Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post Reply
Martinez_

#276 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Martinez_ »

Skijaš wrote: Konstitutivnost ne podrazumjeva ulazak HDZ-a u vlast.

Svakako, Hrvatima niko ne brani da nekad odaberu i nekog drugog.
Martinez_

#277 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Martinez_ »

Skijaš

#278 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Skijaš »

mirsek wrote:
Skijaš wrote:
Pogrešno. Treba ograničavati utjecaj HDZ-a a ne hrvatski identitet Bosne i Hercegovine.
Ispade da do sada za HDZ niko nije glasao godinama.
Ok razumijem tvoju ideju ali imas 2 nacina da se to rijesi.
Ili na izborima ili medjunarodnom intervencijom.
A najbolje je nekom formom u ustavu gdje se treba tacno definisati vitalni nacionalni interes i kada se to pitanje moze potezati.
Da bi se prišlo rješavanju problema, prvo treba usvojiti činjenicu da problem postoji. Evo na primjer Radončiću je najveća tegoba to što jadan ne uspijeva postati Halid umjesto Halida, što ne može izbaciti SDA i preuzeti njihovo mjesto o talovima sa Čovićem. Nije mu problem Čović, naprotiv, problem su mu oni koji se uopšte konfrontiraju sa Čovićem. Ti govoriš o problemu za kojeg većina sarajevske intelektualne "kreme" tvrdi da ne postoji i da je ustvari problem ako pokušaš ograničiti Čovićev utjecaj.
Skijaš

#279 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Skijaš »

Martinez_ wrote:
Koliko procenata određenog naroda mora glasati za neku stranku da bi se podrazumjevao ulazak te stranke u vlast ?
I u kojem članu Ustava to piše ? I da, gdje se spominje navodno ekskluzivno pravo stranaka nad etničkom kvotom ?
Hvala.
mirsek

#280 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by mirsek »

Martinez_ wrote:

Konstitutivnost znaci da smo svi jednaki i ravnopravni na cijelom teritoriju BIH.
Neka svako uporedi ko i na kojoj teritoriji najvise krsi konstitutivnost na razne nacine.
Mozda se dodje do zakljucka da je konstitutivnost djelovanjem na terenu i kroz sistem vec uveliko prekrsena na lokalnom i srednjem nivou vlasti pa se njenim formalnim ukidanjem samo stvari izvode na cistac.
Mislim ja sam uvijek da ona generalno ostane ali to treba i na terenu da se sprovodi.
Mister Yes

#281 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote:Koliko procenata određenog naroda mora glasati za neku stranku da bi se podrazumjevao ulazak te stranke u vlast ?
I u kojem članu Ustava to piše ? I da, gdje se spominje navodno ekskluzivno pravo stranaka nad etničkom kvotom ?
Hvala.
Stranke za koje glasaju Hrvati imaju većinu u hrvatskom klubu doma naroda. Tako hrvatski narod uz pomoć doma naroda ima efektivnu kontrolu nad formiranjem vlasti to jest na to ko će predstavljati Hrvate u vlasti.

2010-te godine, desilo se da je SDP uspio naći dovoljno hrvata u domu naroda da zaobiđe HDZ. Ali na državnom nivou SNSD je stao u zaštitu HDZ-a i nije ga se moglo zaobići. Ti kažeš da je Sarajevo ignorisalo ali nije ignorisalo već jednostavno nije moglo drugačije. Danas bi SDA pravila vladu bez HDZ-a da HDZ nema 13 od 17 u hrvatskom klubu doma naroda.

Ti ili nisi svjestan uticaja doma naroda ili se praviš blesav.
Bodkin

#282 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Bodkin »

mirsek wrote:
vivaldi wrote:nije samo lopovluk sda u rangu dodikovskog i covicevog.

njihovo politicko djelovanje je na istoj etno matrici, jer sem u prici nije sda nista "bosanskija" od hdz-a
Pa mozda nisi daleko od istine.
Sve vise su im bitnije pokradene pare i njihovo pranje u neuredjenom sistemu a za to je potrebno da se ne puca ALI i da sudski i pravni sistem u drzavi nije u potpunosti uredjen i nezavisan pa zato izbjegavaju da se direktno i istrajno okome na kocnicare puta prema normalnim evropskim drustvima.
I nazalost vjerujem da su im bosnjastvo i mali begovat vazniji od drzave i bosanstva. :roll:
nema stranke u bih koja predje 5% a da joj je bosanstvo vazno
Skijaš

