Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DoZeN

#1 Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by DoZeN »

Sud u američkoj državi Floridi oslobodio je Georgea Zimmermana, pripadnika takozvane civilne straže, optužbe za ubistvo nenaoružanog tamnoputog tinejdžera Trayjvona Martina u februaru prošle godine. Sudijski šestočlani panel donio je odluku u ovom slučaju ...

... koji je rasplamsao javnu debatu o pitanjima rase i nasilja nakon suđenja koje je počelo 10. juna.

Porodica ubijenog mladića tvrdi da je njihov sin ubijen zbog boje kože. Ranija odluka policije i tužilaštva da pusti Zimmermana naljutila je crnačku populaciju u SAD, koja je organizovala brojne demonstracije, i koja tvrdi da se američko pravosuđe i policija ponašaju rasistički.
********************************************************************************************************************************************************

Cak su i Obamu uzbudili :-)
Oni koji zive u USA znaju da postoje predrasude o crncima, a isto vrijeme se zna da ogroman broj kriminala dolazi od crne populacije.Mnogo sam puta cuo nase bosance da imaju predrasude, nedavni slucaj u St Louisu kada je ubijen jedan mladi bosanac od strane "crnog covjeka" je samo produbio predrasude.
Ne treba biti neiskren i reci da nema rasizma,Svi govore da nisu rasisti, generalno, s tim da se neki mogu zamisliti sa crnim, zutim, itd, a neki ne.
Pitanje za one koji nisu rasisti i kazu da bi mogli biti sa osobom druge boje koze: mozete li se zamisliti sa ciganom/kom?
Ko mi na ovo potvrdno odgovori, svaka mu cast i vjerovacu da nije rasist.
Svi smo mi pomalo rasisti, samo je fol u tome sto to nemamo hrabrosti reci naglas, znajuci da je to nesto negativno, pa se mlkice stidimo negativnog u sebi.
Zar ne?
certified_fascist

#2 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by certified_fascist »

Mogu se zamisliti sa cigankom ili s osobom bilo koje druge boje. Međutim, ne bih namjerno birao među cigankama jer znam da je kod njih veoma mala vjerovatnoća da ću ikad naići na neku koja će se slagati sa mnom.

Po nekim definicijama te riječi jesam rasist i ne kontam zašto bih trebao da se "malkice stidim" ili zašto bih se trebao truditi da nekoga ubjeđujem da nisam.
demimonde

#3 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by demimonde »

Pa ne mislim da odabir partnera mora imati ikakve veze s rasizmom. Ja čisto sumnjam da bih bio sa ženskom druge rase jednostavno jer mi nisu privlačne (najljepše su mi bjelkinje), što ne znači da imam nešto protiv crnkinja, žutkinja :D i drugih. Slično kao što mi, recimo, nisu privlačne ženske s kovrčavom kosom, te mi nisu neki prioritet pri odabiru, što ne znači da ih kao osobe ponižavam i ne uvažavam.
DoZeN

#4 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by DoZeN »

demimonde wrote:Pa ne mislim da odabir partnera mora imati ikakve veze s rasizmom. Ja čisto sumnjam da bih bio sa ženskom druge rase jednostavno jer mi nisu privlačne (najljepše su mi bjelkinje), što ne znači da imam nešto protiv crnkinja, žutkinja :D i drugih. Slično kao što mi, recimo, nisu privlačne ženske s kovrčavom kosom, te mi nisu neki prioritet pri odabiru, što ne znači da ih kao osobe ponižavam i ne uvažavam.
postoje predrasude i stav drustva oko nekih osoba druge boje koze (zato sam i spomenuo npr cigane) tako u USA postoje oko crnaca.
TheMule

#5 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by TheMule »

Nije to ista stvar. Rasizam u Americi nije zbog boje koze, vec zbog razlicitih kultura i historije. Taj rasizam postoji i sa suprotne strane. Ne moze se porediti sa Romima.
Great Cornholio

