Da li vjernik mora voljeti Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#276 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Ma to mu je rekla jedna 'vamo, :wink:
U pravu si, Bog preko određenih osoba može djelovati na nas, pomoći nam da uradimo neke pozitivne stvari koje sami ne bi uradili, u to sam se uvjerio.
Ma ja, pogotovo ako je žensko u pitanju a ti zagorio, ;-)
Great Cornholio

#277 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Ma to mu je rekla jedna 'vamo, :wink:
U pravu si, Bog preko određenih osoba može djelovati na nas, pomoći nam da uradimo neke pozitivne stvari koje sami ne bi uradili, u to sam se uvjerio.
Razmišljao sam koji bi mogao biti razlog zašto si se ti na mene u posljednje vrijeme "natakario", i nađoh par potencijalnih razloga:
1. Ljut si što "napadam" budiste, a ne ugalvnom muslimane,kao što sam to nekada činio, i kao što to ti činiš stalno;
2. Pošto mi stalno spočitavaš da sam se "prodao", to možda činiš zato što ti je stalo da me vratiš na "pravi put";
3. Nisi žensko da budeš ljubomoran na osobu koju smatraš krivom zašto sam ja "zastranio", nisi valjda ljubomoran na mene jer ničim nisi pokazivao da ti je stalo do osobe s kojom sam ja u prijateljskim odnosima danas, a nisi valjda ljubomoran na mene što me je ona "preotela" od tebe, jer ne vjerujem da si seksualac :cry: :run: :D

U svakom slučaju, šta je god razlog, zamolio bih te da me više ne provociraš na ovaj način, ne prijetim ti, nisam ja "sirovina", nego nije ba lijepo da se svađamo, kad se možemo šaliti i voditi intelektualne rasprave k'o ljudi, i tako iskoristiti slobodno vrijeme i zabaviti i druge i sebe :)
fatamorgana

#278 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Razmišljao sam koji bi mogao biti razlog zašto si se ti na mene u posljednje vrijeme "natakario", i nađoh par potencijalnih razloga:
1. Ljut si što "napadam" budiste, a ne ugalvnom muslimane,kao što sam to nekada činio, i kao što to ti činiš stalno;
2. Pošto mi stalno spočitavaš da sam se "prodao", to možda činiš zato što ti je stalo da me vratiš na "pravi put";
3. Nisi žensko da budeš ljubomoran na osobu koju smatraš krivom zašto sam ja "zastranio", nisi valjda ljubomoran na mene jer ničim nisi pokazivao da ti je stalo do osobe s kojom sam ja u prijateljskim odnosima danas, a nisi valjda ljubomoran na mene što me je ona "preotela" od tebe, jer ne vjerujem da si seksualac :cry: :run: :D

U svakom slučaju, šta je god razlog, zamolio bih te da me više ne provociraš na ovaj način, ne prijetim ti, nisam ja "sirovina", nego nije ba lijepo da se svađamo, kad se možemo šaliti i voditi intelektualne rasprave k'o ljudi, i tako iskoristiti slobodno vrijeme i zabaviti i druge i sebe :)
Pa da ti odgovorim i na ovo:

1. Ne napadam muslimane kako insinuiraš, rođen sam u Sarajevu koje je multietnička i multivjerska sredina u najboljem smislu te riječi, ... barem je bila ... Među najboljim prijateljima uvijek sam imao i još uvijek imam muslimane, vjernike i ne .... ja se na slažem sa islamistima, za mene muslimani i islamisti nisu isti pojam.
(samo da dodam i ovo, ja sam prično loš kao budista, najlošiji kojeg poznajem, ne krijem ... ti si naprotiv divan kao adventista, pun ljubavi, tolerancije i razumijevanja kako za bližnjeg tako i za daljnjeg)

2. Nije mi ni kraj pameti, tebe izgleda samo žensko može privući na "pravi put".

3. Ovo nema smisla ni komentarisati.

:)
Great Cornholio

#279 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Ok. Samo ću još reći da ljubav nije dodvoravanje :)
fatamorgana

#280 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:Ok. Samo ću još reći da ljubav nije dodvoravanje :)
Baš si mi ovo lijepo objasnio, :kiss:
Great Cornholio

