Muzika dok je ezan

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
RNG_25

#276 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:ma jok, sam za sebe kaze da nije tako...nije isto biti sveznajuci kako ti to percipiras i biti al-alim, onaj koji zna...
Da li kaže? Kako znaš da to Allah tvrdi, kad je Kur'an samo knjiga prenešena od greškama sklonih ljudi?
prenosnik

#277 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

Istetoviras Selmu i koga briga gdje ces, s kim ces, sta ces...
:D-moze li se dzinn zaljubiti u zenu
-neprijatelj zaceca
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 15:14, edited 1 time in total.
prenosnik

#278 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

-neprijatelj zaceca
RNG_25

#279 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:
RNG_25 wrote:
To što je Poslanik a.s. pečat poslanika, ili "pečat" bilo čega, te što se osjećao i ponašao tako kako se osjećao i ponašao, nema kauzalnu vezu sa tvojom prividnom implikacijom "kako taj isti čovjek može biti poslanik?".
to je tvoja implikacija...
Kao što rekoh, tvoja je *prividna implikacija*. Možda ti ne impliciraš "kako taj isti čovjek može biti poslanik?" (i ne tvrdim da impliciraš), ali pišeš kao da to tvrdiš. Iz kojeg god razloga to radiš, mene to ne interesuje. Svejedno, i dalje stoji moja tvrdnja o nepostojanju kauzalnosti koju sam iznio.
RNG_25

#280 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:
RNG_25 wrote:
prenosnik wrote:ma jok, sam za sebe kaze da nije tako...nije isto biti sveznajuci kako ti to percipiras i biti al-alim, onaj koji zna...
Da li kaže? Kako znaš da to Allah tvrdi, kad je Kur'an samo knjiga prenešena od greškama sklonih ljudi?
nemoj da te imena i pridjevi zbunjuju...
Znam da nemaš validnog argumenta, barem kada bih se i ja vodio tvojim načinom argumentovanja. A ako navedeš argument, što tvoj odgovor na moj post nije, onda ću se voditi tvojim načinom argumentacije i dokazati ti da si u krivu. A a ako ustvrdiš da sam ja u krivu sa tim argumentima, onda ćeš ustvrditi i da su sve tvoje tvrdnje također - netačne.
Last edited by RNG_25 on 25/02/2015 06:52, edited 1 time in total.
RNG_25

#281 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

Radi eventualne diskusije, ukoliko nekoga zanima, ili trolanja (obostranog), ja mogu da tvrdim da je kamenovanje na smrt, kao vid kazne za preljubnike, sasvim uredu. Svako ko hoće da mi to ospori morat će se osloniti na nešto apsolutno, a - kao što rekoh, ako neko je *baš* za diskusiju - vidjet ćemo da je to "apsolutno" vrlo problematična stvar.
prenosnik

#282 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

-neprijatelj zaceca
salik79

#283 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

prenosnik wrote: takodjer se navodi da je za homoseksualne akte po sitskom pravu slobodna volja sudije da li da optuzeni bude usmrcen macem, kamenovanjem, bacanjem sa visokog zida ili ziv spaljen.

ispada da su razlike izmedju irana i isis-a samo politicke, a ne ideoloske. ocito se u ovim akaidskim i fikhskim pitanjima u potpunosti slazu.
islam ispada isti, iz sitskog ili ekstremno sunitskog ugla...

Iranski kazneni zakon od 11. 12. 2007. je ovdje:
http://rc.majlis.ir/fa/news/show/845002

Za homoseksualnost vrijede čl. 233.-241., konkretno:

