Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post Reply
andromeda101

#276 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by andromeda101 »

Nama Bošnjacima najviše štete naši političari i naše vođe.

Oni najviše naroda isele iz BiH.

Ako i zbog koga izgubimo BiH, izgubićemo je zbog SDA, SzaBiH, SDP, SBB i ostalih.

Uvijek isto.

Dobij izbore.

Sve može da čeka, smjeni ljude koje su postavile predhodne stranke.

Zaposli svoju familiju.

Ostalo, ma ko hebe ostalo. Hebo narod.

EDIT:

A vi razglabate o Osmanskoj Okupaciji. Ko je napravio više štete.

Ljudi, ovo je sadašnjost, sutra je budućnost.

Osmanlije su ubijale. Poslije svake pobune, intelekcija je bila pobijena.

Sultan je pozivao paše, vezire u Istanbul, da ih noć proguta, čim bi postali popularni i "opasni".

Ali gledajmo svoj interes. Interes BiH. Ako išta možemo da iskoristimo da očvrsnemo i ojačamo državu, ekonomiju, vojsku, medicinu, školstvo, infrastrukturu, demografsku sliku.

Budimo praktični.

Budimo u toku.
herturty

#277 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

Nebitan32 wrote: Osnovni problem niskog fertiliteta je zbijanje naroda u gradove. Masovna urbanizacija. Uz to prave se mali stancici i sasvim je jasno da u nekom stancicu od 40-tak m2 niko nece imati vise od dvoje djece. I muz i zena se guraju jedno s drugim u tako malom prostoru.
Ta urbanizacija ce se preokrenuti kad tad. Sada je cool zivijeti u Sarajevu ali citava evropa je dozivijela period kada perspektivni ljudi sa dobrim platama i pozicijama se sele iz grada i kupuju imanja 50 ili 70 kilometara od grada te putuju do posla.

Budi siguran da ce se to u BiH isto desiti cim se putevi srede. Recimo jedan kupres ili Kresevo; Kiseljak, Vitez u principu su to predgradja Sarajeva i Zenice. Cijela opstina kupres nema vise od nekoliko hiljada stanovnika. Tu zivijeti ce biti milina i onda odes do Sarajeva na rucak; tako ce zivijeti bogatiji ljudi u BiH. Taj proces je se desio u citavoj evropi.

Upravo naseljivati te planine je perspektiva i ici u grad na posao. Iz Kreseva do Sarajeva eto te za pola sata brzim putem. Zasto ti treba fabrika u kresevu kada je mozes imati u Sarajevu sa svom infra struktorom?
andromeda101

#278 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by andromeda101 »

herturty wrote:
Nebitan32 wrote: Osnovni problem niskog fertiliteta je zbijanje naroda u gradove. Masovna urbanizacija. Uz to prave se mali stancici i sasvim je jasno da u nekom stancicu od 40-tak m2 niko nece imati vise od dvoje djece. I muz i zena se guraju jedno s drugim u tako malom prostoru.
Ta urbanizacija ce se preokrenuti kad tad. Sada je cool zivijeti u Sarajevu ali citava evropa je dozivijela period kada perspektivni ljudi sa dobrim platama i pozicijama se sele iz grada i kupuju imanja 50 ili 70 kilometara od grada te putuju do posla.

Budi siguran da ce se to u BiH isto desiti cim se putevi srede. Recimo jedan kupres ili Kresevo; Kiseljak, Vitez u principu su to predgradja Sarajeva i Zenice. Cijela opstina kupres nema vise od nekoliko hiljada stanovnika. Tu zivijeti ce biti milina i onda odes do Sarajeva na rucak; tako ce zivijeti bogatiji ljudi u BiH. Taj proces je se desio u citavoj evropi.

