Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
defender46

#27326 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by defender46 »

prvi put, od kad traje ove situacija sa covidom, da u granapu u mom naselju svi nose maske i cekaju fino u redu jedan po jedan
kindlas

#27327 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kindlas »

nosara wrote: 12/08/2020 12:15
kindlas wrote: 12/08/2020 12:09
nosara wrote: 12/08/2020 11:58

Bez obzira. Svakako je sok za organizam. Nije ti kuca zagadjena, pobogu. Valjda tijelo treba uciti kako da eliminise smece umjerenim izlaganjem.

U redu maska kad je smog, to podrzavam.
Kako kuca nije zagadjena, odakle je taj zrak koji se nalazi u kuci, nije ga valjda kuca sama proizvela?
Salis se? Reci da se salis. A mozda nemas prozore i vrata?
Brainiac, upravo moja poenta. Koji zrak ulazi kroz prozore i vrata nego onaj zagadjeni s vana. Kako je onda vani zagadjeno a u kuci nije?
Milenkov buraz

#27328 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

Bluemore wrote: 12/08/2020 10:54
Milenkov buraz wrote: 12/08/2020 09:59
TESLA_EDISON wrote: 12/08/2020 09:53

Takvi smo mi, iz krajnosti u krajnost. Kad kažu ne nosite maske na otvorenom, odmah se shvati nemoj nostiti nikako. Kada se kaže nosite maske u zatvorenom, tad nose i u zatvorenom i na otvorenom prostoru :D

Al haj, nek se samo nose pa kako god.

Dobra stvar što će mi maske i zalihe koje imam dobro doći poslije pandemije, zimi, kad bude velika koncentracija PM10 čestica. Za to se maska ubila :D
To sam ja rekao da bi mi koji živimo u Sarajevu gotovo 6 mjeseci trebali nositi maske zbog zagađenja a kamoli zbog ovog virusa.
Ko moze izafinasirat maske sa filterom??
A Sta bi bilo da vlast malo zavede mjere protiv zagadnjenja??? Prostorno planiranje blokovi neboderi??? Lozenje??? To nikog ne tangira izgleda...
To je durgi par cipela zašto se ne zavede reda i mogli bi o tome nadugo i naširoko ali generalno bi trebali svi nositi maske u jesenjem i zimskom periodu zbog zagađenje.
Last edited by Milenkov buraz on 12/08/2020 12:40, edited 1 time in total.
laik1981

#27329 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 12/08/2020 11:59
laik1981 wrote: 12/08/2020 11:30
BadBoy wrote: 12/08/2020 10:48 Ipak, ne treba se opuštati.

Brojke jesu jedan dan u padu ali još uvijek ne znamo da li je to trend ili samo manji "blip". Nadam se da su u padu, ali ljudi i dalje moraju poštovati mjere kao da je 10000 zaraženih dnevno, jer onog trenutka kad se opet opustimo, eto nazad brojeva (vidjeti i NZ, nedavno su nakon 102 dana registrovali opet jedan slučaj).
Malo ti isprana prica. Upravo su trebali da rastu brojevi da se ispostavilo istinitim ono sta se najavljivalo prije desetak dana kada se histerisalo zbog bajrama, punih kafica i Neuma. Onaj ko nije bendo maske ne benda ih ni sada, kafici i dalje rade punom parom. Vi na osnovu brojeva pokusavate dokazati postovanje mjera. I brojke su u padu vec par dana, a ne jedan dan. U stvarnosti se nista nije posebno promijenilo, a brojke padaju. Histericne najave su se, po ko zna koji put, pokazale neistinitim i neosnovanim.
Isprana mi priča jer se radujem što se nisu ostvarile crnije prognoze? Zvuči kao da je tebi krivo što se nije ostvarilo??

Kako god, napisao sam fino da trebamo sačekati par dana da vidimo da li je ovo trend ili ne.

