Skijaš wrote: Konstitutivnost ne podrazumjeva ulazak HDZ-a u vlast.
Svakako, Hrvatima niko ne brani da nekad odaberu i nekog drugog.
Da bi se prišlo rješavanju problema, prvo treba usvojiti činjenicu da problem postoji. Evo na primjer Radončiću je najveća tegoba to što jadan ne uspijeva postati Halid umjesto Halida, što ne može izbaciti SDA i preuzeti njihovo mjesto o talovima sa Čovićem. Nije mu problem Čović, naprotiv, problem su mu oni koji se uopšte konfrontiraju sa Čovićem. Ti govoriš o problemu za kojeg većina sarajevske intelektualne "kreme" tvrdi da ne postoji i da je ustvari problem ako pokušaš ograničiti Čovićev utjecaj.mirsek wrote:Ispade da do sada za HDZ niko nije glasao godinama.Skijaš wrote:
Pogrešno. Treba ograničavati utjecaj HDZ-a a ne hrvatski identitet Bosne i Hercegovine.
Ok razumijem tvoju ideju ali imas 2 nacina da se to rijesi.
Ili na izborima ili medjunarodnom intervencijom.
A najbolje je nekom formom u ustavu gdje se treba tacno definisati vitalni nacionalni interes i kada se to pitanje moze potezati.
Koliko procenata određenog naroda mora glasati za neku stranku da bi se podrazumjevao ulazak te stranke u vlast ?Martinez_ wrote:Svakako, Hrvatima niko ne brani da nekad odaberu i nekog drugog.Skijaš wrote: Konstitutivnost ne podrazumjeva ulazak HDZ-a u vlast.
Konstitutivnost znaci da smo svi jednaki i ravnopravni na cijelom teritoriju BIH.Martinez_ wrote:Skijaš wrote: Konstitutivnost ne podrazumjeva ulazak HDZ-a u vlast.
Svakako, Hrvatima niko ne brani da nekad odaberu i nekog drugog.
Stranke za koje glasaju Hrvati imaju većinu u hrvatskom klubu doma naroda. Tako hrvatski narod uz pomoć doma naroda ima efektivnu kontrolu nad formiranjem vlasti to jest na to ko će predstavljati Hrvate u vlasti.Skijaš wrote:Koliko procenata određenog naroda mora glasati za neku stranku da bi se podrazumjevao ulazak te stranke u vlast ?
I u kojem članu Ustava to piše ? I da, gdje se spominje navodno ekskluzivno pravo stranaka nad etničkom kvotom ?
Hvala.
nema stranke u bih koja predje 5% a da joj je bosanstvo vaznomirsek wrote:Pa mozda nisi daleko od istine.vivaldi wrote:nije samo lopovluk sda u rangu dodikovskog i covicevog.
njihovo politicko djelovanje je na istoj etno matrici, jer sem u prici nije sda nista "bosanskija" od hdz-a
Sve vise su im bitnije pokradene pare i njihovo pranje u neuredjenom sistemu a za to je potrebno da se ne puca ALI i da sudski i pravni sistem u drzavi nije u potpunosti uredjen i nezavisan pa zato izbjegavaju da se direktno i istrajno okome na kocnicare puta prema normalnim evropskim drustvima.
I nazalost vjerujem da su im bosnjastvo i mali begovat vazniji od drzave i bosanstva.
Dakle, da se vratimo na moje pitanje, nema tog ustavnog okvira nego se radi o kapacitetu za ucjene. Pa ako sutra HDZ, nakon aktuelne šizofrenije pod utjecajem koje traže i etnički monopol i fotelje van hrvatske kvote, odluči tražiti da svi sarajevski političari dovedu svoje žene na redaljku u sjedište HDZ-a, to je onda novi uslov za svako sljedeće formiranje vlasti ? To se može i treba zaustaviti. Trenutno HDZ nije u entitetskoj vlasti a trebalo bi početi i proces formiranja države u kojoj Čović ne bi bio. Svako bi se njegovo obaranje zakona u Domu naroda moglo osporiti pred Ustavnim sudom pa neka blokira ako može. Međutim, neko u Sarajevu očigledno hoće Čovića u vlasti i to pod uslovima koje on postavlja. A nekad će se ipak saznati o kakvim se ciframa i talovima radi.Mister Yes wrote:Ti ili nisi svjestan uticaja doma naroda ili se praviš blesav.Skijaš wrote:Koliko procenata određenog naroda mora glasati za neku stranku da bi se podrazumjevao ulazak te stranke u vlast ?
I u kojem članu Ustava to piše ? I da, gdje se spominje navodno ekskluzivno pravo stranaka nad etničkom kvotom ?
Hvala.
