Savjeti vozacima pocetnicima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Mlad i Nevin
#276 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Može ali ne valja...
- sorcerer
#277 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
objasni zasto ne valja?
- shiljak
#278 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Pa kako vi vozite, pritisnete kvačilo skroz do kraja pa mijenjate brzinu iz jedne u drugu?
-
Nermin_BH
#279 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Ne smijes saltati dok ne pritisnes kvacilo do kraja. Ima ona fora sa međugasom da saltas iz manje u visu bez kvacila ali sve do jednom dok ne rastrgas mjenjac.shiljak wrote:Kada prebacuješ u neku drugu brzinu, je li se izbacuje iz brzine tek kad si pritisnuo kvačilo do kraja, ili je dozvoljeno izbaciti iz brzine bez pritiska na kvačilo.
Last edited by Nermin_BH on 06/12/2013 21:38, edited 1 time in total.
- Qler
#280 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
sorcerer wrote:objasni zasto ne valja?
i mene zanima...
- sorcerer
#281 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
pa zna vjerovatno kako radi mjenjac, rastavio ih je izgleda dosta ,pa cekamo da nam objasni sa strucnog gledista.....
- shiljak
#282 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Evo vam klip, tačna minuta 5:13
Znači cilj je pronaći na internetu neku pouzdanu informaciju u vezi ovog
Mislim da je ovaj fulio u videu, rekao je kada hoćeš da staneš pritisneš prvo kvačilo pa kočnicu. Ne znam kako bi niz ivan sišao..
http://www.edmunds.com/driving-tips/how ... shift.htmlFinally, practice pressing the clutch pedal and moving the shifter at the same time in one synchronized action. This should not be a three-step operation, as in: press clutch, move shifter, release clutch.
Znači cilj je pronaći na internetu neku pouzdanu informaciju u vezi ovog
Mislim da je ovaj fulio u videu, rekao je kada hoćeš da staneš pritisneš prvo kvačilo pa kočnicu. Ne znam kako bi niz ivan sišao..
- sorcerer
#283 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
kad povlacis rucicu iz neke brzine u ler ,vuces viljuskom ogrlicu zupcanika i izbacujes iz brzine (razzubljujes),ako drzis gas tj ako ti je napet auto neces moci izbaciti iz brzine ,tek kad pustis gas mozes.
nije fulio za kvacilo ako je mislio na zaustavljanje na malim brzinama
nije fulio za kvacilo ako je mislio na zaustavljanje na malim brzinama
-
530i
#284 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Može se izbaciti i bez pritiskanja kvačila, ali ja tu ne vidim nikakvog napretka u smislu povećanja brzine promjene stepena prenosa....a s druge strane ako zakasniš sa pritiskanjem kvačila eto problema pri ubacivanju u drugu brzinu....zašto izmišljati toplu vodu, pritisneš kvačilo do kraja i normalno šaltaš...
- shiljak
#285 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Zato što je brže, a i bolje je da se nalazi što kraće u leru.
-
530i
#286 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Od čega brže? Ako govorimo o serijskim putničkim automobilima današnjice svakako moraš pritisnuti papučicu kvačila do kraja, ne može bez toga. A izbacujući u ler bez pritiskanja kvačila moraš uvijek kontati šta i kako....tj. kada si pritisnuo papučicu do kraja da ubacuješ u naredni stepen prenosa....da je tako lakše i praktičnije sav svijet bi tako radio...
- shiljak
#287 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Pa šta ja znam, možda i radi
Ne znam na koji ti način misliš izbacivanje iz brzine. Istovremeno polako izbacivati iz brzine dok nogom još nisi do kraja pritisnuo kvačilo, tako da kada budeš pritisnuo taman ti mjenjač bude na srediti i samo produžiš.. što bi standardno tek od četvrte krenuo u treću, a ne iz lera u treću.
Ništa ne moraš ciljati, nije ništa komplikovano.. isto je kao i ovako, ne možeš fulit ništa.. eto probaj sutra
I možeš djelić sekunde pritisnuti prvo kvačilo pije mjenjača..
Znači ako može, najbolje se isplati kad kombinuješ reću i četvrtu brzinu.
