Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Chisum

#276 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Chisum »

nosara wrote:
Mihael24 wrote:
amazon wrote:Bio ateist, religiozan, moöio se, ne molio, najebo si kako god potjera..ceka te nestanak, sva poenta..ne treba filozofirati..
Ta vrsta svjetonazora producira depresije, pa nije ni cudno, da su psihijatrije pune ljudi, koji se bore sa besmislom. :run:
Religijski strah izaziva i neuroticno ponašanje. Konstantni strah
od Boga, ili drugih natprirodnih bica sa jedne strane, i sa druge prisiljavanje
da se ta ista bica vole, rezultira neurozi kod religioznih ljudi cija se
vera zasniva na strahu. Intezivno razmišljanje o strogom Bogu, kao i o
kaznama koje ocekuju ljude, i straha za vlastito spasenje, može dovesti
religioznog coveka u stanje depresije. Ako depresivno stanje potraje
duže, tada su osobe spremne da se odreknu svog verskog ubedjenja, okrenu
se od Boga, i pocnu da hule na Njega. U najtežim oblicima depresije
neke osobe se odluce na samoubistvo. Kod religioznih ljudi zabeleženi su
slucajevi samoubistava, ili pokušaja samoubistva kao rezultat njihove
teške potištenosti. Religiozni covek koji služi Bogu iz straha nije u stanju
da ispuni religijske principe ponašanja. U ovom radu došli smo do
zakljucka da je veoma nizak kvalitet religioznosti osoba koje trpe
psihološke posledice kao što su krivica, neuroza, depresija. Spremni su
da cesto dolaze u sukob sa ljudima, puni su sumnje u ispravnost Božjih
postupaka, i ne mogu da oproste drugima, kao ni samima sebi.
:lol:
Danas uletih na ovu temu i nesto se pitam - sta li je ovog ubogog covjeka natjeralo, kakva silna nevolja i nepravda :lol: , pa da dodje na ovaj forum sa sve ovim svojim budalastinama u naramku, sa salatom od postova u kojim se nakon prvog pasusa ni on sam vise ne snalazi, a koje niko ne jebe ni 2%... I sad, cisto da vidim da mozda jednostavno ne lijepi neke random tekstove s neta, ubacim prve dvije-tri recenice u google pretrazivac, kad ono - nesretnika su nedavno isprdili, sve s noge na nogu, cak i sa onog stashau foruma, Hercegobosna (gdje je postavljao iste ove budalastine), jer se zalio da je pomenuti forum previse "komunisticni natrojen", a uz to i zadojen "mrznjom prema svemu hrvatskom i katolickom...." :lol: :lol: Pa sad skontajte...
nosara

#277 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nosara »

underwater wrote: Oni obdareni razumom, a ponikli u ex yugi , tesko mogu reci bilo sto pozitivno o Marxu. Kako bi i mogli kad je Marxa tumacila galerija kompartijskih primitivnih seljacina establisiranih iz opanaka u ideologe. Fenomenalna je bila ta ludjacka svenarodna zanesenost i slijedjenje partijaskih idiota koji su od citavog Marxovog djela razumjeli samo ovo da je religija opijum za narod.
Stanje je bilo dakle nesto poput ovog forumskog brainwashed slijedjenja scientologa koje mozemo ovde citati cak i na filosofiji. Dakle, siroke narodne mase koje nisu znale vise od u'se, na'se i poda'se slijedile su te titoisticke chobane

Aj' ne seri... :D
drug_profi

#278 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Vidis da se underwater i on odlicno razumiju.
nosara

#279 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nosara »

drugi profil wrote:Vidis da se underwater i on odlicno razumiju.
Lupa gluposti uvijene u kvazielokvenciju... :D A mihajlo mico je tezi slucaj fanatika... :-)
GAU8

#280 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Problem na Balkanu je što su se ljudi nakon komunizma našli kao pušteni s lanca i svaka asocijacija s komunizmom im budi negativne emocije. Zbog toga i pljuvanje, odnosno strah od ateista.
Ali nadoći čemo , ne može sve u jednoj generaciji. Prvo da se malo iživljavamo u religijskoj slobodi :dance: pa će polako krenuti osvještavanje.
drug_profi

#281 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

nosara wrote:
Lupa gluposti uvijene u kvazielokvenciju... :D A mihajlo mico je tezi slucaj fanatika... :-)
Kaze - sto mi ne odgovoris?
Na sta, jadan ne bio, ni glave ni repa, rupe u znanju i sad da ti pocnem od pocetka tumaciti gradivo iz osnovne ti bi me sa nulom mnozio i zasto se onda truditi? Imam pametnija posla.
Ko i ovaj sto kaze da ga napadamo "ad homeini" pa smislio vadionu poslije. :D :lol:
nosara