Čl. 233. Homoseksualni čin je čin ulaženja muškog spolnog organa do ili preko prepucijuma u analni otvor drugog muškarca. (لواط عبارت از دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ختنه‌گاه در دبر انسان مذکر است.)
Čl. 234. Kazna za homoseksualni čin za počinioca u okolnostima silovanja, ucjene ili kada je isti oženjen i konzumirao brak, je smaknuće. (حد لواط برای فاعل، درصورت عنف، اکراه یا دارا بودن شرایط احصان، اعدام و در غیر این صورت صد ضربه شلاق است.)
Čl. 235. Tafhiz je čin ulaska muškog spolnog organa među butove ili stražnjicu drugog muškarca. Napomena: ulazak i prije prepucijuma se karakterizira kao tafhiz. (تفخیذ عبارت از قرار دادن اندام تناسلی مرد بین رانها یا نشیمنگاه انسان مذکر است. تبصره- دخول کمتر از ختنه‌گاه در حکم تفخیذ است.)
Čl. 236. U slučaju tafhiza, izvršitelj čina i onaj nad kojem je čin izvršen bivaju kažnjeni sa 100 udaraca bičem. (در تفخیذ، حد فاعل و مفعول صد ضربه شلاق است و از این جهت فرقی میان محصن و غیرمحصن و عنف و غیرعنف نیست.)
Čl. 237. Istospolni činovi koji ne spadaju u homoseksualni odnos ili tafhiz, u obliku ljubljenja ili milovanja iz strasti, kažnjavaju se sa od 31 do 70 udaraca bičem (6. nivo). Kazna se izvršava i za ženske prijestupnike. (همجنسگرایی انسان مذکر در غیر از لواط و تفخیذ از قبیل تقبیل و ملامسه از روی شهوت، موجب سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش است. حکم این ماده در مورد انسان مؤنث نیز جاری است. )
Čl. 238. Lezbijski čin je kada žena stavlja svoj spolni organ na spolni organ svoje homoseksualne partnerice. (مساحقه عبارت است از اینکه انسان مؤنث، اندام تناسلی خود را بر اندام تناسلی همجنس خود قرار دهد.)
Čl. 239. Kazna lezbijstva je sto udaraca bičem. (حد مساحقه، صد ضربه شلاق است.)
Čl. 240. Glede kazne lezbijstva ne postoji razlika između vršioca i one na kojoj je čin izvršen. (در حد مساحقه، فرقی بین فاعل و مفعول و مسلمان و غیرمسلمان و محصن و غیرمحصن و عنف و غیرعنف نیست.)
Čl. 241. U slučaju nedostatka dokaza nedosljednog ponašanja ili poricanja optužbe, policiji se ne dozvoljava nikakva istraga privatnih sfera života pojedinca. Slučajevi u kojima je vjerojatnost silovanja, ucjene, maltretiranja, krađe čovjeka ili obmane moguća, ili slučajevi koji bi prema ovom zakonu mogli uzrokovati čin silovanja su izuzetak. (در صورت نبود ادله اثبات قانونی بر وقوع جرائم منافی عفت و انکار متهم هرگونه تحقیق و بازجویی جهت کشف امور پنهان و مستور از انظار ممنوع است. موارد احتمال ارتکاب با عنف، اکراه، آزار، ربایش یا اغفال یا مواردی که به موجب این قانون در حکم ارتکاب به عنف است از شمول این حکم مستثنی است.)

Iranski zakoni također propisuju zatvorske kazne, novčanu protuvrijednost ili dobrotvoran rad kao alternativu fizičkim kaznama, osim u slučaju težih kaznenih djela ili one propisane smrtnom kaznom.

Osim za slučajeve silovanja i ucjene za koje vrijedi smrtna kazna, kazneno djelo se prema čl. 199. utvrđuje isključivo osobnim priznanjem ili uz najmanje četiri punoljetna svjedoka čime se referira općenje na javnom mjestu. Sa svjedočenjem se nije za šaliti jer postupak u težim slučajevima (za smrtnu kaznu) traje zakonski najmanje dvije godine, i ako istražitelji utvrde da se radi o podvali svjedoka taj automatski postaje krivcem za ubojstvo (ako se kazna izvršila) ili za pokušaj ubojstva (ako nije), plus 'rovaranje' protiv državnog aparata. Ovo sve navodim jer hipotetski je gotovo nemoguće da se četiri drugara tek tako dogovore da optuže dvoje ljudi, vrlo je vjerojatnije da će u tom slučaju glavom platiti inicijator smicalice.
Kad se sve zbroji i oduzme kazneni zakon po pitanju homoseksualnosti jest svakako 'glup' jer u slučaju diskretnog dobrovoljnog općenja možeš biti kažnjen samo ako prijaviš sam sebe i partnera/icu, a bez svjedoka policija ne može ništa jer im je zabranjeno rovariti po privatnom životu.