A generalno, nema opuštanja dok se ne vakcinišemo.
Meni krivo :lol: Prvo osudi one koji su histerisali kada vide fotografiju ljudi u dzamijama za bajram, fotografiju punog kafica ili fotografije iz Neuma.. Najavljivao se ogroman porast i ispostavilo se kao totalna laz, kao i svaki put do sada. Realnost rusi teorije koje se citavo vrijeme poturaju. Jesu li to kafici poceli da praktikuju mjere? Jesmo li to za bajram obilazili sa maskama i na otvorenim prostorima? Jel se to u Neumu narod pridrzavao mjera? Samo se vratiti desetak dana unazad i procitati sta se pisalo. Juce su se kacile gotografije kafica koje dokazuju nepostivanje mjera, neki navodili nepostivanje mjera u tramvajima i sta sve ne. Danas 30 zarazenih i to je odjedanput dokaz kako se mjere postuju u zadnjih 10-14 dana koliko je potrebno za inkubaciju. Ne vidjeh da se pominjalo kako se osjeti promjena na bolje u pridrzavanju mjera u zadnjih desetak dana, cak naprotiv, potenciralo se suprotno. Danas se odjedanput pocelo navoditi kako se to primjeti i kako su primjecivali. A mozda je i onih par inspekcijskih aktivnosti od prije tri dana ucinilo da se brojevi prepolove? Jos uvijek se ne postuju dovoljno mjere u javnim ustanovama. Ako ne vjerujes odes sam i vidis. Adresa gdje najbolje i najlakse mozes vidjeti je mjesto naplacivanja komunalija u ulici Envera Sehovica. Mozda su se malo uozbiljili u zdravstvenom sistemu pa malo bolje prate klastere, pa zbog toga pad? Mozda su se malo dozvali u javnim ustanovama jer im se masa kolega zarazila? Mozda su i to uzroci pada brojeva. A mozda su ovi usponi i padovi dio nekog prirodnog ciklusa i nesto normalno kada su epidemije u pitanju.

Kako god onaj web portal raskrinkavanje moze objaviti clanak kojim raskrinkava bajram kao uzrok sirenja virusa, a mnogi koji sire histeriju i strah na taj nacin trebaju da se poklope usima i da preispitaju svoj nacin rezonovanja..
Milenkov buraz

#27330 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

kindlas wrote: 12/08/2020 12:19
nosara wrote: 12/08/2020 12:15
kindlas wrote: 12/08/2020 12:09

Kako kuca nije zagadjena, odakle je taj zrak koji se nalazi u kuci, nije ga valjda kuca sama proizvela?
Salis se? Reci da se salis. A mozda nemas prozore i vrata?
Brainiac, upravo moja poenta. Koji zrak ulazi kroz prozore i vrata nego onaj zagadjeni s vana. Kako je onda vani zagadjeno a u kuci nije?
Dobro malo se to isfiltrira dok uđe kroz prozore i vrata, pogotovo ako neko ima bolje koji dihtuju dobro. :mrgreen: Jedina opcija je da imaš dobar sistem rekuperacije u kući pa da zrak izvana ubacuješ kroz dobar filter koji će isfiltrirati 99% tog zraka e onda bi imao siguran zrak u kući. Ovako svi mi udišemo ta *ovna...odosmo u off topic.
malocvijece

#27331 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

laik1981 wrote: 12/08/2020 11:43
malocvijece wrote: 12/08/2020 11:14
BadBoy wrote: 12/08/2020 11:09 Ali opet se vraćamo na to kakav smo mi narod. Eno tema "Zagađenje u BiH" mrtva stoji dok ne dođe zima i smog te ne opali u facu. Sad je vrijeme da rješavamo zagađenje za narednu godinu ili onu godinu iza.

Al' jok, niko ništa, dok ne dođe novembar i onda će se i tu pratiti brojač (ali onaj od američke ambasade) i psovati po forumu....
Mene je već strah tog zagađenja. Mlađi sin je jedne godine bronhitis dobio baš zbog tog. Imamo na jednoj strani termoelektranu, a na drugoj neodgovorne pojedince koji samo još mrtve ljude ne lože.
Već sam počela guglati aparate za prečišćavanje vazduha da barem u stanu možemo disati, a i zaštitne maske za vani.