#282 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nosara »

drugi profil wrote:
nosara wrote:
Kaze - sto mi ne odgovoris?
Na sta, jadan ne bio, ni glave ni repa, rupe u znanju i sad da ti pocnem od pocetka tumaciti gradivo iz osnovne ti bi me sa nulom mnozio i zasto se onda truditi? Imam pametnija posla.
Ko i ovaj sto kaze da ga napadamo "ad homeini" pa smislio vadionu poslije. :D :lol:
To umire kad ga ignorises... :lol: Valjda nema paznje dovoljno u zivotu... Zna to sjebat covjeka... :sad:
nosara

#283 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nosara »

GAU8 wrote:Problem na Balkanu je što su se ljudi nakon komunizma našli kao pušteni s lanca i svaka asocijacija s komunizmom im budi negativne emocije. Zbog toga i pljuvanje, odnosno strah od ateista.
Ali nadoći čemo , ne može sve u jednoj generaciji. Prvo da se malo iživljavamo u religijskoj slobodi :dance: pa će polako krenuti osvještavanje.
Ja sam izgubio nadu, a i boli me kurac, neka sve sjebu, stoka bolje ni ne zasluzuje...
GAU8

#284 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

nosara wrote:
GAU8 wrote:Problem na Balkanu je što su se ljudi nakon komunizma našli kao pušteni s lanca i svaka asocijacija s komunizmom im budi negativne emocije. Zbog toga i pljuvanje, odnosno strah od ateista.
Ja sam izgubio nadu, a i boli me kurac, neka sve sjebu, stoka bolje ni ne zasluzuje...
Pa dobro, mi što danas piše(a)mo po forumu to najvjerovatnije ni nećemo dočekati. Mnogo lakše i brže je zaostati, nego sustići taj zaostatak.
Mi smo u glavama zaostali otprilike pola vijeka za našom okolinom. Pa trebaće jedno 2x toliko da dođemo na isti nivo. Brzo mi učimo :bih: :bih:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#285 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by JoseMujica »

ma najjednostavnije je podvući crtu i reći da baziramo svoj svjetonazor na glupostima teizma :D
GAU8

#286 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Na zdravom razumu :mrgreen:
Mihael24

#287 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

JoseMujica wrote:ma najjednostavnije je podvući crtu i reći da baziramo svoj svjetonazor na glupostima teizma :D
Koje li istine! Da li si svjestan onog sto si napisao? :-D
Mihael24

#288 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

GAU8 wrote:Na zdravom razumu :mrgreen:
Kakav mi je to zdrav razum, koji vjeruje da je svijet nastao iz nista?
Prosudi i sam, jer galerija te je vec odpisala! :?
GAU8

#289 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Mihael24 wrote:
šta, to nisi još prihvatio da te 99% ljudi ignoriše...
shin

#290 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by shin »

Poučno štivo na temu.
Mihael24

#291 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

underwater wrote:
Mihael24 wrote: Za diskusiju onda ostaje slijedece: da li je Marks stvarno odbacio Boga, ili ga je iskljucivo koristio kao baner protiv religije, protiv koje se borio? R. C. Tucker je misljenja, da Marks nije odbacio egzistenciju jednog “najviseg bica”, nego iskljucivo vansvjetovnog Boga. Tucker nije razumio, da se u konacnici svodi sve na jedan nazivnik: Svemocnog kreatora Marks ne priznaje, a to je odlucujuce u ovoj diskusiji. Njegov bog je kapitalist koji porobljava i tlaci ljude, dakle on je karikatura BOZJA.
Tucker je misljenja, da je Marksizam religija, koja se bori kako bi spasila i izkupila iz patnje ljudski rod.
Oni obdareni razumom, a ponikli u ex yugi , tesko mogu reci bilo sto pozitivno o Marxu. Kako bi i mogli kad je Marxa tumacila galerija kompartijskih primitivnih seljacina establisiranih iz opanaka u ideologe. Fenomenalna je bila ta ludjacka svenarodna zanesenost i slijedjenje partijaskih idiota koji su od citavog Marxovog djela razumjeli samo ovo da je religija opijum za narod.
Stanje je bilo dakle nesto poput ovog forumskog brainwashed slijedjenja scientologa koje mozemo ovde citati cak i na filosofiji. Dakle, siroke narodne mase koje nisu znale vise od u'se, na'se i poda'se slijedile su te titoisticke chobane jednakim zarom kako ova forumska divizija odrona i neznalica odskolovana od poratnih poluprofesora i googla slijedi danas sve ono sto joj serviraju mediji ne shvacajuci da je razlika u postenju i objektivnosti avaza i National Geografica minorna.
Nej se...bit je ovo ...kad citam Marxa ne mogu povjerovati da je taj genijalni, best ever ekonomist, koji je tako fenomenalno objasnio zlocinacku intenciju kapitalizma i tako savrseno predvidio njegovu mutaciju u sotonski planetarno opasni karcinom kakav imamo danas u obliku globalne pljacke koju vrse 200 porodica - bio ateist!
Naravno, ima i varijanta da je bio samo dobar spijun koji je kao ucen zidov imao prilike "snimiti" ideje rabina i njihovih blagajnika ...tada mu sva ova objasnjenja i ne bi bila problem. No, to bi vec bilo spekuliranje.
Uzmimo dakle da je Karlo bio najbolji ekonomist, a to sigurno nije mogo bit ako nije bio pametan. Kako onda te disbeliverske ideje, covjek koji je predvidio da ce zadnji kapitalist kojeg budu objesili biti onaj koji im je prodao uze, covjek koji je shvatio kako sotona u banci stanuje, pa sigurno je bio dovoljno vispren da zna da MORA postojati Apsolut!!!
A mozda je Karlo bio razocaran religijom u njenom institunacionalnom smislu i sljamom koji je (u najvecem broju slucajeva) reprezentira ... njihovih je bogova mnogo i pretezno su iz domena gdje je on bio jak (ekomije dakle) pa reko ... mozda je on o tome divanio :D
Konacno jedan diskutant koji razumije sto je to filozofija!
K. Marx je bio "Schreibtischtäter", dakle covjek koji je sjedio za stolom i pisao svoje revolucionarne tekstove, koji su trebali doprinjeti stvaranju zemaljskog raja, ali silom, jer milom nije islo, dakle u jednoj krvavoj revoluciji. Uz sve sto je Marx napisao i sto su drugi pokusali provesti u djelo, postalo je kristalno jasno, da raja na zemlji niti ce biti, niti moze biti, jer je covjek po prirodi los, egoistican i u odlucujucim trenutcima zao.