#6 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Great Cornholio »

Postoje, nažalost. Dokaz da su neopravdane, da ljudi tamne pute nisu manje inteligenti, pošteni, altruistični od ljudi svijetle puti, koji imaju iste te pozitivne ljudske osobine, je npr. Nelson Mendela. Moglo bi se i dalje nabrajati, ali eto nije potrebno, dosta je jedan tamnoputi Čovjek da se dokaže da su te predrasude neopravdane.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#7 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Zviz »

Kako je tema naznacena, perdpostavljam da je prica na globalnom planu, a vidim da je rijec iskljucivo o desavanju u USA. Ali evo jedno pitanje za male i velike mozgove. Sta bi tek rekli neciji roditelja da im cerka dovede jednog "ugljesinu" ili da sin dovede "crnu mabicu tamburicu" ... Opisi ljudih sa tamnom kozom nisu dio rasizma i predrasuda nego samo kao dio sale, da uljepsa nekome citanje :D
DoZeN

#8 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by DoZeN »

Zviz wrote:Kako je tema naznacena, perdpostavljam da je prica na globalnom planu, a vidim da je rijec iskljucivo o desavanju u USA. Ali evo jedno pitanje za male i velike mozgove. Sta bi tek rekli neciji roditelja da im cerka dovede jednog "ugljesinu" ili da sin dovede "crnu mabicu tamburicu" ... Opisi ljudih sa tamnom kozom nisu dio rasizma i predrasuda nego samo kao dio sale, da uljepsa nekome citanje :D
Tema je postaknuta desavanjima u USA, a rasizma ima u svakom cosku ovog svijeta.kao sto rece @TheMule,rasizam je dvosmjerna ulica.
MyTao

#9 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by MyTao »

Zviz wrote:Kako je tema naznacena, perdpostavljam da je prica na globalnom planu, a vidim da je rijec iskljucivo o desavanju u USA. Ali evo jedno pitanje za male i velike mozgove. Sta bi tek rekli neciji roditelja da im cerka dovede jednog "ugljesinu" ili da sin dovede "crnu mabicu tamburicu" ... Opisi ljudih sa tamnom kozom nisu dio rasizma i predrasuda nego samo kao dio sale, da uljepsa nekome citanje :D
Sve je do roditelja... ako su roditelji rasisti onda bi rekli sve najgore... ako su kojim slucajem normalni i otvorenog uma onda im to nebi smetalo, i sudili bi ga po njegovim osobinama a ne po boji koze...
Great Cornholio

#10 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

MyTao wrote:
Sve je do roditelja... ako su roditelji rasisti onda bi rekli sve najgore... ako su kojim slucajem normalni i otvorenog uma onda im to nebi smetalo, i sudili bi ga po njegovim osobinama a ne po boji koze...
Kratko,jasno, i istinito :thumbup:
Jack Be Nimble

#11 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Jack Be Nimble »

1998 Amerika...jedna nasa zavolila i na kraju zatrudnila sa crncem. U kuci nesretne familije svaki Bosanac se okupio, bulje u pod, jadnici ne znaju sta da kazu. Mukla tisina koda smo dosli na saucesce. Otac drhtavim i placnim glasom progovori "ma haj sto se zaljubila u njega i ima njegovo dijete, ali kako cu ja crno unuce povesti sa sobom u BiH?"

Danas nema jedno, nego dvoje unucadi i ne bi ih dao nikome. Sa zetom kojeg je htjeo da ubije danas sjedi sa njim i slavi svaki Bajram, 4ti Juli, Thanxgiving itd. Skontas da nema puno razlike i ako ima neke razlike, bolje za tebe ako se uocis te razlike.

