Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post Reply
Martinez_

#276 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Martinez_ »

pasha078 wrote:
Martinez_ wrote:
pasha078 wrote:
Martinez, ja nikad ne trosim energiju na stvari koje mislim da se ne mogu popraviti ili postici. Smatram da postoje dobre sanse da se odnosi Bosnjaka i Hrvata poprave.

Mozda uspije mozda ne.... Ali to sasvim sigurno ne znaci neku obnovu NDH na sta ti aludiras. Nije mi jasno kako to citas iz mog posta.... :?

Zato što sa Srbima nema mira niti ga treba biti (to se iščitava iz poruka ti) a sa Hrvatima je mir neophodan. I onda prosto 1 i 1 daju 2
Ti se stvarno pravis kao da nista ne znas. Razlika je itekako velika. Krv izmedju Bosnjaka i Hrvata je pala sad ovoga zadnjeg rata ali koliko znam nikad ranije, bar ne u formi genocida, gdje bi hrvatski drzavni ili para-drzavni aparat svjesno isao na unistenje Bosnjaka kao zasebne grupe.
Srbi su ubijali muslimane:
1. 1804-1813 De facto se etnicki ocistila Srbija, genocid nad muslimanima
2. 1875-1878 etnicko ciscenje istocne Hercegovine, ukljucujuci staru Hercegovinu
3. 1918 ponovno etnicko ciscenje istocne Hercegovine
4. 1919 agrarna reforma i ekonomsko unistavanje muslimana
5. 1941-1945 genocid u BiH nad Bosnjacima, cisnjenje istocne Bosne
6. 1992-1995 novi genocid, ponovno ciscenje istocne Bosne

Pametnom dovoljno

Vidi tema diskusije je bila sutrašnjica a ti kao i ovaj Walther (ne znam šta ono H traži ali lik se imenovao po Vladimiru Periću Valteru a kakvu priču prosipa :lol: ) zagovarate preseljenje 1.3 milona ljudi na drugu stranu Drine. Dakle nije reč o preustroju BiH, ukidanju entiteta već prosto - rešavanju srpskog pitanja jednom za svagda u BiH. Uz to promovišeš savezništvo sa Hrvatima. Savezništvo sa Hrvatima je sasvim ok i legitimno ali tebi je u službi konačnog obračuna, odnosno osvete Srbima. I kako to da nazovemo? Koja je istorijska paralela najpodesnija molim te?

Zna se, jebi ga. I ti kad namirišeš srpskog šovinistu okvalifikuješ ga četnikom, Karadžićem, saloncem ili kako već. Pa dopusti da se i u tvom pisanju prepozna ustaška ideja čišćenja Srba na zapadnoj obali Drine.
512MB

#277 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by 512MB »

Walther wrote:
Bodkin wrote:Dok se ne zavrsi kao HR nece biti mira. U ratu sa fasizmom isti mora biti jasno porazen ili moraju biti nastavci. U BiH nije bio porazen i nastavak mora biti. Cak i da Bosnjaci nece (a nece), Srbi zele. Hrvati su svoje vise manje dobili...
Znaci 1.3 miliona ljudi preko granice? Jel ti shvatas da je to cca 46% stanovnistva?
to nije stvar izbora... u to neko sili na svaki nacin[/quote]

Ma ne, Zar nisi gledao video kako zarobljeni srbski vojnici pjevaju sevdalinke i kunu se da nisu htjeli u rat na komsije? Vjerujem da ih je vecina ipak tajno pro bih ;-)
Mister Yes

#278 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Mister Yes »

Hlapoje wrote: Tom logikom, možemo se osvrnuti i na Alijino odbijanje Kutiljerovog plana, koji je bio daleko povoljniji za Bošnjake od Dejtonskog.
Zašto to misliš? :? Po Kutiljerovom planu se BiH djelila na 3 a po Daytonu na 2. Valjda je za Bošnjake bolje 2? :?
Bodkin

#279 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Bodkin »