#281 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

fatamorgana wrote:
Nekad je, kažu, neku stvar teže priznati nego uvidjeti :kiss:
fatamorgana

#282 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Nekad je, kažu, neku stvar teže priznati nego uvidjeti :kiss:
I ova ti je zlatna kao i sve one prijašnje ... pa priznao sam na temi "Priznajem" da ništa ne priznajem ...
Great Cornholio

#283 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

fatamorgana wrote:
I ova ti je zlatna kao i sve one prijašnje ... pa priznao sam na temi "Priznajem" da ništa ne priznajem ...
Začatavamo, ja neću više :)
fatamorgana

#284 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Začatavamo, ja neću više :)
Mudrost je odlika tvojih riječi ....
Pro

#285 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

Mnogima je ovakav naslov i smiješan, no poštujem traženje odgovora na ovakva pitanja.

Nema tu da li "mora" voljeti. Sam vjernik će uvijek voljeti Boga. Ako voliš svoje roditelje koji su te odgajali i brinuli se za tebe onda ćeš voljeti i Svevišnjeg koji je stvorio i tebe, a i njih. Ta zahvala i ljubav prema Gospodaru se ogleda u izvršavanju naredbi koji kao vjernik imaš.
nemezis

#286 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Pro wrote:Mnogima je ovakav naslov i smiješan, no poštujem traženje odgovora na ovakva pitanja.

Nema tu da li "mora" voljeti. Sam vjernik će uvijek voljeti Boga. Ako voliš svoje roditelje koji su te odgajali i brinuli se za tebe onda ćeš voljeti i Svevišnjeg koji je stvorio i tebe, a i njih. Ta zahvala i ljubav prema Gospodaru se ogleda u izvršavanju naredbi koji kao vjernik imaš.
Prvo kažeš da će vjernik voljeti boga a zatim kažeš "ako voliš roditelje". Ima onih koji ne vole roditelje. Zašto bi se baš moralo voljeti boga? Zato što nas je stvorio? Je li neko to tražio od njega?
Pro

#287 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

nemezis wrote:
Pro wrote:Mnogima je ovakav naslov i smiješan, no poštujem traženje odgovora na ovakva pitanja.

Prvo kažeš da će vjernik voljeti boga a zatim kažeš "ako voliš roditelje". Ima onih koji ne vole roditelje. Zašto bi se baš moralo voljeti boga? Zato što nas je stvorio? Je li neko to tražio od njega?

Prvo se treba provjeriti psihičko stanje čovjeka koji ne voli svoje roditelje :)

Ja ti govorim sa aspekta vjernika kolega. Svaki vjernik voli Boga. Isto kao što ja ne mogu osjećati tvoju bol kada te nešto muči, tako i ti ne možeš osjetiti i shvatiti ljubav naspram Stvoritelju.
nemezis

#288 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Pro wrote:Prvo se treba provjeriti psihičko stanje čovjeka koji ne voli svoje roditelje :)
Možeš li pojasniti zašto? Zašto bi se svaki roditelj morao voljeti, bez obzira kakav je. Nije ti palo na pamet da bi možda roditelj trebao psihijatru?
Pro wrote:Ja ti govorim sa aspekta vjernika kolega. Svaki vjernik voli Boga. Isto kao što ja ne mogu osjećati tvoju bol kada te nešto muči, tako i ti ne možeš osjetiti i shvatiti ljubav naspram Stvoritelju.
Ali zašto, ako vjeruješ da bog postoji, ga moraš i voljeti? Treba li ga voljeti i kada nam je loše, ako nam je loše zbog njega, jer se sve dogadja njegovom voljom?

Moraš li voljeti direktora firme koja ti daje platu a samim time i sredstva za život?

Šta nam to bog daje? Ne možeš reći život, jer on nije NAMA dao život, on nas je stvorio. Da nas nije stvorio, mi ne bismo ni znali za nešto kao život. Ništa nam u životu ne daje nego se moramo sami izboriti za to. Molitva, očito, nikome ne pomaže, osim možda psihološki.
Pro

#289 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

@nemezis

- Uspoređuješ stvari koje se jednostavno ne daju usporediti. Isto kao što ima dobrih ljudi, tako ima i loših. Roditelji koji ne vode računa o svojoj djeci su rijetkost, no oni postoje, to stoji. Dijete će uvijek voljeti svoje roditelje. Nađi mi jedno dijete od 7-8 godina koji neće voljeti svoje roditelje jer je to jednostavno urođeno kod insana.