Upravo naseljivati te planine je perspektiva i ici u grad na posao. Iz Kreseva do Sarajeva eto te za pola sata brzim putem. Zasto ti treba fabrika u kresevu kada je mozes imati u Sarajevu sa svom infra struktorom?
Nismo ti mi neki veliki narodi od 50 i kusur miliona, pa da imamo luksus da prolazimo kroz to i da se trunimo ko kruh golubovima.
herturty

#279 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

andromeda101 wrote:
herturty wrote:

Nismo ti mi neki veliki narodi od 50 i kusur miliona, pa da imamo luksus da prolazimo kroz to i da se trunimo ko kruh golubovima.
Kakvi 50 miliona ti treba da naselis jedan Kupres koji kao cijela opstina ima 3000 stanovnika? Toliko ljudi zivi u jednom neboderu u Vogosci? Tu ti treba 2 manja nebodera u gradu Kupresu da bi se udvostrucilo stanovnistvo Kupresa. A koliki je to teritorij na papiru opstina Kupres sam opogledaj. Ili od Glamoca preko B. Petrovca do Bihaca... pa to su samo sume sa tu i tamo neko selo par krava i vukova.
andromeda101

#280 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by andromeda101 »

herturty wrote:
andromeda101 wrote:
herturty wrote:

Kakvi 50 miliona ti treba da naselis jedan Kupres koji kao cijela opstina ima 3000 stanovnika? Toliko ljudi zivi u jednom neboderu u Vogosci? Tu ti treba 2 manja nebodera u gradu Kupresu da bi se udvostrucilo stanovnistvo Kupresa. A koliki je to teritorij na papiru opstina Kupres sam opogledaj. Ili od Glamoca preko B. Petrovca do Bihaca... pa to su samo sume sa tu i tamo neko selo par krava i vukova.

Mislio sam da "nemamo vremena" da prolazimo kroz proces, kad raji iz grada dopizdi pa bi probali selo ili varošicu da izbjegnu gužvu. Taj se proces na zapadu stvarao i taložio decenijama.

Nego ko Tito poslije drugog svjetskog, pa naseljavati napuštena sela i varoši. Ali da bi se to uradilo, moraš iskorjeniti zapošljavanje uže familije, neopotizam. Zapošljavanje preko veza, uvesti red i mir u te varošice i sela. Na jednoj strani imaš gladne ljude, a na drugoj imaš napuštene i neobrađene pustare. Jer onaj iz neke varoši kad vidi da ne može naći posao, zato što ih je familija preko veze dobila, on će ako ništa probati sreću u nekom većem gradu. Logika.

Moraš rješavati glavu problema a ne rep.
herturty

#281 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

Nije to stvar vremena ili volje to je stvar izbora bogatijih ljudi. Ako imas put koji ce te dobaciti iz ljepote Kupresa gdje zivi tvoja zena i djeca u prelijepom kraju do tvoje kancelarije u Sarajevu za 40 minuta onda ce se ljudi sami od sebe odlucivati da kupe kucu ili zemlju u Kupresu i da tamo zive. Nista se tu ne treba stvarati to je prirodan proces. Ja bih znao sta bih izabrao.

Vazno je da se taj put napravi i sve je stvoreno. To je se desilo u svakoj evropskoj drzavi. Na zapadu siromasni zive u gradu a bogati ljudi ne.

Image
Skijaš

#282 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Skijaš »

herturty wrote:
andromeda101 wrote:
herturty wrote:

Od Ilijaša preko Kiseljaka i Kreševa do Ivana, to je taj bazen na kojem ima dovoljno prostora da se ugodno živi, na čistom zraku, dvadeset, dvadeset pet minuta od grada. Meni da neko plaća da živim na Grbavici ili Otoci, ja bih rekao neka hvala. Mislim da je malo tako dobrih stvari u životu kao što je recimo doručak u dvorištu. To nema cijenu.
andromeda101

#283 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by andromeda101 »

herturty wrote:Nije to stvar vremena ili volje to je stvar izbora bogatijih ljudi. Ako imas put koji ce te dobaciti iz ljepote Kupresa gdje zivi tvoja zena i djeca u prelijepom kraju do tvoje kancelarije u Sarajevu za 40 minuta onda ce se ljudi sami od sebe odlucivati da kupe kucu ili zemlju u Kupresu i da tamo zive. Nista se tu ne treba stvarati to je prirodan proces. Ja bih znao sta bih izabrao.

Vazno je da se taj put napravi i sve je stvoreno. To je se desilo u svakoj evropskoj drzavi. Na zapadu siromasni zive u gradu a bogati ljudi ne.

Image
Jasno je to meni, samo se treba taj proces ubrzati. Jer nemamo populaciju tipa Amerike, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, niti uvozimo migrante, a natalitet je u opadanju, mladi se sele IZ zemlje.