Što se tiče ovog zadnjeg, ima li neko preporuku?
Jedini nacin da se sacuvamo od zagadjenja je da pobjegnemo iz gradova na sela i planine. Sistem moze nekim mjerama smanjiti zagadjenje, ali ocigledno da se ne zamaraju puno i da nema interesa. Subvencioniranje cijene plina i struje, kao i pojacane inspekcije na mjestima gdje se prodaje ugalj i nafta bi mogle poprilicno uticati na zagadjenost. Od toga nema nista. Vozaci koji voze vozila na LPG placaju skuplju registraciju, svakih nekoliko godina rade ateste plinskih instalacija koje kostaju i po nekoliko stotina maraka. Ovdje se tako destimulise koristenje eko friendly goriva, dok se, recimo, u jednoj Svedskoj oslobadjas poreza ako kupujes vozilo koje koristi plin ili struju.
Pobjegla bih ja da ne moramo na posao i da djeca ne idu u školu. Ovako, valja se snalaziti.
dječak sa šibicama

#27332 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by dječak sa šibicama »

Dakle, danas 253 od 1554. uzorka

Za Brcko distrikt jos nisu objavljeni rezultati.

Ni broj oporavljenih nije naveden ali veliki je navodno.

Dok ima vise oporavljenih od zarazenih, i dobro je.
Tesla Edison

#27333 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

dječak sa šibicama wrote: 12/08/2020 12:46 Dakle, danas 253 od 1554. uzorka

ma sve zatvoriti, ubijati ko izađe na ulicu. To će nas jedino spasiti.
malocvijece

#27334 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by malocvijece »

nosara wrote: 12/08/2020 11:58
Mogy87 wrote: 12/08/2020 11:43
nosara wrote: 12/08/2020 11:33

Kucni aparati su besmislica. Cemu? Kad iz sterilnog prostora izadjete napolje, naravno da cete se porazboljevati.
Ne koristim antibakterijske filtere. Samo za uklanjanje zagadjenja. Imas vise vrsta filtera.
Bez obzira. Svakako je sok za organizam. Nije ti kuca zagadjena, pobogu. Valjda tijelo treba uciti kako da eliminise smece umjerenim izlaganjem.

U redu maska kad je smog, to podrzavam.
Druže, jesi li kad bio u Tuzli zimi kad se spusti magla i smog?

Evo situacija koja je meni ostala u sjećanju. Otvorim prozor da vidim da li muž i djeca idu iz auta prema zgradi. Ne vidi se prst pred okom (stanujem na visočijem spratu solitera), a onaj vazduh napolju bukvalno štipa za oči. Pa ti sad otvori prozor da se malo prozrači stan . Kako će mi vazduh u kući biti čist? Od čega? Ja sam navikla da barem naveče i ujutro dobro prozračim sve prostorije. Zimi šipak.

EDIT: Ako korona preživi Tuzlu zimi, onda je stvarno jaka.
laik1981

#27335 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

malocvijece wrote: 12/08/2020 12:43
malocvijece wrote: 12/08/2020 11:14

Mene je već strah tog zagađenja. Mlađi sin je jedne godine bronhitis dobio baš zbog tog. Imamo na jednoj strani termoelektranu, a na drugoj neodgovorne pojedince koji samo još mrtve ljude ne lože.
Već sam počela guglati aparate za prečišćavanje vazduha da barem u stanu možemo disati, a i zaštitne maske za vani.

Što se tiče ovog zadnjeg, ima li neko preporuku?
Jedini nacin da se sacuvamo od zagadjenja je da pobjegnemo iz gradova na sela i planine. Sistem moze nekim mjerama smanjiti zagadjenje, ali ocigledno da se ne zamaraju puno i da nema interesa. Subvencioniranje cijene plina i struje, kao i pojacane inspekcije na mjestima gdje se prodaje ugalj i nafta bi mogle poprilicno uticati na zagadjenost. Od toga nema nista. Vozaci koji voze vozila na LPG placaju skuplju registraciju, svakih nekoliko godina rade ateste plinskih instalacija koje kostaju i po nekoliko stotina maraka. Ovdje se tako destimulise koristenje eko friendly goriva, dok se, recimo, u jednoj Svedskoj oslobadjas poreza ako kupujes vozilo koje koristi plin ili struju.
Pobjegla bih ja da ne moramo na posao i da djeca ne idu u školu. Ovako, valja se snalaziti.
Ne mislim ja na neku kratkotrajnu promjenu i izlete. Mislim na potpunu promjenu nacina zivota i mjesta zivota. Veci gradovi nece biti cisti u dogledno vrijeme. Bice sve prljaviji. Zagadjenost se mozda moze i smanjiti, ali da ce zrak biti cist, nece. Vec su mnogi poceli bjezati iz gradova. Uskoro ce to postati masovni trend. Treba uzeti kakav plac negdje na selu dok cijene nisu pocele divljati. Drugog nacina za izbjeci gradsku zagadjenost nema..
nosara