Ispade da je razlika izmedju Irana i "ID" kao razlika izmedju ISTINE i LAZI.
insomnia78

#284 Re: Muzika dok je ezan

Post by insomnia78 »

Jadno je ovo, jadno
salik79

#285 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Jadno je ovo, jadno
Konkretno?
insomnia78

#286 Re: Muzika dok je ezan

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:
Konkretno?
Takav odnos prema homoseksualizmu
Ulaganje tolike energije u suzbijanju neceg bezopasnog
insomnia78

#287 Re: Muzika dok je ezan

Post by insomnia78 »

Nego, kad smo vec kod Irana
Sta mislis koliko ima istine u ovim izvjestajima o pogolemom problemu sa ovisnoscu o heroinu u Iranu?
prenosnik

#288 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

-neprijatelj zaceca
salik79

#289 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

prenosnik wrote:ej, salice, kao prvo izvini sto sam ti barnuo u revolucijsko bozantvo :)

kao drugo, samo si potvrdio ono sto sam naveo. kazna za homoseksualni akt je, iako to gore nisi uvecao, a sve okolo jesi, smaknuce. nacin egzekucije nije opisan. a ja cu ti reci da je nacin diskrecijsko pravo sudije, a to je: kamenovanje, spaljivanje, vjesanje, bacanje sa visokog zida, upravo ono sto i ISIS-radi. iran u praksi najcesce provodi vjesanje, ali je provodio i kamenovanje, u rjedjem broju slucajeva. dalje, radi se o siitskom fikhu, sto ima malo siri kontekst nego zakonodavstvo iskljucivo ir iran. ergo, izvrsenje kazne kamenovanjem, spaljivanjem ili bacanjem sa zida nije pokusaj podvale sijama kroz lazne sunitske hadise, nego siitski propis od samih pocetaka siizma, a takodjer uvrsten u zakone IR iran. as simple as that. cak za ovu kaznu spaljivanja zive osobe nisam nikad cuo u kontekst sunitskog fikha (sto ne znaci da je i tamo nema).

Eh, super - tvrdis to sto tvrdis - a i sam znas da je LAZ - u ovoj eri modernih komunikacija, kada u Iranu postoji ogroman broj mobitela s kamerama i kamera opcenito, molio bih te za jedan jedini snimak koji NEDVOJBENO prikazuje izvrsenje kazne kamenovanjem, spaljivanjem, ili bacanjem sa zida u Iranu!?
salik79

#290 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:
salik79 wrote:
Konkretno?
Takav odnos prema homoseksualizmu
Ulaganje tolike energije u suzbijanju neceg bezopasnog

Nikakvog ulaganja "tolike energije" u suzbijanje homoseksualizma nema. Procitaj jos jednom, od-do clanove zakona, a pogotovo ono sto sam na kraju najvise istakao (zalazenje u sferu privatnosti).
insomnia78

#291 Re: Muzika dok je ezan

Post by insomnia78 »

Zakon je tu da se rasteze i zaobilazi
salik79

#292 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Nego, kad smo vec kod Irana
Sta mislis koliko ima istine u ovim izvjestajima o pogolemom problemu sa ovisnoscu o heroinu u Iranu?
Malo. Iran je najveci i najuspjesniji svjetski "borac" protiv trgovine narkoticima. U tome im svi odaju duzno priznanje (zamisli samo kako je pokrivati onoliku granicu s Afganistanom i Pakistanom!?)
salik79

#293 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Zakon je tu da se rasteze i zaobilazi
Da, ako si maliciozan.
salik79

#294 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

Cudno je to da niko nikada ne postavi pitanje o tome da li ima istine u, recimo, ubrajanju I.R. Iran u "svjetsku naucnu/znanstvenu velesilu" od strane uglednog (mozda i najuglednijeg) naucnog casopisa "The New Scientist" :?
insomnia78

#295 Re: Muzika dok je ezan

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:

Cudno je to da niko nikada ne postavi pitanje o tome da li ima istine u, recimo, ubrajanju I.R. Iran u "svjetsku naucnu/znanstvenu velesilu" od strane uglednog (mozda i najuglednijeg) naucnog casopisa "The New Scientist" :?
Pa to znam
To niko ni ne spori
Opste je poznato da imaju dosta mladog stanivnistva i da dosta paznje posvecuju obrazovanju
salik79

