Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ako je suludo pričati o tome što onda uopće diskutujemo. Imali su olakšice da, ali nisu širili vjeru i ubijali sve redom samo što je neko krščanin i slično. Nije bilo krstaških ratova pa su tekli potoci krvi , a danas ti isti propagiraju neki veliki mir. Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
I što ne čitaš to što ti je postavio Strašni ?
Ti koji uvijek hoćeš neke argumente i dobiješ ih , onda baš radiš ono što govoriš da tebi rade, a to je neću da diskutujem, nemaš pojma. Ako ćeš raspravljati, onda to radi lijepo, ne s podsmijehom.
Kakvi argumenti? Covjek nije napisao nista sto ja vec nisam rekao. U Donjoj Bosni su zivjeli Srbi doseljenici iz Srbije, a u Gornjoj su zivjeli Srbi koji su tu starosjedioci.
Ove haplogrupe i 20 000 godina stare Bosnjane necu ni komentirati zaista, to ce ti svaki ozbiljniji historicar ili naucnik (koji nije nacionalisticki zaludjen) sa podsmijehom odbaciti.
Ne vidim da je krscanstvo ni na koji nacin bolje ili gore od islama. Mozemo i za islamske budale sto se raznose svako malo po svijetu reci da zbog njih tece krv i sta sad?
Nemoj pricati o drugima dok i sam imas oraha u dzepu.
Ako je suludo pričati o tome što onda uopće diskutujemo. Imali su olakšice da, ali nisu širili vjeru i ubijali sve redom samo što je neko krščanin i slično. Nije bilo krstaških ratova pa su tekli potoci krvi , a danas ti isti propagiraju neki veliki mir. Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Ti koji uvijek hoćeš neke argumente i dobiješ ih , onda baš radiš ono što govoriš da tebi rade, a to je neću da diskutujem, nemaš pojma. Ako ćeš raspravljati, onda to radi lijepo, ne s podsmijehom.
Kakvi argumenti? Covjek nije napisao nista sto ja vec nisam rekao. U Donjoj Bosni su zivjeli Srbi doseljenici iz Srbije, a u Gornjoj su zivjeli Srbi koji su tu starosjedioci.
Ove haplogrupe i 20 000 godina stare Bosnjane necu ni komentirati zaista, to ce ti svaki ozbiljniji historicar ili naucnik (koji nije nacionalisticki zaludjen) sa podsmijehom odbaciti.
Ne vidim da je krscanstvo ni na koji nacin bolje ili gore od islama. Mozemo i za islamske budale sto se raznose svako malo po svijetu reci da zbog njih tece krv i sta sad?
Znači, on piše gluposti što je postavio djelove iz jednog SIME ĆIRKOVIĆA ?
Musliman ne ubija druge ljude, a kamoli muslimane. Drugo je što ti vjeruješ u propagande
"A ko hotimično ubije vjernika, kazna mu je Džehennem, u kojem će vječno ostati! Njemu slijedi i gnjev Allahov i prokletstvo, i njemu je kaznu veliku pripremio!" (En-Nisa', 93).
Znači, on piše gluposti što je postavio djelove iz jednog SIME ĆIRKOVIĆA ?
Musliman ne ubija druge ljude, a kamoli muslimane. Drugo je što ti vjeruješ u propagande
"A ko hotimično ubije vjernika, kazna mu je Džehennem, u kojem će vječno ostati! Njemu slijedi i gnjev Allahov i prokletstvo, i njemu je kaznu veliku pripremio!" (En-Nisa', 93).
Govorim o djelu koje sam ja spomenuo a koje je on pokusao da iskoristi protiv mene.
Benedikt Kuripesic jasno spominje tri naroda u Bosni. Bosance iliti Bosnjane, etnicke Turke iz Turske i Srbe. Jedan dio tih Srba su doseljenici iz Smedereva i Beograda a drugi dio su starosjedioci koji imaju svoje obicaje, nacin zivota i bogomolje.
Znaci sve je jasno
Naravno da ne ubijaju. Zato se poklase po Afganistanu, Iraku, Libiji itd itd. De ne pricaj gluposti zivota ti.
Nije bilo ni teroristickih napada, al kaida ne postoji i sve je urota anglosaksonsko-cionisticka? Izvini ali nisam bas covjek koji voli teorije zavjere
Tkd wrote:Nisu Turci, nego Osmanlije, a daleko od toga da su vjeru širili mačem. Informiši se prvo dok ne počneš pisati nebuloze.
Kao prvo Islam zabranjuje da nasilno nekoga tjeraš da pređe na tu vjeru. Kao drugo, nikada nije zabilježeno da su Osmanlije nasilno tjerali stanovništvo (bilo koje) da pređe na Islam.