Predrasuda bice uvijek, nije do rasizma nego vise do sociajlno-ekonomskih problema koje tjera crnce (u Americi) da iz generacije u generaciju pristanu kriminalu kao nacinu da zarade za zivot.
Brokeraš

#12 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Brokeraš »

ne znam zasto da se mi razglabamo oko rasizma kad je to u nas nepoznat pojam za razliku od etničkog šovinizma ili nečeg u tom fazonu
popokatepetl_com

#13 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by popokatepetl_com »

Da ovde u BiH ima crnaca kod nas bi rasizam bio na jos vecem nivou nego sto je to u Americi...
Cherry-Cherry

#15 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Cherry-Cherry »

ne mogu se zamisliti s nekim ko nije bijelac. zašto bih trebala to da krijem ili da se stidim toga ?
lajkujMe

#16 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by lajkujMe »

Sto se BIH tice, rasizma nema toliko, postoji ali ne u mjeri kao u SAD.

U SAD, rasizma je mnogo.
Ali nije to taj rasizam kao u 50-60 tim godinama proslog vijeka.
Ne misle bijelci vise da su genetski i bozijom voljom superiorniji od crnaca.
Danas se taj rasizam dijeli na drustveno socijalne dijelove.

Bijelcima u SAD, smeta mnogo to sto se crnci ponasaju ne civilizirano to jest, zive na socijalnoj pomoci, nece da rade i da se obrazuju, nego trate svoj zivot na droge, pravljenje po desetoro djece i inace imajuci taj neozbiljni zivot.
Crnci tamo sanjaju brzu zaradu bez mnogo truda, skola im "ne treba" i slicno.
A bijelcima koji su vecinom dobro situirani, se muce kroz zivot, uceci i radeci ali oni sebi mogu priustiti luksuz.
Smatraju, zasto bi oni trebali da rade kao koze i placaju socijalnu pomoc crncima koji nece da se ponasaju u skladu s drustvenim normama.
Odatle ta mrznja trenutno proistice jer bjelci smatraju da su koze crncima.

A crnci jesu moze se reci instucionalno diskrimirani jer elita misli da su beskorisni. Crnci mrze bjelce jer bjelci imaju mnogo ljepsi i laksi zivot tako to oni vide.

Sto se mene tice crnci su dosta kao nasi cigani, umjesto da posteno rade i zive oni prose i kradu (naravno prose od drzave).
kako to

#17 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by kako to »

Guzio bih i zute i crne djevojke ali ih ne bih zenio.
Cherry-Cherry

#18 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Cherry-Cherry »

nešto slično kao arapi u evropi: ništa ne rade, rađaju po desetero djece i očekuju da ih država hrani. i bave se kriminalom, naravno. i onda se ljudi pitaju zašto se evropa okrenula na desnu stranu. pa kako i ne bi, niko neće da radi za drugog.
Great Cornholio

#19 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Jack Be Nimble wrote:1998 Amerika...jedna nasa zavolila i na kraju zatrudnila sa crncem. U kuci nesretne familije svaki Bosanac se okupio, bulje u pod, jadnici ne znaju sta da kazu. Mukla tisina koda smo dosli na saucesce. Otac drhtavim i placnim glasom progovori "ma haj sto se zaljubila u njega i ima njegovo dijete, ali kako cu ja crno unuce povesti sa sobom u BiH?"

Danas nema jedno, nego dvoje unucadi i ne bi ih dao nikome. Sa zetom kojeg je htjeo da ubije danas sjedi sa njim i slavi svaki Bajram, 4ti Juli, Thanxgiving itd. Skontas da nema puno razlike i ako ima neke razlike, bolje za tebe ako se uocis te razlike.

Predrasuda bice uvijek, nije do rasizma nego vise do sociajlno-ekonomskih problema koje tjera crnce (u Americi) da iz generacije u generaciju pristanu kriminalu kao nacinu da zarade za zivot.
:thumbup:
Brat

#20 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Brat »

Mrzim crnce i rasiste. :oops:
MyTao

#21 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by MyTao »

lajkujMe wrote:Sto se BIH tice, rasizma nema toliko, postoji ali ne u mjeri kao u SAD.

U SAD, rasizma je mnogo.