#296 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

Eh, kako onda povezati jedno kamenovanje, spaljivanje i strmekanje niz liticu, zgradu i sl. sa jednom naucnom velesilom?! :cry:
insomnia78

#297 Re: Muzika dok je ezan

Post by insomnia78 »

salik79 wrote:Eh, kako onda povezati jedno kamenovanje, spaljivanje i strmekanje niz liticu, zgradu i sl. sa jednom naucnom velesilom?! :cry:
Ne znam ni kako povezati vjerske zakone uopste sa jednom naucnom velesilom
salik79

#298 Re: Muzika dok je ezan

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:
salik79 wrote:Eh, kako onda povezati jedno kamenovanje, spaljivanje i strmekanje niz liticu, zgradu i sl. sa jednom naucnom velesilom?! :cry:
Ne znam ni kako povezati vjerske zakone uopste sa jednom naucnom velesilom
Da, kada bi bili onakvi kako nam to prenosnik prezentira, ili Mosadova ispostava ISIL.
prenosnik

#299 Re: Muzika dok je ezan

Post by prenosnik »

-neprijatelj zaceca
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 15:15, edited 1 time in total.
RNG_25

#300 Re: Muzika dok je ezan

Post by RNG_25 »

prenosnik wrote:
RNG_25 wrote: Da li kaže? Kako znaš da to Allah tvrdi, kad je Kur'an samo knjiga prenešena od greškama sklonih ljudi?
nemoj da te imena i pridjevi zbunjuju...
RNG_25 wrote:Znam da nemaš validnog argumenta, barem kada bih se i ja vodio tvojim načinom argumentovanja. A ako navedeš argument, što tvoj odgovor na moj post nije, onda ću se voditi tvojim načinom argumentacije i dokazati ti da si u krivu. A a ako ustvrdiš da sam ja u krivu sa tim argumentima, onda ćeš ustvrditi i da su sve tvoje tvrdnje također - netačne.
allah je ime...a kur'anski (pridjev) allah je referentni okvir vecine diskusija ovdje. kur'an i mushaf nisu isto.
ako ti kazem da te volim odavde do amerike, ne bi prvo sto radis trebalo biti da uzmes metar u ruke da bi (b)analizirao sta sam ti rekao i mogao cinjenicno i metricki tacno odgovoriti. jer, metrika ironije i prostornih razdaljina nisu iste, pa ce i tvoj odgovor biti ne netacan, ali promasen...
Ponovo, kakve to veze ima sa tvrdnjama:
prenosnik wrote:
HadiRa wrote:
definitivno, Allah dz.s. sve zna, i sto je bilo i sto ce biti.
ma jok, sam za sebe kaze da nije tako...nije isto biti sveznajuci kako ti to percipiras i biti al-alim, onaj koji zna...
Ja ne tvrdim ništa od ovog gore citiranog. Ali kako ti, ili HadiRa, možete tvrditi bilo šta od gore navedenog, vodeći se - od strane HadiRe - pretpostavljenom tačnošću Mushafa kao Kur'ana i izvođenja zaključaka na osnovu *nekih* (ne svih) ajeta, kao i (vodeći se) "ljubavlju", a ti, prenosniče, opet vodeći se tim istim Mushafom čiju tačnost da isti predstavlja Kur'an prividno sporiš, makar ne sporio stvarno, a osim toga nemaš ništa doli subjektivnog doživljaja. Koji može biti sasvim promašen, taj doživljaj nečega, ili nekoga.

A to da li si bio ironičan ili ne samo ti znaš, ne bilo ko od tvojih sugovornika. Ali, ako pretpostavimo da si pod "ma jok... nije tako" bio ironičan, sljedeća rečenica "nije isto... onaj koji zna" je definitivno upućena HadiRi s obzirom na njeno percipiranje "sveznanja" Allaha. A kako ista percipira da je sveznanje "znati i šta je bilo i šta će biti", ispada da ti, neironično, pobijaš njenu tvrdnju sa drugom rečenicom. Tj., "pobijaš". Jer, na šta se ti u tom pobijanju pozivaš? Na ironiju baziranu na tekstu Mushafa (da već razdvojim taj pojam od Kur'ana), koji sam također prividno sporiš.

Svejedno, neka je moj odgovor promašen, ako je tako.
Post Reply