Ništa ne moraš ciljati, nije ništa komplikovano.. isto je kao i ovako, ne možeš fulit ništa.. eto probaj sutra
- shiljak
#288 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Ali kad se logički gleda, ako ti je trebalo kvačilo da ubaciš u brzinu, valjda bi ti trebalo i da izbaciš iz brzine? 
- sparky
#289 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Imas odgovarajuci nick
Siljak, samo dok jednom gdje dobro nasiljis mjenjac pa ces prestati gledati klipove i sjetiti se onog sto ti je instruktor govorio.
-
XTech
#290 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Ne znam sto uopste izmisljati toplu vodu oko jedne tako banalne stvari.
Ako imas problema, vozi, vremenom ce te izmjene stepena prenosa doci na svoje, te neces ni osjecati promjenu brzine a istovremeno ce to biti brzo da neces imati vremena razmisljati o bilo cemu.
Ne vozim tako i mislim da je to samo komplikacija bez potrebe. Ja recimo u G2 imam krajnje neprecizan mjenjac i svi koji prvi put sjednu u njega imaju problema sa "nalazenjem" brzina dok ja to i ne osjecam, a opet nakon ovog mog ni oni "precizni" mjenjaci mi nisu problem.
Ta promjena je sekunda vremena, nema tu polahko i razmisljanja.
Ako imas problema, vozi, vremenom ce te izmjene stepena prenosa doci na svoje, te neces ni osjecati promjenu brzine a istovremeno ce to biti brzo da neces imati vremena razmisljati o bilo cemu.
Ne vozim tako i mislim da je to samo komplikacija bez potrebe. Ja recimo u G2 imam krajnje neprecizan mjenjac i svi koji prvi put sjednu u njega imaju problema sa "nalazenjem" brzina dok ja to i ne osjecam, a opet nakon ovog mog ni oni "precizni" mjenjaci mi nisu problem.
Ta promjena je sekunda vremena, nema tu polahko i razmisljanja.
- sorcerer
#291 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
set onih plastikica za golfa dvicu je cvaja i imaces precizan mjenjac ko kad je bio nov 
-
530i
#292 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Fol je što imam valjda dovoljno prakse sa vožnjom da uopće ne razmišljam o tome već stvari radim refleksno, mahinalno....o stotini drugih stvari razmišljam tokom vožnje, a ne o tome kada ću pritisnuti kvačilo....shiljak wrote:Pa šta ja znam, možda i radiNe znam na koji ti način misliš izbacivanje iz brzine. Istovremeno polako izbacivati iz brzine dok nogom još nisi do kraja pritisnuo kvačilo, tako da kada budeš pritisnuo taman ti mjenjač bude na srediti i samo produžiš.. što bi standardno tek od četvrte krenuo u treću, a ne iz lera u treću.
Ništa ne moraš ciljati, nije ništa komplikovano.. isto je kao i ovako, ne možeš fulit ništa.. eto probaj sutraI možeš djelić sekunde pritisnuti prvo kvačilo pije mjenjača..
- shiljak
#293 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
imam i ja prakse i ne razmišljam, ali ne razmišljam i kad probam na ovaj način
Učinilo mi se da drugi prebacuju brzine brže od mene, pa sam konto da to nije razlog.. možda mi se samo čini 
- Qler
#294 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Vala i meni je zadnje na pameti kako brzo ja saltam a kako neko drugi...
-
XTech
#295 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Gledao sam nedavno, sve imaju lufta, kupio (10 KM) i eno ih u gepeku, nikako da natjeram sebe da zamjenim tosorcerer wrote:set onih plastikica za golfa dvicu je cvaja i imaces precizan mjenjac ko kad je bio nov
Ljetos ulje mjenjao, vlasnik prije mene nije to kontrolisao, nije bilo li pola litra ulja u mjenjacu.
-
Nermin_BH
#296 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Kakve sve plastike samo zamjenis kuglu i polugice 2. Ti poluge mozes zamjeniti ali kuglu ne mozes jer je to tezi posao preporucujem ti da odes kod nekog majstora pa nek ti zamjeni to sve.XTech wrote:Gledao sam nedavno, sve imaju lufta, kupio (10 KM) i eno ih u gepeku, nikako da natjeram sebe da zamjenim tosorcerer wrote:set onih plastikica za golfa dvicu je cvaja i imaces precizan mjenjac ko kad je bio nov![]()
Ljetos ulje mjenjao, vlasnik prije mene nije to kontrolisao, nije bilo li pola litra ulja u mjenjacu.
