Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

medvjed23

#276 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by medvjed23 »

kakavdanakneiskustvu wrote:

normalno da ne mislim na oslovljavanje na licnoj osnovi ,pojedinacnio neku odredjenu osobu,nego da sve osobe npr. crne boja koze nazivamo crncima,kako ih drukcije nazivati,jednako tako i osobe bijele boje koze nazivati bijelcima,kako ih drukcije nazivati?
za konja kažemo da je bijelac, vranac ili sl, dakle, ti izrazi imaju životinjski prizvuk, što meni nije problematično, jer, generalno, ne smatram da su ljudi bolji od životinja.. no, nije svako kao ja..
insomnia78

#277 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by insomnia78 »

Ne znam. U fr je sasvim normalno reci black ili noir
insomnia78

#278 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by insomnia78 »

Kako djeca ne kontaju te stvari. Ja gledam tenis i hoce mi nesto objasniti za crnkinju kaze ona u bjelim patikama :-D
triconja

#279 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by triconja »

insomnia78 wrote:Kako djeca ne kontaju te stvari. Ja gledam tenis i hoce mi nesto objasniti za crnkinju kaze ona u bjelim patikama :-D
Nista, ako hoces da se baci na tebe to na vrijeme obuci, inace ce bit raskol u kuci :D
basicm

#280 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by basicm »

Sta je problem ako ja ne volim crnce?
Ima negdje i crnac koji ne voli mene. Eto, nerijeseno.
hAZNADAR

#281 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by hAZNADAR »

Citao sam jednom(sjeticu se od koga),... da su robovlasnici u Americi primjenjivali na crncima isti princip kao uzgajivaci zivotinja ili odredjene rase zivotinja.

Naime, da nisu dopustali svakome da ima djecu, one pametnije su ili ubijali ili im zabranjivali da imaju djecu. A samo odabrani "uzorci" misicavih i ne narocito pametnih su imali pravo na potomstvo. Cak su neki sluzili toj svrsi kao rasplodni za vise zena. Poslije vise generacija,.. jedna odredjena genetika takvom selekcijom ostane,.. iako ima naravno izuzetaka. Radna snaga koja slusa, izdrzi nehumane radne uslove, ne razmislja previse,.... Pa je to navodno razlog pojacane agresivnosti americkih crnaca i neobrazovanosti.

Rasisti juznih americkih drzava navodno svjesni takve prakse nisu mogli prihvatiti crnce kao slobodne jer su ih poredili sa psima. U prijevodu - moraju imati gospodara inace slobodni podivljaju.

Iako ima dosta primjera uspjesnih crnaca u USA po pitanju skolovanja i karijere(muzicke, sportske i filmske zvijezde se tu ne racunaju jer tu ne treba neka skola) - mozda ima to i logike.

Da li je moguce kod ljudi uzgojiti odredjeni tip ljudi? Istim principom kao kod zivotinja. Podsjecam da su americki crni robovi vjekovima bili tretirani nehumano i gore nego zivotinje.
triconja

#282 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by triconja »

hAZNADAR wrote: Da li je moguce kod ljudi uzgojiti odredjeni tip ljudi?
E jebiga jaro, to ti je ona crna zgrada (nacisticka), druga vrata desno. A da ne zalazimo tako u nehumane metode, mislim da bi mogo povecat misicnu masu kroz par generacija ali da imas uzorke koji na pocetku imali dobre predispozicije i trenirali citav zivot, i musko i zensko i tako djecu uparivat sa nekim ko je van te linije, zbog bolescura i tako to. Ima nesta kod ljudi ko kod pokemona, ako ti citav zivot riljas ko konj, more se to kroz genetski materijal prenjet na dijete tako da ono uz manje napora postigne npr. vecu misicnu masu ili da lakse nesto novo nauci (mozda cak da mu povecas malo iq ).