Nemoj više, kasno je, lahku noć
Malo je reci da romantizirate period vladavine Osmanlija. Bilo je tu svega kao i kod ostalih religija. Uostalom ko god je prihvatio islam mnogo je lakse i bolje zivio od ljudi koji to nisu ucinili, sto je sasvim dovoljan razlog da se preuzme neka vjera.
Da, i to je nasilno ?
Ja sam napisao da nisu vjeru širilo mačem i to sa "budi musliman ili ćeš umrijeti".
Isto tako još prije Osmanlija jedan veliki islamski vojskovođa je uvijek postavljao tri pitanja pri osvajanju novoga grada :
Hoćete li se predati i biti muslimani
Hoćete se predati i ostaje vam vaša vjera
Oba puta odgovor je bio ne, na što je on odgovorio, nama je draža smrt nego vama život
Njemački filozof Hegel je govorio da je razlika između slobodna čovjeka i roba u tome što je slobodan čovjek spreman umrijeti da bi bio slobodan, a rob nije.
Nasilno nije samo oružjem. Imaju i druge vrste prinude npr. crknut ćete od gladi ako ne pređete na islam jer nećete imati šta jesti. Meni je i to nasilno.
Samo nemoj Hegela molim te. Pa taj je bio veliki meštar berlinske masonske lože. Mogao je taj tvoj Hegel (idol svih masona svijeta) svoje mišljenje komotno zadržati i za sebe.
Tkd wrote:
Da, sigurno su govorili umrijeti ćete od gladi ako ne pređete na Islam
Bolan, nemoj iznositi nebuloza.
Nisu govorili (u vecini slucajeva), al zna se ako si seljak musliman da ce ti ostat vise zita nego ako si seljak, recimo, katolik. Da su ti porezi manji, i sve sto s tim dodje. Ne more ti bukvalno covijek zaprijetit smrcu. Pa i u Dalmaciji je masovno narod prelazio sa pravoslavlja na katolicanstvo radi istog razloga.
Razloga zbog ceka je tesko pokrenuti sve Bosnjacki narodni procvat ima vise. Posto se vecina forumasa slaze da Bosnjacka moderna nacionalna svijest treba ici u pravcu narodnog prosvijetljenja; interesantno je da se bavimo pitanjima sledecim:
A] Na koji nacin pokrenuti narodno prosvijetljenje i koje komponente takvo budjenje mora obuhvatati.
B] Koje prepreke se nalaze na putu ka narodnom preporodu.
..........................................................................................
Moje misljenje:
A] Narodno prosvijetljenje treba pokrenuti na taj nacin sto ce se znaci srednovijekovna Bosna romantizirati (krecemo od temelja). Tek kada se kod sirih narodnih masa bude budila identifikacija sa sekulariziranim Bosnjastvom, tek tada mozemo reci da smo na pravom putu. Znaci mit o Bogomilima i patarenima koji su Turke docekali cvijecem, taj mit kojeg su stvarali SDA politicari treba razbiti. Ako se taj mit razbije i dalje ce 95% Bosnjaka ciniti muslimani tak oda oko toga netreba da bude zablude. Ali ce Bosnjastvo kao nacionalna ideologija biti jaka jer ce se znati sta to znaci.
B] Prepreke koje leze na putu prema narodnom preporodu su sledece:
1)Islam zabranjiva naciju. Zbog toga su Mlado Turci i nametnuli nacionalnu ideologiju ostalim manje obrazovanim Turcima sve dok se svi Turci u roku od 60 godina nisu poceli identifikovati sa Turskom nacionalnom svijescu. Ako nema trenutno Bosnjacke nacionalne partije poput one kakvu su zamislili Zulfikarpasic i Filipovic 1991.; onda mozemo igrati igru preko SDP-a. Nakon sto se SDA unisti ili znantno smanji moze se i njihov koncept Bosnjastva poceti rusiti.
2)" Bosanci i Hercegovci" i svi oni kvazi Bosnjaci koji odbijaju nacionalizam a koji nisu Cericevi i Alijini Bosnjaci; su isto tako velika prepreka. Posto imamo srecu da je se u zadnjem ratu iskristaliziralo mnogo toga, danas niko osim mjesanih brakova se ne izjasnjava kao Yugoslaven. Po mojoj procjeni 0,1%. Tako da je na neki nacin po meni lakse preporatiti "Bosance i Hercegovce" u pravo Bosnjastvo nego Islamasite koji vjeru stavljaju iznad Bosnjastva i velicaju kvazi historije o Bogomilima i Turce se. Znaci "Bosanci i Hercegovci" su prepreka ali nebih se njih previse bojao posto su pravi Yugoslaveni ili pod zemljom ili u dijaspori ili bijeda u Bosni.
