Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#276 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

necu ja ubjedjivati ljude. boli me cosak realno. pisem iz iskustva. to sto vi ne vjerujete nije moj problem :) na kraju krajeva, najmanji je problem onome ko ima zavrsen faks otici vani i upisati master. za godinu i po ga zavrsis, a vecina zemalja zapadne evrope i skandinavije ima olaksan pristup trzistu rada za ljude koji imaju "domace" diplome. ljudima sa hrvatskim pasosem 5 puta lakse itd itd. jebote cura studirala u becu i na osnovu prakse u VW u sarajevu posao dobila u njemackoj. al jok, nije se desilo meni pa sigurno ne postoji.

ali je zato insomnia uspio otici u francusku. iako je nemoguce :-)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#277 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Domaci izdajnik »

Džaba tebi pričati.... :roll:
ultima_palabra

#278 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ultima_palabra »

Kockaste glave, mentalitet, restorani, kladionice i ostalo što ste naveli ne mogu biti razlog da odeš iz svog grada i države. Neko ko ima solidan posao, ispunjen život i porodicu će otići zato što je kabadahija izvarao BBI za par maraka? Kao vani će se družiti sa gospodom? Hoće kurac, radit će kao mrav čitave sedmice da bi nedjeljom izveo familiju u jebeni šoping centar.

Znači, otići će neko ko nema para nikako, ko misli da može zaraditi više, ko ima priliku da se usavršava u struci... kockaste glave tu nisu faktor.
Bodkin

#279 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

Lajavikrelac wrote:Džaba tebi pričati.... :roll:
ali zato tebi nije dzaba. tvoja rijec valjda zakon. ako ti kazes da ne moze onda ne moze
Bodkin

#280 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

ultima_palabra wrote:Kockaste glave, mentalitet, restorani, kladionice i ostalo što ste naveli ne mogu biti razlog da odeš iz svog grada i države. Neko ko ima solidan posao, ispunjen život i porodicu će otići zato što je kabadahija izvarao BBI za par maraka? Kao vani će se družiti sa gospodom? Hoće kurac, radit će kao mrav čitave sedmice da bi nedjeljom izveo familiju u jebeni šoping centar.

Znači, otići će neko ko nema para nikako, ko misli da može zaraditi više, ko ima priliku da se usavršava u struci... kockaste glave tu nisu faktor.
nisi u pravu. tj u pravu si onoliko koliko je to tvoje misljenje i tvoje vidjenje. ti iz tih razloga ne bi otisao. ima ljudi koji bi.
ultima_palabra

#281 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ultima_palabra »

Bodkin wrote:
ultima_palabra wrote:Kockaste glave, mentalitet, restorani, kladionice i ostalo što ste naveli ne mogu biti razlog da odeš iz svog grada i države. Neko ko ima solidan posao, ispunjen život i porodicu će otići zato što je kabadahija izvarao BBI za par maraka? Kao vani će se družiti sa gospodom? Hoće kurac, radit će kao mrav čitave sedmice da bi nedjeljom izveo familiju u jebeni šoping centar.

nisi u pravu. tj u pravu si onoliko koliko je to tvoje misljenje i tvoje vidjenje. ti iz tih razloga ne bi otisao. ima ljudi koji bi.
Možda ako je neko balav i nije se susreo sa stvarnim životnim problemima... prije 7-8 godina sam očajavao oko takvih stvari. Sad pročitam o Mirzi Hatiću dok pijem jutarnju kafu... i odem na 'ljepotice dana'.
Bodkin

#282 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

blago tebi kad mozes tako. i davati epitete, a i krstariti kroz zivot :)
insomnia78

#283 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

Bodkin wrote:necu ja ubjedjivati ljude. boli me cosak realno. pisem iz iskustva. to sto vi ne vjerujete nije moj problem :) na kraju krajeva, najmanji je problem onome ko ima zavrsen faks otici vani i upisati master. za godinu i po ga zavrsis, a vecina zemalja zapadne evrope i skandinavije ima olaksan pristup trzistu rada za ljude koji imaju "domace" diplome. ljudima sa hrvatskim pasosem 5 puta lakse itd itd. jebote cura studirala u becu i na osnovu prakse u VW u sarajevu posao dobila u njemackoj. al jok, nije se desilo meni pa sigurno ne postoji.