Ako te zanima vise o tome imas knjiga i istrazivanja na tu temu kolko hoš, a disciplina se zove epigenetika. :thumbup:
jeza u ledja

#283 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by jeza u ledja »

Jack Be Nimble wrote:Kako je meni receno 97. jer nisam bio siguran sta je pravilno, mozes kazati crnac ili afro amerikanac samo da nisi generalno supak. Imali smo vise puta tu raspravu u razredu i svi crnci su rekli da bi radije da im se kaze crnac nego afro amerikanaci. Sve se svodi kako se kaze crnac.

Crnac zajebava bijelca u vezi velicine, bijelac zajebava na isti racun azijata.
Problem je u tome sto su neki crnci shvatili da se i taj izraz koji se povezuje sa Afrikom moze koristiti kao pezorativnim. Taj izraz cesce koriste obrazovaniji crnci jer nemaju problem s porijeklom, naprotiv. Ovi drugi bi radije da su black. Iste stvari imas i kod drugih naroda.

Ali to cesto bijelci ne kontaju pa onda misle da ce svojom fiktivnom politickom korektnoscu i nazivanjem crnaca Afroamerikancima sakriti svoj rasizam (nas predsjednik je najbolji primjer).

U vezi boje koze. Ona se mijenjala kako su se ljudi selili iz jednih krajeva u druge. Ja se nadam da svi ovi sto prave pretspotavke o ljudima na osnovu njihove boje to shvataju? Potrebno je samo 100-injak generacija (oko 2500 godina) da se boja koze poprilicno promjeni, genetski (znaci ne sto ste izgorili na suncu :D ). Svi ljudi su porijeklom iz Afrike i nasi preci su bili tamnije koze.
Osim naravno ako ne vjerujete u revoluciju. Onda bogami imate veci problem. :D
daddy-kool

#284 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by daddy-kool »

Fudo387 wrote:
moonca wrote:
Fudo387 wrote:Sta su im radili, dobri su oni ispali.
Ova nasa braca africka.
Ja da sam crnac ne bih mogao smisliti bijelce.
Pa i jedva nas podnose :-)
Ne znam, ja sam pod utiskom da me gotive.
Jos nisam imao nikad ni jedan problem sa njima.
Imaju najbolji rostilj i prodaju bolje televizore od best buya, duplo jeftinije. :D
Kad priđeš ljudima normalno i kada vide da ne zazireš ili nemaš rasistički pogled na svijet, ljudi kao i svi drugi.
daddy-kool

#285 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by daddy-kool »

hAZNADAR wrote:Citao sam jednom(sjeticu se od koga),... da su robovlasnici u Americi primjenjivali na crncima isti princip kao uzgajivaci zivotinja ili odredjene rase zivotinja.

Naime, da nisu dopustali svakome da ima djecu, one pametnije su ili ubijali ili im zabranjivali da imaju djecu. A samo odabrani "uzorci" misicavih i ne narocito pametnih su imali pravo na potomstvo. Cak su neki sluzili toj svrsi kao rasplodni za vise zena. Poslije vise generacija,.. jedna odredjena genetika takvom selekcijom ostane,.. iako ima naravno izuzetaka. Radna snaga koja slusa, izdrzi nehumane radne uslove, ne razmislja previse,.... Pa je to navodno razlog pojacane agresivnosti americkih crnaca i neobrazovanosti.

Rasisti juznih americkih drzava navodno svjesni takve prakse nisu mogli prihvatiti crnce kao slobodne jer su ih poredili sa psima. U prijevodu - moraju imati gospodara inace slobodni podivljaju.

Iako ima dosta primjera uspjesnih crnaca u USA po pitanju skolovanja i karijere(muzicke, sportske i filmske zvijezde se tu ne racunaju jer tu ne treba neka skola) - mozda ima to i logike.