Walther wrote:
Bodkin wrote:
Znaci 1.3 miliona ljudi preko granice? Jel ti shvatas da je to cca 46% stanovnistva?
to nije stvar izbora... u to neko sili na svaki nacin
znaci ako srbi i hrvati protjeraju bosnjake (jer su omjeri tu negdje jel), bila bi i to stvar izbora? i ti ne vidis nista cudno u ovoj izjavi?
Hlapoje

#280 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Hlapoje »

Mister Yes wrote:
Hlapoje wrote: Tom logikom, možemo se osvrnuti i na Alijino odbijanje Kutiljerovog plana, koji je bio daleko povoljniji za Bošnjake od Dejtonskog.
Zašto to misliš? :? Po Kutiljerovom planu se BiH djelila na 3 a po Daytonu na 2. Valjda je za Bošnjake bolje 2? :?
Zato što bi Srbi imali 43% umesto sadašnjih 49%, a Bošnjaci bi takodje imali 43% teritorije.
Martinez_

#281 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Martinez_ »

pasha078 wrote:
Slusaj, objasnio sam ti da uopste ne zagovaram Hrvatsku do Drine, naprotiv. A to "saveznistvo" sa Hrvatima ti citas kao vojni savez za konacni obracun, dok ja pricam o rjesenju odnosa sa Hrvatima na takav nacin da i jedna i druga strana bude zadovoljna i da ljudi budu u stanju zivjeti selo kraj sela, bez ikakvog straha za buducnost. Sta ja tvrdim je da je mozda, ali mozda, moguce takav aranzman sa Hrvatima i postici, dok je sa Srbima to isto gotovo nemoguce.

Zasto nemoguce?? Za to pogledaj tu listu iz, kako je ti zoves, proslosti. Za nas su ta "proslost" ocevi, braca, djeca, pa iz davnijih dogadjanja djedovi, nene itd... Znam, ti bi to sada najradije zaboravio, i promovisao nekakvu buducnost. Da se i desilo jednom, neki bolesni pojedinci, ja bih i razgovarao o tome. Ali ovo se ponavlja iz generacije u generaciju.....

Nakon svega toga, takvi kao ti bi morali nas moliti za oprostaj i moliti da zivimo zajedno. A ne da nas kolju i jos da mi budemo najveci pobornici zajednicke buducnosti. Tako ste mogli sa Mujama i Sejama iz 1878, 1941 ili 1992.... Mi danasnji smo malko drugaciji. Nije nam bas toliko prijeko potreban taj tvoj "zajednicki zivot".

A to tvoje "konacno rjesenje"... O tome necu pisati.

Hrvatska do Drine pitanje je forme. Bitno je od Srba očišćena zapadna obala Drine savezništvom Bošnjaka i Hrvata, to je ono što ti i kolega ti imenovan po Vladimiru Periću, zagovarate. Onda pominjanu zajednicu i partnerstvo možeš nazvati i Svazilendom, koga briga. Ne razumem okle tebi sad naročito pravo da prebacuješ bilo šta iz prošlosti kad zagovaraš istovetne metode u 21. veku.

P.S. ne čačkaj mečku, ako ti meni danas spočitavaš i čišćenje istočne Bosne 1941.-1945. na primer, očekuj odgovor u vidu pitanja je li iko tvoj bio dobrovoljac Crne legije ?
Walther

#282 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Martinez_ wrote:Vidi tema diskusije je bila sutrašnjica a ti kao i ovaj Walther (ne znam šta ono H traži ali lik se imenovao po Vladimiru Periću Valteru a kakvu priču prosipa :lol: ) zagovarate preseljenje 1.3 milona ljudi na drugu stranu Drine. Dakle nije reč o preustroju BiH, ukidanju entiteta već prosto - rešavanju srpskog pitanja jednom za svagda u BiH. Uz to promovišeš savezništvo sa Hrvatima. Savezništvo sa Hrvatima je sasvim ok i legitimno ali tebi je u službi konačnog obračuna, odnosno osvete Srbima. I kako to da nazovemo? Koja je istorijska paralela najpodesnija molim te?