Moze bolan k'o ima para upisati master i studirati vani, sta ce k'o nema ko je zavrsio samo srednju il nekakvog fakultetica a takvih je najvise?
Tomahawk11
Globalni moderator

#284 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tomahawk11 »

Ovo sto kaze ultima, pa tako nekako i dodje, ako imas ovdje ono sto je pobrojao, neces se tako lahko odluciti da ides vani. I da, mozda imas priliku da vise zaradis, ali i to ima svoju cijenu.
Ljudi bez posla, bez egzistencije, to je druga prica. Moras traziti glavi selameta, nema nista od sjedenja i kukanja.
Bodkin

#285 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

insomnia78 wrote:
Bodkin wrote:necu ja ubjedjivati ljude. boli me cosak realno. pisem iz iskustva. to sto vi ne vjerujete nije moj problem :) na kraju krajeva, najmanji je problem onome ko ima zavrsen faks otici vani i upisati master. za godinu i po ga zavrsis, a vecina zemalja zapadne evrope i skandinavije ima olaksan pristup trzistu rada za ljude koji imaju "domace" diplome. ljudima sa hrvatskim pasosem 5 puta lakse itd itd. jebote cura studirala u becu i na osnovu prakse u VW u sarajevu posao dobila u njemackoj. al jok, nije se desilo meni pa sigurno ne postoji.

Moze bolan k'o ima para upisati master i studirati vani, sta ce k'o nema ko je zavrsio samo srednju il nekakvog fakultetica a takvih je najvise?
Vidis li da u svakom postu naglasavam i opisujem ljude sa fakuktetom. Nekakav fakuktetic danas nazalost prolazi. Priznaju dosta privatnih gore. Ljudi odu, raduckaju malo i dovoljno da prezive tih dvije godine i onda napadaju. Normalno da ne govorim o stotinama hiljada ljudi
walk_M-A-N

#286 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by walk_M-A-N »

Uvodni post je odličan :thumbup:

I da, pored objektivnih razloga, dodatno se putem medija i manipuliranih istraživanja stvara ta atmosfera da svi trebaju ići. Zapadu svakako fali (gotovih) radnika. Nije to samo kod nas, naravno.
friskyoreo wrote:U Sarajevu zivot je jos i dobar, kada se uzmu u poredjenje ostali dijelovi BiH. Nedavno sam boravio u Sarajevu, tako da se moze reci da je Sarajevo drzava u drzavi.
PS. ovo ne govorim zato sto imam neku agendu vezanu za Sa, nego zato sto je vecina forumasa iza Sa, i mozda nemaju stvarnu sliku kako je u ostatku drzave.
Samo fali ova razlika između većih centara i manjih mjesta gdje nije dobro.. . Zato evo članak.
http://www.avaz.ba/clanak/157231/sokant ... 00-gradana
Last edited by walk_M-A-N on 15/06/2015 23:55, edited 2 times in total.
babanovac

#287 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by babanovac »

Odemo mi na ljetovanje, porodicno, s djecom, dobri prijatelji iz dijaspore i njihova djeca... Milina. Kolega je to moj, dijelismo tesku sudbinu bosansku, nakon cega se on odluci za odlazak u Skandinaviju. Helem, njegova mjesecna plata odgovara mojoj petomjesecnoj, njihova godisnja nasoj petogodisnjoj... Sjednemo u taksi, kombi, djuture... Po zavrsetku voznje, ruka mu ne leti za novcanik... Plati to Bosnjo regularno... Bosnjine dvije dnevnice, taj taxi, sitnica. Pa opet... I tako dalje... Nakon par dana, pita: "Kakva je voda"? "21C, prohladna" - odgovorim. "Uh, pa kod nas je ta temperatura kad je more najtoplije" - zatrca se on i buc u vodu. "Kad se treba okupat u hladnoj vodi, tu si sved", velim, "a kad treba pocastit vecerom, tu si Somalijac".
Helem, prica on meni kako je to odlicna odluka sto je otisao, kako mrzi Bosnu jer je morao otici, kako su Bosanci ovakvi i onakvi, lale - mile... Mada, dok je radio ovdje, mogao je priustiti sebi vise negoli moze tamo...
"Care moj, jel ti ubjedjujes mene ili sebe, da si ucinio pravu stvar"?