- Licemjerstvo bi bilo voljeti samo Boga kada ti je dobro. Iskušenja su sastavni dio života, tako da će vjernik svakako voljeti Boga. Evo da ti navedem primjer, bolestan si, moliš Boga da ti pomogne, neko ti je bolestan, moliš Boga da ti pomogne, imaš ispit, moliš Boga da prođeš, ako padneš ispit, moliš Boga da sljedeći put bude bolje itd.

- Uspoređuješ opet stvari koji se ne daju usporediti kolege :)

- Bog nam je dao zemlju, dao nam je zdravlje, hranu, kišu, sunce, mjesec itd :)
nemezis

#290 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nemezis »

Pro wrote:@nemezis

- Uspoređuješ stvari koje se jednostavno ne daju usporediti. Isto kao što ima dobrih ljudi, tako ima i loših. Roditelji koji ne vode računa o svojoj djeci su rijetkost, no oni postoje, to stoji. Dijete će uvijek voljeti svoje roditelje. Nađi mi jedno dijete od 7-8 godina koji neće voljeti svoje roditelje jer je to jednostavno urođeno kod insana.
Postoji li ikakva mogućnost da roditelj bude kriv za to što ga dijete ne voli?
Pro wrote: - Licemjerstvo bi bilo voljeti samo Boga kada ti je dobro. Iskušenja su sastavni dio života, tako da će vjernik svakako voljeti Boga. Evo da ti navedem primjer, bolestan si, moliš Boga da ti pomogne, neko ti je bolestan, moliš Boga da ti pomogne, imaš ispit, moliš Boga da prođeš, ako padneš ispit, moliš Boga da sljedeći put bude bolje itd.
U redu, molim ja boga da mi pomogne, jer je svemoćan. Ali, zašto bih ga volio. Pa on je dao da se razbolim/padnem na ispitu. Ili sam pao jer nisam učio. Ako je zbog neučenja, kako će mi on pomoći ako opet ne budem učio? Je li važnije moliti ili učiti?
Pro wrote: - Uspoređuješ opet stvari koji se ne daju usporediti kolege :)

- Bog nam je dao zemlju, dao nam je zdravlje, hranu, kišu, sunce, mjesec itd :)
I dalje mi nije jasno. Nije on to NAMA dao, on nas je stvorio u tome. Da nas je stvorio u vakuumu, ne bismo mogli živjeti, šta onda? Zašto nas je uopšte stvarao?
Pro

#291 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

- Duboko u sebi dijete će uvijek voljeti svoje roditelje, ma kakvi god bili.

- Bog ti je dao mozak da ga koristiš. Na tebi je da li hoćeš učiti ili ne. Moliš Boga u svim mogućim situacijama jer si vjernik, jer vjeruješ u Njegovu moć.

- To su zaista kompleksna pitanje kolega. Stvoreni smo da živimo, da volim jedne druge i da se međusobno pomažemo, te da zaradimo raj, Dženet. Čovjek je takvo biće da je sam sebi najveći protivnik usljed čega nastaju mržnja, zavist, ratovi itd.
Legollas

#292 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Legollas »

Naravno da vjernik voli svog Boga. Gospodar voli svoje robove, pa čak i one velike griješnike. Upitaj se zašto ti je Bog dao sluh, vid i ostala čula, a nije te ostavio bez njih? Zato što te voli. Pa voli i ti njega prijatelju.
Imaš hranu, vodu, kuću.. Ko ti je to sve dao? Bog naravno. I kako ga ne voljeti onda, kad znaš da su u svijetu milioni gladnih ljudi, a ti ideš na spavanje sit.
Zamisli da ti neko pokloni auto. Da li bi ti mogao da ga ne voliš?
Bog ti može oduzeti sve što imaš.. Ali neće, jer te On voli.