#27336 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nosara »

Dakle, smog vam je u kucama? Pa vi ste sigurniji napolju, barem smrad cirkulise. :D
kindlas

#27337 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kindlas »

nosara wrote: 12/08/2020 12:53 Dakle, smog vam je u kucama? Pa vi ste sigurniji napolju, barem smrad cirkulise. :D
Prosvijetli nas sta je to kod tebe u kuci, odnosno kakve to prozore i vrata imas pa ti filtriraju zrak koju ulazi u kucu? Ili si malo lupio pa se sad vadis skrecuci s onog sto si prvobitno napisao?
Mogy87

#27338 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 12/08/2020 12:53
Ne mislim ja na neku kratkotrajnu promjenu i izlete. Mislim na potpunu promjenu nacina zivota i mjesta zivota. Veci gradovi nece biti cisti u dogledno vrijeme. Bice sve prljaviji. Zagadjenost se mozda moze i smanjiti, ali da ce zrak biti cist, nece. Vec su mnogi poceli bjezati iz gradova. Uskoro ce to postati masovni trend. Treba uzeti kakav plac negdje na selu dok cijene nisu pocele divljati. Drugog nacina za izbjeci gradsku zagadjenost nema..
Poljine? :D
Ironmen

#27339 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Ironmen »

300 oproavljenih za danas za FBiH vjerovatno 50% repovi zato sto smo u ponedeljak imali 0 oporavljenih...
nosara

#27340 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by nosara »

kindlas wrote: 12/08/2020 12:55
nosara wrote: 12/08/2020 12:53 Dakle, smog vam je u kucama? Pa vi ste sigurniji napolju, barem smrad cirkulise. :D
Prosvijetli nas sta je to kod tebe u kuci, odnosno kakve to prozore i vrata imas pa ti filtriraju zrak koju ulazi u kucu? Ili si malo lupio pa se sad vadis skrecuci s onog sto si prvobitno napisao?
Ma smog zimi u stanu, ne vidi se prst pred okom. Izadjemo napolje da se nadisemo cistog zraka, eto kako je. Nevolja.

A sta sam ja prvobitno pisao pa trebam da se vadim. Citiraj.
BadBoy

#27341 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

laik1981 wrote: 12/08/2020 12:31
Meni krivo :lol: Prvo osudi one koji su histerisali kada vide fotografiju ljudi u dzamijama za bajram, fotografiju punog kafica ili fotografije iz Neuma.. Najavljivao se ogroman porast i ispostavilo se kao totalna laz, kao i svaki put do sada. Realnost rusi teorije koje se citavo vrijeme poturaju. Jesu li to kafici poceli da praktikuju mjere? Jesmo li to za bajram obilazili sa maskama i na otvorenim prostorima? Jel se to u Neumu narod pridrzavao mjera? Samo se vratiti desetak dana unazad i procitati sta se pisalo. Juce su se kacile gotografije kafica koje dokazuju nepostivanje mjera, neki navodili nepostivanje mjera u tramvajima i sta sve ne. Danas 30 zarazenih i to je odjedanput dokaz kako se mjere postuju u zadnjih 10-14 dana koliko je potrebno za inkubaciju. Ne vidjeh da se pominjalo kako se osjeti promjena na bolje u pridrzavanju mjera u zadnjih desetak dana, cak naprotiv, potenciralo se suprotno. Danas se odjedanput pocelo navoditi kako se to primjeti i kako su primjecivali. A mozda je i onih par inspekcijskih aktivnosti od prije tri dana ucinilo da se brojevi prepolove? Jos uvijek se ne postuju dovoljno mjere u javnim ustanovama. Ako ne vjerujes odes sam i vidis. Adresa gdje najbolje i najlakse mozes vidjeti je mjesto naplacivanja komunalija u ulici Envera Sehovica. Mozda su se malo uozbiljili u zdravstvenom sistemu pa malo bolje prate klastere, pa zbog toga pad? Mozda su se malo dozvali u javnim ustanovama jer im se masa kolega zarazila? Mozda su i to uzroci pada brojeva. A mozda su ovi usponi i padovi dio nekog prirodnog ciklusa i nesto normalno kada su epidemije u pitanju.