Kako rekose, Njemci idu u US, iz US idu u Australiju... No hard feelings. Ubijedili su nas, kolektivno, da nam je zemlja za k...a, a s druge strane, pokupovase livade oko Sarajeva. Nece Bosna biti zemlja starih ljudi, izadjite do carsije, vidjecete dosta mladih Turaka, neki od njih s malom djecom. Bice ovdje omladine, mozda ne vise toliko bosanske. Kako bi moj tehnicki, takodjer skandinavac, rekao: "Mijenjacete zakone kad usfali, ima Indija, ima Bangladesh". Zemlja je dobra, klima odlicna, doci ce klinci kojima krave ne smrde.
LJudi licno nezadovoljstvo cesto projiciraju na drugoga... Nasi politicari su ovakvi - onakvi, Hamo vidi mu glave, nasi rukometasi su debili, nasi fudbaleri ne trce...
Pogledaj se u ogledalo i pronadji "sta fali", a sta je "viska". O onda dodaj ili oduzmi. Insan je ko od plastelina, mozes od njega svasta napravit.
Ako falinku poneses u Skandinaviju, onda, hebat ga... Cojk se samo u sebi moze pronac ili ne pronac, tu mu nece pomoc geografska karta.
babanovac

#288 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by babanovac »

FreakyStyley wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Nastavi li se ovim trendom, a sve su prilike da hoce, pocet cemo liciti na gradove u Dalmaciji. Zimi pustara, ljeti mravinjak :D
Mala mjesta vec odavno lice na ta dalmatinska, samo sto su 10 puta sumornija, jer nema mora, a ni sunca cini mi se. Bas nedavno sam nesto isao u Tuzlu i na putu gore prodjes kroz gradove poput Kladnja, Olova...to je horor, jebo Cernobil. Sivilo. Ili tamo kad se ide kroz istocnu Bosnu, pa prodjes kroz Han pijesak, Rogaticu...Mislim, nije da putujem kroz BiH toliko cesto, ali svaki put kad prodjem, u bilo kojem smjeru, prosto me depresija uhvati.

A naravno daleko od toga da je Sarajevo bajno mjesto za zivot, Sarajevo je grad koji propada nezaustavljivo vec godinama, a opet je NY za 90% BiH. Tuga.
Radio sam, nakupilo se godina, za OSCE tokom nekih opstih izbora. Pratio sam jednu Njemicu (diplomirala na Harvardu, radi kao savjetnik u uredu gradonacelnika Berlina). Prolazimo kroz zivinicka naselja, Djurdjevik etc. Pita mene ona: "Od cega zive ovi ljudi? Jesu li uglavnom rudari?". Dijelom rudari, dijelom trgovina, poljoprivreda, dijelom dolazi novac ovamo iz tvoje drzave... "Znas, ovdje pored je rudnik, a u Njemackoj rudarska naselja ne izgledaju ovako", zakljuci.
Sto se Kladnja tice, jedna je od najsiromasnijih opstina u TK, doduse nisam 100% siguran, ali su medju tri sa najvecom stopom nezaposlenosti. Cesto sam i sam sticao isti dojam kao i ti, prolazeci tim putem. Volim citat o arhitekturi, volim citat o dalekim kulturama. Citam tako clanak o nagradjivanom japanskom arhitekti, o njegovim projektima, prakticnim kucama, zapravo kucama na sprat od 40 m2. Kuca na sprat od 40 m2?!? Ponovo prolazim kroz "horor" zvani Kladanj, ne vidim nijednu prizemnicu, sve spratnice, komforne, sve u opstini sa 35% nezaposlenih, zvanicno. Nemaju Toyotu, nemaju Panasonic, nemaju Sony, niti Suzuki, nemaju radnu godinu sa 11 dana odmora,. Kladnjaci nisu nervozni ako im autobus zakasni 5-10 minuta, doci ce, a voza nemaju, ima vec skoro 100 godina.... Uhvatim se u razmisljanju: "Ko je ovdje budala?".