Medjutim, niti danasnji turbo-kapitalizam nije u stanju ostvariti socijalni red i egalitarnost u drustvu, pa je postalo jasno, da se real-socio-komunisticke ideje polako ostvaraju, preko ukrocene revolucije, dakle preko relativizma svih vrsta, posebno moralnog relativizma. Cilj ovih relativistickih apologeta lazi je, unistavanje religijskih struktura u drustvu, pervertiranje religijskog morala, etike i opce kulture, legaliziranje abortusa, eutanazije, homobrakova i adopcije djece od istih, na jedan tako brutalan i razarajuci nacin, da se ljudi vise ne snalaze u zivotu. Vise im nije jasno sto je istinito a sto lazno, sto ispravno, a sto neispravno. Postali su zbunjeni, posebno oni ljudi koji su odrasli u komunizmu ili postkomunistickim drustvima i na taj nacin su postali zrtve proletera duha i tijela, koji ih zavode konzumizmom, kako bi sve zaboravili i recesijama, kako bi ih probudili iz te letargije ili prividne srece.

Na koncu ce se snage koje devastiraju zapadnu kulturu ujediniti i zadati joj smrtonosni udarac unistavanjem svih religija i nasilnim uvodjenjem komunizma, kao zadnje faze razvoja u drstvu, bas onako kako je to Marx i predvidio. Tim cinom ce i drustvo doci na svoj kraj, jer ce zavrsiti i totalitarnoj borbi svih protiv svih, buduci da ce se relativisticke elite u nemjerivoj egomaniji sukobiti i medjusobno unistiti. Ludi Marx ce se u grobu okretati likovati nad ludim ljudima.
JoseMujica

#292 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by JoseMujica »

Mihael24 wrote:
JoseMujica wrote:ma najjednostavnije je podvući crtu i reći da baziramo svoj svjetonazor na glupostima teizma :D
jesam...moram te malo ložit da se ne izgubiš u svojim imaginacijama i prigodnim citatima raznih "svetih" qoraca i palaca ;-)
Mihael24

#293 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

GAU8 wrote:
Mihael24 wrote:
šta, to nisi još prihvatio da te 99% ljudi ignoriše...
Nesposobnost ne samo za diskusiju, nego i uopce za bilo koju vrstu komunikacije je evidentna, pa nije ni cudo, da BiH ide toliko lose.

Kad naucite voditi tolerantnu diskusiju, tek onda cete imati sanse nesto nauciti, ali ovako zacjelo ne.
Svi forumi po BiH nalaze se na nivou puskoskolske komunikacije, pa nije potrebno traziti uzroke za neuspjehe u BiH.
Oni su evidentni!