Imamo li vremena da se to sve napravi i uspostavi, valja trunuti pod korupcijom, bezposlici itd.

Ali opet je to sve Sarajevo bazirano, šta sa ostalim djelovima BiH?
Last edited by andromeda101 on 16/09/2012 14:14, edited 1 time in total.
andromeda101

#284 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by andromeda101 »

,
herturty

#285 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

andromeda101 wrote: Jasno je to meni, samo se treba taj proces ubrzati. Jer nemamo populaciju tipa Amerike, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, niti uvozimo migrante, a natalitet je u opadanju, mladi se sele IZ zemlje.

Imamo li vremena da se to sve napravi i uspostavi, valja trunuti pod korupcijom, bezposlici itd.

Zasto nebi imali vremena? Kud se zuri? Kupres nigdje ne ide kao ni Kresevo. To su sume i brda koja cekaju da ih neko naseli. A naselit ce ih kada dodje put do njih ili blizu njih. Ta suburbanizacija se desava u nekoliko valova. Vecinom mladi ljudi sa mladom djecom koji imaju dobra primanja se odlucivaju na taj potez jer je lakse odgojiti djecu u takvom okruzenju. Jedino sto stoji na tom putu u BiH je komunikacija.
talić

#286 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by talić »

@ herturty,
zaboravljaš neke stvari.
-Prvo
MI ne možemo imati petoro djece.
Da bi to bilo ostvarivo Država treba dati ozbiljnu podršku ljudima koji odluče da imaju više djece.
To podrazumjeva pristojan doplatak, besplatno obrazovanje i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.
Gospodin Erdoan je zaboravio da pozove političare da finansijski podrže rađanje većeg broja djece.

-Drugo
To sa Kupresom.
Zaboravljaš da je Kupres na 1.150 mnv i da je zimi često zatrpan. Bosna je planinska zemlja i uz to siromašna.
Nismo u stanju ni da brinemo za infrastrukturu u gradovima a kamoli da gradimo i održavamo saobraćajnice prema ruralnim sredinama.
Samo u bogatim zemljama ljudi odlaze iz gradova a u siromašnim je pola države u glavnom gradu. Najbolji dokaz za to su Istanbul, Kairo,... pa i Sarajevo.
herturty

#287 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

talić wrote:@ herturty,
zaboravljaš neke stvari.
-Prvo
Da bi to bilo ostvarivo Država treba dati ozbiljnu podršku ljudima koji odluče da imaju više djece.
To podrazumjeva pristojan doplatak, besplatno obrazovanje i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.
Gospodin Erdoan je zaboravio da pozove političare da finansijski podrže rađanje većeg broja djece.
Tako je ali nemogu politicari vama nista pomoci ni Turska ako vi vas mentalitet ne promijneite malo. Pogledajmo kako su ljudi iz Zenice i Visokog i iz tog kraja vise poduzetni nego Sarajlije koji tradicionalno vole da ispijaju kafice i imaju sasvim drugi mentalitet od recimo Tuzlaka, Gracanicana itd.

-Drugo
To sa Kupresom.
Zaboravljaš da je Kupres na 1.150 mnv i da je zimi često zatrpan. Bosna je planinska zemlja i uz to siromašna.
Nismo u stanju ni da brinemo za infrastrukturu u gradovima a kamoli da gradimo i održavamo saobraćajnice prema ruralnim sredinama.
Samo u bogatim zemljama ljudi odlaze iz gradova a u siromašnim je pola države u glavnom gradu. Najbolji dokaz za to su Istanbul, Kairo,... pa i Sarajevo.
Evo dat cu ti primjer. Ja imam vikendicu u blizini Sarajeva na visinu od 1500 metara. To je dakle u jednom selu sa one druge strane Bjelasnice (iza olimpijskih staza); kuca mojih rahmetli djedova. Ja kada su bili najveci snjegovi prije 10 godina; uvijek ama bas uvijek sam mogao doci do svoje kuce autom. A nadam se da znas kakva je Bjelasnica kada padne snijeg od 2 metra... ides autom kroz sumu a sa obadvije strane bager procistio snijeg strahota t epogledati koliko je to visoko ali put cist i picis...