Bog ti je dao sve što imaš. Kako ga ne voljeti onda? :)
hieveryone

#293 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by hieveryone »

Nema tu nedopadanja u vezi pokornosti, i nema neslaganja sa naredbama, ako čvrsto i iskreno vjeruješ i ako si upoznat sa svrhom svega u šta vjeruješ, apsolutno nema mjesta pitanjima i sumnjama i još jednom, pogotvo ne neslaganju nekom.

Jedan iskreni vjernik zna da vjera otklanja svaku sumnju, i stavlja te u neko definitivno stanje zahvalnosti, pokornosti, ljubavi, nesebičnosti, rahatluka i svih ostalih ljepota. Ali prije svega moramo znati temelje, čitati, učiti, upijati prave izvore, da bismo na kraju/odnosno na početku, imali sve ono potrebno za pravu ljubav i pravu vjeru u Boga, koja ne pita i ne sumnja, nego sluša i pokorna je.
Možda pišem nerazumljivo, ali jedan musliman vjernik ne bi smio da se ne slaže sa ikakvim propisima, da l' iz Kur'ana ili kako je dalje prenosio Muhammed a.s., to n emora d amu bude jasno, naš mozak ionako ne može da razumije neke stvari, ali mora da se drži toga, to ga i čini vjernikom.

Moglo bi se o ovom do prekosutra, ali poslije; da, mora voljeti, ta ljubav je temelj i to se podrazumijeva.
MyTao

#294 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Legollas wrote:Naravno da vjernik voli svog Boga. Gospodar voli svoje robove, pa čak i one velike griješnike. Upitaj se zašto ti je Bog dao sluh, vid i ostala čula, a nije te ostavio bez njih? Zato što te voli. Pa voli i ti njega prijatelju.
Imaš hranu, vodu, kuću.. Ko ti je to sve dao? Bog naravno. I kako ga ne voljeti onda, kad znaš da su u svijetu milioni gladnih ljudi, a ti ideš na spavanje sit.
Zamisli da ti neko pokloni auto. Da li bi ti mogao da ga ne voliš?
Bog ti može oduzeti sve što imaš.. Ali neće, jer te On voli.

Bog ti je dao sve što imaš. Kako ga ne voljeti onda? :)
A sta ako si jedan od tih gladnih? Kako ga voljeti?

Molis mu se cijeli zivot, ispunjas sve njegove zapovjedi, a cijeli zivot jedva prezivljavas, tvoji oko tebe umiru, nestaju, nepravda, bolesti i onda umres od Americkog drona... kako ga voljeti??

Lahko je nekom guzonji zamisliti da ga treba voljeti, al kako je djeci u Africi i Indiji koji umiru od gladi... Kako ga voljeti pored voliko nepravde na svijetu?
MyTao

#295 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

hieveryone wrote:Nema tu nedopadanja u vezi pokornosti, i nema neslaganja sa naredbama, ako čvrsto i iskreno vjeruješ i ako si upoznat sa svrhom svega u šta vjeruješ, apsolutno nema mjesta pitanjima i sumnjama i još jednom, pogotvo ne neslaganju nekom.

Jedan iskreni vjernik zna da vjera otklanja svaku sumnju, i stavlja te u neko definitivno stanje zahvalnosti, pokornosti, ljubavi, nesebičnosti, rahatluka i svih ostalih ljepota. Ali prije svega moramo znati temelje, čitati, učiti, upijati prave izvore, da bismo na kraju/odnosno na početku, imali sve ono potrebno za pravu ljubav i pravu vjeru u Boga, koja ne pita i ne sumnja, nego sluša i pokorna je.
Možda pišem nerazumljivo, ali jedan musliman vjernik ne bi smio da se ne slaže sa ikakvim propisima, da l' iz Kur'ana ili kako je dalje prenosio Muhammed a.s., to n emora d amu bude jasno, naš mozak ionako ne može da razumije neke stvari, ali mora da se drži toga, to ga i čini vjernikom.

Moglo bi se o ovom do prekosutra, ali poslije; da, mora voljeti, ta ljubav je temelj i to se podrazumijeva.

Nije ljubav ako se mora...