Djeca su u Puracicu na vasaru probala secernu vatu i za sva vremena zakljucila da je bolja od tresnje.
FreakyStyley

#289 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by FreakyStyley »

babanovac wrote:
FreakyStyley wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Nastavi li se ovim trendom, a sve su prilike da hoce, pocet cemo liciti na gradove u Dalmaciji. Zimi pustara, ljeti mravinjak :D
Mala mjesta vec odavno lice na ta dalmatinska, samo sto su 10 puta sumornija, jer nema mora, a ni sunca cini mi se. Bas nedavno sam nesto isao u Tuzlu i na putu gore prodjes kroz gradove poput Kladnja, Olova...to je horor, jebo Cernobil. Sivilo. Ili tamo kad se ide kroz istocnu Bosnu, pa prodjes kroz Han pijesak, Rogaticu...Mislim, nije da putujem kroz BiH toliko cesto, ali svaki put kad prodjem, u bilo kojem smjeru, prosto me depresija uhvati.

A naravno daleko od toga da je Sarajevo bajno mjesto za zivot, Sarajevo je grad koji propada nezaustavljivo vec godinama, a opet je NY za 90% BiH. Tuga.
Radio sam, nakupilo se godina, za OSCE tokom nekih opstih izbora. Pratio sam jednu Njemicu (diplomirala na Harvardu, radi kao savjetnik u uredu gradonacelnika Berlina). Prolazimo kroz zivinicka naselja, Djurdjevik etc. Pita mene ona: "Od cega zive ovi ljudi? Jesu li uglavnom rudari?". Dijelom rudari, dijelom trgovina, poljoprivreda, dijelom dolazi novac ovamo iz tvoje drzave... "Znas, ovdje pored je rudnik, a u Njemackoj rudarska naselja ne izgledaju ovako", zakljuci.
Sto se Kladnja tice, jedna je od najsiromasnijih opstina u TK, doduse nisam 100% siguran, ali su medju tri sa najvecom stopom nezaposlenosti. Cesto sam i sam sticao isti dojam kao i ti, prolazeci tim putem. Volim citat o arhitekturi, volim citat o dalekim kulturama. Citam tako clanak o nagradjivanom japanskom arhitekti, o njegovim projektima, prakticnim kucama, zapravo kucama na sprat od 40 m2. Kuca na sprat od 40 m2?!? Ponovo prolazim kroz "horor" zvani Kladanj, ne vidim nijednu prizemnicu, sve spratnice, komforne, sve u opstini sa 35% nezaposlenih, zvanicno. Nemaju Toyotu, nemaju Panasonic, nemaju Sony, niti Suzuki, nemaju radnu godinu sa 11 dana odmora,. Kladnjaci nisu nervozni ako im autobus zakasni 5-10 minuta, doci ce, a voza nemaju, ima vec skoro 100 godina.... Uhvatim se u razmisljanju: "Ko je ovdje budala?".

Djeca su u Puracicu na vasaru probala secernu vatu i za sva vremena zakljucila da je bolja od tresnje.
Lijepo napisan post, shvatam na sta ciljas i donekle se slazem. Neka svako zivi tamo gdje mu je bolje i gdje je sretan. Samo, eto, ako je moj opis Kladnja previse mracan, tvoj je previse idilican. Tako nekako.

Ja bih stvarno volio da nam je svima bolje i da svi imamo mogucnosti da sagradimo zivot kakav hocemo. Bojim se da je, recimo 15godisnjaci iz Kladnja, nemaju. To je tuzno, a citav grad je na mene ostavio takav dojam. Tuga. Ne jer su zgrade i kuce oronule ili jer nemaju dobra auta parkirana okolo, nego je jednostavno takvo ozracje tu. Nekako je beznadezno.
FreakyStyley

#290 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by FreakyStyley »

ultima_palabra wrote: Možda ako je neko balav i nije se susreo sa stvarnim životnim problemima... prije 7-8 godina sam očajavao oko takvih stvari. Sad pročitam o Mirzi Hatiću dok pijem jutarnju kafu... i odem na 'ljepotice dana'.
Previse simplificiras stvari. Ne vjerujem da je ljudima koji ovdje pisu, bar ne vecini, konkretno problem neki celavi klosar, nego je on samo personifikacija problema. Nije problem Hatic bilder. Problem je sistem koji ga stiti, drustvo koje ga odobrava, a to dvoje u kombinaciji covjeka deprimira, ljuti, direktno i indirektno ostecuje, i duhovno i materijalno. Blago onome ko se uspijeva oduprijeti.