-
XTech
#297 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Mijenjao sam sve to vec kod prijatelja, na njegovom golfu, on ima kanal a ja alat (ono sto nemam imam gdje posuditi), tako da vecinu stvari sami popravljamo. Golf 2 je inace prost, mislim da je suvisno davati lovu majstorima za ono sto sami mozemo. To sto se malo isprljam i ponekad iznerviram mi ne predstavlja problem 
-
Spektakluk
#298 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Pozdrav svima,
da nastavimo sa savjetima vozacima pocetnicima. Prije nekoliko dana sam presao prvih 1000 km u automobilu. Za sada ide sve ok. Pokusavam da vozim sto je moguce ekonomicnije i da slijedim savjete starijih vozaca. Juce sam prelazio Majevicu i s obzirom da gotovo uopste nije bilo saobracaja, pokusavao sam sto je moguce manje koristiti kocnicu i kociti motorom. Orijentir mi je bio slijedeci: ako sam prinudjen da cesce koristim kocnicu, prebacujem u nizu brzinu. S obzirom da sam se penjao 3 brzinom (auto 90 ks, 2.0 dizel), istom brzinom sam i silazio. Striktno sam postovao sva ogranicenja. S obzirom da sam prilikom spustanja osjetio znacajna ubrzavanja auta potpuno sam pustao nogu s gasa i tako se drzao u okviru ogranicenja (oko 50 km/h). Međutim primijetio sam nesto veoma cudno, ako se automobil nekih 10 sec ili vise kretao bez pritisnutog gasa u 3. brzini krecuci se izmedju 50 i 60 km/h, dolazilo je do pojave vibracija u automobilu koje su jako slicne onima kada se auto gasi u npr. 2. ili 3. brzini na blagoj uzbrdici bez pritiskanja gasa (ovo mi se desavalo na pocetku kada stanem, a zaboravim prebaciti u prvu). Ovakav stil voznje sam praktcirao jer je tada board kompjuter pokazivao potrosnju 0l. Kazaljka obrtaja je tada pokazivala izmedju 1400 i 1500 o/min.
Ovaj problem vibracija sam rjesavao tako sto pritisnem kocnicu, malo oborim brzinu ispod 45 km/h, pa ponovo dodam gas i vratim na 50-60 km/h. Da li je ovo normalna pojava? Automobil je nedavno bio na pregledu u servisu i receno mi je da je sve OK.
Dalje primijetio sam još nešto, prilikom započinjanja "penjenja", ako vozim u 4. brzini i sve češće dodajem gas, potrebno je prebaciti u 3. brzinu (oko 60 km/h). Tada mi skoro uvijek automobil trzne. Da bih to uradio bez trzaja, potebno je da polako otpustam kvacilo, ali tada mi brzina (zbog vremena otpustanja kvacila) moze pasti i ispod 40 km/h zbog vece uzbrdice. Ovo nije problem osim ako tada na uzbrdici imam drugi automobil iza sebe koji ne drzi odstojanje. Juce sam imao takvu situaciju i vozac u automobilu iza mene mi je poceo svirat, jer se veoma priblizio, a vjerovatno nije usporio jer nisam pritiskao kocnicu prilikom vracanja iz 4 u 3. brzinu, pa nije imao signalizaciju. Kako ovu promjenu da izvedem pravilno i brzo? Da li da ipak pritiscem kocnicu prije izmjene ili?
Inace u uzoj porodici nemam vozaca, a prijatelji bas i ne daju konstruktivne prijedloge (ja bi to jarane nacepio, vozis ko penzioner bla... bla...), a ovdje sam nasao par veoma korisnih savjeta.
Uskoro se spremam put Sarajeva, preko Karaule, tako da zelim biti sto je moguce vise spreman.
