radostan dan wrote:valjda ti je jasno zašto ti ovo pišem...
ispred ulaznih vrata mi je još piksla sa opušcima moje posljednje kutije.
često odem do nje kada kriziram.
moj život i pluća su ta piksla.
moji pušački dani su ti pikavci.
ako nemaš takvu kutiju i pikslu u blizini, a u prilici si, nadiši se vazduha na terasi, pa trk u kafić, u dim i smrad. sjedni za sto koji je do sekundu prije bio zauzet, naruči nešto, ne daj konobaru da nosi pikslu, zagledaj se dobro u nju, pomiriši je.
pa razmisli o onoj sebi sa terase i ovoj iz kafića.
idemo dalje lafice...

Dobar fol,.. ali me podsjeti na jedan davni dogadjaj. Proslava Nove Godine u vikendici u prirodi, vece slavljenicko drustvo - skoro svi pusaci,.. i u neka doba nestalo cigara - hebiga niko nije razmisljao. I onda panika, frka, - benzinska pumpa daleko, a svi popili pa niko ne moze voziti i otici kupiti cigare.
Znas sta smo uradili. Skupili smo sve te smrdljive piksle i opuske, i brizljivo skupili smrdljive nagorjele duhanske ostatke iz opusaka,.. pa sve to motali u novinski papir i pusili. Pa se u neka doba sjetim jos jedne improvizovane piksle(konzerva od piva) - joj te radosti i kako smo je sa merakom rasporili i povadili sve smrdljive vlazne opuske i isceprkali ono malo duhana kod filtera sto je bilo ostalo.
Nikome nije nijedna piksla smrdila, niti garavi prsti, niti sva ta gadost - par nepusaca je sve to zabezeknuto posmatralo, mogu misliti kako su nam oci ludjacki caklile dok smo to radili.
Hocu reci - kada se neko namjeri na dim - bilo pusac ili bivsi pusac koji se bori - nema tog smrada, nema te gadosti, nema te pune piksle,... koja moze dim ogaditi ili pomisao na to.
Sve je mentalno buraz - brojanje dana gubi smisao, trazenje ovih ili onih grickalica, izmisljanje ove ili one zdrave navike, smisljanje ove ili one mentalne blokade,... kada se covjek navikava na svijet nepusaca - pocinje polako i razmisljati kao oni.
P.S. Necu te pitati za onaj zadnji adut, zadnji spas kojeg si spomenuo kao spas kada bas bude gadno. Iako mi dodje ponekad - al ipak,...