#283 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote:Koliko procenata određenog naroda mora glasati za neku stranku da bi se podrazumjevao ulazak te stranke u vlast ?
Hvala.
Ti ili nisi svjestan uticaja doma naroda ili se praviš blesav.
Dakle, da se vratimo na moje pitanje, nema tog ustavnog okvira nego se radi o kapacitetu za ucjene. Pa ako sutra HDZ, nakon aktuelne šizofrenije pod utjecajem koje traže i etnički monopol i fotelje van hrvatske kvote, odluči tražiti da svi sarajevski političari dovedu svoje žene na redaljku u sjedište HDZ-a, to je onda novi uslov za svako sljedeće formiranje vlasti ? To se može i treba zaustaviti. Trenutno HDZ nije u entitetskoj vlasti a trebalo bi početi i proces formiranja države u kojoj Čović ne bi bio. Svako bi se njegovo obaranje zakona u Domu naroda moglo osporiti pred Ustavnim sudom pa neka blokira ako može. Međutim, neko u Sarajevu očigledno hoće Čovića u vlasti i to pod uslovima koje on postavlja. A nekad će se ipak saznati o kakvim se ciframa i talovima radi.
sedan

#284 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by sedan »

Ja ne znam kako pariotske snage Bejha uopće mogu podnijeti da se to zove Republika Srpska. Da tako nešto postoji u jednoj i jedinoj. Kad na spomen Herceg Bosne odlučno viču, nećeš, ne dam a vamo ništa.

pih.
Last edited by sedan on 09/03/2015 12:47, edited 1 time in total.
moa

#285 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by moa »

muzicar_iz_parka wrote:
moa wrote: Izvinjavam se pogrijesio sam, ali zakon koji bi se primjenjuje u eu drzavama a prema kojem mi tezimo je upravo to..
Konkretno koja EU država ima taj zakon?
Jbga sad.
Nomo

#286 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Nomo »

sedan wrote:Ja ne znam kako pariotske snage Bejha uopće mogu podnijeti da se to zove Republika Srpska. Da tako nešto postoji u jednoj i jedinoj. Kad na spomen Herceg Bosne odlučno viču, nećeš,
ne dam
a vamo ništa.

pih.
potpuno netacno , izmisljeno i prizvoljno napisano . zahtjev za trecim entitetom se moze porediti sa zahtjevom rs o otcjepljenju . u oba slucaja bih patriotske snage kazu odlucno NE ! i ,,, vicu ,, i ricu , nedam i neces . zahtjev za trecim je promjena Daytona kao i zahtjev entiteta rs za otcjepljenjem.
pristati na treci znaci pristati na otcjepljenje rs , a potom i otcjepljenje treceg sto vodi u nestanak BiH i bosanskog naroda . ako neko zeli otvoriti Dayton i uzeti samo ono sto njemu odgovora ( npr treci ) on mora znati da postoje ljudi koji jedva cekaju promjenu Daytona da bi dobili cjelovitu unitranu centralizovanu itd . Ne mozes otvoriti Dayton uzeti treci i zatvoriti ga . Ako si htio treci trebao si ga traziti u jos 1994 u glavnom gradu usa ali tada niko nije smio ni pisnuti jer je amerika potpis na federaciju uslovila sankcijama RH jednkim kao i srbiji .
ps negacija se pise odvojeno od glagola ali postoje izuzeci od pravila . ------- necu , nisam , nemoj , nedam
sedan

#287 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by sedan »

Nomo wrote:
sedan wrote:Ja ne znam kako pariotske snage Bejha uopće mogu podnijeti da se to zove Republika Srpska. Da tako nešto postoji u jednoj i jedinoj. Kad na spomen Herceg Bosne odlučno viču, nećeš,
ne dam
a vamo ništa.

pih.
potpuno netacno , izmisljeno i prizvoljno napisano . zahtjev za trecim entitetom se moze porediti sa zahtjevom rs o otcjepljenju . u oba slucaja bih patriotske snage kazu odlucno NE ! i ,,, vicu ,, i ricu , nedam i neces . zahtjev za trecim je promjena Daytona kao i zahtjev entiteta rs za otcjepljenjem.
pristati na treci znaci pristati na otcjepljenje rs , a potom i otcjepljenje treceg sto vodi u nestanak BiH i bosanskog naroda . ako neko zeli otvoriti Dayton i uzeti samo ono sto njemu odgovora ( npr treci ) on mora znati da postoje ljudi koji jedva cekaju promjenu Daytona da bi dobili cjelovitu unitranu centralizovanu itd . Ne mozes otvoriti Dayton uzeti treci i zatvoriti ga . Ako si htio treci trebao si ga traziti u jos 1994 u glavnom gradu usa ali tada niko nije smio ni pisnuti jer je amerika potpis na federaciju uslovila sankcijama RH jednkim kao i srbiji .
ps negacija se pise odvojeno od glagola ali postoje izuzeci od pravila . ------- necu , nisam , nemoj , nedam

Po kojoj to logici treći entitet znači raspad države a dva entiteta ne znače.