Jbga sad.muzicar_iz_parka wrote:Konkretno koja EU država ima taj zakon?moa wrote: Izvinjavam se pogrijesio sam, ali zakon koji bi se primjenjuje u eu drzavama a prema kojem mi tezimo je upravo to..
potpuno netacno , izmisljeno i prizvoljno napisano . zahtjev za trecim entitetom se moze porediti sa zahtjevom rs o otcjepljenju . u oba slucaja bih patriotske snage kazu odlucno NE ! i ,,, vicu ,, i ricu , nedam i neces . zahtjev za trecim je promjena Daytona kao i zahtjev entiteta rs za otcjepljenjem.sedan wrote:Ja ne znam kako pariotske snage Bejha uopće mogu podnijeti da se to zove Republika Srpska. Da tako nešto postoji u jednoj i jedinoj. Kad na spomen Herceg Bosne odlučno viču, nećeš,a vamo ništa.ne dam
pih.
Nomo wrote:potpuno netacno , izmisljeno i prizvoljno napisano . zahtjev za trecim entitetom se moze porediti sa zahtjevom rs o otcjepljenju . u oba slucaja bih patriotske snage kazu odlucno NE ! i ,,, vicu ,, i ricu , nedam i neces . zahtjev za trecim je promjena Daytona kao i zahtjev entiteta rs za otcjepljenjem.sedan wrote:Ja ne znam kako pariotske snage Bejha uopće mogu podnijeti da se to zove Republika Srpska. Da tako nešto postoji u jednoj i jedinoj. Kad na spomen Herceg Bosne odlučno viču, nećeš,a vamo ništa.ne dam
pih.
pristati na treci znaci pristati na otcjepljenje rs , a potom i otcjepljenje treceg sto vodi u nestanak BiH i bosanskog naroda . ako neko zeli otvoriti Dayton i uzeti samo ono sto njemu odgovora ( npr treci ) on mora znati da postoje ljudi koji jedva cekaju promjenu Daytona da bi dobili cjelovitu unitranu centralizovanu itd . Ne mozes otvoriti Dayton uzeti treci i zatvoriti ga . Ako si htio treci trebao si ga traziti u jos 1994 u glavnom gradu usa ali tada niko nije smio ni pisnuti jer je amerika potpis na federaciju uslovila sankcijama RH jednkim kao i srbiji .
ps negacija se pise odvojeno od glagola ali postoje izuzeci od pravila . ------- necu , nisam , nemoj , nedam
Kad imaš 13 od 17 u nekom klubu doma naroda možeš blokirati do mile volje. Već sam rekao, ja im ne bih dao 6 ministarstava pa da sve ode u neku stvar. Ali budemo vidjeli kako će se sve završiti.Skijaš wrote: Dakle, da se vratimo na moje pitanje, nema tog ustavnog okvira nego se radi o kapacitetu za ucjene. Pa ako sutra HDZ, nakon aktuelne šizofrenije pod utjecajem koje traže i etnički monopol i fotelje van hrvatske kvote, odluči tražiti da svi sarajevski političari dovedu svoje žene na redaljku u sjedište HDZ-a, to je onda novi uslov za svako sljedeće formiranje vlasti ?
U državnom domu naroda Čović, Dodik i Radončić imaju VEĆINU to jest 8 od 15. Znači ako HDZ bude u opoziciji na državnom nivou onda će opozicija imati VEĆINU u državnom domu naroda. To znači da njegovo obaranje zakona neće ni doći do Ustavnog suda jer neće ni koristiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa već će on zajedno sa ostatkom opozicije moći obarati sve na državnom nivou ČISTOM VEĆINOM. Jesi li ti ovoga svjestan?Skijaš wrote:To se može i treba zaustaviti. Trenutno HDZ nije u entitetskoj vlasti a trebalo bi početi i proces formiranja države u kojoj Čović ne bi bio. Svako bi se njegovo obaranje zakona u Domu naroda moglo osporiti pred Ustavnim sudom pa neka blokira ako može.
Federacija=narandžastadirektni wrote:Jebo te tvoj avatar, kada si i Distrikt Brčko smjestio u genocidnu tvorevinu PC.
Postavio je ono sto trenutno i jeste svidjalo se to nekome ili ne i na zalost puno ce vode jos proteci BH rijekama dok se stanje ne promjeni. Legalna je jer ju je potpisao izmedju ostalog i Alija Izetbegovic opet svidjelo se to ili ne bilo kome. Meni se ne svidja ali je realnost koju moram prihvatiti, bar za sada i to nema blage veze sa patriotizmom.direktni wrote:I ti kao domoljub, postavio tu nakaradnu kartu aneksa IV MIROVNOG SPORAZUMA, koja je NELEGALNA, stvorena agresijom i genocidom o čemu svijedoče brojne rezolucije UNa i masovne grobnice širom BiHa. Patrioto!Mister Yes wrote:Federacija=narandžastadirektni wrote:Jebo te tvoj avatar, kada si i Distrikt Brčko smjestio u genocidnu tvorevinu PC.