Ja sam ateista, i da nekako saznam da je sve u Kur'anu istina, i da je Islam stvarno istinski i pravi put... ja bih se slozio s tim, i izvrsavao bi naredbe koje se od mene traze... al' tesko da bi se mogao natjerati da volim tog boga iz Kur'ana, jer se radi o ljubomornom, sebicnom, bolesnom i ludom bicu tako da nema sanse da bih sa ljubavlju radio ono sto se od mene trazi, iako bi mi neko dokazao da je sve to istina...
Pro

#296 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Pro »

@hieveryone

Odličan post, svaka čast :thumbup:

@MyTao

Trebao bi se prvo naučiti kulturno ponašati a ne uvrijediti milijarde vjernika širom svijeta. Nadam se da ćeš editovati dio posta gdje pišeš svoje frustracije.

Hvala.
hieveryone

#297 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by hieveryone »

MyTao wrote:
hieveryone wrote:Nema tu nedopadanja u vezi pokornosti, i nema neslaganja sa naredbama, ako čvrsto i iskreno vjeruješ i ako si upoznat sa svrhom svega u šta vjeruješ, apsolutno nema mjesta pitanjima i sumnjama i još jednom, pogotvo ne neslaganju nekom.

Nije ljubav ako se mora...

Ja sam ateista, i da nekako saznam da je sve u Kur'anu istina, i da je Islam stvarno istinski i pravi put... ja bih se slozio s tim, i izvrsavao bi naredbe koje se od mene traze... al' tesko da bi se mogao natjerati da volim tog boga iz Kur'ana, jer se radi o ljubomornom, sebicnom, bolesnom i ludom bicu tako da nema sanse da bih sa ljubavlju radio ono sto se od mene trazi, iako bi mi neko dokazao da je sve to istina...

Sigurno nikad niko ništa nije zavolio ako mu je rečeno moraš, ali vjera sama dolazi, to tako ide, znači prvo povjeruješ i zavoliš, što znači da se podrazumijeva da dalje još više voliš,
što nas dovodi do zaključka da ako vjeruješ moraš voljeti, možda loša usporedba ali "nije ljubav ako se mora" se može primjeniti i na dvoje ljudi koji se vole, znači ako te pitam moraš li voljeti osobu koju ,jel, apsolutno voliš, normalno da ćeš mi odgovorit da moraš,
ali ne ono "moraš" u smislu da te neko natjerao, nego da se ta ljubav podrazumijeva, nije došla silom, nisi morao ništa, nego je krenulo i došlo do toga da moraš voljeti, odnosno da je to nešto neupitno, tj da se ljubav i voljenje podrazumijeva. gore je pitanje da li vjernik mora voljeti, vjernik mora! ostali kako hoće, ti "svoju dragu moraš voljeti", dovoljno razumljivo?

A što se saznanja da ej sve istinito tiče, hm, nikom, takođe, nije sve odjednom bilo kristalno jasno o vjeri, moraš prvo dobiti odobrenje recimo to tako, pa htjeti, pa bi se to dalje razvijalo, nema tu nagađanja ja bih ovo ja bih ono, kad bi ti to došlo, s tim bi došla i ljubav u koju sumnjaš, shvatio bi da Bog ima svu moć nad tobom i da si sto posto njegov, sve je tvom istinskom ja, bio bi mu zahvalan čak i kad te boli i kad ti je teško, jer On je svejedno tu uz tebe, u to se mora vjerovati srcem, dušom i svim.
Sve loše što vidiš i što stavljaš kao dokaze i vidiš zato što svijet danas misli da čovjek može sve, a mog'o je ono što mu je Bog dao, sa pravim stanjem svijesti ne bi ni bilo pola tih ružnih stvari, ali čovjek je sebi previše dopustio, čovjek nažalost ne vjeruje dovoljno, ni ispravno, pa ni svijet ne funkcioniše ispravno, mada bi se o "ovom svijetu" dalo pričati, ne možemo priej svega očekivati savršeni sklad ovdje i sad, jer ovdje prolazimo testove i iskušenja, a poslije nas čekaju dvije krajnosti, ovisno o tome kako smo ovaj svijet iskoristili, a da bi ga kako treba iskoristili naravno moramo/podrazumijeva se istinski vjerovati i voljeti Boga. Kažeš da ne bi imao ljubavi čak i da znaš da je to sve istina, nema sumnje da bi imao i nema druge istine. Davim, ali tako je.
animals