Na jednom drugom forumu mostarskog ucilista, administracija i moderacija ne nalazi nikakva boljeg argumenta za svoju nekompetenciju, osim vrijedjanja, cenzure i konacno baniranja. A ni ovdje situacija nije puno bolja. Forum se vodi uniformno po uhodanim totalitarnim mjerama propalog komunizma: ako se nisi u stanju svom kontrahentu suprostaviti na znanstvenom nivou, onda ga potjeraj. I to je slabost takvih sustava, jer oni propadaju ucmali i zaostali, buduci da ubijaju sve inovacije i kreativnost.
Mihael24

#294 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

JoseMujica wrote:
Mihael24 wrote:
jesam...moram te malo ložit da se ne izgubiš u svojim imaginacijama i prigodnim citatima raznih "svetih" qoraca i palaca ;-)
Ma ja sam te pohvalio, a ti udari u neprijateljstvo. Zasto?
Ateizam stvarno nije uspio stvoriti vlastiti moral, etiku i kulturu, nego se sluzi religijskim dostignucima, i ti si to potpuno ispravno shvatio, ali na zalost, to si pokusao upotrijebiti kao vic.

E vidis, ponekad su vicevi istinski iskazi, ako je covjek pravi filozof. :bih:
drug_profi

#295 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by drug_profi »

Mihael24 wrote:
underwater wrote:
Rekoh li ja ko koga razumije ovdje :lol:
alucarda

#296 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by alucarda »

Jadni mali Michael24. Svi krivi sto ga ignoriraju, samo on nije.
Mihael24

#297 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

alucarda wrote:Jadni mali Michael24. Svi krivi sto ga ignoriraju, samo on nije.
Konstruktivno, nema sto!
Zanima me iskljucivo slijedeca stvar: zasto se bavis mojom osobom, a ne mojim tekstovima? :run:
Mihael24

#298 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

odr0n wrote:Imaš i ti Naso fanatičnih ispada. :-) U prvoj rečenici se odma pominje vjerovanje u Boga, čime se implicira da je već dokazan i da postoji, kao i nadnaravno, obje stvari sa naučne strane irelevantne.
Interesantno je promatrati iz kojeg aspekta ti vodis diskusiju, pa onda zbrojiti dva plus dva i zakljuciti, da ti nisi izobrazen za jednu tolerantnu vrstu diskusije, koja bi se vodila na jednom odredjenom znanstvenom nivou, jer ti su puckoskolsko laprdalo, koje etiketira sve i svakog kao "fanatike"; a sam je vrhunski fanatik, i militantni ateist.
Mihael24

#299 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Mihael24 »

drugi profil wrote:
Mihael24 wrote:
underwater wrote:
Rekoh li ja ko koga razumije ovdje :lol:
Jadan tip! Nitko ga ne razumije! A kako i bi, kad on pise isprazne stvari? :mrgreen:
JoseMujica

#300 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by JoseMujica »

Mihael24 wrote:
Ma ja sam te pohvalio, a ti udari u neprijateljstvo. Zasto?
Ateizam stvarno nije uspio stvoriti vlastiti moral, etiku i kulturu, nego se sluzi religijskim dostignucima, i ti si to potpuno ispravno shvatio, ali na zalost, to si pokusao upotrijebiti kao vic.

E vidis, ponekad su vicevi istinski iskazi, ako je covjek pravi filozof. :bih:
čuj imate "vlastiti moral, etiku i kulturu" :lol: :lol: :lol: čak i "dostignuća" :lol: :lol: :lol: :lol:

:roll: :-) :roll: dobro drkaš apstrakcijama to ti moram priznat :D

praviš na silu civilizacijaki pozitivizam od obične, nazadne bajke smišljene kako bi se opravdala pozicija čobana u toru, kao i etablirala uloga dežurnih pasa ovčara, te redovno šišanje ovaca učinilo logičnim, odnosno normalnim i za ovce prihvatljivim. Šta očekuješ da blejim uz tvoje "svete" citate :?

I za moralni i etički i kulturni nazadak čovječanstva možemo samo zahvaliti religijama. Uopće ovi pojmovi konstruirani u okvirima teizma jesu tu i smišljene su šuplje apstarkcije (ili preljevanje iz šupljeg u prazno) kako bi se prikrio realni (praktični životni i idejni) nazadak koji je religija donijela čovjeku i koji religija konstantno čini čovjeku.

Religija se ne bavi životom i ovim svijetom u kom živimo, već smrću i imaginacijom svijeta koji ne postoji. Naprosto ne nudite ništa više vrijedno za život od od onog što nudi i heroin. Jedino što uspjevate jeste da mentalnim slabićima lažima olakšate da prihvate umiranje (koje svakako dolazi kao dio priodnog procesa). Zato vaše ublehe i jesu jedino interesantne onima što su već jednom nogom u grobu. Vi ste propagatori smrti, a ne života.

I sad mi ovdje trebamo tvoje šupljiranje prihvatit i razmatrat ko neku veliku filozofiju? :? Pa moremo komotno otvorit temu i o ovim piramidalnim prevarama :-)
Locked