RS=plava
BD=ljubičasta
Slabo se vidi ali tako je
Bejha inat, jbgsedan wrote:Ja ne znam kako pariotske snage Bejha uopće mogu podnijeti da se to zove Republika Srpska. Da tako nešto postoji u jednoj i jedinoj. Kad na spomen Herceg Bosne odlučno viču, nećeš, ne dam a vamo ništa.
pih.
Bejha inat a vidi karte na kojoj se kočoperi nešto što se zove RS nastalo na masovnim grobnicama.Danguba wrote:Bejha inat, jbgsedan wrote:Ja ne znam kako pariotske snage Bejha uopće mogu podnijeti da se to zove Republika Srpska. Da tako nešto postoji u jednoj i jedinoj. Kad na spomen Herceg Bosne odlučno viču, nećeš, ne dam a vamo ništa.
pih.![]()
valja vam jos kmecati pa more bit da vam bidne
Ih nije to ništa. Vidiš ovu kartu:direktni wrote:I ti kao domoljub, postavio tu nakaradnu kartu aneksa IV MIROVNOG SPORAZUMA, koja je NELEGALNA, stvorena agresijom i genocidom o čemu svijedoče brojne rezolucije UNa i masovne grobnice širom BiHa. Patrioto!
sedan wrote:Bejha inat a vidi karte na kojoj se kočoperi nešto što se zove RS nastalo na masovnim grobnicama.Danguba wrote:Bejha inat, jbgsedan wrote:Ja ne znam kako pariotske snage Bejha uopće mogu podnijeti da se to zove Republika Srpska. Da tako nešto postoji u jednoj i jedinoj. Kad na spomen Herceg Bosne odlučno viču, nećeš, ne dam a vamo ništa.
pih.![]()
valja vam jos kmecati pa more bit da vam bidne
Količina energije uložene u vrijeđanje, nipodaštavanje Hrvata i "odlučan stav" govori tko više kmeči.
direktni wrote:I ti kao domoljub, postavio tu nakaradnu kartu aneksa IV MIROVNOG SPORAZUMA, koja je NELEGALNA, stvorena agresijom i genocidom o čemu svijedoče brojne rezolucije UNa i masovne grobnice širom BiHa. Patrioto!Mister Yes wrote:Federacija=narandžastadirektni wrote:Jebo te tvoj avatar, kada si i Distrikt Brčko smjestio u genocidnu tvorevinu PC.
RS=plava
BD=ljubičasta
Slabo se vidi ali tako je
Odnosno, HDZ će nastaviti jebavati društvo u mozak zbog podrške iz Sarajeva, u ovom konkretnom slučaju Radončićeve podrške. Nekad je to bio Tihić, sutra će biti neko peti, ali je konstanta to da Čoviću asistira Sarajevo.Mister Yes wrote:U državnom domu naroda Čović, Dodik i Radončić imaju VEĆINU to jest 8 od 15. Znači ako HDZ bude u opoziciji na državnom nivou onda će opozicija imati VEĆINU u državnom domu naroda.

Ta opozicija bi imala većinu u domu naroda i bez Radončića i bez bilo koga iz Sarajeva:Skijaš wrote: Odnosno, HDZ će nastaviti jebavati društvo u mozak zbog podrške iz Sarajeva, u ovom konkretnom slučaju Radončićeve podrške. Nekad je to bio Tihić, sutra će biti neko peti, ali je konstanta to da Čoviću asistira Sarajevo.
Ko kaže da bi Raguž bio opozicija ?Mister Yes wrote:Ta opozicija bi imala većinu u domu naroda i bez Radončića i bez bilo koga iz Sarajeva:Skijaš wrote: Odnosno, HDZ će nastaviti jebavati društvo u mozak zbog podrške iz Sarajeva, u ovom konkretnom slučaju Radončićeve podrške. Nekad je to bio Tihić, sutra će biti neko peti, ali je konstanta to da Čoviću asistira Sarajevo.
Čović 4
Dodik 3
Raguž 1
Ti kažeš:Skijaš wrote: Ko kaže da bi Raguž bio opozicija ?
Mada je i to nebitno. Raguž je u HNS-u i predsjedavao je nekidan te radosno digao rukicu za rezoluciju. Dugogodišnji zamjenik Ljubića koji je možda i gori od Čovića. HDZ i jedni i drugi da se ne lažemo.Skijaš wrote: Državnu vlast treba formirati bez HDZ-a a hrvatsku kvotu u Savjetu ministara treba da popuni DF.