3)Prepreka siromastva je mozda i najveca prepreka. Zbog toga vidim jedinu mogucnost da se Bosnjastvo pocne buditi na zapadu. Ne samo zato sto tamo Bosnjaci nisu siromasni vec i zbog toga sto je se Bosnjastvo tu i probudilo po prvi put 1989. u Cirihu gdje je i osnovan prvi Bosnjacki institu. Zapadni Bosnjaci imaju siri pogled na svijet, studirali su na priznati fakultetima, mnogo puta su bogatiji i odrasli su u duhu evropskom st oznaci da su liberalniji. I sto je najvaznije oni ne zive od toga da glume kako su "veliki muslimani" kako bi im partija obezbijedila mjesto. Oni su muslimani za sebe a Bosnjastvo ih veze kao kolektiv; nesto sto u Bosni ni u snu danas nije praksa.
4) Prepreka brojcanosti prouzrokuje opasnost od asmiliacije. Ako Bosnjaci ne budu unanimno prihvatili sekularno Bosnjastvo vec ako to bude prihvatilo recimo samo 45 ili 50% a ostatak bude nastavilo svoj put Islamskog shvacanja nacije onda je moguce da se nakon par generacija asmiliraju dijelovi tog naroda. To smo vidijeli u Velikoj Kladusi gdje je Hrvatska odmah podijelila tim ljudima Hrvatske putovnice uvidjajuci njihovi ne slogu i slabost. Znaci ako idemo prema narodnom preprodu u buducnosti ona se to mora od vrha nametnuti a ostatak djece u Bosnjackim skolama se treba unanimno i kao cijelina bez izuzetaka u tom duhu odgajati.
Bez obzira na mnoge prepreke; jedini put po meni jeste put sekularnog Bosnjastva.
Last edited by herturty on 05/09/2012 18:04, edited 4 times in total.
Tkd wrote:
Da, sigurno su govorili umrijeti ćete od gladi ako ne pređete na Islam
Bolan, nemoj iznositi nebuloza.
Nisu govorili (u vecini slucajeva), al zna se ako si seljak musliman da ce ti ostat vise zita nego ako si seljak, recimo, katolik. Da su ti porezi manji, i sve sto s tim dodje. Ne more ti bukvalno covijek zaprijetit smrcu. Pa i u Dalmaciji je masovno narod prelazio sa pravoslavlja na katolicanstvo radi istog razloga.
pretresnov wrote:Židovski NYT i engleska Wikipedia su mu izvor.
Zaista se divim toleranciji ovih "antinacionalista" na temi
pretresnov wrote:Mora da tu negdje ima i koji članak o pedofiliji svećenika.
Ma gdje ce katolicki svecenik biti pedofil
Pa nece valjda biti ko onaj iz gluho bilo Gluhe Bukovice
Ajmo malo ozbiljno govoriti. Istovremeno je smijesno i tuzno reci za sebe da si vjernik i onda optuzivati druge vjere da su lose, krvolocne i nastrane kad iste primjere imas u svojoj vjeri. To je otprilike najveci problem i nacionalista. Tudja nacija je genocidna, losa, zla a mi smo fini, super, nepogrjesivi. E pa to mozda u nekom paralelnom univerzumu.
U svijetu u kojem ja pokusavam da zivim nije bas tako.
Arturo B wrote:Cuj nema vece istine od genetike, rece neko ko se bavi copy/paste metodom nekih kurcevih haplogrupa koje ni sam ne razumije
ej zivote lutalico
jado ja genetiku i historiju držim u malom prstu
a očigledno da ti ni o jednom ni o drugom nemaš pojma, pa ti preostalo samo laprdanje gdje ničim nisi sposoban da argumentovano kažeš ovo nije ovako zbog toga i toga, nego je ovako pa navedeš argumente
jesil sposoban jado za tako nešto
Držiš kraljevski grb kao avatar, a vrijeđaš bosanske kraljeve?!
Taj je grb bio na zastavi Republike Bosne i Hercegovine.
I u čemu je problem ako pljuje po kraljevima?
Po vama,samo zato što su oni bili simboli državnosti Bosne,mi danas ne bi trebali imati nikakav kritički odnos prema njima i rezultatima njihovog vladanja.
veleno wrote:Taj je grb bio na zastavi Republike Bosne i Hercegovine.
Po vama,samo zato što su oni bili simboli državnosti Bosne,mi danas ne bi trebali imati nikakav kritički odnos prema njima i rezultatima njihovog vladanja.
Ajme,koji romantizam.
Pokusava da gradi danasnji nacionalni identitet na srednjovjekovnoj Bosni, Bosnjanima i kraljevima Bosne i pljuje po njima ali su mu naprimjer Turci koji su nam unistili zemlju, pobili kraljeve i oduzeli drzavnost super.
Naravno da mozemo imati kriticki odnos prema njima, ali je GLUPO istovremeno slaviti i bosanske kraljeve i Turke koji su bili smrtni neprijatelji.