Da li je moguce kod ljudi uzgojiti odredjeni tip ljudi? Istim principom kao kod zivotinja. Podsjecam da su americki crni robovi vjekovima bili tretirani nehumano i gore nego zivotinje.
Ja sam čuo slične priče od amerikanaca (bijelaca) koje bi trebalo da objasne zašto su američki crnci krupniji i mišićaviji od recimo afričkih crnaca. Šta ja znam, može biti neka doza istine u svemu, birani su zdravi i jaki kao robovi i radnici. Ali koliko sam (površno) čitao ljude koje su otimali za porobljavanje iz generalno jednog dijela Afrike, a crnaca ima raznih veličina, od Pigmeja do izrazito visokih ljudi. Da li su ovi robovi i bili jači - to ne znam. Činjenica je da su u Americi doskora imali pristup boljoj i kaloričnijoj hrani, pa i zdravstvenoj njezi u odnosu na Afriku. Postojale su i razlike u visini i generalnom zdravlju bijelih amerikanaca u odnosu na evropljane. I to je važilo do skora, sad je pretpostavljam to tu negdje. Imao sam prilike upoznati i crnaca iz Ugande i drugih dijelova Afrike i fizički su bili slični(ji) nama.
vazi

#286 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by vazi »

hAZNADAR wrote:Citao sam jednom(sjeticu se od koga),... da su robovlasnici u Americi primjenjivali na crncima isti princip kao uzgajivaci zivotinja ili odredjene rase zivotinja.

Citala sam i ja da su im vlasnici odredivali vrijeme za seks, karlinka sigurno zna vise o tome.
triconja

#287 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by triconja »

vazi wrote:

Citala sam i ja da su im vlasnici odredivali vrijeme za seks, karlinka sigurno zna vise o tome.
Nekako mi to baca na teorije zavjere ala zemlja je ravna i slicno. Bas su americki robovlasnici bili toliko pametni da tako nesto rade, ma hajte molim vas, i jos u to doba ljudi nisu vjerovali ni u evoluciju a kamol nesta drugo :D
vazi

#288 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by vazi »

triconja wrote:
vazi wrote:

Nekako mi to baca na teorije zavjere ala zemlja je ravna i slicno. Bas su americki robovlasnici bili toliko pametni da tako nesto rade, ma hajte molim vas, i jos u to doba ljudi nisu vjerovali ni u evoluciju a kamol nesta drugo :D
Potrazit cu malo pa cu ti odgovoriti preciznije, mislim da cak i jedna engleska rijec vodi porijeklo od toga :)
insomnia78

#289 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by insomnia78 »

Pa ljudi vec odavno ukrstaju konje, pse tako da nije nista cudno ako su to pokusali i sa robovima
Connaisseur Karlin

#290 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Connaisseur Karlin »

vazi wrote:

primjenjeno je vise opcija:

1. master ( vlasnik) je imao seks sa cnkinjama robinjama , mnogo generacija kasnije, odnosno, danas, mnogi crnci , narocito svijetliji crnci, imaju u lncu pomjesanu krv bijelaca
2. Iznenadili bi se kad bi znali koliko je manje djece robova "dovezeno" brodovima u Ameriku, iako postoji uobicjno misjenje da su bile vecinom osobe iznad mozda 15 ili 18 godina
3. hAZNADAR je spomeno masovno mnozenje , to je bilo upravo od strna robovlasnika , licno ili izmedju roboa, sa cijem povecanja radne snage
4. cesto puta zaboravljamo na robove srednje amerike , narocito otoke : Jammica, Trinidad i Tobago, Haiti, PuertoRici ostale otoke , a na dotcinim lokacijama mulaots/mjesanci su bili vlasnci robova i bolje su bili tretirani u drustvima ( hijerarsijski sistme)

Dodan tekst za 3 tkcicu :