Kako god onaj web portal raskrinkavanje moze objaviti clanak kojim raskrinkava bajram kao uzrok sirenja virusa, a mnogi koji sire histeriju i strah na taj nacin trebaju da se poklope usima i da preispitaju svoj nacin rezonovanja..
Da, tako ti je zvučao post, kao da ti je krivo što se nisu ostvarile crne prognoze.

A zašto? Koju ti tezu uopšte zastupaš? Evo pišeš na ovoj temi već par mjeseci i uopće mi nije jasno tvoje stanovište?

Znam jedino da ne daš na "narod" i nas "bošnje" jer zaboga svugdje na svijetu postoje nedogovorni ljudi? Da i? Ima neodgovonrih ljudi iz svih država svijeta, ali kod nas su neodgovorni u većem procentu nego drugdje. Ok misliš da ja imam kompleks niže vrijednosti. Ne, imam samo realan stav prema našem narodu i ovoj državi.

Drugo, potenciraš nepoštivanje mjera po javnim upravama. Naravno da se i tamo mjere trebaju poštivati, ali ne razumijem da ne možeš da shvatiš osnovnu stvar:

Nas četvero radimo u kancelariji. Niko nigdje ne izlazi i samo smo nas četvoro u kontaktu - svi zdravi. Hoće li se virus pojaviti među nama randomly, preko noći? Neće, naravno. Potrebno je da se jedno od to četvoro iz kancelarije zarazi.

Gdje se najlakše zaraziti? Pa na mjestima na kojima je visok stepen protoka ljudi (kafići, tržni centri) i ljudi koji imaju puno kontakata sa drugim ljudima. Isto tako, bitan je i ukupan broj ljudi s kojima imaš kontakt u danu. Drugim riječima, isto ti je ha ušao u grupu od 50 ljudi ili vidio 50 ljudi u toku dana 1 na 1. Statistički ti je isti rizik. Tako se stvara lanac transmisije.

Shvataš li sada zašto ja potenciram na ličnoj odgovornosti svakog od nas?

Jesi li ti protiv lične odgovornosti i poštivanja ove tri male stvari?

Što se tiče ovog smanjenja broja zaraženih U KANTONU SARAJEVO. I tu sam više puta naveo da treba biti oprezan i dalje, da ovo može biti samo nasumičan rezultat (što vrlo vjerovatno i jeste). Treba par dana da bi se utvrdio jasan trend. Šta ako sutra, ne daj Bože bude 500 zaraženih?

I pored toga, drago mi je da je broj makar psihološki manji jedan dan. I opet, ne treba se opuštati, treba nastaviti disciplinovano i jako.

Vakcina samo što ni je tu, prebrodit ćemo i ovo ljudi.