Zna se, jebi ga. I ti kad namirišeš srpskog šovinistu okvalifikuješ ga četnikom, Karadžićem, saloncem ili kako već. Pa dopusti da se i u tvom pisanju prepozna ustaška ideja čišćenja Srba na zapadnoj obali Drine.
1. moj nick nije vezan na osubu vec predmet koji se po citavom svijetu pise sa H
2. znaci 1.3mio ljudi uslovljavanja rjesevanje svog pitanja opstankom tvorevine koja je nastala na genocidu ali za sebe ocekuje sve od a do z? :run:
Walther

#283 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Bodkin wrote:
Walther wrote:
Bodkin wrote:
to nije stvar izbora... u to neko sili na svaki nacin
znaci ako srbi i hrvati protjeraju bosnjake (jer su omjeri tu negdje jel), bila bi i to stvar izbora? i ti ne vidis nista cudno u ovoj izjavi?
ako baba ima chunu nije vise baba... ja nisam govorio o f. protjerivanju

Hrvati su vise manje "protjerani", srbi sad zele "protjerati" (tu ne mislim doslovce) do te mjere da sami odustanu od svega. To sto ce konkretno bh srbi (ekonomski, demografski, ....) platiti zbog toga nije nije bitno jer je inata u pitanju... Stagod je "dobro" ako znaci suzivot onda to NEEEEECEMO i tako do kraja. Tu vise nema niko izbora jer stvar osudjena na "protjerivanje"
Hlapoje

#284 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Hlapoje »

Walther wrote:
Hrvati su vise manje "protjerani", srbi sad zele "protjerati" (tu ne mislim doslovce) do te mjere da sami odustanu od svega. To sto ce konkretno bh srbi (ekonomski, demografski, ....) platiti zbog toga nije nije bitno jer je inata u pitanju... Stagod je "dobro" ako znaci suzivot onda to NEEEEECEMO i tako do kraja. Tu vise nema niko izbora jer stvar osudjena na "protjerivanje"
Pitam se iskreno, jel ovo neka mantra u Federaciji?
Toliko puta sam to pročitao samo na ovom forumu, da se pitam jel centralni dnevnik federacije počinje sa demografskim statistikama u RS?

Dok sve zemlje "belu kugu" i negativni priraštaj stanovnika doživljavaju kao problem, izgleda da je jedino u BiH izumiranje stanovništva "nada u bolje u sutra".
O proterivanju da ne pričam.
Milan N

#285 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Milan N »

Ljudi ni ne vide da je politika zasnovana na kriminalu. Makar da ne dozvolimo da nas opet dovedu do rata.
sreten75

#286 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by sreten75 »

Hlapoje wrote:
Walther wrote:
Toliko puta sam to pročitao samo na ovom forumu, da se pitam jel centralni dnevnik federacije počinje sa demografskim statistikama u RS?

Dok sve zemlje "belu kugu" i negativni priraštaj stanovnika doživljavaju kao problem, izgleda da je jedino u BiH izumiranje stanovništva "nada u bolje u sutra".
a sto je najsmjesnije ne vide sebe federacija je 2013 zavrsila ili na nuli ili je i ona otisla u minus,,.rs gubi godisnje prosjeno 3 hiljade stanovnika sad u rs ima milion i 150 hiljada srba,treba da prodje 50 godina da bi rs izgubila 150 hiljada srba u rs,,i sta onda jel bi ti sad znacilo da u rs ima milion srba,rs ne bi bilo a posto ima milion i 150 hiljada.onda mora postojati,,a ima jos i ovo o te 3 hiljade minusa cine mnogo i bosnjaci je godisnje u rs se rodi samo 800 bosnjaka,
Milan N

#287 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Milan N »

Realnije je da će ovde naseliti Kinezi i Indijci.
Martinez_

#288 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Martinez_ »

Hlapoje wrote:
Walther wrote:

Na to treba gledati drugačije, kao razvojnu šansu za BiH i njene građane, mnoge firme i instituti će papreno plaćati ove stručnjake na polju statistike i demografije, pritom mahom samouke
Mister Yes

#289 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Mister Yes »