Masters
had two different methods for ensuring that their slaves would reproduce. Either masters
themselves would engage in forced sexual relations with their slaves, or they would force two
slaves to engage in sexual relations for the purpose of reproduction. Forcing slaves to reproduce
was also known as “slave breeding.”10 There were also arranged marriages between two slaves
that masters thought would produce physically productive children.11 Former slaves Sam and
Louisa Everett said, “if their master thought that a certain man and women might have strong,
healthy offspring, he forced them to have sexual relations, even though they were married to
other slaves.” This goes to show how slave masters viewed slaves as animals, not even allowing
them freedom in their sexual activities. As said by William Ward, a former slave from Georgia,
“Dey uster [used to] take women away fum dere husbands an’ put wid some other man to
10 Boundless Textbook, Women and Slavery.
11 Mann, Susan. “Slavery, Sharecropping, and Sexual Inequality.” Signs: Journal of Women in Culture and
Society (1989), 790. http://scholarworks.uno.edu/cgi/viewcon ... oc_facpubs
Valley Humanities Review Spring 2016 4
breed jes’ like dey would do cattle.”
12 Scholar Bernadette Brooten has shone light upon the
“sexual economy” of slavery.13 Fertility also made a slave more valuable, and therefore
impregnating a slave was doubly profitable. There would be one more slave (the baby), and the
slave mother would be more profitable to sell.14

Da vas podjejetim :

o mulatima, vlasnicm robova, oni su u Sjvernoj Africi prodavali robove za Ameriku i nisu imali planatze robova

sa Balkana, nasi preci, bijeli robovi su bili prodovani u Duborvackoj luci u vrijeme venecijanske republike

P.S> lova se uzasno sporo pomjeraju na mom laptop, uzas od teksta , ma skuzite cet e :D

P.P.S. azi, ne mogu pronaci, ali svaki vlsnik plantaze/farme je imao svoja spcificna pravila, od frnauskog dijela sjevrne amerike, do britnasko gdijela sjevren amerike, razlicite lokacije, ralziciti zakoni , koa i pravila koja su prkakticirali iskljucivo vlasnici plantaz ( akko pronajedm javim ) :-D

P.P.S. insomnia :D :lol:
Last edited by Connaisseur Karlin on 10/06/2018 02:19, edited 1 time in total.
insomnia78

#291 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by insomnia78 »

Ne brini se. Navikli smo
vazi

#292 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by vazi »

Connaisseur Karlin wrote:
vazi wrote:

primjenjeno je vise opcija:

1. master ( vlasnik) je imao seks sa cnkinjama robinjama , mnogo generacija kasnije, odnosno, danas, mnogi crnci , narocito svijetliji crnci, imaju u lncu pomjesanu krv bijelaca
2. Iznenadili bi se kad bi znali koliko je manje djece robova "dovezeno" brodovima u Ameriku, iako postoji uobicjno misjenje da su bile vecinom osobe iznad mozda 15 ili 18 godina
3. hAZNADAR je spomeno masovno mnozenje , to je bilo upravo od strna robovlasnika , licno ili izmedju roboa, sa cijem povecanja radne snage
4. cesto puta zaboravljamo na robove srednje amerike , narocito otoke : Jammica, Trinidad i Tobago, Haiti, PuertoRici ostale otoke , a na dotcinim lokacijama mulaots/mjesanci su bili vlasnci robova i bolje su bili tretirani u drustvima ( hijerarsijski sistme)

Da vas podjejetim :

o mulatima, vlasnicm robova, oni su u Sjvernoj Africi prodavali robove za Ameriku i nisu imali planatze robova

sa Balkana, nasi preci, bijeli robovi su bili prodovani u Duborvackoj luci u vrijeme venecijanske republike

P.S> lova se uzasno sporo pomjeraju na mom laptop, uzas od teksta , ma skuzite cet e :D
Mislila sam na seks bracnih drugova, postoji verzija da nisu smjeli nista raditi bez odobrenja robovlasnika, mislim da cak rijec fake vuce korijen iz tog perioda. Naime, robovlasnik je zakucavao plocu na vrata para onu vecer kada su imali pravo na seks a fake ili neka druga rijec, ne mogu se sjetiti pa mi ne zamjerite, je znacilo nesto kao fekondacija dozvoljena ...
Proguglat ce to karlinka brze od mene :kiss:
kakavdanakneiskustvu