Pozdrav i hvala.
da nastavimo sa savjetima vozacima pocetnicima. Prije nekoliko dana sam presao prvih 1000 km u automobilu. Za sada ide sve ok. Pokusavam da vozim sto je moguce ekonomicnije i da slijedim savjete starijih vozaca. Juce sam prelazio Majevicu i s obzirom da gotovo uopste nije bilo saobracaja, pokusavao sam sto je moguce manje koristiti kocnicu i kociti motorom. Orijentir mi je bio slijedeci: ako sam prinudjen da cesce koristim kocnicu, prebacujem u nizu brzinu. S obzirom da sam se penjao 3 brzinom (auto 90 ks, 2.0 dizel), istom brzinom sam i silazio. Striktno sam postovao sva ogranicenja. S obzirom da sam prilikom spustanja osjetio znacajna ubrzavanja auta potpuno sam pustao nogu s gasa i tako se drzao u okviru ogranicenja (oko 50 km/h). Međutim primijetio sam nesto veoma cudno, ako se automobil nekih 10 sec ili vise kretao bez pritisnutog gasa u 3. brzini krecuci se izmedju 50 i 60 km/h, dolazilo je do pojave vibracija u automobilu koje su jako slicne onima kada se auto gasi u npr. 2. ili 3. brzini na blagoj uzbrdici bez pritiskanja gasa (ovo mi se desavalo na pocetku kada stanem, a zaboravim prebaciti u prvu). Ovakav stil voznje sam praktcirao jer je tada board kompjuter pokazivao potrosnju 0l. Kazaljka obrtaja je tada pokazivala izmedju 1400 i 1500 o/min.
Ovaj problem vibracija sam rjesavao tako sto pritisnem kocnicu, malo oborim brzinu ispod 45 km/h, pa ponovo dodam gas i vratim na 50-60 km/h. Da li je ovo normalna pojava? Automobil je nedavno bio na pregledu u servisu i receno mi je da je sve OK.
Dalje primijetio sam još nešto, prilikom započinjanja "penjenja", ako vozim u 4. brzini i sve češće dodajem gas, potrebno je prebaciti u 3. brzinu (oko 60 km/h). Tada mi skoro uvijek automobil trzne. Da bih to uradio bez trzaja, potebno je da polako otpustam kvacilo, ali tada mi brzina (zbog vremena otpustanja kvacila) moze pasti i ispod 40 km/h zbog vece uzbrdice. Ovo nije problem osim ako tada na uzbrdici imam drugi automobil iza sebe koji ne drzi odstojanje. Juce sam imao takvu situaciju i vozac u automobilu iza mene mi je poceo svirat, jer se veoma priblizio, a vjerovatno nije usporio jer nisam pritiskao kocnicu prilikom vracanja iz 4 u 3. brzinu, pa nije imao signalizaciju. Kako ovu promjenu da izvedem pravilno i brzo? Da li da ipak pritiscem kocnicu prije izmjene ili?
Inace u uzoj porodici nemam vozaca, a prijatelji bas i ne daju konstruktivne prijedloge (ja bi to jarane nacepio, vozis ko penzioner bla... bla...), a ovdje sam nasao par veoma korisnih savjeta.
Uskoro se spremam put Sarajeva, preko Karaule, tako da zelim biti sto je moguce vise spreman.
Pozdrav i hvala.
-
XTech
#299 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
Prilikom penjanja i tog prebacivanja iz vece u nizu brzinu trzaj se mora osjetiti. Na auto u usponu sile drugacije dijeluju nego kada je na nizbrdici ili u ravnici (mozda sam se pogresno izrazio, sile se drugacije odrazavaju ali nebitno) te je promjenu brzine potrebno brze izvrsiti nego inace. Znaci brze pustas kvacilo i dajes veci gas nego inace. Tada neces imati problem usporavanja a i sa praksom naucices malo bolje "ubosti" tako da ces reducirati u nekoj mjeri i taj trzaj.
EDIT: I zaboravio sam dodati da ti brzina ne smije pasti, bar ne toliko koliko ti kazes, sve dok promjenu brzina izvedes primjereno takvoj situaciji.
EDIT: I zaboravio sam dodati da ti brzina ne smije pasti, bar ne toliko koliko ti kazes, sve dok promjenu brzina izvedes primjereno takvoj situaciji.
- valter.ba
#300 Re: Savjeti vozacima pocetnicima
.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2