Hlapoje wrote:
Mister Yes wrote:
Zato što bi Srbi imali 43% umesto sadašnjih 49%, a Bošnjaci bi takodje imali 43% teritorije.
O čemu pričaš? :? Nikakva karta nije bila dogovorena u Kutiljerovom planu. Samo je rečeno da će biti 19 područja ali nije bilo precizne mape već je rečeno da će se formirati komisija koja će nacrtati mapu.
Hlapoje

#290 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Hlapoje »

Mister Yes wrote:
O čemu pričaš? :? Nikakva karta nije bila dogovorena u Kutiljerovom planu. Samo je rečeno da će biti 19 područja ali nije bilo precizne mape već je rečeno da će se formirati komisija koja će nacrtati mapu.
Pa jel trebalo biti 19 područja...ili tri entiteta?
sreten75

#291 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by sreten75 »

alija je bio kockar davano mu 43 posto,odbio i na kraju dobio 23 posto :mrgreen:
tako ti je to kocka se nekad isplati nekad ne.
Martinez_

#292 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Martinez_ »

sreten75 wrote:alija je bio kockar davano mu 43 posto,odbio i na kraju dobio 23 posto :mrgreen:

Alija je to odbio jer je centralizam Sarajeva doveden u pitanje, nije to puka igra oko etničkih teritorija.
Walther

#293 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Milan N wrote:Ljudi ni ne vide da je politika zasnovana na kriminalu. Makar da ne dozvolimo da nas opet dovedu do rata.
cuj dozvoliMO :roll: salonska prica :roll:
Walther

#294 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Martinez_ wrote:
sreten75 wrote:alija je bio kockar davano mu 43 posto,odbio i na kraju dobio 23 posto :mrgreen:

Alija je to odbio jer je centralizam Sarajeva doveden u pitanje, nije to puka igra oko etničkih teritorija.
A Aliju se opet pitalo za nesto :roll: ko nas BRE zavadi
Walther

#295 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

nije to alijina cacevina da nesto "daje" i pricati sa osmijeh koliko je ko dobio kad je svaki % placen u krv je (bar) jako pokvareno
Hlapoje

#296 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Hlapoje »

Walther wrote:
nije to alijina cacevina da nesto "daje" i pricati sa osmijeh koliko je ko dobio kad je svaki % placen u krv je (bar) jako pokvareno
Jeste pokvareno, ali to tako funkcioniše u demokratiji.
Martinez_

#297 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Martinez_ »

Walther wrote:
Martinez_ wrote:

A Aliju se opet pitalo za nesto :roll: ko nas BRE zavadi
Naravno da jeste kao i ostale jer se radi o predlozima mirovnih sporazuma a ako nisi znao isti se dogovaraju konsenzusom.
Walther

#298 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Hlapoje wrote:
Walther wrote:
Jeste pokvareno, ali to tako funkcioniše u demokratiji.
tako to funkcionise u genocidu i nema veze sa demokratijom
Walther

#299 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Walther »

Martinez_ wrote:Naravno da jeste kao i ostale jer se radi o predlozima mirovnih sporazuma a ako nisi znao isti se dogovaraju konsenzusom.
Kao sto je i SAM vise puta rekao (i ne samo on) uradio je ono sto je MORAO. Traziti ili pricati o konsenzusu dok je vecina drzave okupirano i jedna strana sprovodi genocid je ... Kriviti Aliju sto nije prihvacao ideje Milosevica i genocid je :run:
Martinez_

#300 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?

Post by Martinez_ »

Walther wrote:
Martinez_ wrote:Naravno da jeste kao i ostale jer se radi o predlozima mirovnih sporazuma a ako nisi znao isti se dogovaraju konsenzusom.
Kao sto je i SAM vise puta rekao (i ne samo on) uradio je ono sto je MORAO. Traziti ili pricati o konsenzusu dok je vecina drzave okupirano i jedna strana sprovodi genocid je ... Kriviti Aliju sto nije prihvacao ideje Milosevica i genocid je :run:
Mislim da ti uopšte ne znaš o kojoj konkretnoj stvari i događaju je reč, već si eto po ko zna koji put upozorio pućanstvo da su Srbi apsolutni krivci a ''mi'' apsolutno nevini iako niko o krivnji i odgovornosti nije ni govorio. Bar ja nisam
Post Reply