Naravno da jeste stvarni zivotni problem kad takve jajare stiti sistem, sistem i drustvo radi kojeg recimo neko nema platu, ne moze da nadje posao, ne osjeca se sigurno i zasticeno, ne uspijeva da upise fakultet, zaradi pare, polozi ispit, kupi stan, ode na more, popravi zub...

Evo, recimo, pada mi na pamet covjek kojeg znam, borac u ratu, haman pola ruke nema, boluje od PTSP-a, firma mu u kurcu (razjebo je taj isti sistem, a drustvo klimalo glavom) pa ide i jebe se radi po africkim vukojebinama da plati racune i kredite, pa narusava i ono malo zdravlja sto mu je ostalo. Da umre, ne moze priustit. Onda, vjerovatno, vidi bildera Hatica kako se kurci na sourceu. Moze li on prebaciti na ljepotice dana? Ne moze. Al da je otiso u Njemacku 92., mogo bi. Vjerovatno bi ga mogo i bacit, jer bi imo zdravu ruku.

Tako da, jebi ga, nije sve crno bijelo. Pretjeruje se na obje strane. Neka ljudi traze srecu i zive tamo gdje im je bolje. Nekima je tako ovdje i to treba postovati. Nekima nije i to isto treba postovati. Jebi ga.
Tabhana

#291 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

Ko može, neka ide iz ove države što prije. Ovdje nema budućnosti, jedino ako ste dio izabranih pa možete dobiti odličan posao. Malo prošetajte do državnih institucija i pogledajte prezimena koja se tu vrte. Čovjek ne može vjerovati u kakvoj retardiranoj državi živi. Za što su se to tačno ljudi ovdje borili? Za što je moj otac 70% ratni-vojni invalid, za što je moj amidža poginuo?

Završiš fakultet, završiš master, obilaziš preko pedesetak vrata, javiš se na milion konkursa tražeći neki posao, a na svakoj dobiješ jedno veliko ništa. S druge strane, imaš slučajeva (znam jer se to meni desilo) da momak završi nakon šest ili sedam godina fakultet od četiri godine i automatski dobija posao u državnoj instituciji. Drugi slučaj, momak završi dvije godine nekog privatnog sranja i on ima prednost od magistra jer ima veze. Treći slučaj, u Mostaru bio popis stotinjak diplomiranih ljudi kojima se želi pomoći, da volontiraju na godinu ili dvije, zaboravih, eto ide im kao radni staž jer svako traži to iskustvo. I onda je izabrano stotinu ljudi iz dvije stranke, zelenih i kockastih. Tu neviđeno krađu su prenijeli svi mediji, pa čak i kockasti. Naravno, niko nije odgovarao za to, bilo pa prošlo, kao sve u BEJ-HA.

I ostati ovdje? Ko može, neka bježi od sranja zvanog Bosna i Hercegovina. Ovdje isključivo pod sranjem mislim na ljude koji vode ovu državu jer na kraju krajeva BiH je prelijepa, ali od ljepote se ne živi.
muha_sa

#292 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

insomnia78 wrote:
Bodkin wrote:
Lajavikrelac wrote:Sad je ogroman priliv radne snage iz siromašnih članica EU baš će ono da Švabo ganja papire za nekog Bosanca....ako imaš nekog da garantuje za tebe druga priča.
ganjace naravno. sve zavisi kakav je kandidat. nece ganjati za srednju drvnu i lika od 32 godine sa iskustvom bacanja graha u kladionici.
za nekoga ko ima 28, master ili vise diplomu, govori 2 jezika i ima i par godina staza u VW u vogosci ce izganjati u roku od mjesec dana
:lol:
Super je to, na papiru
mašta može svašta :lol:
Bodkin