#293 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by kakavdanakneiskustvu »

KB9 wrote:u danasnji vakat crnci dodju najveci rasisti ako cemo bit realni

sve je to pojedinacno,ali kad sam vidio da jedan ,crnac je,ne znam ko je i sta je,na twiteru napisa da ko god kaze da mu se film black panther ne svidja automatski i rasista ostadoh bez teksta
KB9

#294 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by KB9 »

kakavdanakneiskustvu wrote:

sve je to pojedinacno,ali kad sam vidio da jedan ,crnac je,ne znam ko je i sta je,na twiteru napisa da ko god kaze da mu se film black panther ne svidja automatski i rasista ostadoh bez teksta

pa to i kazem, ili npr u sportu

manjak crnih trenera -> diskriminacija, ni slucajno jednostavno manjak kvaliteta
Bloo
Globalna šefica

#295 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Bloo »

Interesantno je ovo.
O rasizmu crnaca diskutuje hrpa državljana zemlje u kojoj crnaca ni u tragovima, tako da lično iskustvo je zanemarljivo, a Internet se uzima kao jedini osnov...

Sve crnce u varikinu!
Bloo
Globalna šefica

#296 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Bloo »

vazi wrote:
Mislila sam na seks bracnih drugova, postoji verzija da nisu smjeli nista raditi bez odobrenja robovlasnika, mislim da cak rijec fake vuce korijen iz tog perioda. Naime, robovlasnik je zakucavao plocu na vrata para onu vecer kada su imali pravo na seks a fake ili neka druga rijec, ne mogu se sjetiti pa mi ne zamjerite, je znacilo nesto kao fekondacija dozvoljena ...
Da možda niste mislili na riječ F.U.C.K - Fornication Under Consent of the King?

Gdje urbana (zapravo ruralna?) legenda kaže da je seks bio nezakonit osim uz odobrenje kralja, stoga su ljudi kačili natpis Fornication Under Consent of the King na vrata tokom tog čina.

S obzirom da se riječ fuck u engleskom jeziku pojavila dosta kasnije, jedno od objašnjenja (a spada u urbanu legendu) za njeno značenje i nastanak je upravo ovo - seksualni odnos sa kraljevom dozvolom.

Naravno, mi lingvisti se ospemo od ovog jer nije tačno.
vazi

#297 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by vazi »

Bloo wrote:
vazi wrote:
Da možda niste mislili na riječ F.U.C.K - Fornication Under Consent of the King?

Gdje urbana (zapravo ruralna?) legenda kaže da je seks bio nezakonit osim uz odobrenje kralja, stoga su ljudi kačili natpis Fornication Under Consent of the King na vrata tokom tog čina.

S obzirom da se riječ fuck u engleskom jeziku pojavila dosta kasnije, jedno od objašnjenja (a spada u urbanu legendu) za njeno značenje i nastanak je upravo ovo - seksualni odnos sa kraljevom dozvolom.

Naravno, mi lingvisti se ospemo od ovog jer nije tačno.
Edit: Bravo @bloo, upravo to :thumbup:

Meni prodala jedna lingvisticarka a ja se plaho ne unosim jer sam eMgleski nula .
mO k3

#298 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by mO k3 »

basicm wrote:Sta je problem ako ja ne volim crnce?
:shock: ovaj forum je pun rasista
mO k3

#299 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by mO k3 »

Ima u ovome istine ...
basicm

#300 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by basicm »

mO k3 wrote:
basicm wrote:Sta je problem ako ja ne volim crnce?
:shock: ovaj forum je pun rasista
Nemoj da dramis i dizes tenzije. A sta ako ima rasista, sta se to moze uraditi po tom pitanju?
Bijelci su najmanje rasisti od svih, uvijek ce se karta rasizma povuci od strane crnog, pa indijca, pa zutog, ovim redosljedom, u slucaju bilo kakvog kurslusa.
Post Reply