Imam asfalt do kucnog praga i bager prolazi svaki dan cim napadne snijeg. A to je jedno malo selo ne zivi 10 ljudi zimi tu; nema nikakve magistrale ni blizu ali asfalt je tu, struja i voda.

Isto tako iz Kupresa taman da je na 2000 metara ili 1500 to je sasvim nevazno. Ti ljudi mogu proci do brzog puta i onda idu za Sarajevo.

Image

Isto kao sto su Hadzici izgradjene gdje jesu zbog magistrale tako ce i kraj ovog novog puta biti izgradjeni novi gradici.
Pirdzica

#288 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Pirdzica »

Turska - važan faktor za opstanak SDA u foteljama. Nista vise u ovom politickom trenutku. Inace, prijateljska zemlja kao i mnoge druge a kako sto i treba da bude. Jadni smo ako nam buducnost ne zavisi iskljucivo od nas!!!
zemo_online

#289 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by zemo_online »

treba odmah danas prionut na poso. to da ne moremo imat 5 djece ne pije vodu,nije tacno.
kako su prije 80 godina imali u prosjeku 5-ero??????
Hodidid

#290 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Hodidid »

Perspektiva nam je u ozivljavanju Srnetice. Nema druge. Zivila Srnetica!!
muha_sa

#291 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by muha_sa »

Nebitan32 wrote:
Skijaš wrote:
muzicar_iz_parka wrote:Oni koji zahtjevaju puno djece a nemaju sami neka šute.
Roditelj ima odgovornost prema djetetu, svaka budala može napraviti/roditi al je teško izvesti ga na pravi put.
Dvoje a najviše troje djece je dovoljno, teško je imati vremena i ljubavi za ovoliko koliko sam naveo, kako bi tek bilo sa 5-6 kako političari traže.
Ja sam u par navrata rekao, svaki visoki političar (ministar, prmeijer, presjednik, itd.) dobija od mene 2000 KM (ako treba diću i kredit), koji bude imao više od 3 djece.
Po mom razmišljanju pogrešno je praviti sirotinju, a to većinom i jesu porodice sa puno djece (mada opet kažem neka djece, svako djete je vrijednije od zlata), koja će danas sutra biti jeftina radna snaga našim "biznismenima" ili topovsko meso za neke avanture u ko zna kojoj zabiti.
Sirotinju pravi nedostatak inicijative i činjenica da nam se od mlađih generacija pravi parazite koji ne znaju ništa konkretno, ali sve generalno imaju u malom prstu. Ako dijete odgajaš da radi, da bude odgovorno za nešto, slabe su šanse da će to dijete biti sirotinja. Danas i ako nemaš svoj komad zemlje negdje na periferiji ili na selu, možeš napraviti ugovor o korištenju s nekim ko je u dijaspori, pa da sebi siješ ili šta već. Pa prvencu fino ašov u ruke i kopaj majčin sine. A ne mobitel i džojstik, pa nam djeca ne znaju ni hodati a kamoli snaći se u životu. Imaš sina od 15 godina a voli oko auta ? Dogovori s automehaničarom u komšiluku da mu mali pomaže poslije škole besplatno, a ako misli da mali ponekad zasluži, neka ga i počasti. Kćerku fino u frizerski salon pa neka mete pod i polako uči. Pa ako se armija naših pravnika i ekonomista i zaposli negdje u struci, odlično. A ako ne, uvijek će moći snaći se jer prvo što znaju nešto konkretno a drugo imaju radnu naviku. Ovo što se danas praktikuje je vještačko dizanje standarda života, od omladine se pravi imbecile koji ni sebi nisu u stanju pomoći a kamoli društvu.

Skijas,

Ovo si izuzetno lijepo napisao. Izreka da ; " viseclana prodica znaci neminovno i siromastvo " je nebuloza.
Imam bezbroj primjera iz blize rodbine koji pobijaju tu tvrdnju. Npr. imam rodicu koja ima 4-evero djece (a to se danas smatra kao puno jel) koja zivi na selu u jugoistocnoj Bosni i ubjeden sam da su bogatiji nego 90% ljudi u Sarajevu.