EDIT: I htjeli to vi priznati ili ne, strah je potreban. Ništa ljude ne motiviše nego kad se prepadnu za svoju guzicu. Troje ljudi koje znam, pušači su čitav život i godinama nisu uspjeli prestati puštiti sve dok nisu završili sa srčanim problemima. Nikad poslije toga zapalili nisu. Jbg, to je realnost.
Milenkov buraz

#27342 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Milenkov buraz »

TESLA_EDISON wrote: 12/08/2020 12:47

ma sve zatvoriti, ubijati ko izađe na ulicu. To će nas jedino spasiti.
A vidi, ja nisam ni za totalno lock down ali nisam ni za SveCki model, daj brate neku sredinu. Ali da pitaš sve one koji su na žalost preminuli siguran sam da ljudi ne bi izlazili iz kuće da mogu vratiti vrijeme u nazad. Ne mogu ni zamisliti kako je onom ocu troje male djece što je izgubio suprugu neki dan od ili zbog koone poslije poroda, troje djece ostalo bez majke...ma tuga :sad: ...e zbog takvih treba biti disciplinovan ne zbog toga što se ja ili neko boji za sebe već zbog drugih. TI štitiš mene, ja štitim tebe i nema zime.
laik1981

#27343 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 12/08/2020 12:58
Gore ti je zagadjen komsiluk, to je stetnije od zagadjenog zraka. Moja kolegica sa posla za 25000 KM kupila plac od dulum i malu kucicu u jednom malom naselju prema Trebevicu. Da vidis oaze mira. Plac okruzen borovinom, ne mozes cuti nista osim zvukova prirode, a na 10 minuta autom od centra grada. Ima dosta mjesta oko Sarajeva gdje se moze pobjeci od zagadjenosti i gradske buke, ali mi cemo ih ganjati kada cijene budu deset puta vece nego sad. Sad nam bitnije da vozimo auto od 30-40k maraka nego da ulozimo u svoju buducnost..
Mogy87

#27344 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Mogy87 »

laik1981 wrote: 12/08/2020 13:11
Gore ti je zagadjen komsiluk, to je stetnije od zagadjenog zraka. Moja kolegica sa posla za 25000 KM kupila plac od dulum i malu kucicu u jednom malom naselju prema Trebevicu. Da vidis oaze mira. Plac okruzen borovinom, ne mozes cuti nista osim zvukova prirode, a na 10 minuta autom od centra grada. Ima dosta mjesta oko Sarajeva gdje se moze pobjeci od zagadjenosti i gradske buke, ali mi cemo ih ganjati kada cijene budu deset puta vece nego sad. Sad nam bitnije da vozimo auto od 30-40k maraka nego da ulozimo u svoju buducnost..
Za Poljine je bila sala :D
Off topic: moja porodica i ja vec duze vremena razmisljamo o bjegu u prirodu. Ova situacija nas je samo podstakla.
Devlogic je napravio fantasticne prostorije za radnike bas na Trebevicu. :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#27345 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by pici »

jel vidite kako lord chivas prebolova... ma nema super bosnjo, odes na vikendicu tj vilu sa bazenom, zatvoris se u nju dobijes malo farbe od sunca i fasujes koronu a onda odbijes bolnicko lijecenje i vratis se u villu i krkasH tegle meda uz boziju pomoc... :lol: :lol: :lol:
laik1981

#27346 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

BadBoy wrote: 12/08/2020 13:01
laik1981 wrote: 12/08/2020 12:31

Da, tako ti je zvučao post, kao da ti je krivo što se nisu ostvarile crne prognoze.

A zašto? Koju ti tezu uopšte zastupaš? Evo pišeš na ovoj temi već par mjeseci i uopće mi nije jasno tvoje stanovište?

Znam jedino da ne daš na "narod" i nas "bošnje" jer zaboga svugdje na svijetu postoje nedogovorni ljudi? Da i? Ima neodgovonrih ljudi iz svih država svijeta, ali kod nas su neodgovorni u većem procentu nego drugdje. Ok misliš da ja imam kompleks niže vrijednosti. Ne, imam samo realan stav prema našem narodu i ovoj državi.

Drugo, potenciraš nepoštivanje mjera po javnim upravama. Naravno da se i tamo mjere trebaju poštivati, ali ne razumijem da ne možeš da shvatiš osnovnu stvar:

Nas četvero radimo u kancelariji. Niko nigdje ne izlazi i samo smo nas četvoro u kontaktu - svi zdravi. Hoće li se virus pojaviti među nama randomly, preko noći? Neće, naravno. Potrebno je da se jedno od to četvoro iz kancelarije zarazi.