Ajme,koji romantizam.
Pokusava da gradi danasnji nacionalni identitet na srednjovjekovnoj Bosni, Bosnjanima i kraljevima Bosne i pljuje po njima ali su mu naprimjer Turci koji su nam unistili zemlju, pobili kraljeve i oduzeli drzavnost super.
Naravno da mozemo imati kriticki odnos prema njima, ali je GLUPO istovremeno slaviti i bosanske kraljeve i Turke koji su bili smrtni neprijatelji.
Ajme,koji romantizam.
A gdje on u svojim postovima slavi Turke?
Napisao je da su patareni bjezali od supka kralja Tomasa u zagrljaj spasiocima Osmanlijama. Nesto nejasno?
Gojeni H wrote:Negirati doprinos osmanske vlasti izgradnji Bosne, istovremenim velicanjem AU vlasti moze biti ili neznanje ili totalni posrbicki mazohizam.
Opet pitam kojim doprinosom? Nekoliko prepoznatljivih gradjevina, par jela i dimije nije nikakav doseg niti doprinos u vladavini koja je trajala pola milenija.
Bosnjaci su imali i katolike vece od pape kada su se bogumili trebali progoniti.
Mozda smo imali i Turkuse vece od samih Turaka.
Mozda smo imali vece ulizice od beckih konjusara.
Mozda smo imali one kojima su sajkaca i opanci bili vrhunac evropske mode.
Mozda smo takodje imali i komuniste jace od Marksa.
Medjutim ono sto nikada nismo imali u nasoj historiji je da se vecina naroda (euforicki ili presutno-navijacki) nadje na strani rasistickih i genocidnih ideologija i to nas cini definitivno drugacijim od susjedstva.
Gojeni H wrote:Negirati doprinos osmanske vlasti izgradnji Bosne, istovremenim velicanjem AU vlasti moze biti ili neznanje ili totalni posrbicki mazohizam.
Opet pitam kojim doprinosom? Nekoliko prepoznatljivih gradjevina, par jela i dimije nije nikakav doseg niti doprinos u vladavini koja je trajala pola milenija.
Pa mozda da vratim protivpitanjem. Objasnite nam kakve je vodovode, gradove, trgovcke centre imala predosmanska Bosna.
Da ne bih bio pogresno shvacen, apsolutno ne podrzavam nosenje zastave tudje zemlje koja nije cak ni blizu osmanske drzave (paradoksa radi). A plazanje po crvenoj zastavi, nazivanje turskog "nasim" i ostale carolije bosnjackih bubuljicavih navijaca fudbalskih klubova ne bih ne komentarisao.
Gojeni H wrote:Bosnjaci su imali i katolike vece od pape kada su se bogumili trebali progoniti.
Medjutim ono sto nikada nismo imali u nasoj historiji je da se vecina naroda (euforicki ili presutno-navijacki) nadje na strani rasistickih i genocidnih ideologija i to nas cini definitivno drugacijim od susjedstva.
Dosta Bosnjaka se u ww2 naslo na strani ustasa to jest fasisticke ideologije, iako moramo priznati da to nije izvorno bosnjacka ideologija.
Pa mozda da vratim protivpitanjem. Objasnite nam kakve je vodovode, gradove, trgovcke centre imala predosmanska Bosna.
Da ne bih bio pogresno shvacen, apsolutno ne podrzavam nosenje zastave tudje zemlje koja nije cak ni blizu osmanske drzave (paradoksa radi). A plazanje po crvenoj zastavi, nazivanje turskog "nasim" i ostale carolije bosnjackih bubuljicavih navijaca fudbalskih klubova ne bih ne komentarisao.
Imala je ako nista svoju drzavnost i neovisnost i nismo bili nista manje razvijeni od susjednih nam drzava. A mogu ti reci da su na Osmanlije ostavile u takvoj bijedi i jadu da nisu zasluzili da ih se spomene. Zaostao feudalni sistem, ogromna stopa preko 90% nepismenih itd. Austro-ugarska je za 40 godina vladavine mnogo vise dala ovoj Bosni nego Osmanlije. Da se razumijemo nisu to austro-ugari radili sto su nas nesto previse voljeli, naravno da je to islo njima u korist ali su ipak ostavili mnogo toga korisnog.
Gojeni H wrote:Bosnjaci su imali i katolike vece od pape kada su se bogumili trebali progoniti.
Dosta Bosnjaka se u ww2 naslo na strani ustasa to jest fasisticke ideologije, iako moramo priznati da to nije izvorno bosnjacka ideologija.
Jedan dio. Slazem se. Ne vecina, nikada. Mozda je off-topic ali ne trebamo nazivati domobrane i pripadnike milicija ustasama.