Cak sta vise oni su se samoinicijativno vratili iz Kanade. Podigli plastenike otkupili i zakupili ogromne povrsine i proizvode na desetine tona povrca godisnje. Na pocetku to nije bila tako velika proizvodnja ali danas, 10 godina nakon sto su poceli imaju ogromno bogatsvo. Prosle godine im je kcerka krenula na fakultet u Sarajevo i oni su odmah kupili stan u SA da ima gdje biti dok studira. Onako kes i bez nekog trzanja. Imaju dzipa + dva auta, traktore, masine, sad su nabavili i masinu za cijednje voca pa prave sokove, kupili nove njive i sve je to placeno u kesu. Ne duguju ni marku bilo kome. I kao sto kazu ne mogu proizvesti koliko mogu prodati.

Osnovni problem niskog fertiliteta je zbijanje naroda u gradove. Masovna urbanizacija. Uz to prave se mali stancici i sasvim je jasno da u nekom stancicu od 40-tak m2 niko nece imati vise od dvoje djece. I muz i zena se guraju jedno s drugim u tako malom prostoru.

Istovremeno imamo ogromna nenaseljena i neiskoristena prostranstva. Pogledalmo samo prostor od Bos. Petrovca do Bihaca. Nepregledne poljane a nigdje zive duse. Istovremeno na desetine hiljada ljudi iz toga kraja radi izuzetno teske fizicke poslove po Sloveniji i EU a imanja im zarastaju u korov.

To je ono na cemu bi se vise trebalo raditi. Invesitranje u manje sredine. Izgraditi dobre puteve, skole, ambulante itd... Ne podrzavam naseljavanje u neke planinske nedodije ali ima puno mjesta koja bi mogla imati izuzetno dobru perspektivu kad bi se imao plan revitalizacije drzave.

Ali treba imati ljude sa vizijom. Umjesto toga vi imate budale a la radoncic koji pricaju kako ce igrazditi brzu cestu s 14 traka kroz Sarajevo? Zasto onda ne reci izgradit cemo 10-15 mega blokova u Sarajevu i neka cijela Bosna zivi u njima. Koliki idiot moras biti pa izjaviti toliku glupost.
:thumbup: svaka im cast :thumbup:
o ovome trubim svaki dan :-) rad, rad i samo rad :)
sinuhe

#292 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by sinuhe »

Najvise djece se danas radja u Skandinaviji, ali to nije nasa prica. A petrovacko polje je svaka drzava zapostavljala :D
Jedva su se nakanili vodu da dovedu nekad 1986. Ne znam hvataju li FTV kanal i dan danas. :lol:
Nebitan32

#293 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Nebitan32 »

herturty wrote:
andromeda101 wrote: Jasno je to meni, samo se treba taj proces ubrzati. Jer nemamo populaciju tipa Amerike, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, niti uvozimo migrante, a natalitet je u opadanju, mladi se sele IZ zemlje.

Zasto nebi imali vremena? Kud se zuri? Kupres nigdje ne ide kao ni Kresevo. To su sume i brda koja cekaju da ih neko naseli. A naselit ce ih kada dodje put do njih ili blizu njih. Ta suburbanizacija se desava u nekoliko valova. Vecinom mladi ljudi sa mladom djecom koji imaju dobra primanja se odlucivaju na taj potez jer je lakse odgojiti djecu u takvom okruzenju. Jedino sto stoji na tom putu u BiH je komunikacija.

Tacno. Osnovno je imati put. A to i nisu neka ogromna sredstva. Nema smisla govoriti nekome da se seli negdje, gdje nema ni prohodnog puta. Ljudi na zapadu, tacnije domorodci zive na selima i u izoliranim predgradima (do 1h voznje od grada) jer je tu zivot kvalitetniji od onoga u gradu. Mir, cist, vazduh, nema delinkvencije, manje skole sa manje ucenika u razredima dakle profesor moze lakse raditi itd. Medutim sve to ne bi bilo tako da
nema efikasne infrastrukture u tim istim selima.

Kao sto si rekao, treba dobra putna komunikacija do nekih vecih urbanih centara. Zato mi je i glupa ova radonciceva izjava o 14 traka u Sarajevu. To je toliki manjak vizije da je neizmjerivo. Upravo treba raditi na tome da se Sarajevo i drugi veci gradovi povezu brzim cestama i efikasnim javnim transportom (voz npr) sa manjim sredinama sto bi doprinijelo ostatku naroda u istom.

