, da ce ih podbadati, podsmijavati, zacatavati, samo zatojer je bio ljubomoran na Adema.

i tako nas arzo, od svog ega ne moze da podnese da neko zna i ono sto on ne zna, on misli da je dostigao vrhunac, procitao tone i tone knjiga itd.

a sve je pocelo kad se naš arzo se bio plaho palio kao hepo kocka na jednog drugog forumasa (i tad je imao taj iblisovski sindrom) i ja sam ga pitao zasto se tako nervira ili sto se tako lahko upali, ne znajuci da je naš arzika plaho osjetljiv na svoj ego.

i tako, arzo svoje, a ja svoje. :-D
RNG_25

#295 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

Diwan wrote:Ne daju Mu a.s. mira ni nakon smrti, prijazujući ga nakaradno, pogrdno, ismijavajući suptilno kroz raznorazne predaje i tumačenja.
Ja pisanja i teme...

Image
Connaisseur Karlin

#296 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Krastavica wrote:Inace ne volim da raspravljam o vjeri ili vjerama jer svako ima svoja ubjedjenja i pravo na vjerovanju u sta god hoce , ali me privukao naslov teme .
Vjera VS Vjera ??
Zar je moguce da u danasnjem vremenu kada imamo mogucnost pristupiti takvoj kolekciji znanja , pisane rijeci , dokazivih materija i ogromnoj kolicini intelektom obdarenih osoba na svim stranama svijeta mi opet raspravljamo ko je protiv koga i cija je rijec vaznija ili veca ??
Svaka sveta knjiga je sveta i kao takvu bi je trebalo proucavati . Stepen obrazovanja i zivotne okolnosti dovode do formiranja raznih zakljucaka o raznim aspektima zivota jedne osobe gledano od sebe pa prema svojoj blizoj ili daljoj okolini .

Shvatanje i razumijevanje necijeg uvjerenja i vjerovanja su dvije razlicite stvari , mogu te razumjeti ali te ne shvatam , cesta uzrecica ....

U prenesenom znacenju , hodaj u necijim cipelama 1 kilometar pa ces ga i shvatiti . Zivimo u takvom okruzenu da ne smijemo biti sebicni u postovanju prema drugima , zato sam procitao i Stari zavjet i Kuran i citao o Budizmu i o skoro svemu sto me interesovalo . Nikad nisam zelio da svog komsiju ili prijatelja uvrijedim nekim gestom sto bi ga navelo na to da ne postujem njegovu vjeru ili ono sta vec prakticira .

Svaka sveta knjiga govori isto i isprepletana je sa istim dogadjajima iz proslosti istim poslanicima od Boga u malo drugacijem i prilagodjenim okolnostima . Mislim , nisam tu da pametujem ali tako ja to gledam . Postoji mogucnost da se kroz vijekove dosta toga u prepiscima i prijevodima izgubilo.

Na kraju krajeva poruka je ista bez obzira na to ko ju je prenjeo , Bog je jedan i njemu se obracajte i molite , koje god mu je ime dato opet je jedan , meni ne treba ni Djamija ni Crkva ni Sinagoga ni Budisticki manastir niti bilo koji poslanik do sada da bi nasao Boga . Ne pripadam ni jednoj vjeroispovjesti niti naciji kao individualna osoba . Ljudi pripadaju Bogu i on njima , dok god mi neznalice trube o tome da je bog samo njihov i svojataju kojekakva prava mogu me u dupe poljubit .Danas je najvise nevjernika po vjeskim objektima , prodaju maglu okolini a rade strasne stvari ljudima oko sebe , zar mislite da vas svecenik u Crkvi ili odlazak na Djumu petkom moze osloboditi od grijeha koji ste pocinili prema drugima ?

Eto bar malo za pocetak , a koga interesuje moze i ovo procitati i zapitati se zasto ovo nije u Svetim knjigama : https://archive.org/stream/KnjigaHenoko ... 1/mode/2up , kad procitate donesite svoj zakljucak o tome da li su vjere razlicite ili su iste u osnovi i da li je to razlog da se ovoliko ljudi mrzi i ubija na osnovu toga jel musliman katolik jevrej ili sta ja znam vec. Ili tu "pripadnost" treba izbaciti iz glave i shvatiti Boga .

P.S. Ne promovisem niciju vjeru niti je omalovazavam samo dajem svoje misljenje .

:thumbup:
Gojeni H

#297 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote:ima jedno mišljenje koje sigurno neću promijeniti, jer sam duboko ubijeđen u to, a to je, da se sad Muhamed a.s. pojavi sa svojim učenjem, ti bi bio u prvim redovima onih koji bi mu se rugali, ismijavali, progonili ga. ti si ta sorta ljudi. čim vidiš da neko iskače i kritikuje ono na čemu si ti, tebe to iritira i moraš reagovati. ego ti je k'o kuća i ti nikad ne bi povjerovao Muhamedu a.s.

Ti bi pejgambera a.s odmah pitao: "Jesi li ti siguran da je Allah tako objavio?" - ja sam u to siguran. :D

Sjooj supljak, sto maloj raji prodajes muda pod bubrege. :lol:
Krastavica

#298 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Krastavica »

I dje smo ono stali :D
Krastavica

#299 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Krastavica »

I dje smo ono stali :D
arzuhal

#300 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Maloprije, preko B92 kao poveznice (svašta bih u životu propustio da ne pratim B92), naletih na ovo, nisam znao dosad...Adnan Oktar aka Harun Jahja mi je onako površno bio poznat, znam za one njegove bitke protiv evolucije, komunizma, masona, etc. - pamtim da sam se smijao onim kičerajskim omotima knjiga ukrašenih hadžibezima i ružama po ćoškovima, s janjadima i dječicom, zekama i macama - ali ovo mi je nešto novo :mrgreen:

Adnan Oktar i istina o ženskom pitanju u islamu kao Božanskoj Vjeri vs. traditional ortodox islam (mačići, hadžibezi, zeke i ptičice included :mrgreen: ), skrnavljenje žene u tradicionalnom islamu, izmišljeni hidžab, etc. sve na jednom mjestu, živio Hefner!

http://www.vice.com/rs/video/u-neobicno ... ckog-kulta
Post Reply