#298 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

Sto ja volim vjernike svaki dan sve vise..vole Boga, ali mrze svoga najblizeg..izmisle svoga Boga, izmisle rituale kojim ce ga zadovoljavati i onda su spremni na sve samo da se ti rituali ne stave pod znak pitanja..idu toliko daleko da su spremni i ubiti u ime ti rituala..vjernik ne voli Boga, vec voli sebe, jer u sustini vjernik zbog straha od smrti postaje cudoviste koje sve cini da bi zadovoljio svoje zamisljene Bogove ssamo da bi uzivao i poslije smrti..ne cini sve te gluposti zbog Boga , vec zbog sebe..
Legollas

#299 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Legollas »

MyTao wrote: Nije ljubav ako se mora...

Bolje ti je uredi malo taj post.

Bog nas iskušava sve. Nekoga sa nekim malim iskušenjima, a neke pak sa onim većima. I tu se uvršćuje Iman (vjera) i ispituje se. Našeg poslanika, Muhameda a.s., Bog je iskušavao zbog raznih stvari, rastao je bez oca, bio je siromašan, nevjernici su ga zlostavljali.. Ali to nikada u njegovom srcu nije uništilo ni mali trag njegove ljubavi prema Allahu!

A sad malo da popričam o tim osobinama koje si mu TI dao/la:

Ljubomoran? - Allah te je stvorio, stvorio je zemlju, kosmos.. sve. Na šta bi bio ljubomoran?
Sebičan? - Dao ti je zrak, vodu.. Zašto je sebičan? Ljudi u Africi su nam opomena za naše grijehe i rasipanje! A ne nekakva sebičnost!
Bolestan? - Zar bi bolestan čovjek mogo stvorit ovo savršenstvo u kojem se nalazimo, pa čak i same nas? Zar bi ti bolestan čovjek dao kisik da ga udišeš i da ti ga ne uzima.
Lud? - Estagfirullah.. Bog ti oprostio.. On voli praštati.

Zamisli malo da si godinu dana u teškoj bolesti, pa da se jednoga dana oporaviš i sve patnje koje si prolazio nestanu. Da li bi osjećao zahvalnost? Mogao te je do kraja života mučiti, ali nije. Poslao ti je opomenu. Tvoje je sad hoćeš li tu opomenu poslušati ili je odbaciti kao da je nije ni bilo i kao da se ne može opet desiti..
Legollas

#300 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Legollas »

animals wrote:Sto ja volim vjernike svaki dan sve vise..vole Boga, ali mrze svoga najblizeg..izmisle svoga Boga, izmisle rituale kojim ce ga zadovoljavati i onda su spremni na sve samo da se ti rituali ne stave pod znak pitanja..idu toliko daleko da su spremni i ubiti u ime ti rituala..vjernik ne voli Boga, vec voli sebe, jer u sustini vjernik zbog straha od smrti postaje cudoviste koje sve cini da bi zadovoljio svoje zamisljene Bogove ssamo da bi uzivao i poslije smrti..ne cini sve te gluposti zbog Boga , vec zbog sebe..
Vjera nas uči da volimo svoje najbliže, kao i sve ostale muslimane.
Boga nismo izmislili. On nas je stvorio. "Njemu ćete se vratiti."
To ubijanje je putpuna izmišljena glupost! Muslimanima je zabranjeno ubijati! (naravno osim ako nije iz samoodbrane i sl.) Jedino neke životinje je dozvoljeno ubijati, radi hrane.
Vjernik voli Boga zbog svega što mu je dao i ne krivi ga zbog onoga što nije.

A to što govoriš da je izmišljen.. Postoje mnogi dokazi o Njegovom postojanju, a za mene je najveći dokaz (mada nikad nisam sumnjao u Njegovo postojanje) to što u Svojoj svetoj knjizi, Kur'anu, koja je objavljena prije 1500 godina, govori o dva mora koja se dodiruju, a ne miješaju.
To se spominje u tako staroj knjizi, a naučnici su to otkrili tek u novije doba. Naučnik koji je to otkrio, prešao je na islam bez ikakve dvojbe.

˝Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i oni se ne miješaju.˝ (Kuran;Ar-Rahman, 19-20)
Post Reply