Urbanizacija je osnovni problem niske stope feritliteta u Bosni. A to je posebno izrazeno u Sarajevu.

Slovenija je dobar primjer. U njih nije doslo do "ljubljanizacije" drzave. Uspjeli su odrzati ravnomjeran razvoj u cijeloj drzavi i nije bilo masovnog preliva iz jednog dijela u drugi. Uz to, imaju i drugaciji mentalni sklop. Nemaju neke primitivne komplekse vezane za selo i manje sredine. Nigdje to nije toliko izrazeno kao u Bosni gdje se gleda odakle si, odakle ti je otac jesi li 5km lijevo ili desno od X grada itd....
Nebitan32

#294 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by Nebitan32 »

talić wrote:@ herturty,
zaboravljaš neke stvari.
-Prvo
Gospodin Erdoan je zaboravio da pozove političare da finansijski podrže rađanje većeg broja djece..
Pozdrav,

Mozemo imati 5-ero dijece po zeni(osim ako su zdravstveni problemi u pitanju). Neki cak imaju i vise od pet
Primjer
Šestero djece u porodici Dizdar
A šestog prvačića će za nekoliko godina morati opremiti porodica Dizdar. Naime, bračni par iz Sarajeva, Elzina I Erdan Dizdar imaju šestero djece, a svih šest dječaka. Najstariji ima 16 godina, a najmlađi tek pet dana. I na ovome izgleda neće stati. Majka priželjkuje i djevojčicu.
http://www.tv1.ba/vijesti/bosna-i-herce ... izdar.html

Financijska pomoc je dobrodosla i prema meni treba biti znacajno uvecana ali to svako nije preduvjet.
Cak sta vise, i dokaza je na sve strane, sve sto se vise povecava bogatstvo, sve vise opada i fertilitet. Vidjeti sve EU zemlje koje imaju ogromne demografske probleme.

Kao sto sam napisao u duzoj poruci na prethodnoj stranici (vrati se i procitaj), bitno je imati cilj. Kao narod, kao kolektivitet. Ako nam je cilj da nas bude 5 miliona i time jednom za svagda osiguramo nas opstanak kao naroda, kao kolektiviteta onda cemo to i ostvariti. Ne postoji nesto sto nas moze sprijeciti u tome. Moze nas usporiti ali ne i sprijeciti. To sve ako imamo cilj a ako ne onda svi znamo sta slijedi...povratak na 92 i jovo nanovo.

I s moje strane bio bih zadovoljan kad bi imali prosjek od troje djece po zeni. To bi omogucilo konstantan i pristojan rast (poredeci to sa okolnim narodima)

No evo vec se pocinje debatirati o ovome, sto nije bio slucaj prije 2-3 godine sto znaci da mi kao kolektivitet uvidamo da postoji problem. To je nesto pozitivno i to je prva etapa. Sada mozemo definirati kako rjesiti taj problem. Uzimajuci u obzir da imamo cilj.

Na svakom pojedincu, kao clanu kolektiviteta je da odluci je li to nesto sto ga se tice ili ne. To ne moye biti nametnuto bilo kome.
vivaldi

#295 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by vivaldi »

Treba ulagati u znanje jer je to jedina moc i garancija buducnosti
novi.dan.nova.nafaka

#296 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Prpa.ba wrote:Nadam se samo da nas nece cuvati i paziti kao recimo onda kada su poklonili ovodrinske nahije prekodrinskim pravoslavnim turcima, pa onda recimo kada je pravoslavac Latas ubijao bosnjacku aristokraciju i inteligenciju po naredjenju njegove muslimanske turske brace, pa recimo 1878. kada su za saku dukata predali silnu "bracu Bosnjake" na milost i nemilost strasnoj cafirskoj Austrougarskoj, ili recimo iz novije historije kada je jedino turcin dosao krivoustom Franji na sprovod... :D Sa ovakvom bracom, dobro smo i zivi ostali. Ponajvise zahvaljujuci milosti Austrougarske i bozijom providnosti komunista. :D :D
:kiss:
Dobra duša naša draga...
novi.dan.nova.nafaka