Bijelcima u SAD, smeta mnogo to sto se crnci ponasaju ne civilizirano to jest, zive na socijalnoj pomoci, nece da rade i da se obrazuju, nego trate svoj zivot na droge, pravljenje po desetoro djece i inace imajuci taj neozbiljni zivot.
A bijelcima koji su vecinom dobro situirani, se muce kroz zivot, uceci i radeci ali oni sebi mogu priustiti luksuz.
Smatraju, zasto bi oni trebali da rade kao koze i placaju socijalnu pomoc crncima koji nece da se ponasaju u skladu s drustvenim normama.

A crnci jesu moze se reci instucionalno diskrimirani jer elita misli da su beskorisni. Crnci mrze bjelce jer bjelci imaju mnogo ljepsi i laksi zivot tako to oni vide.

Sto se mene tice crnci su dosta kao nasi cigani, umjesto da posteno rade i zive oni prose i kradu (naravno prose od drzave).

Ti si rasista... odgovorio bi ti nesto, al bolje da stanem ovdje jer bi mogao ban dobiti.
Šveđanin

#22 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by Šveđanin »

U Bosni i Hercegovini i nema toliko rasizma, ali ne zato što su Bosanci nešto previše prosvećeni i tolerantni, već zato što se nisu susreli sa crncima/azijatima/nekim drugim u velikom broju.

E kad u Sarajevu bude bio kvart od recimo 40 000 crnaca gdje niko ništa ne radi, gdje ne možeš proći jer bi ako si žena mogao biti silovan, ili u muškom slučaju pokraden.. e tad bi mogli pričati o tome šta Bosanci misle o njima..

Ja ovdje ne pričam o američkim crncima, već onima iz Evrope sa kojima sam imao kontakta. Konkretno u mojoj zemlji smo svi imali manje više solidne uslove života, znači nikome nije ništa falilo, podjednake šanse za uspjeh. I opet ti crnci u ogromnom broju slučajeva to nisu iskoristili.. u osnovnoj redovno crnci najgore ocjene i vladanje imali, kasnije u srednjoj isto, na faksu i nisam imao nekog kontakta sa njima..

Šta hoću da kažem, znam nekoliko dobrih crnaca, zabavljao sam se sa djevojkom koja je crnkinja, ja bih prvi volio da su predrasude netačne, ali nažalost predrasude su vrlo često tačne. U zemlji gdje živim najveći broj silovanja izvrše oni, pri kriminalu su isto pri vrhu, što se tiče škole, tradicionalno zauzimaju donje pozicije, a nisu baš nešto radnički raspoloženi.

Konkretno radio sam sa 8 crnaca, 4 su gledala kako što prije prekratiti posao nauštrb kvaliteta, 2 su mi otvoreno rekla kako to njih ne zanima i psovali me bez ikakvog razloga, jedan nije više mogao biti na socijali, dobio posao, ali taj uopšte nije dolazio na posao, jer neće da radi... i jedan je ispoštovao svoje obaveze kako treba, naravno bio je plaćen za to. U pitanju su crnci izbjeglice iz Somalije, neki od njih rođeni na zapadu, a neki došli kao vrlo mali..
lajkujMe

#23 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by lajkujMe »

MyTao wrote:
lajkujMe wrote:Sto se BIH tice, rasizma nema toliko, postoji ali ne u mjeri kao u SAD.

U SAD, rasizma je mnogo.

Ti si rasista... odgovorio bi ti nesto, al bolje da stanem ovdje jer bi mogao ban dobiti.

Rasista zato sto iznosim cinjenice? Nemam ja nista protiv crnaca, ali ako se moj tekst smatra rasistickim, ok onda sam rasista i nije me stid teksta.
cyprus

#24 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by cyprus »

Genmeralizacije su opasne...
darius_maximus

#25 Re: Rasizam i Predrasude prema crncima postoje zar ne?

Post by darius_maximus »

Cega se pametan stidi...

Sent from Elysium
Post Reply