Po mkojoj to logici.

I nije to nikakav ekvivalent. Nigdje nije rečeno da će se moguća HercegBosna odcjepit. Niti ona to može u odnosu svjetkskih snaga niti ona o tome odlučuje.

To vam je samo izgovor jer smatrate da je vama federacija ono što je Srbima RS.

Inače ne bi pjenili na spomen HercegBosne a tako hladno i pomirljivo izgovarali RS ( iako vam je tmao 99,9% masovnih grobnica)

Dakle jeftino folirate i to prilično bezveznim argumentima
Mister Yes

#288 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Dakle, da se vratimo na moje pitanje, nema tog ustavnog okvira nego se radi o kapacitetu za ucjene. Pa ako sutra HDZ, nakon aktuelne šizofrenije pod utjecajem koje traže i etnički monopol i fotelje van hrvatske kvote, odluči tražiti da svi sarajevski političari dovedu svoje žene na redaljku u sjedište HDZ-a, to je onda novi uslov za svako sljedeće formiranje vlasti ?
Kad imaš 13 od 17 u nekom klubu doma naroda možeš blokirati do mile volje. Već sam rekao, ja im ne bih dao 6 ministarstava pa da sve ode u neku stvar. Ali budemo vidjeli kako će se sve završiti.
Skijaš wrote:To se može i treba zaustaviti. Trenutno HDZ nije u entitetskoj vlasti a trebalo bi početi i proces formiranja države u kojoj Čović ne bi bio. Svako bi se njegovo obaranje zakona u Domu naroda moglo osporiti pred Ustavnim sudom pa neka blokira ako može.
U državnom domu naroda Čović, Dodik i Radončić imaju VEĆINU to jest 8 od 15. Znači ako HDZ bude u opoziciji na državnom nivou onda će opozicija imati VEĆINU u državnom domu naroda. To znači da njegovo obaranje zakona neće ni doći do Ustavnog suda jer neće ni koristiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa već će on zajedno sa ostatkom opozicije moći obarati sve na državnom nivou ČISTOM VEĆINOM. Jesi li ti ovoga svjestan?

Bez HDZ-a se ne može ni na entitetskom ni na državnom nivou. Teoretski može se formirati VM bez HDZ-a ali će onda opozicija imati većinu u državnom domu naroda.

Dom Naroda BiH:
Čović 4
Dodik 3
Fahro 1
Raguž 1
SDA 3
SDS 2
DF 1

http://hr.wikipedia.org/wiki/Dom_naroda ... ercegovine
Last edited by Mister Yes on 09/03/2015 15:03, edited 1 time in total.
Mister Yes

#289 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Mister Yes »

direktni wrote:Jebo te tvoj avatar, kada si i Distrikt Brčko smjestio u genocidnu tvorevinu PC.
Federacija=narandžasta
RS=plava
BD=ljubičasta

Slabo se vidi ali tako je
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#290 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by hrasno38 »

direktni wrote:
Mister Yes wrote:
direktni wrote:Jebo te tvoj avatar, kada si i Distrikt Brčko smjestio u genocidnu tvorevinu PC.
Federacija=narandžasta
RS=plava
BD=ljubičasta

I ti kao domoljub, postavio tu nakaradnu kartu aneksa IV MIROVNOG SPORAZUMA, koja je NELEGALNA, stvorena agresijom i genocidom o čemu svijedoče brojne rezolucije UNa i masovne grobnice širom BiHa. Patrioto!
Postavio je ono sto trenutno i jeste svidjalo se to nekome ili ne i na zalost puno ce vode jos proteci BH rijekama dok se stanje ne promjeni. Legalna je jer ju je potpisao izmedju ostalog i Alija Izetbegovic opet svidjelo se to ili ne bilo kome. Meni se ne svidja ali je realnost koju moram prihvatiti, bar za sada i to nema blage veze sa patriotizmom.
Danguba

#291 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Danguba »

sedan wrote:Ja ne znam kako pariotske snage Bejha uopće mogu podnijeti da se to zove Republika Srpska. Da tako nešto postoji u jednoj i jedinoj. Kad na spomen Herceg Bosne odlučno viču, nećeš, ne dam a vamo ništa.

pih.
Bejha inat, jbg :D

valja vam jos kmecati pa more bit da vam bidne :D
sedan

#292 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by sedan »

Danguba wrote:
sedan wrote:Ja ne znam kako pariotske snage Bejha uopće mogu podnijeti da se to zove Republika Srpska. Da tako nešto postoji u jednoj i jedinoj. Kad na spomen Herceg Bosne odlučno viču, nećeš, ne dam a vamo ništa.

pih.