Gdje se najlakše zaraziti? Pa na mjestima na kojima je visok stepen protoka ljudi (kafići, tržni centri) i ljudi koji imaju puno kontakata sa drugim ljudima. Isto tako, bitan je i ukupan broj ljudi s kojima imaš kontakt u danu. Drugim riječima, isto ti je ha ušao u grupu od 50 ljudi ili vidio 50 ljudi u toku dana 1 na 1. Statistički ti je isti rizik. Tako se stvara lanac transmisije.

Shvataš li sada zašto ja potenciram na ličnoj odgovornosti svakog od nas?

Jesi li ti protiv lične odgovornosti i poštivanja ove tri male stvari?

Što se tiče ovog smanjenja broja zaraženih U KANTONU SARAJEVO. I tu sam više puta naveo da treba biti oprezan i dalje, da ovo može biti samo nasumičan rezultat (što vrlo vjerovatno i jeste). Treba par dana da bi se utvrdio jasan trend. Šta ako sutra, ne daj Bože bude 500 zaraženih?

I pored toga, drago mi je da je broj makar psihološki manji jedan dan. I opet, ne treba se opuštati, treba nastaviti disciplinovano i jako.

Vakcina samo što ni je tu, prebrodit ćemo i ovo ljudi.

EDIT: I htjeli to vi priznati ili ne, strah je potreban. Ništa ljude ne motiviše nego kad se prepadnu za svoju guzicu. Troje ljudi koje znam, pušači su čitav život i godinama nisu uspjeli prestati puštiti sve dok nisu završili sa srčanim problemima. Nikad poslije toga zapalili nisu. Jbg, to je realnost.
Strah je bolest koja nas sputava u svemu. Ne zastupam ja nikakve stavove, niti mi je to namjera. Ja znam da su histerija i sirenje panike kontraproduktivna metoda. Ljudi se edukuju, a stoka primorava da nesto radi sto joj nije po volji. Cak je i stoku moguce nauciti neke stvari, ako se ima volje i interesa. Ako se prema narodu ophodis kao prema stoci, onda ces imati i odgovor svojstven stoci. Moje stanoviste od pocetka, pa do danas je da je pogresno sto se nepotrebnim radikalnim mjerama zaustavio svijet. Da je pogresno sto smo zatvarali biznise i tako egzistencijalno ugrozili mnoge ljude. Da su raznorazni brojcanici obicna nebuloza kojoj je jedina svrha odrzavanje histerije i panike. I dalje se u svijetu vrti brojka od oko 20 milona zarazenih, a sve moguce studije pokazuju da je zarazenih 10-30 puta vise. To su misljenja epidemiologa, a ne moje svojevoljno misljenje. Da se vodimo pravim brojkama imali bi smrtnost od 0,1%, a ne 1-5%. Zastupam da se na forumu ne gledaju sa visoka ljudi koji imaju drugazije teze i hipoteze.

Ako je u kancelariji 4 covjeka, a cesto ih ima i vise, i dodje im jedan zarazeni oni ce praktikovanjem mjera sprijeciti ili otezati dalju zarazu izmedju sebe, dok ako ne praktikuju svi ce se zaraziti, pa ce zaraziti svoje porodice, itd. Nulti pacijent u takvoj situaciji je najmanje bitan. Bitno je mjesto gdje se virus na lagan nacin rasiri na nekoliko osoba. Tvoje stanoviste da su ugostiteljski objekti izvor zaraza je neutemeljeno. Ako imas dokaze za suprotno bujrum, pa da vidimo te brojeve i uporedimo ucesce ugostiteljskih objekata u ukupnoj statistici. Virus se najlakse siri u zatvorenim prostorima, gdje se provodi duze vrijeme. Nenosenje maski u takvom ambijentu samo ubrzava proces. A onda se stavi slika neke ljetne baste i pocne histerisati, a ujedno se ignorise sve ono sto nemamo fotodokumentovano, kao npr. slike iz javnih ustanova. Sve se banalizuje jer ne vidimo dalje od nosa i pokusava se okriviti onaj ko je najmanje kriv.