#297 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by novi.dan.nova.nafaka »

vivaldi wrote:Treba ulagati u znanje jer je to jedina moc i garancija buducnosti
http://www.imo-official.org/country_tea ... x?code=TUR
Turci - 1999 godine osvojili prvu zlatnu medalju iz Matematike. Od tada su konstantno u vrhu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... s_Olympiad - Fizika: slična priča.
Isto tako iz informatike. Dakle, u 3 glavna tehnološka područja imaju stručnjake za narednih 50 godina. Beznačajno - nimalo rekao bih: ti ljudi rješavaju zadatke na olimpijadama koji im se postave i koje nerijetko ni profesori sa najboljih univerziteta ne znaju riješiti. Ti ljudi vrijede desetine miliona.
Jest da je off-topic, ali pogledati recimo američke timove iz Matematike - sve azijat do azijata...
frombosna

#298 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by frombosna »

herturty wrote:

A ko to ima tako dobre plaće da putuje dobrovoljno 50-70km do posla kad je litar goriva 2.5-3km? I to svaki dan?
Možeš ih na prste nabrojati. Nemamo mi bolan standard ko Kanada, Finska, Njemačka...mi smo ti u rangu sa Albanijom, Kosovom, Etiopijom ili nas čak nema u "rangu".

Mozda vi koji ste u "dijaspori" imate dobar standard, ali ovdje gdje ima preko 0.5 mil. nezaposlenih na 3 mil. stanovnika je čudo obezbijediti svima obrok a kamoli imati pare za toliko putovanje. Pa nismo u stanju svake godine do Makarske otiči a ne li dnevno 100-150 km prelaziti :-)
expertx

#299 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by expertx »

frombosna wrote:
herturty wrote:

A ko to ima tako dobre plaće da putuje dobrovoljno 50-70km do posla kad je litar goriva 2.5-3km? I to svaki dan?
Možeš ih na prste nabrojati. Nemamo mi bolan standard ko Kanada, Finska, Njemačka...mi smo ti u rangu sa Albanijom, Kosovom, Etiopijom ili nas čak nema u "rangu".

Mozda vi koji ste u "dijaspori" imate dobar standard, ali ovdje gdje ima preko 0.5 mil. nezaposlenih na 3 mil. stanovnika je čudo obezbijediti svima obrok a kamoli imati pare za toliko putovanje. Pa nismo u stanju svake godine do Makarske otiči a ne li dnevno 100-150 km prelaziti :-)
znam neke bogatije ljude koji ovo vec rade :)
herturty

#300 Re: Turska - važan faktor za budućnost BiH

Post by herturty »

Eto nema bogatih ljudi u Bosni. Te ljude koje ja znam u Bosni pa i dijelovi moje familije koji rade kao knjigovodje ljudi mi iskreno rekli kolika im je plata: "Ja i zena 6000 KM." Ide covijek svakog dana iz predgradja sarajeva 30 minuta do Sarajeva. I svaki dan gorivo koristi ne ide vozom iz kuce. Ima svoj stan ; znaci nema kirije, voda struja i sve ostalo maltene dzaba..

Ovaj moj je mala maca kakvih ima; ima ih koji sami zaradjuju 5 keka bez zene i to nikakvi ni inzinjeri ni nista vec ljudi koji rade jednostavno 12 sati na dan; rade subotom i imaju 5000KM. A 5000 KM u BiH je ko 5000 Eura na zapadu. Mi dijaspora smo fukara u poredjenju sa njima vjeruj ti meni. Dijaspora dok plati rezije (stan sa strujom i vodom i plinom 600 eura da iznajmim); hranu (hljeb 1,5 Eura), dok platimO osiguranje i sve ostalo pa vidio bi ti koliko ti ostane.

Neznam mnogo ljudi u Sarajevu izvan familije ali znam ih nabrojati 6 familija koji bi sutra bili kandidati za Kupres da ima puta do tamo.

Jos kad bi nekoliko to uradilo pa vidi jedan od drugog:"Joj hocu i ja ovo jeste dobro hebo Sarajevo..." I malo po malo za deceniju Sarajevo postane za fukaru i papka a prava raja zivi na selu; kao i na zapadu.
Post Reply