Bejha inat a vidi karte na kojoj se kočoperi nešto što se zove RS nastalo na masovnim grobnicama.

Količina energije uložene u vrijeđanje, nipodaštavanje Hrvata i "odlučan stav" govori tko više kmeči.
Mister Yes

#293 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Mister Yes »

direktni wrote:I ti kao domoljub, postavio tu nakaradnu kartu aneksa IV MIROVNOG SPORAZUMA, koja je NELEGALNA, stvorena agresijom i genocidom o čemu svijedoče brojne rezolucije UNa i masovne grobnice širom BiHa. Patrioto!
Ih nije to ništa. Vidiš ovu kartu:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... H1991a.png

E tu sam isprintao u boji na formatu A3, uokvirio i stavio kao sliku na zid u spavaćoj sobi. Kada se probudim prvo što vidim je ta slika. I odmah mi dan počne lijepo. Da te volim duša zna, moja draga BiH :bih:
Danguba

#294 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Danguba »

sedan wrote:
Danguba wrote:

pih.

Bejha inat a vidi karte na kojoj se kočoperi nešto što se zove RS nastalo na masovnim grobnicama.

Količina energije uložene u vrijeđanje, nipodaštavanje Hrvata i "odlučan stav" govori tko više kmeči.
:wink:

:kiss:

:bih:

p.s. nikada ne vrijedjam nikoga a pogotovu svoje susjede hrvate. malo mi na ganglije ide kamenjarski mentalitet :wink:
SaraFina

#295 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by SaraFina »

direktni wrote:
Mister Yes wrote:
Federacija=narandžasta
RS=plava
BD=ljubičasta

I ti kao domoljub, postavio tu nakaradnu kartu aneksa IV MIROVNOG SPORAZUMA, koja je NELEGALNA, stvorena agresijom i genocidom o čemu svijedoče brojne rezolucije UNa i masovne grobnice širom BiHa. Patrioto!

Domoljub? :lol:
Skijaš

#296 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:U državnom domu naroda Čović, Dodik i Radončić imaju VEĆINU to jest 8 od 15. Znači ako HDZ bude u opoziciji na državnom nivou onda će opozicija imati VEĆINU u državnom domu naroda.
Odnosno, HDZ će nastaviti jebavati društvo u mozak zbog podrške iz Sarajeva, u ovom konkretnom slučaju Radončićeve podrške. Nekad je to bio Tihić, sutra će biti neko peti, ali je konstanta to da Čoviću asistira Sarajevo.
pumica

#297 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by pumica »

Image

Adekvatna podrska covicu i dodiku :nosic:

:hihihi:
Mister Yes

#298 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Odnosno, HDZ će nastaviti jebavati društvo u mozak zbog podrške iz Sarajeva, u ovom konkretnom slučaju Radončićeve podrške. Nekad je to bio Tihić, sutra će biti neko peti, ali je konstanta to da Čoviću asistira Sarajevo.
Ta opozicija bi imala većinu u domu naroda i bez Radončića i bez bilo koga iz Sarajeva:

Čović 4
Dodik 3
Raguž 1
Skijaš

#299 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Skijaš »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: Odnosno, HDZ će nastaviti jebavati društvo u mozak zbog podrške iz Sarajeva, u ovom konkretnom slučaju Radončićeve podrške. Nekad je to bio Tihić, sutra će biti neko peti, ali je konstanta to da Čoviću asistira Sarajevo.
Ta opozicija bi imala većinu u domu naroda i bez Radončića i bez bilo koga iz Sarajeva:

Čović 4
Dodik 3
Raguž 1
Ko kaže da bi Raguž bio opozicija ?
Mister Yes

#300 Re: Republika Srpska - promjena imena entitetu

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: Ko kaže da bi Raguž bio opozicija ?
Ti kažeš:
Skijaš wrote: Državnu vlast treba formirati bez HDZ-a a hrvatsku kvotu u Savjetu ministara treba da popuni DF.
Mada je i to nebitno. Raguž je u HNS-u i predsjedavao je nekidan te radosno digao rukicu za rezoluciju. Dugogodišnji zamjenik Ljubića koji je možda i gori od Čovića. HDZ i jedni i drugi da se ne lažemo.

SDA, DF i SDS imaju samo 6 mandata u državnom domu naroda. Čak i sa Ragužom imaju samo 7. Radončić sve da je anđeo nije blesav da pomaže vlasti ako je on opozicija. Dakle opozicija bi u svakom slučaju imala većinu u domu naroda. Zato HDZ mora biti dio državne vlasti i biće.
Post Reply