Nije mi namjera da nekog ubjedjujem u nesto, a isto tako necu tako lako dopustiti i da mene neko ubijedi u nesto. Sliku stvaram i djelujem na osnovu informacija do kojih sam dolazim iz izvora kojima ja vjerujem. Realnost puno vise govori od N1.

Zanimljivo je da prije dva dana niko nije pomenuo da se narod uozbiljio, da je poceo nositi maske i pridrzavati se mjera, a danas se pocelo potencirati. Zasto? Cekate brojeve pa da kazete jel se narod uozbiljio ili nije? Sutra ako bude 150 novih reci cete, evo opet smo se opustili. Previse banalne percepcije kojima se prelako donose pogresni zakljucci.

I na kraju krajnje je licemjerno potencirati smrtne covid slucajeve, a u isto vrijeme ponasati se kao da se ni od cega vise ne umire. Imamo mi puno vecih problema od korone pa ne cinimo nista da to popravimo..
Last edited by laik1981 on 12/08/2020 13:50, edited 1 time in total.
mistek

#27347 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mistek »

Pošto je teško upratiti ove statistike koje novinari prenose, ja nekako kao najrelevantniju gledam onu sa stranice covid-19. Možda i nije to, sasvim sigurno nije, ali makar je vazda isti izvor, pa postoji kontinuitet, a da bi se izbjegle te dnevne oscilacije, najbolje gledati sedmično stanje.

Helem, u FBiH je za 7 dana odrađeno 6.394 zvanična testa. Novopozitivnih je 1.175 (20,53%). Izliječeno je 1.156 ljudi. U istom periodu, umrlo je 46 ljudi.
kindlas

#27348 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kindlas »

nosara wrote: 12/08/2020 13:00
kindlas wrote: 12/08/2020 12:55
Ma smog zimi u stanu, ne vidi se prst pred okom. Izadjemo napolje da se nadisemo cistog zraka, eto kako je. Nevolja.

A sta sam ja prvobitno pisao pa trebam da se vadim. Citiraj.
Napisao si da je u kuci cist zrak kad je vani prljav. Kad sam pitao otkud ti taj cisti zrak, ako ne ulazi onaj prljavi s vana je li kuca sama proizvodi zrak nekako tada si rekao da imas prozore i vrata (valjda smatrajuci da kroz prozore i vrata ne ulazi prljavi zrak s vana nego iz neke druge dimenzije)? :lol:

Ne laprdaj bezveze o necemu o cemu nemas pojma, ako ti ne vidis da ti je zrak u kuci prljav nabavi neki mjerac kvaliteta zraka pa ces se uvjeriti.
Last edited by kindlas on 12/08/2020 14:00, edited 1 time in total.
kindlas

#27349 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by kindlas »

To je super cijena za bilo koji dio prema Trebevicu. Imas li mozda oprilike lokaciju gdje se nalazi, ne mora tacna lokacija da ne odajes ljude na forumu nego samo otprilike? Vecina vikendica koje se prodaju ili izdaju su opet u ravnici od Ilidze, Rakovice, ne znam ti gdje, sto te opet dovodi do toga da si u kotlini i da je zrak zagadjen. Taj dio prema Trebevicu je opet malo izdignut iznad ovog najgoreg smoga koji nas zadesi.
Last edited by kindlas on 12/08/2020 14:03, edited 1 time in total.
laik1981

#27350 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Mogy87 wrote: 12/08/2020 13:15
Za Poljine je bila sala :D
Off topic: moja porodica i ja vec duze vremena razmisljamo o bjegu u prirodu. Ova situacija nas je samo podstakla.
Devlogic je napravio fantasticne prostorije za radnike bas na Trebevicu. :thumbup:
Moj prijedlog je okolina Fojnice i Kiseljaka, kao i okolina Tarcina i Pazarica. Ima nestvarnih oaza, a na pola sata do grada. I jos uvijek nije skupo. Cijene su u zadnjih par mjeseci jos i pale jer nema arapa. Ja zivim za dan kada cu otici zivjeti na kavu periferiju gdje je cist zrak, kada cu sebi moci proizvesti bar dio potrebne hrane. Gradovi ce nam svima dohakati kad tad.
Locked