#293 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

Ne moze se ni na forumu id mentaliteta pobjeci. Ako ja ocima vidio nisam, ne moze se ni desiti. Ha ja. A i ako sam vidio bolje reci da nisam. Ne uklapa se u sliku koja mi treba
muha_sa

#294 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

Bodkin wrote:Ne moze se ni na forumu id mentaliteta pobjeci. Ako ja ocima vidio nisam, ne moze se ni desiti. Ha ja. A i ako sam vidio bolje reci da nisam. Ne uklapa se u sliku koja mi treba
veze nemam koliko si upucen u temu odlaska i dobijanja posla na zapadu našem svijetu sa BH pasošem.

nece se niko zajebavat s tobom oko papira i raznoraznih dozvola boravka :-) familija ce te gledat heftu jal dvije i nogatrans :lol:
da odeš negdje na crno radit rizik, mnogi rizikuju i svaka im cast na tome :thumbup: treba negdje spavat i na prstima hodat da te ko ne ošmeka jer ako te klepe bez papira najeba :-)
što se Australije tice muda ceš otegnut vadeci raznorazne papire i keširat lovu a more bit bidne more bit ne bidne da dobiješ odgovor :-)
Nije tebi upuceno ovo što cu sad napisat :D neko pomenu da familija u ŠveCku dovede nekog svog iz Bosne pa bih tog koji to tvrdi zamolio da mi na PP napiše kako to ide jer imam u ŠveCkoj kcerku, zeta i dvoje unucadi pa bih rado otišo i regularno osto :D oboje imaju odlicne poslove pa eto i ja bih se rado ispalio gore :D
Bodkin

#295 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

Upucen sam dobro za njemacku i austriju. Upucen sam dobro za odlazak u kanadu. Australiju malo manje. Znaci Muha, za njemacku i austriju nije tesko dobiti dozvolu ako te firma hoce. Kad kazem nije tesko, ne mislim da je otprilike kao ispuniti listic na kladionici ali za poredjenje je puno puno lakse nego dobiti posao na budzetu bez stele :) doslovno znam barem 20 ljudi koji su uspjeli. E sad ti ces meni reci da u bih zivi 3.5 miliona sto je tacno ali ja ne kazem da cijela drzava mize otici
muha_sa

#296 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by muha_sa »

Bodkin wrote:Upucen sam dobro za njemacku i austriju. Upucen sam dobro za odlazak u kanadu. Australiju malo manje. Znaci Muha, za njemacku i austriju nije tesko dobiti dozvolu ako te firma hoce. Kad kazem nije tesko, ne mislim da je otprilike kao ispuniti listic na kladionici ali za poredjenje je puno puno lakse nego dobiti posao na budzetu bez stele :) doslovno znam barem 20 ljudi koji su uspjeli. E sad ti ces meni reci da u bih zivi 3.5 miliona sto je tacno ali ja ne kazem da cijela drzava mize otici
razumijemo se i razumio sam te 100% :)
onaj ko hoce otic on ce sve i ucinit da ode i svaka mu cast na tome :)
rijetki su za koje ce neki gazda u njemackoj jal austriji ganjat papire za nekog sa BH pasošem (ovdje ne pišem za nekog iz Bosne ko ima HR putovnicu)
gazda mora dokazat da nema tog kadra u EU pa je prinudjen uzet nekog iz ovih banana država u koju spada i BiH :-) volim je, al je trenutno u tom društvu banana država :(
za medicinare koji idu preko neke organizacije (jel to biro il neki ured veze nemam ) a znam da su traženi je drugi par opanaka.

sad ne bih za ove koji maštaju o dobrom autu a vrh im je jedvi kerma za fuka i jedvi za dopunu i lelemudaj i kukaj kako ništa ne valja i maštaj kako ceš se ispalit a ne zna brifer u ruci držat :lol:
Bodkin

#297 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Bodkin »

To se moze zaobici. Napisu im da im treba neko ko govori ex yu. U principu firma uradi ono sto uradi bh telekom kad izbacuje konkurs za stelu. Stavi tvoj opis i kaze ovakav nam treba :)
Ommadawn

#298 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

babanovac wrote:

Jesi li pitao ljude iz Kladnja kako oni zive i kako bi htjeli zivjeti?
Kuce sigurno jesu trospratnice (prolazio sam kroz Kladanj X broj puta pa sam vidio) ali zato su vecinom bez ikakvog razmjestaja i plana soba unutra tako da ne zive komfornije od nekog sto ima 40 m2.
Niko ko nije zaposlen nece biti nervozan ako mu autobus/voz kasni i 3 sata. Ali onaj ko treba da stigne na posao na vrijeme - puno mu je i minuta. Ja licno volim ustati 2 sata prije nego trebam biti na poslu iako mi je radno mjesto 400 metara od stana. Ali ustanem da ne zurim i ne stresam nigdje - dorucak lagano, kafa lagano, dijete nahranim, odvezem u vrtic i dodjem na posao.
Japancu je najveci kompliment ako ga sef potapse po ramenu i kaze da je uradio dobar posao. Ali Japance su Ameri razrusili do temelja (sjeti se Hiroshime i Nagasakija) a ovi nakon 25 godina im pocese auto-industriju zatvarati.
ultima_palabra

#299 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by ultima_palabra »

FreakyStyley wrote:
ultima_palabra wrote: Možda ako je neko balav i nije se susreo sa stvarnim životnim problemima... prije 7-8 godina sam očajavao oko takvih stvari. Sad pročitam o Mirzi Hatiću dok pijem jutarnju kafu... i odem na 'ljepotice dana'.
Previse simplificiras stvari. Ne vjerujem da je ljudima koji ovdje pisu, bar ne vecini, konkretno problem neki celavi klosar, nego je on samo personifikacija problema. Nije problem Hatic bilder. Problem je sistem koji ga stiti, drustvo koje ga odobrava, a to dvoje u kombinaciji covjeka deprimira, ljuti, direktno i indirektno ostecuje, i duhovno i materijalno. Blago onome ko se uspijeva oduprijeti.

Naravno da jeste stvarni zivotni problem kad takve jajare stiti sistem, sistem i drustvo radi kojeg recimo neko nema platu, ne moze da nadje posao, ne osjeca se sigurno i zasticeno, ne uspijeva da upise fakultet, zaradi pare, polozi ispit, kupi stan, ode na more, popravi zub...

Evo, recimo, pada mi na pamet covjek kojeg znam, borac u ratu, haman pola ruke nema, boluje od PTSP-a, firma mu u kurcu (razjebo je taj isti sistem, a drustvo klimalo glavom) pa ide i jebe se radi po africkim vukojebinama da plati racune i kredite, pa narusava i ono malo zdravlja sto mu je ostalo. Da umre, ne moze priustit. Onda, vjerovatno, vidi bildera Hatica kako se kurci na sourceu. Moze li on prebaciti na ljepotice dana? Ne moze. Al da je otiso u Njemacku 92., mogo bi. Vjerovatno bi ga mogo i bacit, jer bi imo zdravu ruku.

Tako da, jebi ga, nije sve crno bijelo. Pretjeruje se na obje strane. Neka ljudi traze srecu i zive tamo gdje im je bolje. Nekima je tako ovdje i to treba postovati. Nekima nije i to isto treba postovati. Jebi ga.
Ali tom čovjeku je najveći problem što je firma u kurcu i što mora ići u Afriku da zaradi pare (pored ruke i PTSP-a, ali nažalost taj problem bi imao svugdje). Da može ovdje normalno zaraditi, bolio bi ga kurac za Hatića... to je ono što i ja govorim.

Glavni problemi su nezaposlenost i finansije... kad radiš redovan posao plus malo honorarnog plus kakvo doškolovanje/kurs, vrijeme za familiju, prijatelje, hobije, kulturu, sport... nemaš kad da misliš na društvo i Hatiće. Mogu misliti kako je još kad imaš djecu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#300 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

E upravo :thumbup:

U principu se na ovakvim temama puno lupeta, a sve u namjeri da se i samom sebi i drugima opravda razlog za odlazak. Pritom losije stanje ovdje direktno korespondira sa vecom opravdanoscu odlaska, logika jelte :roll:

U BiH se moze sasvim solidno zivjeti, to odgovorno tvrdim.
Post Reply